Isnin, 3 Oktober 2022

SABOTAJ ! PROJEK AWAL PERANG DUNIA KE 3SABOTAJ ! 

PROJEK AWAL

PERANG DUNIA KE 3

AMIN

KHALAS

SYARAT KETAT UNTUK PELACURTiga syarat UMNO jika Pas mahu bekerjasama – Zahid


ALOR GAJAH – UMNO menetapkan tiga syarat terhadap Pas termasuk parti itu perlu keluar daripada gabungan Perikatan Nasional (PN) sebelum bekerjasama menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15 (PRU-15).

Dua lagi syarat, Pas perlu memutuskan hubungan politik dengan Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan mengumumkan secara rasmi mereka sepenuhnya telah mufaraqah (berpisah) dengan PN dan Bersatu.

Presiden UMNO, Zahid Hamidi berkata, semua syarat itu telah diketahui   Hadi Al-Kawahli dalam pertemuan mereka baru-baru ini.

“Saya telah nyatakan itu (tiga syarat kerjasama), lebih baik saya tidak menyebutkannya (pada sidang media). Mereka (Pas) mengetahui syarat-syarat itu dan kalau mereka memenuhi syarat-syarat itu, baru perundingan (kerjasama) boleh dilakukan dengan mereka,” katanya.

Beliau berkata demikian ketika ditemui media selepas Majlis Penutup Bootcamp BNComms di Kem Permata Resort, Ayer Pa’abas di sini hari ini.

Mengulas lanjut, Ahmad Zahid berkata, setakat ini, tiada perbincangan secara rasmi diadakan peringkat kepimpinan di bawah presiden parti kedua-dua parti mengenai kerjasama itu.

“Jika ada pun, ianya dibuat secara informal atau tidak rasmi (dan) selagi Pas tidak membuat keputusan secara rasmi selagi itu kita tidak dapat merungkaikan apa juga isu dan perkara-perkara yang menjadi perbedaan antara kedua-dua parti,” katanya.

WOIT

SYARAT NI

LEBIH KETAT

DARI SYARAT

MEMINANG

PUTERI GUNUNG

LEDANG

KAH KAH KAH

ZAHID TAK

FAHAM APA

ITU PELACUR

KAH KAH KAH

PELACUR BUKAN

ISTERI

SETIA PD SUAMI

AMIN

PELACUR BUKA 

 KANG KANG

UNTUK SAPA SAJA

YANG BAYAR

KAH KAH KAH

PELACUR TAK

SETIA PADA JANTAN

KAH KAH KAH

LU TAK CAYA

LU TANYA KU LI

ANAK 

RAJA KELANTAN

KAH KAH KAH

AMIN

PETANG SABTU 15/4/1989


SABTU 15/4/1989

PETANG SABTU ITU 

GUA SEDANG BERBUKA PUASA
DENGAN DIN WAHAB & GENG
DI  CARYFORTH ROAD
NORTH LONDON
AMIN
TV TERPASANG
BOLA SEPAK SIARAN 
TERUS MENERUS
AMIN
GUA NAK MUNTAH
TAK  TAHAN TENGOK
MAYAT BERTIMBUN
ALIH PANDANGAN DARI TV
TERUS MENINGGALKAN
TEMPAT MAKAN
AL-FATIHAH
AMIN
Unknown commented on
 "GUGUR DI MEDAN BOLA"

Liverpool dulu mati 96 orang,nie pecah rekod. Masa Hillsborough lu kat UK ke TT


SEMUA LUPA NAJIB


Perjumpaan khas UMNO esok bincang bubar Parlimen?

KUALA LUMPUR – Presiden UMNO, Zahid Hamidi dan Ismail akan menghadiri perjumpaan khas dengan kepimpinan UMNO bahagian semua peringkat esok.

Merujuk kepada salinan surat ditandatangani Setiausaha Agung UMNO,  Ahmad Maslan yang dilihat MalaysiaGazette, perjumpaan tersebut akan berlangsung di Dewan Tun Hussein Onn, Pusat Dagangan Dunia Kuala Lumpur pada pukul 2 petang.

