Jumaat, 28 Mei 2021

TERKINI TER NOWW TER HOTTSOKONGAKHIRNYA

PANCUT

KAH KAH KAH

BUKAN ATAS PERUT

TERUS DALAM

MULUT

KAH KAH KAHSekatan penuh 1 hingga 14 Jun, umum Pejabat PM

MAJLIS Keselamatan Negara memutuskan sekatan penuh ke atas semua kegiatan ekonomi dan sosial yang tidak perlu, sama seperti perintah kawalan pergerakan (PKP) kali pertama pada Mac tahun lepas, berkuat kuasa antara 1 hingga 14 Jun, umum Pejabat Perdana Menteri.

Tempoh dua minggu itu adalah sekatan penuh fasa pertama, kata kenyataan pejabat itu yang dikeluarkan sebentar tadi.

“Sepanjang tempoh ini, semua sektor tidak dibenarkan untuk beroperasi kecuali sektor ekonomi dan perkhidmatan perlu yang akan disenaraikan oleh MKN,” kata kenyataan itu.

Sekatan fasa pertama itu akan dilonggarkan sekiranya ia berjaya mengurangkan kes harian, yang akan membuka beberapa sektor ekonomi yang tidak melibatkan perhimpunan besar serta boleh mematuhi penjarakan fizikal.

“Lockdown fasa kedua ini akan dilaksanakan untuk tempoh empat minggu selepas fasa pertama berakhir,” kata kenyataan itu.

Kejayaan fasa kedua pula akan membuka lebih banyak sektor ekonomi, seperti PKP yang sedang berjalan sejak 12 Mei lalu, kata Pejabat Perdana Menteri.

“Keputusan untuk beralih dari satu fasa ke fasa yang berikutnya akan tertakluk kepada penilaian risiko oleh Kementerian Kesihatan. 

“Penilaian akan dibuat berdasarkan perkembangan kes-kes harian semasa dan kapasiti hospital di seluruh negara untuk merawat pesakit Covid-19,” kata kenyataan itu.

Keputusan melaksanakan sekatan penuh bermula Selasa ini dibuat dalam sidang khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin petang tadi.

Keputusan itu dibuat dalam sidang khas MKN mengenai pengurusan Covid-19 yang dipengerusikan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin petang tadi.

MKN memutuskan demikian selepas kes jangkitan baharu Covid-19 mencecah lebih 8,000, menjadikannya rekod kes harian tertinggi sejak kes pertama dikesan pada Januari 2020.

Kes aktif yang sedang dirawat oleh Kementerian Kesihatan pula melebihi 72,000, dengan 808 kes aktif Covid-19 memerlukan rawatan di unit rawatan rapi (ICU) sementara 403 pesakit memerlukan bantuan alat pernafasan.

Jumlah kematian juga semakin meningkat, setakat ini 2,552 orang. – 28 Mei, 2021.


KITA

JAGA 

KITA

YANG NI PENCERAHAN MELAYU

 


 YANG INI

PENCERAHAN MELAYU

PENCERAHAN APA ITU SETTLER STATE

 


 PENCERAHAN

APA ITU 

SETTLER STATE

Penjajahan peneroka adalah satu bentuk kolonialisme yang bertujuan untuk menggantikan [1] penduduk asal wilayah yang dijajah dengan masyarakat peneroka yang baru. [Rujukan?] Seperti semua bentuk penjajahan, ia berdasarkan penguasaan dominasi, biasanya disusun atau disokong oleh pihak berkuasa imperialis. [2]

Penjajahan peneroka diberlakukan dengan berbagai cara mulai dari pemendapan penduduk sebelumnya yang ganas hingga cara hukum yang lebih halus seperti asimilasi atau pengakuan identiti orang asli dalam kerangka kolonial. [3]

Penjajahan peneroka berbeza dengan penjajahan eksploitasi, yang memerlukan dasar ekonomi nasional untuk menakluki sebuah negara untuk mengeksploitasi penduduknya sebagai buruh murah atau percuma dan sumber semula jadi sebagai bahan mentah.Settler colonialism is a form of colonialism that seeks to replace[1] the original population of the colonized territory with a new society of settlers.[citation needed] As with all forms of colonialism, it is based on exogenous domination, typically organized or supported by an imperial authority.[2]

 Settler colonialism is enacted by a variety of means ranging from violent depopulation of the previous inhabitants to more subtle, legal means such as assimilation or recognition of indigenous identity within a colonial framework.[3]

 Settler colonialism contrasts with exploitation colonialism, which entails a national economic policy of conquering a country to exploit its population as cheap or free labor and its natural resources as raw material.


