Jumaat, 25 Februari 2022

UKRAINE - TER HOTT TER KINI TER NOWW - DAH KENA KECING BARU NAK BINCANG

 PRESIDEN 

ZALENSKYY

DAH KENA KENCING

BARU NAK BICANG

KAH KAH KAH

UKRAINE KENA KENCING NATO

 

UKRAINE KENA

KENCING NATO

KAH KAH KAH

BUKAN 

TUKAR TIUB

CAKAP

KAH KAH KAH

PRESIDEN

 ZALENSKYY SENDIRI

YANG CAKAP

KAH KAH KAH

GILA NAK NATO

BILA RUSIA SERANG

SEKOR NATO PUN

TAK NAMPAK

KAH KAH KAH 

GERMAN ITALI

 TAK NAK 

BOIKOT NIAGA 

DENGAN RUSIA

KAH KAH KAH


Unknown commented on

 "AJAK BERBINCANG TAK NAK - 

SEKARANG PADAN MUKA"

TT, ada istilah baru menerang keadaan Zelenskei kini .... beliau telah di "kondom" kan oleh negara barat. Ertinya diguna macam kondom, lepas syok dan pancut, kondom ditanggalkan dan dibuang.

BURET MELAYU KOTE YAHUDI

 


SPRM beku aset, 

akaun bank berkait

 bekas bos Astro 

selepas pendedahan

 
‘ugut’ Leissner


Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) mengeluarkan perintah pembekuan aset dan akaun bank milik bekas CEO Astro Rohana Rozhan, ketika agensi anti rasuah itu memulakan siasatan terhadap dakwaan bekas pegawai bank Goldman Sachs Tim Leissner yang mengatakan diugut untuk membelikan sebuah rumah bernilai AS$10 juta di London, MalaysiaNow difahamkan.

Perintah pembekuan aset itu dibuat di bawah Seksyen 44 Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan, di mana ia melarang Rohana daripada melakukan sebarang transaksi melibatkan akaun bank miliknya di sama ada di United Kingdom (UK) atau dalam negara.

Difahamkan Rohana mungkin membayar harga sebuah rumah di London menggunakan separuh daripada jumlah wang yang didakwa diberikan oleh Leissner, sementara baki wang itu disimpan dalam sebuah akaun di UK.

Awal hari ini, Rohana dipanggil ke ibu pejabat SPRM di Kuala Lumpur bagi memberi keterangan.

Dalam pada itu, Harian Metro memetik satu sumber mengatakan siasatan tersebut adalah berkait rumah yang dibelikan oleh Leissner untuknya.

“Ia adalah berkaitan pemberian sebuah rumah di London bernilai AS$10 juta (kira-kira RM41.8 juta) kepada Rohana.

“Siasatan itu akan dilakukan SPRM mengikut mengikut Seksyen 4(1) Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram dan Pembiayaan Keganasan (AMLA) 2001,” kata sumber itu.

Memberikan keterangan di mahkamah New York awal minggu ini dalam perbicaraan kes rasuah bekas rakan sekerjanya Roger Ng berkait 1MDB, Leissner mendakwa Rohana yang mempunyai hubungan sulit dengannya mengugut untuk mendedahkan penglibatannya dalam skandal berbilion dolar tersebut selepas mengetahui dia akan memutuskan hubungan atara mereka berdua yang terjalin selama 10 tahun.

“Jika saya tidak membelikannya rumah itu, dia akan memberitahu pihak berkuasa tentang penglibatan saya dalam skandal 1MDB.

“Dia mengugut untuk dedahkan penglibatan saya. Pada masa itu, pada 2013, saya sangat takut ia berlaku,” katanya seperti dilaporkan Bloomberg.

Leissner merupakan bekas ketua operasi Goldman di Asia Tenggara dan kini merupakan salah seorang saksi bagi perbicaraan Ng, bekas ketua bank pelaburan itu di Malaysia.

