Selasa, 28 Disember 2021

MANGSA PERANG - MANGSA TALIBAN

 MANGSA PERANG

AMIN

MANGSA TALIBAN

AMIN

ANWAR & SYED SADDIQ CAKAP BETUL

 Kerajaan Pahang, syarikat balak perlu bayar pampasan mangsa banjir, kata Anwar

KERAJAAN Pahang perlu mengambil langkah proaktif untuk membantu penduduk di negeri itu yang terjejas teruk akibat banjir, kata Anwar Ibrahim hari ini.

Ketua pembangkang itu juga menyeru syarikat perkayuan untuk bertanggungjawab terhadap peranan yang mereka lakukan dalam banjir.

“Walaupun Pahang sudah biasa dengan banjir, kerajaan negeri perlu proaktif dalam mengurangkan beban mereka yang terjejas akibat banjir,” katanya selepas melawat Ketari, di Bentong, Pahang.

“Kita juga melihat kesan pembalakan tidak terkawal di negeri ini. Selain kerajaan negeri, syarikat perkayuan yang beroperasi di Pahang yang mengaut keuntungan daripada pembalakan mesti memberi bantuan kepada mereka yang terjejas.

“Mereka juga bertanggungjawab atas apa yang telah berlaku.”

Awal hari ini, Adun Sabai Kamache Doray Rajoo memberitahu The Malaysian Insight bahawa pembersihan pasca banjir di Karak mengalami kesukaran berikutan terdapat timbunan balak di sungai dan jalan raya.

Beliau berkata kerajaan negeri dan persekutuan berhutang penjelasan kepada rakyat tentang asal-usul kayu balak.

Syarikat balak jangan lepas tangan, kata Syed Saddiq

MANGSA banjir sepatutnya boleh menerima bantuan lebih RM1,000 sekiranya syarikat balak turut menyumbang kepada kerajaan negeri dan pusat untuk meringankan beban mereka, kata Presiden Muda Syed Saddiq Syed Abdul Rahman.

Katanya, mangsa banjir tidak akan terdesak terlalu bergantung pada simpanan mereka dalam Kumpulan Simpanan Wang Pekerja (KWSP) sekiranya syarikat balak yang selama ini mengaut untung turut bertanggungjawab.

“Pengeluaran i-Citra boleh dilakukan tapi paling utama adalah pastikan bantuan kewangan dapat diberikan oleh kerajaan pusat dan kerajaan negeri… sebab itu insentif bantuan RM1,000 perlu ditingkatkan.

“Jika kerajaan pusat, kerajaan negeri bersama tauke balak bersama beri pampasan, insentif akan lebih tinggi daripada RM1,000,” katanya pada sidang media hari ini.

Kenyataan Syed Saddiq senada dengan saranan Ketua Pembangkang Anwar Ibrahim semalam yang menyeru syarikat perkayuan supaya bertanggungjawab dalam isu banjir.

Keadaan selepas banjir di Karak, Pahang beberapa hari lalu misalnya menunjukkan timbunan kayu balak yang dihanyutkan banjir bersama lumpur tebal.

Syed Saddiq mengadakan sidang media hari ini untuk membentangkan laporan misi bantuan banjir yang digerakkan oleh parti itu, selepas ia berjaya mengumpulkan RM2 juta hasil sumbangan orang ramai sejak sembilan hari lalu.


ANWAR & SADDIQ

CAKAP BETUL

AMIN

PUKEEE MAK

 PEMBALAK

SALAH SATU 

PUNCA BAJIR

AMIN

HUTAN ROSAK

KERAN BALAK

KENA REMBAT

AMIN

ENTAH ENTAH

 TOWKAY CHINA

SINGAPURA 

MACAM 

DI KELANTAN

AMIN

SIASAT SIASAT

MENTERI  TOK GURU

PAK LEBAI 

SAMPAI KE ISTANA 

KHALAS  

MASA DAH 

TIBA RAKYAT

 WAJIB BANGUN

 MELAWAN

KHALAS 


NAJIB KLIM TAK RASIS - NAK BAWA 700,000 CHINA MASUK

 


