Isnin, 27 Julai 2020

AWASI RISIKAN AJEN CHINA MERAH

AWAS

RISIKAN AJEN

CHINA MERAHESOK GUA KERJA


ESOK GUA KERJA

Bangsawan , orang Kaya tak Sama seperti rakyat jelata. Esok gwa kerja, cari makan, bangun jam 5 pagi. Pulang rumah jam 8.30 Malam , kadang kadang awal sikit jam 8 Malam . 
Anak si Razak masuk lokap ke tidak, gwa Tetap kena Cari makan. Gwa Bukan anak bangsawan, duit harta tak Banyak, tapi gwa tak curi rompak. Cukup makan, boleh tidur. 
on 
ADA ESOK 
UNTUK NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:05

Es

ESOKESOK

Ada Aku Kesah... 
on 
ESOK
 HARI HARI AKHIR 
SAEKOR NAJIB
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 19:56

Bangsawan 

ESOK HARI HARI AKHIR SAEKOR NAJIB
HARI HARI AKHIR

SAEKOR NAJIB

ATAU

HARI HARI AKHIR

SAEKOR MUHYIDIN 

Kes SRC International: Nasib Najib Razak diketahui esok

KEPUTUSAN mengenai perbicaraan SRC International Najib Razak akan dibuat oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur esok di mana jika didapati bersalah, bekas perdana menteri itu akan dijatuhkan hukuman penjara 20 tahun.

Sebagai langkah keselamatan pintu masuk kompleks Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur, salah sebuah yang terbesar di Asia Tenggara akan ditutup kepada orang ramai kecuali mereka yang dijadualkan untuk hadir ke mahkamah termasuk ahli Parlimen Pekan yang berusia 67 tahun berkenaan.

Hakim Mohd Nazlan Mohd Ghazali yang akan menjatuhkan hukuman tersebut merupakan lulusan Oxford berusia 52 tahun dengan pengalaman perbankan perlu menilai lebih 2,000 halaman penyerahan dari pihak pendakwaraya dan pembelaan selepas perbicaraan ditutup pada 5 Jun.

Pada November lalu ketika perbicaan berlangsung hakim memutuskan bahawa pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie ke atas Najib.

Perbicaraan yang bermula pada 3 April tahun lalu menyaksikan 57 saksi pendakwaan dan 19 dari pihak pembelaan dipanggil untuk memberi keterangan dengan 807 bukti difailkan.

Najib berdepan tujuh pertuduhan kerana menerima dan SRC International sebanyak RM42 juta dalam akaun AmBanknya antara 24 Disember 2014 dan 6 Februari 2015 yang dipindahkan melalui anak syarikat Gandingan Mentari Sdn Bhd dan rakan tanggungjawab sosial korporat (CSR) Ihsan Perdana Sdn Bhd. 

Najib berkhidmat sebagai Penasihat Emiritus SRC International Sdn Bhd yang pernah menjadi anak syarikat 1Malaysia Development.

Bekas menteri kewangan itu didakwa dengan tiga tuduhan pecah amanah (Seksyen 409 Kanun Keseksaan), tiga tuduhan pengubahan wang haram (Seksyen 4 (1) (b) Aka Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil daripada Aktiviti Haram 2001 dan tuduhan penyalahgunaan kuasa (Seksyen 23 (1) Aka Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009). 

Sekiranya disabit kesalahan dia akan dikenakan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan denda RM5 juta.  

Sekiraya Nazlan mensabitkan Najib atas salah satu atau semua tuduhan, hakim dijangka tidak segera menjatuhkan hukuman dengan pengurangan mungkin akan ditetapkan kemudian.

Selepas perbicaraan mitigasi Nazlan kemudian dapat membenarkan permohonan pihak pembelaan untuk menangguhkan pelaksanaan – atau menunda pelaksanaan hukuman penjara – sehingga proses rayuan selesai. 

Meskipun ia bukan sesuatu yang biasa untuk jenayah yang tidak melibatkan pembunuhan atau keganasan hakim sebaliknya dapat menolak permohonan untuk mengekalkan hukuman. Dalam senario seperti itu Najib akan segera dikawal ke penjara di mana dia dapat mengemukakan rayuannya.

Kekosongan kerusi Parlimen Najib hanya akan berlaku sekiranya rayuan sudah habis dan sabitan tersebut dijatuhkan oleh mahkamah rayuan. 

