Ahad, 25 Februari 2024

SEELASA DEMO BERSIH DI PARLIMEN

 


SELASA 

LUAR BIASA

BERSIH

BERDEMO 

DI PARLIMEN

AMIN

TANYA JUGA PENASEHAT EKONOMI PM


JANGAN LUPA

TANYA JUGA 

PANDANGAN

PENASEHAT EKONOMI

PERDANA MENTERI

KHALAS 

MELAYU BAKAL JADI RED INDIAN


MELAYU BAKAL

JADI RED INDIAN

KHALAS 

ORANG ASLI BANGUN MELAWAN


Empangan Nenggiri tak hanya musnahkan Kg Orang Asli, dakwa aktivis
Pihak yang menyokong pembinaan Empangan Hidroelektrik Nenggiri di Gua Musang berulang kali memberi jaminan hanya tiga perkampungan Orang Asli akan terjejas selama-lamanya apabila air memenuhi empangan itu kelak.

Jaminan sedemikian, bagaimanapun, tidak meyakinkan pengkritik dan malah penduduk kampung yang dikatakan tidak akan terjejas dengan projek berkenaan.

Bagi Nora Kantin, hanya tunggu masa sahaja sebelum kampungnya - Kampung Angkek, juga dikenali sebagai Kampung Podek - tidak lagi dapat didiami.

“Kami diberitahu kampung kami tidak akan musnah tetapi melihat lokasi kampung kami, saya tahu ia akan musnah juga.

Kami tinggal di kawasan tanah rendah," katanya kepada Malaysiakini ketika dihubungi.

Pengerusi Jaringan Orang Asli Wilayah Kampung Angkek itu berkata sekiranya kampung mereka tidak musnah, tanah ladang mereka pasti terkesan.

“Saya telah melihat apa yang berlaku kepada Orang Asli di empangan hidroelektrik di Perak. Mereka kini tinggal berhampiran sungai dengan kawasan yang lebih kecil untuk bercucuk tanam. Adakah itu sesuatu yang baik untuk kita?” katanya.

Mengenai dakwaan empangan itu dibina bagi menyalurkan bekalan air ke perkampungan Orang Asli, Nora berkata penyediaan air paip sudah memadai.

Sementara itu, Presiden Persatuan Aktivis Sahabat Alam (Kuasa) Hafizudin Nasarudin melahirkan kebimbangan mengenai ketiadaan jalan alternatif untuk Orang Asli ke pekan terdekat iaitu Kuala Betis - sebaik jalan utama ditenggalami air.

“Projek itu akan menenggelamkan jalan utama sehingga menyebabkan penduduk kampung memerlukan tambahan dua hingga tiga jam perjalanan, selain membelanjakan lebih banyak wang untuk petrol dan menyewa pacuan empat roda,” katanya.

'Tiada siapa yang tanya kami'

Wakil Gabungan Kampung Orang Asli Kelantan Mustafa Along sebelum ini memberitahu Malaysiakini terdapat ratusan penempatan di lapan zon - Wias, Pasik, Gob, Simpor, Tohoi, Bihai, Angkek, dan Depak - di sepanjang Sungai Nenggiri.

Daripada lapan zon ini, tiga kampung - Pos Pulat, Pos Tohoi, dan Kampung Kuala Wias - dijangka ditenggelami air sepenuhnya sebaik empangan Nenggiri beroperasi sepenuhnya pada 2027.

Seramai 1,200 Orang Asli dijanjikan akan dipindahkan dan diberikan rumah di kampung baru sebagai pampasan.

Aktivis mendakwa kira-kira 3,000 Orang Asli di Gua Musang - kebanyakannya daripada suku Temiar - menentang empangan Nenggiri, yang mula dibina pada awal 2022.

Nora berkata, ramai penduduk kampung terkejut apabila mendengar kenyataan mengatakan mereka bersetuju dengan projek itu.

“Tiada sesiapa datang kepada kami dan membincangkannya. Tiba-tiba, ada kenyataan media mendakwa Orang Asli bersetuju dengan projek itu sedangkan majoriti kita menentangnya,” katanya.

Dia juga tidak mengetahui tentang bantuan kerajaan sebanyak RM200 juta yang diperuntukkan kepada Orang Asli yang terjejas akibat projek itu.

“Saya tidak tahu tentang bantuan itu. Tetapi saya rasa peruntukan itu adalah untuk mereka yang bersetuju dengan projek itu,” katanya.

Selain menjana elektrik dan membekalkan air untuk minuman dan pengairan, kerajaan negeri Kelantan memaklumkan empangan Nenggiri dibina untuk mengawal banjir dan mewujudkan peluang pekerjaan.