AMERIKA - CANADA - NEW ZELAND - SINGAPURA ADALAH SETTLER STATE

  AMERIKA CANADA 

NEW ZELAND

 SINGAPURA 

AUSTRALIA 

DITAKRIF SEBAGAI

SETTLER STATE

AMIN

 SUMATRA DALAM 

ALAM MELAYU

MACAM  

RAJA MELAKA 

UNDUR KE JOHOR

 AMIN 

MACAM 

MAO ZEDONG 

DARI CHANGSA 

TAWAN PEKING

2000 KM

AMIN

Unknown commented on

 "ZIONIS KLIM KITAB

 SUCI ARAHAN TUHAN"

Apa bezanya pendatang mat saleh eropah tu datang ke new world amerika dan tubuhkan negara mereka seperti negara Yankee Dodo dan Budak Cantik Canada? Sama jugak apa bezanya pendatang dari sumatra tu lari ke Temasek kemudian menyorok kat Melaka dan tubuhkan negara Malakat... Itu sejarah, kalau nak diselam balik tak abis semua jenis tuntutan sejak dari awal manusia jadi berpuak-puak dan berlawan berperang untuk mengekalkan kedudukan dan wilayah mereka cari makan.. Zaman 'terima kasih pada Ronald Reagan' dan pergerakan bebas manusia tanpa sempadan mejadi dunia satu kampung yang metro dengan berbagai jenis manusia duduk dalam wilayah yang sudah berubah untuk cari makan jadi soal tuntutan wilayah suatu yang lapok. Yang penting tempat cari makan tu punyai semua kemudahan untuk menampung kehidupan yang berkualiti untuk semua, bukan lagi ini jenis aku punya, vitu jenis engkau punya.

TIDAK PREJUDIS


 TUKAR TIUB

TIDAK PREJUDIS

AMIN

 TAK SUKA 

NIGERIA

BUKAN KERANA

KULIT  ITAM 

AMIN

AMBIGA PUN ITAM

AMIN

TAK SUKA AMERIKA

BUKAN KERANA

KULIT PUTIH

AMIN

KERANA

 IMPERIALISMA

AMERIKA JAHAT

  AMIN

FAKTA  INI 

SEMUA ORANG TAHU

AMIN

JAHAT CHINA MERAH

RAMAI MASIH

BELUM SEDAR

AMIN

CHINA MERAH

 KUASA IMPERLIALIS

BARU

AMIN

AMERIKA  JADIKAN

AMERIKA LATIN

LADANG PISANG 

AMIN

CHINA MERAH 

AKAN JADIKAN

TANAH MELAYU

 SEBAGAI 

LADANG DURIAN

AMIN

BAHAYA 

CHINA MERAH

AMAT

 BESAR KERANA

ADA CUKONG CHINA

YANG  AKAN BERSEDIA

JADI AJEN  

CHINA MERAH

AMINUnknown commented on 

"ADA KEPENTINGAN"

Botul tu Awanama, TT ni dari dulu lagi dah prejudis thdp China Merah. Dah termakan propaganda Yankee Dodo. Lum terbukti pun China Merah melakukan kezaliman diluar sempadannya. Apa yg berlaku di Xinjiang, Hong Kong, Taiwan adalah hal ehwal domestik mereka nape nak gi sebuk hal orang. TT kata kezaliman Yankee Dodo dah kita ketahui jadi tak heran dan takyah gi sibuk dgn apa Yankee Dodo buat... ada camtu lak.. Yankee Dodo tu cilakat lombo satu dunia... sumua konflik dunia berkait darinya samada secara langsung atau tak langsung. Apa China Merah buat ialah memastikan perkembangan pembangunannya tidak diganggu gugat terutama oleh Yankee Dodo dan sekutunya. 


Banyak negara kecil telah termakan propaganda atau diancam oleh Yankee Dodo untuk menjauhi dan menuduh China Merah berniat nak menakluki negara mereka... melalui urusan perdagangan yg dikatakan berat sebelah. Yankee Dodo dan sekutunya sudah terbukti melakukan banyak urusan berat sebelah tersebut nape tidak dikutuk...!

