Rabu, 9 Oktober 2019

DI BELAKANG KOPIAH IALAH PEROGOL BERSIRI
DI BALUT KOPIAH

IALAH SEX GANAS

 PEROGOL BERSIRI
-----------

SATU LAGI KEJAYAAN PAKATAN HARAPAN


HABIS LINGKUP

TANAH MELAYU

DI JUAL OLEH

UMNO


Kerajaan pimpinan Najib jual tanah lebih RM4 bilion, kata Guan Eng

BEKAS pemerintah Barisan Nasional (BN) menjual lebih RM4 bilion tanah milik awam dalam tempoh tujuh tahun, sementara kerajaan sekarang langsung tidak berbuat demikian sejak mengambil alih pada Mei tahun lepas.

Menteri Kewangan Lim Guan Eng berkata demikian bagi menafikan dakwaan pembangkang yang pentadbiran Pakatan Harapan (PH) menjual tanah dan aset kerajaan setelah mendapat kuasa.

Lim menambah semasa pentadbiran Najib Razak, 16 penjualan tanah berlaku antara tahun 2010 hingaa 2017, kebanyakannya melalui rundingan terus.

“Pemimpin pentadbiran terdahulu yang berterusan menuduh kerajaan PH menjual tanah dan aset kerajaan harus menghentikan tuduhan tidak berasas mereka dan mengakui ia amalan biasa kerajaan yang mereka sertai dahulu,” kata Lim dalam satu kenyataan .

Menteri itu kemudian menyenaraikan semua 16 perjanjian tanah, berjumlah RM4,420,618,298.

Dari segi nilai, yang terbesar ialah RM1 bilion di Jalan Lembah Ledang, Kuala Lumpur manakala yang terendah nilaiannya di Jalan Cochrane iaitu lebih RM32.146 juta. – 9 Oktober, 2019.

BOCORKAN

MAKLUMAT

SATU LAGI

KEJAYAAN

PAKATAN 

HARAPAN

----------

PADAN MUKA


PADAN

MUKA


Utusan gulung tikar: Apa kata mereka?


TINDAKAN pengurusan Kumpulan Utusan Melayu (Malaysia) Berhad gulung tikar, dan menghentikan operasi penerbitan akhbarnya mengejutkan, kata beberapa pemimpin politik, selepas hanya sebulan sebelumnya ia membayangkan tidak akan tutup.


KHALAS

------------

BOCOR LAGI
BOCOR

LAGI

Kerajaan pimpinan Najib jual tanah lebih RM4 bilion, kata Guan EngBERITA MENYUSUL


------------

MALAS BERFIKIR
MALAS BERFIKIR
Cina tembam nie senang2 tipu 42b pasei org melayu malas,mcm tun ckp. bukan malas bekerja tp malas berpikir.drp berpikir lebih baik tibai bini org. 
on 
CHINA TEMBAM 
TIPU MELAYU
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 09/10/19

Ust
------------

MUNGKUS


MUGKUS
...utusan melayu/malaysia pun milik melayu... bungkus jugak 
kehkehkeh 
on 
CHINA TEMBAM
 TIPU MELAYU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/10/19

C-----------

MELAYU BARUA CHINA TEMBAM
BARUA

CHINA

TEMBAM


Inilah yang dikatakan MARUAH MELAYU. Semua boleh dijual beli. CASH is king. With cash u are a king. Takda cash, u are nothing. Maruah is just talking. 
on 
CHINA TEMBAM 
TIPU MELAYU
Publish | Delete | Spam
cikminah
on 09/10/19

maruah mel---------

MARUAHMARUAH

Bile baca tulisan ini, 
kandang2 teringin nak selpie dgn tuan tt yg pakai kepiah... Assalamaualaikum tuan tt... awak ade daftar akaun tebus pahala yea... nnti dkt sana, mintak sikit yea... 
on 
MARUAH MELAYU - 
SATU PENCERAHAN
Anonymous
on 09/10/19


tulisan dan garapan brader isham boleh pakai..dalam isu ni gua setuju ngan bro...che det betul..lu pun betul..baca la tulisan bro isham ni dgn mata hati bukannya dgn mata lendir..dan otak dan akal pastikan sentiasa berputar 
on 
MARUAH MELAYU -
 SATU PENCERAHAN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 09/10/19

