Khamis, 3 Jun 2021

ASAL USUL VIRUS CARONA MASIH BELUM DITEMUI

 


ASAL USUL

VIRUS KARONA

MASIH BELUM DITEMUI

BETUL KE - DAAGING ADA LSD ?

 

BETUL KE

ADA LUCY

IN TEH SKY

WITH DIAMONDS

KAH KAH KAH89 lembu ada gejala LSD, import ternakan diperketatkan

KUALA LUMPUR – Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) telah melakukan pengesanan, pengawalan dan pencegahan penyakit Lumpy Skin Disease (LSD) pada ternakan lembu di seluruh negara.

Setakat ini sebanyak 81,252 ekor lembu di 9,108 premis/ladang telah diperiksa dan mendapati 89 ekor (0.1%) menunjukkan gejala jangkitan itu.

JPV berkata, usaha mencegah penularan penyakit LSD telah dilaksanakan dengan mengetatkan kemasukan ternakan lembu import dari luar negara.

LSD disebabkan virus Poxviridae dan boleh tersebar dalam kalangan ternakan lembu melalui gigitan vektor serangga seperti nyamuk dan sengkerit serta boleh dijangkiti melalui rembesan air liur dan hidung lembu yang dijangkiti.

Tanda-tanda klinikal pada ternakan lembu adalah nodular pada kulit di sebahagian atau keseluruhan tubuh lembu.

LSD dilaporkan menular di beberapa negara Asia termasuk India, Bangladesh, Nepal, Bhutan, China, Taipei, Vietnam, Myanmar dan terkini di Thailand.

JPV berkata, walaupun penyakit ini telah menyebabkan kematian tetapi memberi kesan ekonomi kepada industri penternakan lembu dan kerugian kepada penternak lembu akibat penurunan pengeluaran susu pada lembu tenusu, penurunan berat badan, keguguran, kemandulan.

Ia tidak menjangkiti manusia.

Sehubungan itu, JPV menafikan gambar individu yang tular dengan gejala di bawah mata disebabkan LSD.

“Juga ingin memaklumkan berita yang tular berkaitan “Elakkan membeli daging segar yang dijangkiti penyakit lembu di Perak adalah tidak benar’.

Menurutnya, Maqis telah memperkemas kawasalan di pintu masuk negara di sempadan Malaysia dan mengambil tindakan ke atas mana-mana konsainan lembu import yang menunjukkan gejala penyakit LSD di stesen kuarantin.

JPV turut memohon pemain industri supaya menghubungi pejabat veterinar sekiranya mengesyaki ternakan lembu menunjukkan gejala penyakit LSD.

Pensampelan akan dijalankan untuk tujuan pengesahan penyakit.

Lembu yang terjangkit perlu diasingkan dan dilupuskan menerusi penyembelihan di rumah sembelih JPV atau rumah sembelih swasta yang dilesenkan. – 

KAH KAH KAH 

KAH KAH KAH

KAH

INGATKAN

MAKAN DAGING

LEMBU LSD INI

BERDENGONG

KAH KAH KAH

ALAAAMAK

PENYAKIT KAH KAH KAH 

POTONG STIM 

KHALASTAHNIAH - KINI RAKYAT TUNGGU NAJIB MASUK JIL

 


RAKYAT

UCAP TAHNIAH

AMIN

KINI RAKYAT

TUNGGU NAJIB

 MASUK JIL

KHALASMalaysia terima RM336 juta penyelesaian berkaitan 1MDB oleh Deloitte PLT

KUALA LUMPUR – Kerajaan telah menerima bayaran sebanyak
RM336 juta (USD80 juta) yang telah didepositkan ke dalam Akaun Amanah Mendapatkan Kembali Aset (Assets Recovery Trust Account) oleh Deloitte PLT.

Wang tersebut adalah sebahagian daripada penyelesaian berkaitan dengan 1Malaysia Development Berhad (1MDB), kata Menteri Kewangan, Tengku Zafrul Abdul Aziz.

