Khamis, 27 Januari 2022

INI PANDANGAN DARI RUSSIA - SEMUA PROPAGANDA AMERIKA

 



BIDEN TAK POPULAR

BORIS NAK KENA

TERAJANG

AMIN

MEREKA BUAT CERITA

PERANG ALIH

MATA RAKYAT

KHALAS

PAKATAN AKAN LEBIH MANTAP TANPA ANWAR

 



Kami akan terus kekalkan Pakatan, kata Amanah, DAP


AMANAH dan DAP akan terus mengekalkan Pakatan Harapan (PH) dan bekerjasama dengan PKR walaupun sekutu mereka itu akan menggunakan logo sendiri pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Dalam satu kenyataan bersama hari ini, Presiden Amanah Mohamad Sabu dan Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng berkata mereka juga akan bekerjasama dengan parti pembangkang lain bagi meyakinkan pengundi untuk menewaskan Barisan Nasional (BN) di Johor.

“Walau apapun keputusan PKR, kedua-dua Amanah dan DAP akan terus bekerjasama dengan PKR serta parti-parti pembangkang lain termasuk Muda untuk menawarkan satu barisan yang bersatu padu bagi meyakinkan pengundi untuk memilih kerajaan PH dalam pilihan raya Johor.

“Inilah masanya untuk pengundi Johor mengembalikan mandat kepada PH bagi memastikan kerajaan Umno-BN tidak terlepas daripada tanggungjawabnya kerana gagal menguruskan pandemik Covid-19, kegawatan ekonomi, lockdown atau kawalan pergerakan yang dibuat berkali-kali yang menyebabkan kerugian kewangan lebih RM500 bilion tanpa berjaya mengatasi jangkitan virus, krisis politik yang berulang-ulang serta ketidakstabilan pentadbiran, bencana banjir yang mengorbankan lebih 55 nyawa dan kerugian RM20 bilion serta skandal rasuah yang kembali berleluasa,” kata mereka.

Semalam, Presiden PKR Anwar Ibrahim umum parti itu akan menggunakan logo sendiri pada PRN Johor, manakala DAP dan Amanah memakai logo PH.

Mohamad dan Lim seterusnya berkata meski berbeza pendapat dengan sekutu mereka itu, Amanah dan DAP menghormati keputusan PKR untuk menggunakan logo sendiri.

“Amanah dan DAP akan terus menggunakan logo PH sebagai tanda perpaduan yang mencerminkan iltizam masa hadapan serta aspirasi untuk membentuk kerajaan melalui sebuah gabungan yang bersatu padu.

“Sebagai satu gabungan, sudah tentu Amanah dan DAP inginkan semua parti gabungan bersatu di bawah satu lambang bersama yang berpegang kepada matlamat bersama dan agenda politik bersama. 

“Kedua-dua Amanah dan DAP berpendapat bahawa parti-parti komponen serta parti-parti sahabat perlu duduk bersama, sama ada sewaktu senang atau sewaktu susah,” jelas dua pemimpin itu.

Pada Pilihan Raya Umum ke-14, PH menggunakan lambang PKR kerana pendaftarannya sebagai parti politik ketika itu belum diluluskan Jabatan Pendaftaran Pertubuhan (RoS).

Mohamad dan Lim berkata parti mereka akan tetap menggunakan logo PH bagi meneruskan usaha untuk kembali menjadi kerajaan. 

“Satu logo bersama amat penting untuk meyakinkan pengundi bahawa PH serius untuk menjadi kerajaan, dan berusaha bergerak bersama sebagai satu pasukan dalam pilihan raya. 

“Pengundi atas pagar lazimnya akan memberi sokongan positif kepada mana-mana gabungan yang mereka yakin mampu menang serta dilihat bekerjasama sebagai satu pasukan walaupun ada beberapa perbezaan antara mereka.

“Kita masih ada tiga kerajaan negeri di Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan untuk meneruskan usaha memenuhi keperluan rakyat. Atas sebab inilah, Amanah dan DAP akan tetap menggunakan logo Pakatan Harapan bagi meneruskan usaha untuk kembali menjadi kerajaan ,” kata mereka. – 27 Januari, 2022. 

