Sabtu, 20 November 2021

GAGAL DI GLASGOW - INI TANDA BERMULA

 
PERSIDANGAN

PEMANASAN GLOBAL

DI GLASGOW GAGAL

AMIN

INI TANDA 

PERMULAAN

KHALAS

KEJAYAAN ANWAR IBRAHIM

 Adly Zahari calon ketua menteri paling popular, menurut kajian

ADLY Zahari tampil paling popular dalam persaingan di antara bekas ketua menteri Melaka yang bertanding untuk meraih semula jawatan tersebut, menurut Ilham Centre.

Menurut badan itu, kajian secara tatap muka melibatkan lebih 1,000 pengundi Pilihan Raya Negeri (PRN) Melaka mendapati, 56% daripadanya setuju prestasi Adly amat membanggakan.

Walaupun hanya 22 bulan memimpin Melaka, kepimpinan beliau diakui memberi impak kepada rakyat Melaka.

“Ini diakui sendiri oleh responden yang kami temui termasuk mereka yang merupakan penyokong BN dan PN,” menurut Ilham Centre .

Kajian ke atas pola pengundian dan sikap pengundi itu mendapati, pengundi melihat imej dan wibawa Adly Zahari sebagai mudah didekati dan disenangi kawan dan lawan.

Persepsi itu dilihat banyak membantu mencairkan sentimen dan propaganda yang menyerang PH, menurut Ilham Centre.

Ia seterusnya membandingkan, 57% responden mendapati Adly membawa dasar paling baik berbanding dua lagi calon ketua menteri – Sulaiman Md Ali (35%) dan Idris Haron (8%).

“Pernyataan lisan responden menghuraikan dapatan ini bahawa polisi di bawah kerajaan PH pimpinan Adly, kurang kerenah birokrasi dan bantuan diberikan tidak mengira warna kulit dan parti.

“Sulaiman Md Ali pula mendapat limpahan sokongan kerana bantuan Covid-19 di bawah
pentadbiran Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri sebelum ini.”

Kajian bermula 23 Oktober hingga 15 November itu bagaimanapun tidak mengambil kira Mas Ermieyati Samsudin, calon ketua menteri PN yang hanya diumumkan saat akhir semalam.

Selain itu, Ilham Centre juga mendapati langkah PH memuktamadkan Adly sebagai calon ketuia menteri sejak awal membantu menamatkan spekulasi mengenainya.

“Ini memudahkan PH memberi fokus kepada kempen memperkenalkan calon pilihan raya yang lain.” – 19 November, 2021.

ANWAR IBRAHIM

DENGAN BIJAK

BERJAYA MENIPU

MAT SABU &

 GUAN ENG

 AMIN

HASILNYA KERAJAAN

PAKATAN RUNTUH

AMIN

TURUT MENJADI

MANGSA PUTAR

ANWAR IBRAHIM

IALAH ADLY

AMIN

TAK CUKUP

SEKALI TIPU

ANWAR BUAT

SATU LAGI

PROJEK

JATUHKAN KERAJAAN

MELAKA MELALUI

KATAK KATAK

AMIN

SEKALI LAGI 

SOSOK JUJUR

BERNAMA ADLY

MENJADI MANGSA

AMIN

SAMPAI BILA

PEMIMPIN AMANAH

PEMIMPIN DAP

NAK TERUS KENA

TIPU OLEH

ANWAR IBRAHIM

KHALAS

PROJEK ANWAR KANTOI

 
Anwar akui Pakatan sukar tawan Melaka

PERATUSAN keluar mengundi “rendah” dalam pilihan raya Melaka menyukarkan PKR dan Pakatan Harapan (PH) untuk menilai peluang mereka, kata Anwar Ibrahim.

“Biasanya pada 1 tengah hari, jumlah keluar mengundi dalam mana-mana pilihan raya harus melebihi 50%.

Bagaimanapun peratusan keluar mengundi di Melaka pada 1 tengah hari hanya 43%.