Di bawah Perkara 48 (4) (b) Perlembagaan Persekutuan jika sabit kesalahan melebihi RM2,000 atau lebih atau hukuman penjara atas satu tahun selagi seorang ahli Parlimen mengemukakan rayuan dalam masa 14 hari, kerusinya tidak akan kosong.

Sekiranya Nazlan mendapati Najib tidak bersalah atas salah satu atau semua tuduhan, pihak pendakwaan kemudian dapat mengemukakan rayuan keputusan mereka ke Mahkamah Rayuan. 

Oleh kerana proses rayuan dilaksanakan selama dua peringkat di Malaysia, proses rayuan keputusan mahkamah tinggi akan dilaksanakan di Mahkamah Persekutuan mengambil masa sekurang-kurangnya setahun. – 5 Jun, 2020.


RAKYAT WASPADA

BILA NAJIB 

DIDAPATI

 BERSALAH

AMIN

NAJIB AKAN RAYU

AMIN

NAJIB HARAP

GEROMBOLAN

MENANG PRU15

DAN 

NAJIB AKAN BEBAS

AMIN

BRO WAIT AND SEE
BRO

 WAIT AND SEE

Hisham I read in TMI just now and begin to wonder what Mahathirs statement would entail. - Only a few more MPs needed to form govt, says Dr Mahathir -
Would Muhyiddin make a U-Turn, resigns and a similar incident would ensue when TDM resigned? Sounds illogical and farfetched BUT politic is dynamic. No permanent friends and no permanent enemies. 
on 
PM VIRUS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 26/07/20

H

ANWAR PALING LAYAK JADI PM TAPI AMANAH DAP DAH TAK PERCAYAANWAR TETAP 

PALING LAYAK

JADI PM TAPI 

DAP AMANAH DAH 

TAK PERCAYA LAGI

penyokong pkr percaya abam paling layak jadi pm. sakai jelebu percaya jemin semburit paling layak jadi pm, penyokong umno percaya wak jahid paling layak jadi pm dan warisan pula percaya sepie bedal paling layak jadi pm.

 so, apa ada hal? tapi sakai serang pkr jer kahkahkah oit! penyokong daya boleh terus kempen supaya tian chua jadi pm
 kahkahkah 
on 
DAP AMANAH 
RANCANG 
TINGGALKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 26/07/20

ka

ADA ESOK UNTUK NAJIB

ADA ESOK

UNTUK NAJIB

Kes SRC International: Nasib Najib Razak diketahui esok


BERITA MENYUSUL


TUNGGU PISANG DI JANDA BAIK


TUNGGU PISANG 

DI JANDA BAIK
Ujung minggu ni dgr khabar para PRIA akan berkhemah di Jando Baik ..katanye Abam pon ada ..katanye Abam akan bawa PISANG ..katanye walaupun pria tu pahit tapi Abam gomar ..? 
on 
RUU NI CHALET 
JANDA BAIK KE ?
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 27/07/20

Murahan punya Blogger, anwar hanta

GELI GELI


GELI GELI

Baru rasa geli sikit ..... Nampak gaye lepas ni sambung balik cite pasal sape jadi PM dlm PN selepas PRU15.... ulang balik cite cuma pelakun je bertukar.....
 on 
KU LI 
NAK LAWAN 
MUHYIDDIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 27/07/20


Baru rasa geli sikit .....
 on 
KU LI 
NAK LAWAN
 MUHYIDDIN
Unknown
on 27/07/20

Pembeti

APA JADI ESOK


ESOK
NAJIB

DIBUKTIKAN 

SALAH

ATAU

MUHYIDDIN 

AKAN LEMAS

AMIN

SEMANGAT 2020

SEMANGAT 2020
Semangat 2020 pulak..... 
fening fening 
on 
KU LI NAK LAWAN 
MUHYIDDIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 27/07/20

Ba

UMAH DIBALUN - PARTI ISLAM SENYAPUMAH KENA BALON

PARTI ISLAM 

SENYAP SEPI 
Sonyap la..perut ssudah kenyang vellfire
 range rover ferarri sudah dapat .
apa mau bising 
on 
KENAPA 
PARTI ISLAM 
SENYAP MENYAP
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 22:20

D

KENALI PERANGAI CHINA MERAH
KENALI PERANGAI

CHINA MERAH

MADEY CUKUP YB - MUHYIDDIN DAAM BAHAYA

MADEY HANYA

PERLU BEBERAPA

ORANG YB 

AMIN

INI BAHAYA 

PADA MUHYIDIN

AMIN

Tak cukup beberapa orang sahaja nak jadi kerajaan, kata Dr Mahathir

BEKAS perdana menteri Dr Mahathir Mohamad berkata pembangkang hanya kurang “beberapa orang” sahaja sokongan ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan.

