Selasa, 24 Ogos 2021

TANJUNG KATUNG AIRNYA BIRU

 


TANJUNG KATUNG

AIRNYA BIRU

AMIN

ADA LAGI PROJEK SAILING ?

 

ANWAR BARU

DAPAT NUMBO 

KAH KAH KAHTidak perlu lagi undi percaya terhadap Ismail Sabri, kata Dr Mahathir

UNDI percaya terhadap Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri tidak perlu diadakan di Parlimen secepat mungkin, kata Dr Mahathir Mohamad.

Katanya, tidak ada sesiapa yang hendak menukar perdana menteri sekali lagi, selepas Muhyiddin letak jawatan minggu lalu dan diganti Ismail Sabri.

“Saya tak fikir, kita tak nak tukar lagi sekali Perdana Menteri.

“Jadi kalau pergi ke Parlimen, dia tak dapat majoriti, kena tukar lain. Jadi dunia sedang ketawa… kita tidak ada nak bagi jatuh (kerajaan ini),” katanya, seperti dipetik Astro Awani di Langkawi.

Beberapa pakar perundangan juga sebelum ini memberi pandangan usul percaya terhadap Ismail Sabri tidak perlu lagi kerana pelantikannya sudah sah dan beliau pada masa ini tidak hilang majoriti kepercayaan di Dewan Rakyat.

Ismail Sabri mengangkat sumpah pada Sabtu (21 Ogos) selepas mendapat kepercayaan 114 ahli parlimen berdasarkan surat akuan sokongan yang dihantar ke Istana Negara minggu lalu. – 24 Ogos, 2021.


WOIT

BERAPA KALI

NAK KIRA NUMBO

KAH KAH KAH 

CUKUPLAH

RAKYAT  LETIH

MUAK MENYAMPAH

AMINNAMPAK KELENTIT ORANG - KELENTIT SENDIRI TAK NAMPAK

 

KENAPA NAMPAK

KELENTIT ORANG

UNTUK REFORM

AMIN

KENAPA TAK MINTA

ANWAR BERUNDUR

UNTUK REFORM

PAKATAN DAN

NEGARA INI

KHALAS
Pengunduran Azalina peluang untuk reformasi Parlimen, kata Kit Siang

PELETAKAN jawatan Azalina Othman Said sebagai Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat dilihat dapat membuka jalan kepada Ismail Sabri Yaakob untuk membuat reformasi Parlimen dan institusi, kata Lim Kit Siang hari ini.

Ahli Parlimen veteran DAP itu berkata pengunduran Azalina juga boleh membuka ruang kepada pembangkang mengisi jawatan tersebut.

“Peletakan jawatan oleh Azalina sebagai Timbalan Speaker membuka jalan untuk reformasi Parlimen dengan melantik seorang Timbalan Speaker daripada kalangan ahli-ahli pembangkang.

“Namun, perkara ini mestilah menjadi sebahagian daripada reformasi Parlimen dan institusi yang memerlukan komitmen pelaksanaan daripada perdana menteri sendiri,” katanya dalam satu kenyataan.

Semalam Azalina mengumumkan peletakan jawatannya, dengan berkata beliau berharap dapat beri peluang kepada kerajaan dan pembangkang “tetapkan semula” atau reset sidang Dewan Rakyat pada September depan.

Lim, yang juga ahli Parlimen Iskandar Puteri berkata, sebagai perdana menteri baharu, Ismail Sabri perlu menempuhi cabaran menyelesaikan dahulu krisis politik dan kesihatan yang menimpa negara.

Bagi menangani pandemik, Lim berkata Ismail Sabri perlu terbuka menerima kritikan dan cadangan oleh kumpulan perubatan supaya vaksinasi dipercepat selain perlu membuat dasar baharu kekang kematian Covid-19, sekali gus melindungi nyawa dan mata pencarian rakyat.

