Isnin, 25 Januari 2021

KIAMAT AKAN SAMPAI

  KENAPA MANUSIA

SUSAH SEDAR

KINI MEMBAWA

KIAMAT 

KOBID MUSUH UTAMA

  KOBID MUSUH 

UTAMA

AMIN

ISLAM KAPIR

MENTERI BURUH

JANTAN BETINA 

SEMUA DISERANG

AMIN

SATUKAN SEMUA

TENAGA

LAWAN KOBID

BUKAN LAWAN 

 KOBID UNTUK

NAK JADI PM

AMIN

JANGAN MENYELAM

MINUM AIR

AMIN Anwar bidas Kabinet gagal tangani pandemik Covid-19 

KETUA Pembangkang Anwar Ibrahim membidas kerajaan Perikatan Nasional kerana gagal membuat rancangan yang jelas untuk membendung wabak Covid-19 selepas menguatkuasakan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pengerusi Pakatan Harapan itu juga menjelaskan berdasarkan pendedahan Dewan Perniagaan dan Industri Kesatuan Eropah Malaysia (EuroCham) bahawa kerajaan PN mungkin akan mengumumkan sekatan penuh selepas 4 Februari, yang kemudian dinafikan, kebanyakan perniagaan kini dalam keadaan panik.

“Bagi pihak ribuan peniaga yang telah menzahirkan rasa kecewa mereka kepada saya beberapa bulan yang lalu, saya timbulkan persoalan bagaimana sebuah kabinet yang mempunyai anggota paling ramai dalam sejarah dan beroperasi dalam darurat tidak mampu melaksanakan tugas dan tanggungjawab paling asas bagi membendung wabak ini?

“Apa yang menghalang mereka sebenarnya?” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Ahli Parlimen Port Dickson itu berkata kemungkinan sekatan penuh ini juga akan menyebabkan kebanyakan perniagaan gulung tikar sekiranya kerajaan tidak menyediakan bantuan untuk berdepan impak ekonomi.

“Sekiranya PKP yang lebih tegas akan diumumkan tanpa dukungan kewangan yang munasabah kepada para peniaga dan keluarga yang memerlukan, saya
jangka banyak syarikat akan gulung tikar.

“Ini masa untuk kerajaan untuk berbelanja lebih dan bantu syarikat-syarikat, lantas ia secara tidak langsung akan membantu mengawal dampak wabak.” kata Anwar.

Antara punca utama penularan pandemik Covid-19 adalah asrama pekerja, yang mana menurut Anwar ia perlu ditangani segera oleh kerajaan sekiranya mahu ekonomi diteruskan. 

“Terdapat banyak laporan yang menyatakan berlakunya pelanggaran SOP di dorm-dorm pekerja asing. Mengapa syarikat-syarikat dan kilang-kilang ini masih dibenarkan beroperasi tanpa dikenakan hukuman?

“Kerajaan mempunyai masa yang cukup untuk pantau dan kuatkuasakan SOP, tapi itu tidak berlaku.

“Negara jiran Singapura telah melaksanakan ujian besar-besaran di kalangan pekerja asing di sana, manakala Malaysia masih acuh tak acuh dalam melaksanakannya. Padahal ia langkah yang paling penting dan boleh dilaksanakan,” katanya.

Presiden PKR itu berkata antara langkah yang bileh diambil kerajaan PN termasuk menyediakan lebih banyak subsidi upah dan ujian saringan besar-besaran ke atas pekerja asing boleh diberi subsidi oleh kerajaan.

“Skim subsidi upah mesti diperluaskan dan dilaksanakan dengan berkesan. Geran cukai mesti diberikan pada syarikat-syarikat ini agar dapat mereka tambah baik kuarters-kuarters dan dorm-dorm pekerja. Pengujian besar-besaran mesti dilaksanakan segera dan dibiayai, atau sekurang-kurangnya dibiayai separuh oleh kerajaan,” kata Anwar.

