Selasa, 7 April 2020

SETIAP MINGGU DISINIPASAR CHOW KIT

SETIAP MINNGU GUA DISINI
BELI SAYUR IKAN DAN BUAH
KALI TERAKHIR GUA
SAMPAI KESINI
PADA
RABU 18 MARCH 2020
GUA DISINI BERSAMA
ADMAN SALEH

BILA AGAKNYA
GUA AKAN
DATANG KESINI SEKALI LAGI--------

KARONA DISANA SINI

AWAS


Seorang lagi korban Covid-19, 170 kes baharuKKM tanggung kos hantar ubat pesakit kronik sepanjang PKP


Indeks jenayah turun 70 peratus sepanjang PKP, kata Ismail Sabri


Kedutaan usaha bawa pulang rakyat Malaysia terkandas di Bangkok


45 hotel diwarta sebagai pusat kuarantin Covid-19, kata menteri
AWAS

ZONE BAHAYA


ZON MERAH

WILAYAH AMAT

BAHAYA


Kawalan lebih ketat di Selangor Mansion, Malaya Mansion, umum Ismail Sabri

DUA bangunan flat di Jalan Masjid India, Kuala Lumpur diletakkan di bawah perintah kawalan pergerakan lebih ketat, kata menteri kanan Ismail Sabri Yaakob, menjadikannya kawasan keempat di Malaysia yang dikurung sepenuhnya bagi membendung ancaman penularan Covid-19.

Dua bangunan flat ini terletak di samping Masjid India, yang kerap menjadi tumpuan jemaah tabligh.

Ismail berkata perintah lebih ketat itu di Selangor Mansion dan Malaya Mansion dibuat atas nasihat menteri kesihatan selepas pihak kementerian mengesan 15 kes positif Covid-19 di dua bangunan flat itu.

Perintah kurungan melibatkan antara 5,000 hingga 6,000 penduduk di 365 unit kediaman dan perniagaan, jelasnya.

“Perintah ini berkuatkuasa hari ini sehingga proses pengesanan kes dari unit ke unit selesai.

“Dalam tempoh itu, setiap penghuni mesti berada di unit tempat tinggal masing-masing, tidak boleh keluar, malah orang luar pun tidak boleh masuk ke bangunan berkenaan.

“Saya berharap mereka mematuhi setiap arahan pihak berkuasa,” katanya dalam sidang media harian di Putrajaya hari ini, memaklumkan perkembangan perintah kawalan pergerakan.

Pengumuman Ismail ini menjadikan kawalan pergerakan di dua bangunan tidak lagi tertakluk kepada PKP yang sepatutnya berakhir 14 April ini.

Ismail juga membuat pengumuman ini ketika semua empat daerah kesihatan di Kuala Lumpur dikelaskan sebagai zon merah dengan keseluruhan 640 kes positif Covid-19.

Sebelum ini, perintah sama dikenakan ke atas dua kawasan kediaman di Simpang Renggam, di Johor; di Sungai Lui, dalam daerah Hulu Langat, Selangor, dan kondominium Menara City One di Jalan Munshi Abdullah, Kuala Lumpur.

Flat Selangor Mansion dan Malaya Mansion terletak kira-kira 600 meter dari Menara City One, yang dikurung selepas ada penularan Covid-19 daripada kluster jemaah tabligh.

Setakat ini tidak diketahui sama ada 15 kes positif di Selangor Mansion dan Malaya Mansion ada kaitan dengan kluster jemaah tabligh di Masjid Sri Petaling.

Dengan perintah lebih ketat itu, Ismail juga mengumumkan semua aktiviti perniagaan dihentikan di dua bangunan itu kecuali yang melibatkan barangan keperluan.

“Penghuni boleh membuat pesanan makanan yang boleh dihantar dan diambil di tempat yang ditetapkan,” katanya dalam satu kenyataan berasingan.

Ismail juga berkata semua laluan keluar masuk di dua bangunan flat itu ditutup.

“Saya berharap mereka mematuhi setiap arahan pihak berkuasa. Saya juga minta orang ramai tidak mengunjungi kawasan yang kawalannya diperketatkan.

“Pihak berkuasa akan mengawal seluruh kawasan tersebut,” katanya.

Kawalan akan dijalankan oleh pihak polis dan tentera dengan bantuan Angkatan Pertahanan Awam Malaysia (APM), Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) dan Jabatan Sukarelawan Malaysia (Rela), jelasnya.  

