Jumaat, 13 Mei 2022

MALAPETAKA CUACA - BANJIR

 


INI BUKTI

MALAPETAKA

CUACA

AMIN

KENYA KEMARAU

AUSTRALIA BANJIR

KHALAS

PELACUR TUNGGU LAMAUMNO belum putuskan mesyuarat tentukan status Muafakat Nasional

BANGI – UMNO masih belum menentukan status kerjasama parti itu dengan Pas dalam Muafakat Nasional (MN).

Naib Presiden UMNO, Mahdzir Khalid berkata, setakat ini mesyuarat bagi membincangkan kerjasama itu masih belum diadakan.

“Belum lagi adakan mesyuarat bagi membincangkan (mengenai status Muafakat Nasional), saya sebut apa-apa keputusan parti akan buat,” katanya ketika majlis sambutan Hari Raya Aidilfitri Kementerian Pembangunan Luar Bandar di Bangi, sebentar tadi.

Mahdzir diminta mengulas mengenai kenyataan Timbalan Presiden UMNO, Datuk Seri Mohamad Hasan mengenai kedudukan MN yang dibina UMNO bersama Pas pada 2019 akan dimuktamadkan tidak lama lagi oleh UMNO.

Semalam Mohamad berkata, apa-apa kenyataan daripada orang-orang dalam kedua-dua parti hanyalah bersifat pandangan semata-mata.

Mohamad turut berkata, segala keputusan akan dibuat oleh kepimpinan parti.

PELACUR

DAH TUNGGU

LAMA SANGAT

KAH KAH KAH

TAK PANCUT

PANCUT

KAH KAH KAH

PELACUR DAH

BUKA LUAS

KANG KANG

KAH KAH KAH

PELACUR DAH

GOYANG

PUNGKOK

KAH KAH KAN

MASIH TAK

PANCUT PANCUT

KAH KAH  KAH

RAKYAT BENCI ORANG POLITIK

  RAKYAT BENCI

ORANG POLITIK

KHALAS

Unknown commented on

 "HARI RAYA KE 12"

Wahai orang politik yang polek, dalam badan kita ada dua ekor serigala sedang bertempur satu serigala jahat, satu serigala baik, yang mana akan menang bergantung kamu beri makan, sekarang rakyat dah bonci, kamu jangan rungut. sebab tak ramai rakyat yang suka buat kawan dengan serigalo… Wahai orang-orang politik yg polek, kurangkan guruh keluar dari mulut, banyakkan kilat gerak dek tangan, sekarang rakyat dah bonci, kamu jangan rungut.


 Wahai orang-orang politik yg polek, kena didik diri sentiasa mendengar, jangan dek lidah korang pekak, sekarang rakyat dah bonci, kamu jangan rungut. Wahai orang-orang politik yg polek, Kemiskinan memang bawa masalah, tapi tidak sebanyak masalah timbul jika tak jujur, kaki putar, sekarang rakyat dah bonci, kamu jangan rungut. #guaTambahNukilanTokTT

TAHNIAH - TANGKAP IBRAHIM ALI

 Jawatankuasa khas setuju hampir semua dasar larangan tukar parti, kata menteri

JAWATANKUASA Pilihan Khas Parlimen Bagi Menimbang Rang Undang-Undang Perlembagaan (Pindaan) (No 3) 2022 Mengenai Peruntukan Larangan Ahli Dewan Rakyat Bertukar Parti mencapai kata sepakat dalam hampir semua perkara dasar mengenai gubalan Rang Undang-undang itu.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Wan Junaidi Tuanku Jaafar yang juga pengerusi jawatankuasa itu berkata kata sepakat dicapai pada mesyuarat semalam yang turut mendapatkan pandangan bertulis daripada badan bukan kerajaan (NGO), kumpulan masyarakat madani (CSO), parti-parti politik dan pakar akademik berkaitan parameter gubalan rang undang-undang (RUU) itu.

”Mesyuarat ini seterusnya akan meneliti pandangan bertulis berkenaan sebelum RUU ini dapat dimuktamadkan,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Katanya, segala prosiding dalam Jawatankuasa Pilihan Khas akan direkodkan dalam satu penyata selaras dengan ketetapan Peraturan Mesyuarat 80(1), sebelum dibentangkan kepada ahlinya untuk mendapat persetujuan, seterusnya dibentangkan serta dibahaskan dalam sidang khas Dewan Rakyat yang dicadang untuk diadakan bulan depan.

Beliau berkata RUU itu akan dibentangkan dan dibahaskan di kedua-dua Dewan Rakyat dan Dewan Negara pada masa yang akan ditetapkan nanti.

