Ahad, 20 Jun 2021

HIDUP INI SATU PERJALANAN

 


HIDUP INI

SATU

PERJALANAN

MAHATHIR PENGANUT FAHAM KAPITALIS

 


MAHATHIR 

PENGANUT

FAHAM KAPITALIS

panglimo potaseh commented on

 "VAKSIN ADA

 DUIT KOMISEN KE ?"

Nasib baik vaksin cocok free ..tima kasey Tuan Malikol Sombab. Gwa teringat bila dulu kerajaan kasik Melayu studi & soru free di ITM. Bila Keling Kutti Kerala memula jadi PM dia ckp mana ada barang free didunia ni ..dia tarik makan free di ITM dan adakan pinjaman berbunga utk duit makan Melayu Bodoh ini. 


Melayu pantang dingar perkataan "loan" terus terpancot. Bila abis belajar tak de kirje tapi bawak utang 40-50 ribu sekor ..bodoh betul. Bayangkan jam kovid ni Kutti jadi PM ..pundek ni akan siapkan loan berbunga 1000 sekor untuk cocok ..kalau cocok 25 juta ekor dah berapo ..25 biliyun oooi ..alhamdulilah nogaro kito akan lobey kayo .. pundek

TERIMA KASIH - DENGARKAN SUARA ALAM

 
TERIMA KASIH

DENGARKAN

SUARA ALAM

Unknown commented on 

"RAMALAN SALAH"

Cuaca panas. Tengok kaki langit ada tak gelang kelabu. Jika ada panas hingga petang. Cuaca panas. Tapi api cahaya putih panah kepala sampai sakit. Petang hujan. Cuaca panas. Api cahaya kuning berangin. Panas hingga petang. Cuaca hujan berhenti. Angin panas menerpa muka. Pohon kayu melambai bye bye bye bye. 

Akan panas hari esok pepohon ucap selamat tinggal semoga ketemu lagi sang hujan. Malamnya panas. Paginya hujan. Awan gemuk. Hujan. Awan tipis. Panas. Mempelam mula berbunga. 4 bulan lagi musimnya durian. Terima kasih alam. Kamu sudi bercakap denganku.

MUNGKIN DAH RAMAI MASUK

 


MUNGKIN DAH 

RAMAI MASUK

Unknown commented on

 "BAHAYA BESAR"

Gua pernah tengok, ada cina tergesa² turun dari teksi dekat KL... Sbb depan ada polis... Gua ingat itu dua org pun china merah la... Takkan dua² turun lari tak tahan mau berak... Bikin pkpd la ini penang, ini KL, puchong ka... Cari sekor sekor...

DUNIA SELAMAT JIKA KITA BERSATU

 


DUNIA SELAMAT

JIKA KITA 

BERSATU

Unknown commented on

 "BUDAYA LEPAK

 MENYERANG

 PARTI KOMUNIS CHINA"

Bagus la... Biar dioang lepak, nanti jadi malas la dioang macam mat rempit kat sini dan hilang daya imperialis dioang, jadi selamat la dunia dari ancaman China Merah yang tak boleh dipercayai tak macam pakcik Sam yang pasti akan datang tolong kita macam baru-baru ni bagi banyak banpuan, oops soli, bantuan, barangan melawan kobid-19 angkara China Merah. 


Dan paling penting, pakcik Sam boleh jajah China Merah melalui budaya lepak tu atau jadi macam bebal King Kong tu, oops soli lagi, Hong Kong yang bangun melawan melalui jalan raya atau ulangan peritiwa 4 Jun 1998... Kag kah kah Amin

BUDAYA LEPAK MENYERNAG PARTI KOMUNIS CHINA

 

BUDAYA LEPAK

MENYERANG PARTI

KOMUNIS CHINA

BAHAYA BESAR

 DUA BAHAYA

BESAR

AMIN

BUKAN SALAH

DATANG CARI

KERJA

AMIN

BAHAYA PERTAMA

BAWA KOBID

AMIN

BAHAYA KEDUA

MENUYUSUP

AJEN 

CHINA  MERAH

GUNA JALAN

YANG SAMA

AMIN

SAPERTI AJEN 

CHINA MERAH  

MASUK KE USA

MELALUI MEXICO 

SECARA HARAM

KHALAS30 PATI baru mendarat terkejut diserbu anggota keselamatan

KUALA LUMPUR – Seramai 30 pendatang asing tanpa izin (PATI) dicekup oleh Angkatan Tentera Malaysia (ATM) sejurus tiba di tepi pantai Kampung Punggai, Pengerang, Johor awal pagi tadi.