“Semua ketua UMNO bahagian, ketua Wanita UMNO bahagian, ketua Pergerakan Pemuda UMNO bahagian dan ketua Pergerakan Puteri UMNO bahagian adalah dijemput untuk hadir ke majlis tersebut di atas,” katanya dalam surat bertarikh 30 September 2022 itu.

Bagaimanapun, tujuan perjumpaan khas itu diadakan tidak dinyatakan dalam surat tersebut.

Terdapat desas-desus yang mendakwa perjumpaan tersebut antara lain bertujuan membincangkan pembubaran Parlimen dan persiapan jentera parti di peringkat akar umbi.

WOIT 

SEMENJAK

NAJIB MASUK JIL

GEROMBOLAN

SELALU ADA

MEETING

KAH KAH KAH

TAPI KENAPA

TAK SUSUN

DEMO SOKONG

NAJIB

KAH KAH KAH

NAIB NAZAK

SORANG DIRI

DALAM PENJARA

KAH KAH KAH

ZAID BRAHIM

CAKAP BETUL

SEMUA DAH LUPA

PADA NAJIB

AMIN

SEMUA SIBUK

NAK KERUSI

NAK JADI YB

KAH KAH KAH

 AMIN


HARI MENGUNDI 12 NOVEMBER 2022


12 NOVEMBER 2022

HARI MENGUNDI

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "PRU 15 
PADA 12 NOVEMBER"

Hebat belaka sampai tarikh pun mereka tetap kan, begitu kuat sekali parti ini, Amin tak payah tunggu Agung setuju, tak payah tunggu SPR umum, semua kerja mereka dah buat, hebat cukup hebat, pengundi pun tak payah undi, mereka boleh undi sendiri, menang sendiri, tubuh kerajaan sendiri, nanti ada Cawangan di penjara Kajang tak ? Saja Tanya kot kot ada Ketua bahagian dari penjara Kajang nak jadi president parti united penyamun sekutu kah kah kah

TOK ARAB SUKA PEREMPUAN GEMOK


Najib terima AS$1.17 bilion daripada penderma Arab, mahkamah diberitahu


BEKAS perdana menteri Najib Razak didakwa diberi sejumlah AS$ 1.17 bilion oleh penderma Arab dalam dua transaksi berasingan pada 2013, Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur diberitahu hari ini.

Ketua Pasaran Modal AmBank Yap Wai Keat mengesahkan perkara itu apabila beliau diminta mengesahkan dua transaksi berjumlah AS$800 juta dan AS$375 juta yang masuk ke akaun Najib.

Peguam bela Wan Aizuddin Wan Mohammed menyoal Yap sama ada beliau tahu dana itu adalah pemberian daripada penderma Arab.

Peguam itu berkata bahawa bekas gabenor Madinah Saud Abdulaziz Al Saud telah menyatakan dalam satu surat bahawa beliau menghadiahkan dana itu kepada Najib.


Wan Aizuddin berkata, dalam surat itu dinyatakan Najib diberikan wang tersebut sebagai hadiah atas apa yang dilakukannya di Malaysia mengikut prinsip Islam.

Katanya, Saud Abdulaziz juga menyatakan selain komitmen awal (dana yang diberikan) beliau akan memberikan tambahan AS$800 juta dan AS$375 juta.

Yap, bagaimanapun berkata beliau tidak dapat mengesahkan sama ada surat itu memang daripada Saud Abdulaziz.

Beliau berkata perkara sedemikian dikendalikan pengurus perhubungan AmBank Joanna Yu.

“Saya tidak ingat sama ada Yu telah menyebut ia adalah hadiah, pemindahan peribadi atau derma. Ia sepatutnya salah satu daripada tiga.”