Menurut Wan Junaidi pihak jawatankuasa akan bermesyuarat semula pada 19 Mei ini untuk meneliti draf RUU yang disediakan Jabatan Peguam Negara berpandukan maklum balas diterima melalui semua keputusan dasar dan perincian tafsiran dibuat mesyuarat semalam.

”Selain itu, draf RUU ini juga akan dibentangkan kepada Jawatankuasa Pemandu Transformasi dan Kestabilan Politik untuk dimaklumkan kepada Jawatankuasa Pemandu tersebut,” katanya.

Beliau berkata mengikut usul yang dibentangkan semasa Mesyuarat Khas Dewan Rakyat pada 11 April lepas, Jawatankuasa Pilihan Khas ini diberi tempoh masa satu bulan untuk menyediakan penyata.

Bagaimanapun beliau berkata jawatankuasa itu boleh melanjutkan tempoh pembentangan penyata kepada Parlimen mengikut usul yang sama bagi memperhalusi draf RUU berkenaan dan Penyata Parlimen.

Beliau berkata jawatankuasa itu akan meneruskan tugas mengikut mandat diluluskan Parlimen dan diharapkan RUU berkenaan dapat dibentang pada sidang khas Parlimen di bawah Peraturan 11(3) atas budi bicara perdana menteri dan pertimbangan Jemaah Menteri.

“Sehingga kini prestasi jawatankuasa ini adalah sangat menggalakkan dengan sokongan semua ahli termasuk kerjasama daripada Parlimen, Bahagian Hal Ehwal Undang-Undang Jabatan Perdana Menteri dan Jabatan Peguam Negara,” katanya. – Bernama, 13 Mei, 2022.

TAHNIAH

LULUSKAN 

AMIN 

HALANG

TANGKAP

 IBRAHIM ALI

KHALAS

TINDAKAN PIHAK BERKUASA

 
Polis tahan enam individu dalam Op Noda

KUALA LUMPUR – Polis menumpaskan satu sindiket pelacuran dengan tertangkapnya enam individu yang disyaki dalang sindiket tersebut di sebuah premis di Jalan Landak, Off Jalan Pudu, di sini, pada Rabu lalu.

Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Noor Dellhan Yahaya berkata, semasa serbuan jam 10.20 malam itu, pihaknya menahan lima wanita tempatan dan seorang lelaki warga asing berusia antara 29 tahun hingga 55 tahun kerana dan disyaki terlibat dalam aktiviti pelacuran di sekitar kawasan Pudu.

“Hasil pemeriksaan di dalam premis tersebut telah merampas wang tunai RM310, 15 keping kondom, lima gulung tisu, lima buku catitan dan satu telefon bimbit jenama Vivo milik suspek,” katanya dalam kenyataan, hari ini.

Tambah beliau, siasatan awal mendapati setiap pelanggan yang datang ke premis pelacuran itu dikenakan bayaran sebanyak RM80 hingga RM100 bagi setiap satu jam perkhidmatan seks yang ditawarkan oleh pelacur.

Menurut Noor Dellhan, kesemua mereka ditahan untuk membantu siasatan yang dijalankan di bawah Seksyen 372B Kanun Keseksaan.

Tambah beliau, suspek direman selama empat hari mulai 12 hingga 15 Mei ini bagi siasatan. 

WOIT

ALAMAK

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

BILA PIHAK

BERKUASA

AMBIL TINDAKAN

BURIT LENDIR

NAIK HARGA

KAH KAH KAH

DUA TAUN

TAK LEPAS AIR

KAH KAH KAH

HARGA BURIT

JUGA IKUT 

PASARAN 

KAH KAH KAH

PASARAN

MINYAK IKUT

PERANG UKRAINE

KAH KAH KAH

PASARAN

BURIT LENDIR

IKUT TINDAKAN

DBKL

KAH KAH KAH

SEKATAN EKONOMI CEKIK LEHER SENDIRI

 


EROPAH LANCAR

SEKATAN EKONOMI

CEKIK LEHER

SENDIRI

KHALAS

PROJEK GUA DI RANJANG TAK PERLU MODAL

 


PROJEK GUA

DI RANJANG

TAK PERLU

 MODAL $$$ 

SAMA SAMA ENJOI

KHALAS

Unknown commented on

 "PUKI RAHAH - 

DUIT MASIH TAK SAMPAI"

Padan muka, Isham! Sejak 1971 sibuk semai benih sana sini, gundik berpuluh, anak simpanan berdozen. Cucu pun dah ada! Banyak duit nak bagi sara hidup. Duit K G B, duit N E D, pun tak akan cukup. Ingat lain kali kalau nak semai benih, jangan lupa pakai salut getah dulu. Nak minum susu tak payah bela lembu!