Dia juga sebelum ini mengaku bersalah atas pertuduhan pengubahan wang haram dan rasuah, sementara Ng tidak mengaku bersalah bersubahat sama ada dalam jenayah pengubahan wang haram atau melanggar undang-undang anti rasuah.

Pertuduhan itu berpunca daripada skandal kewangan terbesar dalam sejarah di mana pihakpendakwaan AS berkata AS$4.5 bilion dari AS$6.5 bilion yang diperolehi daripada jualan bon 1MDB diselewengkan kepada kakitangan kerajaan dan rakan subahat melalui rasuah dan suapan wang.

Ketika memberi keterangan di mahkamah awal minggu ini, Leissner berkata hubungan sulitnya dengan Rohana adalah “isu sensitif” kerana bank itu juga menjalankan perniagaan bersama Astro.

Dia berkata bosnya ketika itu, bekas ketua Goldman Asia Richard Gnodde mengingatkannya supaya “berhati-hati dalam menjalinkan hubungan dengan klien”.

Bagaimanapun, menurut Leissner, hubungan senjata sulitnya dengan Rohana hanya bertahan selama sepuluh tahun dari 2003 hingga 2013.


BERITA BAIK

UNTUK PELACUR

MELAYU ISLAM

KAH KAH KAH

KOTE YAHUDI

BERSUNAT

TAKDA TAIK PALAT

KAH KAH KAH

HIDUP BURIT

MELAYU

TAK BIIEER  

AMIN 

PUNDEK MAIREK

 PUKEE RAHAH

KAH KAH KAHBURIT DAPAT KELENTIT PUN DAPAT - 1MDB

 Leissner beli rumah AS$10 juta untuk  memburit kekasih di Malaysia guna wang 1MDB

KUALA LUMPUR – Perbicaraan 1MDB membabitkan bekas pegawai Goldman Sachs, Roger Ng yang sedang berlangsung di Mahkamah Persekutuan Amerika Syarikat mendedahkan butiran aliran keluar wang yang diselewengkan daripada syarikat milik Malaysia.

Dalam perbicaraan, saksi utama pendakwaan Tim Leissner mengakui telah menggunakan wang yang diterima daripada 1MDB untuk membeli rumah AS$10 juta (RM41.8 juta) di London untuk untyk memburit dengan kekasihnya ketika itu,  Rohana Rozhan.

YAHUDI TIBAI

BURIT MELAYU

KAH KAH KAH

CHINA TEMBAM

TIPU PEMIMPIN

MELAYU ISLAM

AMIN

BANI MELAYU

HILANG ARAH

TUJUAN

AMIN

AMAL MAKROF

NAHI MUNGKAR

KINI JADI

NUNGKAR NAKIR

ATAS KATIL

KAH KAK KAH

CHINA TIPU PEMIMPIN MELAYU

 

1MDB dakwa Jho Low pengarah bayangan syarikatnya 

1MALAYSIA Development Berhad (1MDB) mendakwa ahli perniagaan dalam buruan Low Taek Jho atau Jho Low adalah pengarah bayangan dalam syarikat pelaburan strategik itu kerana beliau proksi bekas perdana menteri Najib Razak dalam memberi arahan kepada lembaga pengarah dan pengurusan kanan 1MDB.

1MDB dan empat anak syarikatnya, 1MDB Energy Holdings Limited, 1MDB Energy Limited, 1MDB Energy (Langat) Limited dan Global Diversified Investment Company Limited selaku plaintif menyatakan demikian menerusi jawapan kepada pernyataan pembelaan Jho Low, yang difailkan Tetuan Skrine di Mahkamah Tinggi di Kuala Lumpur, pada 23 Februari lepas.

1MDB mendakwa Jho Low mempunyai kewajipan fidusiari terhadap plaintif-plaintif dan pada setiap masa material merupakan pemegang amanah kepada aset-aset kesemua plaintif.

