Selasa, 8 Ogos 2023

WARGA CHINA MERAH MULA BUAT KACAU DI UGANDAWARGA

CHINA MERAH

MULA BUAT KACAU

DI UGANDA

AMIN

PROJEK SELAMTKAN ZAHID ?


Peguam negara mesti jelaskan pengguguran ketua pendakwa kes Zahid, kata Pejuang


PEGUAM Negara perlu menjelaskan keputusan pihaknya menggugurkan Raja Rozela Raja Toran daripada mengetuai pasukan pendakwaan kes terhadap Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi, kata Pejuang.

Ketua Penerangan Pejuang Rafique Rashid berkata pasukan pendakwaannya yang diketuainya terbukti berkesan apabila Ahmad Zahid dipanggil membela diri selepas mereka berjaya membuktikan kes terhadapnya di peringkat pendakwaan.

“Maka sekiranya begitu mengapa ketua pasukan pendakwaan digantikan?

“Peguam Negara tidak boleh berdiam diri berpeluk tubuh. Penjelasan wajib diberikan.

“Rakyat memerhati dan menilai,” katanya dalam satu kenyataan.

Awal hari ini, media yang memetik sumber melaporkan Raja Rozela tidak lagi mengendalikan perbicaraan 47 pertuduhan jenayah pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram yang terkait dengan dana Yayasan Akalbudi terhadap Ahmad Zahid.

Minggu lalu, kes itu yang sedang di peringkat pembelaan disambung di mahkamah tanpa kehadiran Raja Rozela.

Raja Rozela yang dihubungi oleh New Straits Times hari ini dilapor enggan mengulas.

“Saya penjawat awam, saya tidak dibenarkan memberi komen. Maaf, ya,” katanya.

Rafique yang juga seorang peguam berpendapat perkembangan terkini kes terhadap Ahmad Zahid ini “semakin diselubungi misteri dan menimbulkan tanda tanya.”

Ahmad Zahid yang sedang membela diri sebelum ini mengemukakan representasi kepada Pejabat Peguam Negara meminta kes terhadapnya diteliti semula untuk sama ada diteruskan pertuduhan atau digugurkan.

Mahkamah Rayuan juga sebelum ini membenarkan Ahmad Zahid mendapatkan semula pasport antarabangsanya biarpun kes masih berjalan.

“Pemulangan paspot antarabangsa Zahid Hamidi walaupun sedang menghadapi 47 pertuduhan sedangkan kes belum selesai berlainan dari kebiasaannya terhadap tertuduh-tertuduh lain juga menimbulkan rasa pelik pada pelbagai pihak,” kata Rafique.

Dalam pada itu, Rafique memperakui kuasa mutlak peguam negara untuk menentukan kedudukan pertuduhan jenayah, mengikut Perkara 145 Perlembagaan Persekutuan.

Namun beliau mengingatkan, keberkesanan pasukan pendakwaan yang diketuai Raja Rozela sehingga Ahmad Zahid dipanggil membela diri juga tidak boleh dinafikan. – 8 Ogos, 2023.

WOIT

INI PELIK

AMAT PELIK

AMIN

KENAPA UMUM

SEKARANG

SEBELUM

 MENGUNDI

AMIN

BUKAN TAK BOLEH

LEPAS MENGUNDI

UMUMKAN

AMIN

MACAM ADA

KONSPIRASI NAK

SABOTAJ

AMIN

NAK BERI PELURU

PADA  HADI

PADA MUHYIDIN

UNTUK TIBAI

ANWAR

KHALAS

UTUSAN SUARA UMNO KENA SEKATBersih gesa kerajaan hentikan sekatan laman web UtusanTV.com


BADAN pemantau pilihan raya Bersih bimbang dengan keputusan Putrajaya untuk menyekat akses ke laman web UtusanTV.com dan menggesa Perdana Menteri Anwar Ibrahim untuk menunaikan ikrarnya bagi mempertahankan kebebasan bersuara dan melindungi kebebasan media.

Jawatankuasa Pemandu Bersih dalam satu kenyataan hari ini berkata tindakan sedemikian mengingatkan penapisan yang dilakukan oleh bekas perdana menteri Najib Razak terhadap portal berita dan laman web Bersih sendiri yang mengkritik kerajaannya,” katanya dalam satu kenyataan.