Berkaitan krisis politik pula, Lim berkata, Malaysia perlu kembali kepada prinsip pembinaan negara bangsa yang ada dalam Perlembagaan Persekutuan dan Rukun Negara merangkumi sistem raja berperlembagaan berteraskan demokrasi berparlimen, pemisahan kuasa, kedaulatan undang-undang, tadbir urus yang baik, dan penghormatan kepada hak asasi manusia.  – 24 Ogos, 2021.


INI KES CARI

KELENTIT

KAH KAH KAH

BINCAT TERSEMBOL

DEPAN MATA

YANG BUAT 

HURU HARA

TAK NAMPAK

KHALASMUSUH KEPADA MUSUH KITA IALAH KWAN KITA

 
DALAM AGENDA

LAUTAN SUNDA

MUSUH KEPADA

MUSUH KITA

IALAH KAWAN KITA

AMIN


Unknown commented on 

"IMPERIALIS AMERIKA

 KALAH LAGI"

Caya la korang kat Yankee Dodo ni. Soal diorang kalah tu hal lain, soal lebih penting ialah penduduk tempatan yang bekerja dengan Yankee Dodo ni menjadi mangsa kepada rejim baru yang mengambilalih. Telah nyata lagi terang tersuluh Yankee Dodo ni tidak bertanggungjawab. Ingat kembali keadaan di Iraq, Syria, Libya dan Vietnam... Caya lagi la korang kat Pak Cik Sam ni... Datang ke 'Laut Natuna' konon nak membantu mempertahankan kedaulatan negara-negara sekitaran Laut tersebut... pordah..! Get out Yankee Dodo, the countries surround that region can solve their problem, no need your busy body!

LANGKAH EKONOMI YANG BIJAK

 


LANGKAH  BIJAK

TEPAT UNTUK

EKONOMI PERTANIAN

AMINRakyat Thailand kini boleh guna, jual ketum

THAILAND pada Selasa menghalalkan penggunaan dan penjualan ketum, daun yang telah lama digunakan sebagai ubat herba namun dikatakan tidak selamat oleh segelintir pengawal kesihatan.

Ketum, nama saintifiknya Mitragyna Speciosa merupakan sebahagian daripada keluarga kopi, dan digunakan sejak berabad-abad lamanya di Asia Tenggara dan Papua New Guinea kerana kesannya dikatakan boleh menghilangkan rasa sakit.

Ia juga kini semakin popular di Amerika Syarikat, sehingga Pentadbiran Makanan dan Dadah (FDA) Amerika Syarikat melarang penggunaannya, dengan menyebut ia ada risiko ketagihan dan salah guna.

Perubahan undang-undang Thailand ini juga bermaksud “masyarakat umum dapat guna dan jual ketum secara sah,” kata jurucakap kerajaan Anucha Burapachaisri dalam satu kenyataan.

Sementara, katanya, lebih 1,000 tahanan yang disabitkan atas kesalahan berkaitan dengan ketum akan dibebaskan.

Kajian Institut Penyelidikan Pembangunan Thailand menganggarkan penyahjenayahan akan menjimatkan kos pendakwaan pihak berkuasa sekitar 1.69 bilion baht (AS$50 juta).

Ketum merangsang reseptor otak sama seperti morfin, walaupun dengan kesan yang lebih ringan. Di Thailand ia digunakan terutamanya di selatan, di mana pekerja Muslim menggunakannya untuk menghilangkan rasa sakit selepas kerja manual.

Ia tidak dikenakan sekatan antarabangsa, walaupun Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) mengumumkan bulan lalu ia sedang memeriksa adakah ketum perlu dipertimbangkan untuk dikawal.

Phil Robertson dari Human Rights Watch berkata penyahjenayahan ketum - yang berasal dari Thailand, Malaysia, Indonesia dan Papua New Guinea - “dialu-alukan, dan terus terang telah lama tidak diendahkan.”

“Kelulusan untuk menghalalkan ketum di Thailand menamatkan legasi salah guna hak terhadap dadah yang telah lama digunakan dalam masyarakat tradisional dan luar bandar di negara ini,” kata Robertson kepada AFP.

