Rabu, 10 Julai 2019

JUAL AGAMA - LUMAYAN

JUAL AGAMA

LUMAYAN

PERNIAGAAN

KEDUA TERTUA

DALAM DUNIA

YANG PERTAMA 

MENIAGA APA?
lumayan bro jual agama..ada 2juta org bikin haji tiap2 tahun tanpa memikirkan negara2 yg dimusnahkan sunni saudi arabia..sibuk nak beribadat tp jiran disebalik dijenguk pun tidak dibantu jauh berkali2..dicorong2 mimbar jais jakim, dipasangkan cd2 wajib haji umrah..
dan undangan dari tuhan ke rumah tuhan..haji itu g mati, g jumpa tuhan tp lumayan juga kalo tuhan beri harta yakni anak dan isteri2 itu adalah harta kamu..maka tetiba takut utk istihar harta..mana la tau ada isteri2 yg dipulihara samseng berjubah dan bersunnah sunni.. 
on 
SUNNI WAL RASUAH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 17:28

b
---------

MACANG PAKISTANG


MACANG 

PAKISTANG
Sepatutnya wakil rakyat pembangkang menjaga penampilan diri walaupon kalah pilihanraya.Bila tengok rambut dan jangut kj dah macam bangla jantan begitu juga musang tak amang, tak ada kuasa muka dah jafi macam pakistang ic projek.apakah kebodohan penampilan orang yang dipilih sebagai wakil rakyat? Fack you macam haram 
on 
ALAAAA MAK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 19:10

Tud-----------

ALAAAA MAK
ALAA MAK

ROTTWEILER
POTONG STIM

SEMUA DAH

 CANTIK

Nazri tak setuju Najib jadi penasihat BN

PELANTIKAN Najib Razak sebagai pengerusi lembaga penasihat Barisan Nasional (BN) hanya akan memberi kesan buruk, kata bekas setiausaha agung parti itu Mohamed Nazri Aziz.

Jelasnya parti itu sudahpun kalah pilihan raya sewaktu dipimpin oleh Najib dan pelantikan baharu itu pula dibuat oleh pemimpin BN yang kini menghadapi tuduhan di mahkamah.

“BN kalah di tangan siapa? ... Yang tanda tangan ini,  Ahmad Zahid, Najib Razak dan Tengku Adnan Tengku Mansur mereka ini semua didakwa di mahkamah.

“Saya tak fikir ia akan kuatkan Umno, ia regresif,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen hari ini.ROTTWEILER

KACAU DAUN

TERBEST

PEMIMPIN

ADA MASALAH

LAGI SENANG

NAK DITIBAI

PENYAMUN

PENIPU

PERASUAH

KAH KAH KAH
-----------

TETIBA SEMUA KE JEDDAH


SAPA TAU
KENAPA TETIBA

SEMUA NAK

KE JEDDAH

NAK NAIK AJI?

ATAU

NAK CARI

MINAH AJI ?

TUNGGU  PASTI

ADA JAWAPAN
----------

DUNIA DAN ARUS KANAN


DUNIA DAN ARUS KANAN

Saya tidak tahu bagaimana suasana budaya dan politik tahun-tahun  tiga puluhan, empat puluhan atau   bulan , minggu atau  hari hari  sebelum pecahnya  Perang Dunia Kedua. Saya dilahir sesudah Perang Dunia  Kedua tamat. 

Ketika saya membesar sebelum ke sekolah saya memasang telinga mendengar surah-surah perang dari Emak, Abah,  Pak Cik,  dan Datuk.  Surah surah makan ubi kayu, makan keledek, lari dari Jepun masuk ke dalam hutan untuk selamat, surah tak berkain dan  tak berbaju. Surah-surah ini diperawikan  ketika kami sanak saudara dan  jiran tetangga  orang sekampung berkumpul  kenduri makan beras baru atau doa selamat sebelum menyemai benih padi.

Pada tahun 1958 ketika saya dalam darjah dua di Sekolah Umum Batu Serambai Ulu Kelawang Jelebu saya bertemu dengan buku Leftenan Nor Pahlawan Gerila hasil garapan   Abdul Aziz bin Zakaria. Dalam tahun yang sama saya terjumpa buku  Nyawa Dihujung Pedang hasil tulisan  Ahmad Murad Nasaruddin. Pada tahun 1967 saya bertemu dengan  Sungai Mengalir Lesu karya  Samad Said.  Inilah latar belakang Perang Dunia Kedua yang saya alami.

