Isnin, 23 Disember 2019

BERITA BAIK

CUTI HARI RABU
DIBATAL KAN  
TAPI
DAPAT ENTOT BIDADARI 
BERMATA JELI

DENGAR BAIK BAIK
LU INGAT SENANG NAK DAPAT
ENTOT BIDADARI

BAHAYA ARAB SAUDI


BAHAYA

 ARAB SAUDI
Negara unta ni xusah ambil pot lah. Dia ingat dia blh buat suka hati. Dia blh bunuh wartawan dan bunuh ratusan ribu rakyat Yemen. Bila Iran antar satu dron je terus mati akal. Rakyat dia semua bahalol dan pemalas.Satu benda pun xtahu nak buat. Sbb tu ade 4juta Pakistan d sana tmsk tentera upahan.. 
on 
AWAS BAHAYA
 ARAB SAUDI
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 22/12/19

Gwa c
-------------

AJEN CHINA MERAH
JO LOW

ADALAH AJEN 

CHINA MERAH

Negara luar enggan bantu bawa pulang Jho Low, kata KPN 


KURANG kerjasama daripada pihak berkuasa negara luar menghalang polis untuk membawa Jho Low atau Low Taek Jho pulang, kata Abdul Hamid Bador.

Ketua polis negara berkata, beliau kecewa dengan rakan sejawatnya dari beberapa negara yang enggan memberi kerjasama untuk menahan ahli perniagaan dalam pelarian itu.

“Terdapat beberapa negara yang enggan mengakui kewujudannya. Kami tahu di mana dia berada.

“Kami ada butiran dan dokumen serta rekod perjalanannya namun beberapa negara mengatakan dia tiada,” katanya selepas menghadiri majlis serah tugas di bu pejabat polis Bukit Aman hari ini.

September lalu, Abdul Hamid berharap Jho Low akan dibawa pulang pada akhir tahun ini untuk membantu siasatan berhubung skandal berbilion dollar melibatkan 1Malaysia Development Berhad (1MDB).

“Saya akan berusaha sedaya upaya untuk mempercepatkan (proses) ... semoga kita dapat membawanya kembali menjelang akhir tahun ini,” katanya.

Abdul Hamid turut berjanji akan berusaha keras untuk membawa balik penjenayah itu ke negara ini.

“Kita akan teruskan usaha untuk menangkapnya.

“Kita tidak akan berdiam diri sehingga dia dan keluarganya tertangkap kerana mencuri dari negara kita.

“Kita mahu dapatkan semula semua harta dan wang.” – 23 Disember, 2019.

CHINA MERAH

MAHU PAU

TANAH MELAYU

MAHU PELABUHAN

TENTERA

MAHU KERETAPI

MAHU TANAH

PERTANIAN

JHO LOW 

SEKARANG  

DIPILIHARA

DI CHINA MERAH

TAK CAYA
TUNGGU


---------

AGAMA JADI PAYUNG


AGAMA JADI

PAYUNG
Selagi ada agama untuk payung segala tindakan munafik, salah, sondol hulur pisang saksi empat, sumpah selagi itu negara akan mundur, kah kah kah 
on
 MASALAH SOSIAL
 DI SERAMBI MEKAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/12/19

S


-------------

PEMIMPIN ISLAM DISIASAT

PEMIMPIN ISLAM
DISIASAT

MUSTAHIL

PEMIMPIN ISLAM

CAKAP BOHONG


Polis siasat alibi Anwar kes tuduhan Yusoff Rawther


POLIS sedang menyiasat di manakah Anwar Ibrahim sebenarnya berada ketika serangan seksual yang didakwa oleh Muhammed Yusoff Rawther berlaku, kata Ketua Polis Negara Abdul Hamid Bador.

Hamid berkata polis masih belum dapat menentukan lokasi Anwar semasa kejadian.

“Ada yang kata (lokasi) A, yang lain pula kata di B. Jadi polis perlu siasat di mana dan bila (Anwar berada) serta dapatkan maklumat yang betul,” katanya selepas menghadiri majlis serah tugas di Bukit Aman hari ini.