  

 PAKATAN LEBIH

MANTAP TANPA

ANWAR

AMIN

BAWA MASUK

SAHABAT BARU

AMIN

MUDA PEJUANG

WARISAN

AMIN

RISIK BERSATU

SEKALI LAGI

AMIN

MEREKA PECAH

KERANA

 MAT SONGEL

AMIN

SEKARANG 

MAT SONGEL

DAH TAK ADA

KEMBALI BERTAUT

KHALAS



AKAN ADA PUNAT BARU DARI AL-KAWAHLI

 



AKAN ADA

PUNAT BARU DARI

AL-KAWAHLI

AMIN

Unknown commented on

 "PARTI PELACUR 

BUKA DUA KANG KANG"

Hj Bawang sudah standby ayat baharu dalam mengatasi senario ini, ayat Arab yang orang Melayu tak paham, biar tak paham terus senang tipu tipu tipu kah kah kah, bila berkuasa lupa janji mertabatkan rakyat, memgkayakan ummah lah, semuanya bohong, puak ini pulak mahu pakai Audi, vellfire, susu gaming Senik, kah kah 


porno masih terbaik cuma lupa bayor sikit sikit kah kah kah dia ke luar negara belajar cara Cara jerman jilat supaya aplikasi diserapkan dalam pembelajaran ummmah Amin kah kah kah

RAYUAN NAJIB GAGAL LAGI

 




Najib gagal 

dalam rayuan

 kembalikan semula

saman terhadap Ambank,

 dua lagi

Najib gagal dalam rayuannya di Mahkamah Persekutuan hari ini untuk mengembalikan semula saman sivil terhadap AmBank Islamic Bhd dan dua lagi berhubung dakwaan salah urus akaun banknya.

Panel tiga hakim terdiri daripada hakim Yaacob Md Sam, Hadhariah Syed Ismail dan Ahmad Zaidi Ibrahim sebulat suara menolak rayuan Najib dan memerintahkan beliau membayar kos RM40,000 kepada AmBank Islamic serta AMMB Holdings Bhd dan kos RM35,000 kepada bekas pengurus perhubungan pelanggan Joanna Yu Ging Ping yang merupakan responden dalam rayuan itu.

Hakim Yaacob yang menyampaikan keputusan mahkamah berkata pertuduhan jenayah yang dihadapi Najib dalam kes SRC International Sdn Bhd (SRC) bukan disebabkan oleh AmBank Islamic, AMMB Holdings dan Yu.

“Ia adalah soal kuasa budi bicara tunggal atau tidak terikat oleh peguam negara, sebagai pendakwa raya untuk memulakan sebarang prosiding pertuduhan jenayah di bawah Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia 2009, Kanun Keseksaan dan Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram,” katanya.

Beliau berkata isu dalam saman sivil Najib dan kes jenayah SRC Internationalnya adalah hampir serupa, jika tidak sama sepenuhnya.

Yaacob berkata mahkamah berpendapat bahawa beliau (Najib) berusaha untuk meneruskan saman sivilnya untuk menjejaskan prosiding jenayah dan penemuan oleh Mahkamah Tinggi Jenayah dan Mahkamah Rayuan dalam kes jenayah SRC International.

Yu adalah seorang daripada saksi pendakwaan dalam perbicaraan yang dihadapi Najib atas tujuh pertuduhan berkaitan dakwaan penyelewengan dana SRC International berjumlah RM42 juta.

Pada 28 Julai 2020, hakim Mahkamah Tinggi Mohd Nazlan Mohd Ghazali mensabitkan kesalahan serta menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta terhadap Najib dalam kes jenayah SRC International.

Mahkamah Rayuan mengekalkan keputusan Mahkamah Tinggi pada 8 Disember 2021. Najib memfailkan rayuan terhadap sabitan dan hukuman di Mahkamah Persekutuan.

Najib juga mengemukakan rayuan terhadap keputusan Mahkamah Tinggi pada Julai 2020 yang membatalkan samannya terhadap bank itu dan Yu, yang beliau dakwa antara lain telah melakukan kecuaian ketika mengendalikan akaun banknya dengan mendedahkannya kepada ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low.

Dalam keputusan mahkamah yang disampaikan secara dalam talian, Yaacob berkata saman sivil yang difailkan Najib terhadap bank itu dan Yu bukan bertujuan untuk menuntut ganti rugi tetapi hanya “serangan kolateral” terhadap apa yang telah berlaku dan diselesaikan di hadapan mahkamah jenayah dalam kes SRC International.

Serangan kolateral bermaksud tindakan undang-undang untuk mencabar keputusan dalam kes lain.