“Sekatan laman UtusanTV.com mesti dihentikan.”

Bersih berkata semasa pentadbiran Najib, Pakatan Harapan (PH) dinafikan akses kepada platform media kerajaan dan sebarang laporan mengenainya oleh media ini adalah serong dan tidak menarik.

Semalam kerajaan dilaporkan telah menyekat akses kepada UtusanTV.com.

Notis telah disiarkan di laman web yang menyatakan “laman sesawang ini tidak dapat diakses di Malaysia kerana melanggar undang-undang negara”.

Ia bagaimanapun tidak menyatakan undang-undang mana yang telah dilanggar laman web itu.

UtusanTV dikendalikan oleh Utusan Binders Sdn Bhd, yang merupakan bekas anak syarikat Kumpulan Utusan.

Bersih berkata begitu juga satu lagi portal berita, MalaysiaNow, telah disekat dari 28-30 Jun.

“Dalam zaman kebolehcapaian media sosial ini, adalah sia-sia bagi mana-mana kerajaan untuk mencuba dan menyekat pihak lawan mereka.

“Sebaliknya, kerajaan Madani harus memimpin cara untuk mempromosikan wacana terbuka dan awam mengenai media milik kerajaan supaya rakyat Malaysia boleh menilai sendiri merit pandangan dan ideologi yang bersaing.”

Bersih berkata sekiranya terdapat sebarang kebimbangan mengenai kandungan organisasi media, maka perlu ada proses yang telus dengan surat tunjuk sebab dan peluang rayuan sebelum laman web itu disekat.

Bersih berkata asas utama demokrasi ialah akses bebas dan adil kepada media awam oleh semua parti politik tetapi malangnya Malaysia tidak pernah menyaksikan keadilan itu semasa pilihan raya.

“Kerajaan Perpaduan pimpinan PH terus menganggap media penyiaran awam milik kerajaan sebagai aset peribadi mereka dan menafikan pandangan kritis pembangkang daripada disiarkan.”

Mereka berkata dalam beberapa hari terakhir sebelum hari pengundian bagi enam pilihan raya negeri, mereka berharap stesen seperti Bernama dan RTM akan memberi siaran percuma kepada semua pihak.

Ini, kata mereka, sepatutnya menjadi medan bagi pemimpin gabungan parti di peringkat negeri bercakap mengenai manifesto mereka, liputan media yang saksama dan menjadi tuan rumah perdebatan politik antara gabungan dan parti.

Menurut mereka manifesto pilihan raya PH untuk PRU-14 dan PRU15 menjanjikan kebebasan media dan memansuhkan peruntukan zalim dalam akta yang boleh disalahgunakan untuk menyekat kebebasan bersuara seperti Akta Hasutan 1948, Akta Komunikasi dan Multimedia 1998, dan Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984. – 8 Ogos, 2023.


WOIT

MAKIN BERAT

LEEBIH ZALIM 

DARI ZAMAN MADEY

KAH KAH KAH

UTUSAN MILIK

UMNO 

KAH KAH KAH

UMNO DALAM

KERAJAAN

AMIN

PELIK PASAL APA

ISU APA LAMAN

INI DI SEKAT

AMIN

KHALAS

BALA FITNAHAmirudin bakal

 saman 

Muhammad Sanusi
GOMBAK – Menteri Besar Kedah,  Muhammad Sanusi Md Nor diminta tidak melarikan diri atau mengelak daripada menerima surat saman Pengasas Kumpulan Berjaya, Tan Sri Vincent Tan yang membabitkan projek pembersihan Sungai Klang.

Malah Menteri Besar Selangor,   Amirudin Shari berkata, beliau juga telah mengarahkan peguamnya untuk meneliti perkara tersebut dan surat saman terhadap Muhammad Sanusi dijangka diterima dalam masa terdekat.

“Mutakhir ini, kita lihat mereka lebih galak untuk menabur fitnah dan kitar semula cerita serta dakwaaan yang sebahagiaan itu telahpun dijawab di dalam Dewan Undangan Negeri (DUN) Selangor,.