​Pekerjaan bukan segala-galanya

Ahli Parlimen Gua Musang, Mohd Azizi Abu Naim menyeru masyarakat Orang Asli terlibat sama dalam pembangunan kerana ia memberi impak positif yang besar kepada ekonomi dan masyarakat.

Bagaimanapun, Hafizudin berkata terdapat satu lagi hal yang perlu diberi perhatian.

“Kalau kita fikir dari sudut (perspektif) ekonomi, semuanya akan memberi peluang pekerjaan, malah perlombongan juga menyediakan pekerjaan. Tetapi kita perlu lihat kepada kesan sosial dan alam sekitar,” katanya.

Ini katanya termasuk pertimbangan apakah kerosakan terhadap ekologi di kawasan sekitar akan turut menjejaskan empangan tersebut.

Dia berkata, Sungai Nenggiri dan anak-anak sungai lain - yang akan mengalir ke empangan itu - telah pun keruh dengan mendapan akibat penebangan hutan untuk penanaman durian Musang King dan ladang kelapa sawit.

“(Endapan) akhirnya akan menjejaskan turbin air empangan.

“Situasi yang sama juga berlaku di empangan hidroelektrik Sultan Abu Bakar Cameron Highland, yang tidak lagi beroperasi.

“Jadi, bolehkah empangan Nenggiri kekal mampan selama-lamanya?” katanya.

Pada 2023, Kementerian Sumber Asli, Alam Sekitar dan Perubahan Iklim (NRECC) memaklumkan lapan empangan, termasuk empangan Sultan Abu Bakar, telah rosak dan boleh menimbulkan ancaman kepada penduduk dan harta benda sekiranya berlaku sebarang masalah.

Hafizudin berkata mereka yang bertanggungjawab bukan sahaja "melepaskan tengkuk mereka" memandangkan projek itu bukan sahaja menjejaskan mata pencarian Orang Asli tetapi juga warisan budaya mereka.

EMPANGAN

SEKALI PANDANG

MASUK AKAL

AMIN

BILA DIHALUSI

BARU DISEDARI

JUTAAN TAHUN

LALUAN AIR

KITA MANUSIA

SECARA ANGKUH

BUAT KACAU

LALUAN AIR

AMIN

KHALAS

DENGAR SUARA MENTERI BERPENGALAMAN


Majlis pemulihan

 diperlukan tangani 

isu ekonomi, kata Rafidah

PETALING JAYA: Rafidah Aziz menggesa perdana menteri menubuhkan majlis pemulihan negara bagi menangani isu ekonomi yang memberi kesan buruk kepada rakyat setiap hari.

Menteri perdagangan antarabangsa dan industri era pentadbiran Dr Mahathir Mohamad itu menyifatkan kemerosotan nilai ringgit, peningkatan kos sara hidup dan hutang awam yang melonjak sebagai tidak boleh dipertahankan.

Bagi menunjukkan kesungguhan dalam menangani isu tersebut, beliau berkata Anwar Ibrahim perlu mempengerusikan majlis berkenaan dengan mengadakan perbincangan setiap hari dan mengambil tindakan segera menanganinya.

Rafidah mencadangkan pakar ekonomi dan wakil sektor swasta, ahli akademik serta masyarakat sivil dilibatkan kerana kerajaan dilihat tidak mampu menangani cabaran ekonomi.

“Ia mesti segera tangani kehilangan daya saing Malaysia dalam beberapa bidang, juga terdapat kekurangan analisis terperinci statistik ekonomi terutama dalam konteks pelaburan dan perdagangan, yang tidak memberikan gambaran sebenar.

“Sudah tentu ia bukan politik apabila kumpulan pengguna dan pihak lain yang prihatin membangkitkan isu ini,” katanya dalam catatan di media sosial.

Rafidah yang digelar “wanita besi” ketika dalam Jemaah Menteri tiga dekad lalu berkata, penting untuk pihak berkuasa mempertimbangkan dengan serius semua kebimbangan yang dibangkitkan dan segera mengadakan perbincangan bersama pihak berkepentingan.

Beliau berkata, bagi kebanyakan rakyat kenaikan kos sara hidup adalah nyata dan membingungkan, sambil menambah ia boleh menjadi satu perjuangan untuk melengkapkan kehidupan seharian.

JIKA TAK TAHU

TANYA DARI

YANG TAHU

AMIN

JANGAN BEBAL

BUAT BUAT

PANDAI

AMIN 

SATU LAWAN 8 - SATU BERJAYA !!!


SATU LAWAN 8

SATU BERJAYA

AMIN 

BULUR SENJATA PEMUSNAH

700,000 rakyat Palestin 

diancam kebuluran
TUNIS: Masalah kebuluran semakin meruncing di Semenanjung Gaza dengan lebih 700,000 rakyat Palestin berisiko kehilangan nyawa, menurut pejabat media kerajaan wilayah Palestin, lapor Sputnik.