Mengenai PKP di seluruh negara, Ismail berharap rakyat akan terus mematuhi arahan dan bertanggungjawab supaya rantaian Covid-19 dapat diputuskan.

Beliau juga sekali lagi membayangkan satu bentuk peraturan pergerakan yang baharu akan diumumkan selepas ini, bergantung pada laporan yang akan dibincangkan oleh Majlis Keselamatan Dalam Negara, Khamis ini. – 7 April, 2020.


JAUHI 

ZON MERAH

--------------

ADA LAGI KES SEMBURITADA LAGI KE

KES SEMBURIT ?

Isham masa merasmikan tabung KAMI telah mengenali rapat sosok haziq yg di telah membuat pengakuan bersemburit..Minta jasa baik Isham beri pencerahan di mana haziq menghilang 
on 
PISANG TERJULUR
Anonymous
on 07/04/20Kemenangan bergaya kerajaan penyemburit nonsense, pabila digunapakai ideologi politik semburit sebenar maka bolehlah menang dari pintu belakang.
kahkahkahkah 
on 
TERLALU GOPOH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/04/20

PN
------

BETUL


BETUL
Bila lori sudah kureng di jalanraya,
 yang paling terkesan ialah 
golongan Jabatan PAU Jalanan 
on 
HANYA PERMULAAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/04/20

PN
---------

NASIB KAO BAIK - KAMPONG MANO


NASIB KAO BAIK

KAMPONG MANO

Hisham... Pagi tadi Den MENGOCA kek Sg. belakang rumah den...banyak dapek ikan sembilang..Alhamdulillah lah lopeh duo tigo hari den tak yah pi kodai... Ado pulak lai tompoyak yg tinggal...Oiiii sodap ee pulak...tapi tu bukan durian kek Jolobu...kek sini jo haaa...kek mano tu ko toko lah yo!!! 
Gulai sembilang campur tempoyak... sambal potai campur tempoyak....oiiii sodap eeee pulak!!! Ni haaaa...tongah menyuap la ni...tapi bukan melantak ...hehehe...jimat sikit tongah PKP ni....tapi MENGOCA tompek den masih On!!! 
on 
TULANG 
BELAKANG NEGARA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/04/20

Bil
-------

SERANGAN MENDADAKSERANGAN

MENDADAK

Kawalan lebih ketat di Selangor Mansion, Malaya Mansion, umum Ismail Sabri


BERITA MENYUSUL

---------------

KARMA SAMPAI
KARMA SAMPAI

Sebenarnye apa yg berlaku keatas Madey dan Abam ari ni ada lah KARMA Aruah Tun Dr.Haji Gapar Std.6. Gwa ingat petang sblm esoknye utk mileh TPM 1993 ..
Abam royak yg dia akan sentiasa membontoti Inchik Gapar ..esoknye Gapar tegolek dog. Tapi apa yg Malikul buat ari tu adalah gerak Mission Impossible yang sgt klasik ..idop Malikol. 
on 
BUKAN
 TIKAM EKOR
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 07/04/20

Br------

HUJAN PETIR GURUH

PETANG INI

JAM 5.25 
KILAT SABUNG MENYABUNG
PETIR GURUH DENTAM DENTUM

WILAYAH GUA
HUJAN LEBAT TURUN
KUALA LUMPUR BASAH

EZI DAN TAK TAK
TAKUT

TAK TAK  DUDUK 
BAWAH MEJA GUA
EZI DUDUK BELAKANG GUA
DUA DUA DALAM
KETAKUTAN

HUJAN AMAT LEBAT
DIHARAPKAN
AKAN MENGHANYUTKAN
SAMPAH SARAP
 DALAM SUNGAI KLANG

SESUDAH HUJAN
PASTI CERAH
DAN UDARA SEGAR
AMIN


--

KAMU YANG TIMBULAKAN


KAMU YANG

MENIMBULKAN

PROJEK SELESAI

ABAM KE FINLAND
Bila nak abis daa.. Abam Abam Abam. Gua rasa hampir 70% hasil tulisan TT berkisar pasal Abam tak sabar, Abam ratip, Abam sondol buntot, Abam lebong dan mcm2 Abam lg. Lu sudah jd mcm arwah nordin ahmad dlm filem laila majnun. Abam tak akan jd PM lah. Bila lu nak sober? 
on 
KARTEL 
CERGAS MENYUSUN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
at 15:42

