Rabu, 7 Februari 2024

BIN ABDULLAH BOCORKAN KESILAPAN AGONG ATAU MENTERI ?


BIN ABDULLAH 

BOCOR MAKLUMAT

RAHSIA 

AMIN

MANA FAHMI FADIL  

MENTERI ANCAM 

BILA NAK AMBIK

TINDAKAN

AMIN

INI LEBIH SERIOUS

DARI LAWAK 

TONY PUA

AMIN

RAMADAN SAMPAI - PERANG MELEDAK TINGGI


RAMADAN SAMPAI

PERANG MELEDAK

TINGGI

AMIN

YA AMPOON YA MAULANA


CUBA TRY

ONCE AGAIN

SEKALI LAGI

KAH KAH KAH

AMIN

PEGUAM BIN ABDULLAH CUBA LAGINajib akan mohon pengampunan penuh sekali lagi – Shafee

KUALA LUMPUR – Bekas Perdana Menteri, Najib  Razak sedang menimbang permohonan pengampunan penuh untuk kali kedua pada masa depan.

Peguam utama pasukan pembelaan Najib,  Muhammad Shafee Abdullah berkata, pihaknya akan mengemukakan permohonan kepada Yang Dipertuan Agong, Sultan Ibrahim Sultan Iskandar.

Kata Muhammad Shafee, asas kepada permohonan pengampunan ialah bagaimana anak guamnya tidak pernah mendapat perbicaraan yang adil terutamanya ketika kes itu sampai ke peringkat Mahkamah Persekutuan.

“Kita sedang serius memikirkan untuk tindakan selanjutnya selepas keputusan pengumuman pengampunan baru-baru ini. Kita akan mengemukakan permohonan pengampunan penuh kepada Najib  buat kali kedua daripada Agong pada masa yang sesuai kelak,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media diluar perkarangan Kompleks Mahkamah Jalan Duta, di sini, hari ini. 

Bekas Presiden UMNO itu sedang menjalani hukuman penjara sejak Ogos 2022 sementara menunggu pengampunan penuh.

Pada 2 Februari lalu, Mesyuarat Lembaga Pengampunan Wilayah-Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Labuan dan Putrajaya kali ke-61 yang bersidang pada 29 Januari memutuskan hukuman penjara ke atas Najib dipendekkan kepada enam tahun dan tarikh beliau dibebaskan adalah pada 23 Ogos 2028. dan mengurangkan denda kepada RM50 juta.

Pada 28 Julai 2020, Hakim Mahkamah Tinggi ketika itu,  Mohd Nazlan Mohd Ghazali, mendapati Najib bersalah atas tujuh pertuduhan pecah amanah, menyalahgunakan kedudukan dan pengubahan wang haram dana RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd.

Nazlan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta ke atas Najib, dan keputusan berkenaan dikekalkan Mahkamah Rayuan pada 8 Disember 2021 serta panel lima Hakim Mahkamah Persekutuan yang dipengerusikan Ketua Hakim Negara,  Tengku Maimun Tuan Mat, pada 23 Ogos 2022. -BIN ABDULLAH

USAHA  LAGI

AMIN

CUBA TRY

SEKALI LAGI

KAH KAH KAH

AGONG BARU

NAK JAGA SPRM

AMIN

PASTI ANTI

 RASUAH

JENG JENG JENG

BERAT UNTUK

NAJIB NAZAK

KHALAS

MUSIM PANAS DAH SAMPAI


Cuaca panas tidak jejaskan tanaman padi kawasan Muda

ALOR SETAR - Musim panas dan kering yang sedang melanda negara ini tidak memberikan kesan terhadap tanaman padi terutamanya di kawasan Muda.

Lembaga Kemajuan Pertanian Muda (Mada) dalam satu kenyataan berkata, takungan air di tiga empangan di Kedah iaitu Pedu, Muda dan Ahning masih berada pada paras selesa dan cukup untuk menampung keperluan sumber pengairan untuk aktiviti tanaman padi musim 2/2023 di kawasan berkenaan.

Menurutnya, paras air di Empangan Pedu mencatatkan bacaan 73.17 peratus, Empangan Muda (83.04 peratus) dan Empangan Ahning (94.97 peratus).

“Musim panas dan kering yang melanda di Kedah tidak memberi kesan terhadap tanaman padi terutamanya di Kawasan Muda malah Mada akan sentiasa berada dalam keadaan siap siaga sekiranya keadaan El-Nino ini berlarutan sepertimana ramalan cuaca dan amaran yang dikeluarkan oleh Jabatan Meteorologi Malaysia (METMalaysia),” katanya pada Rabu.

Jelasnya, prestasi kemajuan tanaman padi Musim 2/2023 sehingga hari ini juga telah mencatatkan aktiviti tanam mencapai 99.3 peratus melibatkan kawasan seluas 100,011 hektar.

