Rabu, 8 Mac 2017

BERITA BAIK MALAM INI

BERITA BAIK
semakin ramai
kakak dan abang 
abah dan emak
menderma
agar dapur jalanan
dapat membeli 
sebuah van tangan ke dua

hari ini dari laporan dapur
ada  100rm masuk
ada 50rm masuk
ada 20rm masuk
ada 10rm masuk
dari hamba allah yang baik
terima kaseh 
daun keladi
kami masih 
nak lagiPEMBACA

BUDIMAN

DAPUR JALANAN

MASIH 

MEMERLUKAN

BANTUAN

UNTUK MEMBELI

SEBUAH VAN

TANGAN KEDUA

SILA ULUR 

BANTUAN KE

AKAUN CIMB SPKL 

800 172 7849


KUTIPAN 


HARI INI


 ADA

TAMBAH


180RM

KINI JADI

RM6,220


TERIMA 


KASEH

--------------------

KITA TENYEH KOREA UTARA
TENYEH LAGI TENYEH
Wah kita secara global dah terkenal sebagai negara jagoan sekarang. Hari tu kita nak tenyeh Myanmar .. hari ni Korea Utara pula .. che wah. 

Mungkin semangat kepahlawanan ni mula terpancot-pancot sejak Imam Hadi menghunus keris yang tak masuk akal panjangnye beberapa purnama yg lalu. Ayok jom kita berkeris pada sapa yang nak kurang ajar dengan kita .. bila perang nanti sapa nak duduk depan cam Sultan Salahudin, King Richard, Anak Ratu Elizebath .. kah kah kah kah. on SANDIWARA LAGI KE?
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 3/8/17------------------

TERKANTOI LAGI!
F.BAlhamdulillah, SEKALI LAGI Usul Hadi Tersenarai Dalam Aturan Urusan Mesyuarat Dewan Rakyat wpon tersenarai sebagai perkara ketujuh dalam aturan urusan mesyuarat kali ini.

Kami di SR menyokong sangat2 usul tersebut dibentangkan ke dalam dewan, BUKANNYA HANYA SEMATA2 tersenarai pada kertas dalam aturan urusan mesyuarat shj.

Usul tersenarai dalam aturan urusan mesyuarat Dewan Rakyat tidak menjanjikan ia 'AKAN' dibentangkan sebagaimana ia telah berlaku pada tahun lepas..

INGAT TAK SEBELUM INI, belajar dari sejarah. Sejarah Tak Pernah Menipu.


--------------------

CUBA RENUNGKANSATU INGATAN

ditujukan kepada
semua ahli pkr
kepada para yb pkr
 para penyokong pkr

pekara yang ditimbulkan
ialah tentang permit cetak
akhbar SUARA KEADILAN

ini akhbar resmi pkr
sehingga tahun 2017
masih belum dapat permit
yang telah diminta
semenjak  tahun 2007

kalau permit akhbar SK
pun najib tidak beri
maka timbul pertanyaan
apakah najib akan
beri pkr 
apakah najib akan benarkan
 pakatan harapan
untuk mengambil alih kerajaan
mengambil alih putrajaya

mengambil alih kerajaan
ertinya ambil alih
petronas
felda fgv  felcra dan dan
khazanah  
dan pelbagai glc

kalau permit akhbar pun
tidak  diberi
apakah najib
 akan undur dalam
pilihan raya

cuba renungkan
-----------------

KOREA UTARA - JANGAN JADI GEDEBEWASPADA
KOREA UTARA

JANGAN INGAT 

HANG KUAT

ADA BOM

NUKLEAR

JANGAN MERAK

JANGAN GEDEBE

HANG TAK TAHU

MALAYSIA ADA

MAHARAJA 

BOMOH

DENGAN 

BOM KELAPA


---------------

KOREA UTARA TAK ADA BRIM
KOREA UTARA AKAN KALAH
MALAYSIA ADA BRIM
Malaysia vs Korea Utara 
Penduduk: Malaysia: 30.5 juta 
Korea Utara: 25 juta
 Malaysia: 42 jet pejuang
 Korea Utara: 458 jet pejuang 
Malaysia: 2 Kapal Selam 
Korea Utara: 70 Kapal Selam 
Malaysia: 74 kereta kebal 
Korea Utara: 4,200 kereta kebal
 Malaysia: 110,000 tentera 
Korea Utara: 700,000 tentera
 Malaysia: Ada BR1M 
Korea Utara: Tiada BR1M Sumber :�� on NAJIB INI JUGA PENIPU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 3/8/17
--------------------

APA AKAN TERJADI PADA TRUMP


APA AKAN

TERJADI

PADA TRUMP?

