Isnin, 12 Julai 2021

LETIH POLITIK - MARI KITA BERJOGET 

LETIH BERPOLITIK

MARI KITA BERJOGET


RAKYAT DAH BOSAN DENGAR TARIK SOKONGAN

 

RAKYAT MUAK

BOSAN  MUNTAH

DENGAN ANCAMAN

DARI UMNO

AMIN

KENAPA ZAHID 

KENAPA NAJIB

DAN TIM MAHKAMH

TAK KELUAR

AMIN

KALAU KELUAR

 MUHYIDIN JATUH

AMIN

INI PROJEK PAUHanya 6 tak setuju tolak Muhyiddin, kata sumber MKT

HANYA enam ahli Majlis Kerja Tertinggi (MKT) Umno enggan menandatangani akuan bersumpah (SD) bagi menarik sokongan ke atas Perdana Menteri Muhyiddin Yassin, kata sumber parti.

Ahli MKT itu memberitahu The Malaysian Insight, SD tersebut terlebih dahulu diserahkan kepada setiap ahli MKT sebelum mesyuarat jawatankuasa itu berlangsung pada Rabu malam secara hibrid.

Menurut beliau, surat itu diserahkan sendiri oleh Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi kepada setiap anggota MKT tersebut dan meminta mereka menandatanganinya.

Kemudian, Zahid mengumumkan hanya enam daripada 58 anggota MKT didapati enggan menandatangani akuan sokongan tersebut, tambah beliau.

“Sebelum mesyuarat beliau sudah panggil setiap MKT untuk tandatangani surat macam SD untuk bersetuju apa yang beliau nak buat, apa yang nak dibincangkan seperti tarik diri daripada Perikatan Nasional (PN), tidak sokong Muhyiddin.

“Daripada 58 MKT itu, enam orang saja yang tak tandatangani surat SD itu. Jadi, Zahid mempunyai majoriti menyokongnya,” kata beliau.

Keputusan itu menunjukkan majoriti menyokong ketetapan dan enam anggota MKT tersebut tidak lagi diambil kira sebagai pandangan penting, tambahnya.

Menurut sumber, Tajuddin Rahman (Pasir Salak) dan Zahidi Zainul Abidin (Padang Besar) serta pemimpin Puteri Umno Dira Abu Zahar antara enam yang tidak menyokong.

Mengulas lanjut sumber itu berkata enam anggota MKT itu antara lain bersikap demikian kerana berpendapat tindakan menolak kepimpinan Muhyiddin sebagai satu bentuk manipulasi.

“Selain itu mereka juga tidak faham apa sebenarnya perancangan presiden.

“Contoh dalam surat ada menyebut Umno mahu tarik diri daripada kerajaan PN tapi yang empat negeri bersama Bersatu ini hendak kekal. Jadi itu antara yang dipersoalkan mereka,” katanya.

Tambahnya lagi, sumber itu berkata mesyuarat MKT Umno berjalan dengan lancar dan tidak berlaku situasi tegang seperti yang dilaporkan media.

“Mesyuarat berjalan lancar tak ada situasi tegang cuma ada ada sedikit perbezaan pendapat sebab antara yang dibincangkan adalah bila tempoh Umno mahu keluar daripada PN.

“Presiden mahu keluar daripada PN serta merta namun ada ahli MKT yang tak setuju untuk sekarang kerana masa itu tak sesuai. Jadi itu yang ada sedikit pertembungan,” katanya.

Awal pagi Khamis, Zahid mengumumkan parti itu menarik balik sokongan kepada Muhyiddin dengan serta merta selepas mesyuarat MKT Umno.

Alasannya, PN gagal mengawal pandemik Covid-19, membantu ekonomi dan kesejahteraan rakyat dan menyalahguna kuasa darurat untuk menggantung demokrasi berparlimen.

Zahid ketika mengumumkan keputusan Umno minggu lalu berkata perdana menteri baharu perlu dilantik sehingga negara berjaya tangani pandemik dan mencapai imuniti kelompok melalui vaksinasi sebelum mengadakan Pilihan Raya Umum ke-15.

