Sabtu, 21 Mei 2016

ESOK PAGI

ESOK PAGIKami menjemput saudara-saudari menghadiri Majlis Memperingati Said Zahari seperti berikut :Tarikh    : 22hb Mei 2016 (Ahad)

Masa      : 10:00 pagi
Tempat  : Auditorium, Tingkat 1, Dewan Perhimpunan Cina KL & Selangor, No 1, Jalan Maharajalela, 50150 Kuala Lumpur


Yang Hadir : 
1. Ahli keluarga Said Zahari
2. Dr. Syed Husin Ali
3. Dr. Jomo KS
4. A. Samad Said
5. Prof Abdul Rahman Embong
6. Tan Kai Hee
7. Chin Sung Chew
8. Masjaliza Hamzah
9. Chang Teck Peng
10. Adam Adli
11. Amirx Abd Hadi

MC : Fahmi Fadzil

Program-program termasuk ucapan daripada rakan-rakan dan ahli keluarga Said Zahari, membaca puisi, nyanyian lagu, tayangan filem dan lain-lain.

Majlis ini bertujuan menghargai sumbangan Saudara Said Zahari kepada bidang kewartawanan dan politik di Malaysia dan Singapura sejak tahun 50an.

Saudara Said berlahir pada tahun 1928 di Singapura dan meninggal dunia pada 12 April 2016 di Malaysia. Selaku Ketua Pengarang Utusan Melayu, beliau telah memimpin satu mogok untuk menentang UMNO mengambil alih suarat khabar tersebut dan mempertahankan kebebasan media pada tahun 1961. Sehingga hari ini, beliau masih diingati sebagai tokoh kewartawanan paling penting dan berani dalam sejarah perjuangan kebebasan media di Malaysia dan Singapura.

Selepas mogok Utusan Melayu, Said kembali ke Singapura dan bersedia memimpin Parti Rakyat Singapura. Ketika dipilih sebagai Pengerusi Parti Rakyat Singapura, serta-merta, beliau ditahan oleh kerajaan Lee Kuan Yew pada tahun 1963 dan bermulalah tahan tanpa bicaranya selama 17 tahun. Selepas dibebaskan pada 80an, beliau berpindah ke Malaysia dan duduk bersama dengan anaknya.


Saudara Said Zahari harus diingati sebagai seorang pejuang rakyat dalam sejarah demokrasi Malaysia dan Singapura, semangat dan keberanian beliau dalam mempertahankan kebebasam media, sistem demokrasi dan suara rakyat harus kita semua memberi tribut dan teruskan perjuangannya.

Sebarang pertanyaan sila hubungi 012-2658448 / 03-79578342.
Anjuran Bersama :

Strategic Information & Research Development Centre (SIRD)
Pusat Sejarah Rakyat
Monsoons Malaysia
Civil Rights Committee of KLSCAH
Yayasan Usman Awang------------

100 RESTORAN WAJIB DIJAMAH
100 RESTORAN

WAJIB 

DINIKMATI


SEBELUM MATI

NOTA

restoran khusus 
ikan tawar
patin
belida
jelawat
rohu
keli
sembilang
sepat
puyu
dimana?
lu cari sendiri

NOTA
restoran ini akan
muncul dalam buku
yang sedang disusun

------------

SEMBAH MELAYU

SEMBAH MELAYU
Cara Sembah Orang Melayu: 1. Sembah Tuhan. Mintak ampun, taubat dan hapuskan dosa. Sujud dengan kening melapik lantai.

 2. Sembah Raja. Sebelum lakukan dosa atau apa-apa je perlakuan, mintak beribu-ribu ampun dolu. 

Kekadang cium kaki dan sujud dan kemudian berjalan kebelakang macam ketam.

 3. Ibu/Bapa. Salam cium tangan. 

4. Kekasih. Salam .. cium-cium .. kalau ada chan entot-entot .. tapi jgn lupa pakai sarkot .. sarkot kena beli .. takan semua nak free .. kahkahkah. on DENGAR DENGAR BETUL BETUL
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 5/19/16
---------

ENCIK RAZIF


ENCIK RAZIF

APO KOBA

BOTO KO

NAJIB NAK

JUMPO RAJO

BOLI LAH 

SOKOPING

DATUK SULU

MURAH JO

TAK PUN BOLI

DATUK MELAKO

BARU HEBAT------------

NAK LARI KE MANO?TIM FBI

SUDAH MARI
Penyiasat AS kini tumpu hartanah Riza RM138 juta di UK


Penyiasat Amerika Syarikat (AS) dikatakan sedang menumpukan kepada hartanah mewah yang dibeli oleh anak tiri perdana menteri, Riza Aziz di tengah-tengah kota London yang berharga RM137.6 juta atau GBP23 juta, memetik laporan Wall Street Journal (WSJ).
Sebelum ini, WSJ turut melaporkan Biro Siasatan Persekutuan (FBI) AS sedang meneliti pembelian dua hartanah mewah oleh Riza yang sekurang-kurangnya bernilai AS$50 juta di New York dan Los Angeles dan hubung kaitnya dengan dana 1MDB.
Hartanah London itu yang berupa kediaman empat tingkat dengan bata merah, juga dikhuatiri dibeli dengan pembiayaan menggunakan dana berpunca dari 1MDB, dakwa mereka yang biasa dengan siasatan itu kepada WSJ.
Hartanah yang berada dalam sebahagian kawasan yang dilindungi oleh pagar sekuriti itu terletak berdekatan dalam jarak pejalan kaki daripada Suruhanjaya Tinggi Malaysia di kawasan kejiranan Belgravia.
Ia dilaporkan berdaftar kepada Qentas Holdings Ltd, sebuah firma British Virgin Islands, namun Riza adalah penerima manfaat hartanah tersebut, lapor WSJ.
Hartanah di London, New York dan Beverly Hills itu dibeli dengan menggunakan dana Red Granite Capital - firma luar pesisir yang dimiliki oleh Riza, WSJ melaporkan.

BRO APA JADI

lu mana mahu lari

itu cina tembam

sudah lari 

dia pulang negri cina

lu nak lari mana

jang oooi nak lari

ke mano  jang oooi

FBI ada di klumpo

kah kah kah

PADAN MUKO--------