Inilah

--------

ANAK BERANAK
ANAK BERANAK

ini adik beradik bahana nie.. klu dibiorkan nie, mau rata malaysia nie dia org kerjakan... intai2 lah, anak beranak mana yg bagus lepas nie... nak pimpin malaysia nie... anak beranak bani ummayah ke, anak beranak bani abbas ke, anak beranak bani tun razak ke, 
bani bang non ke, atau bani tun, sib baik menantu abah bani dolah dah kena kapan, klu tak lg haru. jgn dia try norul udah, abih melopong lagi la kito2 nie... hahahaha 
on 
ANAK BERANAK
 PENYAMUN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/10/19

Bile---------

DENGKI
DENGKI
Mana tak dengki. 
Budak Cina tembam dapat biliion biliion billion RM. Dapat berparty.. mabuk.. ngentot ..dengan aktress2 holywoood. ....Orang UMNO pemimpin besar pun dapat RM 1-2 juta je ..ciput. Dapat cium tangan bacin Kak..Mah je.Eh silap..dapat cium tangan dan cincin KakMah je... 
on 
BELOT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/10/19

ini-------

BANGANG KENA TIPU


BANGANG

KENA TIPU
Lancau apa yg kau goreng ni TT? Cakap gegar. Apa kau buat utk naikkan bangsa Melayu? Kau dgn pandangan Marxis lah, Mao Zedong bagai. Kau ingat orang Melayu 
semua bangang mcm kau ke?? 
Ha Ha Ha 
on 
MARUAH MELAYU - 
SATU PENCERAHAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:01

Ma


-------

PANGLIMO POTASEH


DARI 

KACO MATO

PANGLIMO 

POTASEH
Sebelum bikin AMANG SEKSUAL usTaT tu baca bismilah 21 kali ..patiha 3.5 kali ..doa makan 1 kali ..ludah lobang bontot 4 kali ..dah terpancot ..baca alhamdulilah. Esoknye puasa 1/2 hari ..dan berdhuha mintak tambah rizki bontot.
 on 
EROTIKA ISLAMIKA
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 08/10/19

kini is-------

MARUAH MELAYU - SATU PENCERAHANMARUAH MELAYU

SATU  

PENCERAHAN  

Minggu lalu saya menulis tentang makna  dan tanda kenapa Mahathir berucap di Council of Foreign Affairs di New York. Minggu ini saya menyambung kembali tulisan saya mengenai pendatang lama dan pendatang baru. 

Hujung minggu ini -  pada pagi  Ahad 6 Oktober 2019 – Mahathir telah berucap di Stadium Melawati Shah Alam. Ucapan disampaikan kepada   Kongress Maruah Melayu bukan kepada CIA atau Kelab Anwar Ibrahim.

Saperti telah diatur dan dirancang – tulisan-tulisan awal saya juga menjurus ke arah pekara yang sama. Tetapi tulisan saya tidak menimbulkan persoalan maruah Melayu. Saya telah menimbulkan kompas Melayu. Kompas Melayu yang telah gagal mentakrif mana yang betul dan mana yang salah. Mana yang hak dan mana yang batil. Mana rasuah dan mana sedekah.

Saya juga telah menimbulkan keresahan Melayu. Saya telah menimbulkan psikik Melayu.  Saya juga menimbulkan kenapa Melayu melaung-laungkan – amal makruf nahi mungkar – tetapi menyokong  pencuri bernama Najib. Saya cuba merungkai cita rasa dan jiwa Melayu dalam konteks persoalan nasional. 

Sejujur mungkin, saya mahu membuktikan  bahawa apa yang berlaku hari ini adalah hasil dari tindak tanduk pemimpin politik yang lalu. Wujudiah kita hari ini  adalah hasil jumlah dari apa yang telah dilakukan oleh generasi awal dari kita. 

Sejarah membuktikan kuasa kolonial Inggeris telah berjaya mematahkan perjuangan adil rakyat Tanah Melayu. Perjuangan nasionalisma Melayu progresif yang dilawan, ditindas, dibunuh untuk terus digagalkan oleh Inggeris.