Bila saya masuk ke universiti saya meluaskan pembacaan  untuk memahami politik. Pemahaman politik  memerlukan latar belakang sejarah. Akhirnya saya diterima masuk ka Jabatan Sejarah Universiti Malaya. Sayangnya pada ketika itu saya meninggalkan kuliah sejarah kerana saya sendiri  ingin membuat  sejarah.

Ketika berkelana pembacaan  saya makin melebar luas. Bila  sampai ke Eropah  pemahaman saya tentang politik, seni, ekonomi dan sejarah semakin jelas. Dengan mengunakan pendekatan Marxis pandangan dunia saya semakin jelas dan  cerah.  Hari ini saya  terus bertukang dengan menggunakan tukul, sabit dan paku Marxis.  

Di Eropah saya bertemu dengan For Whom The Bell Tolls, A Farewell to Arms tulisan Hemingway. Ketika dalam perjalanan ke Barcelona Sepanyol pada tahun 1986 saya membaca Homage To Catalonia oleh George Orwell. 

Di kampong saya di Wavre Belgium - saya mendengar surah-surah perang Dunia Kedua dari mulut generasi kedua warga Eropah. Di sempadan Belgium-German saya terlihat tembok-tembok batu Tentera Berikat yang cuba menghalang kereta kebal Hitler. Di tepi pantai Belgium saya ternampak bangkai bangkai kereta kebal Hitler.

Saya bertemu dan berkawan dengan Robin  dari Luxembourg seorang guru. Kami bertemu di Pakistan dan persahabatan disambung apabila saya sampai ke Eropah.  Robin seorang Yahudi bersurah bagaimana semua suku sakatnya hilang dalam Perang Dua Kedua. Hanya ibunya yang masih kecil sempat melarikan diri.

Semua ingatan ini asih segar. Justeru apabila  alaf ini beralih saya melihat dengan jelas rupa bentuk dunia dan zaman yang saya  tinggalkan.  

Di Malaysia dunia  politik dan budaya yang saya tinggalkan dikenali sebagai zaman Pop Yeah Yeah. Manakala di Eropah zaman ini dikenal sebagai zaman Generasi Enam Puluhan.     Dizaman ini pop, rock , politik dan gaya hidup  muda berganding bahu. Politik dan rock  disira pula dengan terbukanya pintu yang memenjara keberahian seksual. Tahun-tahun muda yang penuh keindahan bersalut dengan pancutan nikmat disana sini.

Inilah zaman dunia muda salepas perang. Inilah zaman  anak muda cuba mengubah dunia.  

Salepas perang Dunia Kedua kita  memasuki  zaman Perang Dingin. Perang politik antara kaum  kiri dengan kaum kanan. Perang Dingin ialah perang idealoji antara dunia kapitalis  yang dikepalai oleh Anglo-Amerika dengan dunia sosialis yang dipimpin oleh Rusia-China.

Di zaman Perang Dingin saya melihat dunia melalui tukul Marxis dengan jelas. Musuh dikenal pasti dengan jelas.   Kalau kamu tidak kiri  maka kamu akan dilihat kanan. Jika kamu kiri kamu dilihat  cool  dan couter culture penuh dengan budaya melawan budaya. Jika tidak kamu akan dilihat  square, poyo dan bebal. Amin.

Kenapa saya menulis pekara  ini?

Saya menggarap mukadimah ini   kerana kebelakangan ini saya terus membaca dan melihat bagaimana dunia kita ini sedang  berubah ke kanan. Gelombang kanan sedang  berkumpul. 

Ombak  penelitian kemunculan garis kanan ini semakin banyak saya temui dalam portal internet. Ini bukan tulisan cabuk. Ada  tulisan para pemikir  dari generasi  Perang Dingin, ada datang dari  ‘public intelektual’ generasi  60’an dan ada digarap oleh sosok-sosok yang melihat  kedatangan Perang Dunia Kedua  dan kemunculan Perang Dingin.

Media arus perdana dunia dalam semua bahasa sering melaporkan berita-berita tentang  kesampaian ombak kanan.
Tulisan dan berita-berita ini menggambarkan suasana kita hari ini seakan-akan kembali ke suasana  tahun 30’an, ke tahun tahun sebelum Inchek Hitler menang pilihan raya untuk menjadi Chancelor German.

Apakah ini betul?

Rumah Puteh di Amerika sentiasa diduduki oleh garis kanan. Rumah Puteh adalah kubu yang mewakili mazhab kaum kanan. Kalau dizaman Perang Dingin seteru Rumah Puteh ialah Kremlin  di Rusia dan Peking di China. 

