Rabu, 5 Jun 2024

RAKYAT NAK TAHU APA


SOALAN 

DARI RAKYAT

KETIKA MESYUARAT 
LEMBAGA  PENGAMPONAN
BERSIDANG 
AGONG ADA  ATAU TIDAK?

ADA MINIT MESYUARAT
 DITULIS ATAU TIDAK?

KENAPA TIDAK RUJUK PADA
MINIT MESYUARAT?
KHALAS

PRK SUNGAI BAKAP - BOLEH PN BERTAHAN ?


PRK SUNGAI BAKAP

BOLEH PN BERTAHAN

AMIN

TITAH TAMBAHAN MEMANG ADA


TITAH TAMBAHAN

MEMANG ADA

AMIN

TAPI DITOLAK

KERANA TAK 

MASUK AKAL

PENCURI BEBAS

AMIN

DASAR DILUAR TABIIMalaysia kekal pendirian larang masuk kapal, kontena syarikat Israel


PUTRAJAYA: Kabinet tegas dengan pendirian untuk tidak membenarkan kontena dari syarikat perkapalan yang berpangkalan di Israel, ZIM, daripada memasuki negara ini.

Jurucajap Kerajaan Perpaduan merangkap Menteri Komunikasi, Fahmi Fadzil, berkata kontena syarikat perkapalan itu dikesan cuba dibawa masuk beberapa syarikat lain yang menyewa kontena dari syarikat berkenaan.


"Dalam mesyuarat (Kabinet) hari ini, kita dapat maklum balas dan penegasan daripada Menteri Pengangkutan (Anthony Loke Siew Fook) bahawa yang dikawal di pelabuhan, sebarang kapal dari syarikat ZIM tidak dibenarkan masuk ke pelabuhan di Malaysia.

"Sementara kontena, juga tidak dibenarkan. Bagaimanapun dalam beberapa keadaan, kadangkala bukan kapal ZIM yang bawa kontena ZIM, tapi kontena ini disewakan kepada syarikat lain untuk dibawa atas kapal mereka.

"Pemantauan dibuat secara rapi dan sudah diputuskan (Kabinet) tidak membenarkan kontena ini dibawa masuk ke negara. Apa yang berlaku di sempadan Perlis itu adalah selaras dasar kerajaan," katanya pada sidang media di sini.

Terdahulu, beliau hadir menyempurnakan Majlis Pengumuman Logo dan Tema Hari Kebangsaan dan Hari Malaysia 2024 di kementeriannya di sini, hari ini.WOIT

INI DASAR

DILUAR TABII

KAH KAH KAH

KAPAL ISRAEL

DI LARANG MASUK

AMIN

TAPI 39 LAPANGAN

TERBANG DI JUAL

PADA  ZIONIS

AMIN

INI BETUL

DI LUAR TABII

KHALAS

JANGAN JADI BANGANGMiti akan teliti sekatan AS ke atas firma Malaysia

KEMENTERIAN Pelaburan, Perdagangan dan Industri (Miti) akan menjalankan siasatan lanjut susulan laporan bahawa AS telah mengenakan sekatan ke atas firma semikonduktor Malaysia.

Menteri Kewangan kedua Amir Hamzah Azizan berkata Miti, sebagai agensi penyelaras, perlu menjalankan siasatan mendalam berhubung perkara itu kerana syarikat itu adalah antara hampir 300 entiti yang telah dikenakan sekatan AS.

“Lebih baik Miti memahami isu itu dan mengetahui sama ada ia benar-benar berlaku,” katanya kepada pemberita hari ini.

Al Jazeera melaporkan pembuat semikonduktor yang berpangkalan di Malaysia, Jatronics Sdn Bhd adalah antara kira-kira 300 entiti yang dikenakan sekatan oleh Washington bulan lepas berhubung dakwaan mereka mempunyai kaitan dengan pembekal tentera Rusia.

Amir berkata beliau difahamkan bahawa syarikat Malaysia itu bukan pengeluar semikonduktor tetapi syarikat perdagangan yang menjual perkakasan berkaitan semikonduktor.

“Malaysia adalah ekonomi terbuka. Walau bagaimanapun, kami mahu perniagaan berdagang dengan cara yang betul. Jadi biarlah siasatan dijalankan dan kita akan lihat hasilnya.

“Yang penting, Malaysia tidak akan bertolak ansur sekiranya sesuatu yang buruk berlaku,” katanya, lapor Bernama.