Di Indonesia, ketum dianggap sah tetapi statusnya sedang dikaji, dengan beberapa ahli politik mendesak untuk mengharamkannya.

Ahli Parlimen Thailand telah menunjukkan keinginan untuk mereformasi undang-undang anti-dadah yang keras sejak beberapa tahun terakhir ini.

Pada 2019, Thailand menjadi negara pertama Asia Tenggara yang menghalalkan ganja perubatan, malah pemerintah telah melabur dalam proses pengambilan, penyulingan dan pemasaran minyak ganja untuk digunakan dalam industri kesihatan.

Bagaimanapun penjara Thailand yang padat masih dipenuhi dengan tahanan yang dijatuhkan hukuman atas kesalahan dadah. Hanya dengan beberapa pil metamfetamin pesalah dapat diajtuhkan hukuman penjara selama satu dekad.

Jeremy Douglas dari Pejabat Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu mengenai Dadah dan Jenayah berkata Thailand sedang membincangkan dan mempertimbangkan program pemulihan dadah untuk pengguna metamfetamin bagi mengurangkan tekanan dari sistem dan “juga kerana ia lebih berkesan”. – AFP, 24 Ogos, 2021.

KITA MASIH

LAGI DIPENJARA

OLEH HUKUMAN

BAGINDA QUEEN

KHALAS

BILA HALAL DI SIAM

 AKAN BANYAK 

PENYULUDUP DARI 

KEDAH PERLIS 

 KELANTAN 

AMIN

KITA SEKSA 

WARGA KITA 

SENDIRI 

AMIN

 TT CADANGKAN

PARA YB KITA  WAJIB

MULA MEMBACA 

MULA BERFIKIR

UNTUK MEMBANTU

EKONOMI PAK TANI

AMIN MUHYIDIN LETAK SYARAT

 MUHYIDIN LETAK

SYARAT PADA

SABRI

AMIN

PENDAKWAAN

DITERUSKAN

TAK DILANTIK

 DALAM KABINET

KHALAS


Unknown commented on 

"LANGKAH SYARATTON"

Kawe rakyat marhaen nak aje tengok macamana dengan najib rosmah.. mungkin najib takde dalam kabinet tapi kes dia tu macamana setel tepi ke tak.. wak jahid pun sama.. sanggup ke ismael sabri derhaka kat mentor dia.

KRISIS BERTERUSAN DI KABUL 

1974 SAIGON

2021 KABUL

AMIN

PASTI ADA YB YANG JUJUR

 PASTI ADA

YG YANG JUJUR

AMIN

Unknown commented on 

"LANGKAH SYARATTON"

Kalau team banduan tak leh ada dlm kabinet sape yg boleh dilantik? Team bukan banduan? Team banduan memang sangkut ngan kes mahkamah tp team bukan banduan tidak beerti dorang tak kemut duit rakyat atau takde skandal. Bro, mana nak cari politikus yg bersih kat mesia ni. 


Kalau ada pun cuma 5 orang je itu pun takde sape yg kenal. Mcm mana nak bentuk kabinet ngan 5 org? Itu pun dorang bersih sblum jd menteri, lepas jd menteri blum tentu lg. Kena ada undang2 baru nak menteri baru boleh.

HOKKIEN DAN KWANTUNG

 


HOKKIEN & KWANTUNG

KAWASAN KUBUR 

 370 HEKTAR 

AMIN

BANYAK 

UNGGAS DATNG BETERTEDUH

AMIN

Unknown commented on 

"BERKHALWAT HARI KE 525"

Baca puisi hari ni Tt cakap dengar murai kampung berkicau. Bukan murai batu. Tt tinggal mana? Kalau kat kl mana ada barang kampung mari. Semua batu mari. Kelantan smalam tetak punya hal pun murai batu padahal bachok kampung mari. Murai kampung dah bawak diri ke hutan.. hutan pun masih belum selamat untuk si murai. Pak lebai beserban duk asah kapak nak pi tebang hurmm..