“Pembelaan yang didakwa oleh defendan pertama (Jho Low) bahawa dia tidak pernah mengaku liabiliti dalam prosiding yang difailkan oleh Jabatan Keadilan Amerika Syarikat, kesemuanya adalah tidak relevan,” dakwa 1MDB dalam pernyataan jawapan itu.


1MDB mendakwa Jho Low telah mendapatkan proksi-proksinya untuk bekerja dalam 1MDB  termasuk bekas Pengarah Kewangan 1MDB Terrence Geh Choh Heng, bekas peguam 1MDB Jasmine Loo Ai Swan, bekas Pengarah Eksekutif 1MDB Casey Tang Keng Chee dan bekas Ketua Pegawai Eksekutif SRC International Sdn Bhd Nik Faisal Ariff Kamil.

“Proksi-proksi tersebut memegang jawatan pengurusan kanan utama dalam plaintif pertama (1MDB) antara lainnya untuk memantau pengurusan dan lembaga pengarah 1MDB, melaksanakan keputusan penting menurut kehendak Jho Low dan Najib bagi memudahkan penggunaan dana plaintif-plaintif dengan niat penipuan Jho Low dan Najib,” dakwa 1MDB dan menambah Najib juga pengarah bayangan 1MDB.

Menurut 1MDB, Jho Low telah menerima dana milik plaintif-plaintif yang mana beliau mengetahui bahawa dana tersebut milik kesemua plaintif dan wang tersebut telah dipindahkan kepadanya secara pecah amanah dan pelanggaran tugas fidusiari.

“Tindakan (saman) terhadap Jho Low antaranya untuk pemulihan wang amanah kepunyaan kesemua plaintif yang telah diterima Jho Low yang beliau mengetahui bahawa wang tersebut telah dipindahkan kepadanya secara pecah amanah antara lainnya oleh Najib.

“Oleh itu, defendan pertama (Jho Low)  juga adalah pemegang amanah konstruktif plaintif-plaintif berkenaan dengan wang yang diterima olehnya,” kata 1MDB.

Selain itu, 1MDB mendakwa setelah dimaklumkan tentang Memorandum Ernst & Young bertarikh 26 Mac 2010, Najib, ketika itu sebagai pihak pemegang saham tunggal 1MDB, Menteri Kewangan (Diperbadankan) bersama dengan penglibatan Jho Low, mengarahkan penyingkiran Ernst & Young sebagai juruaudit bagi 1MDB melalui surat bertarikh 16 Ogos 2020.

Menurut 1MDB, tindakan itu untuk menyembunyikan kerugian syarikat itu akibat pelesapan dana secara penipuan dan menghalang siasatan serta penemuan fakta-fakta dan bukti material berkenaan dengan penipuan tersebut.

“Selain daripada AS$700 juta yang telah diterima oleh Jho Low pada 2009, semua wang telah dibayar kepada Jho Low selepas Mac 2010, oleh itu, ia adalah tidak dapat diterima bahawa kausa-kausa tindakan hanya terakru pada Mac 2010 seperti yang didakwa.

“Dalam apa jua keadaan, tuntutan plaintif-plaintif adalah termasuk pecah amanah secara penipuan oleh Jho Low dan untuk mendapatkan semula daripadanya harta yang dipegang secara pecah amanah bagi pihak plaintif-plaintif yang telah ditukarkan untuk kegunaannya sendiri,” menurut  1MDB,

Pada 7 Mei tahun lepas, 1MDB dan empat anak syarikatnya, memfailkan saman terhadap Jho Low, ayah dan ibunya Larry Low Hock Peng dan Puan Sri Goh Gaik Ewe, kakaknya May Lin, adik lelakinya Taek Szen serta rakan sekutunya Eric Tan Kim Loong.