DUA PEKARA:

PERTAMA

AKAN DIPECAT

KEDUA

JADI J.F.K


DAULAH 

TERPENDAM

SEDANG KERJA

KERAS UNTUK

MEMASTIKAN

USA & RUSSIA

TERUS 

BERMUSUH Top Republicans decline to back up Trump's unproven wiretapping claim

While the White House on Tuesday stood by Donald Trump’s assertion that he was wiretapped by Barack Obama during the 2016 presidential campaign, top Republicans on Capitol Hill provided little support to bolster his explosive and unsubstantiated claim.


-----------------

PERSOALAN NASIONAL - BABAK SATU
PERSOALAN NASIONAL
BABAK  SATU

Minggu lalu saya telah memulakan mukadimah tentang persoalan nasional. Mungkin ada pembaca yang tertanya-tanya apakah bendanya persolaan nasional ini. 

Untuk sambungan - minggu ini saya paparkan kembali mukadimah  minggu lalu:

Tulisan ini adalah mukadimah tentang keracunan negara. Mukadimah tentang  tembok berracun yang selama ini menggagalkan garis tepat tamadun bangsa di Tanah Melayu.

Saya menggunakan istilah Tanah Melayu kerana pada hemat saya inilah agenda  utama yang ingin saya rungkai secara tuntas. Pekara yang ingin saya rungkai ialah pekara tanah dan pekara Melayu. Wacana yang ingin saya buka ialah agenda tanah dan agenda Melayu.

Saya  wajib  memberikan satu latar yang maha luas untuk membuka wacana yang saya yakin amat-amat penting. 

Persoalan nasional ini memang telah lama bermain dalam fikrah. Tetapi akhir-akhiri ini ianya telah terkumpul dalam tasik  yang luas dan hanya menunggu masa untuk meledak pecah.  

Waduk fikrah saya telah memunggut pelbagai  kesah, pelbagai babak yang  terkini dan babak-babak yang belum bagitu jauh tertinggal untuk dilupakan. 

Contohnya - pembunuhan Altantuya dan keterlibatan Razak Baginda yang dibebaskan tanpa mahkamah menuntut diulang bicara.  Pembunuhan Kevin Morais dan pembocoran maklumat   dari Sarawak Report tentang bagaimana dikatakan Kevin ini terlibat dalam  usaha untuk mendakwa Najib.

Berita dunia tentang duit 2.6 bilion ringgit masuk ke dalam akaun peribadi Najib. Juga berita duit yang dikatakan telah dirembat oleh Najib dari syarikat SRC International - anak syarikat 1MDB.

Semua babak-babak ini terkumpul dalam naratif sejarah tanah air. Kesah dan berita-berita ini  semuanya  menimbulkan satu persoalan hakiki. 

Soalan hakiki ini  yang saya tanyakan kepada diri saya sendiri: apakah Bani Melayu telah hilang kompas moralnya. Apakah Bani Melayu telah gagal melihat  yang benar  dan yang salah. Apakah Bani Melayu telah meninggalkan amal makrof nahi mungkar - ajaran agama mereka.

Lalu saya belayar jauh untuk mencari jawapan. Belayar jauh untuk bertemu dengan sebab musabab. Akhirnya saya merumuskan dibelakang semua ini  ialah persoalan nasional. Biar saya rungkai lagi sajelas mungkin apa yang saya maksudkan dengan persoalan nasional.

Najib terlibat dalam kes bunuh. Najib terlibat dalam kes mencuri duit tetapi  Bani Melayu masih menerima Najib sebagai pemimpin mereka. Najib masih menjadi Perdana Menteri. Ini pada hemat saya adalah manifestasi persoalan nasional.

Ahli parti  United Malays National Organisation yang berslogankan  Hidup Melayu secara sedar masih bersetuju untuk melantik Najib sebagai Presiden parti. Pada hemat saya sikap dan tindakan ahli Parti Ketuanan Melayu ini adalah manifestasi persoalan nasional.

Mahathir Muhamad  turun ke di wilayah Iskandar Johor. Mahathir memberi kritikan terhadap pembangunan diwilayah ini. Kemudian ditepi jalan Mahathir telah berdiri bergambar dipapan iklan -HARTANAH HAK MILIK KEKAL. Dari teori semiotik gambar Mahathir ini  adalah manifestasi persoalan nasional.

Pakatan Rakyat kini Pakatan Harapan telah membuat kajian tentang betapa perlunya parti ini menambah 3 ke 5 peratus  sokongan pengundi Melayu untuk berjaya ke Putrajaya. Ahli parti disaran oleh pucuk pimpinan  agar berkerja keras untuk mencari sokongan Melayu. Apa maknanya mencarai sokongan Melayu ini? Pada hemat saya mencari sokongan Melayu adalah manifestasi persoalan nasional.