Sehingga kini, Akaun Amanah berkenaan – di bawah seliaan Jabatan Akauntan Negara – telah menerima sebanyak RM16.386 bilion dana yang disita dan dipulangkan berkaitan 1MDB.

Jumlah di dalam Akaun Amanah tersebut akan digunakan untuk melunaskan baki hutang 1MDB dan SRC. Baki itu tidak termasuk jumlah penyelesaian sebanyak RM2.83 bilion yang akan diterima dari Kumpulan Ambank dalam masa terdekat.

RAKYAT 

TAK SABAR

AMIN

BILA NAJIB

MASUK JIL

RAKYAT AKAN 

TERUS

SOKONG MUHYIDIN

AMINPEMIMPIN CHINA MERAH SENDIRI KIBLAT KE BAGINDA QUEEN

 PEMIMPIN

CHINA MERAH

DENGAN GELAP BELI

KERAKYATAAN

BAGINDA QUEEN

 AMIN

ANTA ANAK SEKOLAH

UNIVERSITI

BAGINDA QUEEN 

AMIN

BELI RUMAH

NEGARA NEGARA

BAGINDA QUEEN 

AMIN 

MUSIK JAZZ  ROCK 

CINEMA FESHEN

 BUKAN 

PRODUK 

CHINA MERAH

AMIN

Unknown commented on 

"KALAU LAWAN CHINA MERAH RASIS - ISHAM RAIS 

BANGGA JADI RASIS"

Gua rasa Isham bukan rasis. Isham hanya tak sedar dah terlalu lama dicuci otak oleh the Queen. Apa saja orang putih cakap, Isham percaya. Kalao Isham ada melawat China merah, boleh mengalami sendiri keadaan sebenar di sana. 

Mungkin Isham akan sedar pembohongan orang putih. China masa Mao, dan China hari ini dah jauh berbeza. Tapi kalao Isham masih suka ditipu orang putih; macam Guan Eng dan Mat Sabu ditipu Abam, kita biarlah. Asalkan Isham happi hidup dalam dunia khayalan, mungkin ada ramai bidadari jaga juga.

LEBIH BAIK JADI RASIS

 
LEBIH BAIK
JADI RASIS
DARI MELIHAT
TANAH MELAYU
MENJADI PROVINSI
DUSUN DURIAN
CHINA MERAH
AMIN

NAJIB KENA PAU

 


NAJIB KENA

PAU MELALUI

JHO LOW

hamim commented on 

"KALAU LAWAN CHINA MERAH RASIS - ISHAM RAIS BANGGA JADI RASIS"

Hisham rasanya mamat unknown ni geng Najib ejen cina merah, kalau jumpa kala jengking dengan mamat ni titik sampai lumat mamat ni dulu baru titik kala jengking tu....tak boleh guna perumpamaan ular sebab ular untuk eeeee

BUKAN LEMBU

 BUKAN LEMBU

Yeop sepet commented on

 "PANDANGAN YANG BAIK"

Kalu nak amik wanita jd first PM,nie la orgnya bukan wan azizah. Kak wan lebih pening kepala mikirkan Mana Anwar pegi,buat apa,lpk dgn budak mana,jubor sape plak dibalunnya.Bila Masa Kak wan nak pikir hal negara.

KALAU LAWAN CHINA MERAH RASIS - ISHAM RAIS BANGGA JADI RASIS
KALAU MELAWAN

CHINA MERAH

DI TAFSIR RASIS

HISHAMUDDIN RAIS

BANGGA JADI RASIS

Unknown commented on 

"BERSATU LAWAN

 CHINA MERAH"

Sudah jelas anda ini Rasis!! Kalau tidak setuju dengan perbuatan atau dasar sesuatu negara, huraikan, beri sebab. Malaysia nak lawan China? Boleh Menang? Atau bakar kebencian? Esok bersatu lawan Israel? Boleh menang? Atau lawan Australia? TT sudah hilang akal. Atau ini perbuatan jijik anda?