RAMAI PENGANAL

 
KITA ADA 

RAMAI PENGANAL

AMIN

Unknown commented on 

"PELACUR ADA

 TIGA LUBANG"

Ramai juga analisis anal sini sana, kat Malaysia ini ramai anal kot, asyik kaji macam macam tapi tak cerdik cerdik pun curi digelar Bossku jenama apa ini ada kaji tak kah kah rasuah haram halal ada kaji tak apa sebab melayu islang paling kuat rasuah ada kaji tak kah kah

PEWARISN PERNIAGAAN TERTUA DI DUNIA

 


PEWARIS PERNIAGAAN

TERTUA DI DUNIA

AMIN

Unknown commented on 

"PELACUR ADA

 TIGA LUBANG"

Kekuatan pas yang orang taktau sememangnya ada kat lubang nonok rahsia.. dia cepat sesuai dengan keadaan semasa boleh mengamgkang untuk tiga sudut pukulan dalam satu masa.. kalau kantoi ilmu mantik ilmu maksum wal dalil al hadis sume klua.. pas mewarisi kedua dua perniagaan tertua dunia..sebagai anok klate ambo banggo pemimpin ceridik ggitu.. time naik mesedes bulih ko demo time air paip supo air taik bulih ko puok kito.. takdirrrrr

MAAF TAK DAPAT BANTU

 


MAAF BRO

TAK DAPAT BANTU

HAL  TEKNOLOJI IT

GUA  BEBAL

GUA PAKAI NOKIA

AMINUnknown commented on

 "AMANAH MULA 

TIBAI ANWAR"

Aku x berapa suka nak tengok Tukar Tiub, tapi bila Aku buka blog hok Aku Suka tercongok Ada tukar Tiub.. boleh Tak tukar Tiub blok Aku supaya Tukar Tiub tidak muncul dalam telefon Aku.. sebab macam Tak bermanfaat je blog TT ni

SIAPA LAGI ANWAR NAK TIPU

 SAPA LAGI

ANWAR NAK TIPU

KHALAS

Unknown commented on 

"ANWAR KINI 

JELAS DITOLAK"

zaman internet berita boleh diakses melalui telepon. malaon saekor ini sudah takda modal nak membohong nak jual temberang. asal cakap saja orang sudah tahu malaon saekor ini menipu jual air liur. zaman berita harian utusan meloya dulu boleh lah orang takda sumber nak dibaca. 


kelayakan setakat ajk atau juru kira2 di masjid tapi berangan nak jadi PM. tak sedar ke diri masih menyangka diri popular. dia ingat orang Permatang Pauh dan PD semuanya bodoh kekal sejak azali kot nak percaya setiap butir yang terbit daripada mulut beliau
.

PM SYARATTON DI BERI AMARANBERAT INI

AMAT BERAT

KAH KAH KAH

Ismail Sabri dikritik langgar SOP Covid-19 dalam lawatan ke KedahPM SYARATTON

AMAT BERAT

BELUM SAMPAI

SEHARI DAH

KENA KUTUK

KAH KAH KAH

AL-FATIHAH SULTAN MELAKA

 


AL-FATIHAH

SULTAN MELAKA

AMIN

Ricesaffron@gmail.com commented on 

"YA SALAM YAN 

INDAHNYA MELAYU"

TT ,, Melacca cuti harini ,, cuti sempena hari pesta jualan besar besaran Darjah antara dua darjat serta bintang bintang kebesaran malam,, Untung lah orang orang Melacca ada massyukk,, ini di panggil rezeki musin kobit dan durian runtuh,, tahun lepas walau pun kobit jualan tetap laris sehingga diada kan 3 sesi jualan,, TT totng jelas kan apa modal da rasepi perniagaan ini,,, Allfatihah untuk sultan Melaka yg tidak pernah mengunakan hak rakyat,,,,,,,,

KEMANA AMANAH

 AMANAH 

NAK KEMANA

KHALASYeop sepet commented on 

"ANWAR AKAN

 BERUNDUR"

Amanah dah jadik toyboy Anwar,kahkahkah.

