Khamis, 25 Februari 2016

TERKINI TER NOWW TER HOTT
NAJIB TAK MAHU

BERITA SPRM

MAHU NAJIB

DIDAKWA

DILAPOR ARAH

MINSIDER TUTUP


TAPI BOLEH

 BUKA

DI SINI:


http://www.themalaysianoutsider.com/Pandangan panel penilaian SPRM bukan cabar kuasa peguam negara, kata SPRM---------------

LAUT CHINA SELATAN

BERJAGA JAGA


South China Sea: US may consider sending more destroyers to patrol islands

The US, worried by China’s military buildup to assert dominance in the South China Sea, will increase freedom-of-navigation operations there, a senior Pentagon official has said.
“We will be doing them more, and we’ll be doing them with greater complexity in the future and ... we’ll fly, sail and operate wherever international law allows,” Admiral Harry Harris, the head of the US Navy’s Pacific Command, told a hearing of the House of Representatives armed services committee

-------------

TABUNG HAJEE AKAN LEENGKUP
LEENGKUP

TABUNG HAJEE

KEERANA AZEEZ


25 FEBRUARI 2016

PELABURAN TABUNG HAJI DI SYARIKAT KEJURUTERAAN HULUAN (RAMUNIA HOLDINGS BERHAD) CATAT KERUGIAN ATAS KERTAS RM200 JUTA, RISIKO KERUGIAN JANGKA PANJANG RM1.4 BILION 
Pelaburan Tabung Haji yang mengundang kontroversi paling utama ialah pelaburannya di dalam syarikat kejuruteraan huluan (“upstream engineering”) yang bernama Ramunia Holdings Berhad bermula dari 2008. Setelah syarikat tersebut mengalami kerugian mendadak dan sahamnya jatuh menjunam dalam tahun 2010, Tabung Haji menjenamakan semula syarikat itu sebagai TH Heavy Engineering Berhad (THHE) dan terus menyuntik lebih banyak pelaburan.

Tabung Haji mula membeli saham dengan agresif dalam pertengahan tahun 2008 seperti berikut:

·         Di antara 10 Julai 2008 hingga 16 Julai 2008, Tabung Haji membeli 14.23 juta saham menjadikan pegangannya mencecah 18.06% (99.74 juta saham) selepas pembelian tersebut. Harga saham pada waktu ini adalah di antara RM1.54 hingga RM1.59 sesaham.

·         Berdasarkan Laporan Tahunan Ramunia Holdings Berhad bagi tahun kewangan 2008, setakat 29 Februari 2009, Tabung Haji telah mengumpul 166,836,833 saham menjadikannya pemegang saham terbesar Ramunia Holdings Berhad pada 29.68% pegangan.

Mengambil kira prestasi harga saham Ramunia Holdings Berhad sepanjang tahun 2008 yang menunjukkan harganya memuncak pada harga RM1.95 sesaham pada awal Februari dan mula menurun sehingga ia mencatat harga terendah (rekod 52 minggu) 76 sen sesaham pada pertengahan Ogos, anggaran harga saham purata yang dibeli oleh Tabung Haji untuk mengumpul 29.68% saham ialah RM1.50 sesaham.

Saya menganggarkan pelaburan awal Tabung Haji dalam tahun 2008 untuk membeli saham-saham Ramunia Holdings Berhad adalah sekitar RM250 juta.

Walaupun saya faham pada ketika itu ada khabar-khabar angin bahawa MISC (anak syarikat PETRONAS) akan membeli Ramunia (yang menyebabkan harga sahamnya naik melonjak), prestasi kewangan Ramunia secara jelas menunjukkan ia sebuah syarikat yang mempunyai masalah kewangan, seperti yang ditunjukkan berikut:

Tahun Kewangan
Kerugian Tahunan
(RM juta)
Kerugian Terkumpul
(RM juta)
2008
21
74
2009
383
457

Oleh kerana kerugian yang mendadak dan terlalu besar bagi tahun kewangan berakhir 31 Oktober 2009, juruaudit telah memberi amaran bahawa Ramunia Holdings Berhad berdepan dengan risiko muflis (“going concern”) terutamanya kerana sebuah anak syarikatnya Ramunia Fabricator Sdn Bhd disaman oleh banyak pihak kerana gagal membayar hutang.

