Khamis, 13 Februari 2014

TAIB MAHMUD SELAMAT
SPRM PERLU SAHKAN SEMUA SIASATAN DITUTUP SEBELUM TAIB MAHMUD BOLEH DIPERTIMBANG TYT

Perkembangan politik terkini di Sarawak membayangkan bahawa Pehin Seri Taib Mahmud, Ketua Menteri Sarawak sekarang berkehendakkan jawatan Tuan Yang Terutama (TYT) Sarawak dengan harapan ia memberi kekebalan dari pendakwaan undang-undang di masa hadapan.

Keterdesakan beliau itu untuk mendapatkan kekebalan mungkin berpunca dari pelbagai kes penyelewengan yang disabitkan dengan beliau terutamanya apabila tuduhan-tuduhan ini lengkap dengan dokumen yang menunjukkan hubung kait dengan keluarga beliau.

Pendedahan terbaru Sarawak Report mengenai syarikat yang mengundang kontroversi iaitu Regent Star Company Limited menguatkan lagi tuduhan-tuduhan mengenai salah laku melibatkan konsesi balak di Sarawak.

Regent Star Company Limited adalah sebuah syarikat yang dikawal oleh Onn Mahmud, iaitu adik kepada Ketua Menteri. Regent Star pernah disiasat di Jepun oleh pihak berkuasa percukaian Jepun atas tuduhan mengelak cukai atas penerimaan komisen yang diterima oleh syarikat itu yang mencecah 1 bilion yen.

Pehin Seri Taib Mahmud pernah membuat kenyataan di Dewan Undangan Negeri Sarawak menafikan beliau tahu atau kena mengena dengan Regent Star. Kenyataan itu digunakan sebagai alasan untuk menutup skandal yang panas ketika itu.

Semalam, Sarawak Report menunjukkan dengan jelas kaitan di antara Regent Star Company Limited dengan Jamilah Taib, anak kepada Taib Mahmud sendiri. Satu bukti dokumen pemindahan wang sebanyak USD20 juta dari Richfold Investments Limited iaitu syarikat pelaburan yang turut dikawal oleh Onn Mahmud (seperti juga Regent Star) kepada Sakto Development Corporation yang dimiliki dan dikawal oleh Jemilah Taib dan suaminya telah ditampilkan.

Saya difahamkan bahawa bukti-bukti terbaru dalam bentuk dokumen yang mengaitkan Pehin Seri Taib Mahmud kepada syarikat-syarikat pelaburan luar negara yang disiasat oleh pihak berkuasa di sana akan dikemukakan untuk membantu siasatan.

Ini bermakna siasatan di Jepun mengenai tuduhan mengelak cukai sudah tentu akan melibatkan siasatan ke atas Taib Mahmud sendiri melalui bukti-bukti yang mengaitkan keluarga beliau sendiri dengan penerimaan bayaran komisen balak. Walaupun siasatan itu adalah berkaitan tuduhan mengelak cukai, ia melibatkan cukai ke atas penerimaan komisen dari konsesi balak yang merupakan satu penyelewengan dan rasuah di mata rakyat.

Dengan bukti-bukti baru yang dikemukakan ini, jelas bahawa tuduhan rasuah terhadap Taib Mahmud akan terus berlegar. Malah, saya mengambil keputusan untuk membuat satu laporan SPRM baru terhadap Taib Mahmud supaya perkara-perkara ini digunakan di dalam siasatan yang dibuat.

Oleh sebab itulah, saya menggesa supaya Dato’ Seri Najib Razak sebagai Perdana Menteri yang bertanggungjawab menasihati DYMM Seri Paduka Baginda Yang Dipertuan Agong membuat pendirian tegas bahawa mana-mana calon yang dipertimbangkan bagi jawatan TYT perlulah diisytiharkan SPRM bahawa tiada siasatan yang masih belum ditutup terhadap calon itu. Ini untuk mengelakkan salah guna jawatan TYT untuk mendapatkan kekebalan dari pendakwaan.

Saya akan menulis secara rasmi kepada SPRM hari ini untuk mengesahkan bahawa masih ada siasatan yang dibuka terhadap Taib Mahmud dan selagi beliau tidak diisytiharkan tiada sebarang siasatan terbuka, beliau tidak boleh dipertimbangkan sebagai TYT.
  