Bekas menteri kewangan itu turut membidas Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz kerana mengelirukan rakyat dengan mendakwa PKP tidak akan memberi kesan kepada keyakinan pelabur.

“Keyakinan para pelabur bercambah dari kebijakan yang konsisten dan penegakan hukum yang jelas. Cara dan sikap kerajaan dalam mengawal situasi kemelut hari ini, terutamanya sejak Pilihan Raya Negeri Sabah yang lalu semakin mengarut dan cacamarba.

“Tanpa hujah yang kukuh, kita hanya dapat mengandaikan bahawa para pelabur juga berkongsi pandangan yang sama dengan kita semua bahawa kerajaan ini tidak ada rencana yang jelas dan gagal mengemudi negara saat krisis,” katanya.

Anwar yang pada September lalu mendakwa kerajaan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin sudah hilang sokongan dan beliau mempunyai sokongan yang disifatkan “kukuh dan meyakinkan” berkata PN kini hanya menyorok di belakang pengisytiharan Darurat untuk mengelak sidang Parlimen.

“Tahun lalu kerajaan PN cuba mengelak dan melambatkan sidang Parlimen berkali-kali sebagai rencana mereka untuk mengelak cubaan untuk mencabar majoriti mereka yang sebenarnya tidak wujud. Kerana itu, rakyat Malaysia menderita dalam bentuk kelewatan pakej rangsangan ekonomi.

“Tahun ini kerajaan PN berhasrat untuk mengelak sidang Parlimen lagi sekali, menyorok di belakang pengisytiharan Darurat. Kesannya nanti pasti akan memanjangkan penderitaan rakyat Malaysia.

Beliau sekali lagi menggesa kerajaan untuk menarik balik peritah darurat dan membenarkan persidangan Dewan Rakyat bagi membincangkan mengenai pandemik dan mengelakkan sebarang keputusan sepihak.

“Saya sekali lagi mendesak untuk diadakan Sidang Khas Parlimen, dengan persetujuan Agong, bagi membincangkan isu-isu ini dan memungkinkan kebijakan yang munasabah, rasional dan yang membawa aspirasi dan kepentingan rakyat Malaysia, dan bukan kepentingan mereka yang terdesak untuk terus berpaut pada kuasa dan kedudukan,” kata Anwar.– 25 Januari, 2021.

 

SEMUA FIKRAH

WAJIB DISATUKAN

AMIN

SEMUA PEMIKIR

WAJIB MENCARI

JALAN KELUAR

AMIN

PASCA KOBID

PASCA HURU HARA

AMIN

BUKAN KITA SAJE

TAPI SELURUH DUNIA

AMIN

PADAMKAN  PROJEK

PRIBADI

AMIN

TUMPUKAN LAWAN

MAT KOBID

AMINDR ZUL - SELANGOR TAHNIAH

  TAHNIAH

DASAR TEPAT

DR ZUL

AMIN

DASAR TEPAT

SELANGOR

AMIN

SEMUA DIBERI

VEKSIN

AMIN 


Program vaksin Covid-19 di Selangor termasuk pekerja asing

Ketelusan dan kecekapan dalam keseluruhan rantaian urusan program vaksinasi bagi mencegah pandemik Covid-19 perlu ditangani dengan cermat, tegas bekas Menteri Kesihatan,  Dr Dzulkefly Ahmad.

Menurutnya, program suntikan vaksin pastinya akan mengutamakan barisan hadapan dan golongan berisiko seperti warga emas dan penghidap penyakit tidak berjangkit.

Dalam konteks Selangor, kata ketua pasukan petugas menangani Covid-19 di negeri itu, keutamaan program vaksin adalah kepada mereka dalam sektor perkilangan dan pembinaan.

“Kita di Selangor tahu tentang keutamaan dalam program vaksin ini. Memandangkan Selangor menyumbang 24 peratus kepada KDNK (Keluaran Dalam Negara Kasar) Malaysia, kita mesti pastikan sektor industri di Lembah Klang akan terus dapat beroperasi.