NAJIB KENA PAU CHINA MERAH

 


CHINA MERAH

NAK SELAMATKAN

NAJIB & 

GEROMBOLAN

AJEN MEREKAzaharuddin ahmad commented on

 "ADAKAH JET PENGEBOM CHINA 

DATANG NAK SELAMATKAN 

AJEN MEREKA"

Beristigfar aku tengok.. video viral dimana bossku tiba di mahkamah bersama-sama ngan pengiringnya..ditahan olih security... siap hulur duit supaya matlamat perjalanan kekamar perbicaraan tidak diganggu..budaya bagi tips/rasuah memang susah dibendung..'cash is king'.. ditambah ngan huraian pak lebai bawang dulu mengatakan..tak salah memberi dan menerima sesuatu pemberian kepada yg memerlukan..halal katanya orang-orang sebegini..yg telah disabitkan kesalahan rasuah Dan salah guna kuasa..tak serik-serik ngan perangai kayangan .. tak malu ke? tak nak insaf ke.??

FALSAFAH TERENGGANU

 


ADA DUIT

DAPAT BURIT

Unknown commented on

 "KAKI ENTOT DAH 

PANDAI JUAL TANAH"

org ganu cakap, dua kare leba dokleh ork, wit dang yit (dua perkara lebai takleh tahan, duIT dan bu*IT

RAKYAT DUNIA NAK TAHU ASAL USUL

 


RAKYAT DUNIA

NAK TAHU ASAL USUL

BUKAN NAK LEPAS

 DENDAM

TAPI UNTUK KAJIAN

MELAWAN KARONA

SEKARANG

DAN

CARA KERJA 

MASA DEPAN 

DALAM MAKMAL


PANDANGAN YANG BAIK

 

INI PANDANGAN

BAIK

AMIN

RAFIDAH MEMILIKI

WIBAWA FIKRAH

YANG BETUL

AMIN

SATU SATUNYA

POLITIKUS WANITA

MALAYSIA

YANG BERANI

MENYANGGAH

MADELEINE ALBRIGHT

WAKIL KAUM

KAUM PEMODAL

IMPERIALIS AMERIKA

AMIN

TAPI TERLIBAT

KES  ENAM KOTAK

MAT EZAM

AMINMalaysia dilanda Covid, rasuah dan kekeliruan, kata Rafidah

NEGARA kita ini bukan sahaja dilanda pandemik Covid-19 tetapi juga masalah rasuah dan kekeliruan, kata bekas menteri.

Tiada langkah dan pendekatan yang bijak dan koheren dilihat dalam tindakan kerajaan menangani wabak Covid-19, kata Rafidah Aziz.

“Nampaknya ada korelasi yang kuat antara kenyataan yang membingungkan oleh pihak berkuasa, dan lonjakan kes jangkitan yang didaftarkan.

“Terutamanya apabila kenyataan dan pengumuman berubah dari hari ke hari, kadang-kadang mengikut jam dan ada yang tidak masuk akal,” katanya.

Bekas menteri perdagangan antarabangsa dan industri itu merujuk kepada langkah kerajaan yang membenarkan orang ramai yang tiada hubungan menaiki bas pelancong namun tidak membenarkan satu keluarga lima orang menaiki satu kenderaan utiliti sukan (SUV).

Putrajaya menggunakan bas pelancong untuk menghantar pesakit Covid-19 ke pusat kuarantin manakala prosedur operasi standard hanya membenarkan dua orang dalam satu kenderaan. 

Beliau turut membidas kerajaan berhubung kementerian mana yang boleh memberi kebenaran untuk rentas sempadan atau membenarkan sektor ekoomi beroperasi. 

“Hari pertama Miti, kemudian bukan Miti dan kemudian Miti lagi. Mengapa harus Miti?

“Mengapa bukan kementerian dan jabatan berkaitan agar beban di Miti dapat dikurangkan?” soalnya. 

Pada Isnin, kerajaan menyatakan semua surat kebenaran untuk periagaan beroperasi atau perjalanan untuk tujuan itu akan dikeluarkan satu pusat sehenti yang diselia oleh Miti. 

Bagaimanapun sehari sebelum itu, Putrajaya menyatakan kelulusan perlu diberikan oleh kementerian bagi industri berkaitan mereka. 

Ia turut mengumumkan bahawa semua surat kelulusan untuk perniagaan dan perjalanan bagi tujuan itu dibatalkan berkuatkuasa esok. Dan kemudian ia dibenarkan sehingga 3 Jun. 

Mengulas lanjut, Rafidah berkata slogan ‘Cash is king’ dilihat menjadi pemacu kepada keputusan yang dibuat kerana rasuah bukan sekadar sesuatu yang menyimpang dalam masyarakat.

“Ini berkembang menjadi SOP sendiri. Setiap hari, seseorang didakwa di mahkamah, atau ditahan oleh SPRM,” katanya.
 
Rafidah turut mempersoalkan keputusan kerajaan untuk menutup Parlimen. 

“Menghalang perbahasan dalam tempoh darurat politik, akan menyebabkan ketiadaan semak dan imbang yang berterusan,” tambahnya.

Malaysia dikenakan sekatan pergerakan fasa pertama bermula 1 Jun hingga 14 Jun dengan SOP yang ketat bagi mengekang penularan Covid-19. – 2 Jun, 2021.

SAYANG

AMIN

JIKA TIDAK

RAFIDAH AZIZ

BERPOTENSI 

MENJADI CALON PM

YANG LEBIH BAIK

DARI KU  LI  

AMIN

LEBIH BIJAK  DARI

 LEMBU DALAM KONDO

AMINBARUA CHINA MERAH

 

JADI BARUA

CHINA MERAH

Unknown commented on 

"TOK ARAB PUN 

ANGGAP BISING"

Pak Lebai atau kepala towel akan buat tangkap muat atau serkap jarang (maciam TT gak la..) dengan aladan ini sumua mesti angkara agen zionist dan CIA Yankee Dodo.. kot Atau agen-agen China Merah yang selalu ke sana atas alasan tugas rasmi bukan-bukan, tapi amik kesempatan buat umrah dan mintak untuk cium batu itam tu... mintak ampun dari Yang Maha Kuasa segala tahi yang telah dilakukan dalam negara dan pastu gi cucuk MBS untuk ubah ini dan itu... KAH KAH KAH Kalau benar, memang kuat dan berpengaruh cukong-cukong China Merah ni.. Amen... Mungkin tak lama lagi isu ini tetiba akan meletup kat sini.. Puak pengkhianat dan kepala towel dan otak singkat akan amik kesempatan untuk menepis isu kemarahan marhaen tang korbid-19 dan kera-jaan gagal dan bangang...!

BERCUTI KE JANDA BAIK

  INI KES PUKUL

ATAU  KES 

TUNJUK

 PISANG

KAH KAH KAH

SELESAI

JANGAN TAK

SELESAI

KAH KAH KAH

LEPAS SELESAI

CUTI KE

JANDA BAIK

KAH KAH KAHYusoff Rawther, 

dua pembantu Anwar 

dalam proses mediasi isu

 tuntutan mahkamah


Proses mediasi yang sedang berjalan antara Muhammad Yusoff Rawther dan dua individu yang dikaitkan dengan Anwar Ibrahim berhubung tuntutan mahkamah yang melibatkan dakwaan pergaduhan di pejabat Presiden PKR itu dua tahun lalu.

Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla memberitahu Malaysiakini baru-baru ini bahawa bekas pegawai penyelidik itu sedang berbincang dengan Farhash Wafa Salvador Rizal Mubarak dan Tunku Nashrul Tunku Abaidah, iaitu masing-masing merupakan setiausaha politik dan setiausaha akhbar Anwar.