NAJIB KLIM

DIA TAK RASIS

AMIN

NAK BAWA MASUK

700,000 CHINA

AMIN 

Unknown commented on 

"SAH NAJIB BUKAN 

TALIBARUT CHINA MERAH

 TAPI BARUA CHINA MERAH"

Lahanat ko najib, jiwa ko buta ke sapa sbnrnya yg dpt untung beso dari projek flores siti tu.. Mmg specis mlyu wujud d dunia utk jadi bahan bodo specis mlyu sndiri

SABRI 114 - BOLEH SELAMAT

 Ismail Sabri pula dikecam di media sosial

RAKYAT Malaysia tidak pernah segan untuk meluahkan rasa tidak puas hati mereka atau mengambil tahu tentang acara tertentu atau ahli politik di media sosial.

Sebelum ini, Menteri Pembangunan Wanita, Keluarga dan Masyarakat Rina Harun menjadi sasaran netizen kerana “aksi kerja pembersihannya” dan hari ini, kritikan itu ditujukan kepada Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob.

Pengguna media sosial membidas Ismail selepas klip video pendek yang memaparkan beliau menggunakan penyodok dan dikatakan berpura-pura membersihkan kawasan yang dilanda banjir di Hulu Langat tular.

Video berkenaan dikongsikan pengguna Twitter @sofeahjoned, yang mengatakan, “Seronok kan PM main-main sodok. Hanya di Malaysia”.

Video berkenaan ditonton oileh 380,000 pengguna, 7,000 retweet dan hampir 4,000 like.

Pengguna @PlatoHitam pula berkata, “bukan buat kerja untuk rakyat, tapi buat kerja untuk kamera”.

Seorang lagi pengguna @AdibAlexx meluahkan rasa tidak puas hatinya terhadap tindakan perdana menteri.

“Orang mati kerana ketidakcekapan kamu. Saya geram,” katanya.

Pengguna @ijoyishak tidak berpuas hati dengan usaha Ismail, mengatakan kerajaan ini tidak tahu bagaimana bekerja untuk rakyat.

“Kerajaan ini benar-benar tahu bagaimana untuk menghiburkan orang tetapi tidak tahu bagaimana untuk bekerja untuk rakyat. #KerajaanGagalLagi,” katanya.

Ada yang melihat sisi lucu video itu, mengatakan Ismail sedang berseronok seperti berada di pantai.

“Mael (Ismail) ingat dia berada di pantai membina istana pasir,” kata pengguna @tyrahabub_.

Sementara itu, seorang lagi pengguna @NandaKumar_ berkata beliau sedang menunggu untuk melihat apakah penjelasan yang akan diberikan oleh Ketua Penerangan Umno Shahril Hamdan untuk klip ini.

“Saya tidak tahu apa Shahril Hamdan akan katakan untuk perkara seperti ini,” katanya.

Semalam, Shahril mempertahankan Ismail dengan berkata perdana menteri telah mengambil tindakan pantas untuk menangani banjir di Lembah Klang.

Rakyat Malaysia di media sosial juga menggesa ahli politik berhenti berpura-pura membantu mangsa banjir, menuduh mereka menggunakan bencana itu untuk meningkatkan pengikut di media sosial mereka. – 27 Disember, 2021.

 

DIKECAM DITIBAI

DI KUTUK

KAH KAH KAH

SABRI 114

LEMBIK & MANAI

KAH KAH KAH

TAPI SABRI 114

BOLEH SELAMAT

AMIN

CARANYA CUKUP

SENANG 

AMIN

MASUKAN NAJIB

MASUKKAN ROSMAH

DALAM PENJARA

AMIN

RAKYAT AKAN

SUKA HATI

AMIN

SABRI 114 AKAN

DI LIHAT WIRA

NEGARA

KHALAS

CAPTION UNTUK PAK LEBAI

 


CAPTION UNTUK

PAK LEBAI

AMIN 

Mat Lekeh commented on

 "PERTANDINGAN 

MENULIS CAPTION"

"Hmmm. Sedap keras bau air ketum ni. Gapo2 nanti ambo bincang dengan Mat Syabu luluskan ketum.."

PEMIMPIN LARI - INI JUGA BELOT

 NEGARA DISERANG

PEMIMPIN LARI

INI JUGA BELOT

AMIN 

panglimo potaseh commented on

 "BELOT 

ZAMAN SULTAN MELAKA

 HUKUMAN SULA"

Takut nye gwa ..Sultan Melaka sula pembelot. Nak tanya mano lebih bahye diantara belot dingan lari masa di langgar musoh. Gwa nak cadangkan mana-mana kapla negarawan yg lari jam negara di langgar musuh, bila tamat perang kapla ni dah tak boleh jadi kapla ..du yu no wat i min ..

CAPTION UNTUK PAK LEBAICAPTION UNTUK

PAK LEBAI

AMIN 

Unknown commented on 

"CAPTION 

UNTUK PAK LEBAI"

ni la dna abam non.. kah kah kah..

KITA BANJIR - MERAK KEMARAU

 


KITA BANJIR

MEREKA KEMARAU

AMIN

BUKTI 

PERUBAHAN IKLIM

AMIN 

RINA HARUN MAIN WAYANG

 

RINA HARUN

MAIN WAYANG

AMIN 

Unknown commented on

 "MUNKEE BETINA 

SETARAF LEBAI PELACUR"

Nampak sangat sesi photo shoot media pro dia, zaman ini tak payah TIPU orang, kalau tak ikhlas boleh blah, konon cuci tahi burung, cuci tahi cicak, hanya tempat dia spray basah, tempat lain kering, siapa penasihat cemerlang dia?


 Untung dapat penasihat begini, cepat lah lingkup too, kalau nak kita sanggup jugak jadi penasihat plus jilat depan sampai kering kah kah kah, nampak penasihat sekarang jilat sampai basah basah saja kah kab kah mampooosss dia lawa boleh pakai tujuan lain, jangan keji sangat lah TT


HIDUP MENGOTORKAN OXYGEN

 


HIDUP BIKIN

KOTOR OXYGEN

KHALAS

Unknown commented on 

"MUNKEE BETINA 

SETARAF LEBAI PELACUR"

Berulang kali makhluk ini berdrama, sandiwara wayang tinggi tapi sampai bila? Siapa lantik orang macam ini masuk pegang jawatan ? Apa sumbangan orang macam ini selama ini ? Yang ada pun menghabiskan beras tin sardin menyemak macam biawak hidup, tak guna TT tak guna lagi, kita seluruh rakyat Malaysia menangis menanggung segelintir puak yang menghabiskan beras negara, bukan saja beras negara tapi mencuri dari orang yang membayar mereka iaitu rakyat, bila pernah berusaha sendiri mengumpul kekayaan atau apa apa , semuanya sapu kiri kanan sampai bila, dah lah negara kritikal sekarang, hutang banyak apa benda pun tak jalan, atas sampai bawah asyik berpolitik sampai rakyat dah meluat, tak ada yang cerdik sikit pun, sampai rakyat meluat benci , namun yang majoritinya masih menadah tangan mengambil beras maggie sedetik tiada apa apa pada mereka, berubah sekarang dan setiap yang berubah pasti akan berjaya, amin dan jangan lupa kah kah kah selalu

BELOT ZAMAN SULTAN MELAKA HUKUMAN SULA

 BELOT DIZAMAN

SULTAN MELAKA

HUKUMAN SULA

KHALAS 

Yeop sepet commented on 

"CHINA MALAYSIA

 JADI AJEN CHINA MERAH"

Skg dah clear,sape cina2 sini yg sokong china. MCA mmg clear,Spanish kata claro, sokong china. Najib curi duit sana sini mmg agenda china. Selagi najib tak masuk penjara,Kita x dpt bagi signal pd china yg Kita akan melawan.

RAKYAT KENA TIPU

 RAMAI KENA

TIPU

AMIN 

Arymanchino commented on

 "DUA TAHAP 

HUKUMAN"

Sekarang bukan org politik pukemak je yg tak bolih d percayai tp ramai rakyat yg bodoh mcm tahi lembu juga tak blh d percayai.Sekarang mereka bising mcm2 maki hamun org politik tp bila smp PRU nanti muka2 mcm ni lah yg awal2 cium tgn org politik pukemak ni..Tgn penyamun pun mereka cium bila dpt RM50.Contoh d Mca.Smp Zaid Mat Arif pun smp terduduk cium tgn Bos ku penyamun..

NAJIB BARUA CHINA MERAH

 


 NAJIB BARUA

CHINA MERAH

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "NAJIB AJEN 

CHINA MERAH"

Dah chek ko bolom ..kek Fores Siti, Najib ado rumah tak. Kok ado rumah pon ..suami dio tak boleh nonggok kek pulau tu ..takut pulau tu tonggolam ..

BANJIR MENUTUP 2021

 


BANJIR MENUTUP

TAHUN 2021

AMIN

SAH NAJIB BUKAN TALIBARUT CHINA MERAH TAPI BARUA CHINA MERAH

 Projek ‘Forest City’

 hanyalah

 propaganda PH

 untuk jatuhkan BN, 

kata Najib

Najib Razak mendakwa projek pembangunan Forest City yang diperkenalkan pada 2006 di Johor Bahru dijadikan sebagai alat propaganda oleh Pakatan Harapan (PH) untuk menjatuhkan kerajaan Barisan Nasional (BN) pada Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14).

Ketika berucap pada Forum Ekonomi China Sedunia (WCEF) di Petaling Jaya hari ini, ahli Parlimen Pekan itu turut menyelar PH kerana mengubah pendirian terhadap projek tersebut yang dikatakan memberi impak positif kepada negara.

Beliau berkata, sebelum PRU144 pada 2018, Dr Mahathir Mohamad membuat tuduhan bahawa kerajaan BN menggadaikan kedaulatan negara kepada China serta menawarkan 700,000 kerakyatan kepada warga China untuk berpindah ke Forest City.

“Jelas sekali ini adalah penipuan melampau dan bersifat perkauman. Beliau (Mahathir) juga berjanji untuk membatalkan projek itu sekiranya mereka mengambil alih kuasa selepas PRU-14,” katanya.

“Bagaimanapun, selepas pilihan raya 2018, beliau mengubah pendiriannya, tiba-tiba mengatakan, projek Forest City menyumbang kepada kerajaan, menghasilkan peluang pekerjaan, mempromosi pemindahan teknologi dan inovasi dan memanfaatkan pertumbuhan ekonomi negara.”

Ini merupakan kemunculan pertama Najib di forum terbuka selepas Mahkamah Rayuan mengekalkan sabitan bersalah Mahkamah Tinggi terhadapnya pada awal bulan ini.

Mahkamah Rayuan menolak rayuan Najib terhadap sabitan dan hukumannya bagi beberapa pertuduhan melibatkan kira-kira RM42 juta dana SRC International, mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi tahun lalu yang mendapati bekas perdana menteri itu bersalah bagi tujuh pertuduhan pecah amanah (CBT), pengubahan wang haram dan salah guna kuasa.

Panel tiga hakim diketuai Abdul Karim Abdul Jalil menyampaikan penghakiman secara sebulat suara pada 8 Disember.

Karim bersama hakim Has Zanah Mehat dan Vazeer Alam Mydin turut berkata tindakan Najib berhubung dana RM42 juta SRC International bukan sesuatu tindakan demi kepentingan negara, sebaliknya memalukan negara.

Mengulas lanjut, Najib turut meluahkan rasa kecewa apabila menyatakan Mahathir hadir majlis penyerahan sijil penghargaan kepada syarikat yang membangunkan projek Forest City.