Akibat dari amaran ini, saham Ramunia Holdings Berhad jatuh menjunam sehingga ditutup pada harga 20.5 sen pada 2 Mac 2010. Berikutan dari ini, Ramunia Holdings Berhad digantung penyenaraiannya dan dikategorikan sebagai syarikat PN17.

Kontroversi melibatkan Ramunia Holdings Berhad diketahui umum kerana ia melibatkan penjualan asetnya kepada Sime Darby Engineering dan pelbagai tindakan mahkamah oleh kontraktor-kontraktor yang rata-ratanya usahawan Bumiputra yang terpaksa gulung tikar. Saya telah duduk sendiri dengan beberapa orang usahawan ini yang jatuh muflis akibat masalah kewangan Ramunia Holdings Berhad.

Tabung Haji sebaliknya terus menambah pelaburan di dalam Ramunia Holdings Berhad yang dijenamakan semula sebagai TH Heavy Engineering Berhad (“THHE”). Tabung Haji melantik wakilnya sebagai Ketua Pegawai Eksekutif dan kekal sebagai pemegang saham terbesar.

Prestasi kewangan THHE menampakkan sedikit pemulihan bagi beberapa suku kewangan sahaja sebelum sahamnya jatuh kembali. Ketua Pegawai Eksekutif yang dilantik Tabung Haji sebelum ini iaitu Datuk Nor Badli Mohd Alias meletakkan jawatan secara mengejut dalam tahun 2014 apabila THHE gagal menunjukkan pemulihan kewangan.

Saham THHE terkini (berdasarkan harga 22 Februari 2016) ditutup pada 14.5 sen.

Oleh itu, perkiraan kerugian atas kertas pelaburan Tabung Haji di dalam THHE setakat ini adalah seperti berikut:


RM Juta
Pelaburan asal 2008:
166,836,833 saham @ RM1.50 harga purata

250


Nilai terkini 22 Februari 2016:
334,162,107 saham @ RM0.145
(jumlah saham selepas penstrukturan)

48


Kerugian atas kertas
202

Paling membimbangkan, THHE terpaksa pula beroperasi dalam suasana harga minyak mentah yang rendah yang dijangkakan berterusan sehingga 5 hingga 8 tahun akan datang. Ini akan menyebabkan tidak banyak kontrak-kontrak pembinaan huluan yang boleh dibida kerana syarikat-syarikat minyak memotong perbelanjaan kapital mereka dalam tempoh tersebut.

Tabung Haji terus memberi sokongan kewangan walaupun prospek THHE membimbangkan. Apabila THHE menerbitkan “Islamic irredeemable cumulative preference shares” (ICPS), terbitan itu tidak mendapat sambutan yang baik oleh pelabur lain tetapi Tabung Haji menyuntik RM275 juta ke dalam THHE dengan melanggan ICPS tersebut.

Kontroversi terkini ialah dokumen yang bocor dari Tabung Haji dalam Januari yang lalu yang menunjukkan Tabung Haji melanggar akta dan undang-undang penubuhannya apabila ia memberikan jaminan korporat (“corporate guarantee”) kepada THHE berjumlah RM981 juta (seperti dihuraikan di dalam Laporan Risiko Pelaburan) sedangkan THHE bukanlah anak syarikat Tabung Haji (kerana pegangan saham Tabung Haji hanyalah 29.81% setakat 10 April 2015). Maklumat di dalam Laporan Risiko Pelaburan tersebut menunjukkan bahawa kelulusan pengurusan Tabung Haji untuk memberikan jaminan korporat kepada THHE itu dibuat sekitar November atau Disember 2015.

Oleh yang demikian, risiko pelaburan Tabung Haji di dalam THHE kini mencecah sekurang-kurangnya RM1.4 bilion (iaitu kerugian saham pada nilaian RM100 juta bagi keseluruhan pegangan saham, ICPS sebanyak RM275 juta, sukuk sebanyak RM50 juta dan jaminan korporat sebanyak RM981 juta). Risiko pelaburan ini akan lebih tinggi melangkau RM1.4 bilion apabila harga saham THHE jatuh di bawah paras 30 sen satu saham.

