Khamis, 11 Mac 2021

KES KLASIK - TANYA LAIN JAWAB PUTAR PUTAR

 

 

KES KLASIK

TANYA LAIN

JAWAB PUTAR PUTAR

  


 PUTAR JANGAN

TAK PUTAR

HARI RAYA KE LIMA TAHUN 2001 - KAMU DIMANA?

 


 

DIMANA KAMU

HARI RAYA KE 5

TAHUN 2001


MALAM TADI GUA MAKAN MALAM
DENGAN KAWAN LAMA GUA
DIA MEMBAWA 
DUA HADIAH UNTUK GUA

SATU
SURAT DARI PENJARA
YANG GUA TULIS
PADA PETANG RAYA KE LIMA
20/12/2001
KETIKA GUA DI KAMUNTING
TAIPING
KEDUA
DIA HADIAHKAN
BUKU
THE  OXFORD  ENGLISH COURSE
FOR MALAYA
TERBITAN
OXFORD UNIVERSITY PRESS
1958
BUKU INI MUNCUL
DALAM TULISAN AWAL GUA
CERITA DARI SANA
CERITA DARI SINI

CERITA
TENTANG GUA BELAJAR
BAHASA PERANCHIS
DI WAVRE BELGIUM
MACAM GUA BELAJAR
BAHASA INGGERIS

GUA BERTERIMA KASEH
PADA KAWAN GUA

KAWAN GUA  INI
LELAKI CHINA
YANG  TELAH
YANG SEDANG
 DAN  YANG AKAN
MERANCANG
REKAAN MASJID DI KENT
ENGLAND

INI PROJEK 
MASYARAKAT ISLAM 
BERJANGKA LAMA DI UK

MASJID INI 
DIDIRIKAN
BERHAMPIRAN DOVER/FOLKSTONE
DIMANA
RAMAI PELARIAN ISLAM
MENCARI PERLINDUNGI
 DI ENGLAND

KAWAN GUA INI
JIKA DAPAT KEBENARAN
AKAN BERANGKAT KE LONDON
JUN DEPAN
UNTUK
PERASMIAN DAN SEMINAR
TENTANG MASJID MASJID
DAN PROJEK INI

DIA SEBELUM PKP 
TELAH SELESAI
MENZIARAHI
SEMUA MASJID LAMA
DAN BARU
DI KELANTAN DAN TERENGGANU

DI NEGARA KAPIR LAKNAT
KAWAN GUA 
YANG TIDAK MEMILIKI AGAMA INI
DI JEMPUT
UNTUK SAMA SAMA
MENDIRIKAN MASJID
KERANA  DIRINYA
SEORANG SENIMAN 
PELUKIS DESIGNER


SURAT DAN BUKU
KINI MENJADI MILIK GUA
AMINAMAH BOLEH DIGUNAKAN UMUR BERAPA ?

 


 DATUK

NAK TANYA

KALAU NAK 

PAKAI AMAH

UMUR AMAH

MESTI BERAPA?

AMINUndi 18 tidak boleh dilaksanakan sekarang, kata Rais

TIDAK praktikal untuk menurunkan kadar umur mengundi kepada 18 tahun pada masa ini kerana ia akan mengambil terlalu banyak masa dan sumber, kata Yang Dipertua Dewan Negara Rais Yatim.

Ia akan mengambil masa  untuk mengenal pasti individu 18 tahun yang layak mengundi dan kawasan mengundi mereka, katanya kepada Bernama malam tadi.


KALAU AMAH

BAWAH 18 TAHUN

OK KE?

KAH KAH KAH

SAJE TANYA

KALAU KALAU

 DATUK

ADA PENGALAMAN

DENGAN AMAH

KAH KAH KAH

BENAR LAGI BETUL

 


BENAR LAGI BETUL

Unknown commented on

 "DARI BAHASA HEBRANI"

dandan tetiba bahasa ibrani.. yang lebih tepat aramaik.. nabi isa a.s sendiri cakap aramaik.

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

Aramaic is a language that originated among the Aramaeans in the ancient region of Syria, at the end of the 2nd millennium BC, and later became one of the most prominent languages of the ancient Near East. During its three thousand years long history, Aramaic went through several stages of development. 