Kuasa kolonial Inggeris telah mengumumkan apa yang dipanggil ‘ darurat ‘ pada 20 Jun 1948. Darurat  bertujuan untuk menangkap, memenjara dan membunuh semua pemimpin  nasionalis anak semua bangsa yang melaung dan memperjuangkan  kemerdekaan Tanah Melayu. 

Sebelum projek ‘darurat’ ini dijalankan  Inggeris  dengan licik  - pada 11 Mei  1946  -  dua tahun lebih awal – telah menubuhkan apa yang dipanggil United Malays National Organisation. Kuasa kolonial Inggeris telah bersubahat dengan kaum lanun Melayu opps..kaum feudal Melayu untuk  mewujudkan satu gerombolan parti politik kanan yang mengamalkan nasionalisma  sempit.

Malah – menjadi lawak untuk kurun ini – dan juga bukti bahawa gerombolan ini bertelor,  dieram dan menetas dalam reban Inggeris. Lawak kerana gerombolan  ini  bercogan kata dan menjeritkan  Hidup Melayu tetapi namanya ialah United Malays National Organisation. Kalau ini bukan parti boneka  Inggeris maka ianya pasti parti politik budak suruhan Inggeris. Amin.

Hubaya hubaya. Saya wajib memberi tahu bahawa babak sejarah itu sendiri ada sejarahnya. Justeru untuk mara ke hadapan kita  wajib memahami latar sejarah dan salasilah sejarah. 

Memahami sejarah bukan mengungkit ungkit. Bukan esok pagi saya mahu Tian Chua  atau Tony Pua atau Elizebeth  Wong pulang ke Tongsan. Atau lusa saya menuntut pula  Dr Ramasamy atau Ambiga untuk pulang ke Sri Langka  atau Kerala.  Tidak. Tidak. Tidak.  

Memahami yang lalu  wajib agar anak semua bangsa tahu asal usul mereka.  Apabila kita tidak tahu dari mana kita datang maka amat susah untuk kita hidup bersama  pada ketika ini di Malaysia. Dalam masa yang sama  sesiapa yang bebal asal usul  dan bebal sejarah pasti akan menyusahkan orang lain yang mahu membina negara bangsa.

Bebal sejarah dan bebal asal usul sedang berlaku sekarang. Justeru kita gagal mewujudkan negara bangsa. Zakir Naik dan Dong Zong adalah manifestasinya.

Kenapa hari ini macam hari ini. Hari ini macam hari ini kerana semalam macam kelmarin. Apabila kita faham  kenapa semalam macam kelmarin dan hari ini saperti hari ini  maka barulah kita dapat berjalan untuk  ke hari esok dengan selesa tanpa gangguan  dari jenis Zakir Naik atau  Dong Zong. Khalas.

Pada pagi Ahad 6 Oktober 2019 Mahathir dalam ucapan Maruah Melayu memberi kritikan yang jujur kepada Bani Melayu. Pekara yang ditimbulkan oleh Mahathir ini bukan pekara baru. Seawal buku Dilema Melayu (1970) lagi si Mahathir telah menimbulkan pekara yang sama kepada Bani Melayu. Tentang kecorotan ekonomi Bani Melayu. Dan kenapa  Bani Melayu menjadi Bani Melayu saperti hari ini. 

Isi ucapan dan pandangan si Mahathir ini adalah untuk anak semua bangsa. Memang isi ucapan itu dihalakan kepada Bani Melayu. Dalam masa yang sama Bani India dan Bani China wajib meneliti isi ucapan si Mahathir ini. 

Gagal memahami ucapan, bebal menilai  ucapan ini maka Bani India dan Bani China akan terus berkuntau muntau dalam suasana  politik  sekarang. Suasana politik Malaysia yang mula diselubungi oleh ektremis Melayu dan ektremis Islam.  Pendatang  baru dan pendatang lama akan  terus  tepis menepis bersilat lidah tanpa mengetahu apa yang ditepis dan apa yang dielak. 

Jika gagal memahami sentimen Melayu yang wujud  hari ini maka kita akan menjadikan Mei13 sebagai jamuan High Tea. Kes Adib hanya jadi nota kaki.