ZIONIS KLIM KITAB SUCI ARAHAN TUHAN

 

 ZIONIS KLIM

KITAB SUCI MEREKA

ARAHAN TUHAN


 DENGAR DENGAR

SETTLERS

 COLONISATION

MACAM SINGAPURA

DIMAAN PENDATANG

CHINA MENDIRKAN

NEGARA

AMIN

TESIILAP

 


 TERSILAP 

Unknown commented on 

"BERKHALWAT 

HARI KE 438"

Semalam 27Mei dh betul dh 436. Harini kenapa 438?? Jumaat... 437 Sabtu.. 438 Ahad ... 439 Isnin... 440 SELASA... 441...every SELASA can be divided by 7 and no balance...

SEKARANG PASIR MENYALAK

 SEKARANG

PASIR MENYALAK

Unknown commented on

 "CALON LAWAN 

LEBIH BANGANG"

Nama tmpt pon pasir salak, myalak je la lebih, koje tk d buat gk, Tuko jadi pasir berdengung je leee

Unknown commented on

 "CALON LAWAN 

LEBIH BANGANG"

Bro, kalu org pasir salah pilih dia berpenggal2 bermakna org PS kira dia bagus la tu. Jgn jeles. Kah3XADA MUSUH MENUNGGU

 PARLIMEN KE

DEMOKRASI KE 

AMAT BAHAYA

ADA MUSUH

 MENUNGGU

Unknown commented on 

"BILA PARLIMEN 

AKAN DIBUKA ?"

Sedih, TT yang saya kenal, kalau dulu mesti kuat hentam kalau kerajaan dulu tak benar bersidang Parlimen, TT yang dulu lantang pertahan demokrasi. Yang TT sekarang hanya tutup mulut, asalkan kerajaan PN tersayangnya terpelihara.

KAJIAN MENCARI ASAL USUL VIRUS WUHAN

 

 KAJIAN MENCARI

ASAL USUL

VIRUS WUHAN

BUKAN KUDA ANJING

 

 

BUKAN KUDA

ANJING 

TERIMA KASIH


Unknown commented on 

"BERKHALWAT

 HARI KE 438"

Perghhh.. Caya la gambo atas tu, bayang2 lu mcm koboi tua naik kuda la, ala Marlboro gitu.. Wa sedekah al fatihah pd lu, moga idup lu bahagia,hepi selalu.. Gelakgelakgelakgelak!!

KUALA LUMPUR CUACA MOLEK PETANG INI 

 JUMAAT

28/5/2021

JAM 2.32 PETANG

CUACA INDAH

LANGIOT BIRU

YANG KOTORKAN

ALAM IALAH

 BANGUNAN


JALAN PANTAI 
MENGARAH KE PETALING JAYA

JALAN PANTAI
MENGARAH KE KUALA LUMPUR

BILA PARLIMEN AKAN DIBUKA ?

 

WOIT

ABANG MAT AZALINA

DAH MARAH

KAH KAH KAH

PARLIMEN DITUTUP

ABANG MAT 

TAK BUAT APA

KAH KAH KAH

ABANG MAT

DAH LETIH

GINTIL BINCAT

KAH KAH KAH


Sampai bila
 
hendak tutup Parlimen,

 soal Azalina
TIMBALAN Speaker Dewan Rakyat Azalina Othman Said hari ini sekali lagi mendesak kerajaan membenarkan Parlimen bersidang dalam tempoh darurat, selepas gesaannya sebelum ini tidak diendahkan.

Beliau turut menegaskan Parlimen mesti dibuka supaya proses semak dan imbang yang merupakan sebahagian tanggungjawab ahl-ahli Parlimen dilaksanakan.

Kerajaan mungkin boleh mengawal pergerakan rakyat tetapi tidak kepada demokrasi, tambahnya.

Dalam satu kenyataan, Azalina berkata Parlimen perlu bersidang dengan beberapa prosedur operasi standard (SOP) ketat.

Ahli Parlimen Pengerang itu menambah, penggantungan Parlimen bukan hanya melumpuhkan demokrasi, tetapi juga peranan kerajaan mengambil tindakan terhadap isu membabitkan rakyat.

“Tiada cara lain untuk maju negara maju ke depan melainkan Parlimen dibenarkan bersidang semula,” kata Azalina dalam kenyataan.

Tambahnya, kakitangan Parlimen yang beliau sifatkan sebagai “barisan hadapan” perlu diberi vaksin untuk mengurangkan risiko jangkitan Covid-19.