Saud Abdulaziz dalam surat itu berkata bahawa sumbangan akan dibuat “pada masa dan cara sedemikian” yang difikirkan sesuai.

Beliau juga telah menyatakan dalam surat itu bahawa Tanore Finance Corp akan menjadi salah satu syarikat yang memberi sumbangan kepada bekas perdana menteri itu.

Minggu lalu, peguam bela juga telah mengemukakan surat yang sama daripada Saud.

Menurut surat pada Februari 2011, Saud telah menghadiahkan Najib sebanyak AS$100 juta, dan tambahan AS$375 juta pada November 2011.

Untuk AS$375 juta, Blackstone Asia Real Estate Partners dinyatakan sebagai salah satu syarikat yang akan membuat pembayaran kepada Najib.

Dalam semua surat itu, Saud berkata bahawa dana itu adalah tanda niat baik dan beliau tidak mengharapkan dana itu dikembalikan kepadanya kerana ia adalah hadiah. – 3 Oktober, 2022.

TOK ARAB

SUKA PEREMPUAN

GEMOK

KAH KAH KAH

DIA SEDEKAH

PADA NAJIB

KAH KAH KAH

JANGAN BUAT

FITNAH

KAH KAH KAH

INI SEDEKAH

JARIAH

KAH KAH KAH

AMIN

KESAH YUSUF MUNCUL KEMBALIKESAH YUSUF

MUNCUL KEMBALI

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "PROJEK GHANDI"

Pasal satu batang, sampai kini dilanda musibah lah kah kah padan muka, nak jadi PM lagi cerita bawah katil bawah jamban akan keluar kah kah kah
Unknown commented on
"PROJEK GHANDI"

Wei lama hilang mana pi? Plot mula balik kah ? Apa cerita berapa masuk setiap bawak kes Nuar bawah tangga??? Golongan ee ini menyusahkan umat manusia, mana saja mereka berada pasti bawa musibah, kah kah kah manusia dua alam sudah bekerja, lak lak lah

PAIP GAS. KENA SABO - KERJA SAPA ?PAIP GAS

 KENA SABO

SAPA PUNYA KERJA

? ? ?

AMIN

KHALAS

CUBAAN AKHIR ANWAR JADI PM - LAST KOPEK


CUBAAN AKHIR

ANWAR JADI PM

KAH KAH KAH

LAST KOPEK

AMIN

KHALAS

hamim commented on 
"PROJEK GHANDI"

TT dekat PRU timbul semula kes Nuar, apa makna nya ni? Nampak gaya Nuar akan terus jadi PM menunggu kah kah kah
Unknown commented on 
"PROJEK GHANDI"

Serangan seksual ini macam mana, dipaksa kulum atau dipaksa menongeng depan ke belakang kah kah buat malu alamak ini baik cari makan jual nasi kandar, mee goreng atau pasembur lah mamu woit kah kah kah

AMERIKA SABOTAJ PAIP GAS RUSIA

 PAIP GAS 

DI SABOTAJ OLEH

AMERIKA

AMIN

KHALAS 

MENUJU PERANG DUNIA KE TIGA

 


SABOTAJ ?

 MENUJU PERANG DUNIA

 KE TIGA


Ramai lupa apa yang berlaku pada  17  Julai  2014.  Biar saya ingatkan kembali. Pada hari Khamis itu dunia telah terperanjat. Kapal terbang MAS - Malaysian Airline System -   telah di tembak  jatuh di ruang udara wilayah Donetsk timur Ukraine. 

Pesawat MH17 ini ditembak peluru berpandu  dalam perjalanan dari Amsterdam ke Kuala Lumpur. Seramai  15 anak kapal dan 283 penumpang  gugur. Ertinya 298 nyawa terkorban  meledak di  bumi Ukraine.

Hari ini berita MH17 ini tidak lagi dijadikan rujukan bila membuat laporan Perang Ukraine. MH17 dilupakan  seolah tragedi ini macam tidak pernah berlaku di Ukraine. 

Kenapa ?