Ingat atau tidak Projek 16 September 2008 sesudah PRU12 yang dilancarkan oleh Anwar Ibrahim.  Sila suburkan ingatan tentang bagaimana Ustaz Ahmad Awang yang kini penasehat Parti Amanah telah membocorkan  tentang jumlah ahli parlimen yang sudah cukup untuk berpaling tadah menyokong Pakatan Rakyat. 

Ingat atau tidak bagaimana senarai YB yang bersedia ‘melompat keluar Barisan Nasional’ untuk menubuhkan kerajaan baru  telah dilihat oleh Haji Hadi.  Pemimpin Pas ini  menolak Projek 16 September ini. Untuk saya penolakan Haji Hadi ini adalah manifestasi dari persoalaan nasional.

Ingatkan kembali bagaimana Pak Samad dari Bersih telah menjadi ahli parti DAP. Ingatkan kembali  tentang Profesor Aziz Bari pakar hukum hakam Perlembagan Malaysia telah juga menjadi ahli DAP. Baru baru ini Zaid Ibrahim bekas menteri dalam kabinet Dolah Badawi telah juga menjadi  ahli DAP. Kini parti DAP siang malam secara terang dan gelap telah cuba menjemput anak-anak muda Melayu - jantan dan betina - untuk menjadi ahli DAP. Kepada saya semua ini adalah manifestasi persoalan nasional.

Jamal Baju Merah telah menganjurkan satu  gerakan menentang Bersih. Jamal dan gerombolan Baju Merah untuk menunjukkan taring dan kekuatan telah berhimpun di Jalan Petaling.  Ketika konvoi Bersih5 bergerak Jamal dan kuncu-kuncunya telah menyerang dengan ganas penyokong Bersih. Tindakan Jamal dan Gerakan Baju  Merah ini pada hemat saya adalah manifestasi dari persoalan nasional.

Hasil dari langkah politik  Jamal  dan  gerombolan Baju Merah di Jalan Petaling telah menjemput  Huang Huikang  Duta Besar China Merah untuk muncul pada petang yang sama di Jalan Petaling. Pada hemat saya tindakan Duta China Merah ini adalah manifestasi persoalan nasional.

Pasti ramai pembaca akan tertanya-tanya -  apa sebenarnya  persoalan nasional ini?

Bertenang sabentar. Apa yang saya tulis diatas adalah contoh-contoh manifestasi  dari persoalan nasional. Bila saya mengatakan ini hanya manifestasi maka  saya wajib pula memperjelaskan apa makna manifestasi.

Sesuatu berlaku kerana sebab dan musabab. Tidak ada satu pun yang berlaku dalam dunia ini malah dalam alam ini  tanpa sebab. Dunia kita bergerak kerana tarikan matahari dan dan dan. Umat manusia bergerak membuat sesuatu untuk hidup. Orang gila melakukan sesuatu juga ada sebabnya - i.e kerana gila.

Dari segi pemahaman falsafah manifestasi ialah apa yang dapat kita lihat. Dibelakang - yang terpendam   yang mewujudkan manifestasi ini adalah sebab dan penyebab. Penyebab itu ialah inti atau zat - essence and form. Bentuk dan bingkai atau form and content. Justeru yang  muncul hasil dari zat  ialah manifestasi zat itu. Yang dilihat ialah bentuk. Yang tersirat ialah isi. 

Jika semua yang saya paparkan diatas tadi hanya manifestasi maka apa zatnya? Apakah dia  sebab musabab yang mewujudkan manifestasi ini.

Sebab musababnya induk kepada manifestasi yang kita lihat sedang berlaku dalam negara kita sekarang ini ialah kehadiran Yang Lain - The Other. Apakah  dia Yang Lain ini? Apakah  dia The Other ini?

Dalam konteks  Tanah Melayu - Yang Lain  ialah  Bani China dan Bani India. Dua kumpulan ini adalah Yang Lain  dalam fikrah pembudayaan Bani Melayu. Bani Melayu menganggap China dan India sebagai Yang Lain.

Semua garis politik. Semua tindakan politik. Semua babak politik. Semua dasar politik. Semua tindakan dan wacana politik, sosial dan ekonomi di Tanah Melayu semenjak kemasukkan  Bani China dan Bani India ke bumi Melayu sebenarnya disebabkan oleh Yang Lain - The Other.

Yang Lain ini menjadi penyebab. Yang Lain ini adalah sebab musabab kita di Malaysia ini bergerak saperti kita semua bergerak sekarang. Yang Lain inilah yang sedang melahirkan manifestasi yang kita lihat sekarang.

Justeru menjadi wajib untuk saya  memberi penjelasan apa sebenanrnya Yang Lain  dari segi teori dan pemahaman agar tulisan saya dapat memberi pencerahan kepada kita semua.