“Situasi kebuluran di kawasan Semenanjung Gaza yang dihuni kira-kira 2.4 juta penduduk kian bertambah buruk dari hari ke hari.

“Kawasan yang paling terjejas teruk ialah di tengah dan di selatan Gaza yang bakal mencetuskan malapetaka kemanusiaan, selain meletakkan nyawa sebilangan besar daripada 700,000 penduduk Palestin di ambang maut,” menurut pejabat itu di Telegram.

Justeru itu, pejabat berkenaan mendesak rejim Israel untuk segera menarik balik kepungan di Semenanjung Gaza dan membenarkan 10,000 trak sarat bantuan kemanusiaan memasuki kawasan berkenaan.

KEBULURAN

ADALAH SENJATA

PEMUSNAH

AMIN

INI PROJEK

HAPUS UMAT

PALESTIN

KHALAS

CUCU NABI TALIBAN


CUCU NABI

TALIBAN

AMIN

panglimo potaseh commented on
 "KLIM CUCU NABI"

Ini cucu Nabi Taliban .. sunnah nabi tak semusti nye kita bungkus badan kita dengan serban, jubah dan tak pakai sepender. Negara Nabi di padang pasir .. panas dan kosong kelembapannye kosong zilo kato Cino, eialeeek kato koling, jadi lu pakai jubah ngentot tiap2 malam, tak mandi duo minggu badan kau takkan bau babi.

Di Tanah Molayu ni kito kono mandi tigo kali sohari, kalau tidak badan akan bau puki. Tu sobab Nabi royak sunnah dio adolah bilo kito pakai atau buek sosuatu borpadanan dongan keadaan Alam Persekitaran kito. Kok nogaro kito punyo kolombapan 100% seperti hari ini pakaian sunnah nyo adolah kain polikat dan tak bobaju .. bukan ikek sorban dan jubah .. tuckbEEr. 

HUJUNG MINGGU


HUJUNG MINGGU

PANAS HINGGA KE PETANG
JAM 5.30
LE CHATEAU DI LIHAT INDAH
LANGIT BIRU BERAWAN PUTIH
POKOK POKOK HIJAU
PETANG AHAD YANG PERMAI
ANGIN BERTIUP ENAK
AMIN


RINGGIT - MADANON DITIBAI LAGI


MADANON

DI TIBAI LAGI

AMIN 

PUB DAN KABARET BUKAN TANDA MAJU


ADA PUB 

ADA KABARET

BUKAN TANDA

KEMAJUAN

AMIN

Unknown commented on
 "RINGGIT 1998 BERBEZA
 DENGAN RINGGIT 2024"

Kah kah kah apabila ramai bijak pandai, beribu ribu keluar universiti pakai ijazah, sarjana PhD setiap tahun tanpa gagal, maksudnya mudah terlalu ramai pakar pakar sudah ada, berbagai bidang berbagai pendapat berbagai cara, tapi asas utama masih tetap sama, 

tak ada baru tak ada pencipta tak ada peneroka bidang baru, semua pakai modal sama kah kah kah kemajuan kejarkan budaya orang, nak budaya orang putih nak budaya Korea nak budaya Jepun nak budaya Arab nak budaya orang termaju dalam dunia

tetapi ingat budaya Arab Saudi ini terbaik sekarang, sudah buka pub sudah buka kabaret sudah buka aurat kah kah kah nak ikut atau tidak? Kena tanya Hadi Awang tak? Ada dalil dalam ayat ayat Arab lagi tak ? Pening woit pening kah kah kah
 

DEMO MEGA - LAGI 5 HARI


DEMO MEGA

UNTUK PALESTIN

LAGI 5 HARI

AMIN


 

CONTOHI INSAN BERBUDI


CONTOHI INSAN

BERBUDI INI

AMIN 

PELUANG BAIK UNTUK TIBAI MADANON


Jangan jadikan kejatuhan ringgit ‘sepak terajang’ politik – PM

PUTRAJAYA – Pihak luar khususnya ahli-ahli politik disarankan tidak menggunakan isu kejatuhan nilai ringgit sebagai alat dalam ‘sepak terajang’ bidang politik, gesa Perdana Menteri.

 Anwar Ibrahim berkata, kerajaan sedang giat mencari jalan untuk ‘memperbaiki’ penyusutan nilai mata wang negara itu demi kepentingan rakyat di negara ini.