Beliau bagaimanapun tidak menamakan calon perdana menteri sementara itu.

Mesyuarat pada Rabu turut menyerahkan kepada ahli Parlimen Umno untuk menentukan sama ada mereka ingin menyokong Muhyiddin dalam persidangan Umno kelak.

Selain itu, ia memutuskan pemilihan Umno ditangguhkan selama 18 bulan lagi.

Mesyuarat itu dibuat sejurus selepas Muhyiddin melantik dua pemimpin Umno, Ismail Sabri Yaakob sebagai timbalan perdana menteri dan Hishammuddin Hussein sebagai menteri kanan.

Seorang lagi anggota MKT Ahmad Said berkata sebanyak 55 ahli MKT menyokong keputusan dalam mesyuarat semalam.

“Dari segi  ahli MKT ada 53 orang menyokong. Tapi biasalah dalam mesyuarat ada pandangan yang berbeza tapi tidak ada ketegangan apa pun,” kata ketua Umno Terengganu itu.

Ditanya mengenai sikap anggota MKT dan ahli Parlimen yang menolak keluar PN, Ahmad Said berkata sentimen itu tidak relevan kerana hanya parti berhak memutuskan segala keputusan.

Oleh itu, pemimpin berkenaan perlu mempertahankan keputusan itu mengikut adat berparti, katanya.

“Kita jadi calon kerana siapa, kerana parti. Kalau dia rasa dia kuat (ikut dialah). Tapi nanti bila tiba masa pilihan raya umum kena ingat yang berkuasa dalam pelantikan calon adalah presiden.

“Kalau dia rasa dia besar kepala jadi buat keputusan bertentangan dengan apa diputuskan MKT,” katanya. – 12 Julai 2021.
 

GERTAK SANA

GERTAK SINI

KAH KAH KAH

JELAS INI

PROJEK PAU

KHALASTAK PERLU TUNGGU API NERAKA

 


TAK PERLU

TUNGGU

BALASAN 

API NERAKA

AMIN

ORANG RAMAI

NAK TENGOK

ROSMAH MASUK

PENJARA SEMASA

HIDUP

KHALASGopal Sri Ram ada kuasa lakukan dakwaan terhadap Rosmah – Pendakwaan

KUALA LUMPUR – Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan,  Gopal Sri Ram mempunyai kuasa melakukan pendakwaan dalam kes rasuah yang sedang dihadapi oleh  Rosmah Mansor.

Sri Ram hari ini mendedahkan kepada Mahkamah Tinggi tentang surat pelantikan beliau sebagai Timbalan Pendakwa dalam kes rasuah projek hibrid solar sekolah luar bandar di Sarawak.

Beliau berkata demikian pada prosiding di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi, Mohamed Zaini Mazlan bahawa bantahan awal pasukan pembelaan Rosmah yang mengemukakan permohonan membantah pelantikannya untuk mengendalikan kes tersebut.

Sri Ram memberitahu mahkamah bahawa surat pelantikan baharu bertarikh 21 Mei lalu dan telah ditandatangani oleh Peguam Negara, Tan Sri Idrus Harun.

Jelasnya, surat yang berkuatkuasa mulai 30 Ogos 2018 itu memberikannya kuasa untuk melakukan pendakwaan terhadap kes rasuah solar membabitkan Rosmah.

Sri Ram merupakan pendakwa utama dalam perbicaraan rasuah terhadap Rosmah, yang mana pada 18 Februari lalu diperintahkan oleh Mahkamah Tinggi untuk membela diri.

Pembelaan sebelum ini mendakwa pelantikan Sri Ram sebagai Timbalan Pendakwa Raya bagi mengendalikan kes rasuah berkaitan projek hibrid solar sekolah luar bandar di Sarawak adalah tidak sah dan terbatal.

Rosmah telah memfailkan permohonan selepas Mahkamah Rayuan pada 8 April lepas membenarkan rayuannya bagi mendapatkan salinan surat pelantikan Sri Ram setelah pendakwaan bersetuju menyerahkan salinan itu kepada pembelaan.