Dalam perkembangan lain, Amir berkata kenderaan diesel mewah berusia 10 tahun ke atas akan dipertimbangkan untuk program bantuan subsidi Madani atau Budi Madani.

Beliau berkata kementerian kewangan akan mengeluarkan senarai kenderaan yang termasuk dalam kategori sedemikian.

“Walaupun diklasifikasikan sebagai kenderaan mewah, jika kenderaan ini ‘sakit’ selepas lebih 10 tahun, ia boleh dipertimbangkan (untuk subsidi).”

Kementerian kewangan membuka pendaftaran untuk inisiatif Budi Madani pada 28 Mei, susulan pelaksanaan subsidi diesel bersasar.

Amir juga berkata pengumuman sama ada harga diesel akan diapungkan akan dibuat pada masa yang sesuai.

“Beri kami masa kerana kami tidak mahu spekulasi yang akan menyebabkan aktiviti menyorok atau penyelewengan diesel,” katanya. – 4 Jun, 2024.

AMERIKA SEKAT

SYARIKAT KITA

AMIN

KENAPA KITA

BERI ZIONIS

BLACKROCK AMBIL

SYARIKAT KITA

AMIN

APAKH KITA

KENA PAU ?

JENG JENG JENG

KHALAS

GURUH KILAT PETIR


GURUH KILAT

PETIR SABUNG

MENYABUNG

JAM 6.30 HUJAN

TURUN TAPI

TAK LEBAT

AMINWARTAWAN BERTANYA ZAHID


DATUK SERI

BAGAIMANA DENGAN  LAPANGAN 
KAPAL TERBANG KITA YANG AKAN
DI AMBIL ALIH OLEH SYARIKAT
ZIONIS BLACKROCK?

RAFIZI HILANG KE MANA ?


RAFIZI

SOSOK WIBAWA

PENGGANTI ANWAR

HILANG KEMANA

TAK BERSUARA

AMIN

APAKAH KURANG

SEHAT ?

TERPERANJAT

MELIHAT BUDI ?

KHALAS

KEJAYAAN NETANYAHU


SATU LAGI

KEJAYAAN

NETANYAHURAFIZI HILANG ?


DI MANA RAFIZI?

SENYAP MEMBISU

JENG JENG JENG

AMIN

JANGAN BERHENTI BERANCUK


Malaysia menuju ke arah negara tua menjelang 2043


PERDANA Menteri Anwar Ibrahim hari ini berkata hanya 23 tahun masa diambil untuk Malaysia diunjurkan sebagai negara tua, dengan 14% daripada populasi berusia lebih 65 tahun.


Sementara itu, Pengerusi Kumpulan Wang Simpanan Pekerja Ahmad Badri Mohd Zahir berkata Malaysia sedang menuju ke arah menjadi negara tua menjelang 2043 hasil daripada peningkatan jangka hayat dan penurunan kadar kelahiran.

Menjelang 2060, nisbah orang dewasa umur bekerja kepada individu warga emas akan menurun dengan ketara kepada tiga berbanding satu, berbanding 10 berbanding satu pada 2020.

Ahmad Badri berkata walaupun jangka hayat yang lebih panjang mencerminkan kemajuan, anjakan demografi akan membawa cabaran kepada masyarakat Malaysia, terutamanya dalam penjagaan kesihatan, kemudahan penjagaan warga emas dan jaminan pendapatan persaraan.

“Cabaran utama ialah perubahan landskap pekerjaan di negara ini, yang semakin bergerak ke arah pekerjaan tidak formal melalui kerja gig dan bekerja sendiri.

“Segmen yang semakin berkembang ini, yang terdiri daripada hampir empat juta pekerja, berisiko lebih besar untuk melarat di usia tua berikutan kekurangan caruman wajib untuk program pencen dan persaraan rasmi,” katanya pada majlis sama.

Bagi mengatasi cabaran ini, kerajaan telah menyokong dan meningkatkan simpanan persaraan bagi sektor tidak formal melalui i-Saraan, yang menggalakkan caruman sukarela kepada KWSP.

“Selaras dengan matlamat Ekonomi Madani untuk meluaskan perlindungan sosial kepada semua, KWSP sedang meneroka inovasi selanjutnya kepada skim KWSP untuk menampung sektor tidak formal dengan lebih baik,” katanya.

Beliau menyebut bahawa langkah baru-baru ini melibatkan penstrukturan semula akaun KWSP untuk ahli di bawah 55 tahun, menawarkan lebih fleksibiliti untuk semua orang. – 4 Jun, 2024.