BUKAN MANGSA FSHEN DAN TEKNOLOJI

 


BUKAN MANGSA

FESHEN DAN

TEKNOLOJI

KHALAS

Unknown commented on

 "PUKI RAHAH - DUIT 

MASIH TAK SAMPAI"

woi gila mana ada orang pakai nokia .. lu gila apa nak pakai nokia... dari pakai nokia baik pakai publik fon.. kah kah kah


ROSMAH DAN NAJIB

 


ROSMAH

LAGI

HARI

 JATUH HUKUM

AMIN


NAJIB

LAGI 

HARI  

MASUK JIL

 KHALAS


BULUR TAK MAKAN

 BULUR TAK MAKAN

AKIBAT

MALAPETAKA 

CUACA

KHALAS

AMARAN - MALAPETAKA DUNIA

 KITA SEMUA 


AKAN MUSNAH


Climate chaos certain if oil and gas mega-projects go ahead, warns IEA chief


Pakar ekonomi tenaga terkemuka dunia telah memberi amaran agar tidak melabur dalam pembangunan minyak dan gas baharu yang besar, yang akan memberi sedikit impak kepada krisis tenaga semasa dan harga bahan api yang melambung tinggi tetapi memberi kesan kepada kemusnahan kepada planet ini.

Fatih Birol, pengarah eksekutif Agensi Tenaga Antarabangsa (IEA), menjawab siasatan di Guardian yang mendedahkan syarikat bahan api fosil merancang projek "bom karbon" besar yang akan memacu  malapetaka cuaca.

Beliau berkata negara mesti berusaha untuk menggantikan minyak dan gas Rusia dalam masa terdekat tanpa merosakkan prospek jangka panjang mereka.

"Saya faham sesetengah negara mungkin melihat bahan api fosil baharu tetapi mereka harus ingat ia mengambil masa bertahun-tahun untuk memulakan pengeluaran," katanya. "[Projek sedemikian] bukanlah penyelesaian kepada keperluan keselamatan tenaga kami yang mendesak dan ia akan mengunci penggunaan bahan api fosil."

Pendedahan oleh Guardian menunjukkan hampir 200 projek bom karbon sedang dalam perancangan, atau sudah mula mengepam, yang setiap satu akan menghasilkan sekurang-kurangnya 1 bilion tan pelepasan karbon dioksida sepanjang hayat mereka, bersamaan dengan kira-kira 18 tahun pelepasan global semasa.

Setiausaha Agung PBB juga menggesa untuk menamatkan projek bahan api fosil baharu, memberi amaran bahawa perubahan iklim menimbulkan "ancaman wujud kepada kita semua - kepada seluruh dunia".

Bercakap pada sidang akhbar pada hari Rabu, António Guterres berkata: “Pemancar utama mesti mengurangkan pelepasan secara drastik, mulai sekarang. Ini bermakna mempercepatkan penamatan ketagihan bahan api fosil kami dan mempercepatkan penggunaan tenaga boleh diperbaharui bersih."

IEA menasihatkan hampir tepat setahun yang lalu bahawa tiada pembangunan gas, minyak atau arang batu baharu boleh berlaku mulai tahun ini dan seterusnya jika dunia mengehadkan pemanasan global kepada 1.5C. Penemuan itu menyebabkan gelombang kejutan dalam kalangan kerajaan menjelang sidang kemuncak iklim Cop26 PBB di Glasgow pada November, di mana para pemimpin bersetuju untuk mengemukakan rancangan nasional selaras dengan had 1.5C.

Tetapi banyak negara, dan syarikat sektor swasta, telah mengabaikan nasihat itu, seperti yang ditunjukkan oleh penyiasatan Guardian terhadap projek bahan api fosil yang sedang dibangunkan. Bom karbon ini sebenarnya akan menghapuskan sebarang harapan untuk kekal dalam ambang 1.5C.AMARAN

TELAH DIBERI

TAPI

KAUM KAPITALIS

SYARIKAT MINYAK

MASIH DEGIL

AMIN

DUNIA AKAN

MUSNAH

AMIN

TAKDA SIAPA

AKAN SELAMAT

DARI

MALAPETAKA

CUACA

KHALAS

SAPA AKAN JADI PEGUAM ?

 
Pemandu treler direman 4 hari bantu siasatan 

PEMANDU treler yang ditahan bagi membantu siasatan kemalangan maut di KM245.2 Lebuhraya Utara Selatan arah utara, dekat Kuala Kangsar tengah malam tadi direman selama empat hari mulai hari ini.

