Jumaat, 11 Mac 2022

ASKAR NYOROK DI BELAKANG BUNTUT ORANG KAMPUNG

 


ASKAR NYOROK

DI BELAKANG

 BUNTUT

ORANG KAMPUNG

KHALAS

BILA KEPALA TAIK DAH KELUAR BARU NAK CARI JAMBAN

 


Pihak berkuasa tak bertindak atas aduan pergerakan tanah, kata penduduk

PENDUDUK di Taman Bukit Permai 2, Ampang berkata mereka sudah membangkitkan kebimbangan mengenai pergerakan tanah kepada pihak berkuasa sebelum ini tetapi tiada tindakan diambil.

Dalam lawatan ke kawasan kejadian tanah runtuh yang mengorbankan empat penduduk semalam, seorang penduduk yang mahu dikenali sebagai Leong memberitahu The Malaysian Insight kematian boleh dielakkan sekiranya pihak berkuasa tempatan Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) mengambil serius kebimbangan mereka.

“Pihak berkuasa sangat lambat dalam menjalankan tugas mereka dan kematian boleh dielakkan.

“Beberapa bulan lalu penduduk di sini membuat aduan mengenai pergerakan tanah. Pihak berkuasa datang dan melihat tetapi mereka berkata semuanya baik-baik sahaja.

“Tetapi lihatlah sekarang. Apa yang baik-baik saja?,” kata Leong.

Leong berkata dia tidak bercadang untuk keluar dari rumahnya kerana tidak mempunyai tempat untuk tinggal.

“Saya hanya berdoa agar tidak berlakunya hujan sekali lagi dan memburukkan keadaan,” katanya.

Seorang lagi penduduk Fakhrul Ariffin, 24, berkata dia dan keluarganya menginap di sebuah hotel dan pulang hari ini untuk memeriksa rumah keluarganya itu.

Fakhrul juga berkata dia mengenali jiran yang pernah membuat aduan kepada MPAJ tetapi tiada tindakan diambil.

“Jiran saya memberitahu kami apa yang mereka lakukan dengan MPAJ. Pihak bomba datang dan melihat tetapi mereka mengatakan ia tidak serius jadi mereka pergi,” katanya. 

Fakhrul berkata keluarganya terpaksa berpindah kerana tiada bekalan elektrik dan air sejak 24 jam lalu.

Seorang lagi penduduk yang mahu dikenali sebagai Samuel berkata dia keluar dari rumahnya malam tadi sejurus kejadian tanah runtuh.

Seperti Taman Bukit Permai banyak kawasan perumahan di kawasan Ampang terletak berhampiran lereng bukit.

“Sebaik sahaja kami melihat tanah runtuh kami segera berpindah kerana tidak pasti betapa teruknya ia boleh berlaku.

“Saya bersyukur kerana tidak berlaku sebarang kerosakan pada harta benda saya tetapi saya masih bimbang tanah runtuh boleh berlaku lagi berikutan cuaca hujan,” katanya.

Samuel pulang ke rumahnya hari ini untuk memindahkan beberapa barang ke rumah saudara di Shah Alam.

Apa yang menimbulkan kemarahannya ialah kekurangan maklumat atau sebarang amaran mengenai kemungkinan tanah runtuh memandangkan hujan setiap hari sebelum tanah runtuh dan terutamanya selepas banjir kilat yang melanda pusat bandar Kuala Lumpur dan kawasan terpencil pada Isnin.

“Saya terkejut mereka tidak mengeluarkan sebarang amaran awal kerana musim hujan dan kemungkinan tanah runtuh sangat tinggi,” katanya.

Tanah runtuh di Taman Bukit Permah 2 berlaku pada 5.54 petang semalam dan meragut empat nyawa. Seorang turut cedera selain 15 rumah dan 10 kenderaan mengalami kerosakan.

Polis berkata mangsa yang maut ialah A. Mahendra, 36, E. Ramasamy, 58, Mohd Saifullah Ridzuan Ishak, 34 dan Chong Siew Kim, 85.

Maklum balas segera Kementerian Perumahan dan Kerajaan Tempatan ialah memperuntukkan RM1 juta kepada MPAJ untuk kerja pembersihan yang akan dimulakan sebaik kawasan itu diisytiharkan selamat.

Awal hari ini The Star melaporkan sebanyak 48 rumah di kawasan terjejas diarah dipindahkan. 