Yusoff mendakwa serangan seksual tersebut berlaku di kediaman Anwar di Bukit Segambut pada 2 Oktober tahun lalu.

Bekas pegawai penyelidik presiden PKR itu membuat akuan bersumpah pada November dan laporan polis pada 7 Disember.

Anwar menafikan tuduhan Yusoff dan berkata beliau sibuk berkempen untuk pilihan raya kecil Port Dickson pada 2 Oktober tahun lalu. Anwar juga berkata beliau menghadiri Majlis Memperingati Ulang Tahun Kelahiran Mahatma Gandhi ke-150 di Kuala Lumpur pada siang harinya sebelum kembali ke Port Dickson.

Polis merakam keterangan Anwar pada 12 Disember lalu selepas penyiasat ke lokasi di kediamannya di Bukit Segambut, yang didakwa Yusoff sebagai lokasi kejadian serangan seksual.

Berkenaan keputusan ujian poligraf yang dijalani Yusoff minggu lepas, Hamid berkata ujian itu untuk membantu penyiasat menentukan jika Yusoff bercakap benar.

“Kalau dia beritahu perkara sebenar, kita kena lihat dari sudut mana nak cari bukti.

“Buat masa ini, saya tak tahu keputusan ujian poligraf dia (Yusoff).”

Pada 17 Disember lalu Yusoff menjalani ujian tersebut selama empat jam di Bukit Aman. Beliau yang ditemani peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla tiba pada jam 3 petang dan dilihat meninggalkan Bukit Aman pada jam 8.40 malam. – 23 Disember, 2019.


ANWAR IALAH

PEMIMPIN ISLAM

MUSTAHIL

CAKAP BOHONG

ANWAR  

SEMBAHYANG

JADI IMAM

BACA KHUTUBAH

KAWAN KARDAWI

DAH NAIK AJI

MUSTAHIL CAKAP

BOHONG

INI SEMUA FITNAH

INI KONSPIRASI

ZIONIS ISRAEL

DENGAN

BUDAK SERABAI
KAH  KAH KAH

BY THE WAY

WHAT HAPPENDED

TO 

THE LOG BOOK

KAH KAH KAH
-------

PEMIMPIN ISLAM BODOH


PEMIMPIN ISLAM

BODOH

Memang lah yang bodoh jadi pemimpin, tak salah, berani lawan tidur atas jalan, rakyat ingat pejuang tapi bodoh sakan, sampai sigh cek pun dah tahu bukan sign dia, berapa masuk keluar tak tahu, 
semua tak tahu, samada nasi kangkung belachan Ros atau memang dari awal bodoh belaka kah kah kah, nasib oh nasib rakyat Malaysia kena tengok sandiwara Najib yang suci syumul berlakon
 kah kah kah 
on 
PEMIMPIN ISLAM 
MAKIN BODOH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/12/19

Na-----------

TIGA JENIS CHINAADA TIGA 

JENIS CHINA

Betul tt. Cina Malaysia adalah sabm. Rakan dan sahabat pejuang proletar. Cina china itu yang hardcore, masih kekal kiblat Beijing, suka menindas macam cukong, cina cina china itu ejen pada cina china. 
Tapi sebetulnya, cina Beijing dan cina chukong memang suka menindas walaupun bangsa sendiri macam umno jugak suka pau orang kampung serupa gedebe dan pekida. 
on 
AJEN 
CHINA MERAH
 BERSUARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/12/19

penunggan--------

TEKA NEGARA MANA?

TEKA 

NEGARA

MANA?