Saya mendengar ucapan Si Mahathir ini melalui You Tube. Saya faham. Saya akui isinya betul. Tetapi pada hemat saya analisa si Mahathir ini tidak lengkap. Analisa kenapa Melayu jadi macam Melayu hari ini tidak lengkap.
Saya berani berkata – TIDAK LENGKAP – analisa Mahathir tidak lengkap kerana  jalur pemikiran si Mahathir ini gagal mencari akar umbi kenapa pencapaian ekonomi  Bani Melayu masih corot.

Kenapa ekonomi  Bani Melayu terus tercorot?

Mahathir memberi jawapan. Bani Melayu malas.  Tak kuat kerja. Memilih kerja. Tak mahu kerja susah. Tak mahu kerja  kotor. Tak mahu kerja berat. Hanya mahu kerja kerajaan.  Mahu terima sedekah. Mahu kerja ada pecen.

Semua ini hujah dan sebab musabab  yang selalu kita dengar. Ini labonan  menarik dalam kedai kopi. Untuk saya hujah ini  bukan semuanya salah. Ianya hanya satengah betul. Ianya  tidak lengkap. Hujah ini tergatung. Ada lopong yang besar.

Hasil dari ucapan Mahathir ini ada tuduhan yang menganggap Mahathir menghina Melayu.  Kumpulan ini marah-marah kerana ucapan Mahathir ini. 

Cuba bayangkan - jikalau adik kita malas bekerja. Kalau anak buah kita tidak ada displin kerja. Kalau tetangga kita malas bekerja. Kalau adik ipar kita memilih kerja dan kita menyuarakan pandangan ini. Tidak bermakna kita menghina mereka. 

Kalau kita berkata di Malaysia ini  towkay besar judi ialah China. Towkay lendir besar ialah China.   Penyuludup dadah besar  ialah towkay China.  Yang suka merasuah Bani Melayu ialah Bani China. Yang telah mengaku merasuah Setiausaha Agong United Malays National Organisation agar tanah-tanah milik kerajaan di wilayah Kuala Lumpur dijual ialah towkay China. Yang menaja jamuan makan malam ketika Pilihanraya Kecil  Anwar Ibrahim di Port Dickson  dahulu ialah ketua samseng China.

Apa yang saya  tulis ini bukan penghinaan kepada sesiapa. Semua ini adalah fakta. Semua ini diketahui umum. Anak semua bangsa tahu hal ini. Polis, askar, Pak Lebai, Tuan Haji, Padri, Sami – semua tahu akan pekara ini. Fakta ini  tegak berdiri jelas saperti  tegaknya menara berkembar Petronas. Ianya bukan penghinaan.

Saya katakan ucapan Mahathir di Kongres Maruah Melayu tidak lengkap. Ini kerana Mahathir Muhamad Perdana Menteri Malaysia gagal memberi penjelasan terperinci kenapa ekonomi Bani Melayu  corot. Mahathir gagal memahami sistem ekonomi  yang membaluti Bani Melayu itu sendiri.

Mahathir gagal memberi penjelasan bahawa Bani Melayu , Bani China , Bani India – anak semua bangsa di Malaysia ini sedang  hidup  bernafas dalam sistem ekonomi kapitalis. Ini hakikat. Ini fakta. 

Sistem ekonomi kapitalis tidak beragama.   Kapitalisma tidak berbangsa. Kapitalisma tidak bernegara. 

Saudi dan Pakistan mengakui sebagai negara Islam – sistem ekonominya ialah kapitalis. India mengakui negara Hindu – sistem ekonominya ialah kapitalis.  Isreal  negara beragama Yahudi – sistem ekonominya ialah kapitalis. Rusia dan China tidak beragama – sistem ekonominya ialah kapitalis.

Rukun iman kapitalis ialah keuntungan maksima.  Kapitalisma tidak ada hati perut atau perasaan dalam usaha merealisaikan  keuntungan maksima.

Kapitalisma ini memiliki hukum sosial yang  saintifik- ilmiah dan bergerak mengikut hukum-hukum sosial yang teratur. Ertinya capitalism bukan tahyul. Bukan memiliki kepercayaan karut marut. Kapitalisma bergerak berpandukan keuntungan. Dimana ada untung disana ada kapitalisma.

