Rabu, 10 Februari 2016

GAGALIS JUJUR


GAGALiS

JUJUR
4 hari lagi melangkah ke Hari Kekasih. Tahun ni lagi sekali aku masuk senarai gagalist Tukar Tiub ni. Cis. ‪#‎berusahalah‬ ‪#‎bemyvalentine‬‪#‎cengkamantukartiub‬ ‪#‎gagalistegar‬ ‪#‎sayaperlubericinta‬


---------------

BURSA SAHAM ASIA HARI INI
HARI INI

bursa saham

asia terburai

bursa china

masih tutup

ledakan sdg

berjalan
Stock market rout intensifies amid fears central banks are 'out of ammunition


Stock markets in Asia Pacific fell heavily on Wednesday with investors fearing that central bankers were “out of ammunition” and unable to intervene to stop a global rout.
As fresh fears about the banking system added to concerns about the wider global economy, the Nikkei average in Japan fell 2.3% to a 16-month low with concern about the strength of banks and a stronger yen pulling the market down.
In Australia, banking and mining stocks led the Australian ASX/S&P200 index into bear territory and its lowest level since 2013. The Chinese markets are closed this week for the lunar new year holidays.
European shares were expected to fall at the opening on Wednesday morning, according to futures trading.
One analyst said markets could be seeing the start of the “final capitulation” as the attempt by central banks to stimulate growth with cheap money since the global financial crisis in 2008 had run its course.
------------

MASIH ADA MASA

MASIH ADA

MASA UNTUK

DISINGKIR

DARI SENARAI

GAGALIS 

Fadiah Nadwa Fikri updated her profile picture.


-------------

NAJIB SEDANG DIKEPONG

KAH KAH KAH

NAJIB SEDANG

DIKEPONG

BUKAN 

KAT  KEPONG
-------------

NASI PANGGUNG AHAD LALU

NASI PANGGUNG

AHAD LALU 


Jalan Panggung | 7 February 2016

Dijalanan mereka berpusu-pusu
tercari-cari hidup, terkejar-kejar rezki
bergelumang bermacam rencah, tipu daya
semata-mata terpesona dgn kecantikan kota
janji-janji sementara
 - Buka Panggung Awal februari bulan cinta

YANG DATANG

Menu Jalan Panggung petang Ahad lepas:
Tim Dapur Jalanan - Parpu Telor Mamak Penang / Roti
Tim KYS Melaka - Buah Tembikai
Qish Awek Cun - Donut

YANG MEMBANTU
Anak semua bangsa datang berkerja bakti:
Mat Roy, Husin, Padel, Aisyah, Haziq, Acap. Syafiq
Afiq & awek Mercy, Paan & Zue Rumah Titi, Hijrah, Acino Seth
Kawan2 dari KYC Melaka, Kawan2 KYTM, Akim Jambu & Kawan, 
Tim Recycle - Fitrah & kawan2, Fazi Rock,
& semua yg hadir buat ramai & memeriahkan Jalan Panggung sepanjang tahun!

YANG BERAMAL
Berkongsi makan awal bulan cinta
Berkongsi makan diambang tahun baru

Gong Xi Fa Cai!!!  :)

++ Untuk maklumat terkini, info-info mengenai kami boleh cari & tekan like Facebook page DapurJalananKualaLumpur & follow twitter - @dapurjalanan & instagram - dapurjalananKL. Cari, follow & LIKE!!

++ Untuk yang mahu menyumbang boleh masuk ke akaun Dapur Jalanan, 
CIMB: 8001-7278-49 SPKL Collective

++ Untuk yang ingin sama-sama potong bawang atau sumbang makanan atau apa-apa nak disumbang boleh talipon: ezzuandi 019-2671285
 atau Hadi Khalid 012-6648873

Solidariti untuk Miskin Kota
Dapur Jalanan Kuala Lumpur
*Makanan Adalah Hak Anak Semua Bangsa*

7 February 2016

UNTUK  KENANGAN
-------------

NAK TUTUP KES 1MDB


BETUL KE?


PAC cukup maklumat rumuskan siasatan 1MDB, kata Hasan


Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) mempunyai maklumat mencukupi untuk membuat "rumusan yang objektif, telus dan adil" berhubung siasatannya terhadap skandal 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata pengerusinya Hasan Arifin. - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pac-cukup-maklumat-rumuskan-siasatan-1mdb-kata-hasan#sthash.rsule3SB.dpuf

woit

cukup maklumat

ini apa makna?

nak tutup kes

atau

nak dakwa najib

saje tanya

jangan marah

KAH KAH KAH--------------

DUNIA MAKIN DALAM BAHAYA

 dunia makin 

dalam bahaya 

ekonomi jatuh

perang merebak
Risking World War III in Syria

Defense Secretary Ashton Carter last October said in a little noticed comment that the United States was ready to take “direct action on the ground” in Syria. Vice President Joe Biden said in Istanbul last month that if peace talks in Geneva failed, the United States was prepared for a “military solution” in that country.