“Sebagai contoh SMG telah dijawab dengan berulang kali dalam rekod dua kali oleh YB Izham berkenaaan proses, dengan pelbagai tuduhan dilakukan termasuk keupayaan syarikat dan juga skandal.

“Sebab itu saya akan mengemukan surat saman tuntutan mereka terlibat. Insya-Allah peguam saya sedang teliti, sama ada esok dan paling lewat Khamis ini mereka akan terima dan diharap mereka tidak larilah selepas terima surat saman itu,” katanya.

Beliau berkata demikian dalam sidang media di Pusat Khidmat Rakyat Parlimen Gombak, di sini, hari ini.

Semalam Vincent Tan dan Berjaya Land Berhad menuntut permohonan maaf secara terbuka dan pampasan ganti rugi RM200 juta daripada Muhammad Sanusi berikutan kenyataan yang didakwa berunsur fitnah dikeluarkan Menteri Besar Kedah itu mengenai projek Gerbang Maritim Selangor (SMG).

Syarikat itu dalam satu kenyataan merujuk dakwaan-dakwaan Sanusi ketika Jelajah Mega PN Best “Sayangi Kedah Sejahtera” di Dataran Darul Aman, Jitra, minggu lalu bahawa wujud skandal antara Amirudin dengan Vincent untuk melaksanakan projek RM10 bilion di Sungai Klang.

Sebagai timbal balas, Sanusi yang menggelar Vincent sebagai tauke mendakwa, Pengasas Berjaya itu akan memperoleh tanah 600 hektar di Selangor yang dijangka merugikan kerajaan negeri kitra-kira RM180 juta.

Sementara itu, Amirudin yang juga Pengerusi PH Selangor berkata, segala tuduhan yang dilemparkan pembangkang adalah tidak berasas malah mereka terdesak untuk meraih undi pada pecutan akhir Pilihan Raya Negeri (PRN).

“Sama ada isu Hutan Bukit Langong dan 600 ekar tanah percuma paling tiada asas. Semalam timbul pula isu serahan elaun, sedangkan satu sen pun tidak diterima.

“Paling besar pun saya dapat karipap dalam mesyuarat, itu pun mungkin mereka anggap sebagai rasuah, agaknya,” ujarnya. – 

WOIT

NUSI NI MAKIN

DILIHAT HERO

MAKIN KASAR

AMIN

MAKIN JADI

GEDEBE 

AMIN

CAKAP 

LEPAS LEPAS

MULUT TAK

DI KAWAL

KHALAS

BALA SAMAN

AKAN DATANG

AMIN


JANJI

AMENO TERSU DI BENCI


UMNO TERUS

DIBENCI

KHALAS


abuqassim commented on 
"PENGUNDI TOLAK ZAHID"

Silap tu jang oii..
Pgundi bkn tk suko wak jahid...
Tp pgundi tk suko asal namo eh dr sako² ameno...
Bako² ni prangai eh cm hantu rayo..
Kono biang semuo eh kek laut..
Klu tk abih darah semuo eh dihisap..
Pelawok.. Pelawok... Pelawok..

JAM 4.45 PETANG HUJAN LEBAT


JAM 4.45 PETANG

HUJAN LEBAT

TURUN 

AMIN

 GURUH TAKDA

 KILAT PUN TAKDA

AMINMULUT GATAL DAPAT SAMAN


KOTE GATAL

DAPAT ANAK

AMIN

MULUT GATAL

DAPAT SAMAN

KHALAS

LAPORAN UNDI AWAL


LAPORAN

UNDI AWAL

AMIN


Peratusan keluar mengundi bagi Undi Awal sehingga jam 1:00 tengah hari:

PRU DUN Ke-15

Kedah : 81%
Kelantan : 83%
Terengganu : 85%
Pulau Pinang : 80%
Selangor : 78%
N.Sembilan : 83%

PRK P.036 Kuala Terengganu : 80%

Sumber: SPR

FORUM & PELANCARAN BUKU DI TANGGUH


FORUM DAN

PELANCARAN

 BUKU

DI TANGGUH

AMINTERKINI TER NOWW TER HOTT


TERKINI TER NOWW

TER HOTT

AMIN

APAKAH INI 

SEBAHAGIAN

DARI PROJEK NAK

BEBASKAN ZAHID ?