Kepada pelajar filem, teater, penulisan -  apa dia Yang Lain ini bukan sesuatu yang baru. Dalam filem, dalam teater, dalam nobel - kita akan bersua dengan Yang Lain.  Yang Lain wajib wujud untuk menolak terbuka naratif yang cuba dipaparkan.

Cuma dalam filem atau teater yang lain ini dikatakan protoganis dan antoganis. Protoganis akan bergerak sebagai jawapan kepada tindak tanduk antoganis. Antoganis ini adalah sebab dan penyebab. Antoganis ini ialah Yang Lain.

Kalau kita melihat filem genre Western atau di Malaysia ini dipanggil filem koboi dari Holywood maka Yang Lain ini cukup jelas. Red Indian atau Dayak  memainkan peranan  Yang Lain atau The Other.  Dayak ini menjadi antoganis yang menimbulkan masalah kepada para koboi yang ingin membuka tanah baru. 

Dari segi teori  Yang  Lain ini akan dibaca sebagai Pengganggu atau disruptor. Dalam setiap  filem kita akan bertemu dengan Si Pengganggu. Tidak ada filem yang tidak ada pengganggu. Naratif filem bergerak untuk menyelesaikan masalah yang ditimbulkan oleh Si Pengganggu.

James Bond ajen M16 dari London bergerak kerana  ada Dr No sebagai ‘orang jahat’  atau agen KGB dari Russia atau Mister Goldfinger. 

Si Pengganggu ini bukan hanya wujud dalam filem Holywood. Cinta Awie kepada  Erra Fazira akan diganggu oleh Ziana Zain. Dalam konteks filem-filem Yusuf Haslam , Ziana Zain adalah Pengganggu atau disruptor atau Yang Lain atau The Other.

Jika semua wacana politik. Semua wacana  budaya dan semua wacana ekonomi  dalam Tanah Melayu ini wujud kerana adanya Yang Lain - Bani China dan Bani  India - maka apakah kesudahannya.

Dalam naratif James Bond - Dr No dan bilik makmalnya diledakkan dibabak akhir. Dalam You Only Live Twice James Bond telah memusnahkan Ernst Stavro Blofeld dari organisasi SPECTRE yang menjadi antoganis - pengacau dan pengganggu dunia kapitalis.

Justeru bagaimana dengan Yang Lain dalam konteks  persolaan nasional di Tanah Melayu? Pada hemat saya persoalan nasional kita masih belum selesai. Apabila saya menimbulkan wacana persolaan nasional  - ini memberi makna bahawa ianya belum tuntas dan belum selesai.

Saya yakin  saperti semua naratif pejalanan tamadun nagera bangsa - sama saperti dalam naratif filem - persoalan nasional wajib diselesaikan. Saperti seorang Matador - kita warga Malaysia wajib  berani menangkap tanduk lembu jantan untuk ditundukan sebagai jalan penyelesaian.

Untuk mencari jalan penyelesian kita wajib melihat kembali babak babak sejarah. Merungkai kembali bagaimana kita menjadi kita saperti hari ini. Boleh kah biduk lalu kiambang bertaut? 

Apa dia babak babak sejarah  yang wajib dirungkai?  Siapa dalam biduk dan dari mana datangnya kiambang? Tunggu minggu hadapan. (TT)


NOTA
tulisan ini telah disiarkan
dalam SUARA KEADILAN
sesiapa ingin melanggan 
akhbar mingguan ini
sila pukul talipon
03-92-21-30-45----------------

KOREA UTARA BANGANG


BANGANG
negara korea utara ini
paling bangang biol bodoh

dalam dunia ini 
korea utara dipulau
tak ada rakan niaga
tak ada kawan
hanya ada china merah
dan baik dengan malaysia

malaysia beri hak 
rakyat korea utara
masuk malaysia
tanpa minta visa dulu
malaysia jadi tempat niaga
malaysia beri peluang kerja
malaysia jadi tempat
korea utara cari dana asing
malaysia tempat cari makan

tetiba buat kerja bodoh
tetiba buat kerja bangang
cari gaduh dengan malaysia

atau betulkah ini kerja
korea utara?
malaysia tempat cari makan
mengapa 
buat tahik
berak di meja makan
atau 
ini agenda korea selatan
atau
agenda amerika
saje tanya kerana
bodoh sangat

----------------

ESOK MALAM - LAWAK BERDIRI
ESOK MALAM

Cantek lah Tqvm Pak TT. Kalau kena beli ticket bagitau lah. Kalau boleh beli di pintu masuk beta terjah saja! Good luck TT. Jangan hampakan rakyat jelata. Mohon dihasut! Hahahahaa on TUKAR TIUB BUAT LAWAK POLITIK
Publish | Delete | Spam
  1. ---------------