IMPERIALIS AMERIKA KALAH LAGI

 IMPERIALIS AMERIKA

KALAH LAGI

AMIN

ANWAR KINI JELAS DITOLAK

 ANWAR KINI

DITOLAK OLEH

RAKAN DALAM

PAKATAN

AMIN

PUTAR BELIT

I GOT DI NUMBO

KINI JELAS

SATU PENIPUAN

AMIN
Amanah, PKR


 bertikam lidah ketika


 PH retak 


menanti belah 


selepas pelantikan PM

Sejak kegagalan Presiden PKR Anwar Ibrahim untuk menjadi perdana menteri baru-baru ini, beberapa gesaan yang mempertikaikan kepimpinan beliau menyebabkan bibit perpecahan dalam Pakatan Harapan (PH) mula kedengaran.

Selain DAP diwakili Tony Pua dan Ong Kian Ming yang mempersoalkan langkah politik PH sebelum ini, beberapa pemimpin Amanah dan PKR mulai secara terbuka menunjukkan pertelagahan berhubung hala tuju parti masing-masing.

Ketua Amanah Bukit Bintang Ahmad Asri Talib semalam mengeluarkan kenyataan mendesak kepimpinan partinya mewujudkan PH Plus serta menukar ketua pembangkang yang baru bagi menggantikan Anwar.

“Dasar ‘grand coalition’ Amanah perlu direalisasikan dan jangan dibunuh kerana tekanan mana-mana pihak. Menukar ketua pembangkang adalah jalan terbaik bagi mengembalikan kepercayaan rakyat dan membina kembali kerajaan yang dihormati,” katanya.

Asri berkata, ramai lagi calon boleh diketengahkan seperti Dr Mahathir Mohamad, Shafie Apdal atau mereka yang dipersetujui dalam PH Plus.

Membidas kenyataan tersebut, aktivis PKR Sarawak Iswardy Morni mendakwa Amanah tidak sedar diri sedangkan parti itu sendiri sudah hampir lumpuh di Sarawak.

“Amanah di Sarawak hampir lumpuh. Dari rundingan lebih sepuluh kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) kepada Amanah pada PRN Sarawak akan datang, mungkin tinggal dua saja. Itu pun salah satu kerusi nak tawarkan ke saya sebab Amanah tidak ada calon dan jentera.”

“Kalau Sarawak pun tak boleh nak jaga, tak perlu komen lebih-lebih tentang sama ada Anwar boleh bawa majoriti ke tidak atau patut bawa ketua pembangkang baru atau tidak.”

Bagaimanapun, pemimpin PKR dan Amanah menafikan apa yang disifatkan sebagai “khabar angin” mengenai perkara tersebut, memberitahu Astro Awani tidak wujud gesaan supaya Anwar meletakkan jawatan.

Rentetan perbalahan tersebut, Pengarah Pilihanraya Pemuda PKR Fahmi Zainol secara terbuka mencadangkan supaya partinya bergerak solo selepas ini.

Cadangan untuk PKR bergerak sendirian itu dilontarkan bekas aktivis mahasiswa itu semalam dan ia diulangi sekali lagi hari ini.

“Saya sekali lagi lontarkan persoalan. PKR perlu bergerak solo. Setuju? Bergerak solo bukan bermakna lawan antara parti pembangkang, bergerak solo juga bukan bererti tidak berkawan dengan sesiapa,” tegas Fahmi dalam satu ciapan akaun Twitternya.

“Cuma bukanlah berada dalam bentuk gabungan. Kita masih berkawan, kita masih lawan musuh yang nyata.”

Sebelum ini, Anwar sudah beberapa kali mendakwa PH sudah memiliki sokongan majoriti ahli-ahli Parlimen untuk membentuk kerajaan, sekali gus membolehkan beliau menjadi perdana menteri.

Dakwaan demikian diumumkan bekas timbalan perdana menteri itu pertama kali pada 2008 ketika Abdullah Ahmad Badawi memegang jawatan perdana menteri.