KHALAS


PANDEMIK BARU SEDANG DI RANCANG


MAKMAL INI 

SEDANG

 MERANCANG

PANDEMIK BARU

AMIN

TAK MASUK AKAL

PENYAKIT BELUM

DI KENALI TAPI

VAKSIN SEDANG

DI BUAT 

KHALAS

 MAKMAL INI JUGA 

MEMBUAT SENJATA

BIOLOJI

AMIN

KHALAS

KEMPEN SENYAP TAPI BISAWujud unsur perjudian dalam PRN Pulau Pinang

GEORGE TOWN – Polis mengesahkan wujud unsur pertaruhan membabitkan kemenangan calon dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Pulau Pinang.

Ketua Polis negeri, Khaw Kok Chin bagaimanapun menegaskan, pertaruhan itu bukan membabitkan sindiket, sebaliknya sekumpulan kecil yang bertaruh sesama sendiri untuk menentukan kemenangan beberapa calon bertanding.

Kata beliau, menerusi pemantauan, tiada sindiket dikesan mempengaruhi PRN di negeri ini setakat ini.

“Berdasarkan pemantauan kita memang ada kesan unsur perjudian dalam pilihan raya kali ini namun ia bukan membabitkan sindiket.

“Ada pun dalam skala kecil yang bertaruh sesama sendiri membabitkan beberapa kerusi dengan memilih siapa calon yang akan kalah dan menang dalam PRN15 ini.

“Buat masa ini, pihak polis masih melakukan pemantauan berhubung perkara tersebut dan kita akan lakukan tangkapan,” katanya kepada pemberita, di sini, hari ini.

Terdahulu, Kok Chin meninjau Pusat Mengundi awal membabitkan pegawai kanan dan pegawai rendah Polis Pulau Pinang di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) di sini.

Hadir sama, Timbalan Pengerusi SPR, Dr Azmi Sharom.

Secara keseluruhan seramai 6,451 pegawai dan anggota Polis Pinang melaksanakan undi awal di 28 pusat mengundi melalui 33 saluran di IPK dan lima Ibu Pejabat Polis Daerah Pulau Pinang.

Sebanyak 260 pusat mengundi awal yang mengandungi 377 tempat mengundi atau saluran awal sempena Pilihan Raya Negeri (PRN) di enam negeri dibuka serentak bermula jam 8 pagi tadi.WOIT

KEMPEN CARA INI

AMAT BIJAK

KAH KAH KAH

PENGUNDI BUBUH

BERDUIT SENDIRI

BERTARUH SAPA 

MENANG

KAH KAH KAH

TURUN NAIK UNDI

BERGANTUNG PADA

NILAI BERTARUH

KAH KAH KAH

MANIFESTO

POSTER BENDERA

CERAMAH SEMUA

PUNDEK

KAH KAH KAH

KHALAS

PROJEK JATUHKAN KERAJAAN MASIH BERJALAN ?


Kenyataan kerajaan pusat akan bertukar jika Perikatan menang PRN tidak betul, kata Ramkarpal

KENYATAAN Timbalan Presiden Bersatu Ahmad Faizal Azumu bahawa tidak mustahil kerajaan Pusat akan bertukar sekiranya Perikatan Nasional (PN) memenangi semua Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabtu ini adalah tidak betul.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Ramkarpal Singh ketika ditemui Bernama hari ini berkata sekiranya gabungan pembangkang itu menang di enam negeri pada PRN ini, ia tiada kaitan dengan kedudukan kerajaan Pusat.


Keputusan PRN tak akan ubah kerajaan pusat, kata Azalina


TIADA peruntukan di dalam Perlembagaan Persekutuan yang menyatakan keputusan pilihan raya negeri (PRN) di enam negeri pada 12 Ogos ini akan membawa perubahan kepada pentadbiran kerajaan persekutuan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Undang-Undang dan Reformasi Institusi) Azalina Othman Said berkata beliau hairan bagaimana perkara itu boleh dibangkitkan dan menggesa pihak berkenaan mengemukakan peruntukan atau undang-undang yang dirujuk oleh mereka.