There are two words for God in Aramaic El and alaha (Syriac) or Elahi (Biblical Aramaic). The word is almost identical to the Arabic 'alah'.

Bahasa Aram adalah bahasa yang berasal dari kalangan orang Aramea di wilayah kuno Syria, pada akhir milenium ke-2 SM, dan kemudian menjadi salah satu bahasa yang paling terkenal dari Timur Dekat kuno. Selama tiga ribu tahun sejarahnya, bahasa Aramic melalui beberapa tahap perkembangannya.


Terdapat dua perkataan untuk Tuhan dalam bahasa Aramaic El dan alaha (Syriac) atau Elahi (Biblical Aramaic). Perkataan itu hampir sama dengan bahasa Arab 'alah'.

 AMIN

NAK BAGI PENYOKONG GEMBIRA

  NAK BERI

PENYOKONG

GEMBIRA

Unknown commented on

 "LANGKAH TEPAT LAGI BETUL"

Pakatan Harapan dah lama guna taktik ini; "Standard Operating Procedure" orang yang minda pembangkang. Heboh seluruh dunia sebelum laksana. Lepas tu, gagal! Tujuan senang, supaya penyokong PH gembira. Dia orang memang tak nak rancangan mereka berjaya. 


Kalau berjaya, kena buat lebih kerja. Kalau yang betul nak berjaya jadi pemerintah, dia orang pakai kasut Nike; "Just Do It!" laksana dulu baru heboh seluruh dunia. Masa Abah buat Langkah Sheraton, dia tak heboh sebelum tu, Terus buat pengumuman laksana.

LAGU UNTUK ANWAR GUAN ENG DAN ABANG MAT

 LAGU UNTUK

ANWAR GUNG ENG

DAN ABANG MAT

Unknown commented on

 "MENYOROK 

DALAM HUTAN RUMBIA"

lagu untuk abam non guan eng dan abam mat https://youtu.be/SeGjS3ZDASc


 INI LAGUNYA

KEGANASAN BERTERUSAN - POLIS MULA BELOT

 


 KEGANASAN

 BERTERUSAN

POLIS MULA BELOT

SAPO NI ? ORANG KAMPUNG DEN KO?

 

 

SAPO NI?

ORANG 

KAMPUNG DEN KO?

Unknown commented on 

"NIPPON GO - HUTAN RUMBIA"

bilo den baco mukadimah ekau jang den kan teringat kampong den BATU 21 batu Serambai.

JANGAN MENGARUT

 


 JANGAN 

MENGARUT

Unknown commented on

 "SIAPA DIA

 JOHNSON BIN JOHNSON INI ?"

Kemarin, waey ckp kito kono korap sabun tangan bagi tanga kuman kek kulit, nie jam, aden ingat dio suruh cucuk sabun la bagi hilang kobit dlm darah...

JILAT BATU ITAM

 
 JILAT BATU ITAM

UNTUK LIDAH

PETAH TIPU

ORANG KAMPUNG

panglimo potaseh commented on

 "LAWATAN MUHYIDIN 

PASTI BERJAYA"

Tiap kali montori kita ko Mokah musti dapek tambah kote oopp tambah kuota Aji ..yo ko. Tapi masih ramai hambo sahayo kono Q poey Aji hinggo 10 tahun. Yang polik nyo ngapo yang VVIP ngan Rajo bilo2 maso boley nenggok tuhan dan jilat batu itam ..TaT apo hookom jiko potong Q Aji. Babi boto kuota Aji pon nak sailang ..yang TaT pulak kok hal kote Cik Sajat copek jo jatoh ukom.

SEJARAH BURMA - MYANMAR SEPINTAS LALU

 


 SEJARAH BURMA MYANMAR

SEPINTAS LALU

BUAYA GILA ROHAB


 WOIT KADIR

ROHAB NI APA?

KAH KAH KAH

BUAYA 

PELACUR KE?

KAH KAH KAH

BUAYA LONTE KE? 

KAH KAH KAH

SUKA ENTOT KE

KAH KAH KAH
Abdul Hadi menderita “rohab”?

1. Tajuk berita Sinar Harian ini adalah manifestasi bahawa Presiden Pas merangkap Duta Khas bertaraf Menteri, Abdul Hadi Awang sedang menderita “rohab” yang kronik.

