Sabtu, 26 Oktober 2013

SANDIWARA BERITA TIPU HASAN MALEHKOMENTAR TUKAR TIUB
ini sandiwara 
ini ceritan rekaan
sengaja di buat buat
tiap kali ada barang naik harga
maka akan ada orang yang ditahan

ini lakunan untuk mengolah persetujuan
untuk sedapkan hati orang melayu yang marah
alihkan  kemarahan kepada towkay china

towkay china  yang dituduh salah
naikkan harga

BERITA BOHONG INI
peniaga ini sorok malam jumaat
sorok pasal apa?
kenapa perlu naikan harga?
esoknya gula naik harga

sorok waktu malam di putrajaya?
nampak sangat bohonganya
siapa pergi ke kedai waktu malam di putrajaya

tolong jangan hasan malekkan rakat
jangan buat berita palsu

tak caya?
kes ini tak akan ada 
di mahkamah
siapa towkay ini
mana gambar?
bila ke mahkamah?

apa yang akan berlaku
akan  ada tangkapan lagi
nak senangkan hati mak cik felda

inilah kerja bani ketuanan melayu
rakyat dihasan malekkan


ANUGERAH HASAN MALEK

Dua Peniaga Cuba Sorok Gula Ditahan - Hasan Malek

YAN: Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK) menahan dua peniaga yang cuba menyorok gula di premis perniagaan mereka di Putrajaya malam Jumaat.
Hasan Malek berkata, mereka ditahan mengikut Akta Kawalan Harga dan Akta Peruncitan 2011 kerana menyorok gula dengan niat untuk menjual pada harga yang tinggi.
Mereka cuba mengambil kesempatan untuk mengaut keuntungan tinggi berikutan pengumuman pemansuhan subsidi gula.--------

MALAM INI KITA BERHIMPUAN JALAN SULTAN

SATU JEMPUTAN
MALAM INI
DI JALAN SULTAN
di jemput datang  buat ramai

Semenjak dua tahun kebelakangan ini, disebabkan pembanguan terowong MRT di Jalan Sultan, Yuk Wu Hin, Plaza Warisan, Purple Cane, Hotel Lok Ann dan kedai-kedai bersejarah lain telah mengalami pengambilan tanah secara paksa, ditutup atau diarahkan pindah. Sejarah kemanusiaan Jalan Sultan semakin hilang dari landskap Kuala Lumpur…
Segala janji dan komitmen mengekalkan warisan budaya bahkan tulisan kapur di atas papan hitam, dipadamkan dan hilang selama-lamanya.
Sabtu ini, Oktober 26, kami menjemput semua untuk menyalakan lilin sebagai tanda protes membantah pembasmian warisan budaya di Jalan Sultan!
Bagaimana: Bawa lilin, persembahkan idea anda dengan kreatif
Tarikh: Oktober 26, 2013 (Sabtu), 8.30 malam
Tempat: Kaki lima Hotel Lok Ann
Kami akan merekod kesemua maklumat, penulisan dan gambar-gambar kepada UNESCO, untuk meminta bantuan menyelamatkan warisan budaya Kuala Lumpur yang semakin pupus.----------

PECAH BERIAT SEDUNIA - WORLD BREAKING NEWS
ANUGERAH 
HASAN MALIK


HARGA GULA NAIK 

YB Dato' Hasan  Malik Menteri Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Pengunaan telah dilaporkan berkata:

" Kalau harga gula naik kita wajib beralih jangan beli gula lagi.

Kita patut beli garam. Harga garam masih murah"

Dato' Hasan Malik  bekas graduan Malay Studies dari Universiti Malaya telah berkata pagi ini ketika merasmikan
Khemah Hujung Minggu Pengakap di Hulu Bendul.


------

JANGAN HASAN MALIK KAN RAKYATGASAK SAMPAI TERBURAI
G

Maklumat betul mengenai GST akan disebarkan kepada rakyat: Abdul Wahid


PUTRAJAYA: Maklumat betul dan tepat mengenai Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) akan disebarkan kepada rakyat bahawa pengenalan GST tidak akan membebankan rakyat, terutama golongan berpendapatan rendah. 

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Abdul Wahid Omar berkata apabila GST dikuatkuasakan pada 1 April 2015, ia bukannya cukai tambahan kerana cukai jualan dan perkhidmatan sedia ada akan dimansuhkan. 

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... APA DIA MAKLUMAT BETUL INI?.... kah kah kah..

kah kah kah... MUNKEE INI INGAT RAKYAT INI HASAN MALIK?... kah kah kah..

kah kah kah... KALAU HASAN MALIK BOLEH LAAA.... kah kah kah

woit... GST ERTINYA KENA CUKAI... kah kah kah..

 kah kah..,.KENA CUKAI ERTINYA  DUIT  DIRAMPAS KERAJAAN... kah kah ..

kah kah ka..GST IALAH ROMPAKAN SIANG HARI... kah kah kah..

kah kah kah....NAK TERANG MACAM MANA LAGI?... kah kah kah

woit..JANGAN HASAN MALIK KAN RAKYAT... kah kah kahj

MAT BODOH 
GRADUAN MALAY STUDIES

-----------

BELANJAWAN NAJIBAH

Belanjawan orang kaya, yang miskin papa kedana
Pelaksanaan Cukai Barangan dan Perkhidmatan (GST) seperti yang diumumkan Dato' Sri Najib Tun Razak dalam ucapan belanjawannya di Parlimen hari ini adalah satu tamparan hebat kepada golongan miskin dan berpendapatan rendah.