Selain itu, sidang Parlimen perlu fokus kepada isu penting dan tiada usul tidak percaya kepada perdana menteri dibawa,katanya.

“Melainkan dan sehinggalah pandemik dan imuniti kelompok 50% dicapai, tiada pilihan raya boleh diadakan sebaliknya kabinet darurat khas dibentuk, yang terdiri daripada semua wakil parti politik.”– 27 Mei, 2021.

 BANYAK

BINCAT DAH GINTIL

KAH KAH KAH

SAMPAI LETIH

TANGAN

KAH KAH KAH

PARLIMEN MASIH

TAK BERSIDANG

KAH KAH KAHASAL USUL VIRUS WUHAN
 WAJIB TAHU

 ASAL USUL 

VIRUS WUHAN

BILA DAH TAHU

BARU BOLEH

BUNUH IBU

 DAN

SUKU SAKAT

UMNO MAKIN BENGIS - JADI ANAK KAPAL

 

 UMNO MAKIN

BENGIS

AMIN

HANYA JADI

ANAK KAPAL

AMIN 

GEDEBE 

GEROMBOLAN

 MULA MARAH

KHALAS


Masanya Umno tarik balik sokongan kepada Muhyiddin

SAYA menulis surat ini sebagai ahli Umno untuk menyarankan kepada para Yang Berhormat menteri dan timbalan menteri Umno supaya menarik diri daripada kerajaan Perikatan Nasional (PN) dengan segera.

Selepas memberi peluang lebih setahun kepada kerajaan PN untuk menguruskan krisis ini, ternyata keputusan-keputusan dan dasar-dasar mereka terbukti gagal malah menerukkan lagi keadaan.

Semalam lebih 7,000 kes jangkitan dan lebih 60 mati akibat wabak Covid-19.

Malaysia antara negara yang semakin merosot di dunia dalam menangani krisis Covid-19 ini berbanding negara lain termasuk negara jiran.

Ini tidak boleh diteruskan dan diterima lagi kerana nyawa rakyat yang dipertaruhkan semakin terdedah kepada bahaya.

Keadaan ini perlu diubah dengan perubahan dasar lebih baik, lebih berkesan dan tidak memudaratkan rakyat.

Sebab itu kerajaan hari ini perlu ditukar supaya dasar-dasar dan keputusan kerajaan juga boleh ditukar.

Salah satu cara untuk melaksanakan perkara ini ialah dengan ahli Parlimen terutama menteri Umno menarik diri daripada kerajaan PN.

Dengan ini kerajaan dan Kabinet baharu boleh dibentuk mengikut undang-undang sama ada melalui pilihan raya atau melalui kerajaan sementara sehingga wabak Covid-19 reda.

Sebab selagi kita (Umno) berada dalam kerajaan PN ini, kita tidak boleh menentukan dasar, kita hanya menjadi pak turut kepada dasar yang ditentukan dan diputuskan oleh Perdana Menteri Muhyiddin Yassin dan Bersatu yang mengemudi kerajaan.

Hanya anak kapal

Dalam kerajaan hari ini, kita bukan dikemudi, kita (menteri Umno) hanyalah seperti anak kapal.

Dan apabila dasar dan keputusan ini salah atau memudaratkan rakyat, kita (Umno) dan menteri Umno yang perlu hadapi kemarahan rakyat walhal perdana menteri dan menteri Bersatu menyorok di belakang tabir walaupun mereka yang sebenarnya memacu dasar dan menentukan arah tuju.

Apabila arah tuju ini ditentukan kerana agenda politik untuk mengekalkan kuasa mereka tanpa mandat rakyat, maka dasarnya pun akan ke arah itu dan agenda rakyat bukanlah menjadi keutamaan.

Akibatnya prestasi kerajaan yang buruk dan mudarat kepada rakyat.

Semalam tular satu video seorang wanita yang kecewa dengan sistem pemberian vaksin kerajaan. Wanita yang membawa ibunya ke pusat vaksin itu nampak amat tertekan sehingga terpaksa meninggi suara kepada seorang menteri yang berhadapan dengannya.

Menteri tersebut cuba menenangkan wanita itu namun suara menteri tenggelam dan tidak kedengaran mungkin kerana tergamam.

Saya simpati kepada kedua-duanya.