2. Dia amat takut kepada kemungkinan kerajaan Perikatan Nasional (PN) tumbang dan Pakatan Harapan (PH) kembali berkuasa sama ada serta-merta atau selepas pilihan raya umum akan datang. Abdul Hadi dan Pas sudah merasa betapa lazatnya nikmat menjadi kerajaan pusat.

3. Keadaan psikologi Abdul Hadi ini adalah kesan daripada pengalaman pahit bertukar-tukar pasangan pilihan raya tetapi gagal membawa hasil. Perkongsian dengan PKR dan DAP dalam Pakatan Rakyat (PR) mandul kerana gagal menghasilkan kemenangan dalam pilihan raya umum 2013.

4. Sebaliknya Pas teruk dibelasah oleh Umno yang menuduhnya mengikut telunjuk DAP. Akhirnya Pas tunduk kepada diayah Umno itu dan keluar untuk bertanding bersendirian dalam PRU 2018 dengan memenangi hanya 18 daripada 157 yang ditandingi berbanding 21 kerusi ketika bersama PR.

5. Rohab (fobia/ketakutan) paling dahsyat yang melanda Abdul Hadi adalah melihat DAP membentuk kerajaan bersama PKR dan Bersatu selepas PRU lalu. Sejarah akan menghukum Abdul Hadi sebagai Presiden Pas yang gagal.

8. Pucuk dicita ulam mendatang bagi Abdul Hadi apabila Muhyiddin Mohd Yassin dan gerombolannya mengajak Pas ikut serta dalam rampasan kuasa luar Parlimen melalui Gerakan Sheraton pada 23 Februari tahun lalu.

9. Tetapi Abdul Hadi telah terlepas cakap kerana kecewa tidak mendapat jawatan atau apa-apa lantas melabelkan kerajaan Melayu-Islam PN yang Muhyiddin tubuhkan itu sebagai kerajaan tebuk atap. Label itu tidak kedengaran lagi apabila Muhyiddin melantiknya Duta Khas Timur Tengah bertaraf Menteri.

10. Sekarang kerajaan pintu belakang PN menghadapi cabaran besar kerana Umno telah membuat keputusan untuk tidak bersama Bersatu dalam PRU akan datang. Abdul Hadi tengah fobia dan dalam dilema hendak pilih siapa. Kekal dengan Bersatu dalam PN atau rujuk balik dengan Umno dalam Muafakat Nasional (MN).

11. Inilah maladi dan fobia kerana tidur dengan banyak sangat pasangan rambang. Takut kena maladi dan tidak ada siapa lagi mahu berkongsi ranjang.

Wallahuaklam.

 BUAYA DAH

SERONOK

MAKAN BANGKAI

KAH KAH KAH

ENTOT SANA

ENTOT SINI

KAH KAH KAH

KANGKANG SANA

KANGKANG SINI

KAH KAH KAH

ASAL DAPAT

 MAKAN BANGKAI

 KHALAS
LANGKAH TEPAT LAGI BETUL

 


 LANGKAH TEPAT

LANGKAH BETUL

AMIN

ANWAR KLIM 

ADA NUMBO

AMIN

SEKARANG 

BUKTIKAN

AMIN

BAWA SEMUA

 115 YB

PENYOKONG 

DATANG

KE PARLIMEN

AMIN

JANGAN HEBOH

TAPI

TAK MELAKUKAN

AKSI 

AMIN

SELAMA INI 

HEBOH BERCAKAP

SIANG MALAM

I GOT NUMBO

AMIN

TAPI TAK BUAT

SATU HABUK

KHALAS


Ahli Parlimen rancang ‘gegar’ Parlimen?

MalaysiaNow difahamkan sekumpulan ahli Parlimen pembangkang sedang merancang untuk berhimpun di bangunan Parlimen bagi menggesa sidang Dewan Rakyat dilaksanakan sepanjang pelaksanaan darurat.

Sekurang-kurangnya tiga ahli Parlimen dari Pakatan Harapan berkata mereka memang dimaklumkan mengenai rancangan itu dan kini usaha sedang dijalankan bagi menghubungi blok pembangkang yang lain.