Garis kanan Rumah Puteh sentiasa berlapik dan berbidai dengan jubah  demokrasi dan hak asasi manusia. Tetapi semuanya makin berubah. Lihat sahaja dizaman Obama. Sosok ‘kulit hitam’ digunakan oleh kaum kanan untuk membantai sesiapa sahaja yang dianggap tidak membawa keuntungan kepada kaum pemodal.

Hubaya hubaya - umum wajib diberitahu bahawa Barack Obama lebih banyak mengebom negara Dunia Ketiga  berbanding dengan Bush atau Reagan. Barack Obama juga banyak membunuh orang biasa yang bukan soldadu atau pengganas termasuk mendrone mati warga Amerika sendiri.

Apabila Trump menjadi Presiden kaum kanan dan garis  kanan tidak lagi berselindung. Dengan jelas , dengan terbuka tanpa berlapikkan demokrasi atau hak asasi  Trump terus  membelasah negara mana sahaja yang dianggap menghalang perjalanan modal.

Saya yakin ramai warga dunia  melihat  presiden Amerika yang ke 45  sebagai pelawak dunia. Tapi awas dibelakang perangai Trump yang tidak menentu ini wujud satu kumpulan pemikir bermazhab kanan. Kaum pemikir mazhab kanan ini telah  lama mengeram di Rumah Puteh.  Di zaman Bush Junior mereka menetas dan hasilnya ialah perang. 

Amerika melancarkan perang ke atas Iraq kemudian Afghanistan. Kemudian Syria , lalu mengelencong ke Libya. Semua ini adalah projek kaum kanan.

Kaum kiri – kaum Marxis berpendapat perang dan kapitalisma adalah isi dengan kuku – saperti kentot dengan berak. Tidak dapat dipisahkan. Selagi sistem ekonomi kapitalis wujud maka dunia akan terus berhadapan dengan bencana perang.

Kenapa bagini?

Analisa kiri membuktikan bahawa perang adalah salah satu dari rukun sistem ekonomi kapitalis. Kapital atau modal akan terus mencari keuntungan. Mencari tanah jajahan. Mencari dan menjarah hasil bumi. Memperluas pasaran. Mengumpul kekayaan.  Justeru perebutan punca-punca ekonomi ini akan mengakibatkan perang. 

Apabila sistem ekonomi kapitalis menghadapi masaalah besar  maka kaum pemodal dan  para pemikir kanan akan merancang perang. Dalam sistem ekonomi kapitalis perang akan menjadi jalan keluar yang lumayan.

Sayugia diingatkan sejarah  bagaimana Perang Dunia  Kedua pecah. Puncanya ialah krisis ekonomi dan perebutan tanah jajahan.
Pada tahun 1929 bermulanya Tahun Meleset atau Great Depression di Amerika. Ekonomi  dunia jatuh meleset. Tahun-tahun 30’an warga Amerika kelaparan dan merempat. Keadaan ini  berjalan  hingga ke tahun 1939. Kemudian apa terjadi?

Eropah dan Asia pada masa yang sama bergolak. Ekonomi Eropah meleset.  Hitler dengan parti Nazi telah menguasai German  pada tahun 1933.  Merebut tanah jajahan menjadi agenda pada ketika itu. Jepun menyerang China pada 7 Julai 1937. Pada tahun 1938 Hitler menaklok Austria dan Czechoslovakia.  Akhirnya  Perang Dunia Kedua  pecah pada 1 September 1939.

Apabila perang pecah maka ekonomi mula puleh. Perang menjadi penjana dan bahan bakar  untuk menghidupkan ekonomi yang meleset. Manusia diperlukan untuk menjadi soldadu. Kilang  senjata muncul – membuat peluru, senapang, kereta kebal, kapal laut dan kapal terbang. Kilang besi, kilang pakaian, kilang makanan bangun untuk menyokong  projek perang. Tenaga  manusia diperlukan. Soldadu – lelaki dan perempuan direkrut. Kerja.  Kerja. Kerja.

Ekonomi kapitalis kembali puleh.  Tahun-tahun  50’an salepas perang ialah zaman membangunkan kembali Eropah yang hancur. Perang telah memulihkan  kembali ekonomi Amerika yang merosot.  Ini lah zaman lumayan. Inilah zaman rock n roll. Iniah zaman dimana dunia dilihat cerah. Inilah zaman Pop Yeah  Yeah. Inilah zaman saya mula mendapt pencerahan politik. Zaman saya bertemu  dengan tukul dan sabit Marxis.

Muncul 2019. Tetiba  para pemikir mula mengatakan bahawa kita sedang kembali  ke zaman 30’an. Kita sedang  menuju ke zaman  meleset. Dunia kapitalis sedang berhadapan dengan krisis yang maha besar. Ombak kanan sedang berkumpul.

Betulkan kenyataan ini?

Ketika saya menggarap tulisan ini dua pekara telah berlaku. Pertama – pada Ahad 7 Julai 2019 Parti Syariza  tewas dalam pilihan raya Greece. Syariza adalah parti arus kiri yang menjadi kebangaan kaum kiri. Kini Greece jatuh ke tangan arus tengah – Parti  New Democracy. 
Kedua : Pada Senin 8 Julai 2019  Duetsche Bank yang beribu pejabat di Frankfurt German memberhentikan 18,000 pekerja. Bank pengurus dana untuk pelaburan ini mempunyai  91,500 pekerja di 58 buah negara. Bank ini adalah yang ke 15 terbesar dalam dunia.

Apakah ini satu petanda baru?

Sabenarnya   inilah bukti bahawa  suasana tahun-tahun 30’an sedang  datang kembali. Kalahnya Syariza di Greece adalah petanda bahawa arus kanan sedang mengombak.  Orang ramai terutama warga Eropah mula menyisir ombak kanan.

Krisis Duetsche Bank inilah hanyalah permulaan. Jangan lupa sejarah – pada 15 September 2008 Lehman Brothers jatuh muflis ini diikuiti dengan krisis dalam  Bank of Scotland, Merill Lynch dan beberapa lembaga  keewangan yang jatuh muflis.

Apakah perang dunia akan pecah?

Siapa yang bertanya soalan ini maka mulut sosok ini wajib  dilumar dengan lada.  Soalan saperti ini datangnya dari sosok-sosok yang tidak memahami dan gagal menganalisa politik dunia  kontemperori. 

Fahamlah bahawa perang Dunia Kedua TIDAK tamat. Ianya bersambung dengan Perang Dingin. Sambungan Perang Dunia Kedua dimanifestasikan dengan Perang Korea ( 1950-1953) disambung dengan Perang Vietam  dan Indo China (1955-1975). Ini diikuti  hingga ke hari ini oleh perang Iraq, Afghannistan dan Syria. 

Analisa kaum kiri tepat, betul dan saintifik.  Kalau  analisa kaum Marxis ini tepat kenapa ombak kanan mula mengampoh. Sebelum  menjawab soalan itu kita wajib mengetahui apakah pola dan ciri garis kanan. Apa dia falsafah garis kanan? 

Untuk jawapan  kepada soalan-solan ini sila tunggu minggu hadapan. Ketika menunggu jawapannya sila cari buku – Nyawa Di Hujung Pedang, Leftenan Nor Pahlawan Gerila dan Sungai Mengalir Lesu. Cari dan baca. (TT)
TULISAN INI 
DISIARKAN JUGA
DALAM SUAKARA KEADILAN
SESIAPA INGIN MELENGGAN
SILA PUKUL TALIPPON
03-92-21-30-45

---------

PELIK PELIK PELIK


PELIK

AMAT PELIK

Chef Wan suruh Najib tutup mulut

NAJIB Razak patut tutup mulut dan jangan jadi hipokrit, kata Chef Redzuawan Ismail atau Chef Wan, selepas bekas perdana menteri itu memutar belit kenyataannya mengenai peneroka Felda.


TUKANG MASAK

MINTA NAJIB

TUTUP MULUT

KALAU  NAJIB

 TUTUP MULUT

MACAM MANA 

HENDAK MAKAN

NASI KANGKANG

ROSMAH

KAH KAH KAH
------------

TIBAI UMNOTIBAI UMNO

aku rasa ahli umno ni ada aura anjeng lah. anjeng akan patuh dan sayang pada tuan yg beri dia makan. ahli umno pun sama, patuh dan sayang pada yg hulur dedak. sebab tu ahli dan kaum kerabat umno masih kekalkan najib dan angkat dia jadi penasihat parti. 
amiin syukran! hidup anjeng! 

sesungguhnya anjeng itu lebih mulia dari nik abduh yg bandingkan arwah bapak dia dgn najib! kahkahkah 
on 
TANDA KASEH SAYANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 10/07/19