Sistem kapitalisma tidak ada kesedaran tentang alam sekiar. Atau kesehatan anak bangsa. Mac Donald, Kentucky, Coca Cola  yang membawa mudarat kepada kesehatan umum  terus dijaja sebagai makanan  halal dalam negara-negara yang selalu  berwirid tentang syurga dan neraka. 

Pekara  yang saya sebut ini  Mahathir tidak faham. Mahathir tidak mahu faham kerana Mahathir percaya dan penganut setia sistem ekonomi kapitalisma.
Justeru ucapan Mahathir lopong.  Tidak lengkap tanpa memahami sistem ekonomi yang sedang membaluti Bani Melayu itu sendiri. Mahathir Muhamad penganut setia kepada kapitalisma. Hasilnya analisa kenapa Bani Melayu corot ekonomi tempang.  

Ketika  menganalisa kecorotan ekonomi Bani Melayu  Tun Dr Mahathir tidak memiliki alat pertukangan yang lengkap.  Jika ingin bertukang hal ekonomi maka kita wajib menggunakan alat pertukangan kaum Marxis. Tanpa menggunakan alat pertukangan kaum Marxis maka semua analisa  ekonomi akan tempang.

Menggunakan alat Marxis ini bukan bermakna  kita tak jadi Melayu, atau menjadi ateis. Marxisma ini ialah alat bertukang untuk memahami kenapa manusia menjadi manusia saperti hari ini.  Marxisma memberi analisa yang tepat kenapa Trumps  dan Amerika bergerak saperti hari ini,. Atau kenapa gerila Houthi yang  miskin papa  kedana  terus menang dan berjaya mengalahkan rejim Saudi yang kaya raya. Marxisma ini adalah alat bertukang untuk  memahami gerak laku manusia dan masyrakat.
Marxisma ialah ilmu memahami  masyarakat.

Asas  kaum Marxis ialah manusia ini wujud kerana ekonomi.  Eknomilah yang menjadi pedoman hidup menusia. Manusia  dipandu oleh ekonomi. Wujudiah manusia adalah wujudiah ekonomi.

Pertanian melahirkan kaum tani dengan sistem dan budaya kaum tani. Orang Asal memburu dan mengumpul makanan mewujudkan sistem budaya  dan kepercayaan Orang Asli. Kaum Beduin di padang pasir mewujudkan sistem ekonomi, budaya , kepercayaan dan keberahian  padang pasir.  Asasnya ialah ekonomi padang pasir.

Kaum Marxis berpandukan pembuatan dan pengeluaran. Dua pekara ini adalah induk segala-galanya. Dupa pekara inilah yang mewujudkan manusia. Budaya, bahasa, agama keperayaan, ritual dan dan dan semuanya wujud kerana pembuatan dan pengeluaran.

Justeru tidak perlu kita  menuduh Hishamuddin Rais ini penganut fahaman komunis, sosialis,  atheis,  tak sembahyang dan tidur dengan anjing. 

Menuduh Hishamuddin Rais mengajukan padangan sosialis tidak akan membawa  pencerahan untuk kita semua memahami apa itu sistem kapitalis yang kita anuti hari ini.

Ramai tidak sedar bahawa kita semua ini hidup dam budaya sistem ekonomi kapitalis.  Kita sedang menganuti sistem kapitalis.  Justeru yang saya ajukan ialah cara untuk memahami kenapa ekonomi Bani Melayu masih corot dengan menggunakan alat Marxisma.

Saya yakin Mahathir tahu pandangan Marxis ini wujud . Tetapi Mahathir mengenepikan pandangan ini. Justeru dalam Kongress Maruah Melayu  Mahathir sendiri mengakui bahawa dia terus berleter. Berleter tanpa penyelesian.  Penyelesian tidak ditemui kerana analisa Mahathir tempang.