Menteri Besar Selangor Amirudin Shari berkata Jabatan Kerja Raya dan Institut Kerja Raya Malaysia akan menjalankan kajian tanah dalam tempoh tiga hingga lima hari akan datang. – 11 Mac, 2022.

KEPALA TAIK

DAH TERSOMBOL

BARU NAK

CARI JAMBAN

KAH KAH KAH

PERUT DAH

BUNTING BARU

NAK PAKAI

KONDOM

KAH KAH KAH

SIKAP PEGAWAI

KERAJAAN

SIKAP AHLI 

MAJLIS SELALU

MEMBAWA BALA

AMIN

TAPI BILA NAK

BUAT HIGHWAY

CEPAT BERTINDAK

BAWA PETA

AMIN

BILA PEMAJU 

NAK AMBIL TANAH

DENGAN SEGERA

HALAU PENDUDUK

AMIN

INILAH YANG

PERLU  DISELIDIKI

PUNCA  SEBAB

KEMALANGAN

BUKAN NAK 

CARI SAPA SLAH

TAPI NAK ELAK 

JANGAN 

BERLAKU LAGI

KHALAS

DARURAT CUACA

 


Rekahan tanah, 200 penduduk sekitar Taman Permai kosongkan rumah

LEBIH 200 penduduk melibatkan 48 rumah di Taman Bukit Permai 2, Ampang diarah mengosongkan kediaman mereka susulan terdapat rekahan tanah yang dikhuatiri menyebabkan pergerakan tanah di lokasi kejadian tanah runtuh itu.

Pegawai Daerah Hulu Langat Dr Ani Ahmad berkata arahan mengosongkan kediaman itu adalah serta-merta bagi memberi ruang kepada pihak berkuasa melakukan kajian terperinci.

“Sebanyak 48 rumah di empat lorong diarah untuk dikosongkan bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku memandangkan keadaan cuaca tidak menentu ketika ini.

“Kami ada menyediakan pusat pemindahan sementara (PPS) di Dewan Orang Ramai Majlis Perbandaran Ampang Jaya (MPAJ) yang terletak berhampiran dengan lokasi kejadian,” katanya pada sidang media di lokasi kejadian hari ini.

Ani berkata setakat ini tiada mangsa tinggal di PPS berkenaan kerana ada yang memilih untuk tinggal di rumah saudara, hotel dan inap desa berdekatan.

Namun, katanya PPS berkenaan sentiasa dibuka kepada penduduk yang mahu tinggal sementara di sana.

Ani berkata satu pusat pengurusan bencana daerah melibatkan kerjasama beberapa agensi antaranya MPAJ; Jabatan Kerja Raya; Polis Diraja Malaysia; dan Jabatan Bomba dan Penyelamat diwujudkan bagi merangka strategi lebih teratur dalam mengendalikan kejadian itu.

“Setakat ini kerja pembersihan tidak boleh dilaksanakan kerana perlu melihat aspek kestabilan cerun berkenaan,” katanya.

Kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Permai 2, Ampang pada 5.54 petang semalam meragut empat nyawa dan menyebabkan seorang cedera ringan selain menyebabkan 15 rumah serta 10 kenderaan rosak. – Bernama, 11 Mac, 2022. 

INI BARU

PERMULAAN

AMIN

INI RINTIK

RINTIK TANDA

DARURAT CUCA

AMIN

YANG AKAN

SAMPAI LAGI

1000 KALI

HEBAT DARI INI

KHALAS

UMAT MANUSIA

TAK UBAH 

GAYA HIDUP

AKAN DILANDA

MALAPETAKA 

KHALAS 

BERTINDAK 

SEKARANG

AMIN


KHALAS

HARI HARI AKHIR SAEKOR KYIV

 HARI HARI AKHIR

SAEKOR KYIV

KHALAS

DARURAT CUACA

 


MetMalaysia beri amaran kemungkinan banjir sehingga Mei

HUJAN lebat dan ribut petir dalam fasa peralihan monsun yang bermula dari 14 Mac hingga Mei berpotensi menyebabkan banjir berlaku di bahagian Semenanjung, Sabah dan Sarawak, kata Jabatan Meteorologi Malaysia hari ini.

Kawasan yang terjejas adalah di pantai barat dan pedalaman Semenanjung, bahagian barat Sabah serta barat dan tengah Sarawak, kata jabatan itu dalam satu kenyataan.

Fasa peralihan monsun menandakan berakhirnya Monsun Timur Laut yang bermula sejak 3 November tahun lalu.

Bermula pada 14 Mac ia dijangka berterusan sehingga Mei dengan hujan diramalkan pada sebelah malam.