Soalan saya yang paling utama: sejauh mana Tabung Haji akan menyuntik lebih banyak dana pendeposit di dalam THHE untuk bertahan dalam tempoh 5 hingga 8 tahun kejatuhan harga minyak mentah ini, sedangkan ia gagal memulihkan THHE dalam tahun-tahun 2008 hingga 2014 pada ketika harga minyak mentah memuncak?

  
RAFIZI RAMLI
NAIB PRESIDEN/SETIAUSAHA AGUNG
AHLI PARLIMEN PANDAN
-------------

IMAM FULUSIKOM


IMAM FULUS
ust2 mcm ni byk lahir dari utara.berebut jawatan imam sb fulus,
berebut jawatan agama semua kerana fulus..lihat produk2 agama
dari air di bacakan quran, upah haji umrah, kbykkan dari utara.
di utara, yg penting jaga solat, kena ada dua kalimah..pastu tak kira la nak rasuah ke merembat merompak ke sume bole ditutup..jamil khir perabih duit rakyat utk bayar saman anwar ibrahim, apa ulama2 dari utara buat?

dr asri vs zamihan begado dan nak berdebat sb isu kata mengata
dan isu syiah wahabi je.alhamdulilah sampai skrang abuk pun tarak..ada tak dua2 org agama ni mlwan secara terang keatas kezaliman ekonomi yg dilakuakn umno bn?

org utara hanya berani mbantah mukriz dijatuhkan,yg kaya raya 
dan ada tali dgn syarikat arak san maguel.tp takda ust2 ulama2 dari utara yg berani mlwn atau mgata org2 kuat san miguel yg terdiri dari org utara gak..janji islam bukan cina dap. janji berkalimah walau merompak namun cina dap wajar diajar dihina walaupun cina dap berlaku adil dan saksama. on SILA LIHAT DAN DENGAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 2/25/16

Ein Kuntum

wa fulus sikom
-----------

TER KINI TER NOWW TER HOTT

TER KINI

TER NOWW

TER HOTT


This webpage is not available


ERR_NAME_NOT_RESOLVED


404 - File or directory not found.

The resource you are looking for might have been removed, had its name changed, or is temporarily unavailable


SKMM sekat portal Malaysian Insider

Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia (SKMM) menyekat laman web beritaThe Malaysian Insider (TMI) atas alasan melanggar undang-undang negara.
"Laman sesawang ini tidak dapat diakses di Malaysia kerana kandungannya melanggar undang-undang negara," menurut maklumat kepada pelayar di web itu.
Tiada penjelasan lanjut diberikan kepada pengguna.
Semakan Malaysiakini setakat ini mendapati tidak dapat dicapai melalui talian Celcom sahaja.
Malaysiakini sedang cuba mendapatkan reaksi TMI dan kerajaan berkaitan perkara ini.
Ketua Pegawai Eksekutif (CEO) Jahabar Sadiq ketika dihubungi tidak dapat mengulasnya buat masa ini kerana sedang meneliti perkara itu.--------------

LEMBAGEE EETAM DI TABUNG HAJEE
ADEE

LEMBAGE EETAM

DITABUNG HAJEE

FACE BOOKHangus RM90 juta. Pencarum tak berasa apa-apa. Orang Islam buat-buat tak tahu. Beli saham RM1.08 sen dan jual dgn harga serendah 10 sen. Pemimpin orang Islam pun buat "bodo" saja. Amacam?-------------

BERSIH LIMA

Salam BERSIH,

Rakan-rakan sekalian, BERSIH Boot Camp (BBC) kedua telah kembali. Kali ini, BBC akan bersama dengan anak dari Johor, Melaka dan Negri Sembilan. Kepada mereka yang masih tidak memahami konsep BBC, dibawah adalah ringkasan intipati program BBC.

Berikut adalah modul pendidikan yang dibawa oleh BERSIH dalam BBC: 

Apa itu DEMOKRASI? 

Apa itu PERLEMBAGAAN?

Apa fungsi PARLIMEN?

Apa kaitan kita dengan PILIHAN RAYA?

Bagaimana Bersih jalankan kerja MOBILISASI?

Untuk anak muda di selatan Malaysia, terutama di Johor, Melaka dan sekitar negeri itu, masih belum terlambat untuk daftarkan diri ke Bersih Boot Camp.Tak kira siapa anda asalkan ada minat. Sekiranya anda seorang warganegara Malaysia dan berusia antara 18-35 tahun, daftar sekarang!
Daftar sekarang untuk mengikuti :

BERSIH BOOT CAMP 
di Johor Bahru, Johor
pada 25-27 Mac 2016!

Klik pada www.bersih.org/bootcamp untuk daftar diri dan maklumat lanjut.

Diharapkan, rakan-rakan NGO dapat berkongsi informasi ini kepada jaringan anda.
-------------------

PEJUANG MELAYU ISLAM


PEJUANG

 MELAYU

PEJUANG ISLAM


DITANGKAP LAGI


MANA HILANG 


PEGUAM DIA


YANG AMAT BANGGA DULU

 SAJE TANYA 

JANGAN MARAH
Tertuduh curi telefon di Plaza Low Yat didakwa belasah mekanik

Lelaki yang didakwa mencuri telefon bimbit di Plaza Low Yat di Kuala Lumpur tahun lalu, hari ini sekali lagi didakwa di Mahkamah Majistret di Kuala Lumpur atas pertuduhan mencederakan seorang mekanik, empat hari lalu.
Shahrul Anuar Abdul Aziz, 23, dan rakannya Muhammad Shameer Zaidi, 19, masing-masing mengaku tidak bersalah selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan di hadapan Majistret Mohd Rehan Mohd Aris.

--------------

MERAYAKAN MAT REMPIT

NOTA

tulisan:
mat rempit sekali lagi....
telah disiarkan oleh MKINI
pada 4 nov 2006
diulang siar  hari ini
25 feb 2016

ketika tulisan ini disiar
blog TukarTiub belum muncul

TT dari awal lagi 
telah merayakan mat rempit
telah merayakan  anak muda
telah merayakan  counter culture

pada tahun 2006
ketika tulisan ini digarap
media arus perdana sedang
menyerang kutuk mat rempit
hanya TT  mempertahankan 
budaya mat rempit

tetiba kali ini
parti ketuanan melayu
cuba merayakan mat rempit
yang pada satu dahulu
mereka kutuk gila babi

kenapa?

ini untuk memenangi 
hati sanubari anak muda
kini GANJA
kini MAT REMPIT
dilihat cool 

awas anak muda 
jangan kena tipu
kerana akhirnya dunia ini
adalah milik anak muda

Mat Rempit sekali lagi...