Jawabnya : Kes MH17 ini akan mengingatkan dunia bahawa Perang Ukraine bukan bermula pada 24 Februari 2022. 

Perang Ukraine ini bermula pada 2014. Perang  Ukraine  yang berlaku sekarang bukan tanpa sebab seperti yang didendangkan oleh media Barat.

Perang Ukraine bermula pada 8 Februari  2014. Ketika MH17 ditembak  jatuh perang telah berjalan selama lima bulan. Amin.

Puncanya : Amerika telah menaja rampasan kuas di Kyiv. Pentadbiran kerajaan yang ada hubungan baik  dengan Rusia telah dijatuhkan. Gantinya: Kerajaan anti Rusia yang bekerjasama dengan kumpulan politik bergaris ekstrem kanan dan penganut fahaman Hitler.

Sebagai tindak balas Rusia telah mengadakan pemungutan suara di Crimea.  Majoriti warga Crimea – etnik Rusia. Warga Crimea mahu kembali menjadi wilayah dalam Persekutuan Rusia.

Crimea ini asal usulnya bumi Rusia  hanya menjadi wilayah Ukraine  pada tahun 1954. Ini berlaku di zaman USSR -  zaman Republik Soviet Union di mana Ukraine juga adalah wilayah USSR.

Pada 18 Mac 2014 Crimea masuk kembali menjadi wilayah Rusia.

Saya mengulangi tarikh dan babak sejarah ini kerana saya ingin menangkis propaganda media Barat yang mengatakan bahawa Ukraine  diserang oleh Rusia tanpa provokasi.

Bukti menunjukkan semenjak 2014 Kyiv telah melakukan pelbagai bentuk provokasi. 

Kerajaan baru di Kyiv  telah mengharamkan penggunaan bahasa Rusia di Ukraine. Ini bahasa ke dua untuk warga Ukraine.

 Etnik Rusia  di empat wilayah Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia dan Kherson di perangi kerana mereka enggan menerima  kerajaan baru di Kyiv. Warga etnik Rusia di empat wilayah mengangkat senjata melawan diskriminasi Kyiv.

Ini samalah seperti empat wilayah Melayu Patani di  Selatan Siam di bedil dan di ganyang oleh Siam. Mereka lari ke  Kelantan dan meminta pertolongan kerajaan Melayu  di Kuala Lumpur.  

Empat  wilayah  di timur Ukraine ini juga sama. Mereka lari ke Rusia dan meminta pertolongan Putin di Moscow.

Satelah   beberapa bulan etnik Rusia di empat wilayah ini di perangi dan diserang jalan damai di cari. Kerajaan German  menjadi orang tengah membawa Kyiv dan Moscow ke meja damai.

Perjanjian damai Minsk Angreement di tanda tangani pada 5 September 2014. Sayangnya   perjanjian di koyak rabak kan oleh Kyiv dan gagal menghalang bentrokan. 

Apabila Perjanjian Minsk gagal maka  Putin telah membuat keputusan untuk datang membantu etnik Rusia di empat wilayah.

Justeru pada 24 Februari 2022 yang lalu Putin melancarkan apa yang dipanggil  ‘Special Operation – Operasi Istimewa’ untuk membantu etnik Rusia di empat wilayah yang menjadi mangsa Kyiv.

Kemasukan askar Rusia ke dalam bumi Ukraine ini telah di tentang oleh Amerika dan sekutunya dalam NATO.

Seyogia di beri ingatan NATO ini adalah punca Perang Ukraine. NATO adalah  lembaga perjanjian persenjataan  30 buah negara yang di kepalai oleh Amerika. Satelah tamat Perang Dingin NATO terus mengambil anggota baru bekas negara Republik Soviet Rusia.

Rusia tidak bersetuju dengan langkah perluasan NATO tapi tidak dapat menghalang.