“Semasa fasa peralihan monsun ini rantau negara menerima tiupan angin lemah dari pelbagai arah yang amat sesuai untuk kejadian ribut petir yang lazimnya membawa hujan lebat berserta angin kencang dalam jangka masa singkat.

“Kejadian ini berlaku terutamanya pada waktu petang dan awal malam.

“Keadaan cuaca ini berpotensi menyebabkan banjir kilat dan kerosakan kepada struktur yang tidak kukuh,” kata jabatan itu. 

Jabatan itu menasihatkan orang ramai berwaspada dalam tempoh ini.

Pada Isnin hujan lebat menyebabkan banjir kilat di beberapa bahagian Kuala Lumpur dan Selangor.

Ia kemudiannya digambarkan oleh Menteri Alam Sekitar dan Air Tuan Ibrahim Tuan Man sebagai hujan “purata setengah bulan dalam dua jam”.

Di dalam pusat bandar antara kawasan yang terjejas ialah terowong Tabung Haji, terowong Jalan Chan Sow Lin, Jalan Pudu, Jalan Pahang, Jalan Sri Permaisuri Jalan Tun Razak. Kawasan luar yang terjejas termasuk Kuchai Lama dan Jalan Klang Lama.

Tujuh sungai di Kuala Lumpur dan Selangor dilaporkan melebihi paras bahaya berikutan hujan lebat.

Gambar tular menunjukkan kereta terkandas di jalan raya yang dinaiki air dan paras air meningkat di kawasan tempat letak kereta.

Beberapa negeri berdepan banjir paling teruk pada pertengahan Disember berikutan dua hingga tiga hari hujan lebat yang luar biasa menyebabkan lebih 70,000 orang kehilangan tempat tinggal pada kemuncak banjir dan mengorbankan 54 orang. – 11 Mac, 2022.


KITA 

DUNIA DAN

ALAM SEMESTA

SEDANG

BERHADAPAN

DENGAN

DARURAT CUACA

KHALAS

TAK CUCKUP DENGAN MAKAN GAJI BUTA

 


TAK CUKUP 

DENGAN MAKAN

GAJI BUTA

AMIN

SUSAHKAN HIDUP

ORANG RAMAI

KHALAS

Nazrio commented on

 "BUKAN HANYA TUKANG KEBUN

 DAN TUKANG SAPU"

saya sokong tt...Letih rakyat menggaji pegawai2 kerajaan serta haji hadi...amaLan gaji buta ni punah negara...kita penat2 kerja...pengamaL ajaran gaji buta kaut untung ...tak cukup itu pengamaL gaji juta set undang2 serta SOP peLik2 untuk kita bertujuan tunjuk dia "ADA KERJA" bukan MAKAN GAJI BUTA

KAWAN DENGAN PENCURI - DAPAT KONGSI DUIT CURI

 KAWAN DENGAN

PENCURI 

AMIN

DAPAT KONGSI

DUIT CURI

KHALAS

Unknown commented on

 "AL-KAWAHLI KATA BANGSA JOHOR KURANG ISLAM"

BILA ADA MUFAKAT NASIONAL PENCURI PUN JADI SUCI Bila sudah pandai berkawan dengan pencuri, maka kenyataan yang sesuai ialah: "PAS puas hati penjelasan Arul Kanda" dan "Timbalan Presiden PAS, Datuk Tuan Ibrahim Tuan Man, berkata parti itu menerima baik penjelasan Ketua Pegawai Eksekutif 1MDB, Arul Kanda Kandasamy" Kawan pencuri dan pencuri daripada kepala sampai ke ekor daripada tuan presiden sampai ke ekor semua pembohong

RETARD DAN ITUK PATAH KAKI

 


RETARD DAN

ITIK PATAH KAKI

AMIN


Unknown commented on
 "TANAH MULA

 RUNTUH RANTAH"

Enche' TT, bala mendatang ketika negara berdepan pelbagai masalah, C19, ayam-ayam togeh bercakaran politik, penyamun perompak berusaha melepaskan diri, PM atas nama tak berkemampuan, wal retard berfatwa bukan-bukan berlagak bagai zoologist dll. 