Ketua Polis Daerah Kuala Kangsar ACP Omar Bakhtiar Yaacob berkata reman ke atas pemandu berumur 28 tahun sehingga Ahad ini dibuat untuk membolehkan siasatan lanjut dijalankan di bawah Seksyen 41(1) Akta Pengangkutan Jalan 1987.

“Siasatan polis mendapati pemandu treler itu mempunyai 22 saman.

“Daripada jumlah itu, 21 saman sudah dibayar termasuk lapan saman kesalahan pandu laju,” katanya ketika dihubungi hari ini.

Dalam kemalangan itu, lima mangsa yang rentung merupakan pelajar Universiti Sultan Azlan Shah (USAS) yang juga rakan serumah.

Mereka ialah Muhammad Nasrun Aidol Munir Akbar, 22, yang memandu kereta, Ahmad Naim Najmi Ahmad Hafizan, 21, penumpang hadapan, Muhammad Nabil Haikal Muhammad Fariz, 19, Ahmad Akmal Ahmad Mokhlis, 20, dan Iqbal Hasnun Halimi, 23, yang duduk di bahagian penunpang belakang.

Siasatan awal polis mendapati kemalangan berlaku apabila treler yang membawa muatan mozek datang dari arah selatan menghala ke utara sedang memandu di lorong kanan disebabkan lorong kiri laluan dari KM246 hingga 244.4 ditutup bagi penyelenggaraan jalan.

Pada masa sama, kereta jenis Honda City dinaiki kelima-lima pelajar itu sedang mengekori di belakang treler berkenaan dengan memperlahankan kenderaan namun dengan secara tiba-tiba datang treler membawa muatan besi pagar yang memandu dari arah sama di belakang kereta itu tidak sempat membrek dan mengelak lalu merempuh bahagian belakang kenderaan itu.

Treler itu kemudian menyeretnya ke hadapan sehingga melanggar bahagian belakang treler muatan mozek berkenaan. – Bernama, 12 Mei, 2022.

JIKA PEMANDU

INI KAYA

DIA AKAN

LANGGAN PEGUAM

MAHAL

AMIN

MACAM KES

BASIKAL LAJAK

UNTUK BEBAS

DARI KES BUNUH

KHALAS

YANG NI PAK LEBAI TAK TAHU

 YANG NI

PAK LEBAI

TAK TAHU

AMIN

AYAT TAK ADA

KAH KAH KAH

Unknown commented on 

"BUKTI BAHAYA

 CHINA MERAH"

Mekdonal.. starfakk.. ayam kepci... Cokakola da lama menjahanamkan manusia... All food processing.. buat kat kilang.. campur bahan kimia.. tak elok utk kesihatan... Lemahhhh

RAJA NAK CABUT LARI

 


BILA RAKYAT

 MARAH

RAJA NAK CABUT 

LARI

KHALAS

MASUKKAN NAJIB DAN ROSMAH KE PENJARA SEKARANG !

 MASUKKAN

NAJIB ROSMAH

KE PENJARA

SEKARANG

KHALAS

Unknown commented on 

"MERPATI DUA SEJOLI"

95 kalau terbalikkan nombor tu pun boleh jadi 56. Dah alang2 laki bini penyamun keluarga cekai. Hidup pun dalam jel menyusahkan orang elok pergi mati saja. Tapi sebelum tu rampas semua harta duit ringgit yang malaon sial 2ekor ini curi untuk bagi makan anak2 budak2 sekolah. Lepas itu giliran celaka bung kinabatangan sekali dengan bini dia tu. Banyak ekor celaka sial yang mencuri samada bersongkok atau kopiah putih elok heret semua cepat sebelum diaorang lari pada malam hari

PUKI RAHAH - DUIT MASIH TAK SAMPAI

 

MASA DI UM

DUIT KGB

MASA DI UK

DUIT MI6

KEMUDIAN DUIT

ANWAR

KEMUDIAN DUIT

ZAHID

KEMUDIAN DUIT

MADEY

KEMUDIAN DUIT

AZMIN

SEKARANG  DUIT

NED

AMIN

PUKI RAHAH

DARI TAHUN 1971

DUIT MASIH

TAK SAMPAI 

KHALAS 

KALAU SAMPAI

MEMANG

 NAK BELI

 NOKIA BARU 

NOKIA LAMA 

DAH KONG

KHALAS

Unknown commented on 

"BUKTI BAHAYA 

CHINA MERAH"

Rupanya Isham dah terima duit hantaran dari N E D. Tahniah! Dah masa tukar kereta baru dan Nokia baru. Aku ada satu soalan. Berapa dollar Isham jual maruah? Tanya saja

HARI RAYA KE 12

 HARI RAYA KE 12

JUMAAT  13/5/2022

KITA SAMPAI  HARI KE 12
BERAYA

13 MEI
FRIDAY THE THIRTEEN
JENG JENG JENG

ANGKA KOBID NAIK
2000+++
WOW
APA DAH JADI ?