Presiden PKR yang juga ahli Parlimen Port Dickson itu berkata daripada mesej yang diterimanya, peratusan keluar mengundi sangat teruk, dan sukar untuk mengukur apa-apa daripada rakyat.

“Rakyat, mereka bersopan santun. Terlalu baik.

“Sangat sukar untuk kita menilai (daripada itu).

“Tiada pertikaman lidah (antara PKR dan rakyat).”

Selain itu, Anwar berkata prosedur operasi standard (SOP) ketika berkempen menyukarkan PH membuat sebarang penilaian. – 20 November, 2021.


PROJEK ANWAR

KANTOI MANTOI

KAH KAH KAH

KATAK PUN

TAK DAPAT

MEMBANTU

KAH KAH KAH

TERUS SERANG NAJIB

 Hartanah RM100 juta Najib, DAP mahu wakil rakyat Pakatan undi tolak keputusan

AHLI Parlimen Pakatan Harapan (PH) didesak supaya mengundi membantah keputusan Kabinet untuk meluluskan secara dasar pemberian hartanah bernilai RM100 juta kepada bekas perdana menteri Najib Razak, kata Lim Guan Eng.

Setiausaha agung DAP itu mencadangkan yang ahli Parlimen PH meminta pengundian belah bahagi diadakan pada Isnin apabila Dewan Rakyat kembali bersidang bagi membantah permohonan Najib yang didedahkan Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz awal minggu ini.

Pengundian terhadap Jabatan Perdana Menteri bermula apabila dewan mula membahaskan Rang Undang-Undang Perbekalan 2022 pada peringkat jawatankuasa.

Walaupun Najib sudah menarik balik permohonan itu, Lim berkata keputusan asal Kabinet untuk meluluskannya masih berkuatkuasa.

“(Ia) perlu dibatalkan,” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

“Keputusan Kabinet untuk memberikan hartanah RM100 juta kepada Najib jelas sekali salah dan menyebabkan kemarahan awam memuncak terhadap kerajaan Perdana Menteri Ismail Sabri.

“Keputusan itu mempersendakan konsep Keluarga Malaysianya kerana hanya memanfaatkan keluarga politik terdekat mereka dan bukannya semua rakyat Malaysia,” kata Lim yang juga ahli Parlimen Bagan dan bekas menteri kewangan itu.

Tambahnya, walaupun Najib sudah menarik balik permohonan itu buat masa sekarang, ia dibuat atas sebab politik dan tiada jaminan beliau tidak akan membuat permohonan semula nanti.

Tengku Zafrul memberitahu Dewan Rakyat yang Kabinet menerima permohonan Najib kepada kerajaan bagi hartanah bernilai RM100 juta tetapi tidak mengesahkan jika Kabinet sudah membuat keputusan mengenainya.

Susulan pendedahan yang menimbulkan kemarahan negara itu, Menteri Undang-Undang Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata Kabinet hanya bersetuju pada dasarnya, tetapi keputusan muktamad masih belum dibuat.

Permohonan Najib selaras dengan imbuhan saran untuk bekas perdana menteri, termaktub di bawah Akta (Saraan) Ahli Parlimen 1980.

Menurutnya, beliau membuat permohonan itu setahun selepas Barisan Nasional kalah pada Pilihan Raya Umum 2018.

Berita pemberian hartanah RM100 juta itu mencetuskan kemarahan rakyat kerana Najib sudah disabitkan bersalah dan dijatuhi hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

Mahkamah menjatuhkan hukuman itu selepas bekas perdana menteri itu didapati bersalah atas tujuh pertuduhan pecah Amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa melibatkan dana RM42 juta SRC International, anak syarikat 1MDB.

Semalam, menerusi lintas langsung disiarkan di Facebooknya, Najib mengumumkan beliau sudah menarik balik permohonan itu kerana “rakyat tidak selesa”.

Tambah Lim lagi, wakil rakyat PH juga patut mengundi untuk menolak dua perkara lagi berkaitan Jabatan Perdana Menteri.