Usaha beliau menggulingkan kerajaan Barisan Nasional (BN) ketika itu bagaimanapun gagal.

Anwar mendakwa proses menukar kerajaan pada 2008 tersebut terbantut kerana sidang khas Dewan Rakyat tidak diadakan dan 40 ahli Parlimen dari BN yang menyokongnya diterbangkan ke Taiwan untuk menghadiri seminar.

Sejak awal tahun ini Anwar beberapa kali berkata dirinya memiliki jumlah angka yang “kuat, kukuh dan meyakinkan” untuk dilantik perdana menteri.

Beliau bahkan dilihat bersama-sama Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi, dan bekas perdana menteri Najib Razak menjalankan kempen untuk menjatuhkan kerajaan PN pimpinan Muhyiddin Yassin.

Selepas asakan mereka berjaya mendapatkan lebih sepuluh ahli Parlimen Umno menarik sokongan terhadap Perikatan Nasional, Muhyiddin akhirnya meletakkan jawatan bagi mengakhiri kemelut politik akibat asakan Anwar dan pemimpin Umno tersebut.

Bagaimanapun, ketika pengesahan surat akuan bersumpah kepercayaan terhadap calon perdana menteri dilakukan Yang di-Pertuan Agong Sultan Abdullah Sultan Ahmad Shah.

Ternyata Anwar tidak memiliki sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat, sebaliknya sejumlah 114 ahli Dewan Rakyat mencalonkan Naib Presiden Umno Ismail Sabri Yaakob sebagai perdana menteri baru.

Sementara itu timbul pertikaian berhubung angka sokongan terhadap Anwar di mana ada yang mengatakan 105 dan ada juga yang mengatakan hanya 92 sahaja.

Ismail kemudian dilantik menjadi perdana menteri oleh Agong selepas beliau didapati memiliki sokongan majoriti selari peruntukan Perkara 43(2)(a) Perlembagaan Persekutuan.


DALAM PKR

SENDIRI SEMAKIN

RAMAI MAHU

ANWAR UNDUR

AMIN

TAK CAYA 

GIA TANYA NURUL

KAH KAH KAH

TAK CAYA

LU GI TANYA

RAFIZI

KAH KAH KAH

LU TAK CAYA

LU GI TANYA

YB AKMAL 

KETUA PEMUDA

PKR

KHALAS
PELACUR ADA TIGA LUBANG

 TUKANG ANALISA

TAK FAHAM

AMIN

PELACUR ADA 

TIGA LUBANG

UNTUK DI JOLOK

AMINPAS akan terjejas selepas prestasi cemar jadi kerajaan, kata penganalisis


PRESTASI dan kontroversi melibatkan pemimpin PAS sejak mereka jadi sebahagian anggota kerajaan akan menjejaskan pengaruh parti Islam itu dalam pilihan raya umum akan datang, kata penganalisis politik.

Mereka berpandangan PAS secara umumnya akan tetap selesa di kubu kuatnya sendiri seperti di Kelantan, Terengganu dan Kedah tetapi tidak akan dapat sokongan menyeluruh untuk jadi parti Melayu alternatif.

Pensyarah politik Dr Mazlan Ali percaya PAS akan hilang banyak kerusi dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) kerana prestasinya sejak jadi kerajaan.

“Prestasi PAS akan menurun, kita jangkakan parti ini akan hilang lebih banyak kerusi kerana isu-isu yang melingkari pemimpin mereka dan prestasi dalam kerajaan juga tidak memberangsangkan.

“Biarpun di negeri seperti Kelantan, Terengganu dan Kedah memang diketahui umum parti ini mempunyai penyokong yang tegar tapi untuk kali ini PRU15, PAS mungkin akan berdepan kesukaran terutama di Terengganu,” katanya.

PAS sekali lagi membentuk kerajaan di Terengganu selepas menang 22 daripada 32 kerusi Dewan Undangan Negeri, mengulangi sejarah mentadbir negeri selepas pilihan raya umum 1999.