INFLASI
HARGA BARANG MAKANAN
MAKIN NAIK
HARGA BAHAN BAKAR MINYAK
MAKIN NAIK
TAPI GAJI TAK NAIK

NILAI RINGGIT JATUH
INI MENJADIKAN
KEADAAN LEBIH TERUK
BAHAN IMPOT JADI MAHAL
KERANA RINGGIT KITA MURAH
AMIN

UKRAINE
KINI SAHIH PERANG 
BERJANGKA PANJANG
MAKIN JELAS
MAKIN TERANG
RANCANGAN AMERIKA
UNTUK MEMUSNAHKAN RUSIA
ADA NIAT
UNTUK MEMECAHKAN RUSIA
RUSIA BARAT
RUSIA TENGAH
RUSIA TIMUR
INI STRATIJI AMERIKA NATO

RUSIA TIDAK AKAN UNDUR
AKHIRNYA SELURUH
KOTA KOTA DI UKRAINE HANCUR
KINI 6 JUTA WARGA UKRAINE
DAH JADI ORANG PELARIAN PERANG
APAKAH EROPAH
SANGGUP MENAMPONG?
SAMPAI BILA ?

SRI LANGKA
KAH KAH KAH
RUMAH RAJA PAKSA
DI BAKAR
KAH KAH KAH

SYABAS
TAHNIAH
KAH KAH KAH

HOKKIEN
PAGI INI CERAH SEGAR
MATA HARI DAH KELUAR BERSINAR

HOW WOW BERLAGU
TERKUKUR
KUR KUR KUR
DISANA SINI

HA HA
DI PADANG RUMPUT  YANG LUAS
PIPIT UBAN SEDANG MENUAI
BERPULUH  EKOR TERBANG
BERKAWAN KAWAN
PERGI DAN DATANG
DIMANA RUMAH MEREKA
GUA TAK TAHU
TAPI PAGI DAN PETANG
PASTI ADA DI HOKKIEN
AMIN

BRO
SENYUM
GEMBIRA KITA LAHIR KEMBALI
HARI INI UNTUK MEMBUAT
AMAL KEBAJIKKAN

BRO
BILA POKOK AKHIR DITEBANG
BILA IKAN TERAKHIR DITANGKAP
SUNGAI TELAH BERACUN
BARULAH UMAT MANUSIA
SEDAR BAHAWA
DUIT KERTAS ITU
TIDAK BOLEH DIMAKAN

BRO
DALAM BADAN KITA
ADA DUA EKOR SERIGALA
SEDANG BERTEMPUR
SATU SERIGALA JAHAT
SATU SERIGALA BAIK
YANG MANA AKAN MENANG
BERGANTUNG PADA
SERIGALA
YANG MANA KITA BERI MAKAN

BRO
LEBIH BAIK KITA
KURANGKAN GURUH DIMULUT
DAN BANYAKKAN KILAT
DI TANGAN

BRO
SENTIASA MENDENGAR
JIKA TIDAK
LIDAH AKAN  MEMBUAT LU
PEKAK

BRO
CARI PENCERAHAN
BUKAN ILMU
ILMU DARI YANG TELAH BERLALU
PENCERAHAN UNTUK
MASA DEPAN

BRO
KELEMAHAN MUSUH KITA
MENJADIKAN KITA GAGAH

BRO
JANGAN MEMBUAT
PERNILAIAN TERHADAP
JIRAN  LU
SEBELUM LU 
PAKAI KASUT DIA
DAN BERJALAN SELAMA
DUA BULAN

BRO
KEMSIKINAN
BAWA  MASAALAH
TAPI TIDAK SEBANYAK
MASAALAH TIMBUL
JIKA KITA TAK JUJUR
KAKI PUTAR

BRO
JADIKAN LAH
MUSUH KITA BIJAK DAN BERANI
JIKA KITA DIKALAHKAN
KITA TIDAK AKAN MERASA MALU

BRO
BURUNG YANG DAH KENYANG
TAK MUNGKIN AKAN TERBANG
SEPANTAS BURUNG
YANG MASIH LAPAR

BRO
RAYAKAN KEMUDAAN
YAKINI YANG BERUMUR
AMIN

LAKUKAN SEKARNG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERAYA