Khamis, 12 Ogos 2021

MARI KITA BERGUMBIRA

 


AI YA YA YA

MARI KITA

BERGUMBIRA

KHALAS

HIGH NOON 7 SEPTEMBER

 

 SAH SAHIH

KONPEM 

HIGH NOON

7 SEPTEMBER

AMIN
Undi percaya 7 September ini, kata menteri komunikasi

USUL undi percaya terhadap Perdana Menteri Muhyiddin Yassin akan dibuat di Parlimen pada 7 September ini, kata Menteri Komunikasi dan Multimedia Saifuddin Abdullah.

Sehingga tarikh tersebut tidak ada sidang khas Parlimen, kata Saifuddin, menjawab laporan kononnya persidangan khas Dewan Rakyat akan dibuat pada 18 Ogos untuk membawa usul percaya terhadap Muhyiddin.

Katanya, Yang di-Pertua Dewan Rakyat Azhar Azizan Harun sudah mengirim notis kepada semua ahli Parlimen mengenai perkara tersebut.

“Notis telah dikeluarkan oleh Speaker bahawa pada 7 September, setakat ini, tarikh yang dinyatakan untuk diadakan undi percaya itu. Jadi buat masa ini, itulah tarikh yang ada pada kami,” kata Saifuddin kepada sidang media secara maya hari ini.

Undi percaya akan dibuat sehari selepas Dewan Rakyat bersidang pada 6 September bagi mendengar Titah Diraja.

Ketika ini Muhyiddin berada dalam tekanan kerana ramai mahukan undi percaya dibuat di Parlimen bulan ini, bukannya pada bukan depan.

Susulan penarikan sokongan 15 ahli Parlimen minggu lepas, perdana menteri dikatakan cuma ada 100 sokongan berbanding 220 dalam Dewan Rakyat ketika ini.

Sebagai mendesak diadakan segera, Timbalan Yang di-Pertua Dewan Rakyat Azalina Othman Said berkata adalah wajar usul percaya dibuat sebelum Titah Diraja oleh Yang di-Pertuan Agong kepada Parlimen pada 6 September.

Beliau berkata akan jadi sesuatu yang memalukan jika Yang di-Pertuan Agong membacakan Titah Diraja yang dikarang kerajaan Perikatan Nasional yang akan jatuh selepas usul percaya dibuat pada hari kemudiannya.

Saifuddin, ahli Parlimen Indera Mahkota, enggan mengesahkan sama ada kabinet ada membincangkan untuk mempercepatkan undi percaya, berkata 7 September masih merupakan tarikh rasmi setakat ini. – 12 Ogos, 2021.


GOOD MORNING

HIGH NOON

KAH KAH KAH
LAPORAN POLIS TERHADAP MUHYIDIN ?

  POLIS BOLEH

TANGKAP KE

KALAU MUHYIDIN

TAK CUKUP NUMBO

KAH KAH KAH

Keabsahan status PM: Pemuda Umno buat laporan polis

Pemuda Umno membuat laporan polis hari ini berhubung keabsahan status T Mahiaddin Md Yasin sebagai Perdana Menteri.

Ketuanya, Asyraf Wajdi Dusuki berkata, Pengerusi Perikatan Nasional (PN) itu hanya mempunyai sokongan 100 ahli Dewan Rakyat ekoran penarikan balik sokongan Umno.

Sebelum ini, Presiden Umno,  Ahmad Zahid Hamidi memaklumkan kepada Yang di-Pertuan Agong dan 14 akuan ahli Dewan Rakyat menarik sokongan terhadap Mahiadin.

Asyraf turut mendesak Yang Dipertua Dewan Rakyat,  Azhar Harun menafikan surat kepada Istana Negara yang tular berhubung dakwaan Mahiadin mempunyai 100 sokongan.

“Pemuda Umno meminta agar Yang Dipertua Dewan Rakyat segera menafikan surat yang ditularkan, walaupun dalam MalaysiaPortal menyebut beliau tidak mahu komen mengenainya kerana melibatkan Istana Negara.