Negara luar enggan bantu bawa pulang Jho Low, kata KPN 


BERITA MENYUSUL


----------

RETARD MENJERIT JERIT


RETARD MENJERIT 

Salam Orang alim selalunya bagi tunjuk ajar dan nasihat dengan bahasa yang lemah lembut. Tsk menjerit- jerit mengatakan orang lain salah dan dia saja yang betul. Arwah ayah saya dulu pesan kalau nak mengaji agama cari guru yang tak pamer pakaian arab yang berserban besar. 
Mereka ini kebanyakan berlindung kejahilan dalam jubah dan serban. Carilah guru mursyid. Sifat guru mursyid adalah apa bila diberi satu dia akan bagi kita kembali dua atau lebih. Ini adalah sifat yang tidak tamak. Lagi satu sifat guru mursyid ialah dia tak mengaku pandai dan memperbodohkan orang lain. Dia hanya menyampaikan ilmu saja. Allahu -alam 
on 
DON PLAY PLAY
Publish | Delete | Spam
Haldeli
on 23/12/19

S--------

RETARD
RETARD
Please la tt Tak yah gelar ostad la orang camni buat cemar ugama....Tak kira apa parti dia sokong adab mesti jaga ... Ataupun sebelum nama dia letak OR(ostad retard).....macam engineer sebelum nama ada IR... 
on 
USTAD KAKI JOLOK
Publish | Delete | Spam
Mak Na
on 23/12/19

Sala
-----------

ULAR MAK KELUAR PISANG


ULAR MAK 

KELUAR PISANG

Otak orang pandai, otak orang ada Master, otak orang Ada phD, semakin cerdik semakin buntu, macam macam dicipta merosak manusia, manusia semakin tension dengan bijak pandai, hidup semakin susah, hidup semakin tak tenteram, 
orang politik buat kacau, rosak perpaduan, rosak agama, macam macam kaedah halal haram, tapi yang rasuah, yang bunuh orang, yang rompak jadi Ketua, jadi pemimpin itu belum kira julur pisang, kah kah kah luaran alim ularmak tapi pisang Kasi Kasi hulur jugak kah kah mampoooss woit 
on 
BERITA
 POTONG STIM
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 23/12/19

Na
-----------

APA INI?

APA NI?


Polis siasat alibi Anwar kes tuduhan Yusoff Rawther


BERITA MENYUSUL----------

MASIH ADA LAGI ?


MASIH ADA

LAGI YANG

TIDAK PERCAYA

TENTANG

DUNIA MAKIN

PANAS


EROPAH

Storms Elsa and Fabien leave nine people dead across Europe


More than 110,000 without electricity as rail and air travel disrupted across the region


AUSTRALIA

NSW devastation laid bare as 72 homes destroyed in SA bushfires

Australian PM Scott Morrison says government won’t change its climate change policy as New South Wales premier says ‘not much left’ of town of Balmoral

-----------

BERITA POTONG STIMALAAMAK
INI BERITA 

POTONG STIM

Guna kas kas sebagai pelaris, 

pemilik restoran 

'mi gian' ditahan


SEORANG pemilik restoran menjual mi di Guangxi, China ditahan setelah didakwa menggunakan serbuk kas kas di dalam masakannya.

Menurut polis, tindakan itu dilakukan tertuduh agar perniagaannya laris apabila pelanggan ketagihan dan sering mengunjungi restorannya.  

'Resipi rahsia' ini terbongkar apabila seorang lelaki dikesan positif morfin -- komponen aktif dalam candu -- ketika menjalani ujian pengesanan dadah oleh polis.

Portal SETN melaporkan lelaki itu terkejut dengan keputusan ujian berkenaan dan bertegas yang dia tidak pernah mengambil dadah.

Apabila didesak, lelaki itu mengaku dia cuma makan semangkuk mi beras siput babi di restoran berkenaan beberapa hari lalu.

Polis mengambil keputusan melakukan pemeriksaan di restoran itu di mana mereka menjumpai sebungkus serbuk kas kas seberat 76 gram.


SATU MALAYSIA

TAHU 

KARI IKAN

GULAI 

NASI KANDAR

DI TANJUNG

SEMUA PAKAI 

KAS KAS

BOLEH BELI

SERBUK INI

KAT KEDAI 

REMPAH

JANGAN SUKA

POTONG STIM
KAH KAH KAH


APA
-----------

PEMIMPIN ISLAM MAKIN BODOHPEMIMPIN ISLAM

MAKIN BODOH

MAKIN BANGANG

MAKIN NGOK


Apabila Najib hanya baca tajuk berita


ADA satu perkara yang Najib Razak perlu lakukan sekarang, dan lakukan dengan segera – belajar membaca berita, dan belajar dengan betul.