Seb

------

KARTEL CERGAS MENYUSUN


KARTEL CERGAS

MENYUSUN
Yg mana satu betul lembab ke x sabar?biasa ye yg x sabo ni mesti cargas!!!macam ne ble lembab palk......makin x paham den.....dedak dah smp ke on 
SALAH ABAM SATU SAJA 
- GILA NAK JADI PM
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 06/04/20

YTULANG BELAKANG NEGARA


TULANG 

BELAKANG NEGARA
Tanpa rakyat M40.. BN ke PN ke confirm mampus.. sebab tu tabur duit kat golongan M40.. terutama yg kerje gomen.. tang mana terjejas pun x paham.. x yah gi kerja.. lebih rilex dari biasa sebelum PKP.. last2 dapat durian runtuh.. hamdulilallah.. Cash is KING.. 
on 
SARAF 
TULANG BELAKANG
Publish | Delete | Spam
jiwa merdeka
on 05/04/20

Patut

----

DR. JEYA KES BANGANG +


DR. JEYA 
KES BANGANG
TAK DAPAT NAK DITOLONG
DUA PENGGAL MENANG
JADI AHLI PARLIEMN
KERANA PAKAI
LOGO PKR

BILA SEMUA PARTI
PAKAI LOGO PKR
DR JEYA PAKAI LOGO PSM
KALAU INI BUKAN
BANGANG APA AGAKNYA
KAH KAH KAH
Jadinya memang lah benar. Abam yang kencing semua orang sebab dia tak sabar lagi menjadi PM. Begitulah, jangan suka kencing berdiri, nanti terkencing kaki sendiri.ok tt kami dah faham.sekarang boleh tak tolong dr jeya, beliau sangat memerlukan bantuan.ada kawan tak dapat menoreh? 
on 
INI PENIPUAN ITU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/04/20

Ta
--------

AYAM KAMPONG


AYAM KAMPONG

Samada dalam kampong atau hutan utk tidor, ayam hanya perlu palang atau dahan utk NENGGEK. Mrk hanya Tidor2 Ayam ..tak tidor pon ..nampak mcm tidor, sbb Rabun Ayam, tak ENTOT pon sebab tak nmpk apa. 
Tak macam manusia nak tido ENTOT dulu ..gelap macam mana pon PISANG tetap jumpa jalan masuk. Kok sesama lelaki pon tau je kat mana torowong nye. 
on
 MASUK HARI KE 20
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 06/04/20

S
------

TEPAT SEGERAKAN

TEPAT

MASA DAH TIBA


Hantar pekerja asing balik sepanjang PKP, kata MTUCBERITA MENYUSUL-----

MAT FINLAND

MAT FINLAND

Lebih 30 tahun dia emngacau negara. Laungan reformasi tak nampak apa. Mai sini semua yang menjerit-jerit "Reformasi": jelaskanlah sikit kat orang yang tak berapa faham apa benda tu reformasi. Adakah dia bermakna kebebasan masuk kat belakang tanpa dikenakan apa2 tindakan? 
Itukah kebebsaan/reformasi yang diperjuangkan? Saya banyak menghargai mereka yang berjuang menhumbangkan dia ni keluar langsung dari dunia politik negara ini. Syabas semua. Yang nak sua pungkok kat dia, silallah, lelaki atau perempuan. on 
REAR IS BURIT
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/04/20

Jad

HANYA PERMULAANSERANGAN

EKONOMI

BERTERUSAN 

Lebih 80% ahli persatuan pemandu lori hilang kerja ketika PKP

LEBIH 80% sektor pengangkutan terjejas walaupun dianggap sebagai perkhidmatan penting dan dibenarkan beroperasi ketika tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Pemain industri memberitahu The Malaysian Insight, ini kerana kesan daripada kebanyakan aktiviti ekonomi yang terjejas.

“Apabila banyak sektor perniagaan dihentikan, kami sebagai sebahagian daripada rantaian bekalan turut terjejas,” kata Presiden Persatuan Pengusaha Lori Pan Malaysia (PMLOA), Ng Koong Sinn.

Ng menganggarkan hanya 10% hingga 15% ahli persatuan masih beroperasi, kebanyakannya untuk menghantar barangan keperluan.

