Sabtu, 1 Januari 2022

TUJUH HARI TUJUH MALAM SALJI TURUN

 


TUJUH HARI

TUJUH MALAM

SALJU TURUN

AMIN


SHAHIDAN AL-BALL


Shahidan Al-Ball yang tidak baca Laporan Audit Negara isu kolam takungan banjir

KUALA LUMPUR – Tiga Ahli Parlimen Wilayah Persekutuan membuat laporan polis bagi meminta menyiasat pihak bertanggungjawab terhadap memberi pemilikan beberapa bidang tanah di Kuala Lumpur untuk projek pembangunan yang sepatutnya dijadikan kolam takungan banjir.

Mereka adalah Ahli Parlimen Segambut, Hannah Yeoh, Ahli Parlimen Lembah Pantai, Fahmi Fadzil dan Ahli Parlimen Cheras, Tan Kok Wai.

Menurut Fahmi, siasatan perlu dilakukan kerana menyifatkan penjualan tanah itu sebagai satu skandal yang tidak sepatutnya berlaku.

Beliau yang juga Pengarah Komunikasi PKR mempersoalkan, siapa yang terlibat dalam memberi kelulusan pemilikan kolam takungan banjir itu perlu diketahui rakyat.

Lebih mengecewakan kata beliau, persoalan mereka mengenai isu itu sebelum ini tidak diendahkan Menteri Wilayah Persekutuan,  Shahidan Kassim Al-Ball sebaliknya menganggapnya seperti kelucuan.

“Siasatan perlu dibuat untuk kenal pasti siapa yang terlibat buat keputusan memberi pemilikan kolam-kolam takungan banjir ini

“Berdasarkan Laporan Audit Negara 2019 siri kedua yang telah diterbit dan boleh dimuat turun di laman sesawang Ketua Audit Negara, enam buah kolam takungan banjir telah diberi milik dan ini menimbulkan keresahan penduduk Kuala Lumpur.

“Memandang kita alami banjir besar yang terburuk dalam tempoh 25 tahun, malah setengah kawasan tidak pernah pun banjir sebelum ini.

“Bila kita teliti laporan Audit Negara, agak jelas beberapa keputusan diambil yang tidak ikut dapat agensi teknikal iaitu Jabatan Pengaliran dan Saliran.

”Malah Ketua Pengarah JPS telah beri ulasan agar tanah itu dikekal kawasan rizab takungan banjir,” katanya pada sidang media selepas membuat laporan polis di Ibu Pejabat Polis Sentul di sini hari ini.

Dakwanya, enam kolam tadahan di Kuala Lumpur yang telah diasingkan untuk projek pembangunan seperti projek pembangunan bercampur, skim rumah mampu milik, taman rekreasi dan pangsapuri perkhidmatan sejak 2015 hingga tahun lalu.

Enam kolam tadahan yang dimaksudkan ialah kolam Batu, kolam Nanyang, kolam Delima, kolam Taman Wahyu, kolam Batu 4 1/2, dan kolam Taman Desa.

Pemberi milikan kolam takungan Nanyang, Delima dan Taman Wahyu berlaku pada 9 Oktober 2015 semuanya diperuntukkan untuk projek pembangunan bercampur yang akan dijalankan oleh satu pemaju, diikuti kolam Taman Desa pada 12 Jun 2018.

Kolam Batu 4 1/2 dan Batu pula telah diasingkan pada 5 Ogos dan 2 September 2020.

Sementara itu, Hannah membidas kenyataan Shahidan yang meminta Ahli Parlimen Pakatan Harapan tersebut mencari fakta dahulu sebelum membangkitkan isu itu.

Hannah dari parti DAP berkata, Shahidan yang sebenarnya tidak membaca Laporan Audit Negara itu selama ini.

“Kami memang tidak puas hati dengan maklum balas menteri dan beraksud menteri belum baca Laporan Audit Negara yang merupakan dokumen kerajaan, pandangan Ketua Audit dan dibentang di Parlimen.

“Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob perlu masuk campur dalam isu ini jika serius. Ini kerana bantuan wang tunai tidak cukup jika berlaku banjir lagi dan adakah pemberimilikan kolam takungan banjir itu akan dibatalkan,” katanya.

Hannah sebelum ini turut menggesa Suruhan Pencegahan Rasuah Malaysia menyiasat pemberimilikan enam kolam takungan banjir itu.

Gesaan itu dibuat selepas Malaysia dilanda banjir besar di beberapa negeri berikutan hujan lebat dan diberi amaran mengenai potensi banjir gelombang kedua. – MalaysiaGazette

24 Apr 2019 — Bekas menteri undang-undang dan menteri besar Perlis Shahidan Kassim dilepas tanpa dibebaskan daripada pertuduhan mencabul seorang remaja ...
23 Apr 2019 — AHLI Parlimen Arau, Datuk Seri Shahidan Kassim ketika ditemui di ... Jika sabit kesalahan boleh dipenjara sehingga 10 tahun dan sebatan.
Missing: SEKOLAH ‎| Must include: SEKOLAH
29 Oct 2018 — Pelajar sekolah menengah itu memutuskan untuk keluar dari kereta selepas ahli politik veteran itu menyentuh bahunya tanpa persetujuan ... 


 SHAHIDAN AL-BALL

AMAT  SENANG

BUAT URUSAN

AMIN

AL - BALL MALAS

MEMBACA

AMIN

SURIH  BUDAK

SEKOLAH BAWA

LAPORAN AUDIT

NEGARA

AMIN

AL-BALL AKAN

PANTAS MEMBACA

AMIN

TAPI AWAS

BUDAK SEKOLAH 

INI JANGAN SESEKALI

BERSAORANGAN

DENGAN SHAHIDAN

AMIN

JANGAN BENARKAN

BUDAK SEKOLAH

 NAIK KERETA

DENGAN SHAHIDAN

AMIN 

CARI PUNYA PENYEBAB

 

 SEMUA MASALAH

CARI  PUNCA 

PENYEBAB

AMIN

BANJIR BERLAKU 
KERANA CUACA BERUBAH
CUACA BERUBAH 
KERANA PEMANASAN DUNIA
DUNIA PANAS KERANA CARBON CO2
CO2 BANYAK KERANA BAKAR MINYAK
CO2 BANYAK KERANA HUTAN DI MUSNAH 
HENTIKAN SEMUA INI
DUNIA KEMBALI SELAMAT
AMIN

Unknown commented on 

"SAMAN PEMBALAK"

TT selalu kaitkan bencana alam termasuk banjir di Malaysia ni dengan kenaikkkan suhu dunia(Global warming).Memang betul dan tepat. PM hari ini umumkan langkah2 yang akan ambil kerajaan selepasni. Semua cerita lama. Tiap kali banjir..buat projek membasmi banjir(flood mitigation) ..dalamkan dan luaskan sungai...tambah pembentungan..da..di..du..banjir dan kemusnahan tetap berlaku.


 Sekarang ni semua rakyat ,NGO ,ahli politik mesti tuntut dari kerajaan antara nya perkara ini. Gubal undang2 atau perlembagaan jika perlu:

 1.Pengharaman kelulusan pengubahan status hutan simpanan,kawasan2 simpanan di seluruh negara. 

2.Pembekuan lesen pembalakkan. 

3.Undang2 membolehkan mangsa banjir tuntut kerugian kerosakkan dan pampasan dari syarikat pembalakkan, pemegang lesen dan semua terlibat yang telah membuat keuntungan. 


Perkara ini juga terpakai pada mangsa2 banjir yang disebabkan projek2 pembinaan. Tuntutan bukan sahaha untuk banjir terkini, tapi boleh di kaji untuk selama 10-20 tahun kebelakang. Semua yang kata perjuangkan rakyat mesti sokong cadangan diatas...khalas.. Boleh tambah lagi.

MELAKA DI LANDA BANJIR

 HARI INI

 MELAKA PULAK

DILANDA BANJIR

AMIN 

MAKLUMAT UNTUK BERSEDIA

 
Amaran hujan lebat berterusan peringkat jingga di 4 negeri

JABATAN Meteorologi Malaysia (MetMalaysia) hari ini mengeluarkan amaran hujan lebat berterusan peringkat jingga (buruk) di Pahang, Negeri Sembilan, Melaka dan Johor hingga Isnin ini (3 Januari).

MetMalaysia menerusi kenyataan yang dikeluarkan 1 tengah hari tadi memaklumkan hujan lebat berterusan itu membabitkan Jerantut, Maran, Kuantan, Bera, Pekan dan Rompin di Pahang; Kuala Pilah, Rembau, Jempol dan Tampin di Negeri Sembilan; Tangkak, Segamat, Muar, Batu Pahat, Kluang, Mersing dan Kota Tinggi di Johor; serta seluruh Melaka.