Leter Mahathir telah selesai. Analisa pandangan Marxis kenapa ekonomi  Bani Melayu  belum tuntas dari pandangan  saya. . Pencerahan  ini akan disambung  minggu depan. (TT)TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM
SUARA KEADILAN
-------

ANAK BERANAK PENYAMUN


ANAK BERANAK

PENYAMUN

Kenapa adik betadik,semua jadi penyamun.....? Adakah ini Maruah Melayu....? 
on 
ABANG ADIK
 PENYAMUN
cikminah
on 08/10/19

lu pun satu bro..harta negara adalah harta pusaka...so harta pusaka kena agih ke adik beradik je..sanak sedara je..tak kira la harta pesaka tu dapat cara menipu atau mencuri.. 
on 
ABANG ADIK
 PENYAMUN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 08/10/19

Komen ni------------

CHINA TEMBAM TIPU MELAYU

CHINA TEMBAM

TIPU MELAYU
Yang di-Pertuan Agong orang Melayu. Perdana Menteri orang Melayu. Menteri kabinet majoriti orang Melayu. Kementerian penting menterinya orang Melayu. 9 Sultan di 9 Negeri adalah orang Melayu. 4 Yang di-Pertua Negeri orang Melayu. Semua menteri besar dan ketua menteri Melayu kecuali Pulau Pinang. Mungkin semua Datuk Bandar juga orang Melayu. Ketua-ketua jabatan kerajaan hampir semua orang Melayu. 
Penjawat Awam hampir semua orang Melayu. Ketua-ketua GLC hampir semua orang Melayu. Ketua Tentera Darat, Udara dan Laut orang Melayu Ketua Polis orang Melayu Semua Naib Canselor IPTA orang Melayu ...tapi anak cina umur 29 tahun boleh belasah RM42B senang senang 
on 
BELOT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/10/19

Turki-----------

ARAB SAUDI MUSUH DUNIA

ARAB SAUDI

ISREALI DAN

ANGLO AMERIKA

MUSUH 

RAKYAT DUNIA
Apa sangkut paut mekah dengan Saudi? Nak haji pergi lah haji. Saudi tu apa sangkut paut pulak dgn mekah? Nabi kamu dulu raja Saudi yang ke berapa? 4.0? Saudi malaysia saja bagus. Boleh bikin garing,cheese,tak nak sayur 
on 
HILANG 
KOMPAS KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/10/19


mekah madinah tu bukan saudi punya zaman nabi dulu takda saudi pun. tunggu saudi keparat tu mamposss dulu, bebaskan tanah mekah madinah daripada saudi pembunuh yaman. lepas tu awak pergilah buat haji umrah tu. bukan susah punnn
 on 
HILANG 
KOMPAS KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/10/19

B

-----------

SEJAK ZAMAN BERZAMAN


SEJAK ZAMAN 

BERZAMAN
Sejak bila mekah madinah 
tu badwi mkn biawak yg punya 
on 
HILANG KOMPAS 
KEBENARAN
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 08/10/19

Th


---------

UMMAH TERPERANJAT

POLIS KAKI

PAU

USTAD PEROGOL

DUA DUA  

BUAT UMMAH

TERPERANJAT
Pegawai polis antara 4 ditahan kes pemerasan di Brickfields

KUALA LUMPUR - Seorang pegawai polis antara empat individu yang dipercayai terlibat dalam pemerasan di Brickfields telah ditahan, di sini, semalam.

Ketua Polis Kuala Lumpur  Mazlan Lazim mengesahkan perkara tersebut memaklumkan tindakan tegas akan dikenakan terhadap mana-mana pegawai dan anggota polis yang terlibat aktiviti pemerasan atau jenayah lain.

"Kita pandang serius perkara ini dan tidak sepatutnya pegawai polis melakukan tindakan sedemikian kerana polis sepatutnya melindungi rakyat.

"Tindakan sewajarnya akan diambil terhadap pegawai yang terlibat dan siasatan sedang dijalankan,” katanya pada sidang media selepas hadir ke program Kepolisan Berprofil Tinggi di Pavilion di sini, hari ini.

Mazlan berkata siasatan awal mendapati cara pemerasan yang digunakan dalam kes itu mirip kumpulan gangster tertentu.

“Cara mereka buat pemerasan ala-ala gangsterisme dan kita sedang lihat gangster mana,” katanya.

Sinar Harian difahamkan empat individu berusia 30-an ditahan kerana terlibat aktiviti pemerasan di sebuah kawasan pembinaan di Brickfields.