Akan tersiarlah' pakar-pakar analysis memberi pandangan komen tang punca malapetaka dan penyelesaian.... tapi akhirnya bila keadaan sudah baik sedikit.. semua tu lupa... masing-masing yang berkenaan mungkin dah dapat habuan atau bayaran menonjolkan hidung panjang dan tinggi mereka... Itu la tanah airku Mesia Bokehland... :( :( :(

PERANG UKRAINE HARI KE 14

 


PERANG UKRAINE

HARI KE 14

AMIN

UNTUK ANAK SEMUA BANGSA - BANGSA SEMUA AGAMA

 


UNTUK ANAK

SEMUA BANGSA

DAN

BANGSA SEMUA

AGAMA

AMIN

Unknown commented on 

"TANAH MULA 

RUNTUH RANTAH"

Yg nk ucap alfatihah ni warga melayu ko.. wargo cino ko atau wargo koling...!? kompius nihh kah kah kah khalas...


SELAMAT PENGANTIN BARU

 SELAMAT

PENGANTIN

BARU

AMIN

SELAMAT 

MENIKMATI

SUSU  MANIS

CAP GANTUNG

KAH KAH KAH

PENGANTIN

LELAKI INI

TELAH CUBA 

MENGHUBUNGI

NAJIB

AMIN

DIA NAK TAHU

TEKNIK DAN

PENGALAMAN

NGENTOT DARI NAJIB

AMIN

 SAPA ATAS 

SAPA 

BAWAH 

AMIN

DARI DEPAN 

 DARI BELAKANG

 AMIN

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

SEDIH TENGOK UKRAINE - KENA KENCING LAGI

 


SEDIH SEDIH SEDIH

UKRAINE

 KENA KENCING

AMERIKA  & NATO

SEKALI LAGI

AMIN

KAH KAH KAH

TANAH MULA RUNTUH RANTAH


AL-FATIHAH 

Mangsa keempat dan kelima ditemukan, disahkan meninggal dunia, kata polis

MANGSA keempat dan kelima tanah runtuh di Taman Bukit Permai 2, Ampang, di Kuala Lumpur, ditemukan dan disahkan meninggal dunia.

Kedua-kedua lelaki itu merupakan korban ketiga dan keempat dalam insiden tanah runtuh. Sebelum itu seorang wanita warga emas dan seorang lelaki turut maut manakala seorang lelaki cedera.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Mohamad Farouk Eshak berkata kedua-dua mangsa merupakan lelaki warga tempatan dengan seorang daripada mangsa merupakan pekerja Syarikat Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd.

Beliau berkata mangsa keempat ditemukan pada pukul 12.46 tengah malam manakala mangsa kelima dijumpai pada pukul 1.59 awal pagi ini.

Identiti kesemua mangsa yang meninggal dunia masih belum dikenal pasti, katanya.


Mangsa kedua tanah runtuh Ampang disahkan meninggal dunia, kata polis

POLIS mengesahkan mangsa kedua wanita warga emas yang terlibat dalam kejadian tanah runtuh di Taman Bukit Permai di Ampang, meninggal dunia malam ini.

Ketua Polis Daerah Ampang Jaya ACP Mohamad Farouk Eshak berkata warga tempatan berusia 80-an itu berjaya dikeluarkan pasukan mencari dan menyelamat pada 9.15 malam tadi.

Beliau berkata mayat wanita itu ditemukan di dalam rumahnya dan telah dibawa ke Hospital Ampang untuk dibedah siasat.

Mohamad Farouk berkata wanita itu dipercayai isteri kepada mangsa pertama berusia 84 tahun yang terselamat dan cedera ringan dalam kejadian tersebut.

“Ketika ini, tiga lagi mangsa lelaki dikhuatiri tertimbus dengan seorang daripada mereka merupakan pekerja Pengurusan Air Selangor Sdn Bhd.

“Selain itu, kesemua penduduk di taman berkenaan kini ditempatkan di pusat pemindahan sementara (PPS) Taman Mega Jaya, sebagai langkah keselamatan,” katanya kepada pemberita di lokasi kejadian malam ini.

Mohamad Farouk berkata penduduk boleh memilih sama ada menginap di PPS, hotel atau rumah ahli keluarga yang lain.

Katanya, setakat ini terdapat 15 rumah yang terjejas dan hanya dua rumah yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh itu.

“Setakat ini, belum dapat dipastikan sama ada kawasan ini benar-benar selamat atau sebaliknya. Kerja-kerja penilaian (tanah) sedang dijalankan pihak Jabatan Kerja Raya,” katanya.

Menurutnya, operasi mencari dan menyelamat dua lagi mangsa akan diteruskan malam ini.

Pengarah Jabatan Bomba dan Penyelamat Selangor Norazam Khamis pula berkata setakat ini pihaknya sedang meneliti pergerakan tanah.