“Bayangkan, daripada (tuduhan) menjual kedaulatan negara bertukar kepada penyerahan penghargaan dalam tempoh setahun,” tambahnya.

Selain itu, Najib turut mendakwa, pengambilalihan pentadbiran PH menjejaskan keyakinan pelabur China terutama apabila projek ECRL dan dua projek berkaitan minyak dan gas yang dirancang oleh negara itu telah ditangguh.

Beliau berkata, perkara ini dapat dilihat menerusi aliran masuk pelaburan langsung asing (FDI) yang mencatatkan penurunan kepada RM30.7 bilion pada 2018 berbanding RM40.4 bilion pada tahun sebelumnya – tahun terakhir pentadbiran kerajaan BN.

“Pada 2019, aliran FDI meningkat kepada RM32.4 bilion, namun masih rendah berbanding pencapaian 2017.”

“Sekali lagi ia mencatatkan trend penurunan pada 2020 apabila aliran masuk bersih menyusut kepada RM14.6 bilion, merosot 55% berbanding 2019 dan merupakan angka terendah sejak 2009,” katanya.

Tambah beliau, walaupun projek ECRL disambung semula menerusi syarat yang diperbaharui, kerajaan PH juga mengambil pendirian yang berbeza apabila mengakui pelaburan dan keupayaan teknologi dari China menawarkan peluang kepada pembangunan ekonomi negara.

BUKTI JELAS

NAJIB BUKAN

TALIBARUT 

CHINA MERAH

AMIN

NAJIB BARUA

CHINA MERAH

AMIN

SATUKAN TENAGA

HALANG PENCURI

DARI KEMBALI 

BERKUASA

AMIN

JIKA NAJIB 

KEMBALI BERKUASA

TANAH MELAYU

 AKAN JADI

PROVINSI 

CHINA MERAH

AMIN

INGGERIS JADIKAN

TANAH MELAYU

LADANG GETAH

AMIN

CHINA MERAH

AKAN JADIKAN

TANAH MELAYU

DUSUN DURIAN

AMIN


KERAJAAN SABRI 114 GAGAL & MANAI

 Mangsa banjir muak lihat ketidakcekapan ahli politik, kerajaan

“TIDAK mampu, tidak cekap, tidak efektif, segala-galanya gagal.”

Ia menggambarkan kemarahan penduduk di Shah Alam, Selangor mengenai pengendalian banjir oleh kerajaan pusat, parti politik dan ahli politik di negeri itu.

Penduduk yang kecewa membidas menteri dan agensi kerajaan, mengatakan kelewatan tindak balas mereka menyebabkan beberapa keluarga bukan sahaja kehilangan aset berharga mereka tetapi juga orang tersayang.

Seorang penduduk Sri Muda yang hanya mahu dikenali sebagai Sara berkata, kegagalan kerajaan menangani situasi kritikal itu menunjukkan ketidakupayaan ahli politik yang mereka sendiri undi.

“Semasa krisis, di sebalik tergesa-gesa ke tempat kejadian untuk membantu rakyat, kita ada menteri yang mengadakan majlis pelancaran untuk membantu mangsa banjir.

“Menteri dan ahli politik melakukan aksi publisiti mereka manakala hanya sebilangan yang turun padang sejak hari pertama.

“Agensi juga lewat tiba… ingin tahu berapa lewat? Saya terkandas di bumbung selama dua hari sebelum penyelamat datang membantu saya. Begitulah lambatnya mereka,” kata warga berusia 32 tahun itu.

Angka kematian susulan banjir di negara ini kini mencecah 48 orang manakala lima orang masih hilang.

Selangor kekal sebagai negeri dengan jumlah kematian tertinggi dengan 25 mangsa diikuti Pahang (20) dan Kelantan (tiga).

Sara berkata, beliau tidak menafikan sumbangan segelintir ahli politik khususnya Adun Kota Kemuning Ganabatirau Veraman dan Menteri Besar Selangor Amirudin Shari, yang didakwanya bertungkus-lumus membantu mangsa banjir.