“Kegagalan melakukannya hanya mengesahkan surat tersebut dan menzahirkan bahawa Perdana Menteri secara rasmi sudah sah hilang majoriti,” .

 APAKAH POLIS

AKAN DATANG

HARI KIRA UNDI

DI PARLIMEN

KAH KAH KAH

ORANG KAYA TAK NAK BAYAR CUKAI


 NAJIB KAYA

TAK NAK BAYAR

CUKAI

AMINMahkamah tolak 


permohonan Najib, 


anak untuk dengar isu


 Perlembagaan 


berhubung cukai


Mahkamah Rayuan menolak permohonan peguam Muhammad Shafee Abdullah, yang mewakili Najib Razak dan anaknya Mohd Nazifuddin, untuk merujuk isu perlembagaan melibatkan Seksyen 106 (3) Akta Cukai Pendapatan 1967 ke Mahkamah Persekutuan.

Panel tiga hakim diketuai Abdul Karim Abdul Jalil memutuskan untuk meneruskan mendengar rayuan bekas perdana menteri dan anaknya berhubung saman yang dikemukakan Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) bagi mendapatkan tunggakan cukai pendapatan terhadap mereka.

“Kami tidak menyebelahi anda dalam permohonan ini, untuk membawa perkara ini ke Mahkamah Persekutuan bagi menentukan isu perlembagaan melibatkan Seksyen 106 (3),” kata hakim Abdul Karim kepada Shafee.

Hakim Mahkamah Rayuan (Abdul Karim) berkata mahkamah lebih memihak untuk meneruskan rayuan tersebut yang turut merangkumi isu perlembagaan dan perkara lain.

Hakim Abdul Karim bersidang bersama hakim Vazeer Alam Mydin Meera dan hakim Supang Lian kemudiannya menetapkan 9 September untuk mendengar rayuan itu.

Shafee memohon untuk penangguhan perintah Mahkamah Tinggi sementara menunggu perbicaraan rayuan tetapi hakim Abdul Karim berkata mahkamah tidak dapat memberikan penangguhan itu.

Pada prosiding hari ini yang diadakan secara dalam talian, Shafee meminta Mahkamah Rayuan merujuk lima persoalan undang-undang termasuk kesahihan Seksyen 106 (3) kerana beliau berkata ia adalah isu penting.

Shafee berkata beliau akan memohon kepada Mahkamah Persekutuan untuk korum hakim seramai lima atau tujuh orang, memutuskan mengenai isu perlembagaan termasuk persoalan sama ada Seksyen 106 (3) adalah tidak berperlembagaan dan ultra vires kerana ia telah merampas kuasa kehakiman mahkamah yang dijamin oleh Perkara 121 Perlembagaan Persekutuan.

Bagaimanapun, peguam kanan hasil Hazlina Husain tidak bersetuju, mengatakan tiada kekaburan mengenai tafsiran Sekyen 106 (3) sambil menambah bahawa tiada apa-apa yang tidak berperlembagaan dalam seksyen itu.

Seksyen 106 (3) menyatakan mana-mana prosiding di bawah seksyen itu, mahkamah tidak perlu melayan sebarang rayuan bahawa jumlah cukai yang ingin didapatkan kerajaan antaranya sebagai berlebihan, dinilai secara tidak tepat, di bawah rayuan atau dinaikkan secara tidak tepat.

Najib dan Nazifuddin merayu terhadap keputusan dua Mahkamah Tinggi berasingan yang membenarkan permohonan LHDN untuk penghakiman terus bagi mendapatkan semula tunggakan cukai sebanyak RM1.69 bilion daripada Najib dan RM37.6 juta (Nazifuddin).

Pada 22 Julai tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Bache membenarkan permohonan LHDN mendapatkan penghakiman terus terhadap Najib dalam kes saman tunggakan cukai pendapatan berjumlah RM1.69 bilion daripada Najib bagi tempoh 2011 hingga 2017.