Keadaan berubah apabila Ukraine melamar untuk menjadi anggota NATO. Ini bererti segala bala tentera Amerika berada di hadapan pintu masuk ke Rusia. Ukraine dan Rusia sebelah nyebelah seperti Malaysia  dengan Siam.

Ukraine bakal menjadi anggota NATO ini adalah provokasi utama yang memangkin Putin melancarkan  ‘operasi istimewa’  terhadap Ukraine.

 Operasi Istimewa Putin  telah berjalan lebih dari 7 bulan. Warga pelarian perang telah melintasi jutaan orang. Kesan perang  ini bukan hanya di rasakan oleh warga Ukraine – seluruh dunia juga  terkesan.

Ukraine jelapang gandum dunia kini  hangus terbakar. Harga tepung gandum meledak naik. Pakistan,  Mesir, Lebanon, Turki – pengimport gandum kini  menghadapi masalah  ekonomi. 

Warga di negara -negara ini terancam.  Kerajaan juga terancam  dan goyang. Bila rakyat tak makan kerana harga gandum mahal  mereka akan turun ke jalan raya.

Apakah jalan damai tidak dicari?

Jalan damai diteroka. Turki telah memainkan peranan yang baik. Perbincangan mencari jalan damai antara Moscow dengan Kyiv berjalan di Istambul. Awalnya agak positif.

Setiap kali ada kemungkinan damai maka Amerika akan datang memberi nasihat kepada Presiden Zalensky agar jangan berdamai. Ini telah berlaku beberapa kali.
Amerika dan NATO tidak mahu perdamaian berlaku. Amerika mahu perang  berterusan. Agenda induk Amerika  ialah meruntuhkan Rusia.

Untuk Amerika  selagi Perang Ukraine  berterusan maka industri senjata di Amerika akan terus berfungsi.  Pelobi senjata di Amerika terus melobi Presiden dan Ahli Kongres untuk meneruskan perang.

Amerika dan sekutu NATO telah menghantar senjata bernilai  berbilion bilion dolar.

Justeru ada yang mentakrifkan Perang Ukraine sebagai : Proxy War – Perang Proksi.  Senjata dari Amerika, dari Britain,  dari  German, dari Perancis  -  yang mati berperang warga Ukraine.

Tanpa senjata, tanpa nasihat, tanpa risikan dari Amerika kerajaan Ukraine telah lama bungkus. 

Walau pun dengan senjata dan peralatan  canggih dari Amerika soldadu Ukraine tewas macam lalat. 

Pernah ada berita melaporkan kadangkala 100 hingga ke 500 soldadu Ukraine tewas dalam sehari. Hakikatnya Ukraine dan juga Rusia sama-sama menanggung  kematian soldadu.

Kendati pun dengan senjata canggih dari Amerika bala tentera Rusia terus mara. Kampung, pekan dan kota – satu demi satu jatuh ke tangan Rusia.

Di empat wilayah  timur Ukraine  telah di wujudkan gerila dan askar wataniah yang bekerja sama dengan tentera  Rusia. Orang kampung dan anak muda di empat wilayah mengambil alih pentadbiran dari kaki tangan jentera  Kyiv.

Hakikatnya empat wilayah sedang menuju merdeka.

Minggu akhir bulan September 2022 – empat wilayah ini – Luhansk, Donetsk, Zaporizhzhia dan Kherson – telah mengadakan pungutan suara.  Majoriti lebih dari 90% warga empat wilayah ini mahu merdeka dan mahu menjadi  sebahagian dari Persekutuan Rusia – Russian Federation.

Amerika dan sekutunya memperlekehkan pungutan suara ini. Media barat memanggil ini ‘ sham  - tipu’ – tipu pungutan suara.

Pada  30 September 2022 di Moscow  Putin mengumumkan penerimaan empat wilayah ini : Pulang Ke Pangkuan Ibunda. Dalam masa terdekat Duma – parlimen Rusia – akan menerima empat wilayah ini sebagai muktamad.

Hakikatnya empat wilayah ini - 15 % dari bumi Ukraine kini masuk menjadi  wilayah Rusia.

Amerika, NATO, Kesatuan Eropah – meloncat mengambur   menuduh semua ini tipu -  ‘ sham referendum ‘ memperlekeh pungutan suara ini.

Putin tidak ambil  pot.  Mata Putin pun tidak berkelip jauh sekali hatinya  berdebar merasa cuak.

Malah Putin dalam  ucapan aluan ketika menerima kemasukan empat wilayah telah membuka sejarah  tentang  kuasa imperialis Anglo-Amerika. Putin menunjukkan imperialisma Amerika telah mengganasi dunia dari zaman berzaman.

Kuasa imperialis telah menjajah dunia dan kini  masih lagi memasang  bala tentera di pelbagai pelusuk dunia.

Awas – sebenar  tidak perlu laporan CIA – satu dunia tahu projek Putin ini. Secara terbuka pungutan suara telah dijalankan. Tidak ada apa rahsia. Tidak ada paksaan.

Ini seperti Empat Wilayah Melayu Patani kembali bersatu dengan Tanah Melayu. Bayangkan sambutan di Kota Baru. 
Begitu juga sambutan warga Rusia di Moscow. Satu  rapat umum mengalu-alukan kembalinya empat wilayah  ke Pelukan Ibunda telah diadakan di Moscow. Puluhan ribu warga Rusia telah datang menyambut kedatangan empat wilayah. Amin

Tertiba dunia terperanjat dengan berita  meledaknya paip laluan gas  Nord Stream 1 dan Nord Stream 2. 

Nord Stream 1 telah beroperasi membawa gas dari Rusia ke German. Hampir 40% gas  German datang dari Rusia. Nord Strem 2 belum beroperasi. Semua paip gas ini terhenti apabila sekatan ekonomi ke atas Rusia dijalankan.

Dengan pantas – sabotaj – dikatakan  telah menyebabkan ledakan ini berlaku.

Tanpa bukti  Media Barat menuduh  Rusia meledakkan paip laluan gas ini. Kerja jahat ini bertujuan untuk memberi tekanan kepada Eropah.

German dan Eropah kini dalam musim sejuk sedang menghadapi kekurangan gas dan bahan bakar minyak. Harga melambung tinggi. Ada duit pun  gas susah hendak didapati.

Warga Eropah makin gelisah. Kilang banyak ditutup. Buruh hilang kerja. Inflasi meledak. Zaman meleset makin hampir.

Rakyat merasa dasar sekatan ke atas  Rusia salah dan tidak membawa faedah. Rakyat di German dan di  Republik Czech mula turun ke jalan raya.

Siasatan sedang berjalan. Tuduh menuduh masih berterusan. Tapi makin ramai warga Eropah berpendapat adalah tidak masuk akal kalau Rusia  sendiri yang meledakkan paip  gas milik Rusia sendiri. Ini pelaburan berbilion dolar.

Selidik  punya selidik maka didapati bahawa  dua minggu sebelum ledakan berlaku Amerika dan NATO ada mengadakan latihan tentera laut tidak jauh dari laluan paip ini.

Siasat punya siasat  di beritakan  Baltic Pipe  - laluan gas dari Norway ke Poland mula  beroperasi pada 27 September  2022.  Paip Nord Strem 1 dan Nord Stem 2 meledak beberapa hari sebelum  Baltic Paip beroperasi.

Apakah ini satu perancangan ?

Jari menuding ke arah Poland. Tetapi Poland tidak memiliki  kecanggihan  teknologi untuk melakukan operasi yang agak sulit di dasar laut.

Maka jari terus menuding ke arah Amerika.

Selidik punya selidik – berita tersebar bahawa telah wujud  ‘ rundingan gelap ‘ antara German dengan Rusia. Di laporkan bahawa German bersedia  mengurangkan sekatan ekonomi  ke atas Rusia.  Untuk balasan Rusia akan menghantar gas ke German.