Bagi peringkat pokok padi berbunga pula adalah sebanyak 66.8 peratus dengan keluasan 67,211 hektar, peringkat pokok padi masak sebanyak 21.7 peratus dengan keluasan 21,850 hektar manakala sebanyak 5.6 peratus iaitu seluas 5,590 hektar padi telah dituai di Kawasan Muda.

“Berdasarkan laporan tinjauan cuaca yang dikeluarkan oleh METMalaysia mendapati Fenomena El-Nino atau cuaca kering yang sedang berlaku diramal berlarutan sehingga Jun 2024.

“Jumlah turunan hujan di Kawasan Muda merekodkan bacaan lebih rendah iaitu 12mm berbanding purata turunan hujan 20 tahun iaitu 47mm. Walau bagaimanapun, keadaan ini tidak akan menjejaskan aktiviti tanaman padi Musim 2/2023 yang dijangka selesai pada penghujung Mac 2024,” ujarnya lagi.

Tambah Mada, bagi menghadapi musim cuaca kering, pihaknya mengambil langkah berjaga-jaga dan melakukan tindakan segera dengan memaksimumkan penggunaan stesen pam guna semula bagi menjimatkan air dari empangan serta menjalankan operasi membekalkan air pengairan secara penggiliran mengikut keperluan aktiviti persawahan di setiap wilayah.

Menurutnya, para peladang dinasihatkan menguruskan air di peringkat sawah secara berhemah bagi memastikan bekalan air dapat diagihkan dengan sempurna  dan mengelakan pembaziran.
WOIT

EL NINO SAMPAI

PANAS PANAS

GERSANG 

KEMARAU

AMIN

INI TANDA

MALAPETAKA IKLIM

AMIN

BANJIR MAKIN

MELUAS

PANAS MAKIN 

MENGHEBAT

KHALAS

ANWAR DAN GEROMBOLAN


ANWAR


ANWAR 
SUDAH SELAMATKAN ZAHID
MELALUI DNAA
AMIN

ANWAR SUDAH SELAMATKAN
NAJIB 
BERI PENGAMPUANAN
AMIN

AKHIRNYA. ANWAR 
AKAN SELAMATKAN
UNITED MALAYS NATIONAL ORGANISATION
AMIN

UNTUK KEMBALI
DAPAT SOKONGAN MELAYU
PARTI PKR TIDAK DAPAT
SOKONGAN MELAYU

APAKAH ANWAR 
AKAN  GANTI ZAHID ?
JENG JENG JENG 
AMIN


BEREBUT HARTA PUNYA ANGKARA


BEREBUT HARTA

ANAK DAN MAK TIRI

KAH KAH KAH 

HALANG

TUKAR WASIAT

 GUNA CAP JARI

KAH KAH KAH 

KES INI PERNAH 

BERLAKU

KHALAS

MADANI DAH MULA ADA KRONI


MADANI DAH

MULA ADA KRONI

KHALASUnknown commented on
 "RAKYAT SUSAH 
HARGA BARANG NAIK"


Analogi politik negaraku madani kah kah kah,
Pemimpin curi duit,
Pemimpin hutang duit,
Pemimpin rasuah komisen segala projek demi rakyat demi kemajuan negara,

Akhirnya hutang meningkatkan kepada 1.5 trillion, sejak merdeka atau 1970 DEB digunakan untuk merampas segala kepada kaum kerabatku dan kroni atas dasar imbangi ekonomi negara kah kah akhirnya 30 peratus atau lebih sudah masuk kepada Melayu dalam politik saja, orang biasa tetap miskin dulh kini selamanya kah kah kah

PERJUANGAN UMNO TERKINI


PERJUANGAN

UMNO TERKINI

KHALAS

Unknown commented on 
"UMNO PERJUANGANKAN APA ?"

Perjuangan untuk pencuri perompak penyamun duit negara lah, sudah tahu mahu tanya lagi kah kah kah, selama ini itulah kerja baik mereka demi agama demi bangsa demi negara woit kah kah kah

KES NAJIB DIBICARA SEMUAL ?


MUSTAHIL

KES NAJIB

DI BICARA SEMULA

KHALAS 

MENTERI ANCAM


MENTERI ANCAMADAKAH MENTERI ANCAM
AKAN HANTAR KERETA POLIS
JIKA KITA TERUS HEBOH
BERLABON TENTANG  VINOD
RAKAN NIAGA ANWAR
YANG NYOROK DI INDIA

APAKAH FAHMI FADIL
AKAN UMUM
LARANGAN INI  TITAH AGONG
KAH KAH KAH
 KHALAS

RAKAN NIAGA NAJIB & ANWAR


RAKAN NIAGA

NAJIB 

MENYOROK

DI NEGERI CHINA

AMIN

RAKAN NIAGA

ANWAR

MENYOROK DI INDIA

AMIN

DUA DUA

DI CARI POLIS

KHLAS

UMNO PERJUANGANKAN APA ?