Hujan berterusan peringkat kuning (waspada) pula dijangka berlaku di Perak melibatkan daerah Manjung, Kinta, Perak Tengah, Kampar, Bagan Datuk, Hilir Perak, Batang Padang dan Muallim; Selangor; Kuala Lumpur; Putrajaya; Negeri Sembilan (Jelebu, Seremban dan Port Dickson); dan Johor (Pontian, Kulai dan Johor Bahru) hingga Isnin.

Amaran tahap waspada itu turut dijangka berlaku hingga Selasa (4 Jan) di Kelantan, Terengganu, Pahang (Cameron Highlands, Lipis, Raub, Bentong dan Temerloh) serta Sabah iaitu di Pantai Barat (Tuaran, Ranau dan Kota Belud), Sandakan (Telupid, Beluran dan Sandakan), serta Kudat. – Bernama, 1 Januari, 2022. 


BANJIR MASIH

MENYERANG

AMIN

KOBID MASIH

MENYERANG

AMIN

 KEMANUSIAAN

KITA SEDANG

DI DUGA

AMIN


UMNO MULA TIBAI SABRI 114

Ada usaha burukkan PM dalam isu banjir

KUALA LUMPUR – Timbalan Ketua UMNO Bahagian Kuala Terengganu, Najmil Faiz Mohamed Aris kesal dengan sikap sesetengah pihak yang sengaja mempolitikkan isu banjir yang melanda negara ini.

Jelas beliau, senario itu dapat dilihat menerusi trending di Twitter #KerajaanPembunuh yang menghasut orang orang ramai menyalahkan pihak kerajaan dan Perdana Menteri kerana lambat bertindak dalam pengurusan bencana ini.

Menurut beliau, banyak pihak yang mengeluarkan kenyataan provokasi kepada  Ismail Sabri Yaakob yang hanya untuk mengundang kemarahan rakyat.

“YAB telah melawat hampir setiap PPS untuk memastikan segala kebajikan mangsa terjaga.

“Sejak hari Jumaat lepas lagi, YAB PM telah mengarah semua agensi kerajaan memindahkan serta menyelamatkan mangsa banjir.

“Perlu kita faham, bencana banjir ini berlaku secara serentak dan melibatkan kawasan yang luas serta jumlah mangsa yang amat ramai,” katanya di hantaran Facebook miliknya di sini.

Najmil Faiz memberi contoh di kawasan Taman Sri Muda, penduduknya hampir 30,000 yang terkandas.

Kata beliau, itu belum lagi taman-taman lain di kawasan Shah Alam dan sekitarnya.

“Mana mungkin agensi kerajaan mampu menyelamatkan semua mangsa dalam tempoh yanh singkat. Fikirlah secara rasional.

“BOMBA, PDRM, APM, ATM dan sebagainya akan membantu golongan yang amat memerlukan dahulu seperti wanita, warga emas dan kanak-kanak.

“Begitu juga kawasan rumah teres satu tingkat yang akan menjadi tumpuan mereka dahulu kerana mangsa tidak mempunyai tempat berlindung.

“Tidak perlulah hendak memaki hamun “frontliners” kita ini hanya kerana lambat tiba ke kawasan anda. Mereka menggadai nyawa untuk anda. Mereka juga ada keluarga.

“Pemikiran seperti inilah yang merosakkan generasi anak muda di Malaysia.

“Semoga urusan semua mangsa banjir dipermudahkan dan terima kasih kepada pihak YAB PM kerana sentiasa prihatin terhadap isu ini,” tulisnya lagi. – 

INI BERITA BAIK

LAGI MOLEK

AMIN

GEROMBOLAN

MULA GADUH

SAMA SENDIRI

AMIN

DALAMAN

SEDANG PERANG

AMIN

LAGI CEPAT

SABRI 114

NAK SELAMAT

KAH  KAH KAH

LAGI CEPAT NAJIB

MASUK PENJARA

AMIN

BILA NAJIB MASUK

PENJARA

SABRI 114

SELAMAT 

SEJAHTERA

KHALAS

HENTIKAN KERJA BODOH INI

 Pelajar perempuan 17 tahun ditangkap khalwat bersama dua lelaki

MELAKA – Pelajar perempuan Tingkatan Lima bersama teman sekolahnya dan seorang lelaki adalah antara tiga pasangan  yang dicekup penguatkuasa Jabatan Agama Islam Melaka (JAIM) dalam serbuan di sebuah hotel bajet, di sini, awal pagi tadi.

Malah, ketiga-tiga mereka juga sanggup menempuhi hujan dengan berkonvoi motosikal sejauh lebih 100 kilometer selama hampir dua jam dari Seremban ke Kuala Pilah sebelum tiba di Melaka hanya untuk bermalam di hotel bajet berkenaan.