Malah, bermula pada kadar 6%, adalah sangat melampau. Perbandingan pelaksanaan GST yang dilaksanakan di Singapura pada kadar 7% sekarang ini juga adalah cubaan mengelirukan rakyat kerana ia mula diperkenalkan pada tahun 1994 dengan kadar hanya 3%, sejak 13 tahun yang lalu.
Dalam apa keadaan pun, membuat perbandingan dengan negara seperti Singapura dan negara-negara Eropah adalah sia - sia disebabkan tahap urus tadbir yang baik jauh lebih tinggi di negara - negara tersebut.
Bagi rakyat Malaysia, kos sara hidup sudah cukup membebankan tanpa GST. Dengan adanya cukai ini, beban yang lebih berat akan menimpa golongan miskin memandangkan mereka hampir tidak ada pilihan lain selain membelanjakan juga sebahagian besar daripada pendapatan boleh guna (disposable income) yang ada.

Hujah Najib bahawa GST akan menyebabkan kos barangan dan perkhidmatan semakin berkurang adalah bohong dan sekali lagi cuba mengelirukan rakyat.

Majoriti rakyat tidak akan dapat memanfaatkan GST dengan penjimatan ataupun pelaburan seperti golongan kaya dan berpendapatan tinggi. Ini akan mewujudkan jurang yang lebih nyata dan menyebabkan ketidakadilan sosial yang lebih berpanjangan.

Jika belanjawan tahun lalu adalah belanjawan rakyat disebabkan pilihanraya bulan Mei lalu, maka yang ini merupakan belanjawan orang kaya kerana kerajaan UMNO dan Barisan Nasional merasakan ia sudah tidak lagi terhutang budi kepada rakyat.

Mereka lewatkan GST kerana mereka tahu rakyat akan membantah dan kini selepas pilihan raya mereka melaksanakannya. Maka Belanjawan 2014 ini hanya akan melebarkan kesenjangan ekonomi rakyat. Jurang kaya - miskin, gini - coefficient rakyat akan terus meluas.

Selain itu, saya meramalkan tekanan inflasi yang bakal menimbun serta kos sara hidup yang kian meningkat.

Dorongan untuk memacu sektor pelancongan, dengan membina lebih banyak hotel bertaraf lima bintang dan bersaing dengan dunia untuk memiliki bandar terhebat tidak memberi kelebihan dan kemakmuran kepada rakyat.

Di mana usaha Kerajaan untuk merendahkan kos pengangkutan atau memperbaiki pengangkutan awam ? Tidak ada disebut tentang perumahan mampu milik. Malah program kesihatan rakyat terus diabaikan.

Meskipun peruntukan yang diumumkan amat substansial, namun yang masih menjadi permasalahan adalah pengagihan dan penggunaan dana tersebut. Perbelanjaan negara tahun lalu tentang latihan Bahasa Inggeris sahaja sudah cukup menjadi contoh bagaimana pembaziran berlaku.

Dana keusahawanan melalui pinjaman mudah bagi mengurangkan pengangguran di kalangan graduan hanya akan menjurus kepada nilai hutang yang semakin memuncak. Apa yang diperlukan oleh graduan - graduan ini adalah kemahiran'soft skill' dan lebih banyak latihan kemahiran dan teknikal untuk meningkatkan kebolehan mereka diambil bekerja, bukan hutang yang lebih banyak. Cadangan untuk memberi dana kepada pelajar lepasan SPM untuk latihan kemahiran adalah baik dari segi prinsip, akan tetapi yang lebih signifikan adalah soal pelaksanaan serta pengkhususan di lapangan.

Kita semua setuju bahawa defisit belanjawan mesti dikurangkan, tetapi memeras lebih banyak wang daripada rakyat bukanlah caranya. Masalah asas adalah soal ketirisan, pembaziran dan rasuah. Dengan menangani masalah ini secara tidak komprehensif, kita tidak akan mampu untuk menyelesaikan masalah yang tidak akan berkesudahan. Masalah ini tidak mampu diselesaikan dengan hanya mengutip cukai sebanyaknya.

MOHAMED AZMIN ALI---------

SITI NAJIBAH TERSERLAH LAGI
SITI NAJIB WANITA TULEN

 KUALA LUMPUR:Kerajaan akan melaksanakan cukai barangan dan perkhidmatan (GST) berkuatkuasa 1 April 2015 bagi menggantikan cukai jualan dan perkhidmatan yang dimansuhkan.
Najib Tun Razak
KUALA LUMPUR - Ekonomi negara diunjurkan berkembang lebih kukuh pada kadar lima...

KAH KAH KAH
KAH KAH KAH
KAH KAH KAH

woit... SPEAKER DEWAN SELANGOR PANGGIL NAJIB JANTAN SUWEY.... kah kah kah..

kah kah kah...HARI INI SUWEY LAGI... kah kah kah ...

kah kah kah.... BENTANG BUJET..PAKAI BAJU JINGGA...kah kah kah..

kah kah kah... GST  MULA PADA 1 APRIL 2015.... kah kah kah..

kah kah kah.... HARI APRIL FOOL... kah kah kah....

woit... SIAPA PENASEHAT NAJIB INI?.... kah kah kah


-----------