Tambahnya, apa yang pembangkang mahukan sekarang adalah kembali ke Putrajaya.

“Kalau nak dapat balik kerajaan kena ada cukup bilang (sokongan) ahli MP (Parlimen). Kita kurang tak banyak… beberapa orang saja,” katanya pada sidang media di Langkawi, hari ini.

Dr Mahathir meletak jawatan selaku pengerusi Bersatu dan perdana menteri selepas krisis politik tercetus- dikenali dengan nama “Langkah Sheraton”- apabila puak setia kepada Muhyiddin Yassin dan bekas timbalan presiden PKR Mohamed Azmin Ali keluar Pakatan Harapan untuk membentuk Perikatan Nasional dengan Umno, PAS, Gabungan Parti Sarawak (GPS) dan beberapa parti kecil Sabah.

Muhyiddin mengangkat sumpah sebagai perdana menteri kelapan pada 1 Mac selepas Yang di-Pertuan Agong berjaya diyakinkan yang beliau mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen selepas pertemuan dengan ketua parti politik Malaysia.

Dr Mahathir dan sekutunya juga masih belum memutuskan sama ada mahu membentuk parti baharu atau menyertai parti lain.

“Kalau tidak, maka kita nak bertanding PRU perlu ada parti. Jadi sedang study sama ada buat parti atau tidak. Kita juga study join other party tapi semua belum putuskan.

Tambahnya, mereka juga masih menunggu keputusan kesahan keahlian mereka dalam Bersatu.

“Itu keadaan sekarang. Kalau kita dapati sah (keahlian), kita akan ambil bahagian (dalam pemilihan parti) termasuk chairman, presiden, timbalan dan naib presiden dan juga setiausaha agung,” katanya. 

Dr Mahathir dan lima lagi pemimpin kanan Bersatu menyaman parti itu memohon mahkamah mengisytiharkan yang tindakan “menghentikan” keahlian mereka sebagai tidak sah.

Saman itu menamakan Muhyiddin, Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainuddin, Muhammad Suhaimi Yahya dan Pendaftar Pertubuhan Malaysia (RoS) Masyati Abang Ibrahim sebagai defendan. – 25 Julai, 2020.


HANYA

BEBERAPA ORANG

WOW 

INI HEBAT

JENG JENG JENG

KALI INI  TANPA

ANWAR 

WOW 

LAGI HEBAT

AMIN


ANWAR PUNCA UTAMA PAKATAN RUNTUH

ANWAR 

PUNCA UTAMA

PAKATAN JATUH

Mmg dia punca UTAMA..! Stabiliti politik kucar kacir jadi jamban sbb dia.. kita dh bagi atuk jd PM.. dia sibok nk hijack jawatan tu.. Klo dia pentingkan stabiliti PH n rakyat marhaen.. dia akan duduk senyap2..
ni tidak.. sibuk nk jadi trojan.. bg atuk pening kepala nak handle perangai n kerenah dia.. Mangkuk ayun ni bapak segala punca masalah PH telungkup.. saya SETUJU tuan tt..!
 on
 KENAPA 
PAKATAN RUNTUH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 16:23

ya!

SIKAP DEGIL DAN BANGANG BAWA MAUT
SIKAP DEGIL

BANGANG BODOH

BAWA MAUT 

Sikap sambil lewa gugat lebih banyak nyawa, kata ahli Parlimen Kuching

KERAJAAN Sarawak perlu mempercepatkan penguatkuasaan dan mengehadkan aktiviti luar bagi mengekang peningkatan kes Covid-19 dari Kuching ke kawasan lain negeri itu, kata Ahli Parlimen Bandar Kuching Dr Kelvin Yii.

Setakat semalam, Sarawak melaporkan satu lagi kes baharu dari kluster Hospital Sentosa menjadikan jumlah keseluruhan di negeri itu sebanyak 680 kes.

Negeri itu juga bertindak pantas dalam usaha mengekang penularan Covid-19 dari hospital itu apabila mengenakan perintah pengurungan di pekan Kota Sentosa dan kawasan yang dikesan ada kes aktif.