Najib gagal dalam rayuannya di Mahkamah Tinggi pada 14 Jun lalu untuk menggantung pelaksanaan perintah penghakiman terus itu.

LHDN pada 4 Feb tahun ini, mengeluarkan notis kebankrapan terhadap Najib berikutan Ahli Parlimen Pekan itu gagal membayar jumlah tersebut.

Mengikut Seksyen 103 (2) Akta Cukai Pendapatan 1967, seseorang yang diperintahkan membayar hutang itu perlu menjelaskan bayaran itu kepada LHDN walaupun beliau memfailkan rayuan.

Sementara itu, Nazifuddin pula pada 6 Julai tahun lepas, hakim Mahkamah Tinggi Ahmad Zaidi Ibrahim memerintahkan beliau membayar tunggakan cukai berjumlah RM37.6 juta bagi tempoh 2011 dan 2017 selepas membenarkan permohonan LHDN untuk penghakiman terus.

Notis kebankrapan dikeluarkan kepadanya pada 30 April tahun ini selepas dia gagal membayar jumlah itu.

Penghakiman terus ialah apabila mahkamah memutuskan kes tertentu melalui hujahan tanpa mendengar keterangan saksi dalam perbicaraan.

 

WOIT

DUIT CURI

KENA BAYAR

CUKAI KE?

KAH KAH  KAH

BILA NAJIB

BANGKRAP

SATU KEPALA

LANUN GUGUR

DARI PARLIMEN

AMINNAMA MADEY TAK MASUK SENARAI

 
 NAMA MADEY

TAK MASUK

SENARAI

KHALASUnknown commented on 

"MADEY 

TAK NAK JADI PM"

Madey tunjuk dua jari tu bukan isyarat pis bro tp dia nak bgtahu dah dua perdana menteri dia jatuhkan. Sekarang dia nak buat rekod baru. Cara baca tukar tiup.

ADA PRO ADA ANTI MADEY

  ADA PRO

ADA ANTI

MADEY

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "MADEY TAK

 NAK JADI PM"

Betul ..betul Kutti Kerala agak malu-malu babi untuk jadi PM ..yang Si Kutti ni ndak sangat-sangat ia lah Haji Mukriz Botak pegang PM ..
Yeop sepet commented on

 "MADEY TAK

 NAK JADI PM"

Atok Tak nak tapi gua nak dia jd PM,Takde sape yg gua rase ckup terer dlm Masa covid nie. Jgn abam sudah,mcm gampang la jadinya kalu abam PM,ibarat keluar mulut buaya sembab masuk mulut naga gay tua.

HIGH NOON TAK JADI KE ?

  HIGH NOON

TAK JADI KE?

AMIN

Unknown commented on

 "HIGH NOON DIBATAL ?"

Kahkahkah. Will Kane akan balik kampung tanam kacang lebih awal sbb Frank Miller dan geng2jahat akan serang Kane pada pagi hari bukan tengah hari. Geng2baik Will Kane mula belot cabut lari tak mahu bantu Kane sbb persedian dibuat utk lawan pd tengah hari bukan pagi hari. Pagi sejuk dan mrk malas bangun awal.


Yeop sepet commented on 

"HIGH NOON DIBATAL ?"

High noon dah jadi Mexican standoff

HIGH NOON KEMBALI ASAL

 


HIGH NOON

KEMBALI ASAL

KAH KAH KAHUndi percaya 7 September ini, kata menteri komunikasi

  YA USUL

BALIK ASAL

KAH KAH KAH

BILA POLITIKUS JADI PENCURI - BILA RASUAH JADI BUDAYA

 

 BILA POLITIKUS 

JADI PENCURI

RASUAH JADI BUDAYA

INI HASILNYA

KHALAS

BRO - DALAM MARAH JANGAN BUAT KEPUTUSAN

  BRO

DALAM MARAH

JANGAN BUAT

KEPUTUSAN

AMIN

Arymanchino commented on 

"CADANGAN

 AMAT BAHAYA"

Ye aku setuju lantik semula Bos ku penyamun jadi PM.Biar padan muka Atok Kerala,Tok Sheik pintu belakang,Safie Bebal,Apek Anak Beranak,Mat Sapu.Lepaa tu Bos ku penyamun siasat pula anak2 Atok,Projek Terowong,buka kes Safie Bebal.Jgn lupa buang TT dlm Sg bagi buaya makan.TT ni dah sama jadi hampas dgn melaon2 politik tu..

CADANGAN AMAT BAHAYA

 


 

CADANGAN INI

AMAT BAHAYA

KHALAS

Unknown commented on

 "HIGN NOON 

BELUM JAM 12.00"

ya betul .. itu yang betul.. antara dua saja bubar parlimen atau lantik jibby jadi PM balik .. kah kah kah

HIGH NOON DAH JADI LAIN

  HIGH NOON

DAH JADI LAIN

AMIN 

Yeop sepet commented on 

"HIGN NOON 

BELUM JAM 12.00"

Udah tukor ceta TT,bukan high noon dah.nie udah jadik magnificent seven.ada smith and wesson,ada senapang colt,Gatling gun pun ada.

LEBANON DAN MALAYSIA ADA PERSAMAAN

 

 LEBANON & MALAYSIA

SAMA

KRISIS POLITIK

SERANGAN KOBID

EKONOMI JATUH

BUDAYA RASUAH

&

SEKTERIANISMA

 AMIN

HIGH NOON DIBATAL ?

 TANGGUH TANGGUH

MANGGUH 

AMIN

SAKIT

 BERTAMBAH

PERIT

AMINKemungkinan besar Muhyiddin adakan sidang Parlimen lebih awal, kata penganalisis

BERKEMUNGKINAN besar Perdana Menteri Muhyiddin Yassin akan mengadakan persidangan kas Parlimen lebih awal berbanding September, atau sekurang-kurangnya sehingga beliau yakin tidak akan kalah pada undi percaya di Parlimen, kata penganalisis.

Dr Tunku Mohar Tunku Mohd Mokhtar berkata perkembangan terbaharu memungkinkan Muhyiddin akan cuba menangguhkan undi percaya sehingga kedudukannya kukuh, mungkin mendapatkan beberapa sokongan ahli Parlimen untuk memihak kepadanya dengan majoriti.

“Situasi pandemik yang semakin buruk juga boleh digunakan sebagai alasan untuk melanjutkan penangguhan Parlimen,” kata penganalisis Universiti Islam Antarabangsa Malaysia kepada The Malaysian Insight.

Beliau berkata melihatkan kepada jumlah ahli Parlimen yang menarik sokongan kepadanya, Muhyiddin menyedari beliau tidak lagi mempunyai sokongan majoriti dan akan cuba melakukan apa sahaja untuk kekal berkuasa.

Sokongan majoriti terhadap Muhyiddin dipersoalkan sejak beberapa hari lalu susulan tindakan 15 ahli Parlimen Umno yang menarik balik sokongan. Beliau kini dikatakan mempunyai sokongan 100 ahli Parlimen daripada 220 di Dewan Rakyat.

Perdana menteri kemudian memutuskan untuk mengadakan undi percaya pada September.

Bagaimanapun, pengkritiknya menuntut sidang Parlimen diadakan lebih awal daripada September bagi menentukan keabsahan kerajaan Perikatan Nasional.

“Saya rasa beliau berunding dengan sekutunya mengenai langkah seterusnya yang harus diambil,” kata Tunku Mohar.

“Kini jelas bahawa beliau telah hilang majoriti dan Agong mengetahuinya.”

Semalam, sumber memberitahu The Malaysian Insight Muhyiddin mungkin akan mengadakan sidang khas pada 18 Ogos untuk undi percaya.

Semalam bermula dengan perdana menteri mengadap Yang di-Pertuan Agong pada waktu pagi, sebelum mesyuarat kabinet, yang merupakan kebiasaan.