Walaupun ia satu insiden yang melibatkan seorang wanita, namun insiden ini tidak boleh diambil enteng.

Kerana rakyat Malaysia kebanyakannya cenderung untuk memendam perasaan dan tidak meluahkan kemarahan mereka seperti wanita itu walaupun mereka pun kecewa dan tertekan sama.

Diam tidak bermaksud mereka tidak marah di dalam hati ke atas prestasi kerajaan dan menteri.

Jika ada seorang yang amat tertekan seperti wanita itu sehingga tidak dapat menahan perasaan di khalayak ramai, maksudnya ada ramai malah berjuta lagi rakyat yang berperasaan yang sama tetapi memendam kemarahan.

Kemarahan ini biasanya ditunjukkan nanti dalam pilihanraya dan di peti undi.

Mereka (rakyat) kecewa dengan apa yang perlu mereka tanggung dan hadapi sekarang akibat kegagalan dasar-dasar kerajaan, namun kerap kali kerajaan pula menyalahkan mereka (rakyat) ke atas kegagalan ini.

Tambahan lagi kerajaan tidak boleh disoal kerana Parlimen masih ditutup dan Perdana Menteri sendiri masih enggan buat sidang media terbuka namun menyuruh menteri Umno untuk menjawab soalan dan menerima keluhan rakyat.

Kebertanggungjawaban (accountability) kerajaan dan perdana menteri adalah samar dan hampir tiada.

Tanggungjawab

Menteri memang perlu hadap maklum balas rakyat waima baik atau buruk kerana itu adalah termasuk dalam tugas mereka dan mereka dibayar gaji berpuluh ribu sebulan untuk kerja ini.

Namun secara tidak langsung akar umbi Umno yang akhirnya terpaksa pikul kerajaan Muhyiddin dan Bersatu yang semakin dibenci oleh rakyat, kerana menteri Umno masih memilih untuk kekal dalam Kabinet Muhyiddin.

Bagaimana nanti kita akan menjawab dengan rakyat dalam pilihan raya apabila mereka tanya kita apa yang kita buat selama kita berada dalam kerajaan PN yang gagal dulu?

Yang perlu jawab di lapangan dengan pengundi berkenaan hal ini apabila pilihan raya nanti kebanyakannya adalah berjuta akar umbi Umno yang merayu undi kepada berpuluh ribu pengundi di setiap kawasan masing-masing.

Tarik diri

Sebab itu saya sarankan supaya menteri serta timbalan menteri Umno menarik diri daripada kerajaan PN segera.

Semakin lama kita bersama dengan kerajaan PN ini selagi itulah kita tidak akan mengubah arah tuju dasar negara dan hanya mengikut dari belakang dalam kerajaan yang gagal.

Yang menjadi mangsa dan mendapat mudarat ialah rakyat secara keseluruhan, dan yang mendapat tempias adalah akar umbi Umno yang lebih dekat dan berhadapan dengan rakyat.

Keputusan Perhimpunan Agong Umno baru-baru ini memberi mandat untuk kita menarik diri pada bila-bila masa menjelang Ogos 2021.

Ini bermaksud kita tidak perlu tunggu sehingga Ogos baru hendak tarik diri apabila mungkin nasi sudah menjadi bubur.

Saya harap sahabat saya dalam Umno yang menjadi menteri dan timbalan menteri dapat membuat keputusan yang betul dan terbaik untuk rakyat dan akar umbi dengan menarik diri daripada kerajaan PN supaya kita boleh mengubah dasar dan keadaan ini secepat mungkin.

Saranan saya ini mungkin tidak popular di kalangan pemimpin besar yang berkuasa dan berjawatan dalam Kabinet kerajaan PN dan perdana menteri.

Namun ia perlu kerana perjuangan kita adalah untuk kehidupan rakyat yang lebih baik dan dijauhi mudarat.

Apabila kehidupan rakyat semakin buruk dan semakin mudarat, kita perlu berbuat sesuatu. – 27 Mei, 2021.

* Isham Jalil 
Ketua Penerangan
 Barisan Nasional Selangor.

 WOIT

CAKAP NAK

 TARIK DIRI

KAH KAH KAH

BERAPA RATUS

KALI DAH CAKAP

KAH KAH KAH

TAK PANCUT

PANCUT

KAH KAH KAH

MENTERI KELASI

MUSTAHIL NAK

TINGGALKAN

MUHYIDIN

KAH KAH KAH