Mereka yang baru mendarat terkejut dengan kemunculan pasukan ATM dalam keadaan gelap gelita.

Kemasukan PATI itu berjaya digagalkan selepas anggota keselamatan itu  mengesan pergerakan sebuah bot asing yang menuju ke perairan negara.

Bagaimanapun tekong yang menurunkan mereka di dapat berjaya melepaskan diri, kata Markas Divisyen Ketiga Infantri Malaysia (3 Div), Kem Terendak Melaka hari ini.

Kesemua PATI itu berjaya ditangkap dalam kawasan kawalan Briged Ketujuh Infantri Malaysia (7 Bgd ) yang terlibat dalam Operasi Benteng pada jam 3.45 pagi.

“Pasukan anggota keselamatan berjaya mengesan pergerakan bot mencurigakan menghampiri pesisir Pantai Kampung Punggai, Pengerang Johor sekitar jam 3 pagi tadi menggunakan Sistem Pengawasan Maritim Laut Malaysia (SWASLA) milik Agensi Penguatkuasaan Maritim Malaysia (APMM) bersama Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) yang berfungsi sebagai sistem rangkaian radar 24 jam.

“Maklumat tersebut turut disahkan oleh Sistem Pengawasan Radar Kenderaan Perisai AV8 Gempita serta anggota yang bertugas di Pos Pemerhati,” katanya.

Tambah markas berkenaan, PATI warga Indonesia yang ditahan terdiri daripada lelaki berusia yang berusia antara 21 hingga 46 tahun.

Wang tunai termasuk mata wang ringgit sebanyak RM12,203.32  serta 20 buah telefon bimbit pelbagai jenama dirampas.

Kesemua PATI itu ditahan dan dibawa ke Markas Taktikal Tanjung Sepang untuk menjalani pemeriksaan dan saringan Covid-19 di Klinik Kesihatan Sungai Rengit sebelum diserahkan kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia Setia Tropika, Kempas.

Laporan polis berhubung tangkapan itu telah dibuat di Balai Polis Bayu Damai.

WARGA INDON

TAK BAHAYA

AMIN

YANG MAHA

BAHAYA 

WARGA 

CHINA MERAH

KHALAS
RAMALAN SALAH

 RAMALAN

PAGI TADI
GUA RAMALKAN
PANAS YANG MENJANJIKAN
GUA SALAH
JAM 1.00PM
HUJAN LEBAT TURUN


KOBID KE ATUK KOBID KE - ANAK MUDA KE JALAN RAYA
KOBID KE

ATUK KOBID KE

ANAK MUDA TURUN

KE JALAN RAYA

PANDANGAN MALAYSIAN INSIGHT


GARIS

PANDANGAN 

MALAYSIAN INSIGHT
Mencari keadilan di tengah pandemik

ADA sesuatu yang tentunya tidak kena dengan sistem keadilan kita kalau seorang tukang potong rumput yang tidak mengenakan pelitup muka dihukum penjara tiga minggu sementara seorang wakil rakyat hanya dikenakan kompaun RM1,500 atas kesalahan sama.

Malah ada juga menteri dan selebriti yang berulang-ulang melanggar peraturan pencegahan penularan pandemik Covid-19. Malang sekali, penguatkuasaan undang-undang terhadap mereka terlalu bertolak ansur, makan masa lama dan hukumannya terasa ala kadar saja.

Di mana letaknya keadilan? Apa tujuan hukuman? Apa sebenarnya falsafah di sebalik hukuman?

Seorang pemotong rumput Azawan Rajik semalam dijatuhi hukuman penjara tiga minggu oleh Mahkamah Majistret Kota Kinabalu selepas mengaku salah atas tuduhan tidak mengenakan pelitup muka di tempat awam, lapor media.