PMLOA mewakili 2,000 syarikat dan menggaji hampir 80,000 pemandu lori yang menyara hidup melalui komisyen penghantaran barangan.

“Bayaran mereka dikira berdasarkan syif, jadi kalau tiada barangan untuk dihantar, maka tiada pendapatan,” kata Koong Sinn.

Pendapatan bulanan pemandu ini biasanya antara RM4,000 hingga RM5,000 bagi pemandu sepenuh masa, kata Setiausaha Persatuan Lori Selangor dan Kuala Lumpur, Ng Yoon Kin.

Beliau berkata, ada pemandu lori yang bertemu dengannya untuk membincangkan isu mengenai kehidupan mereka dan beliau sebagai majikan juga berada dalam dilema.

Dalam mengumumkan pakej tambahan Prihatin RM10 bilion semalam, Perdana Menteri Muhyiddin Yassin juga berkata kerajaan sedar majikan sukar untuk mengekalkan pekerja dalam tempoh sukar ini.

“Disebabkan itu, kerajaan bersetuju membenarkan perbincangan antara majikan dan pekerja berhubung syarat pekerjaan termasuk kemungkinan mengenakan potongan gaji bagi membolehkan kakitangan mengambil cuti tanpa gaji,” kata perdana menteri.

“Kedua-dua majikan dan pekerja boleh mendaatkan nasihat daripada Jabatan Tenaga Kerja. Apa yang penting perlu ada situasi menang-menang untuk kedua-dua pihak.”

Sementara itu, Yoon Kin berkata pekerja masih boleh bergantung kepada pemandu untuk menghantar barangan dan persatuan akan cuba sedaya upaya untuk membantu, namun ia sangat mencabar. 

Beliau berkata kerana kebanyakan perkhidmatan pengangkutan telah berhenti, banyak syarikat tiada pendapatan. Majikan perlu berunding dengan pemandu mengenai pembayaran gaji.

“Kerajaan perlu melihat isu ini dengan lebih dekat kerana tidak banyak orang dalam industri ini menerima gaji bulanan, kecuali mungkin segelintir kakitangan pentadbiran di setiap syarikat.

“Pemandu dianggap pengguna gaji harian berdasarkan output mereka.”

Koong Sinn turut menggesa kerajaan untuk mengecualikan cukai jalan untuk tiga hingga enam bulan, bagi mengurangkan beban industri.

Beliau berkata kerajaan mesti berunding dengan syarikat insurans untuk mengetepikan insurans bagi trak yang tidak berada di jalan selama beberapa bulan kerana tidak digunakan dan syarikat insurans tidak perlu menanggung sebarang risiko.

Beliau menjelaskan trak yang lebih baru dan lebih besar kini bernilai kira-kira RM600,000 hingga RM700,000, dan insurans tahunan yang dibayar antara RM10,000 hingga RM20,000.

“Kami berharap Kementerian Kewangan boleh berbincang dengan syarikat insurans dan mengurangkan premium untuk trak yang belum berada di jalan raya.”

Koong Sinn berkata pada masa ini, banyak syarikat pengangkutan sebenarnya sedang menunggu Kementerian Perdagangan dan Industri (Miti) untuk meluluskan pemulihan perkhidmatan di sesetengah sektor sebelum mereka boleh menyambung semula kerja.

“Kami juga memerlukan surat kelulusan untuk berada di jalan raya, dan ia masih dalam proses. Setelah pengeluar diluluskan, mereka akan memberikan surat kepada kami.”

Miti pada 28 Mac lalu menyatakan, 2,732 kilang dibenarkan menyambung semula kerja semasa perintah kawalan pergerakan, menyumbang 29.41% daripada jumlah permohonan.

Miti menerima sebanyak 9,290 permohonan dari kilang-kilang di pelbagai bidang penting dan komponen rantaian bekalan untuk memohon sambungan kerja di bawah perintah kawalan pergerakan, dan 2,794 syarikat atau 30.08% permohonan ditolak. – 7 April, 2020INI HANYA

PERMULAAN
-----------

PISANG TERJULURPISANG TERJULUR
Nampak macam dia keciwa, mungkin dia ni dulu anak ikan nwar bila nwar tak layan tu yang dia dendam kat nwar, dendam tiada penghujong, orang lain tak nak nwar jadi peym sebab takut tengah mesyuarat kabinet tiba tiba pisang terjulor ..... on 
BAHAYA NEGARA
 KENA PAU
Publish | Delete | Spam
hamim
on 06/04/20