MalaysiaNow turut dimaklumkan beberapa pilihan sedang dipertimbangkan bagi mengelak daripada apa-apa tindakan untuk cuba menghentikan mereka daripada berhimpun di Parlimen.

Ini termasuk mendesak Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi Khairy Jamaluddin mengadakan taklimat kepada semua ahli Parlimen mengenai Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) di bangunan Parlimen.

Khairy sebelum ini dilaporkan menghantar surat makluman kepada Pengerusi Pakatan Harapan (PH) Anwar Ibrahim mengenai tarikh dan tempat taklimat PICK kepada pemimpin utama gabungan politik itu.

Pemimpin PH bagaimanapun mendesak taklimat tersebut diberikan kepada semua ahli Parlimen termasuk yang bukan daripada gabungan tersebut.

“Ini adalah satu perkara yang kami bincang dengan Speaker Dewan Rakyat Azhar Harun sewaktu mesyuarat minggu lepas,” kata seorang ahli Parlimen kanan.

“Mereka sekarang ini sedang giat menghubungi semua ahli Parlimen, katanya ada lebih dari 100 orang bersama pihak mereka,” kata ahli Parlimen itu lagi.

Sementara itu, difahamkan pegawai PH turut memaklumkan mengenai perhimpunan itu kepada media tempatan dan luar negara bila ia akan dilakukan.

“Penting agar acara itu mendapat liputan maksimum. Gambar ahli Parlimen tak dibenarkan masuk Parlimen boleh jadi berita yang bagus,” kata seorang ahli Parlimen dari utara Malaysia kapada MalaysiaNow.

Pemimpin PH kini giat menuntut supaya sidang Dewan Rakyat dilaksanakan sepanjang darurat.

Desakan itu lebih lantang selepas Istana Negara mengeluarkan kenyataan bulan lalu menjelaskan beberapa bidang kuasanya di bawa ordinan darurat.

Istana Negara berkata Agong boleh membenarkan sidang Parlimen diadakan pada tarikh yang sesuai sepanjang perintah darurat dengan nasihat perdana menteri.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan baru-baru ini berkata tidak ada rancangan untuk mengadakan sidang Parlimen ketika ini dengan alasan kerajaan sedang menumpukan perhatian membendung pandemik Covid-19.

Kenyataan itu kemudiannya mendapat kritikan keras daripada Anwar yang juga pengerusi PH dalam sebuah kenyataan yang hampir serupa dengan kenyataan Pengerusi Barisan Nasional (BN) Ahmad Zahid Hamidi.

Bagaimanapun BN menarik semula kenyataan dikeluarkan Zahid itu.


 BISING HEBOH

TAK HENTI HENTI

SEKARANG

MASA UNTUK

BUKTIKAN

KHALASKOBID SELAMATKAN MUHYIDIN

 

 MAT KOBID

SELAMATKAN

MUHYIDIN

AMIN

DARURAT 

SELAMATKAN

MUHYIDIN

AMIN


Bahas usul tarik sokongan semua ahli Parlimen Umno, gesa Isham Jalil

PERHIMPUNAN Agung Umno hujung bulan ini perlu membincangkan usul supaya semua ahli Parlimen Umno menarik diri daripada menyokong kerajaan Perikatan Nasional (PN), termasuk mereka yang memegang jawatan dalam Kabinet Muhyiddin Yassin, kata Isham Jalil.

Katanya, kebuntuan politik di tengah perintah darurat sekarang boleh diselesaikan dengan Umno menarik balik sokongan kepada kerajaan Muhyiddin secara keseluruhan atau en bloc.

“Kita tidak boleh tunggu saja keadaan buntu macam ini… parlimen tidak boleh dibuka, darurat berterusan… kita suruh buka Parlimen dia (kerajaan Muhyiddin) tak mahu… tak boleh,” katanya yang mengusul cadangan itu sebagai ahli Umno Sungai Buloh, dalam satu wawancara di Facebook.

Isham yang juga ketua penerangan Barisan Nasional (BN) Selangor berkata, Umno dan BN sudah tidak lagi terikat dengan janji kekal menyokong kerajaan Muhyiddin sehingga Parlimen bubar.

“Masa kita buat perjanjian dulu, dia pun tak cakap akan buat darurat,” tambahnya.