WOIT

DUA MENTERI

CAKAP PERKARA

YANG SAMA

AMIN

INI AMAT BERAT

MAKNANYA KEMPEN

 GELAP MENYENGAT

AMIN

MAKNANYA PROJEK

NAK JATUHKAN

KERAJAAN MASIH

BERJALAN

AMIN

INI DIJADIKAN

KEMPEN UNTUK

MENARIK UNDI

KHALAS

PENGUNDI TOLAK ZAHID


Pengundi tidak mudah terpengaruh dengan manifesto, kata pemerhati

PENGUNDI tidak mungkin terpengaruh dengan semua janji yang dibuat dalam manifesto pilihan raya tetapi sebaliknya bergantung kepada calon yang mewakili parti politik, kata pemerhati.

Mereka berkata pengundi tidak akan membuang masa menyaring keseluruhan manifesto sebaliknya akan memilih parti atau calon yang mereka percaya boleh berkhidmat selepas pilihan raya.

Pensyarah sains politik di Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (UIAM) Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berkata pilihan pengundi tidak dipengaruhi oleh manifesto.

Mengambil contoh Selangor, negeri terkaya dan paling maju di Malaysia yang akan berdepan Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabtu ini bersama lima negeri lain, Tunku Mohar berkata Pakatan Harapan/Barisan Nasional dan Perikatan Nasional kedua-duanya mendedahkan manifesto yang meluas.

“Tetapi pengundi Selangor akan mengundi berdasarkan siapa yang mereka fikir terbaik untuk menunaikan janji pilihan raya mereka.

“Pengundi juga tidak membaca manifesto. Mereka hanya melihat petikan daripada manifesto, terutamanya dari segi bantuan tunai yang mereka akan dapat daripada parti yang berbeza.

“Dalam pengertian itu, manifesto bukanlah sebab pilihan politik pengundi,” katanya.

Beliau berkata situasi itu lebih menarik dalam kes pengundi atas pagar kerana kedua-dua gabungan itu tidak menawarkan sesuatu yang unik atau cemerlang untuk menarik kumpulan ini.

Beliau bagaimanapun berkata dengan rekod prestasi mereka yang memerintah selama tiga penggal di Selangor, PH mempunyai kelebihan untuk meyakinkan pengundi untuk terus mengundi mereka.

“Ia sepatutnya menjadi perbandingan yang mudah tetapi kuat untuk mengukuhkan kepentingan PH dalam membawa pembangunan ke Selangor.”

Beliau juga berkata manifesto PN untuk Selangor kelihatan sangat mirip dengan apa yang ditawarkan oleh PH/BN.

“Kali pertama saya membaca manifesto PN untuk Selangor, saya fikir ia diciplak daripada PH.

“Hanya pertukaran nama dan perbezaan dalam jumlah yang akan diberikan. Manifesto adalah gimik, jadi pengundi didorong terutamanya oleh ganjaran atau ketakutan,” katanya.

PH/BN melancarkan manifesto mereka untuk Selangor merangkumi 52 inisiatif sekiranya mereka menang dalam PRN akan datang.

Menteri Besar Selangor Amirudin Shari yang melancarkan manifesto berkata tema “52 Komitmen Meneruskan 5 Tahun Kecemerlangan di Selangor” digubal khas untuk memenuhi matlamat utama menjadikan Selangor lebih gemilang.

Ini diikuti PN yang manifesto Selangornya mengandungi 112 ikrar.

Pengerusi PN Muhyiddin Yassin ketika melancarkan manifesto gabungan bertemakan Selangor Baharu, Kita Bangkit berkata tawaran PN untuk Selangor antara lain merangkumi tujuh teras utama dan 25 pendekatan dengan fokus utama untuk mengurangkan kos hidup untuk rakyat dan meningkatkan perniagaan serta ekonomi negeri.

Amirudin mendakwa manifesto PN adalah sama dengan manifesto mereka. – 8 Ogos 2023.

PENGUNDI TAKDA

MASA NAK BACA

MANIFESTO

KAH KAH KAH

MASUK TELINGA

KIRI KELUAR

TELINGAN KANAN

KAH KAH KAH

YANG JELAS

PENGUNDI  TAK

SUKA ZAHID

AMIN

ZAHID SEDANG

DI LAWAN

AMIN

PARTI POLITIK

MENZAHID DENGAN

JANJI JANJI

KAH KAH KAH

KHALAS