Hakim Yaacob berkata beliau bersetuju dengan hujahan peguam responden bahawa pentadbiran keadilan akan menjadi huru-hara jika pengisytiharan tidak bersalah atau dibebaskan daripada sebarang salah laku jenayah diperoleh daripada mahkamah sivil, yang akan menceroboh domain mahkamah jenayah.

Beliau berkata adalah tidak wajar isu yang sama diadili oleh mahkamah sivil dan mahkamah jenayah.

“Perlu diambil perhatian bahawa perayu (Najib) didapati bersalah atas pertuduhan jenayah tersebut oleh Mahkamah Tinggi dan selepas rayuan oleh perayu, dapatan dan keputusan Mahkamah Tinggi dikekalkan oleh Mahkamah Rayuan,” katanya.

Yaacob berkata dalam penghakiman Mahkamah Rayuan dalam kes SRC International, mahkamah bersetuju dengan keputusan mahkamah Tinggi mengenai isu pengetahuan Najib berkaitan operasi akaun banknya.

Berikutan keputusan itu, peguam Najib, Muhammad Shafee Abdullah memberitahu mahkamah beliau akan membawa perkara itu ke Mahkamah Persekutuan.

Peguam Gurdial Singh Nijar mewakili Yu, manakala peguam Yoong Sin Min dan Benjamin John Dawson bertindak bagi pihak bank.


 TOLAK SERI RAM

SEBAGI PENDAKWA

GAGAL MELESET

AMIN

RAYUAN 12 TAHUN

PENJARA GAGAL

AMIN

KINI SATU LAGI

KEGAGALAN

AMIN

ITU PASAL 

NAJIB MINTA 

BANTUAN PEGUAM

BAGINDA QUEEN

KAH KAH KAH

SEKALI GUS

HINA MAHKAMAH

HINA HAKIM

HINA PEGUAM

HINA NEGARA

AMIN

JADIKAN

TANAH MELAYU

KOLONI BAGINDA

QUEEN SEKALI

LAGI

AMIN

LEPAS INI MINTA

CINA MERAH

BUAT HURU HARA

DI LAUTAN SUNDA

AGAR NAJIB

BEBAS DARI

PENJARA

KHALAS

DIRIKAN PAKATAAN BARU HALANG PENCURI

 


 DIRIKAN 

PAKATAN BARU

AMIN

HALANG PENCURI

KEMBALI 

BERKUASA

KHALAS

Unknown commented on 

"HALANG PENCURI 

KEMBALI BERKUASA"

Pencuri akan kembali, my way akan pergi, perompak kembali, ini Malaysia Boleh, apa pun boleh, baginda queen akan melambatkan proses ke Sg Buloh, ITU lah strategi mutakhir, ada bukti barai baru kah kah nanti keluar gambar penjenayah mencuci dosa dengan klorox kah amin

JET PEJUANG REPUBLIK ISLAM PAKISTAN

 

HEBAT HEBAT

JET PEJUANG

REPUBLIK ISLAM

PAKISTAN 

AKAN KALAHKAN

DAJJAL 

AMIN

TAPI HANYA 

DALAM MIMPI

KAH KAH KAH

TOK SARJAN TAK CUKUP MODAL

 



Sarjan polis mengaku tidak bersalah terhadap 42 tuduhan rasuah

KUANTAN – Seorang anggota polis berpangkat Sarjan dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas 42 pertuduhan menerima rasuah berjumlah RM11,600, selama dua tahun mulai 2017.

Bagaimanapun, Abdul Ghafa Harun, 57, mengaku tidak bersalah terhadap semua pertuduhan itu yang mengambil masa 30 minit untuk dibacakan di hadapan Hakim Datuk Ahmad Zamzani Mohd Zain. 

Dia didakwa melakukan perbuatan itu antara 2 Januari 2017 hingga 3 Disember 2019 melalui transaksi pemindahan wang secara dalam talian ke akaun bank miliknya yang diketahuinya berkaitan dengan tugasnya sebagai anggota polis trafik di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Pahang.

Bapa kepada tiga anak itu dituduh menerima suapan sebanyak RM600 daripada seorang lelaki sebanyak lapan kali, manakala bakinya didakwa diterima daripada seorang wanita dengan setiap transaksi melibatkan bayaran RM200.

Pertuduhan mengikut Seksyen 165 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara maksimum dua tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Pegawai Pendakwa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Nadzirah Zahari menawarkan jaminan RM10,000 bagi semua pertuduhan dengan seorang penjamin, mengambil kira jumlah pertuduhan dan nilai yang terlibat.