WOIT

JANGAN BERHENTI

BERANCUK

AMIN

KURANG PANCUT

ATAS PERUT

AMIN

KHALAS

PANAS NERAKA AKAN SAMPAIPeningkatan pemanasan global kini semakin pantas
PARIS: Lebih 50 saintis terkemuka memberi amaran fenomena pemanasan global dikesan berlaku dengan sangat pantas, sesuatu yang tidak pernah berlaku sebelum ini, selepas ia melebihi had ditetapkan.

Mengikut kajian terkandung dalam jurnal Data Sistem Sains Bumi yang diterbitkan hari ini, purata sedekad suhu meningkat 0.26 darjah Celsius dari 2014 hingga 2023.

Dalam tempoh sama, purata suhu permukaan global mencecah 1.19 darjah Celsius, melebihi penanda aras pra-industri 1850-1900 untuk mengukur fenomena pemanasan dunia.

Ia sekali gus menandakan peningkatan daripada 1.14 darjah Celsius yang dilaporkan tahun lalu, dalam tempoh sedekad sehingga 2022.

"Pemanasan akibat perbuatan manusia meningkat pada kadar yang tidak pernah berlaku sebelum ini dalam rekod instrumental," kata kajian itu.

Kaji selidik itu adalah sebahagian daripada siri penilaian iklim berkala yang dibangunkan untuk mengisi jurang antara laporan Panel Antara Kerajaan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) mengenai Perubahan Iklim (IPCC), yang diterbitkan secara purata setiap enam tahun sejak 1988.

Dapatan itu diterbitkan tatkala diplomat dari seluruh dunia akan bertemu di Jerman minggu ini, untuk sesi rundingan iklim pertengahan tahun menjelang Sidang Kemuncak Perubahan Iklim PBB (COP29) pada November di Baku, Azerbaijan.

Perjanjian Paris 2015 yang terhasil daripada sidang kemuncak COP sebelum ini menyaksikan negara bersetuju untuk mengehadkan pemanasan global jauh di bawah 2 darjah Celsius iaitu di atas paras pra-industri, sambil berusaha untuk mencapai had lebih selamat iaitu 1.5 darjah Celsius.

Menurut laporan diterbitkan hari ini, menjelang akhir tahun lalu, aktiviti manusia mendorong peningkatan suhu 1.31 darjah Celsius melebihi paras pra-industri.

Bumi memanaskan sejumlah 1.43 darjah Celsius dengan yang didorong faktor lain berlaku secara semula jadi, termasuk mengambil kira fenomena El Nino.

Faktor lain yang turut menjadi penyumbang kepada pemanasan ialah penurunan dalam zarah pencemar tertentu di ruang atmosfera.

Memperketat peraturan perkapalan global dan kemerosotan tenaga pembakaran arang batu turut menyumbang kepada penurunan dalam pelepasan sulfur dioksida, yang juga mempunyai kesan penyejukan.

Menurut kajian itu, setakat ini pendorong utama pemanasan global kerana pelepasan gas rumah hijau berada pada paras tertinggi sepanjang masa. - AFP

PANAS NERAKA

AKAN SAMPAI

JIKA UMAT MANUSIA

GAGAL BERUBAH

AMIN

UBAH BERSAMA

JIKA TIDAK

MATI BERSAMA

KHALAS

ANWAR SAILANG RAFIZI


ANWAR 

SAILANG

RAFIZI

AMIN

WAYANG ISMAIL HANIYEH


WAYANG A LA

ISMAIL HANIYEH

KAH KAH KAH

AMIN

khairi rani commented on
 "HARGA BARANG NAIK"

KES RASUAH
TANGKAPAN RASUAH
HARI HARI ADA LAPORAN
DALAM MEDIA
TAHNIAH SPRM
YANG MAKIN AKTIF

hari2 ada laporan dalam media tidak bermakna sprm memang nak basmi rasuah
itu cuma wayang nak bagi nampak sprm buat kerja. untuk olah persetujuan rakyat yang diaorang
buat kerja.
walhal semua tahu itu semua seperti melepaskan batuk di tangga.

untuk penyamun pencuri ada dato seri tan sri,
tangkap lepas tangkap lepas. catch and release.
konon diiring oleh polis sprm bagai. tunjuk dalam media nak bagi nampak undang2 tak kira siapa. walhal itu pun sekadar wayang,

ada 47 kes pun masih enjoy the menjoy boleh menang pegang jawatan dapat kemudahan itu ini.
takda kena heret sumbat masuk ke dalam penjara.

ia memberi contoh teladan kepada perasuah lain. tangkap2 buat bahan untuk media kemudian lepas. tak perlu takut.

malaysia boleh!