Berdasarkan writ itu, 1MDB menuntut AS$661 juta daripada Jho Low dan masing-masing AS$41 juta, AS$397 juta, AS$608 juta dan AS$1.9 bilion daripada Jho Low dan Tan serta AS$325 juta daripada Jho Low dan ayahnya.

1MDB Global Investments Limited pula menuntut AS$630 juta daripada Hock Peng, Jho Low dan Tan serta AS$2 juta daripada Taek Szen, Jho Low dan Tan.

Plaintif turut menuntut AS$3.5 juta daripada May Lin and Jho Low serta AS$1.695 juta daripada Goh, Jho Low dan Tan berhubung pembelian barang kemas serta keuntungan rahsia selain AS$25.5 juta daripada Jho Low, Tan, Hock Peng dan Taek Szen.

Jho Low dalam pernyataan pembelaannya mendakwa, beliau tidak mempunyai sebarang jawatan atau kewajipan fidusiari dalam 1MDB serta empat anak syarikatnya dan saman itu harus ditolak kerana gagal menyatakan kausa tindakan yang munasabah berhubung dakwaan pecah amanah atau kewajipan fidusiari.

Dakwa Jho Low, beliau tidak pernah menjadi pengarah atau pemegang saham dalam 1MDB atau keempat-empat anak syarikatnya, dan juga bukan ahli lembaga penasihat dana kekayaan negara itu atau sebahagian daripada pasukan pengurusan kelima-lima plaintif. – Bernama, 25 Februari, 2022.


PEMIMPIN

MELAYU ISLAM

BERNAMA NAJIB

KENA TIPU OLEH

CHINA TEMBAM

AMIN

SAMPAI SEKARANG

NAJIB MASIH KATA

CHINA PUKEE RAHAH

INI TAK TERLIBAT

DALAM KES 1MDB

AMIN

PUNDEEK

PUKEEE RAHAH

KHALAS

BERITA BURUK - BERITA BAIK


DUA BERITA

BURUK & BAIK

AMIN

PERANG UKRAINE

BAWA MUSNAH

BERITA BURUK

AMINHARGA BAHAN

BAKAR MINYAK

LINTAS 100 DOLAR

SATU TONG

BERITA  BAIK

AMIN

BERITA TERLAMPAU

BAIK

HARGA MINYAK

SAWIT MENTAH

7000 RIBU RINGGIT

SATU TAN

SATU REKOD

BELUM PERNAH

BERLAKU

AMIN

KES BARU 1MDB

 Bekas CEO Astro beri keterangan kepada SPRM berhubung skandal 1MDB

BEKAS Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Astro Malaysia Holdings Bhd Rohana Rozhan berkata beliau telah memberikan keterangan kepada agensi antirasuah berhubung laporan mengaitkannya dengan skandal 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

Rohana berkata beliau telah memberikan kerjasama penuh kepada Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berikutan dakwaan peras ugut bekas pegawai bank Goldman Sachs Tim Leissner.

“Saya merujuk kepada dakwaan yang muncul di media mengenai saya.

“Saya telah hadir di pejabat SPRM dan memberikan kerjasama penuh dalam siasatan mereka,” katanya ringkas dalam satu kenyataan hari ini.


Rohana bagaimanapun tidak mendedahkan bila beliau memberi keterangan kepada SPRM. 

Semalam portal berita Free Malaysia Today melaporkan kenyataannya telah diambil.

Ia berkata SPRM telah membuka kertas siasatan berikutan keterangan Leissner, yang merupakan ketua Goldman Sachs Asia Tenggara, berhubung perbicaraan rasuah pegawai bawahannya, Roger Ng.

Dalam perbicaraan yang sedang berlangsung di mahkamah persekutuan di New York, Amerika Syarikat (AS), Leissner berkata Rohana telah mengugut untuk mendedahkan penglibatannya dengan skandal 1MDB apabila mereka berpisah setelah 10 tahun mengadakan hubungan sulit.