Azawan memberitahu mahkamah dia sedang bekerja memotong rumput dekat sebuah jambatan dan membuka sekejap pelitup mukanya untuk bernafas. Pada masa itu jugalah polis datang dan melihatnya tidak memakai pelitup muka.

Selepas mendengar penjelasannya, Majistret Lovely Natasha Charles bertanya sama ada dia mahu menukar pengakuan tetapi Azawan tetap mahu mengaku salah. Dia tidak diwakili peguam dan membuat pengakuan salah tentunya juga tanpa mendapat nasihat perundangan yang wajar.

Majistret menjatuhkan hukuman penjara tiga minggu. Hukumannya berjalan sejak 4 Jun, iaitu tarikh dia ditahan dan selepas itu akan diserah kepada pihak Jabatan Imigresen Malaysia.

Patah balik sedikit ke belakang. Hanya dalam 10 hari lepas, Ahli Parlimen Pasir Salak Tajuddin Abdul Rahman dikompaun RM1,500 kerana tidak memakai pelitup muka di tempat awam. Dia hanya mengenakan pelindung muka plastik dan tidak mematuhi peraturan yang ditetapkan.

Apakah salah kalau orang bertanya: kenapa tukang potong rumput dipenjara tiga minggu tetapi wakil rakyat didenda RM1,500? 

Ada beberapa perbezaan antara dua kes ini.

Semasa kejadian, Tajuddin memberikan sidang media mengenai kemalangan dua tren transit aliran ringan (LRT) di Kuala Lumpur pada hujung Mei lalu. Pada masa itu, beliau berada di tengah sekumpulan orang dan bercakap kepada mereka. 

Sebagai perbandingan, Azawan mengikut laporan berada di tempat terbuka dan bukan di tengah kerumunan orang ramai. Kalau ikut data dan sains, mana satu keadaan yang lebih mudah menyebabkan penyakit merebak?

Azawan warga Filipina yang memegang pas imigresen yang sah dan dilaporkan oleh media turut mempunyai satu kesalahan imigresen yang lain, yang bagaimanapun tidak dinyatakan. Tajuddin pula wakil rakyat yang tugas utamanya menggubal undang-undang dan dasar, dan sudah tentu lebih tahu kesan dan akibat perbuatannya melanggar peraturan.

Tajuddin dikompaun mengikut Peraturan-peraturan Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit (Langkah-langkah Di Dalam Kawasan Tempatan Jangkitan) 2021. Azawan dipenjara kerana pertuduhan ke atasnya dibuat mengikut Seksyen 269 Kanun Keseksaan iaitu kesalahan cuai yang mungkin merebakkan jangkitan penyakit. Hukuman dua peruntukan undang-undang itu memang berbeza.

Tetapi masyarakat tidak minta difahamkan tentang perbezaan itu. Mereka hanya mahu melihat keadilan. Hukuman biarlah setimpal. Sampai bila pun orang tidak akan faham kenapa dan bagaimana seorang tukang potong rumput harus masuk penjara sementara seorang wakil rakyat hanya bayar denda.

Terlepas daripada kompleksiti undang-undang, hukuman yang berbeza ini mengukuh tanggapan umum bahawa ada pilih bulu dalam sistem penguatkuasaan peraturan mencegah pandemik Covid-19. Malah, keadilan nampak seperti hanya terjangkau untuk mereka yang mampu mengupah peguam. 

Tanggapan itu bukan keterlaluan tetapi memang sudah dibina bertumpuk-tumpuk  dan perlahan-lahan sejak perintah kawalan pergerakan mula dilaksanakan pada pertengahan Mac 2020.

Pada awal pelaksanaan PKP, seorang pesuruhjaya kehakiman Muniandy Kannyappan di Mahkamah Tinggi Taiping memanggil sebuah kes yang diputuskan oleh Mahkamah Majistret Sungai Siput untuk semakan.

Dalam kes itu, dua pekerja binaan pada awalnya dihukum denda tetapi memilih untuk dipenjara tiga bulan kerana tiada wang untuk melunaskan hukuman. Mereka dihukum kerana melanggar peraturan apabila berada di luar rumah memancing ikan di sebuah kolam ketika PKP berjalan. 