UMNO 

BERJUANG

ZAHID BEBAS

KAH KAH KAH

KHALAS 

GOOGLE ANTI ANTI IBRAHIM ?


Ringgit cecah RM6.24 bagi setiap AS$1 tidak tepat – BNM

KUALA LUMPUR – Data kadar pertukaran ringgit berbanding dolar Amerika (USD/MYR) yang tular di media sosial semalam adalah tidak tepat.

Bank Negara Malaysia (BNM) berkata,  laporan yang dikongsikan Google di media sosial diterbitkan itu menyaksikan 1 USD bersamaan RM6.24.

“Bagi USD/MYR, kadar pertukaran yang tidak tepat iaitu 6.24 telah dicatatkan melalui Google.

“Walau bagaimanapun, julat perdagangan tinggi dan rendah bagi USD/MYR yang dicatatkan dalam pasaran antara bank tempatan bagi ringgit adalah antara 4.7480 dengan 4.7630 pada 5 Februari, seperti yang disiarkan melalui laman sesawang BNM,” katanya di sini hari ini.

Oleh itu, Bank Pusat tersebut mengingatkan orang ramai supaya sentiasa berwaspada dalam menggunakan sumber yang tidak dapat disahkan sebagai rujukan berhubung ringgit.

Semalam, laporan oleh Google itu menimbulkan kekecohan di media sosial apabila ringgit didakwa menjunam ke paras terendah terbaru berbanding dolar AS.

Ia pantas menarik perhatian bekas Timbalan Menteri Kewangan, Ahmad Maslan yang berkata, kesilapan daripada Google itu boleh mengundang bahaya kepada ekonomi negara.


Ringgit dibuka rendah berbanding dolar Amerika Syarikat (AS) semasa awal dagangan pada Selasa berikutan laporan pekerjaan yang dikeluarkan pada minggu lalu selain isyarat kadar faedah tinggi oleh Rizab Persekutuan AS (Fed), kata penganalisis.

Pada 9.01 pagi, ringgit susut kepada 4.7570/7620 berbanding dolar AS daripada 4.7460/7520 ketika ditutup pada Isnin.

Dolar AS kekal pada kedudukan lebih kukuh susulan data pembayaran gaji bukan ladang (NFP) yang dikeluarkan minggu lalu adalah lebih tinggi berbanding jangkaan.

Indeks Dolar AS (DXY) dilaporkan meningkat 0.53 peratus dalam tempoh semalaman kepada 104.452 mata. –


SATU DOLAR

JADI 6 RINGGIT

 LAPORAN GOOGLE

AMIN

PASAL APA

GOOGLE BERI

LAPORAN  INI ?

AMIN

ADAKAH GOOGLE

ANTI MADANI ?

JENG JENG JENG

BANK NEGARA

KATA INI BAHAYA

PADA EKONOMI

NEGARA

AMIN

KENAPA MENTERI

ANCAM

TIDAK  TUTUP

GOOGLE

TAKUT KAH ?

KAH KAH KAH

 BILA BUKIT AMAN

 NAK PANGGIL 

GOOGLE ?

KHALAS

ADA ANJING DALAM PAKATAN


PH perlu tegas, jangan jadi bacul – UMNO Kedah

KUALA LUMPUR – Pakatan Harapan (PH) digesa untuk tegas dalam menegur pemimpin-pemimpinnya daripada membuat kenyataan yang boleh menggugat kerajaan.

Ketua Penerangan UMNO Negeri Kedah,  Shaiful Hazizy Zainol Abidin berkata, sekiranya tindakan tegas tidak diambil oleh pucuk pimpinan PH dalam menegur ahli-ahlinya, ia akan memburukkan imej kerajaan yang dipimpin Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim.

“PH perlu menjadi tegas dalam isu ini! Anjing anjing luar pagar seperti mereka ini perlu dibuang dan dikeluarkan daripada parti. Kalau tidak, parti akan nampak lemah dan menyerah sahaja. Simpan lama lama pun tiada guna, jadi pekasam sahaja nanti.

“DAP juga perlu ada pendirian yang tegas kepada ahli ahli parti mereka yang masih lagi mempunyai sumpah dan taat setia kepada Dinasti Lim. Ahli ahli yang berhaluan kiri dan tidak sehaluan dengan pendirian parti perlu diambil tindakan tegas sebelum perkara ini menjadi barah dalam kerajaan dan kerjasama ini,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Kenyataan Shaiful Hazizy dibuat ekoran beberapa pemimpin dan bekas pemimpin PH yang kini lantang bersuara dalam pelbagai perkara.