F
--------

DEDAK DARI AZMIN TAK SAMPAI LAGI

DEDAK DARI

AZMIN TIDAK

SAMPAI SAMPAI

TOLONG URUSKAN
Sudah lah Hisham TT.  Kau ni tak ubah mcm mat Jenin. Alasan kau macam sampah. Pirah lah mabuk. Assmin dah hantar dedak? Bagus ke kerajaan PN ni? Kau nak switch balik dah tak boleh lagi bro. Org kampung dah tahu kau penulis upahan. Lalang banyak kuat. 
Kah kah kah. 
on 
SEBAHAGIAN 
DARI TANAH MELAYU
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/04/20

da

BERITA TAK BAIK


BERITA 


TAK MOLEK

Lebih 80% ahli persatuan pemandu lori hilang kerja ketika PKP


BERITA MENYUSUL

BUKAN TIKAM EKOR

BUKAN

 TIKAM EKOR

Itu abam tikam bnyk pundek cerita la,kita dngar semua o dia tikam... Itu cikgu ghapar baba pun mnyak sedey ooo... Org tua baik pun dia tikam... Kuat main tikam, tikam org, tikam nombor... Haiyaaaa 
on 
TIM WAWASAN
Anonymous
on 07/04/20
Kalau tikam dengan senjata tajam lain lukanya, tapi...ditikam dengan senjata tumpul burok padahnya untuk yang menikam dan yanh ditikam, azabnya tiada siapa yang tahu.... 
on 
TIM WAWASAN
Publish | Delete | Spam

SATU NASEHAT

SATU NASEHAT

Jangan ego sangat, jangan bangga sangat, manusia ini kecik saja, kalau tahu bab agama tak payah sembang bab sains, kalau tahu bab matematik tak payah sembang bab sejarah, mudah nya cerita sembang apa yang kita tahu, bukan apa cakap orang orang yang cakap pandai tapi otak tak pandai, ada faham ? 
Kah kah kah maksud dia jangan kena tipu dengan ulamak yang pakai ayat Arab saja mudah kan, hj Bawang pun nak jadi Munke, lepas ini tengok nak bawa wellfire lepas tu naik jet, apa pun dunia akan.tahu juga antara lakonan dan tawawunnnnnnnnn kah kah kah syukran Al ham...
kah kah kah 
on 
AMERIKA
 DALAM KRISIS
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/04/20

pungkra

AMIER THE HERO


PANDANGAN 

UNTUK

AMIER THE HERO

Amier The Hero. Aku pernah gi kat kawasan perniagaan printing kat Pudu tu pd hujung tahun 2014. Memang betul ramai Bangla. Tp aku nak bgtahu masa aku pegi tu aku sudah cakap ngan isteri aku industri printing nie tak lama akan bungkus. 
Toksah lah ko pikir nak teruskan perniagaan printing nie. Ini bukan masaalah Bangla yg ramai tetapi masaalah industri tu yg sudah menuju matahari terbenam. 
on 
AMIER THE HERO 
TERUSKAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/04/20

Ful


-----

MASUK MINGGU KE 3BERKHALWAT

SELASA 7.4.2020
BERKHALWAT MASUK
MINGGU KE TIGA

KWANTUNG SAPERTI BIASA
SIMPONI MASIH BERLAKU
KELMARIN HUJAN MALAM
MAKA PAGI INI REDUP

MATAHARI MUNCU
SINARAN LEMAH

PALING CERIA
BALAM DAN TERKUKUR
LEPAS HUJAN
MEREKA KENDURI
MENANGKAP BELALANG
YANG KESEJUKAN
HANYA DERAMAN KERETA
ARAH SUNGAI BESI
LEBUH PLUS AGAK KUAT
MUNGKIN RAMAI
MASUK KE KOTA
UNTUK BERTUGAS

BRICKFEILD SENYAP
KELMARIN GUA NAK KIRIM
BELI DAGING GELEME
UNTUK EZI DAN TAK TAK
GAGAL
MEMBER GUA TAKUT
DIA TERNAMPAK
ADA  HALANGAN POLIS

NAMPAKNYA 
EZI DAN TAK TAK
KENA TUKAR MENU

JALAN DEPAN FLET
BISING
BUNYI PEKERJA  
MENYEDUT DAUN KERING

SELAMAT BERKHALWAT
AMIN