Sekali lagi saya ingin membincangkan Mat Rempit. Saya telah menulis tentang Mat Rempit ini beberapa kali. Dari awal lagi saya telah mengambil pendirian untuk bersimpati terhadap Mat Rempit. Kebelakangan ini saya selalu terbaca berita dan laporan yang agak negatif terhadap Mat Rempit.
Ada berita Mat Rempit melanggar orang, terlibat dalam kemalangan, tidak memiliki lesen, melawan polis , menggangu lalulintas dan seribu satu macam lagi kesalahan. Sebenarnya semua laporan dan berita ini betul. Tetapi untuk saya apa yang dilaporkan ini hanyalah sebahagian dari naratif Mat Rempit.
Ada lagi naratif Mat Rempit yang sengaja tidak disebarkan ke pengetahuan umum. Apa yang kita baca hanyalah manifestasi dari satu femonena yang pemahamannya tidak menyeluruh.
Seperti biasa dalam negara kita ini, jika ada sahaja apa yang dianggap masalah maka langkah yang pertama ialah menghukum. Mereka yang memiliki pandangan ini berpendapat, lebih berat hukuman yang dijatuhkan maka lebih cepat 'masalah ' itu selesai. Ini adalah pandangan cetek dari fikrah yang bebal.
Menghukum bukan jalan penyelesaian. Hukuman tidak pernah menyelesaiikan apa-apa masaalah. Lihat sahaja kes dadah. Dari teorinya jika hukuman mati dikenakan kepada penyuludup dadah maka mereka akan takut dan dadah tidak akan masuk ke nagara kita ini. Kini telah lebih dari dua dekad hukuman mati diperkenalkan terhadap si penyuludup.
Jelas kelihatan kemasukan dadah tidak pernah putus malah bertambah dan permintaan terus meningkat. Angka penagih bertambah dan angka pesalah yang digantung juga bertambah. Ini bererti bahawa hukuman mati ini tidak membawa apa-apa makna. Ianya tidak menyelesaikan masalah dadah.
Dari permerhatian ini saya menjatuhkan hukuman sebagai jalan pintas untuk berhadapan dengan Mat Rempit ini adalah satu kerja yang kurang arif. Awal wahid, kita wajib memahami bahawa Mat Rempit ini adalah satu fenomena sosial. Fenomena ini lahir dengan hukumdan syarat-syarat budaya.
Anti anak muda
Mat Rempit tidak wujud dalam satu ruang yang kosong. Fenomena ini ditimbulkan hasil dari pembudayaan dan persekitaran yang wujud disekeliling kita. Dalam negara kita ini ada satu perangai yang cukup menjelekkan perangai anti anak muda.
Perangai anti anak muda ini diwakili orang-orang tua yang memiliki kuasa dan yang ingin menunjukan kuasa mereka. Anak-anak muda memanggil mereka ini 'old tai'. Gelaran ini lahir dari sikap orang-orang tua yang tidak memahami naluri dan sentimen kemudaan.
Sikap anti anak muda ini jelas. Lihat sahaja dalam hal persatuan pelajar. Mereka dikongkong daripada berkumpul dan berpersatuan. Mereka tidak dibenarkan menyusun dan mentabirkan persatuan mereka sendiri tanpa campurtangan 'orang-orang tua'. Hasilnya lihat pula persatuan-persatun belia hari ini. Hampir kesemuanya dipimpin oleh orang-orang tua. Ada di antara pemimpin belia ini telah botak dan telah bercucu cicit.
Sikap ini memberi makna bahawa kita tidak memiliki keyakinan terhadap anak-anak muda kita. Mereka tidak diberi peluang untuk berkumpul mengurus hal ehwal mereka sendiri. Kita menganggap anak-anak muda ini tidak memiliki fikrah untuk membuat sesuatu yang baik. Sikap 'patronising' ini cukup kuat dalam budaya orang-orang tua di Malaysia. Sikap ini jugalah yang melahirkan Mat Rempit.
Baru-baru ini ada usaha untuk mengumpulkan Mat Rempit. Sekali pandang kelihatan ini adalah satu langkah yang baik. Tetapi umum mengetahui bahawa Mat Rempit ini hanya ingin digunakan sebagai jentera untuk mencari pengaruh.
Tidak wujud cita-cita untuk memberikan ruang kepada Mat Rempit ini untuk merayakan budaya rempit mereka. Tidak disediakan ruang untuk mereka menyusun diri mereka dan membuat program untuk merayakan hidup mereka.
Mereka ingin dipayungi untuk tujuan mencari pengaruh politik. Mereka ingin dikumpulkan agar mereka dapat dipergunakan. Apakah ini satu perbuatan dan langkah yang jujur dann ikhlas?
Kaut keuntungan
Kita wajib memahami fenomena kemudaan. Mat Rempit ini adalah expresi budaya muda yang wujud hasil dari sistem ekonomi yang digalakan oleh orang tua-tua sendiri.
Lihatlah, bukankah orang-orang tua yang ingin mengaut keuntungan yang maksima apabila mereka membuat kilang-kilang motosikal. Bukankah orang-orang tua juga yang menggalakkan anak-anak muda ini membeli produk motor ini. Galakan ini ini cukup memeranjatkan tanpa apa-apa duit muka atau cengkeram anak-anak muda ini boleh membeli motosikal-motorsikal ini. Mereka hanya diminta mendaftar dan berjanji akan membayar harganya setiap bulan.
Dua minggu lalu saya terbaca satu berita bagaimana orang-orang tua yang berkuasa telah meluluskan belanjawan 1 billion ringgit bukan untuk membuat bangunan kelab anak muda atau tempat riadah anak muda atau padang bola, tetapi 1 billion untuk membaiki jalanraya. Tidakkah orang-orang tua ini sedar sebanyak mana pun jalan yang dibuat akhirnya jalan ini akan menjadi sesak juga. Ini hukum dan syarat pembuatan jalanraya.
Dalam heboh-heboh mengutuk Mat Rempot ini, saya terbaca satu surat dari seorang pembaca dalam sebuah akhbar Melayu arus perdana. Surat pembaca ini telah menerangkan bagaimana kawasan litar motosikal di Batu Tiga, yang popular pada satu masa dahulu telah diambil alih oleh kerajaan orang tua untuk dijualkan kepada pemaju perumahan mewah.
Di ruang ini saya berharap kepada pembaca, sebelum mengambil keputuasn untuk 'mengutuk' Mat Rempit, sila luangkan masa untuk datang bersantai ke Dataran Merdeka di waktu malam. Sila tanyakan kepada si Mat Rempit yang berkumpul di sana dari kawasan mana mereka tinggal. Jangan terperanjat kerana mereka ini tinggal dalam kawasan-kawasan padat seperti di Kerinchi, Pantai Dalam dan Gombak.