Leissner memberitahu mahkamah beliau telah menggunakan wang 1MDB untuk membelikan Rohana hartanah bernilai AS$10 juta di London pada 2013 agar bekas CEO Astro itu menutup mulut.

Goldman Sachs telah membantu 1MDB mengumpulkan AS$6.5 bilion dalam bentuk bon dan menerima AS$600 juta.

Pada 2018, Leissner mengaku bersalah atas tuduhan melanggar undang-undang antirasuah dan pengubahan wang haram AS, dan kini menjadi saksi utama dalam perbicaraan Ng.

Ng, 49, dituduh berpakat bersama Leissner dan Low Taek Low (Jho Low), yang kini dikehendaki, untuk melakukan pengubahan wang haram daripada dana 1MDB, dan melanggar undang-undang antirasuah AS.

Beliau satu-satunya bekas pegawai bank Goldman yang dibicarakan dalam skandal itu. – 25 Februari, 2022.

KES 1MDB

DI NEW YORK

PALING MENARIK

AMIN

ADA DUA

KELENTIT MELAYU

KAH KAH KAH

SATU KELENTIT 

STESEN ASTRO

SATU KELENTIT

ANAK DUTA

KAH KAH KAH

AYAH RABA RABA

BONTOT

ANAK JUAL

BURIT PADA

MAT SALEH

KAH KAH KAH

HERO MASIH

LAGI DUA CHINA

TIPU MELAYU

BERNAMA NAJIB

AMIN

PUNDEK MUNDEK

PUKEE ROHAH

KHALAS

JADI DATUK TANPA BELI

 


JADI DATUK

TANPA BELI

AMIN

Unknown commented on

 "PERNIAGAAN MELAYU

 BUMIPUTERA DIGANGGU"

Aku tak faham kenapa orang nak jual beli gelaran "Datuk". Kenapa macam Abam tak sabar? Kalau kita sabar tunggu, anak-anak akan kahwin dan lahir cucu satu dozen. Masa itu, dah jadi "Datuk" juga. Satu sen pun tak payah bayar.

AMERIKA JOLOK SARANG TEBUAN

 AMERIKA JOLOK

SARANG TEBUAN

KHALAS

Unknown commented on 

"AMERIKA NAK 

JADI POLIS DUNIA"

tegelak ak baca berita bidin usa bukak balik SWIFT account Russia... konon2 nak section... maknanya amereka da salah jolok sarang tebuan... baju kalis sengat da tembus...

BOMOH LENBIH MULIA DARI RETARD JUAL AIR DOA

 


BOMOH LEBIH

MULIA DARI RETARD

JUAL AIR DOA

AMINpanglimo potaseh commented on

 "BOMOH PUN 

ADA PERANAN"

Ajen Hartanah jadi Bomoh Horlick kira ok la tu ..Kerje Bomoh yg disebutkan ni lebey mulia dari TaT jual Air Doa, air 20 sen jual RM4.70 ..lebih banyak untong drp jual Air Kotom.


UKRAINE DAH DIBERI TAHU AWAL AWAL - TAPI DEGIL

  UKRAINE DAH

DIBERITAHU AWAL

AMIN

TAPI DEGIL NAK JUGA

JADI NATO

AMIN

PADAN MUKA

KHALAS

BUNUH BERBUNUH

 


BUNUH

BERBUNUHAN

KHALAS

cikminah commented on

 "UKRAINE 

GILA NAK NATO"

Hahahahaha....dulu kutuk tok Arab berbunuhan sesama sendiri, sekarang sampai giliran mat saleh Eropah berbunuhan. Ini baru Russia vs Ukraine. Lepas ni, Serbia, Poland, Crotia, Czechoslovakia, Yugoslavia, Hungary, etc. Bila Uncle Sam masuk campor.....Ambik kau!!!!