Bagaimanapun, peguam Fakhrul Redha Paridul Adras yang mewakili Abdul Ghafa memohon jumlah itu dikurangkan atas faktor kesihatan anak guamnya yang menghidap penyakit jantung dan kencing manis.

“Tertuduh telah berkhidmat selama 38 tahun iaitu sejak berusia 19 tahun dan mempunyai rekod cemerlang termasuk menerima Anugerah Perkhidmatan Cemerlang (APC) pada 1999 dan 2015 selain turut menerima Pingat Jasa Pahlawan Negara pada 2019 atas sumbangannya semasa situasi darurat.

“Anak guam saya kini bertugas di Unit Pameran IPK Pahang dengan pendapatan bersih RM2,000 sebulan dan telah dimaklumkan akan digantung tugas selepas ini dengan bayaran gaji dipotong separuh,” katanya dan menambah tertuduh telah memberi kerjasama sepenuhnya sepanjang siasatan.

Ahmad Zamzani membenarkan jaminan sebanyak RM10,000 dengan seorang penjamin bagi semua pertuduhan serta syarat tambahan tertuduh melapor diri di pejabat SPRM setiap bulan dan menyerahkan pasport kepada mahkamah sehingga kes selesai.

Beliau kemudiannya menetapkan 9 Mac depan untuk sebutan semula kes.  – Bernama

 KESIAN 

TOK SARJAN NI

SAMA MACAM ZAHID

ADA 42 TUDUHAN

KAH KAH KAH 

NAK PAKAI

PEGUAM

BAGINDA QUEEN

MACAM NAJIB

TAK CUKUP MODAL

AMIN

SPRM MAKIN

AKTIF SEMENJAK

AZAM BAKI 

KENA TIBAI

KAH KAH KAH

IKAN BILIS BANYAK

MASUK JARING

KAH KAH KAH

TELO PENYU TUNGGU MAT SONGEL


 

TELO PENYU

TUNGGU

MAT SONGEL

KHALAS

Unknown commented on 

"GENERASI MUDA PAKATAN

 TOLAK ANWAR IBRAHIM"

mat songel nih sengal kat otak dia...dah telur tembelang kat melaka diikuti sarawak lagi nak main game.....masih tak sedar game dia dah over lama dah menjak 1998 lagi cuma orang orang reformasi belum cukup akal memandang jauh kehadapan....tuh yang kena kelentong ngan mat songel sampai sekarang!

Unknown commented on 

"GENERASI MUDA PAKATAN

 TOLAK ANWAR IBRAHIM"

Ini taraf intelek pemimpin Pakatan Harapan, bincang logo apa yang nak digunakan. Sementara itu, rakyat masih menderita, tak ada kerja, tak ada gaji, takda duit bayar sewa, biayai pelajran anak. Baik Pakatan Harapan jangan buat kacau dalam PRN Johor. Biar orang lain yang betul-betul nak khidmat rakyat dan negeri bertanding.

OMICRON MENYERANG - KITA DALAM BAHAYA !!




 


AWAS

Kes harian lepasi 5,400

 ketika gelombang 

Omicron landa negara

5,439 kes baru Covid-19 direkodkan hari ini menjadikan jumlah keseluruhan sebanyak 2,836,159 kes.



IKUT


C.U. S


CARA


UNTUK


SELAMAT


KHALAS

BILA LEMBU MASUK ISTANA

 




BILA LEMBU

MASUK KE ISTANA

BUKAN LEMBU

JADI RAJA

TAPI ISTANA

JADI KANDANG

LEMBU 

AMIN


BILA LEMBU

MASUK KE PARLIMEN

BUKAN LEMBU

JADI YB

TAPI PARLIEMN

JADI KANDANG

LEMBU

AMIN  

KAH KAH KAH

NOTA

Presiden Turki, Recep Tayyip Erdoğan, telah berjanji bahawa seorang wartawan televisyen terkenal tidak akan "tidak dihukum" selepas dia ditangkap kerana didakwa menghinanya.

Polis menahan Sedef Kabaş di rumahnya pada pukul 2 pagi pada hari Sabtu, hanya beberapa jam selepas dia menyiarkan komen itu dan kemudian menyiarkannya di Twitter kepada 900,000 pengikutnya.

Penghinaan yang didakwa adalah peribahasa yang diterjemahkan sebagai: “Apabila lembu masuk ke istana, dia tidak menjadi raja. Tetapi istana menjadi kandang lembu.”

Dia secara rasmi ditangkap selepas hadir di mahkamah.