“Kita bimbang kalau ringgit jatuh, kemudian inflasi (akan) naik, pertumbuhan (ekonomi) terbantut, pelaburan tak dapat (masuk). Itu yang kita bimbang tapi sekarang semua angka dan data ekonomi menunjukkan kita di landasan yang betul.KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

AMIN

INI PELUANG

TERBAIK UNTUK

TIBAI MADANON

KAH KAH KAH

 JANGAN LEPAS

PELUANG

AMIN

BODOH LAH

INI BOLA TANGGUNG

HASUT RAKYAT

KUTUK MADANON

KAH KAH KAH

KHALAS

RAFIZI KATA BILA RINGGIT ADA PERKARA TAK KENA DENGAN EKONOMI KITA


RAFIZI KATA

BILA RINGGIT JATUH

ADA PERKARA

TAK KENA DENGAN

EKONOMI KITA

KHALAS

RINGGIT BUKAN HAL MARUAH


Kejatuhan nilai ringgit melibatkan maruah negara – Awang

UALA LUMPUR – Kejatuhan nilai mata wang ringgit yang masih lagi berada dalam zon yang lemah bagi tempoh terdekat ini perlu dilihat sebagai satu maruah kepada negara.

Ketua Portfolio Sumber Manusia Perikatan Nasional,  Awang Hashim berkata, pihaknya mahu Perdana Menteri merangkap Menteri Kewangan untuk melihat perkara ini dengan serius dan menjadi penyelamat kepada maruah negara ini.

“Bukannya mengelak, apatah lagi terus-menerus menyalahkan isu-isu legasi seperti hutang, 1MDB dan kadar defisit yang tinggi.Perkara-perkara ini telah pun difahami semua,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Awang yang juga Ahli Parlimen Pendang itu berkata, pada waktu sekarang, rakyat dan para pelabur khususnya mahu melihat satu tindakan yang konkrit daripada pihak kerajaan.

“Pihak kerajaan seharusnya berganding bahu bersama pihak Bank Negara bagi memastikan nilai mata wang ringgit yang merupakan ukuran kepada maruah negara sekarang ini kekal di tahap penerimaan yang tinggi. Bukannya menjadi nilai mata wang yang tercorot di rantau Asia ini,” katanya.

Bagi memastikan maruah negara kekal terpelihara dan harapan rakyat direalisasikan dengan baik, katanya, Malaysia memerlukan seorang Perdana Menteri yang bermaruah dan gagah bukannya lemah seiring melemahnya nilai mata wang ringgit negara.- 

RINGGIT JATUH

BUKAN HAL

MARUAH

HAL POKET

AMIN

INI HAL HARGA

BARANG DAPUR

AMIN

MARUAH TAKDA

KACAU POKET

AMIN

RINGGIT JATUH

HARGA MAKANAN

JADI MAHAL

KHALAS

RINGGIT 1998 BERBEZA DENGAN RINGGIT 2024


RINGGIT 98

DGN RINGGIT 2024

BERBEZA

AMIN

MAMPOOS DI BAHAM RIMAU


NASIB PMX

SAMA MACAM

NASIB APEK SAYUR

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on 
"BETUL KE ADA PELABUR MASUK ?"

Dulu ade hikayat yg ceritakan gimana Penjual Sayor Cina Kapir Laknat pekik "Telong Limau" .. org kg Melayu yg lurus bendul tu ingat cina tu mintak tolong sebab di kejar rimau. Apa pun kemidian Melayu2 tu paham Cina tu jual Terong & Limau. Tapi malang nye satu hari Cina tu betul2 di kejar Rimau.. dan mampoos di makan Rimau.

Mungkin tu juga akan berlaku pada Abam PMX kita .. yg dulu royak malam ni menang isok sebelom subuh minyak turun ..kahkahkah. Sekarang Abam cakap pelaburan kita PICHAH REKOD .. kahkahkah .. sape lah yg picaya.. wakil Ulu Langat kot .. kahkahkah

JO LOW BUKAN PROKSI NAJIB


JO LOW BUKAN

PROKSI NAJIB

AMIN

NAJIB ADALAH

PROKSI JO LOW

KHALAS

Unknown commented on
 "WAT IS DE BEKOS
 RINGGIT JATUH ?"

Cakap cakap memang senang, tak payah modal tak payah usaha, cakap lah apabila buka mata sampai tutup mata, itulah saja kerja siang malam orang-orang kita ini, siapa dapat peluang sapu projek komisen tetap jalan, kemudian salahkan orang lain macam Jho Low Sdn Bud, sedangkan awal awal lagi tahu peranan pakai proksi semua, seluruh sistem begitu pakai proksi untuk dapatkan segala tetapi kemudian berlakon pekak bisu bodoh paling hebat kah kah kah cuba tanyakan Mahathir siapa proksi dia dulu, ramai tahu tapi tak berani angkat tangan kan budaya membodek begitulah kah kah kah