Beliau memuji Parti Ikatan Demokratik Malaysia (Muda) pimpinan Syed Saddiq Syed Abdul Rahman susulan tindakan pantas mereka datang membantu mangsa banjir.

“Ganabatirau, Amirudin dilihat bekerja sepanjang masa untuk membantu tetapi beberapa menteri kerajaan datang dengan sekumpulan besar pengikut, hanya untuk mereka buat gimik kemudian bercakap kepada akhbar seolah-olah mereka melakukan banyak kerja.

“Saya harus akui, Syed Saddiq dan Muda ada di mana-mana. Mereka turun padang membantu. Ia menunjukkan semangat sebenar mereka untuk membantu, walaupun mereka bukan dalam kerajaan,” kata Sara.

Muda mengumumkan mengumpul kira-kira RM1 juta dalam masa kurang 100 jam untuk membantu mangsa banjir.

Sara juga berkata, bukannya ahli politik atau agensi kerajaan, sebaliknya rakyat Malaysia yang bersatu hati menghulurkan bantuan kepada mangsa banjir.

Beliau berkata, rakyat Malaysia dari semua kaum bergabung sebagai satu keluarga - semuanya dengan satu tujuan - untuk membantu mangsa banjir.

Kalaichelvan, seorang lagi penduduk dari Kota Kemuning yang dilanda banjir berkata, dia sudah muak dengan politik dan ahli politik di negara ini.

Beliau berkata, jumlah kematian tidak akan meningkat kepada angka hari ini, jika kerajaan cekap dan pantas. – 28 Disember, 2021.

 BILA DAH TAHU

KERAJAAN

 SABRI 114

KERAJAAN GAGAL

KERAJAAN MANAI

MASA PRU15

HUMBANKAN

MEREKA

AMIN

PILIH KERAJAAN

BARU YANG

CEKAP BUKAN

KAKI PUTAR

AMIN

JANGAN HANYA

BISING SEKARANG

TAPI BILA KENA

SUAP DUIT OLEH

NAJIB

UNDI PUKI MAK

PARTI SAMA

AMIN

PARTI PELACUR

KETUANAN MELAYU

CUKONG CHINA

WAJIB DIHUMBANKAN

KHALAS

HALANG PENCURI KEMBALI BERKUASA

 

 

HALANG PENCURI

KEMBALI BERKUASA

AMIN

Unknown commented on

 "JANGAN 

MENGADA NGADA"

Munke keluar berapa bantu rakyat setakat ini ? Ada atau tidak ? Pastinya tidak, nak keluar poket sendiri adoi susah, tapi nak pau duit rakyat bukan main laju, minta Dana PBB minta derma Tok Arab, kenapa sanak saudari penyamun semua perangai sama TT ?  Tahu ambil curi sahaja, tak pernah ada hati nak bagi walau sedikit pun, negara ini sudah dipenuhi manusia manusia durjana alpha yang amat taksub dengan jawatan mereka, satu badak untuk diri sendiri berpuluh juta sapu, belum kira sanak adik beradik kaum kerabat, kan senang belanja duit orang? Betul kan ? Selama ini tak pernah dengar duit tabung diguna untuk rakyat pun, walau menabung sebelum lahir macam Yahudi, perangai lagi buruk Dari kaum makan babi, betapa seksa rakyat negara ini disumpah mendapat pemimpin keparat yang penuh tahu rasuah Dan gila kuasa, semoga Allah ampunkan dosa mereka sehingga cepat membawa mereka pulang Amin, kah kah kah syukur

KERAJAAN GAGAL & MANAI

 

KERAJAAN

SABRI 114

GAGAL & MANAI

KHALAS

tidak berhasil atau berjaya, tidak (dapat) mencapai matlamat 
(cita-cita dan sebagainya yang dikehendaki) tidak jadi,
 kecewa:usaha-usaha untuk menamatkan ...

pucat lesi (kerana kurang darah dan lain-lain); pucat ~
 sangat pucat. berkongsi kurang tenaga... malas...