Pegawai polis dan tiga lagi individu itu dipercayai meminta sejumlah wang bagi melindungi tapak pembinaan daripada sebarang gangguan.

Siasatan kes itu mengikut Seksyen 385 Kanun Keseksaan kerana melakukan pemerasan.

Dalam perkembangan berasingan Mazlan memaklumkan kehadiran polis di kawasan tumpuan pelancong seperti Pavilion diharap dapat mengurangkan kejadian jenayah.

“Saya juga menasihatkan orang ramai yang menjadi mangsa penyeluk saku membuat laporan polis untuk tindakan lanjut,” katanya.

KETUA 

PENGAJAR 

MADRASAH 

DIREMAN 

KES AMANG

 SEKSUAL
SEORANG ketua pengajar di sebuah madrasah di Bemban, di Jasin, direman tujuh hari bagi membantu siasatan berhubung kes melakukan amang seksual fizikal terhadap seorang pelajar tahfiz berusia 14 tahun sejak setahun lepas.

Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka ACP Mohd Nor Yhazid Idris berkata suspek berumur 28 tahun ditahan reman sehingga Jumaat ini bagi membolehkan siasatan lanjut dilakukan di bawah Seksyen 14(a) Akta Kesalahan-Kesalahan Seksual Terhadap Kanak-Kanak 2017.

Seksyen itu memperuntukkan hukuman penjara maksimum 20 tahun dan boleh disebat, jika sabit kesalahan.

Mohd Nor Yhazid berkata selain mangsa, suspek dipercayai turut melakukan perbuatan sama terhadap pelajar tahfiz lain di madrasah berkenaan.

“Suspek bertugas secara bergilir-gilir dengan guru lain untuk menjaga asrama penginapan pelajar lelaki sebanyak dua kali seminggu dan berdasarkan siasatan awal, suspek dipercayai melakukan perbuatan itu dengan meminta mangsa mengurutnya sebelum suspek bertindak mengurut mangsa,” katanya ketika dihubungi di Jasin, hari ini.

Menurut beliau, madrasah itu merupakan bangunan setingkat yang dijadikan sebagai tempat pembelajaran, solat serta penginapan asrama yang menempatkan kira-kira 31 pelajar tahfiz lelaki berusia antara tujuh dan 17 tahun. – Bernama, 8 Oktober, 2019.


POLIS KAWAL

JENAYAH BUKAN

BUAT JENAYAH

USTAD  CONTOH

KEBAIKAN

BUKAN CONTOH

KAKI ROGOL

MAKA DUNIA 

KETAWA 
KAH KAH KAH
-------------

WAJIB PANGGIL
WAJIB

PANGGIL


Belum ada keputusan bila Najib akan dipanggil, kata polis


BERITA MENYUSUL-----------

AWAS

AWAS

Kes najib ni kena bagi selesai cepat, sebelom madey turun sebelom anwar naik. Watnye lambat jatoh hukum anwar jadi piem najib pun kawtim dengan anwar habis cerita.. 
Anwar terdesak nak jadi piem najib terdesak nak lepas diri elok benar jumpa sama sama terdesak apa apa boleh jadi.. De zahid sorang lagi. Nazri dah terang terang sokong pak sheikh 
on 
BELOT
Publish | Delete | Spam
Tongkat Abu
on 09/10/19

Apa---------

TEORI BANGANGTEORI BANGANG
Hisham Rais jilat jubo atok 
sebab takutkan DSAI. 
DSAI dapat tibai jantan betina. 
Hisham Rais masih lagi pakai tangan
 syok sendiri. Itu sebab Hisham Rais jealous tu. 
on 
TAK SOKONG PH
Publish | Delete | Spam
azam
on 08/10/19

Rab
-------------

JANGAN JUAL CERITA KARUT


ITU PASAL 

JANGAN JUAL 

CERITA KARUT 

DUNIA KETAWA

KAH KAH KAH
bukan main seronok hishamuddin rais 
pabila org beragama buat salah.....
tapi senyap bila kommunis buat hal 
on 
EROTIKA ISLAMIKA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/10/19

Pe
----------