Cui bono – sapa untung ? 

Maka paip gas ini di sabotaj untuk menggagalkan perundingan German dengan Rusia. Amin.

Selidik punya selidik diberitakan bahawa di Istambul  perundingan sedang berjalan antara Kyiv dengan Moscow.

Secepat kilat Presiden Zalensky mengambil langkah.  Di hadapan tangga pejabatnya Zalensky telah menanda tangani  surat permintaan untuk mempercepat Ukraine menjadi anggota NATO. 

Zalensky mahu dunia melihat jawapan  Ukraine terhadap empat wilayah.

Rusia  tidak mahu Ukraine jadi anggota NATO. Ini punca perang.  Zalensky sengaja mahu mempercepatkan Ukraine jadi anggota NATO. Ini bukan menganjing. Ini untuk meneruskan perang.

Kenapa ?
Pasal 5 dalam Perjanjian NATO: Collective defence means that an attack against one Ally is considered as an attack against all Allies.

Satu negara anggota di serang ini bermakna semua anggota sama diserang.

Inilah yang diminta  oleh Presiden Zalensky.  Ukraine mahu jadi anggota NATO.  Bila Ukraine menjadi anggota NATO  maka soldadu NATO akan masuk  ke dalam kancah perang. 

Zalensky mahu soldadu Amerika,  German, British, Perancis, Itali, Turki  - semua 30 anggota NATO turut sama angkat senjata melawan Rusia.

Untuk Zalensky – untuk Ukraine – bekalan senjata sahaja tidak mencukupi.  Soldadu NATO wajib berperang sama.

Pasal 5 Perjanjian memboleh  soldadu dari 30 buah anggota NATO turun ke Ukraine untuk bersama menyerang Rusia.

Kita tunggu apa jawapan NATO di atas permintaan Zalensky. Apa yang telah terjawab pada saat ini ialah tidak ada rancangan damai. Jika ada ianya telah di sabotaj. Ini bererti Perang Dunia Ke 3 telah bermula. Amin. (TT)


TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANINSIGHT.COM
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/404126


ZAHID GANTI MAIL BLUUR
Zahid mahu buktikan beliau bos Umno, kata pemerhati

TINDAKAN drastik Umno terhadap tiga pemimpin baru-baru ini menunjukkan parti itu tidak membenarkan kritikan dan mahu setiap orang menuruti keputusan parti, kata pemerhati.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight presiden parti Ahmad Zahid Hamidi terpaksa bertindak sedemikian bagi membuktikan beliau bukan seorang pemimpin yang lemah dan tidak takut untuk mengambil tindakan terhadap ahli parti yang menentang.

Pada Jumaat lalu, Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata parti itu bersetuju memecat Zaharin Mohd Yassin - seorang veteran Umno kerana serangan berterusannya terhadap Zahid melalui Facebook dan Twitter.

Zaharin dikenali sebagai pengkritik tegar Zahid dan pernah muncul dalam beberapa forum anjuran pemimpin Pakatan Harapan.

Sementara itu, Umno juga menggantung ahli Parlimen Pasir Salak, Tajuddin Abdul Rahman dan Ketua Umno Bahagian Alor Setar Mohd Yusof Ismail.

Tajuddin seorang ahli Parlimen yang berkhidmat selama tiga penggal selain menjadi ahli majlis tertinggi Umno. Beliau sebelum ini menuduh Zahid bersekongkol dengan Anwar Ibrahim untuk menjadikan ahli Parlimen Port Dickson itu sebagai perdana menteri.

Tajuddin juga gemar Umno bekerjasama dengan Bersatu daripada bertanding secara solo pada pilihan raya.

Bagi Yusof, tidak jelas kenapa Umno memutuskan untuk menggantung keahliannya.

Prof Dr Awang Azman Awang Pawi dari Universiti Malaya berkata, tindakan Zahid itu menjadi bukti setiap ahli termasuk pemimpin mesti mematuhi apa yang diputuskan oleh parti.