Kemudian pada sebelah petang beliau mempengerusikan mesyuarat Kabinet sebelum mempengerusikan mesyuarat bersama pemimpin parti komponen PN di pejabat perdana menteri di Putrajaya.

Tidak diketahui agenda mesyuarat berkenaan dan tiada sebarang kenyataan selepas mesyuarat itu berakhir pada kira-kira pukul 7 malam.

Mereka yang hadir termasuk Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan, Setiausaha Agung Bersatu Hamzah Zainudin dan Ketua Menteri Sarawak Abang Johari Openg.

Penganalisis politik Oh Ei Sun dari Institut Hal Ehwal Antarabangsa Singapura berkata Muhyiddin akan melakukan apa sahaja untuk kekal sebagai perdana menteri dan tidak akan mengadakan usul percaya lebih awal.

“Beliau melihat semua pilihan yang ada dan sekiranya dapat melanjutkan pentadbirannya walau sehari, ia masih tambahan satu hari,” kata Oh.

“Kesungguhannya untuk kekal berkuasa sangat kuat. Ketika ini, tiada apa yang pasti.”

Oh turut mempersoalkan sama ada Muhyiddin akan kotakan janjinya untuk mengadakan usul percaya pada September depan kerana beliau tiada rekod prestasi yang baik untuk menunaikan janjinya.

“Rekod prestasinya tidak baik. Beliau berjanji untuk meletakkan ordinan darurat melebihi Parlimen, beliau tidak berbuat demikian.

“Jika ada persidangan Parlimen, adakah usul itu akan dibawa? Sejujurnya, kita tidak pasti.”

Tambah Oh walaupun Parlimen bersidang dan usul dibentangkan, undian masih boleh ditangguhkan.

“Malah sekiranya beliau kalah dalam usul itu, kita tidak pasti sama ada beliau akan letak jawatan. Kini jelas beliau hilang majoriti dan kamu tidak nampak beliau letak jawatan.”

Menurutnya, timbul persoalan kerana Muhyiddin tidak mengambil gambar secara berkumpulan dengan mereka yang hadir pada mesyuarat di Putrajaya semalam sebagai usaha untuk menunjukkan bahawa beliau masih mendapat sokongan dari parti-parti komponen.

Kerajaan minoriti 

Selain kemungkinan untuk mempercepatkan sidang Parlimen, terdapat laporan media yang mencadangkan Muhyiddin mungkin akan mengumumkan pembubaran Parlimen dan memberi laluan kepada pilihan raya umum.

Untuk berbuat demikian, Muhyiddin perlu menasihati Yang di-Pertuan Agong untuk bubar Parlimen namun memandangkan beliau hilang majoriti, nasihatnya mungkin tidak memberikan sebarang keabsahan dari sudut perlembagaan dan perundangan, kata Tunku Mohar.

“Saya merasakan jika Muhyiddin kalah undi percaya, beliau dan kabinetnya perlu letak jawatan. Jika ada seseorang yang mendapat sokongan majoriti, mereka boleh membentuk kerajaan.

“Masalahnya ialah apabila tiada siapa yang dapat sokongan majoriti. Ia tidak pernah berlaku di Malaysia setakat ini. Namun dalam demokrasi Westminster lain, ada kemungkinan terbentuk kerajaan minoriti.”

Tengku Mohar berkata ia boleh dilakukan menerusi usul percaya dan perbekalan di Parlimen.

Kerajaan minoriti akan menyaksikan orang yang mendapat sokongan tertinggi membentuk kerajaan yang boleh merangkumi pemimpin dari luar parti komponen mereka yang bertugas sebagai menteri.

Katanya, dalam keadaan seperti ini, masih ada peluang untuk Muhyiddin terus kekal sebagai perdana menteri.

“Ia satu kemungkinan. Namun ia terpulang kepada sama ada parti lain akan bersetuju dengannya.

“Masalahnya ialah beliau mewujudkan musuh di kiri, kanan dan tengah,” tambah Tunku Mohar.– 12 Ogos, 2021.