Isu pertama adalah peruntukan tidak mencukupi dan tidak adil dalam Bajet 2022 untuk Sabah dan Sarawak serta peruntukan berasaskan kaum.

Isu kedua adalah keengganan Jabatan Perdana Menteri untuk meneruskan Projek Keretapi Laju Kuala Lumpur-Singapura (HSR) yang hanya berakhir di Johor Bahru dan bukannya Singapura.

“Ini adalah tidak praktikal dan tidak berdaya maju secara kewangan kerana ia akan menghalang manfaat ekonomi kepada negeri Melaka, Johor, Selangor dan Negeri Selangor dengan HSR berakhir di Singapura,” kata Lim. – 20 November, 2021.


PARTI MANA

MENYERANG NAJIB

PARTI ITU AKAN

DISOKONG RAKYAT

AMIN

PARTI MANA 

KUAT KEMPEN

NAJIB & ROSMAH

MASUK PENJARA

PARTI ITU AKAN

MEMIMPIN NEGARA

KHALAS

PERMATA MENGHILANG ?

 


 DIMANA PERMATA

MENGHILANG ?

AMIN

APA DIA PUKI RAHAH ?

 APA DIA

PUKI RAHAH?

AMIN

JAWABNYA

PUKI PALING LOHE

KAH KAH KAH

DARI BETINA 

PALING GEMOK

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "BERANG ? 

BERANG APA ?"

Tt leh nak tanya apa dosa puki rahah? Tak pasal pasal kene carut padahal puki rahah terlalu jauh dibelakang tabir mungkin jugak terhadang dek bayang bayang rosmah. Kalau pun ada peranan puki rahah terlalu kecil tak padan nak dicarutkan. Cuba bayang bila puki rahah terbaca carutan Tt ni apa agaknya respon dia? -Terus mencebik kerna suda lama engga bisa senyum

TUN BURIT

 TUN BURIT

AMIN

Unknown commented on

 "100 HARI SABRI MEMERENTAH -

 100 JUTA UNTUK NAJIB"

Bukan je nak bagi tanah dan rumah RM100 juta, nak bagi gelaran TUN pulak...! Besok kite kena panggil dia Tun Lanun isteri Toh Puan BikMama.. Pastu dia mintak immuniti dari segala kesalahan kerana ada keistinewaan gelaran TUN tu. Jadi semuanya melepas... Masa tu baru padan muko senuo !

DIMANA ROSMAH. HILANG ?

 


 NAJIB TURUN

NAIK DI MELAKA

TAPI MUKA

ROSMAH MANSOR

TIDAK KELIHATAN

AMIN

NAJIB TAK SEDAR

BAHAWA RAKYAT

SATU MALAYSIA

RINDU NAK

MELIHAT ROSMAH

KHALAS

100 HARI SABRI MEMERENTAH - 100 JUTA UNTUK NAJIB

  100 HARI

SABRI MEMERENTAH

AMIN

100 JUTA  $$$

UNTUK NAJIB

AMIN

Arymanchino commented on

 "SAH - ADA MENTERI 

TAK SOKONG PENYANGAK"

Tendang Smail Sabri keluar.Kejayaan 100 hari memerintah,beri hadiah pd perompak RM100juta..Haramjadah..

MARI KITA JADIKAN SABRI DOLAH NO 2

  MARI KITA

JADIKAN SABRI

DOLAH BADAWI 

YANG KE 2

 KHALAS 

DARI SABRI 114

 KE SABRI 100 JUTA

KHALAS

Arymanchino commented on

 "TUKAR TIUB 

SOKONG NAJIB"

Aku sokong TT.Mari kita sama2 sembur minyak Smail Sabri dan Bosku ku penyamum.Tak habis2 nak menyamun harta rakyat.Mari kita humban Samail Sabri dan parti gerombolan dlm longkang.Tak blh harap pd Smail dan kita tksh pd Atok Kerala yg tlg tiup semboyan perang.Jom semua rskyat yg prihatin kita berkumpul dan istihar perang dgn parti gerombolan..