Berhenti dan ubahlah perangai daripada hanya baca tajuk berita.

Sibuk macam mana sekali pun pergi balik dan naik turun mahkamah, kalau hendak baca berita, ambillah masa sedikit. Bacalah dari awal sampai habis. Jangan baca tajuk saja, dan selepas itu buat rumusan dalam kepala tentang cerita yang tidak tentu hujung pangkalnya.

Nampak macam sangat tidak bijak apabila Najib hanya baca tajuk berita dan kemudian membuat rumusan berdasarkan daripada sebaris maklumat saja. 

Lebih malang dan tidak patut, pemahamannya itu beliau sebarkan pula kepada umum. Orang yang membaca komentarnya di Facebook atau mendengar ucapannya pula percaya. Mereka ini percaya sungguh apa yang keluar dari mulutnya.

Najib seorang bekas ketua kerajaan dan bekas ketua parti politik terbesar di Malaysia. Beliau sudah jadi pemimpin politik lebih 40 tahun, pernah memegang pelbagai jawatan dalam kerajaan dan parti. Beliau cukup berpengalaman dan berpengaruh. Memang patutlah kalau orang percaya kata-katanya.

Tetapi Najib sangat tidak patut dan tidak adil kepada dirinya sendiri apabila menyebarkan pandangan yang dibentuk dengan hanya membaca tajuk berita. 

Bukan saja tidak adil kepada dirinya sendiri, beliau malah tidak adil kepada reputasi baiknya sebagai pemimpin berpengalaman – tidak kiralah entah apa lagi yang tinggal berbaki.

Di Facebook minggu ini,  Najib memetik sekurang-kurangnya dua laporan berita dan menulis komentar pendek, hanya selepas membaca tajuk berita.

Celakanya, orang percaya.

Pertama, Najib memaparkan tangkap layar daripada berita bertajuk “Kabinet setuju penubuhan Majlis Media Malaysia”. Laporan itu memetik kenyataan Timbalan Menteri Komunikasi dan Multimedia Eddin Syazlee Shith mengenai keputusan kabinet secara dasarnya bersetuju mengenai penubuhan majlis itu. 

“Media di Malaysia semakin ketat dikawal oleh kerajaan PH. Pengerusi mesyuarat majlis juga Menteri PH. Kerajaan BN dahulu tak wujudkan majlis macam ini. Kenapa PH perlu fobia sangat?,” tulis Najib di Facebook.

Ini masalahnya apabila tidak baca penuh isi berita dan tidak ikut wacana penuh isu.

Penubuhan majlis media bukan untuk mengawal media. Penubuhan majlis media untuk meningkatkan etika dan profesionalisme kewartawanan. Ia sesuatu yang dituntut oleh pengamal media, yang mahukan wujud sebuah badan untuk mereka sendiri menjaga kerja-kerja kewartawanan tanpa campur tangan politik dan kerajaan.

Ini bukan untuk kawal media. Ini untuk memperbaiki media. 

Kerajaan BN, yang Najib kata “tak wujudkan majlis macam ini”, malah jauh lebih teruk lagi mengawal dan menyekat media. Semua orang tahu apa yang Najib sendiri buat kepada media semasa berkuasa dulu. Tidak usahlah sekarang pura-pura buat tidak tahu.

Tetapi tidak mustahil Najib memang tidak tahu. Misalnya, beliau tidak tahu bahawa penubuhan majlis media di Malaysia pertama kali disebut oleh ayahnya sendiri semasa jadi perdana menteri pada 1974.

Kedua, semalam Najib naikkan pula tangkap layar berita ”Selepas reformasi sistem, tiada lagi pilihan raya kecil Parlimen”. 