Sila tanyakan ada berapa buah bilik dalam rumah mereka. Jangan terperanjat jika mereka menerangkan rumah pangsa mereka hanya memiliki dua bilik. Dan jangan terperanjat apabila mereka menerangkan bahawa ahli keluarga mereka ada lima atau enam orang.
Sila tanya apakah ada pandang bola, padang permainan, kelab sukan atau kawasan riadah dalam kawasan perumahan mereka. Jika mereka mengatakan dulu ada padang bola tetapi telah diambil alih oleh pemaju jika ini jawapan mereka maka saya berharap para pembaca akan memahami bahawa merempit dengan motosikal itu adalah salah satu aktiviti riadah untuk Mat Rempit yang kebanyakannya memburuh sebagai mata pencarian.
Bilik kampus
Saya juga terbaca dalam akhbar arus perdana bahawa ada sebahagian Mat Rempit ini datang dari kampus di sekitar Kuala Lumpur. Sila tanya pula kepada pelajar ini jika mereka tinggal di asrama, berapa orang tinggal dalam satu bilik.
Saya sendiri telah bertanya dan terperanjat apabila saya diberitahu pada ketika ini bilik-bilik asrama di Universiti Malaya yang dahulunya hanya untuk dua pelajar, kini telah menjadi tempat untuk tiga pelajar. Dan bagaimana pula dengan mereka yang tinggal menyewa di luar kampus? Pasti lebih padat.
Sebenarnya orang-orang tua yang selalu membebel dan mengeluarkan hukum hakam ini tidak mengetahu bahawa Mat Rempit ini lahir dari dasar dan budaya yang mereka sendiri dirikan. Orang-orang tua yang berkuasa ini tidak menghormati anak-anak muda ini. Tidakkah orang-orang tua ini faham hidup berasak-asak dalam kawasan sempit ini lahir dari dasar perumahan yang mereka sendiri gubal.
Kenapa orang-orang tua yang membuat dasar mendirikan rumah kos rendah dua bilik tidak didakwa. Kenapa orang tua yang menjualkan kawasan padang bola tidak didakwa? Kenapa pemaju yang selalu merampas kawasan kampung yang permai tidak didakwa? Kenapa pemaju yang gagal menyediakan kawasan riadah tidak didakwa? Semua mereka yang wajib didakwa adalah orang-orang tua yang sebenarnya menjadi punca-punca awal yang melahirkan fenomena Mat Rempit.
Orang-orang tua ini juga adalah sebahagian dari naratif Mat Rempit yang tidak diketahui umum. Bagi saya Mat Rempit ini adalah satu expresi anak muda yang wajib dirayakan. Mereka ini cukup kreatif dalam hal mengubahsuai motosikal mereka. Untuk saya mereka adalah jurutera motosikal yang tidak terdidik
secara formal.
Mereka memiliki keberanian yang luar biasa ketika menunggang motosikal. Cara mereka mencelok ke kiri dan ke kanan telah menjadi satu seni. Kita wajib merayakan anak-anak muda kita dengan kreativiti mereka.
Kita wajib memberikan ruang untuk mereka menyusun dan mengendalikan kemudaan mereka. Anak muda hari ini perlu memimpin diri mereka sendiri. Jangan lupa dunia ini akhirnya adalah milik anak muda. ( TT)

MEREMPITLAH

KAMU KETIKA 

KAMU MUDA

 BILA DAH TUA

 KAMU BANYAK 

HUTANG 

DAN 

TAKUT MATI---------------------