Fakta kes menunjukkan mereka ingkar arahan pihak polis untuk meninggalkan kolam ikan berkenaan.

Mereka memancing ikan kerana sudah tiada lagi pendapatan, lebih dua minggu selepas PKP dikuatkuasa. Mereka makan gaji hari; tidak boleh bekerja bermakna tiada  gaji.

Pesuruhjaya kehakiman Muniandy membatalkan hukuman penjara dan menggantikannya dengan hukuman kerja khidmat masyarakat 4 jam sehari selama tiga bulan.

Apa katanya?

Hukuman mesti setimpal dengan kesalahan yang dilakukan. “Setimpal” pula ditimbang dengan melihat pada kesalahan dan keadaan orang yang melakukan kesalahan.

“Hakim mahkamah rendah wajar meneliti semua pilihan hukuman yang ada dalam sistem keadilan kita demi keadilan yang sewajarnya kepada tertuduh, yang mana jika tidak, akan menafikan hak mereka di bawah undang-undang,” kata Muniandy.

Sehingga hukuman dijatuhkan ke atasnya semalam, Azawan sudah ditahan selama 15 hari. Dia ada baki lagi enam hari dalam tahanan sebelum diserahkan kepada pihak Imigresen untuk tindakan susulan. Membetulkan hukuman ke atas Azawan, sekiranya hukuman itu salah, hanya akan jadi urusan di atas kertas semata-mata — tetapi kesannya besar kepada masyarakat. 

Hukuman ke atas Azawan wajar disemak semula — supaya jangan berlaku salah tanggapan masyarakat tentang penguatkuasaan undang-undang dan hukuman.

Undang-undang tidak mengenal pangkat. Undang-undang tidak boleh dilihat dikuatkuasakan mengikut darjat. – 19 Jun, 2021.


Pengarang MalaysianInsight

BAHAYA TAKDA KEBEBASN MEDIA

 BAHAYA TAKDA

KEBEBASAN

MEDIA

Yeop sepet commented on 

"WUHAN DISENYAPKAN 

DUNIA HURU HARA"

Bahaya woo plant pesisir pantai nanti jd mcm Fukushima depa buang air coolant yg nak sejukkan rod uranium yg bocor tu ke laut.abih laut sunda jd Chernobyl ayoh chik marang makang ikang ada tiga mata.tadok doh kepok lekor boh

VAKSIN ADA DUIT KOMISEN KE ?

 


VAKSIN ADA DUIT

 KOMISEN KE?


Unknown commented on 

"LAGI BAHASA 

SUSAH NAK FAHAM"

Komidi takyah susah susah, dewata raya tahu kuasa sakti yang dia ada, engkau takyah sibuk sibuk, engkau urus kes engkau dulu, dunia semakin kacau kalau tong sampah buka mulut, penuh bau sampah, tak kira lah sapa, politik apa engkau orang, atok kah abam kah engkau kah hisapudin semua sama kategori sampah masyarakat, bukan nak bantu pon,


 nak merosak pasal komisen, vaksi pon sengaja delay dalik nak komisen apa kan projek lain lagi kah kah semua nak buat untung poket hangpa bila boleh penuh, geng hangpa dah curik billion duit negara sejak merdeka tak ada seekor pun tampil derma vaksin semua nak kaut lagi hamper pi mampooosss lah komidi benci de indon kah kah kah

JENERAL BERI AMARAN

 


AMARAN JENERAL

JENG JENG JENG

NAK LARI KE MANA?

 


NAK LARI

KE MANA ?

panglimo potaseh commented on 

"BILA MUSUH MENYERANG"

Dalam sejarah Melayu ..bila musuh dari luar nyerang ..apa yg kita buat ..lari lah. Yg mula2 chaklibot adalah Ya Ampoon ..tak de masa gwa nak bergasak sehingga tetesan darah yg terakhir demi untuk Raja & Nigara. Time aman mereka berenjot hingga ke Wilayah Rasputin ..time perang ndak kita lak ko dopan ..phuih ..

BUKAN DERHAKA HANYA BEBAL

 BUKAN DERHAKA

HANYA BEBAL

Unknown commented on 

"APA MAKNA BERITA INI ?

 ADAKAH AGONG MURKA?"

TT, takde pun pihak yang besar-besarkan dan laung-laungkan dia orang ini derhaka kepada raja-raja Melayu, bangsa dan agama dan seumpamanya. Tapi kalau pihak berkenaan ialah PH, Dapig dan seangkatannya, tak henti-henti penyembur air lior, penjilat lendir mengapi-apikan isu derhaka kepada raja, bangsa dan agama dan perlembagaan konon.


BERKHALWAT HARI KE 460

 KHALWAT 450


 AHAD 20/6/2021
KITA MASUK KE HARI 460
BERKHALWAT

DARURAT
HARI KE 160

PKP 4.0

GAWAT GAWAT
BERDURI
BERGAM

EMPAT HARI
SATELAH KEKANDA ADINDA
BERJUMPA
BELUM ADA YANG JELAS
BELUM ADA YANG TUNTAS

PAGI INI HOKKIEN CERAH
BUMI LEMBAB
HA HA
GUA TERDEGAR BUNYI CENGKERIK
TAPI BELUM 
 JADI SIMPONI

KUALA  LUMPUR BERKABUS
KL SENTRAL SAMA
MATA HARI DAH KELUAR
SATENGAH DI LINDUNGI AWAN
AWAM CANTIK
BIRU MENAWAN
PANAS YANG MENJANJIKAN

DI POKOK MENGKUDU
GUA NAMPAK
TEMPUA MASIH BEKERJA
PETANG  KELMARIN
GUA  SAHKAN
ADA 3 BANGLO 
SEDANG DI DIRIKAN

SEOARANG ABANG BARU
MEMBAWA JEBAK DAN TERKUKUR
DUDUK DI WAKAF
DIA KESAORANGAN
BUKAN DARI TIM PANTAI DALAM 

 TIONG
SAPERTI BIASA
BUAT BISING
DAN TERKUKUR
MENDAYU DAYU
AMIN

BRO
MULAKAN PAGI INI
DENGAN SENYUMAN

BRO
BILA SOSOK YANG SALAH
MENIGGALKAN LU
LIHAT
PEKARA BAIK AKAN DATANG

BRO
JANGAN MIMPI 
JANGAN BERHARAP
JANGAN HIDUP
UNTUK ORANG LAIN
HIDUP UNTUK DIRI LU SENDIRI

BRO
SEMUA ORANG YANG KITA TEMUI
SEDNAG BERTARUNG
JADI BERBAIK BAIK LAH

BRO
EGO KITA
MAHU MENGUMPUL BANYAK
JIWA KITA 
MAHU KUALITI INDAH

GEMBIRALAH HENDAKNYA
SOSOK
YANG HIDUP
 DARI HARI KE HARI
TIDAK BANYAK KOMPLIN
TIDAK BANYAK SONGEL
DAN
BERSYUKUR DENGAN
APA YANG ADA

BRO
BERHUJAH DENGAN MAMAT BEBAL
MACAM KITA  MENAMPAR 
NYAMUK DI PIPI
KITA TAMPAR
ENTAH KENA ENTAH TIDAK
TAPI
YANG SAHEH 
KITA MENAMPAR 
MUKA SENDIRI

BRO
BERBUDI
BERBAHASA
BERSOPAN
LU AKAN JADI
MANUSIA CANTIK
DALAM DUNIA INI
TAK KIRA APA BENTUK MUKA LU

BRO
KITA BELAJAR BERSYUKUR
DENGANYA
KITA TAK AKAN MERASA
KECHEWA

BRO
TITIK AIR JATUH KE TASIK
TAK DILIHAT APA APA
TITIK AIR JATUH KE DAUN
MEMANCAR SINARAN
CARI TEMPAT
UNTUK BERSINAR

BRO
KEMANA KITA PERGI
BUKAN DIPANDU
OLEH JENIS KASUT
 YANG KITA PAKAI
TAPI
KEMANA ARAH TAPAK
YANG KITA JEJAK
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERKHALWAT

DARURAT HARI KE 160

DARURAT
HARI KE 160