JEMPUTAN PETANG ESOK

 


JEMPUTAN

PETANG ESOK

 SABTU JAM 5

AMIN

DI RERUAI 44 

PASAR SENI

SENTRAL MARKETAPA ITU NATO

 APA ITU NATO

AMIN

Unknown commented on

"UKRAINE 

GILA NAK NATO"

No Action Talk Only

AJAK BERBINCANG TAK NAK - SEKARANG PADAN MUKA

 


AJAK BERBINCANG

DEGIL TAK NAK

AMIN

SEKARANG 

PADAN MUKA

SEPULUH SEN

 KHALAS 

AMERIKA TAKKAN 

DATANG TOLONG

KAH KAH KAH

KHALAS

PERNIAGAAN MELAYU BUMIPUTERA DIGANGGU

 


Dua lelaki ditahan tawar gelaran ‘Datuk’ dari Istana Negara

KUALA LUMPUR – Polis menahan dua lelaki tempatan kerana disyaki terlibat sindiket menawarkan bantuan mendapatkan gelaran ‘Datuk’ dari Istana Negara dengan mengenakan bayaran sebanyak RM150,000.

Ketua Polis Daerah Brickfields, ACP Amihizam Abdul Shukor berkata, pihaknya menerima laporan daripada seorang lelaki iaitu pengarah di sebuah syarikat swasta berkenaan perkara itu. 

“Mangsa telah diperkenalkan oleh kenalannya seorang lelaki dikenali dengan nama panggilan ‘Shahidi’ di Taman Tun Dr Ismail di sini.

“Semasa perjumpaan pada 26 Januari lepas, suspek telah menawarkan bantuan mendapatkan gelaran Datuk dari Istana Negara dengan harga tawaran sebanyak RM 150,000 kepada mangsa,” katanya dalam kenyataan malam ini.

Beliau berkata, mangsa bersetuju dengan tawaran itu dan pada hari sama telah membuat bayaran secara tunai berjumlah RM40,000 dan diberitahu oleh suspek bahawa baki bayaran boleh diselesaikan setelah gelaran Datuk diperolehi oleh pengadu.

Amihizam berkata, mangsa  dijanjikan gelaran Datuk pada 27 Januari lepas namun suspek gagal menunaikan janji dan memberi pelbagai alasan menyebabkan mangsa tidak berpuas hati dan rasa diri tertipu.

Beliau berkata, sehubungan itu polis menahan kedua-dua lelaki yang disyaki di dua lokasi berasingan di Kedah semalam.

“Siasatan awal terhadap suspek lelaki berumur 48 tahun bekerja sebagai jurujual kereta adalah dalang utama dalam kes ini, yang mana suspek mendakwa pernah bekerja sebagai pengiring peribadi Istana di sebuah negeri dan mengakui telah berurusan dengan mangsa,” katanya.

Beliau berkata, kes ini disiasat di bawah Seksyen 420 Kanun Keseksaan kerana tipu dan polis turut merampas dua telefon bimbit dan sekeping Kad Ahli Setia Diraja yang mencurigakan turut dirampas.

Menurutnya, kedua-dua suspek direman selama tiga hari sehingga Sabtu ini. – Bernama

POLIS KACAU

POLIS GANGGU

PENJUALAN DATUK

AMIN

MENJUAL  DATUK

IALAH BISNES

EKSLUSIF UNTUK

AHLI PERNIAGAAN

MELAYU ISLAM

BUMIPUTERA

AMIN

CHINA DAN INDIA 

TAK BOLEH

JUAL DATUK

AMIN

CHINA & INDIA 

BELI DATUK BOLEH

JUAL DILARANG

AMIN

HANYA MELAYU

YANG BOLEH 

JUAL DATUK

AMIN

KENAPA POLIS

GANGGU BISNES

LUMAYAN INI ?

AMIN

ADAKAH TOWKAY

CHINA MULA MASUK

NAK NIAGA SAMA

KAH KAH  KAH

AMIN