Pada 19 Ogos tahun lalu, Mahkamah Tinggi telah menolak permohonan Rosmah untuk mendapatkan surat pelantikan Sri Ram.

Sebelum ini, mahkamah memerintahkan Rosmah membela diri atas ketiga-tiga pertuduhan dan menetapkan sembilan hari iaitu 9,10,15,16,17,22, 23 Jun serta 12 dan 15 Julai bagi mendengar keterangan beliau dan saksi pembelaan yang lain. 

BUAT HURU HARA

SEKARANG

AMIN

BALASAN 

SEKARANG

AMIN

JANGAN LAMBAT

JANGAN TANGGUH

RAKYAT DAH

BOSAN MENUNGGU

AMINORANG KAYA BIJAK

 ORANG KAYA BIJAK

UPAH LEBAI

BERI ORANG MISKIN

SEDAP HATI 

AMIN

ADA BALAS

 DENDAM 

DI API NERAKA

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "KURANGKAN BERCAKAP 

BANYAKKAN TINDAKAN"

TaT kata ..orang Islam memang sempit dan tersepit bilo idop di dunia ni ..lagi susah kita lagi sonang kito ko syorga nanti. Bagi orang Kapir Laknat mcm org Jopon atau Finlan ..dunio ni adolah surgo-loka mereka ..nanti bilo mampuih mereka terus dicampakan dlm nerako jahanam. Org kito yg kayo gilo2 ..kayo tujoh keturunan mcm vip UMNO, mcm Rajo2 hanyolah cobaan utk mendugo keimanan kito ..lagi byk dugaan lagi syok. Ingat ..lagi susah kito lagi sonang kito dapek pantek disyurga bilo dah mampuih nanti.

HANYA ENAM SOKONG MUHYIDIN ?

 


WOIT

RAKYAT DAH

BOSAN

AMIN

Hanya 6 tak setuju


 tolak Muhyiddin,


 kata sumber MKT


GERTAK SANA

GERTAK SINI

MUHYIDIN

TAK JATUH PUN

KAH KAH KAH

HAJI HADI KATA IN I GILA

 

KALAU MENGIKUT

PUNAT EDDY WANG

SARANAN INI

DATANG DARI

ORANG GILA 

AMIN

Persatuan pelabur Jepun, AS, Belanda desak Putrajaya teliti semula SOP

EMPAT lagi majlis perniagaan asing mendesak kerajaan Perikatan Nasional meneliti semula prosedur operasi standard (SOP) dan kesannya terhadap syarikat multinasional (MNC) yang beroperasi di Selangor dan Johor.

Dewan Perdagangan & Perindustrian Jepun (JACTIM), Pertubuhan Perdagangan Luar Jepun (Jetro), Dewan Perniagaan Amerika Syarikat (AMCHAM) dan Majlis Perniagaan Belanda (MDBC) sudah menghantar surat desakan itu.

Terdahulu, tindakan berkenaan didahului oleh Dewan Perdagangan dan Perindustrian Malaysia-Jerman (MGCC).

Ketiga-tiga surat aduan mengenai SOP yang dikeluarkan kepada kerajaan itu dihantar selang beberapa hari antara satu sama lain.

Surat JACTIM dan Jetro bertarikh 6 Julai, MGCC pada 8 Julai manakala AMCHAM serta MDBC pada 10 Julai.

Menurut surat yang ditujukan kepada Perdana Menteri Muhyiddin Yasin, JACTIM dan Jetro berkata banyak MNC Jepun terpaksa menghentikan operasi berikutan pelakasanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatrkan (PKPD).

“Daripada 1,500 syarikat Jepun di Malaysia, 40% atau 650 syarikat berpusat di Selangor dan mereka sangat terjejas akibat PKPD (hampir kebanyakan kawasan di Selangor dan Kuala Lumpur),” menurut surat bersama yang bertarikh 6 Julai.

Majlis perniagaan Jepun berkata kebanyakan syarikat ini terpaksa menghentikan sepenuhnya sektor pengeluaran mereka kerana adanya SOP PKPD.