 JALAN TERBAIK

MASIH LAGI

KERAJAAN

PERPADUAN

AMIN
BETUL SAHIH - DAP DAH SEDAR - TAKUT KLEPTO KEMBALI BERKUASA

  BETUL SAHIH

DAP DAH SEDAR

AMIN

DAP TAKUT KLEPTO

KEMBALI BERKUASA

AMIN 

Unknown commented on 

"MEMAHAMI PUNCA"

Botoi. Otak TT dah SATU HALA. Kebencian pada dsai. Silap2 kalau lu suruh TT pilih najib dgn dsai pun TT akan pilih najib. Woitttt TT. Lu dah kelaut tau. Muhyidin akan selamat bukan sebab siapa nama pm, dia akan selamat kerana DAP tu cina.


 Cina takut mati lebih dari takut negara lingkup kerana muhyidin. Lu asyik baca umno punya kona saja, lu ingt DAP takdak pandai Kona? Lu yg kena Kona.

APA AKAN JADI - KLEPTO KEMBALI BERKUASA

 

 APA AKAN JADI

AMIN

KLEPTO KEMBALI

BERKUASA?

AMIN
Mesyuarat Muhyiddin dengan ketua parti kerajaan Perikatan tamat selepas 2 jam 

KETUA-ketua parti dalam kerajaan Perikatan Nasional meninggalkan Kompleks Perdana Putra selepas menghadiri mesyuarat khas dengan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin.

Bagaimanapun tidak diketahui apa yang dibincangkan dalam mesyuarat selama dua jam yang berakhir kira-kira pukul 7 malam.

Pemberita yang berkumpul di luar PMO dimaklumkan mereka yang hadir pada mesyuarat berkenaan keluar daripada banbgunan itu menerusi pintu lain.

Terdahulu, The Malaysian Insight melaporkan Setiausaha Agung PAS Takiyuddin Hassan, yang juga menteri undang-undang dilihat memasuki Pejabat Perdana Menteri (PMO) kira-kira pukul 3.40 petang.

Setiausaha Agung PN Hamzah Zainuddin sampai lebih kurang 4.15 petang diikuti Presiden MCA Wee Ka Siong pada 4.40 petang.

Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Abang Johari Openg yang juga Presiden Parti Pesaka Bumiputera Bersatu (PBB) tiba tidak lama kemudian.

Awal hari ini, sumber dalam PN memberitahu The Malaysian Insight, undi percaya terhadap Muhyiddin sebagai perdana menteri akan diadakan lebih awal, seawal minggu depan, di Dewan Rakyat.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight undi percaya terhadap perdana menteri mungkin diadakan pada Rabu ini (18 Ogos).

“Dalam perbincangan, Muhyiddin akan tunggu pengundian di sidang Parlimen dijalankan dulu.

“Undi percaya akan dilakukan pada 18 Ogos, itu rancangannya.

“Lagipun ia memang di bawah bidang kuasa perdana menteri untuk pembubaran,” kata sumber, yang maklum mengenai perbincangan mengenai pelan itu tetapi tiada mandat untuk mengumumkannya.

“Memang ada rancangan untuk bubar (Parlimen) tapi tak buat sekarang,” katanya.

Seorang lagi sumber yang juga ahli Parlimen Perikatan Nasional turut mengesahkan kepada The Malaysian Insight bahawa sidang khas Dewan Rakyat akan diadakan pada 18 Ogos.

“Betul kita semua ahli Parlimen ketika ini bersiap sedia dengan sebarang kemungkinan,” katanya.

Terdapat laporan media awal hari ini yang menyatakan bahawa Muhyiddin akan mengumumkan malam ini beliau akan memohon pembubaran Parlimen. – 11 Ogos, 2021.

 MAKIN PARAH

MAKIN BERAT

AMIN

BINCANG APA

LAGI ?

AMIN

BUAT JALAN

 KELUAR

AMIN

JALAN

KELUAR TERBAIK

TUBUHKAN

KERAJAAN

PERPADUAN

AMIN