The peace talks collapsed on Wednesday even before they began. A day later Saudi Arabia said it is ready to invade Syria while Turkey is building up forces at its Syrian border.
----------

AWAS ADA LEMBAGA
awas ada

lembaga itam

di tabung haji


KEDUDUKAN KEWANGAN TABUNG HAJI: PENGISYTIHARAN BONUS TIDAK BOLEH MENUTUP UNJURAN RIZAB NEGATIF BAGI TAHUN KEWANGAN 2015

Saya telah meneliti dan menganalisa penyata kewangan Tabung Haji yang diaudit bagi tahun-tahun kewangan 2009 hingga 2014. Saya juga mengambil kira pengumuman keuntungan dan bonus yang diumumkan oleh Tuan Haji Jamil Khir minggu lalu.

Berdasarkan angka-angka ini, saya telah menulis satu laporan ringkas mengenai kedudukan kewangan Tabung Haji dan unjuran rizabnya bagi tahun kewangan 2015 (yang disertakan bersama). Oleh kerana penyata kewangan Tabung Haji yang diaudit lazimnya hanya dikeluarkan di akhir tahun, orang ramai hanya boleh mengetahui kedudukan sebenar kewangan dan rizab Tabung Haji bagi tahun kewangan 2015 di akhir tahun 2016.

Ini sudah tentu tidak baik kerana pelbagai perkara boleh berlaku di antara sekarang dan akhir tahun ini, apatah lagi dalam keadaan rizab Tabung Haji yang sudah pun negatif bagi tahun kewangan 2014. Oleh yang demikian, saya berharap analisa dan laporan ringkas mengenai kedudukan kewangan Tabung Haji ini akan membuka satu perbincangan awam mengenai prestasi Tabung Haji yang mendorong Tabung Haji mengeluarkan penyata kewangannya yang diaudit lebih awal.

Analisa saya menunjukkan perkara-perkara berikut yang perlu diberi perhatian segera oleh rakyat dan pengurusan Tabung Haji (dirumuskan di mukasurat 1 dan 2 dalam laporan):

1.    Kedudukan rizab Tabung Haji diunjurkan terus negatif bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2015 iaitu dua tahun berturut-turut rizab Tabung Haji mengalami defisit. Ini selaras dengan peringatan yang diberikan oleh Bank Negara Malaysia. Defisit rizab Tabung Haji bagi tahun kewangan 2015 diunjurkan boleh mencecah sehingga RM3.195 bilion. Rizab yang negatif bermakna Tabung Haji tidak berkeupayaan memulangkan semua simpanan pendeposit Tabung Haji jika ia dituntut serentak oleh pendeposit.

2.    Keuntungan RM3.53 bilion yang diumumkan oleh Tuan Haji Jamil Khir pada 4 Februari 2016 lalu tidak mengambil kira kerugian akibat kejatuhan harga saham dan sekuriti yang dipegang Tabung Haji sebagai pelaburan. Memandangkan prestasi Bursa Kuala Lumpur jatuh mendadak sepanjang tahun 2015, kerugian akibat kejatuhan harga saham dan sekuriti diunjurkan boleh mencecah sehingga RM3.14 bilion. Jika kerugian akibat kejatuhan harga saham mencecah paras tersebut, ia boleh menghapuskan keuntungan yang diumumkan oleh Datuk Seri Jamil Khir.

3.    Tabung Haji membayar bonus melebihi keuntungan yang dijana pada tahun-tahun 2012 dan 2014. Bonus bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2012 (yang dibayar pada awal 2013) besar kemungkinan bermotifkan pilihanraya. Bonus bagi tahun kewangan berakhir 31 Disember 2014 (yang dibayar pada awal 2015) disyaki berlatar belakangkan krisis 1MDB bila mana pihak berkuasa perlu meyakinkan rakyat bahawa masalah kewangan 1MDB tidak mempunyai kesan kepada pasaran kewangan tempatan.

Adalah sangat penting bagi pendeposit dan rakyat tahu bahawa pengumuman bonus tahunan 5% dan bonus haji 3% bukanlah bermakna kedudukan kewangan Tabung Haji adalah kukuh. Tambahan pula ia terlibat dalam beberapa pelaburan yang mendatangkan kerugian besar dan kebelakangan ini terlibat dengan 1MDB.

Saya akan terus menyiarkan analisa kewangan mengenai Tabung Haji dengan harapan ia akan dapat mendorong kerajaan menggantikan Pengerusi Tabung Haji sedia ada dengan seorang yang lebih sesuai dan arif dalam hal ehwal pelaburan.

RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN


-------------

SURAT RAYUAN PARA GAGALIS MULA SAMPAI

surat gagalis

telah diterima

senarai masih

dibincangkan 
6 years ago sebelum jadi Gagalis


SATU SURAT DARI CHICKEN PENYET
minta tt keluarkan sayor dari senarai gagalis kerana gambar dia bersama kekasih telah ditemui.


maklumkan

keputusan juri

muktamad


---------------

PAK PANDIR BOLEH PUTAR

JENG JENG JENG 

tok tok kai

serodong batang

mana hinggap

tengah belakangPanel SPRM jumpa peguam negara minggu depan, mahu penjelasan, kata sumber


Dua panel penasihat Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) buat pertama kalinya akan bertemu peguam negara bagi mendapatkan penjelasan berhubung keputusan kontroversi derma RM2.6 bilion dan SRC International Sdn Bhd, kata sumber.
Ahli kedua-dua jawatankuasa itu, Panel Penilaian Operasi (PPO) dan Panel Khas dijangka bertemu Peguam Negara Apandi minggu depan.
Langkah ini mengejutkan kerana kedua-dua jawatankuasa itu pada mulanya menggesa penyiasat SPRM "berbincang sendiri" dengan Apandi susulan keputusannya untuk tidak mendakwa Najib kerana "bukti tidak mencukupi" dan mengarahkan siasatan dihentikan 
Mereka juga memohon penjelasan Apandi atas keengganannya membenarkan penyiasat mengumpul bukti berhubung derma RM2.6 bilion yang disalurkan ke dalam akaun bank peribadi perdana menteri. 

KAH KAH KAH

kes 1MDB ini tak akan selesai
pak pandir boleh putar
mak andeh boleh putar
kah kah kah
tapi kapir france
kapir hong kong
kapir switzerland
kapir singapura
kapira amerika
tetap akan siasat
hanya negara islam malaysia
tak ada bahan bukti
kah kah kah
di negara kapir bahan bukti
sedang dicari

KAPiAQQ 


--------------------

TEPAT LAGI BETUL
TEPAT

BETUL


Cadang pinda OSA, PERKASA bimbang rakyat bangkit berontak

Ketua Penerangan PERKASA, Hassan Basri Muhammad berkata usaha Apandi untuk meminda akta itu kini lebih menjurus kepada kebimbangan akan terdedahnya dokumen dan maklumat membabitkan salahlaku dan penyelewangan.
"Persoalannya apakah pendedahan maklumat tentang masalah tender dan perniagaan yang tidak mengikut peraturan, salahlaku rasuah, isu penyelewengan, penipuan dan sebagainya itu merupakan isu keselamatan negara," katanya dalam kenyataan media.
NGO itu jugu bimbang sekiranya rakyat bangkit dan memberontak untuk menzahirkan ketidakpuasan hati mereka.
"PERKASA melahirkan kebimbangan isu keselamatan yang lebih besar ialah apabila rakyat bangkit dan memberontak untuk menzahirkan ketidakpuasan hati apabila ada usaha menutup dan melindungi maklumat penyelewengan melalui pindaan Akta Rahsia Rasmi tersebut.
"Sepatutnya Peguam Negara lebih berusaha untuk mempertahankan maklumat dan sumber dalam usaha mewujudkan sebuah kerajaan yang bersih dan telus dibawah prinsip 'good governance' dan sekaligus menambahkan keyakinan rakyat," katanya.
KAH KAH KAH

woit

kalau rakyat

berontak bukan

tak baik

ertinya runtuh

yang lama

dirikan yang baru

-----------

KES NAJIB SEDANG BERJALANINI  BERITA

KES NAJIB

SEDANG 

DISIASAT

DI AMERIKAFeds Probing ‘Wolf Of Wall Street’ Producer Red Granite’s Money Relationships


EXCLUSIVE: Hollywood has been drawn into a federal investigation as the U.S. Department of Justice continues to probe possible wrongdoing by Malaysian Prime Minister Najib Razak. An extensive federal investigation in the U.S. is underway to determine whether the crime of money laundering applies to the transactions made by the Prime Minister and others, with the DOJ’s Asset Forfeiture and Money Laundering Section investigating the case.

The questions being asked specifically concern the money flowing to and from Red Granite Pictures, its co-founder Riza Aziz, the Prime Minister’s stepson; and Low Taek Jho (also known as Jho Lo), who is a friend of Aziz and his family. Perhaps telling of the feds’ efforts, Low, who received a “special thanks” in the Wolf Of Wall Street credits, was cited in an investigation in Malaysia last year over political slush funds.
At this point, the Justice Department is in fact-gathering mode and interested in real estate transactions by both Low and Aziz as well as the financials of Red Granite. We’ve been told that a number of people have been questioned already.


semua kita

menunggu

nak tahu

apa akan berlaku
----------