EROPAH DI TUTUP - AUSTRALIA DI BUKA

 


AUSTRALIA DIBUKA

AMIN

KITA LIHAT ALAM

SEBULAN DUA 

APA HASILNYA

AMIN

BERANG ? BERANG APA ? 

 

Rakyat Malaysia berang dengan permohonan Najib untuk hartanah RM100 juta

PENGGUNA media sosial berang dan keliru mengapa bekas perdana menteri Najib Razak berani meminta hartanah bernilai RM100 juta daripada Putrajaya.

Mereka berkata tidak masuk akal Najib membuat permohonan ini selepas beliau disabitkan dengan tujuh pertuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram dan salah guna kuasa melibatkan dana RM42 juta daripada bekas unit 1MDB SRC International. Beliau kini dibicarakan atas 25 pertuduhan salah guna kuasa dan pengubahan wang haram membabitkan dana 1MDB RM2.28 bilion.

Pengguna media sosial juga berang kerana kerajaan sedang mempertimbangkan untuk meluluskan permohonannya.

Terdahulu hari ini, Tengku Zafrul memberitahu Dewan Rakyat bahawa Kabient menerima permohonan daripada Najib untuk mendapatkan hartanah bernilai RM100 juta di Kuala Lumpur.

Menurut laporan sebuah portal berita Najib dikatakan membuat permintaan itu berdasarkan amalan bahawa kerajaan hari ini dijangka memberi ganjaran kepada pendahulunya atas jasa dan sumbangan mereka.

“Boleh sesiapa tolong explain yang simple dan logik dari segi undang-undang kenapa Najib Razak masih belum masuk penjara? Tak faham juga bila dah didapati bersalah, tapi rilek berjalan sana-sini siap boleh demand rumah harga 100 juta macam negara abah dia,” kata pengguna Twitter @HxkxmXhmxd.

“Saya harap pentadbiran PM Ismail Sabri @IsmailSabri60 tidak akan membuat KESALAHAN YANG MENGERIKAN ini untuk meluluskan tuntutan penjenayah Najib untuk harta kerajaan bernilai RM100 juta,” kata pengguna @imfsea_aruna.

“Saya menjangkakan bahawa negara akan menentang Ismail Sabri jika beliau meluluskannya. @tzafrul_aziz,” katanya.

Marina Mahathir melalui Twitter mempersoalkan, “Bagaimanakah @tzafrul_aziz menyaman #1mdb bilion untuk dikembalikan dari seluruh dunia, namun mempertimbangkan permintaan @NajibRazak untuk tanah & rumah bernilai RM100 juta?”.

Sementara itu, seorang lagi pengguna media sosial berkata pembangkang perlu mempertimbangkan semula perjanjian MOU dengan kerajaan selepas pendedahan ini. – 18 November, 2021.


BERANG

PUKI RAHAH

BERANG APA

KAH KAH KAH

ORANG RAMAI

NAK SIATKAN

PUKI RAHAH

NAJIB

AMIN

 MENCURI MENIPU

MEMBUNUH

PUKI RAHAH APA? 

DAPAT 

TANAH KERAJAAN

KHALAS

HAK NAJIB TAK JELAS ?

 
Saya hanya tuntut hak sebagai bekas PM, kata Najib

NAJIB Razak hari ini berkata beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan dalam meminta kerajaan memperuntukkan sebidang tanah sebagai sebahagian daripada keistimewaan seorang bekas perdana menteri.

Beliau berkata tanah yang dimintanya tidak bernilai RM100 juta seperti dilaporkan dalam sebuah portal berita.
A


APA HAK NAJIB

INI TAK JELAS

AMIN 

HAK SEBAGAI

PENYANGAK KE?

AMIN

HAK SEBAGAI

PEMBUNUH

ALTANTUYA KE?

AMIN

HAK SEBAGAI

PEJILAT BURIT

ROSMAH KE?

AMIN

HAK SEBAGAI

PENJOBU 

CIRIT

ZIANA ZAIN KE?