RAFIZI RAMLI
Pengarah Strategi 
13 Februari 2014


----------

TAIB TIBAI NAJIB


  • Ganti KM: Penamaan awal timbul persoalanDukau Papau | 1:38PM Feb 13
    ANALISISPengumuman Adenan sebagai pengganti Taib secara tiba-tiba semalam dilihat sebagai pencegahan awal daripada sebarang tekanan Umno.
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit...TAIB UMUM DIA AKAN UMUM SAPA GANTI HARI SABTU...kah 

kah kah ..SENIN ZAHID PERGI JUMPA... SENYAP... kah kah kah..

kah kah kah... RABU MUHYIDDIN NAK JUMPA... kah kah kah..

kah kah... MUHYIDDIN DALAM KAPAL  TERBANG OTW...kah  kah..

kah kah kah..TAIB UMUM PENGGANTI PETANG RABU... kah  kah..

kah kah..HEBAT BEEEEEB... POWER BOMOH KANDAYAN... kah kah..

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

PM: Pemilihan Adenan jadi ketua menteri pastikan kesinambungan BN

Pemilihan  Adenan Satem sebagai Ketua Menteri Sarawak yang baharu akan memastikan kesinambungan dan... S
kah kah kah..NAJIB TERPAKSA TERIMA.... kah kah kah..

kah kah kah...NAK BUAT MACAM MANA.... kah kah kah

  • Putrajaya sokong Adenan KM baru S'wak3:00PM Feb 13
    Perdana menteri berkata, kerajaan persekutuan yakin  Adenan Satem dapat menerus segala yang telah dirancang serta melonjakkan pembangunan negeri itu ke tahap yang lebih membanggakan.


TAIB HINA GEROMBOLAN
---------

HARAMKAN VALENTINE

DARI FACE BOOK


Haramkan Valentines,gagalis bersatulah!
Sejarah Valentine’s Day tidak ada di dalam Islam. Amalan, budaya dan hasrat perayaan ini mempunyai unsur-unsur yang bercanggah dengan Islam.

“Sesiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia akan ditolak.” (Riwayat al-Bukhari dan Muslim)

GPM menyeru umat Islam menolak Valentine's Day!

http://www.islam.gov.my/awas-jerat-valentines-day
Like ·  ·  · about an hour ago · 


------

MANGSA HARI VALENTINE

Lelaki hilang di hutan lepas putus cinta

Polis melancarkan gerakan mencari dan menyelamat seorang lelaki yang dilapor hilang di kawasan hutan Batu 6 dekat Sandakan dalam kejadian malam tadi.

Ketua Polis Sandakan ACP Rowell Marong berkata operasi itu yang dimulakan pada pukul 10.13 malam dihentikan kira-kira sejam kemudian dan bersambung semula pagi ini, membabitkan polis dan bomba.

Lelaki yang dikenali sebagai Tang Weng Liang, 30-an, dipercayai melarikan diri ke dalam kawasan hutan itu untuk membunuh diri selepas putus cinta dengan teman wanitanya, kata Rowell kepada pemberita selepas perhimpunan bulan polis Sandakan hari ini.

Katanya polis menerima laporan kehilangan Tang daripada keluarganya pada pukul 7 malam.

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH'

woit... GAGALIS BANGANG.... kah kah kah..

kah kah kah..IKAN SEPAT BUKAN SAEKOR.... kah kah kah..

kah kah kah... BERSEPAH SEPAH... kah kah kah..

kahkah..DI NEGARA CHINA ADA 500 JUTA SEPAT... kah kah..

kah kah kah... DI INDIA ADA 500 JUTA SEPAT... kah kah kah..

kah kah kah..JALAN PUDU ADA RATUSAN SEPAT... kah kah kah..

kah kah..ADA SEPAT SIAM..SEPAT INDON..SEPAT VIETNAM.. kah..

woit... DI BRICKFEILD ADA SEPAT JANTAN BETINA... kah kah kah


-----------

SALUT ANAK MUDA MAKIN BERANI

DARI FACE BOOK

Hasil Kajian Syed Hussin Ali, pengarang buku The Malay Rulers Regression Or Reform. Dipetik dari website http://www.projekdialog.com/featured/perihal-raja-raja-...See More
Like ·  ·  · 6 minutes ago · 


KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH


woit... SENTIMEN ANTI FEUDAL MAKIN MEREBAK... kah kah kah..

kah kah kah..ANAK MUDA MAKIN BERANI.... kah kah kah...

kah kah kah... MAKAN CANGGKUNG BERAK GANTUNG.... kah kah kah


--------