Haniff yang mewakili Yusoff, yang menuntut saman terhadap Farhash dan Nashrul. Tuntutan saman itu kini dilakukan di Mahkamah Sesyen Shah Alam.

"Ada proses mediasi yang cuba dilakukan dan bermula. Kita mengharapkan hasil yang positif. Tetapi buat masa ini, kita tidak dapat mengesahkan keputusannya kerana proses mediasi masih belum selesai," kata Haniff, sambil menambah bahawa pasukan undang-undang masih mendapat arahan dari anak guam masing-masing.

Peguam Muhammad Azwar Ab Manab, yang mewakili Farhash dan Nashrul turut mengesahkan kepada Malaysiakini bahawa kedua-dua mereka sedang dalam perbincangan mediasi dalam usaha menyelesaikan masalah itu.

“Kita sedang dalam proses mediasi. Pihak yang berada dalam proses mediasi sedang berusaha mencapai hasil yang positif,” kata peguam itu.

Ketika dihubungi oleh Malaysiakini, peguam T Kumar mendedahkan bahawa perbincangan mediasi itu juga merangkumi tuntutan saman fitnah yang berasingan tetapi berkaitan saman fitnah oleh Farhash terhadap Yusoff.

Saman fitnah itu ditangguhkan di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur. Kumar mewakili Farhash dalam kes saman fitnah tersebut.

Tuntutan Yusoff terhadap Farhash dan Nashrul, yang difailkan di Mahkamah Sesyen Shah Alam, berkaitan dengan dakwaan insiden di pejabat Anwar di Bukit Gasing pada Mei dua tahun lalu.

Yusoff, yang mengaku pernah menjadi pembantu penyelidik Anwar, menjadi perhatian pada tahun 2019 ketika dia mendakwa bahawa dia diserang secara fizikal di pejabat Anwar dan mengaku pada sidang media bertarikh 3 Disember tahun yang sama bahawa dia diserang secara seksual oleh Anwar.

Pada 14 Jan tahun lalu, Jabatan Peguam Negara berkata tidak akan mendakwa Anwar atas dakwaan serangan seksual terhadap Yusoff kerana kekurangan bukti.

Sepuluh hari kemudian pada 24 Jan, Farhash menyaman Yusoff atas tuduhan Yusoff mengeluarkan kenyataan fitnah terhadapnya dengan pengetahuan ia akan dilaporkan media tempatan.

Pada 20 Februari tahun lalu, dilaporkan bahawa polis membuka semula siasatan atas tuduhan serangan terhadap Yusoff.

Ia juga dilaporkan bahawa Anwar mungkin dipanggil mahkamah sebagai saksi dalam kes saman Yusoff terhadap Farhash.

 

TUNJUK PISANG

KAH KAH KAH

INI BERAT

KAH KAH KAH

AMAT BERAT

KAH KAH KAH

SEKILO KE 

KAH KAH KAH

 SETANDAN KE

 KAH KAH KAH 

ATAU SEBATANG 

KAH KAH KAHPANDANGAN YANG BETUL

 


PANDANGAN

YANG BETUL

AMIN


Malaysia dilanda Covid, rasuah dan kekeliruan, kata Rafidah


FIKRAH

YANG MAJU

BOLEH DIPAKAI

TAPI...

AMIN

GEMPAR DI INDIA

 
 GEMPAR DI INDIA

CHINA MERAH MENCEROBOH

 CHINA MERAH

MENCEROBOH

MANA TINDAKAN?

MANA DAP

MANA AMANAH

MANA PKR

MANA PAS

MANA BERSATU

MANA WARISAN

SEMUA SENYAP

AMIN

GEROMBOLAN

DAN  MCA

DAH LAMA

JADI EJEN

CINA MERAH

AMIN 

PARTI YANG LAIN

 SENYAP

NAK JADI AJEN KE?

KHALAS