MAT LEBONG KANTOI DI SABAH


MAT LEBONG

KANTOI DI SABAH

AMIN


Unknown commented on
 "ANWAR PUTAR DI SABAH - KANTOI"

Itulah lain kali jangan percaya cakap cakap tin kosong, yang ada dulu pun sama jenama sardin jenama cap ayam, jenama cap burung helang, semua kaki pemborong pembohongan penipuan skema sama asal usul sama keturunan sama dari kerabat sampai rakyat jelata kah kah kah, 

sekarang inilah ada teknologi sikit boleh share share, itupun pandai membohong memperagakan sikap ikan senohong kah kah kah, dulu sama sekarang sama akan datang sama kah kah kah tak percaya undi lagi ya, ikut kebaikan kaum agama keturunan kerabat kah kah

PADU DAN BUDI


PADU & BUDI

RABU 5 JUN 2024
HEBOH HAL BUDI
HEBOH HAL PADU

DAH ADA PADU
KENAPA PERLU BUDI

BERAPA BUJET
BUAT PADU
KENAPA PERLU ISI BORANG
SEKAI LAGI UNTUK BUDI
KENAPA TAK GUNA 
DATA PADU

SEMUA PERTANYAAAN INI WARAS
TAPI RAMAI TAK FAHAM
APA YANG BERLAKU

PADU DARI INVOKE
INVOKE INI DATA RAFIZI

BUDI PERLU DATA BARU
INI DATA ANWAR

PADU ANAK RAFIZI
BUDI ANAK ANWAR

DATA ANWAR NAK LAWAN
DATA RAFIZI
SENANG KATA APA YANG BERLAKU
IALAH ANWAR SEDANG
NAK SAILANG RAFIZI

ANWAR MAKIN TAK POPULAR
DALAM PKR
RAFIZI AMAT POPULAR 
DALAM PKR
JUSTERU ANWAR
 NAK RABAKKAN RAFIZI
MALUKAN RAFIZI
PADA RAKYAT
KAH KAH KAH

WOIT
FAHAM KE TAK FAHAM
JENG JENG JENG
AMIN

INDIA
MODI KLIM MENANG PRU
TAPI BELUM PASTI
MAJORITI SELESA

ISRAEL
SETANYAHU DI TEKAN
OLEH BANYAK PIHAK
UNTUK TERIMA
GENCATAN SENJATA

AMERIKA
BIDEN KETATKAN
SEMPADAN MEXICO
DIMANA RAMAI PENDATANG
MASUK
INI AGENDA POPULAR TRUMP

AMERIKA
BICARA HUNTER BIDEN
ANAK PRESIDEN
MAT PET  KES BELI SENJATA
BERMULA

NIGERIA
MOGOK LETERIK
SEMUA API PADAM
BURUH  TUNTUT GAJI MINIMA

HOKKIEN
PAGI INI CERAH BASAH
UJAN LEBAT KEMARIN
LECAH DI SANA SINI

LANGIT BIRU KELAM
KL & KL SENTRAL BERJEREBU
MATA HARI DAH KELUAR
PANAS MASIH MANJA

CHIAP CHIAP CHIAP
ENTAH BURUNG APA
BERSUARA TANPA HENTI

HARI INI AKAN PANAS
HUJAN PETANG MALAM SEJUK
JANGAN HUJAN MALAM
KACAU TOWKAY WARUNG

BRO
SENYUM
UNTK SAMBUT RABU

BRO
LU ADA BIKIN SILAP
INI OKAY
YANG TAK OKAY
LU BIKIN SILAP
LU SALAHKAN ORANG LAIN

BRO
PERKARA YANG BAIK
PERLU DILAKUKAN
DI BELAKANG KAWAN
IALAH TEPUK BAHUNYA

BRO
SOSOK YANG BIJAK BERBAHASA
IALAH SOSOK
YANG PANDAI
MENUTUP MULUT
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUAN HAR INI

SELAMAT BEKERJAPYANHABIB MENINGGAL DUNIA


AL-FATIHAH


Pelakon dan penyair Pyanhabib Rahman meninggal duniaKEBUMI JAM 11 PAGI
DI TANAH PERKUBURAN
AU4