“Setelah kalah 4 PRK (pilihan raya kecil) berturut-turut tahun ini kepada BN (kita tak tanding Sandakan) termasuk kekalahan teruk di Tanjung Piai, PH mahu mansuhkan PRK,” tulisnya, mengiringi gambar tangkap layar dari portal ini.

Ini lagi satu masalah – baca tajuk berita saja.

Cadangan ini datang daripada jawatankuasa khas yang kerajaan bentuk untuk mengkaji sistem dan undang-undang pilihan raya Malaysia. Matlamat akhirnya untuk melihat bagaimana dua perkara itu boleh diperbaiki.

Jawatankuasa diketuai Ab Rashid Ab Rahman, tokoh yang bukan asing dalam hal ehwal urusan pilihan raya di Malaysia. Beliau ada 27 tahun pengalaman menguruskan pilihan raya sebagai setiausaha dan pengerusi Suruhanjaya Pilihan Raya.

Jawatankuasa ini mahu mencadangkan sistem pilihan raya perwakilan berkadar bagi Dewan Rakyat, menggantikan sistem undian pemenang undi terbanyak atau first past the post yang diamalkan sejak Merdeka.

Di bawah sistem itu, parti politik akan membuat senarai panjang calon ahli Parlimen yang bertanding dalam pilihan raya. Pengundi akan memilih parti, bukan lagi calon. Hanya bagi Dewan Rakyat. Untuk dewan undangan negeri, sistemnya dicadangkan kekal seperti sekarang.

Pada kertas undi bagi Parlimen nanti hanya akan ada logo parti, kata Rashid kepada The Malaysian Insight, dalam laporan berita yang Najib hanya baca tajuknya saja itu.

Jumlah peratusan undi yang diperolehi oleh parti politik akan menentukan pula peratusan kerusi yang diwakilinya di Dewan Rakyat nanti.

Ada beberapa perincian lain lagi yang dilaporkan dalam laporan berita itu, setakat yang disebut oleh Rashid dalam wawancara bersama The Malaysian Insight. Rashid tidak memberikan butiran yang terperinci dan mendalam kerana perkara itu, katanya, masih dalam kajian.

Laporan awal kajian akan diserahkan kepada Perdana Menteri Dr Mahathir Mohamad dalam masa beberapa hari lagi, sementara cadangan penuh jawatankuasa untuk pembaikan menyeluruh sistem dan pilihan raya akan dikemukakan pada Ogos 2020.

Ada lebih kurang lapan bulan lagi, tetapi Najib tentulah lebih selesa membuat rumusannya sendiri berdasarkan tajuk berita yang beliau baca, daripada cuba mencari tahu apa sebenarnya yang berlaku.

Rumusan beliau itu malah menjadi pegangan Umno. Timbalan Presiden Umno Mohamad Hasan dalam reaksi terhadap laporan The Malaysian Insight mengulangi dakwaan Najib kononnya kerajaan hendak ubah sistem pilihan raya kerana kalah empat pilihan raya kecil sepanjang tahun ini.

Mohamad orang bijak, rasional dan waras. Apakah Mohamad tidak tahu bahawa wakil Umno hadir dalam salah satu taklimat oleh jawatankuasa khas mengenai kajian dan cadangan mereka? Mustahil Mohamad tidak tahu – beliau timbalan presiden parti.

Atau apakah wakil Umno yang datang ke sesi taklimat dan perbincangan itu tidak faham? Atau faham, tetapi tidak memaklumkannya pula kepada parti?

Sistem perwakilan berkadar bukan perkara baru dalam wacana tentang pilihan raya Malaysia. Ada buku pernah ditulis mengenainya; ada forum, seminar dan perbincangan juga sejak bertahun-tahun lalu.

PAS, yang sekarang kawan baik Umno, pun pernah bercakap mengenainya semasa muktamar tahunan parti Islam itu, sekurang-kurangnya baru saja tiga tahun lepas. Mungkin Umno boleh belajar dengan PAS.