“Selangor akan membuat perolehan bekalan hingga lima juta dos vaksin Covid-19. Kita akan pastikan vaksin yang sesuai untuk penduduk Selangor dan warga kerja termasuk pekerja asing bagi mengelak penularan di tempat kerja.

“Kita akan beri keutamaan kepada mereka di sektor industri bagi memastikan sumbangan Selangor terhadap KDNK negara tidak terjejas,” jelasnya.

 JANGAN ADA

DISKRIMINASI

AMIN

BANTU SEMUA

KERNA KOBID

TIDAK MENGIRA

WARGA ATAU

PENDATANG HARAM

AMINJANGAN HARAPKAN ORANG POLITIK

  JANGAN HARAPKAN

ORANG POLITIK

KITA TOLONG KITA 

Unknown commented on

 "TERIMA KASIH PDRM"

Nak harap orang politik??? Langgar sop pandailah orang politik,bila kes mencanak naik rakyat juga yang kena kompoun.orang politik boleh ketawa senang lenang menyalahkan rakyat tak patuh sop.Kebodohan politik apakah ini???


kesialan yang tak dapat dielakkan bila dapat orang politik yang bodoh.gara² politik rakyat disalahkan gara² gagal memutuskan jangkitan covid 19.sila meninggal orang yang bodoh, biar bodoh jangan bodohkan orang lain

KITA SEMUA WARGA MALAYSIA

  KITA SEMUA

WARGA MALAYSIA 

Unknown commented on

 "PEMINAT ZAHID"

Orang Indon jati pimpin. Orang asal mana, kalau orang asal dia tak kan curik, tempat tumpah darah sendiri, pendatang yes, tengok yang curik semua pendatang dari kerala, pornonegoro, bugis, sulawesi, acheh, kah kah mah

PANDEMIK GAGAL DI TANGANI

 

 KALAU GAGAL

APA UBATNYA

AMIN 

Anwar bidas Kabinet gagal tangani pandemik Covid-19 


 TUNJUKKAN

JALAN YANG

TAK GAGAL

AMIN

DUIT HARAM DAGING HARAM

  DAGING HARAM

DUIT HARAM 

Unknown commented on 

"DAGING HALAL 

DAGING HARAM 

RASANYA SAMA"

kadang bila dah terlalu idealistik.. otak jadi mereng.. makan rasuah pun sedap... kah kah kah. kenapa makan daging haram sebab dia tak peduli yang penting sedap.. kenapa makan duit haram.. 


dia tak peduli yang penting sedap alasan sama..beza dia apa yang runtuh.. dua2 ada kesan dan akibat. bagi yang tak peduli.. sedap mmg sedap.. peduli apa aku.. kah kah kah

APA JADI DAGING HALAL HARAM

 


 APA JADI

DENGAN DAGING

HALAL HARAM

Panglimo potaseh commented on 

"DAGING HALAL 

DAGING HARAM 

RASANYA SAMA"

Kalau dah dosa 7 lautan boleh dihapuskan dengan RM1500 iaitu kos upah haji ..dah setiap ekor penyamun dalam UMNO kompom dapek ngentot dgn 72 bidadari ..jadi apa ada hal dgn daging halal haram ..

SEMUA PARTI SAMA

 

 

SEMUA

 PARTI SAMA

Arymanchino commented on

 "INI POLITIK BARU"

Parti kapir dan parti Tok Lobai samo jo.Klu pasal duit dan burit,tak kiro gabung dgn parti biawok ko,parti babi ko asalkan dapat pangkat.DAP dah seronok jadi menteri,jadi exco. Dah takdo kleptokrasi,penyamun,perompak,perogol.Mereka pun samo jo.Tengok bilo DAP pogang Menteri Kew.brapo byk dia cuba antar duit ke Penang.Lopek tu dio pasang lukah smp kono dakwa..Haramjadah..