“Namun, setelah operasi dihentikan, ia memerlukan waktu yang lama untuk memulakan semula pengeluaran, dan dalam beberapa kes ia mungkin tidak dapat disambung sama sekali. Ini akan membawa kerugian besar kepada syarikat terbabit,” kata presiden JACTIM Daiji Kojima dan Pengarah Urusan Jetro, Mai Onozawa.

Oleh itu, kedua-dua persatuan berkenaan mendesak kerajaan untuk membenarkan semua industri beroperasi pada kapasiti 10% tenaga kerja sewaktu PKP pertama tahun lalu.

Selain itu, JACTIM dan Jetro juga mendesak kerajaan mempercepatkan program vaksinasi di Selangor yang menyumbang 24.2% kepada Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) Malaysia. – 11 Julai, 2021.

MENGIKUT 

EDDY WANG

INI BUKAN GAGAL

KAH KAH KAH

LU TAU KENAPA?

KAH KAH KAH

KERANA TAKDA

FUKWA FUKWI

KAH KAH KAH

KERANA 

EDDY WANG

TAK FAHAM

BAHASA INGERIS

KAH KAH KAHDUTA BERTARAF DILDO
KERAJAAN HEBAT

ADA DUTA

BERTARAF DILDO

capt salai commented on

 "JANGAN FITNAH KERAJAAN"


Betul bro gua sokong lu..jgn pitnah kerajaan..kita dah maju..menteri ramai duta bertaraf menteri pun ada..semua gaji besar2 ada ambik sikit la duit tepi.sikitt je ada la berapa puluh juta tak sampai biliyun lagi pun duit tu nanti boleh bayar zakat..


rakyat gak yang dapat..boleh bina skolah igama..nanti murid blh blaja macam mana nak jual agama..nanti masa ngundi nak bagi kain pelikat beras duit pasar sikit baik ahli politik langsung takde niat nak nipu..tak caya tanya pak jib 

SATU LAGI CALON

 


SATU LAGI

CALON KE

SUNGAI BULUH

AMIN

KALAU DISUSUN

DENGAN BAIK

UMNO BOLEH

TUBUH CAWANGAN

SUNGAI BULUH

KHALASBekas Adun Umno dituduh ubah wang haram RM11 juta

BEKAS Adun Batu Maung Mansor Musa mengaku tidak bersalah di Mahkamah Sesyen Butterworth hari ini atas 106 pertuduhan pengubahan wang haram bernilai lebih RM11 juta sekitar September 2011 hingga Ogos tahun lalu.

Tertuduh berusia 58 tahun yang juga pengerusi koperasi syarikat hartanah membuat pengakuan itu selepas kesemua pertuduhan dibacakan oleh jurubahasa di hadapan Hakim Norhayati Mohamad Yunus.

Dia didakwa dengan 42 pertuduhan di bawah Seksyen 4 (1) (a) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pencegahan Pembiayaan Keganasan 2001 (AMLATFA 2001) dengan hukuman denda maksimum RM5 juta atau penjara tidak melebihi lima tahun, atau kedua-duanya jika sabit kesalahan.

Dia juga didakwa dengan 64 tuduhan di bawah Seksyen 4 (1) (b) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram 2001 (AMLATFAPUAA 2001).

Jika sabit kesalahan tertuduh boleh dikenakan hukuman penjara maksimum 15 tahun dan denda hingga lima kali hasil daripada kegiatan haram itu atau RM5 juta, mana yang lebih tinggi.

Menurut kertas pertuduhan, tertuduh melibatkan diri dalam pengubahan wang haram iaitu menerima wang dalam bentuk tunai, aset dan saham melalui syarikat yang berbeza.

Pendakwaan diketuai Pengarah Kanan Bahagian Perundangan dan Pendakwaan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Faridz Gohim Abdullah bersama Muhammad Asraf Mohamed Tahir dan Muhamad Azlan Basri manakala tertuduh diwakili peguam Kek Boon Wei dan Helen Ng.