EKONOMI TURKI MAKIN MELESET

 

EKONOMI TURKI

MAKIN MELESET

AMIN

HIKMAH PROJEK TANGAKP AZAM BAKI

 



HIKMAH PROJEK

TANGKAP 

AZAM BAKI

AMIN

SPRM AMKIN RAJIN

MENANGKAP

KHALAS

Unknown commented on 

"RASUAH PROJEK 9 BILION -

 LAGI BANYAK DARI 

KAPAL SELAM SCORPENE"

Sejak akhir akhir ini rajin pulak SPRM kerja siang malam kah kah ada apa apa ker??? Atau projek menipu tipu tutup mata rakyat belaka, sekian lama rasuah bergelaja macam kencing Manis tapi baru nampak woit kah kah baik baik belaka semua Dari Kepala ke bawah semuanya baik belaka, kah kah kah


BILA PERANG PECAH

 


BILA KOBID

MENYERANG SAHAM

VAKSIN NAIK

AMIN

BILA PERANG PECAH

SAHAM SENJTA NAIK

KHALAS

Unknown commented on

 "PERANG

 PERANG PERANG"

Celaka kapitalis cuma acah2 saja sambil menyelam minum air, share market semua merudum bila harga rendah siapa untung Yang betul2 perang Umno Pas PRN Johor


SORRY BRO - GUA DAH LUPA

 




SORRY BRO

GUA DAH LUPA

KAH KAH KAH


herman adnan commented on

 "ORANG PUTIH 

BALIK KAMPUNG"

SHAM RAIS, orang putih tu burit dia pun putih jugak ke?

MASIH TEGANG DI UKRAINE

 


MASIH TEGANG

DI UKRAINE

AMIN

ACAH ACAH POLITIK

KHALAS

DAI NAK MASUK NERAKA - LANTAK DIA LAH

 



Mahkamah Persekutuan tolak rayuan MAIS

PUTRAJAYA – Mahkamah Persekutuan di sini hari ini menolak permohonan Majlis Agama Islam Selangor (MAIS) dan Ketua Pendaftar Muallaf Selangor yang merayu kes berkaitan penukaran agama Islam secara unilateral tiga beradik.

Sebelum ini Mahkamah Tinggi memutuskan penukaran agama Islam mereka yang dilakukan oleh bapa mereka yang telah memeluk Islam adalah tidak sah.

Hari ini, Ketua Hakim Negara, Tun Tengku Maimun Tuan Mat menolak permohonan MAIS untuk mengembalikan semula status penukaran agama adik beradik itu yang Mahkamah Tinggi telah mengisytiharkannya sebagai tidak sah.

“Isu yang kita hadapi hari ini telah diselesaikan sebelum ini dalam kes M Indira Gandhi pada tahun 2018 yang mana mahkamah telah memutuskan perlu ada persetujuan ibu dan bapa bagi menukar agama kanak-kanak,” katanya.

Turut bersidang, Datuk Vernon Ong dan Datuk Seri Hasnah Mohammed Hashim.

Sebelum ini 29 September 2020, Mahkamah Tinggi Shah Alam Datuk Mohd Zaki Abdul Wahab membenarkan saman yang dikemukakan oleh si ibu untuk mengisytiharkan penukaran agama Islam anak-anaknya adalah tidak sah dan pemelukan agama itu tidak boleh didaftarkan oleh Ketua Pendaftar Muallaf Selangor.

Mahkamah Tinggi juga memutuskan ia terikat dengan keputusan Mahkamah Persekutuan 2018 dalam kes penukaran agama anak-anak guru tadika, M. Indira Gandhi.

Untuk makluman dalam kes Indira, Mahkamah Persekutuan sebelum ini telah memutuskan persetujuan ibu dan bapa diperlukan untuk menukar agama anak-anak kepada Islam.

Manakala kes yang dibawa oleh MAIS dan Ketua Pendaftar Muallaf Selangor pula, bapa dan anak-anaknya telah memeluk Islam di sebuah masjid di Selangor pada Mac 2016.

Lelaki itu kemudian membawa ketiga-anaknya ke Yayasan Pusat Hidayah di Taman Melawati untuk mengisi borang yang mengandungi maklumat pemelukan mereka ke agama Islam.

Manakala ibu tiga kanak-kanak itu yang beragama Hindu yang telah berpisah dengan suaminya, mendakwa beliau tidak dimaklumkan mengenai pemelukan agama Islam oleh ketiga-tiga anaknya malah ketiga-tiga anaknya juga tidak  bersetuju memeluk agama Islam.