DOSA DI AMPONGKAN BILA BUAT AJI

 
 DOSA DIAMPONGKANG

BILA BUAT AJI

panglimo potaseh commented on

 "SIAPA ADA MAKLUMAT"

Kata TaT dgn buat aji dosa kita akang diampongkang walau pong dosa itu sebesar 7 lautang ..jadi tak perlu cari upah utk simbahyang dan puasa ..sumo dah cover ..ngabihkan bogheh jo ..

SEMUA ADA KES SEMUA ADA KES

Unknown commented on

"TITIK PERTEMUAN"

Baik presiden pkr, baik presiden umno, baik bekas presiden umno, baik setiausaha dap... Nie samua ada kes.. cilake pada negara, suwey pada kita... lu suweyyyy la weyy... Korang pigey bla la...

DIBUKTIKAN DAGING HALAL DAGING HARAM TAKADA BEZA 40 TAHUN

DIBUKTIKAN

DAGING HALAL

DAGING HARAM

TAK ADA BEZA

RASA SAMA

AMIN Ricesaffron@gmail.com commented on 

"DAGING HALAL 

DAGING HARAM TAK ADA BEZA"


Daging haram dengan daging halal sama rasa sama rupa jika di beli dengan duit halal akan kenyang dan puas jika makan ,, tapi duit halal dengan duit haram tak sama rasa tak sama nilai,, duit haram ada ketagihan sanggup buat apa saja untuk makan duit haram kerana itu rasuah dan salah guna kuasa terus berlaku tampa kira akibat pd rakyat negara 


dan kemanusian dan terus berlaku tak pernah tidak pernah KENYANG tak pernah cukup atau puas berbeza dgn duit halal keberkatan dan kepuasan serta tiada ketagihan hanya memenuhkan pusingan kehidupan normal manusia dan akan muncukupi jika betulcara pengunaannya

TRUMP PIMPIN BERSIH AMERIKA


 

 TRUMP AKAN

MEMIMPIN 

BERSIH AMERIKA

DATUK SERI ANWAR IBRAHIM PM BARU MALAYSIA

 


DATUK SERI

HANYA SATU

SOALAN

AMIN

BILA NAK ANGKAT

SAMPAH ..OPPSS..

SILAP

BILA NAK ANGKAT

SUMPAH

AMIN 


Anwar dakwa miliki sokongan majoriti ahli Parlimen rayu Agong batal darurat

PRESIDEN PKR Anwar Ibrahim mendakwa beliau mendapat sokongan 114 hingga 115 ahli Parlimen untuk menyokong rayuan beliau kepada Yang di-Pertuan Agong bagi mempertimbangkan semula keputusan berhubung pengisytiharan darurat dan segera membatalkan penggantungan Parlimen.

“Ahli Parlimen yang komited untuk menyokong darurat dan menggantung Parlimen mungkin tidak lebih dari 90 orang. 114, 155 ahli Parlimen menolak usul kerajaan PN. Itu tidak boleh dipertikaikan.

“Ini adalah fakta umum. Jumlahnya lebih daripada cukup,” kata ahli Parlimen Port Dickson itu menjawab pertanyaan dalam program Bicara Negarawan yang dianjurkan Majlis Profesor Negara mengenai dakwaan yang beliau mendapat sokongan dari 222 ahli Parlimen bagi membentuk kerajaan berikutnya .

Bagaimanapun, beliau tidak menjelaskan bagaimana beliau memperoleh angka tersebut.

“Yang jelas sekarang dan tidak dapat dipertikaikan adalah angka yang menolak PN berkenaan darurat oleh majoriti ahli Parlemen.

“Kita hanya perlu menunggu keputusan Agong,” katanya semasa siaran langsung tersebut.

Anwar turut menambah Cukai Barang dan Perkhidmatan (GST) hanya boleh diperkenalkan semula sekiranya Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa selepas proses kajian semula dilakukan.

GST dibatalkan pada 2018 selepas PH memenangi pilihan raya umum.

Anwar bagaimanapun berkata sistem percukaian tersebut perlu diubah suai bagi mengurangkan beban golongan berpendapatan rendah. – 23 Januari, 2021.