Aiy-------

BUKAN BANGSA JUBOR - BANGSA JOHOR

BUKAN

BANGSA JUBUR

BANGSA JOHOR 
Apa anak ikan anak ikan nih? Kau pukimak Melayu bangsa jubor elok cerita pasal jubor Melayu. Ceritakan berapa ramai peniaga Melayu yang jual jubor seluruh Malaysia. Dasar bangsa Melayu jubor. Entah2 bapak kau pun biasa meniaga jubor. 
on 
CERITA ANAK IKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/07/19

m


---------

ANAK IKAN GADUH


ANAK IKAN 

GADUH
Lagi lagi nk cerita anak ikan...
ni psal harziq ke..line tengah pnas lg skrg nih? Bang jemin ke hulu ke hilir dgn muka selamba ibarat org suci 
on 
CERITA ANAK IKAN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 09/07/19

L--------

BERSATU HANCURKAN UMNO
BERSATU 

HANCURKAN UMNO

Pusing sana pusinggg siniii last2 wakjahid tetap jadi no. 2. Kahkahkahkah.kahkahkah...aduiii sakitt perrr sakit perrott woiii. kahkahkahk. tukang announce plak kaki putaqq..tenqu denan.khkahkah. wak..wak..balik mandi la wak.kahkah.kono buli Bekas perdana menteri merangkap pengerusi BN, Najib Razak, hari ini dilantik sebagai pengerusi lembaga penasihat gabungan itu. 
Mengumumkan pelantikan tersebut, Setiausaha Agung BN Tengku Adnan Tengku Mansor, berkata keputusan tersebut dipersetujui sebulat suara oleh pemimpin parti yang hadir. Mesyuarat Dewan Tertinggi BN itu diadakan di Pusat Di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC), Kuala Lumpur sebentar tadi. “Datuk Seri Najib bekas perdana menteri Malaysia dilantik sebulat suara oleh Dewan Tertinggi BN yang bermesyuarat malam ini sebagai Pengerusi Lembaga Penasihat BN, katanya. 
on 
TANDA KASEH SAYANG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/07/19

Lagi la


--------

SERAMBI MOSCOWKELANTAN DARI 

SERAMBI MEKAH

JADI  SERAMBI

 MOSCOW 

bila kelantan nak buat hudud??ckp berdekah2, berak dlm jubah..takut ke atau hudud modal sepanjang hayat utk takut2kan rakyat..rakyat kelantan tak takut hudud sb rakyat kelantan duduk cari makan diluar kelantan..namun rakyat kelantan diluar la yg mengundi pas dan menyebarkan ajaran islam taliban dinegeri2 lain seperti shah alam..
kalo kelantan maju maka duit cukai naik, cukai tanah naik, maka tidak bole dpt kuih 1riyal 5 biji..kelantan tidak ikut gaji minima tp rakyat nya tidak melapor kpd penguasa..demi islam, demi mjaga kemaluan ulama2 penjual agama..hududkan saja seluruh negara agar warga kelantan tidak ke kuala lumpur utk ke disko..
 on 
FAKWA DAN FAKWEE
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 09/07/19

salah

---------

ROGOL AMAHROGOL AMAH 

Tt tlong ye sikt, 
klu psal madey dan org2 yg sokong bliau,
 Tt jgn nk tibai eh...nti 
Tt pun gigit jari tk dpt habuan 
on 
PELIK TETAPI BENAR
Unknown
on 09/07/19
Haipppp....
apa plk ni duk kait ngan rais, 
org kuat tun madey tu kot 
on 
PELIK TETAPI BENAR
Unknown
on 09/07/19


Ini bukan penyakit TT. Kerja menyondol ni memang sedap.Sbb tu org Malaysia ni dah xblh nak fikir.Jumpa lubung je xkira lubang buntut,lubung jubur habis dia sondol.. 
on 
PELIK TETAPI BENAR
Publish | Delete | Spam
Arymanchino
on 09/07/19

...bukan


--------

SUNNI WAL RASUAH

JUAL  AGAMA
YANG DIBENARKAN MENJUAL AGAMA
HANYA
SUNNI WAL RASUAH
JUAL AGAMA  MONOPOLI SUNNI 
Jap. Cuba explainkan kat gua yang kurang bijak bab2 ni. Jadi sepatutnya macam mana nak buat? Sesapa pun boleh mengajar ke? Tak perlu tauliah ke? Kiranya kalau gua nak pergi mengajar agama pun boleh? Gua tanya je, sbb gua cunt fius ni sbnarnya patut macam mana... 
on 
WAN JI KACAU 
PASARAN AGAMA
Publish | Delete | Spam
Agamaklu
on 09/07/19

Tt t


--------