Jelas beliau, penarikan balik sokongan beramai-ramai semua ahli Parlimen Umno akan memaksa pihak berkuasa mengambil langkah yang seterusnya, sama ada melantik kerajaan yang baharu atau mengadakan satu pilihan raya umum.

Minggu lalu, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Takiyuddin Hassan berkata Parlimen tidak dapat bersidang di tengah darurat kerana ada alasan dari segi perundangan serta analisis data dan sains yang munasabah.

Antara lain, beliau memberi alasan lebih separuh ahli Parlimen berumur 60 tahun ke atas dan terdedah risiko jangkitan Covid-19.

Alasan Takiyuddin bagaimanapun diselar pelbagai pihak, termasuk Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi yang menyifatkannya sebagai mencabar titah Yang di-Pertuan Agong.

Yang di-Pertuan Agong sebelum ini bertitah Parlimen boleh bersidang di tengah darurat.

Sebelum ini, Pengerusi Jemaah Penasihat Umno Tengku Razaleigh Hamzah juga mencadangkan agar semua ahli Parlimen BN menarik diri daripada menyokong kerajaan Muhyiddin.

Majlis Kerja Tertinggi Umno dalam mesyuarat pada 19 Februari lalu memutuskan kekal menyokong kerajaan Perikatan sehingga Parlimen bubar dan seterusnya tidak akan menyokong Bersatu pimpinan Muhyiddin dalam pilihan raya umum akan datang.

Umno dijadual mengadakan perhimpunan agung tahunan bagi 2020 pada 27 dan 28 Mac ini selepas tertangguh dua kali sejak November tahun lalu. – 10 Mac, 2021.

WOIT

BILA GEROMBOLAN

TARIK DIRI

MUHYIDIN AKAN

TERSEMBAM

AMIN

TAK BERANIKAH

 GEROMBOLAN ?

KAH KAH KAH

LAGI LAGI

YANG ADA

JAWATAN MENTERI

KAH KAH KAH

TOK EZI

CAKAP SENANG

KAH KAH KAH


JEPUN TAK DIBENAR BERSENJATA
 LEPAS PERANG

JEPUN DILARANG

BERSENJATA

Unknown commented on 

"NIPPON GO - HUTAN RUMBIA"

Aku heran kalau cerita ni bukan karut, mgapa Isham sekarang tak benci Jepun tapi benci China? Jepun yang mari Tanah Melayu pancung kepala China, kacau Melayu. 


China tak buat gitu. Kalo sekarang China mari pun kongsi berniaga, tapi yang jahat rakan kongsi tempatan mintak kueh pau dari pihak China. Kalo China tak bagi pau, tak dapat berniaga. CHINA MERAH

MERANCANG 

MENAKLOK TAIWAN

DAN MENDOMINASI

ASIA TENGGARA

DARI BAHASA HEBRANI

  DARI BAHASA

HEBRANI 

ASAL USUL SAMA

Unknown commented on 

"NAK TANYA SAPA ?"

arab kristian guna Allah bagi nama tuhan.. kristian pun follow lebai arab juga .. kah kah kah


Allah, Arabic Allāh (“God”), the one and only God in Islam. Etymologically, the name Allah is probably a contraction of the Arabic al-Ilāh, “the God.” The name's origin can be traced to the earliest Semitic writings in which the word for god was il, el, or eloah, the latter two used in the Hebrew Bible (Old Testament).

ARAB TIPU MELAYU - JUAL BIAWAK

TO  ARAB 

TIPU MELAYU

JUAL BIAWAK

panglimo potaseh commented on 

"DULU BUAYA 

KATA UMNO KAPIR"

Gwa rasa ..bodoh2 Arab mrk lebih cerdik drp Melayu. Bayangkan Arab boleh jual BIAWAK mrk pada org Melayu dgn ngatakan biawak Arab bagui untuk tenaga menjubo pompuan ..dlm masa yg sama melayu anggap biawak mrk sgt jijik, kotor, mulot dan pantat biawak melayu berlendir lendir


 ..dan haram utk makan daging biawak Melayu ..camtu lah bodohnye org Melayu. Kebodohan melayu ini lah telah digunakan oleh PAS dan UMNO untuk menipu orang Melayu ..kahkahkah ..