 WAJIB TANYA

KERNA YB SAMSUL

NAK TEMPAH

KASUT BARU

AMIN

YAB NIK MAZMI

NAK BELI

COLI... OPPS...

NAK BELI 

STOKIN BARU

AMIN

DR MAZLI NAK

BELI KASUT ITAM

KAH KAH KAH 

ZAHID BANGUN MELAWAN

 


 SAPA BANGKIT

MELAWAN ?

KAH KAH KAH

GEROMBOLAN

MELAWAN

ATAU ZAHID

BANGUN

MELAWAN

AMIN 


UMNO bukan parti

 tak sedar diri – Zahid

KUALA LUMPUR – UMNO bukan parti tidak sedar diri dan bukan parti lemah.

Presidennya,  Ahmad Zahid Hamidi berkata, UMNO tahu apa yang sepatutnya parti itu perlu tahu.

“UMNO tahu suatu ketika ia pernah tewas angkara fitnah dan pembohongan. UMNO cekal pada kebenaran. UMNO terus menegakkan kebenaran,” katanya dalam hantaran media sosialnya hari ini.

Menurut Ahmad Zahid, dengan itu juga UMNO sama sekali tidak menyerah kalah, tunduk, dibuli atau dibeli.

“UMNO berusaha bangkit dan InsyaAllah kebangkitan UMNO sedang berlaku. UMNO bangkit dalam diam penuh hikmah. UMNO bangkit tanpa melukut ditepi gantang.

“Bertawakal pada Tuhan – UMNO tahu apa yang patut dilakukan. Pisang tidak berbuah dua kali. UMNO tetap mara. Dengan izinNya lambang kita yang gagah akan terus dipandang mulia dan indah,” ujarnya lagi.

Walaupun tidak menyatakan dengan jelas kenyataannya merujuk kepada isu apa namun ramai beranggapan ia luahan hati Ahmad Zahid itu ada kaitan dengan pelbagai kemelut dalaman parti sejak kebelakangan ini.

Salah satu mungkin gesaan dalaman menyuruhnya meletak jawatan.- 

 KALAU KES 1MDB

KES RASUAH

DIANGGAP FITNAH

MAKA ZAHID

BELUM SEDAR

AMIN

PARTI KETUANAN

MELAYU TIPU

ORANG MELAYU

DIANGGAP BOHONG

ERTINYA PARTI INI

MASIH MIMPI 

 AMIN

MEMANG  NAK KENA TERAJANG LAGI

AMINDAH CUKUP NUMBO

 

 DAH CUKUP

NUMBO 

cikminah commented on

 "RAJIV LEBIH LAYAK

 DARI ANWAR"

Anwar ada buat apa....? Ya, ADA. Hari-hari dia menjerit, I got the numbers. I got the numbers. I GOT THE NUMBERS!!!!

Unknown commented on 

"FAKTA - DUNIA

 KENAL MADEY"

kah kah kah. Kalau Anwar tak bagus kenapa sanggup pergi jumpa Anwar di Mahkamah? Mana ada kelas negarawan pergi jumpa Banduan.Kah Kah Kah

PUKUL TALIPON

 


 PUKUL TALIPON 

hamim commented on 

"ELLO TAMPOI"

TT, ini no telefon Hospital Bahagia Ulu Kinta/Tanjong Rambutan 055332333 sila pukol talipon tanya ada tempat kosong untuk abam Nwar, jika ada siapa nak hantar dia?

ADO NUMBO JADI KAYO

 


 ADA NUMBO

JADI KAYO 

Unknown commented on 

"NUMBO EKOR"

Main nombo ekor lebih dari jadi penyamun penyangak makan rasuah..bab kata kaki ekor..ada ngak ada yg penting kita gembira..sekarng miskin mana tau besok kayoo...