Statistik Jawatankuasa Pengurusan Bencana Negeri menunjukkan jumlah kes aktif di negeri itu sebanyak 68 dengan 49 daripadanya di Kuching.

Yii berkata sikap tidak ambil peduli oleh rakyat boleh menyebabkan lebih banyak nyawa terancam di Sarawak dan tindakan segera perlu dilakukan.

“Kita tidak perlu menunggu sehingga menjadi zon merah untuk bertindak serius dan mengambil semua langkah berjaga-jaga.

“Ini sebabnya saya menggesa pihak berkuasa meningkatkan penguatkuasaan, menggalakkan pemakaian pelitup muka dan orang awam mengehadkan aktiviti di luar sepanjang tempoh ini.

“Tetapi sikap sambil lewa boleh membahayakan orang lain dan sikap ini perlu dikikis. Pemakaian pelitup muka boleh melindungi masyarakat, bukan sahaja diri sendiri,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Yii, yang pernah menjadi pesakit Covid-19, mengulas pengumuman Kementerian Kesihatan (KKM) semalam bahawa Kuching diisytiharkan sebagai zon merah kerana kes penularan tempatan meningkat lebih 40 kes.

Bagaimanapun jawatankuasa pengurusan bencana negeri berkata daripada 52 kes yang dilaporkan di daerah itu dalam tempoh dua minggu lalu, hanya 38 kes melibatkan penularan tempatan.

Oleh itu, mereka mempertahankan status zon kuning di kawasan itu.

Ahli Parlimen DAP itu berkata protokol sewajarnya perlu dilaksanakan bagi mengendalikan situasi tersebut.

“Berdasarkan statistik rasmi yang disiarkan KKM, terdapat 40 kes (penularan tempatan) di Kuching dalam tempoh dua minggu, menjadikan bandar ini sebagai zon merah,” katanya. – 27 Julai, 2020.


DEGIL BANGANG

 BODOH JENIS INI

ADALAH JENAYAH

AMIN

BAWA MUDARAT

PADA ORANG 

RAMAI

AMIN

ANWAR CALON TETAP PM

ANWAR CALON

TETAP PIEM

penyokong pkr percaya abam paling layak jadi pm. sakai jelebu percaya jemin semburit paling layak jadi pm, penyokong umno percaya wak jahid paling layak jadi pm dan warisan pula percaya sepie bedal paling layak jadi pm.
 so, apa ada hal? tapi sakai serang pkr jer kahkahkah oit! penyokong daya boleh terus kempen supaya tian chua jadi pm 
kahkahkah 
on 
DAP AMANAH 
RANCANG 
TINGGALKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 20:30

ka

MADEY HANYA PERLU BEBERAPA YB

MUHYIDDIAN

DALAM BAHAYA

Tak cukup beberapa orang sahaja nak jadi kerajaan, kata Dr Mahathir


BERITA MENYUSULPKR KERJA BETUL

PKR KERJA BETUL
bila sakai mula serang pkr dgn hebat, 
maknnanya pkr buat kerja betul. 
kahkhkah
 on 
PKR MAKIN LEMAH
 KATA ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 20:17

Hi

SIKAP BAWA MAUT
SIKAP BAWA

MAUT

Sikap sambil lewa gugat lebih banyak nyawa, kata ahli Parlimen Kuching


BERITA MENYUSUL


TERUS GILA JADI PM


TERUS  GILA PM
Kalau gila nak jadi PM ..
smpai masa kita htr Abam 
ke Tg.Rambutan. 
on 
MASIH GILA 
NAK JADI PM
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
at 23:26

S

GILA NAK JADI PM RUNTUH KERAJAAN


GILA NAK JADI PM

RUNTUH KERAJAAN
Jawatan PM bukan ikut sistem faraid atau pwarisan.. tak bole claim guna cara apa pun bhw ini hak aku.. tiada plembagaan tertulis.. claim rasa lbh layak dr org lain.. masalah  - perasan tlebih - tk boleh ditegor, tak mkn nasihat, kuat sandiwara tok pekong ni bole jd isu masalahat sjagat.. musnah sebuah impian Malaysia.. PH tsungkur.. hati sayu..hiba tk tperi.. bng non bole blah laaaa..!!! 
on 
KENAPA
 PAKATAN RUNTUH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 16:39