Mahkamah menetapkan jaminan RM500,000 dengan seorang penjamin dan 28 September ini sebagai tarikh sebutan semula untuk serahan dokumen.

Menurut laporan berita, tertuduh, yang merupakan pengerusi Koperasi Tunas Muda Sungai Ara Bhd dan ketua Umno Bayan Baru, juga akan didakwa di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur, Khamis ini. – Bernama, 12 Julai, 2021.

ADA 42 TUDUHAN

AMIN

TAK BOLEH

LAWAN PRESIDEN

ADA 47 TUDUHAN

KHALAS
SUARA KAUM KAPITALIS

 

SUARA

KAUM KAPITALIS

AMIN
Persatuan pelabur 

Jepun, AS,

 Belanda desak 

Putrajaya teliti 

semula SOP


Pelabur boleh lari sebab kerajaan kelam kabut urus Covid-19, kata dewan perniagaan Jerman


MUHYIDIN

MAKIN DITEKAN

KHALAS

KETUM TANAH MELAYU

 


KETUM

TANAH MELAYU

TERBAIK DI DUNIA

Anto nyo beraga @ Antoniobraga commented on 

"KETUM 

UNTUK KESIHATAN"

Pada hemat aku yang mantap jiwanya gais... Lebih shafee afdal gomen benarkan penanaman,penjualan dan minum ketum... Sebabnya jikalau dilarang atau diharam pun, masyarakat tetap minum juga... Gomen keluarkan lesen penanaman,pemperosesan dan penjualan ketum dan gomen kenakan cukai atas semua tu...kan gomen dapat income dan petani dapat pendapatan sampingan... Soal kemudaratan ketum itu terpulang pada kaedah pengunaan dan tujuan...


 Cuba buat pilihan antara Coca-cola dan ketum,mana satu lebih bermanafaat dalam berbagai perkara..coca-cola mengkayakan Ambrika tapi ketum dapat paedah langsung pada masyarakat dalam setiap peringkat.. Aku x minum ketum tapi aku berbangga ketum hanye boleh hidup di asia tenggara ni... Kalau ketum boleh hidup sihat di Ambrika dah lama gomen HALALkan cektummm. Kesimpulannya OPAHNYA BENGKAK.

LAUT BOLEH KERING - GTASIUK CHINI PUN BOLEH KERING

 LAUT ARAL

BOLEH KERING

TASIK CHINI PUN

BOLEH KERING

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "AWAS !

 LAUT PUN BOLEH KERING"

Dari byk2 tasik/laut apasal lu crito pasal Lawut Aral jang ..sensitif oool. Aral ni dekat Kazakhstan sebelah Gohed-Gostan dekat dgn Pasir Berdegung ..Anak PM Kazakhstan MONANTU Latok Seli Lajib ooo ..kahkahkah ..persoalang nye apa persamaan Aral Sea dgn Tasik Chini ..kahkahkah

DUTA DILDO

 
DUTA  DILDO 

Unknown commented on

 "PUNAT BARU 

DARI SOTONG"

Dh brpe lama ko jadi duta tmur tengah d? Duta dildo pon boleh masok sale beribu rm, ni duta timur tengah cuma leh wat klako bodo je..

TOK WALIWAT

 


TOK WALIWAT

Unknown commented on 

"PERLU LEBIH BANYAK 

MEMBACA DAN BERFIKIR"

Mustahil masih bangang. Sapa saja ko letak sbg pm waima anaknya nurul..pasti abam dan pengikutnya akan tanam hidup2 anaknya. Kak wan pun yg jadik presiden pun ditanamnya. Apa saja susuk selain abam liwat..akan dihapuskan.kahkahkahkah Inilah tujuan hidup tokwaliwwat.jadi piyemmm


LUBANG BERHANTULUBANG

BERHANTU

capt salai commented on

 "BANGGA DENGAN

 BAHASA IBUNDA"

Jangan main main dengan benda tu bro..behantu tu..banyak kerajaan runtuh sebab benda tu,panglima bugis pun tumbang sebab benda tu cer bayangkan mak badak punya benda tu,yang buat panglima bugis ikut je cakap dia..kerajaan turki dulu pun bolih runtuh oo..tapi ada satu lagi lubang lagi yang berhantu kalau lu nak tau cer tanya abg non.. 