Antaranya Ahli Parlimen Pasir Gudang, Hassan Karim yang masuk campur dalam urusan UMNO yang mana menggesa agar Presiden UMNO, Ahmad Zahid Hamidi digantikan dan bekas Ahli Parlimen Damansara, Tony Pua yang didakwa mengeluarkan kenyataan menghina Yang di-Pertuan Agong.

Shaiful Hazizy berkata, PH perlu berani seperti UMNO yang bertindak ‘membersihkan’ parti itu dari dalam bagi memastikan parti tidak dilihat buruk di mata masyarakat.

“Kalau UMNO pun berani untuk membuang Isham Jalil, yang bukan bukan calang calang jawatan, ahli MKT UMNO dengan kesalahan yang sama seperti Hassan Karim mengkritik penyatuan Kerajaan Perpaduan.

“Jikalau PH mahu kerjasama dalam Kerajaan Perpaduan ini diteruskan buat masa yang lama, mereka perlu singkirkan parasit parasit dalam parti mereka, kerana parasit parasit ini lah yang akhirnya akan mencetuskan perbalahan dan menyukarkan kerjasama ini untuk menjadi yang terbaik,” katanya lagi.

Pada Disember tahun lalu, Mesyuarat Majlis Kerja Tertinggi (MKT) UMNO mengambil keputusan untuk memecat Isham Jalil daripada parti itu serta-merta.

Keputusan itu dipercayai mengenai tindakanya yang lantang mengkritik kepimpinan parti MT UMNO terutama berkaitan keputusan bersama DAP dalam Kerajaan Perpaduan dan selepas Barisan Nasional (BN) tewas pada Pilih Raya Kecil (PRK) Kemaman baru-baru ini. – 

UMNO KATA

ADA ANJING

DALAM PAKATAN

AMIN

PAKATAN  KATA

ADA BIAWAK 

DALAM UMNO

AMIN

PAKATAN TERPAKSA

PIKUL KAVADI

BIAWAK HIDUP

KHALAS


ZAHID MAKIN DITENTANG


UMNO tak boleh move on jika ada pemimpin pentingkan diri – Puad

KUALA LUMPUR – UMNO memang wajib untuk terus bergerak ke hadapan atau move on.

Bagaimanapun parti itu tidak dapat berbuat demikian sekiranya ada antara pemimpinnya mengambil sikap mementingkan diri, kata Ahli Majlis Kerja Tertinggi UMNO,  Puad Zarkashi.

Menurutnya, parti berkenaan tidak boleh mengetepikan pandangan akar umbi yang boleh bertindak di luar jangkaan parti jika perasaan mereka diabaikan.

“UMNO memang wajib move on. Tetapi UMNO tidak boleh move on jika pemimpin pentingkan dirinya. Asalkan dia selamat dan tidak diganggu.

“Sebab itu jangan pandang ringan perasaan akar umbi. Jika mereka berkecil hati dan membuat protes senyap parti tidak boleh move on,” katanya.

Mohd. Puad mengulas mengenai kenyataan pemimpin parti itu yang mahu UMNO bergerak ke hadapan dalam mendepani isu pengampunan terhadap bekas presidennnya Datuk Seri Najib  Razak.

Tambah beliau, UMNO tidak memerlukan pemimpin yang mempunyai segala formula namun ia hanya berguna untuk diri sendiri.

KAH KAH KAH

SAPA PEMIMPIN

YG PENTING 

DIRI SENDIRI ?

KAH KAH KAH

ZAHID DAH BEBAS

TAK PEDULI NAJIB

KAH KAH KAH

TIBAI JANGAN

TAK TIBAI

AMIN

KEPUTUSAN AGONG


ANWAR KATA

NAJIB DAPAT 

DISKAUN

KEPUTUSAN AGONG

AMIN

LU TAK CAYA

LU PEGI TANYA

 AGONG

KHALAS

YUSMADI KLIM

RAJA CHARLES

JEMPUT DIA

KE ISTANA

 BARKINGHAM 

AMIN 

LU TAK CAYA

LU GI TANYA

RAJA CHARLES

KAH KAH KAH

AMIN

ANWAR TIPU ZAFFAR

 

ANWAR TIPU

ZAFFAR

KAH KAH KAH

AMIN 

Zaffar commented on

 "MANA SATU KAKI PENIPU"

Den tak kona sapo vinod seekar ni. Tapi yg sorang lagi tu den kona boto. 20+ tahun den ikut perjuangan dio dan akhirnyo dio menjadi perdano montori. SeHari selopeh dio jadi pm, den bawak moto kapcai burok den poi isi minyak. Den bawak 3 inggit yo. Nak isi duo liter. Tapi HAMPEHHHH boto, tak turun pulak hargo minyak. Sojak dari itu, den mufarakah dgn dio. Pembo gak bosar ghupo ea si anuar ni. Hampehhhhhhh