Namun, Najib – dan banyak pihak lain juga – akan terus membaca hanya tajuk berita dan selepas itu bersyarah panjang mengenainya seolah-olah mereka sudah tahu semua perkara. Syarah mereka itu akan jadi pembohongan, yang kemudiannya disebar melata ke mana-mana.

Pada zaman politik pasca kebenaran seperti sekarang, fakta sudah tidak lagi penting. Emosi dan akal tidak sihat akan jadi raja.

Inilah cabaran besar politik masa kini. – 21 Disember, 2019.


JANGAN DENGAR

FITNAH NAJIB

MAKAN

NASI KANGKANG

ROSMAH
KAH KAH KANG

----------

MASALAH SOSIAL DI SERAMBI MEKAH


MASALAH SOSIAL

SERAMBI MEKAH
Dgn duti free arok dan todi, 
ningkatkang masalah sosial. 
Tapi nigri yg paling TOP dgn kes dadah, ketom, HIV ..adalah Kelangtang Darul Mosko .
.nigri ni duti free kew .. 
on 
PARTI POTONG STIM
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 22/12/19

Ya


------------

TAKDA TOWKAY ADA SAMSENG
TAKDA TOWKAY

DITAJA SAMSENG 

Bhahah. Itu kata ko. Bagi aku lain. Chedet pancung sheikh sbb terlalu islamik. Rasuah paling di lawan. Sheikh x pro kapitalis. Sikit2 dia ugut nak ambil kekayaan tokeh2 melalui cukai, di agihkan kpd miskin. 
Jd, sheikh x mendapat kepercayaan tokey2 besar, tu pasal dia jerit di kongres - tak dak tokey2 besar dlm parti ni-. 
on 
PENGARUH AMERIKA
Publish | Delete | Spam
Nole
on 22/12/19

Ka---------

PEMIMPIN ISLAM JUJUR
PEMIMPIN ISLAM

AMAT JUJUR
Ini amat betul, memang sibuk kowtim ngan Jho Low, setiap hari kutip komisen masuk, mana sempat Kira, masuk bukan sikit juta billion masuk kah kah kah, lain kali buat Bank PM untuk kira duit PM 
kah kah kah 
on 
SIBUK SIBUK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 22/12/19

Y
----------

MAT NGOK

MAT NGOK
Melaon ni ingat KL Summit bincang pasal sumpah sumpit laknat,pasal poligraf kulum pisang..Ngok..
 on
 MAMAT 
INI TAK FAHAM
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 22/12/19

K
---------

AJEN CHINA MERAH BERSUARAINI CUKONG

AJEN 

CHINA MERAH

TAK SUKA 

MELAYU BEBAS

MERDEKA 

Tun M berhentilah bergaduh dengan negara-negara besar

Apa yang pasti, sejak Tun M menjadi Perdana Menteri buat kali kedua, timbulnya ketegangan dalam hubungan dua hala Malaysia dengan China. Tun M pernah berbeza pendapat dengan Perdana Menteri China, Li Keqiang dalam satu sidang media di Beijing apabila Tun M menyentuh tentang konsep kolonisme era baru. Hubungan dua hala Malaysia China ini masih dalam peringkat pemulihan sejak kebelakangan ini.

Dalam masa sama, kerajaan Malaysia juga telah menjemput pemimpin Iran dan Qatar untuk mengambil bahagian dalam Sidang Kemuncak Kuala Lumpur kali ini, sekaligus menjejaskan hubungan diplomasi Malaysia – Arab Saudi. Melihat keadaan ini, seolah-olah malapetaka diplomatik kita tiada penghujungnya.


AWAS

DIMALAYSIA ADA

3 JENIS CHINA

CINA MALAYSIA

CINA CHINA

CINA CINA CHINA
TUNGGU

PENCERAHAN
---------

KEELING PANCUT


KEELING PANCUT
Keling pun dah dtg pancut kat muka dia.Dulu kata itu Rosmah gua punya kakak oo..Jgn ade siapa siapa berani kutok sama dia..Cilakak keling..
 on 
HILANG KUASA 
BANGLA DATANG BERAK
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 22/12/19

Cil


-----------