AMIN

SEMUA INI 

MASIH TAK

JELAS

AMIN

KALAU JELASKAN

PASTI RAKYAT

SEMUA WAJIB

SOKONG

KHALAS

PERIKATAN PELACUR MAKIN BERAT

 
Ahli-Ahli Bersatu Umum Keluar Parti, Buang Bendera Perikatan Nasional #PRNMelaka


Bekas Penyokong Bersatu, Pengkalan Batu menurunkan bendera Perikatan Nasional ketika Sidang Media khas bagi menyatakan menarik sokongan terhadap parti Perikatan Nasional di Jalan Bachang, Melaka. 

PARTI  ABAH KAU

& PARTI PELACUR

KENA KENCING

DI MELAKA

KAH KAH KAH

BERAPA EKOR

CALON AKAN

HILANG WANG

PERTARUHAN ?

KAH KAH KAH

HANYA MADEY BERANI BERSUARA

  HANYA MADEY

BERANI BERSUARA

KHALAS

Unknown commented on 

"TERBAIK DARI 

PAKATAN HARAPAN"

Pakatan Harapan main wayang kulit saja. Ketua pembangkang taraf menteri senyap masa diParlimen. Guan Eng dan Mat Sabu pun senyap. Kalau parti lain dan menteri tak bantah dulu, Pakatan Harapan akan buat tak tahu saje. Kan dia orang dah ada "MOU" dengan UMNO

EROPAH DALAM BAHAYA

 


 EROPAH

DALAM BAHAYA !!

KHALAS

RAKYAT KECEWA

 
RAKYAT KECEWA

NAJIB TAK TEGAS

AMINRAKYAT KECEWA
KERANA NAJIB
CEPAT MENGAKU SALAH

ALANGKAH BAIKNYA
JIKA NAJIB
TERUS BERDEGIL
MEMBABI HUTAN

KETIKA KES 1MDB
GERAKAN ANTI NAJIB
DALAM & LUAR NEGARA
MERASA TAKUT JIKA
NAJIB CEPAT MENGUNDUR

TAPI TIDAK
NAJIB TERUS BERSILAT LIDAH
NAJIB TERUS MEMBABI
MENAFIKAN ADA KES 1MDB

HAM DU LIL
NAJIB JATUH TERPERANGKAP
DALAM JERAT YANG TELAH
DIPASANG BUKAN SAJA
OLEH RAKYAT TEMPATAN
MALAH
 AMERIKA JUGA 
MEMASANG PERANGKAP
MELALUI NEW YORK TIMES


NAJIB MEMBABI BERDEGIL
PERANGKAP MELEJANG
AMIN

KALI INI
NAJIB CEPAT UNDUR
KITA GAGAL

ADALAH MOLEK
JIKA  ISU TANAH 100 JUTA $$
INI BERTERUSAN  HINGGA
KE PRU14

SEBAGAI TAKTIK & STRATIJI
KITA PERLUKAN NAJIB
KITA PELRUKAN ROSMAH
UNTUK MEMBANTU
RAKYAT DALAM PRU 15
AMIN

PRU15 - WUJUD BARISAN BERSATU LAWAN ANWAR

 PRU15

AKAN WUJUD 

BARISAN BERSATU

MENENTANG ANWAR

KHALAS

Yeop sepet commented on

 "SAH - ADA MENTERI 

TAK SOKONG PENYANGAK"

Pru15,camne strateji Kita, PH Masih lg obses dgn abam.atok best bet,PN sembab dah xde tmpt nak pegi umno xleh PH xleh.so national front Kita sape,PH ke camne,abam ada lg nie.

SABRI WAJIB BANTU NAJIB

 


 SABRI WAJIB

BANTU NAJIB

AMIN

Unknown commented on 

"SAH - ADA MENTERI

 TAK SOKONG PENYANGAK"

Mohon DS Sabri buat lg kisah bagi² benda tekejut² mcm nie... Suka pulak ak tengok najub melatah.. kejap ckp mintak, lepas org bagi, tak nak pulak... badut sarkes betul...