Mmg

HARI ESOKHARI HARI
AKHIR

SAEKOR NAJIB


ANWAR AKAN DITINGGALKAN


ANWAR AKAN

KENA TINGGAL
Apa makna posting ini? Maknanya sakai jelebu yg tak daftar pemilih dan tak pernah mengundi dlm mana-mana PRU nak tunjuk dia jadi org penting dlm percaturan melantik PM Malaysia. kahkahkah kote lembik tak keras tapi sembang nak entot anak dara! 
kahkahkah 
on 
DAP AMANAH 
RANCANG 
TINGGALKAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 20:49

bac

MULA MULA DIANGGAP GILA
MULA MULA 

DIANGGAP GILA
Dan Hisham anak rais, kau dlm geng kluster baru ni. Geng pembawa wabak gila. Hanya org gila kasih sayang yg nak join NGO Daya ini. 
Kah kah kah 
on 
DAYA ANAK 
SEMUA BANGSA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 18:27

Blo

KHALWAT 132


KHALWAT 132
SENIN 27/7/2020 KITA MASUK
KE HARI 132 BERKHALWAT
KEADAAN MAKIN GAWAT
ANGKA MAKIN NAIK
PKPP YANG LONGGAR
MEMBAWA MUDARAT
SOP MAKIN TIDAK DIIKUTI

RAYA AJI MACAM MANA?
BALIK KAMPONG
ATAU
TIDAK BOLEH LINTAS SEMPADAN

KAUM KAPITALIS
MAHU TERUS BUKA SEMUA
TAPI KALAU SEMUA PEMBELI MATI
AKHIRNYA
KAUM KAPITALIS JUGA MATI
INILAH YANG DITUNJUKKAN
OLEH KARL MARX
BAHAWA
KAUM KAPITALIS
AKHIRNYA 
AKAN BUNUH DIRI SENDIRI
AMIN

PAGI INI
GUA MASUK HOKKIEN AWAL
MATAHARI BELUM TERBIT
KUALA LUMPUR SURAM

DIPINTU BELAKANG
DIKAWASAN HUTAN SIMPAN
GUA DISAMBUT OLEH
SIMPONI CENGEKERIK
DAN  RIANG RIANG
WOW
CUKUP KUAT 
CUKUP MENYEGARKAN
MEREKA SEIRAMA
SESEKALI IRAMA MEREKA
DIPECAH OLEH TERKUKUR
DAN 
BUNYI GAGAK
KESAYUAN

MENGAPA SEKARANG 
CENGKERIK MUNCUL
AGAKNYA
KERANA TANAH LEMBAB
MEREKA BELAGU
MERAYAKAN ALAM

POKOK ARA
SIBUK DAN BISING
PASTI DAH BERBUAH
RAMAI KELUAR MASUK
BISING AMAT SANGAT

SAEKOR KENG KENG
TERBANG TINGGGI 
SAMBIL BERLAGU
BERSENDIRIAN

AMAT JAUH SEKALAI
JANTAN MENDAYU DAYU
AH !
INDAHNYA PAGI  INI DI HOKKIEN

KITA SEMUA INI SAMA
ANAK SEMUA BANGSA
MINUM AIR DARI PERIGI YANG SAMA
DUDUK DIBAWAH
DAUN DAN POKOK YANG SAMA
KITA BERBUNGA
DALAM TAMAN YANG SAMA

SEBAGAI BUKTI
MINDA SOSOK YANG TERATUR
IALAH 
APABILA SOSOK ITU  BERHENTI 
BERSENDIRIAN
DALAM DUNIA DIRINYA SENDIRI
DAN
MELIHAT DIRI

JANGAN TAKUT PADA PERUBAHAN
PERUBAHAN INI JALANAN ALAM
SEMUA DALAM ALAM INI BERUBAH
JADI
JANGAN RISAU DAN TAKUT
IKUT SAMA IRAMA PERUBAHAN
UNTUK SELESA DAN DAMAI

KUNCI KEBAHAGIAN
DAN PENCERAHAN
IALAH BERKAMPONG  DENGAN
TEMAN DAN KAWAN KAWAN
YANG  BIJAK
YANG MINDA MENCABAR
BUKAN BERKAMPONG  DENGAN
YANG LEBIH BODOH
KAKI IKUT
PAK TURUT
KAKI BODEK
YANG SELALU KITA
JUMPA MEREKA
BERKUMPUL DALAM PARTI POLITIK
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT
JANGAN LUPA