Pasangan berusia 17 tahun bersama rakan lelaki berusia 19 tahun itu dicekup dalam operasi khas sempena cuti umum sambutan tahun baharu di hotel bajet di Taman Angkasa Nuri, Durian Tunggal pada jam 1.10 pagi tadi.

Ketika membuka pintu bilik, pelajar perempuan terbabit yang hanya mengenakan baju kelawar mendakwa lelaki berusia 17 tahun adalah rakan sekolahnya di Seremban manakala seorang lagi lelaki kenalan rakan lelakinya.

Dia kemudian memberi alasan terpaksa menginap di hotel berkenaan selepas cuaca hujan menyebabkan mereka tiada tempat berteduh dan terpaksa berkongsi bilik kerana tidak mempunyai wang untuk menempah bilik berasingan.

Ketua Pegawai Penguatkuasa Agama Negeri Melaka, Akmal Nadzim Abdullah berkata, dalam operasi bermula jam 12.15 tengah malam sehingga 3 pagi itu, kesemua empat lelaki dan tiga perempuan yang ditahan berusia antara 17 dan 25 tahun.

HENTIKAN

KERJA BODOH

BUANG MASA

KAKI TANGAN

KERAJAN

AMIN

HABIS DANA

KERAJAAN

AMIN

HENTIKAN

JAGA TEPI KAIN

ORANG ATAS

NAMA TUHAN

AMIN

GUNAKAN TENAGA

UNTUK BANTU

MANGSA BANJIR

AMIN

BUAT KEBAJIKAN

UNTUK UMAT

MANUSIA

AMIN 

BUKAN GANGGU

 ORANG BERANCUK

AMIN

BERANCUK 

ADALAH NIKMAT

AMIN

WAKTU MUDA

ADALAH WAKTU

TERBAIK UNTUK

BERANCUK

 AMIN  

PAK LEBAI

BINI GEMOK

 GIGI ROMPONG

 NAFAS BUSUK

KETIAK MASAM

PUKI LOHE

TAK PERLU GANGGU

 ANAK MUDA 

BERANCUK

KHALAS

HOTEL 5 BINTANG

KONDO MEWAH

PAK LEBAI

TAK BERANI  MASUK

AMIN

TIAP TAHUN BARU

KACAU ANAK MIUDA 

DI HOTEL BUJET

AMIN

HENTIKAN

 KERJA BODOH INI 

AMIN

TAKDA KUASA 

DALAM DUNIA

 INI DAPAT 

KAWAL BERAHI

 SEX

KHALAS

DIMINTA JANGAN HINA ANJING SAKIT KULIT

 


DIMINTA JANGAN

HINA ANJING

BERPENYAKIT KULIT

AMIN 

Unknown commented on

 "PELACUR 

TER KANG KANG"

Semua dalam pas adalah anjing kurap tepi jalan. Patut diterajang dan disepak sampai mampus!

KAPITALIS JUAL AGAMA

 Tak patut tangguh umrah, kata persatuan syarikat pengendali

KERAJAAN sepatutnya hanya memperketat prosedur operasi standard (SOP) untuk menunaikan umrah dan tidak terus menangguhkannya, kata syarikat pengendali terbabit.

Persatuan Syarikat Pengendalian Pelancongan Bumiputera Malaysia (Bumitra) dilaporkan menggesa demikian bagi menjawab pengumuman penangguhan umrah bermula 8 Januari.

Seorang Naib Presidennya Shamsulnidza Mudari memberitahu Utusan Online, langkah itu akan mengundang pelbagai implikasi buruk terhadap rantaian penggiat industri pelancongan.

 MOTO KAPITALIS

JUAL AGAMA

AMIN

BIAR MATI

ASAL

BUAT DUIT

AMIN

KAPITALIS BANGANG

MASALAH BUKAN

DI MALASYIA SAJA

AMIN

DARI SUDAN

DARI BANGLA

DARI MESIR

DARI SAUDI

DARI PAKISTAN

TAKADA KAWALAN

AMIN

KALAU MALAYSIA

KAWAL KETAT

BANGLA BOCOR

MAMPOSS KITA

AMIN

TAK SEMPAT

BERAMAL UNTUK

DAPAT BIDADARI

AMIN

YANG CIUM

BATU ITAM

YANG TAK CIUM

BATU ITAM

SEMUA SAMA

MAMPOOS

KHALAS