AWAS ! LAUT PUN BOLEH KERING

 

AWAS !

LAUT PUN BOLEH 

KERING

PUNAT BARU DARI SOTONG

 

WOIT

INI PUNAT 

BARU KE?

KAH KAH KAH

SUSAH NAK CAYA

KAH KAH KAH

PASAL TAKDA

MENGAYAT

KAH KAH KAH

MANA GULAI

KAWAH

KAH KAH KAH

SEKETUL BABI

ATAU SEKAWAH

GULAI BABI

KAH KAH KAHHanya yang gila berpolitik tuduh kerajaan gagal, kata presiden PAS

PIHAK yang menuduh kerajaan gagal menangani pandemik Covid-19 sebenarnya hanya gila berpolitik dan rakus hendak berkuasa, kata Presiden PAS Abdul Hadi Awang.

Beliau menyifatkan mereka ini mendabik dada seolah-olah tahu menyelesaikan masalah ketika belum ada negara yang berjaya menghadapi penularan pandemik, yang kini memberi ancaman baharu setelah virus itu bermutasi kepada varian baharu.

“Hanya mereka yang masih gila berpolitiking membuat kenyataan Malaysia gagal menangani wabak Covid-19, seolah-olah mereka berada di planet lain bukan di alam bumi.

“Hal ini disebabkan oleh nafsu politik angkuh mereka terlalu tinggi dan sangat rakus mahu berkuasa, sehingga mendabik dada dalam menyelesaikan masalah seperti apa yang dijanjikan dalam manifesto PRU14 dahulu.

“Mereka masih ingin mengaku boleh menyelesaikan semua masalah dalam sekelip mata saja, sehingga sanggup merempuh keadaan paling mencabar yang masih dihadapi oleh mereka yang berada di barisan hadapan,” katanya dalam kenyataan semasa melalui kolum Minda Presiden PAS, di portal Harakahdaily.

Menurut Hadi, semua pihak sekarang sepatutnya mengetepikan kepentingan masing-masing untuk sama-sama menyelamatkan keadaan.

“Di sinilah pentingnya memelihara perpaduan dan permuafakatan yang sedia terjalin bagi meredakan ketegangan dan mewujudkan kestabilan politik dalam negara,” katanya.

Kenyataan Hadi yang menyebut janji Pilihan Raya Umum ke-14 (PRU14) dilihat secara khusus menempelak Pakatan Harapan, biarpun pada masa sama Umno juga minggu menuduh kerajaan Muhyiddin Yassin gagal, antaranya dalam menangani Covid-19.

Selepas mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi Umno pada Rabu, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi mengumumkan parti itu menarik sokongan kepada Muhyiddin dan menggesa beliau letak jawatan perdana menteri.

Susulan desakan Umno itu, Hadi menegaskan PAS tetap bersama Muhyiddin dan Perikatan Nasional.

Sokongan PAS kepada Muhyiddin tidak terbelah bahagi daripada semua 18 ahli Parlimennya, katanya mengulangi dukungan sama yang diumumkan pada Jun.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Mustapa Mohamed juga kelmarin mempertahankan kerajaan ini bukan gagal kerana pentadbirannya masih berfungsi seperti biasa untuk memastikan nasib rakyat terbela di tengah pandemik.

Kenyataan Mustapa juga dibuat selepas seorang kolumnis di portal berita antarabangsa Bloomberg menulis pendapatnya mengatakan Malaysia sedang menjadi negara gagal, yang terjejas akibat krisis sosial, ekonomi dan politik yang saling berkait. – 12 Julai, 2021.

WOIT

APA JADI

DENGAN MUFAKAT

KAH KAH KAH

DAH TAK

BERPAKAT KE?

KAH KAH KAH

PUKRAK MUKRAK 

KAH KAH KAH

KESIAN

ROHINGYA

JADI MANGSA

POLITIK PARTI

PELACUR

KHALAS