Wanita itu kemudian bersama anak-anaknya telah memfailkan saman itu pada April 2018 terhadap bapa kanak-kanak itu, Ketua Pendaftar Muallaf Selangor, kerajaan negeri Selangor dan kerajaan Malaysia. – 

WOIT

DIA NAK 

MASUK NERAKA

LATAK DIALAH

AMIN

YANG PAKSA 

PAKSA APA HAL

AMIN

DIA SUKA KENA

BAKAR API NERAKA

BIARKAN LAH

DIA RASA

AMIN

DIA TAK NAK

ENTOT BIDADARI

BERMATA JELI

DI SYURGA

LANTAK DIALAH

KAH KAH KAH

LAGI MACAI NAJIB BELOT

 




Saya tidak jumpa Jho Low tepi jalan, percaya wakil Najib, kata saksi 1MDB

BEKAS Ketua Pegawai Kewangan (CFO) 1Malaysia Development Berhad (1MDB) Azmi Tahir hari ini memberitahu Mahkamah Tinggi beliau bukan berjumpa dengan Low Taek Jho atau Jho Low di tepi jalan dan percaya ahli perniagaan itu adalah wakil Najib Razak dalam 1MDB.

Azmi, 49, berkata ini kerana Jho Low diperkenal kepada beliau oleh bekas Setiausaha Sulit Najib iaitu Allahyarham Azlin Alias. Azlin meninggal dunia dalam insiden helikopter terhempas pada 4 April 2015. 

Beliau berkata demikian ketika disoal balas oleh peguam Hariharan Tara Singh pada perbicaraan bekas perdana menteri itu dalam kes membabitkan penyelewengan RM2.3 bilion dana 1MDB.

Hariharan: Sebagai CFO ketika itu, adakah anda tidak terfikir bahawa adalah tidak wajar bagi anda menerima arahan daripada Jho Low yang bukan merupakan sebahagian daripada syarikat (1MDB)?

Azmi: Tidak. Semua orang percaya beliau adalah wakil sah yang mewakili Najib. Saya bukan berjumpa dengan beliau di tepi jalan, beliau telah diperkenal kepada saya oleh Allahyarham Azlin.

Saksi pendakwaan ke-12 itu juga berkata mesyuarat pada 15 Disember 2013 dengan KPMG Malaysia di kediaman Najib diadakan susulan ketidakpuasan hati KPMG terhadap penjelasan dan dokumen tidak lengkap yang diberikan berhubung pelaburan besar syarikat itu sebanyak AS$2.3 bilion dalam dana tidak diketahui iaitu Bridge Global SPC, yang dibuat menerusi Brazen Sky Ltd, sebuah syarikat tujuan khas 1MDB.

Azmi, bekas Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB Mohd Hazem Abdul Rahman serta bekas Pengerusi 1MDB Lodin Wok Kamaruddin turut hadir bersama dengan Jho Low dan Najib.

Hariharan menyoal Azmi mengapa beliau tidak mengesahkan kesemua pemindahan ini ketika bertemu Najib pada mesyuarat itu dan saksi tersebut berkata berdasarkan pengalaman lalu, beliau sepatutnya berbuat demikian namun berasakan ia bukan masa yang sesuai untuk membangkitkan perkara itu.

Kepada soalan lain, saksi itu bersetuju dengan cadangan bahawa Jho Low telah mendapat manfaat daripada pergerakan dana daripada 1MDB kepada syarikatnya iaitu Good Star Ltd.

Azmi bagaimanapun tidak bersetuju dengan cadangan peguam itu bahawa beliau adalah sebahagian daripada rancangan Jho Low untuk menyeleweng dana 1MDB dan berkata beliau telah melaksanakan arahan ahli perniagaan dalam buruan itu tanpa menyoalnya.

Ahli Parlimen Pekan itu berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah sebanyak RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung esok. – Bernama, 26 Januari, 2022.


BELOT BELOT

JADI KENG

AMIN

PASTIKAN NAJIB

MASUK PENJARA

AMIN

NAMA NAMA

SAKSI AKAN

TERCATIT DALAM

SEJARAH SEBAGAI

PENYELAMAT 

BANGSA

AMIN

SEBAGAI SOSOK

MEMBANTU

MEMASUKKAN

 NAJIB

KE DALAM PENJARA

AMIN

HIDUP KENG

KHALAS

KAH AH KAH