Mazlan bagaimanapun melihat Terengganu akan jadi cabaran besar pada PAS dalam PRU15 berbanding Kelantan dan Kedah.

“Berdasarkan pemerhatian saya, ramai rakyat tidak berpuas hati dengan pentadbiran PAS disebabkan tak macam Umno yang beri gula-gula. PAS pun tak nampak apa pembangunan yang mereka buat. Mereka beri alasan disebabkan pandemik Covid-19.

“Kerana itu saya rasa Umno punya kelebihan, lagipun Umno di Terengganu kalah semasa PRU14 disebabkan isu nasional 1Malaysia Development Berhad. Kerusi yang Umno kalah bukan ada beza majoriti yang banyak,” kata pensyarah di Universiti Teknologi Malaysia (UTM).

PAS jadi sebahagian kerajaan di Putrajaya tahun lalu selepas bersama membentuk kerajaan baharu Perikatan Nasional (PN) susulan percaturan politik yang menjatuhkan pentadbiran Pakatan Harapan (PH) pada Februari 2020.

Bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin melantik tiga menteri dan lima timbalan menteri PAS menganggotai barisan Jemaah Menterinya.

PAS juga kemudian mengetuai pentadbiran baharu Kedah menggantikan kerajaan PH pimpinan Mukhriz Mahathir.

Beberapa pemimpin PAS di pusat dan negeri bagaimanapun pun mencetuskan kontroversi termasuk melanggar peraturan pencegahan penularan Covid-19, antaranya exco Perak Razman Zakaria, bekas menteri perusahaan perladangan dan komoditi Mohd Khairuddin Aman Razali, dan Menteri Besar Kedah Muhammad Sanusi Md Nor.

Setiausaha PAS Kelantan yang juga bekas timbalan menteri pertanian dan industri makanan, Che Abdullah Mat Nawi turut dikecam kerana didakwa tidak menghormati undang-undang apabila dilapor menikah melalui telefon dengan menggunakan khidmat jurunikah di Thailand.

Bekas menteri undang-undang Takiyuddin Hassan, yang juga setiausaha agung PAS, turut hebat dikritik kerana kenyataan mengelirukan di Dewan Rakyat berkenaan Ordinan Darurat yang turut mengundang teguran keras Yang di-Pertuan Agong.

Pensyarah politik di Universiti Malaya Dr Awang Azman Awang Pawi juga berpendapat pengaruh PAS semakin merosot melihat pada prestasi pemimpinnya yang kurang memuaskan.

Penyokong PAS sendiri pun kecewa dengan pemimpin mereka yang dilihat pasif dan tidak lagi mengangkat isu-isu kepentingan umat Islam setelah jadi sebahagian daripada kerajaan.

“Kedudukan dan populariti PAS semakin terjejas selepas isu prestasi mereka dalam kerajaan PN kurang memuaskan malah mendatangkan kemarahan rakyat.

“Jadi pengaruh PAS semakin merosot dan sukar nak ganti Umno. Di Kedah dan Kelantan berdasarkan sentimen semasa juga merosot,” katanya.

Sementara itu pensyarah politik di Universiti Sains Malaysia Dr Azmil Tayeb berkata pengaruh PAS hanya sekadar Kelantan, Terengganu dan sedikit Kedah.

Berdasarkan prestasi keseluruhan PAS, beliau tidak nampak bagaimana parti itu mampu menjadi alternatif kepada Umno di luar kubu kuatnya.

“Prestasi PAS dalam kerajaan PN juga tidak memberangsangkan dan dipenuhi skandal. Jelas terbukti PAS tidak berkemampuan dan bersedia untuk memerintah di peringkat persekutuan,” katanya. – 24 Ogos, 2021.
JANGAN TAK

FAHAM

KAH KAH KAH

CARI DUIT

JUAL BALAK

AMIN

BELI AUDI

CARI  BURIT

KAH KAH KAH

KANG KANG

TERUS

KANG KANG

AMIN

TAK CAYA

TANYA KU LI

KHALAS