Beliau berkata, sekiranya Zahid tidak bertindak, parti itu mungkin menerima kritikan lebih teruk lagi dari dalaman.

“Beliau perlu melakukannya untuk memastikan parti itu utuh. Kritikan terbuka, terutama daripada pemimpin parti yang tidak akan berjaya dalam pemilihan sudah tiba.

“Sebagai presiden, beliau berpendirian tegas setiap orang perlu mengikut keputusan parti. Ini sama seperti PAS apabila memecat Khairuddin Aman Razali. Parti lain seperti DAP dan PKR juga melakukan perkara yang sama,” katanya.

Mesej kepada Ismail Sabri

Prof Dr Ahmad Fauzi Abdul Hamid dari Universiti Sains Malaysia (USM) mencerminkan sentimen Awang Azman, mengatakan Zahid kini berasa lebih yakin selepas pembuktian kes mahkamahnya.

Beliau menambah dengan berbuat demikian, Zahid juga mempromosikan dirinya beliau berada pada landasan yang baik untuk menjadi perdana menteri akan datang.

“Beliau mempunyai keyakinan sekarang dan memberitahu parti untuk tidak bermain-main dengannya. Sebagai presiden, beliau sepatutnya menjadi PM tetapi kes mahkamah menghalangnya. Dengan satu kes dimenanginya dan satu lagi perlu dihadapinya, beliau bersedia meletakkan dirinya sebagai bakal PM.

“Ini menjadi mesej kepada semua Zahid dan bukannya Ismail Sabri Yaakob, yang bertanggungjawab dalam hal ehwal parti. Mereka yang ingkar arahan parti mungkin berakhir seperti Tajuddin atau Zaharin,” tegasnya.

Sementara itu, Dr Mazlan Ali dari Universiti Teknologi Malaysia (UTM) berpendapat Zahid meminta semua ahli parti untuk terus setia kepada parti tanpa mengira keputusan yang dibuat oleh pimpinan tertingginya.

Jelasnya, pemecatan itu juga merupakan mesej halus kepada Ismail Sabri beliau mesti menggesa Parlimen dibubarkan walau apa pun kosnya.

“Mereka mahu ahli setia dan tidak mengkritik pemimpin secara terbuka. Ini amaran kepada semua Umno tidak akan berkompromi.

“Saya rasa ia juga ditujukan kepada Ismail Sabri secara tidak langsung beliau mesti membubarkan Parlimen tahun ini. Walau apa cara sekalipun,” katanya.

Setiausaha Agung Umno Ahmad Maslan berkata pada Jumaat Malaysia akan mengadakan pilihan raya sebaik sahaja perdana menteri bertemu Yang di-Pertuan Agong untuk membubarkan Parlimen.

Terdahulu, The Malaysian Insight melaporkan pembubaran Parlimen dijangka berlangsung pada pertengahan Oktober dengan pilihan raya berkemungkinan pada November.

Mesyuarat Parlimen berikutnya bermula pada Isnin dan berlangsung hingga 29 November, dengan Bajet 2023 akan dibentangkan pada Jumaat. Bagaimanapun, Parlimen dijangka akan dibubarkan seawal 12 Oktober. – 3 Oktober, 2022.

WOIT

ZAHID MEMANG

TEPAT JADI BOS

AMIN

ZAHID TAK BLUR

MACAM MAIL

AMIN

ZAHID WAJIB

DIANGKAT JADI

PERDANA MENTERI

AMIN

ANTARA ZAHID

DENGAN MAIL

ORANG RAMAI

MELIHAT ZAHID

ADALAH CALON

PM YG TERBAIK

AMIN

MAIL SABRI

HANYA DUDUK

MEMANAS  KERUSI

AMIN

TAPI KALAU

MAIL BERANI

PENJARAKAN ZAHID

MAKA MAIL AKAN

DI LIHAT WIRA

AGONG

AMIN

KHALAS