“Bomba bersama pejabat daerah akan memantau pergerakan tanah jika terdapat runtuhan lagi namun ia bergantung kepada faktor cuaca,” katanya.

Sementara itu, mangsa ketiga insiden tanah runtuh itu berjaya dibawa keluar pada kira-kira pukul 11 malam dan disahkan telah meninggal dunia. – Bernama, 10 Mac, 2022.
PEJUANG DAPAT TELO PEENYU

 
Kenapa baru sekarang? Pejuang tolak ajakan PH, MUDA – Mukhriz

JOHOR BAHRU – Pejuang menolak ajakan Pakatan Harapan (PH) dan MUDA agar semua parti yang menentang Barisan Nasional (BN) hanya mengundi calon-calon PH pada Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor.

Presiden Pejuang  Mukhriz Mahathir berkata, sudah terlewat untuk PH dan MUDA membuat cadangan tersebut.


ADALAH BAIK

JIKA PEJUANG

MUDA PKR  WARISAN

PAKATAN PEJUANG

DAPAT TELOR

PENYU DI JOHOR

KAH KAH KAH

KALAH BESAR

JADI KULIAH

POLITIK UNTUK

PEMIMPIN 

YANG SOMBONG

LAGI BODOH

LAGI EGO

KAH KAH KAH

KALAU HILANG

WANG 

PERTARUHAN

LAGI CUN

KAH KAH KAH

LAGI CEPAT

FAHAM POLITIK

KAH KAH KAH

TAPI KALAU

TERUS BEBAL

CAMPAKAN

PARTI INI

KE DALAM TONG

SAMPAH SEJARAH

AMIN

KHALAS

JOHOR TAK BINCANG CABUT BULU PUKEE

 


BAGSA JOHOR

TAK PERNAH BINCANG

CABUT BULU PUKEE

KAH KAH KAH

panglimo potaseh commented on

 "AL-KAWAHLI KATA BANGSA JOHOR KURANG ISLAM"

Pada gwa Kawah Lee ni betol ..Johor kurang Islam. Tapi ..mimang di akui urang Johor pandai jawi ..yang syok nye bila lu dengar slang nada gaya generasi Amy Search bercakap, langsong tak de lenggok Arob. Lagi pong urang Johor tidak pirnah bincang hookom cabot bulu puki bini ..tak pernah rembat bontot pasangan depan penonton bila ditangkap berduan dalam kereta. Gwa nak tanye ada tak Ahlool PAS nonggang vellfayer kat Johor ..kok tak do, kompom urang Johor kurang Islam nye. Puki mak lu lah Kawah Lee ..nama pon mcm nama cina kapir laknat.

CERITA ASKAR UKRAINE CABUT LARI

 CERITA INI

ASKAR UKRAINE

CABUT LARI

AMIN

GEROMBOLAN MENANG BESAR ?GEROMBOLAN

MENANG BESAR ?

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "RUSIA DAH KALAH -

 MENGIKUT PENG ANAL INI"

Terkini 40 kerusi sapu bersih..!! Mood 'Malu Apa Bossku' bawa momentum luar biasa di PRN Bangsa Johor..!! Berjalanlah Dengan Keberkatan Dari Allah. BN DiAmbang Kemenangan Besar PRN Johor. 40 DUN InsyaAllah Sudah Pasti Dalam Tangan BN. 


Terdesak gelabah cemas hingga 5 pucuk surat Tun tulis di PRN Bangsa Johor dalam seminggu.. kah kah kah sayang Bangsa Johor abaikan dan lansung tak peduli surat Tun... kesiannnn!! Terima Kasih Pada Seluruh Bangsa Johor Yang Membuat Pilihan Yang Tepat Demi Masa Depan Bangsa Johor.. !! Malu Ape Bosskuuu.. KHALAS

SEKETUL DAGING BABI DALAM KAWAH

 


SEKETUL 

DAGING BABI 

 BERSAMA 

SEKAWAH

 DAGING ITIK

 PATAH KAKI

AMIN

Unknown commented on 

"AL-KAWAHLI KATA BANGSA JOHOR KURANG ISLAM"

Ini ular dalam semak seketul @ si ketul daging didalam kawah.Al kawahli si ketul pakar dalam bidang menatang merayap meragut mencakar merangkak mendongak dalam lubuk,menatang memanjat,terbang dan berdenggung al sotongi candati berkokok ekornya bergelumbang tahi kahkahkahkah