GEROMBOLAN TERTIDUR

  GEROMBOLAN

DAH SEDAR

KAH KAH KAH 


UMNO bukan parti 

tak sedar diri – Zahid


 

SEDAR INI

MACAM MANA

KAH KAH KAH 

DAGING HALAL DAGING HARAM RASANYA SAMA

  RASUAH RUNTUH

NEGARA

MAKAN DAGING

SEDAP DIRASA

Unknown commented on 

"DAGING HALAL 

DAGING HARAM 

TAK ADA BEZA"

jika daging halal daging haram tiada beza maka .. halal dan haram tiada beza. baik kita diam je lah kalau ah lim & ah jib korup

MUKA DATUK SERI

 


 MUKA DATUK SERI

hamim commented on

 "MUKA BERSERI"

Huh....muka ni...

muka kucing miang lagi lagi berseri

Unknown commented on 

"MUKA BERSERI"

kah kah kah. teknik mengolah persetujuan. Yg dibenci muka hodoh , yg disayangi muka lawa.

BERKHALWAT HARI KE 314

 KHALWAT K3 314


SENIN 25/1/2021
KITA MASUK KE HARI 314
BERKHALWAT

DARURAT
HARI KE 13
PKP  DITERUSKAN

GAWAT EKONOMI
GAWAT KOBID
GAWAT POLITIK
MASIH TAK BERKESUDAHAN

ANWAR IBRAHIM
KELUAR DENGAN NUMBO BARU
AMIN

PAGI INI  HOKKIEN SEGAR
HUJAN PETANG KELMARIN
MEMBAWA UDARA SEGAR
MATA HARI DAH KELUAR
DIPAYUNGI AWAN

KUALA LUMPUR KELAM

DUA JANTAN BERKOKOK
TERKUKUR BERLAGU
BURUNG HOW WOW
MELAUNG LAUNG

UNTUK PERTAMA KALI
GUA TERDENGAR
TAK TIBAU
TAPI HANYA DUA KALI
LEPAS ITU SENYAP
BURUNG  TAK TIBAU
INI PENDATANG BARU
KE HOKKIEN

SAEKOR TERKUKUR
MENCARI CACING DILOPAK
TENGAH JALAN

HA HA HA
TEMPUA DAH DATANG KEMBALI
DUA BUAH RUMAH
DAH SIAP
GUA TAK SEDAR RUPA RUPANYA
DALAM DIAM DIAM
BUAT RUMAH DI POKOK 
YANG SAMA

BRO
MULAKAN HARI INI
DENGAN SENYUMAN
SENYUMAN INI
AKAN MENJEMPUT
SENYUMAN YANG LAIN

BRO
NAK HIDUP BAHAGIA GEMBIRA INI
MEMERLUKAN
TENAGA JUGA

BRO
GEMBIRALAH
PADA SAAT INI
ITU PUN DAH CUKUP

BRO
KUMPULKAN DETIK DETIK
GEMBIRA BAHAGIA ITU
ITULAH KEHIDUPAN

JIKA TAK HUJAN
PADI TAK TUMBUH

BRO
HIDUP INI KENTAL
LU PUN KENTAL SAMA

BRO
KALAU BENDA TU TAK MELAWAN
LU TAK DAPAT APA APA ILMU
DARINYA

MASA BERJALAN KE SATU ARAH
KENANG KENANGAN
BERJALAN KE ARAH YANG LAIN

BRO
HIDUP INI BERUBAH
KADANG KALA MANIS 
KADANG KALA PERIT
TAPI
BIASANYA KEDUA DUA SEKALI

BRO
KALAU LU SEKARANG
DALAM  KEKACAUAN INDAH
RAYAKAN

BRO
JATUH ITU BAIK
DIA NAK AJAR
KITA BERDIRI

KITA TAK BELAJAR APA APA
HINGGA KITA SEDAR
ADA BANYAK  JALAN KE SANA

BRO
NAK HIDUP PALAT
ATAU
NAK HIDUP BERHEMAH
TENAGA YANG  DIPERLUKAN SAMA
AMIN

LAKUKAN HARI  INI
LAKUKAN SEKARANG

SELAMAT BERKHALWAT