Jumaat, 28 Julai 2023

AL-FATIHAH UNTUK SINEADAL-FATIHAH

UNTUK SINEAD

AMIN

AK46 commented on 
"BUAT KEBAJIKAN 
TAK PERLU JADI YB"

Poyolah Tukar Tiub..Sinead O'Connor meninggal kau tak nak bagi al Fatihah.Ikon melawan susuk korup agama kau tak nak up masuk blog.Sampai hati Tukar Tiub

SinĂ©ad O’Connor was found unresponsive in London flat, say police

Scotland Yard says Irish singer’s death, just weeks after she moved to UK capital, is not being treated as suspicious
PUNCA UTAMA MINYAK PETROL - DUNIA MENGGE;EGAK


PUNCA UTAMA

MINYAK PETROL

AMIN

CAKAP SAJE

TAK GUNA

AMIN

MINYAK PETROL

MASIH DI BAKAR

APA TINDAKAN ?

KHALAS

BELOT - LAWAN ZAHIDZahid tidak terkejut Harrison jadi calon Perikatan

PRESIDEN Umno Ahmad Zahid Hamidi berkata tidak terkejut apabila Timbalan Ketua Bahagian Sungai Buloh Harrison Hassan keluar parti untuk bertanding sebagai calon Perikatan Nasional (PN). 

Presiden parti itu berkata spekulasi berlegar sejak bulan lalu yang Harrison bertanding sebagai calon PN.

Malam tadi Pengerusi Perikatan Muhyiddin Yassin mengumumkan Harrison akan bertanding di kerusi DUN Jeram untuk pilihan raya negeri (PRN) Selangor pada 12 Ogos.

“Pengumuman itu tidak mengejutkan. Mengikut perlembagaan Umno, keahlian individu itu (Harrison) dengan parti itu dilucutkan,” katanya kepada pemberita hari ini di Putrajaya.

Zahid berkata beliau tidak tahu sama ada Harrison sudah keluar daripada Umno.

“Tetapi atas sebab yang jelas, beliau kini tidak lagi bersama parti,” tambahnya.

Muhyiddin malam tadi mengumumkan PN akan bertanding di semua 56 kerusi.

Beliau berkata Bersatu akan bertanding 31 kerusi, PAS (17), dan Gerakan (8).

PN memegang lima kerusi dalam dewan sebelum ia dibubarkan - Bersatu (4) dan PAS (1).

Pakatan Harapan mempunyai 40 kerusi (PKR 19, DAP 15, Amanah 6), Barisan Nasional (5), dan Parti Bangsa Malaysia (2). Pejuang dan Warisan masing-masing 1 dan Bebas (1). – 27 Julai, 2023.

WOIT

MAKIN RAMAI

BELOT LAWAN

ZAHID

KAH KAH KAH

PRN INI

DUGAAN UNTUK

ZAHID

KAH KAH KAH

APAKAH KALAU

BN BUNGKUS

MAKA ZAHID

JUGA 

AKAN BUNGKUS ?

JENG JENG JENG

KHALAS

WAJIB KITA SOKONGKumpulan gesa mansuh hukuman sebat


SEKUMPULAN  25 pertubuhan masyarakat sivil menggesa kerajaan memansuhkan hukuman sebat atau rotan.

Mereka berkata bentuk hukuman ini tidak berperikemanusiaan, menjatuhkan maruah dan melanggar hak asasi manusia.

Mereka juga berkata sebat atau rotan wujud sebagai hukuman bagi lebih 50 kesalahan jenayah yang berbeza, dan banyak kali sebagai hukuman mandatori, di Malaysia.

“Sebatan keseksaan adalah jauh lebih teruk daripada hukuman rotan yang biasa dikenakan oleh undang-undang Islam di Malaysia.

“Warga asing dan/atau pekerja asing yang miskin dan/atau pekerja asing adalah mangsa terbesar sebatan di Malaysia,” kata CSO dalam satu kenyataan hari ini.

Menurut mereka bentuk hukuman ini mula diperkenalkan oleh British pada abad ke-19.

“Banyak negara telah pun memansuhkan hukuman sebat sebagai hukuman daripada undang-undang mereka, seperti India dan United Kingdom. Pada April 2020, dilaporkan bahawa Arab Saudi juga memansuhkan sebatan sebagai satu bentuk hukuman,” kata kumpulan itu.

Bagaimanapun di Malaysia ia masih digunakan secara meluas termasuk sebagai hukuman mandatori, tambah mereka.

Kumpulan itu memberi contoh Akta Imigresen yang dipinda pada 2002 untuk memasukkan hukuman sebat bagi pendatang tanpa izin, selain hukuman penjara dan denda.

Mereka menambah Akta Pemansuhan Hukuman Mati Mandatori 2023 yang diluluskan baru-baru ini yang memperuntukkan alternatif kepada hukuman mati kini juga telah mengukuhkan hukuman dengan sebat.

“Ini bermakna jika seseorang itu tidak dijatuhkan hukuman mati, tetapi dipenjarakan maka hakim tidak mempunyai pilihan selain menjatuhkan hukuman sebat sekurang-kurangnya 12 kali.

“Parlimen menghapuskan budi bicara hakim untuk tidak menjatuhkan hukuman sebat dengan menjadikan hukuman itu mandatori.”

CSO berkata gesaan untuk pemansuhan sebat sebagai hukuman telah lama dibuat di Malaysia, termasuk oleh Suruhanjaya Hak Asasi Manusia Malaysia.

Malahan Ahli parlimen Pasir Gudang Hassan Karim, telah menggesa hukuman rotan “sadis, primitif dan tidak berperikemanusiaan” dimansuhkan, kata kumpulan itu.

“Kami meminta kerajaan perpaduan pimpinan Pakatan Harapan yang dipimpin oleh Perdana Menteri Anwar Ibrahim, jika komited terhadap hak asasi manusia, akan segera memansuhkan sebat dan hukuman dera di Malaysia, yang merupakan bentuk penyeksaan diiktiraf di peringkat antarabangsa,” kata mereka.

Kata mereka sebagai permulaan, kerajaan boleh mengenakan moratorium serta-merta ke atas hukuman sebat sementara menunggu pemansuhan.

Kumpulan itu juga menyeru Malaysia untuk meratifikasi Konvensyen PBB menentang Penyeksaan dan Layanan atau Hukuman Lain yang Kejam, Tidak Berperikemanusiaan atau Menghina.

Kumpulan terbabit adalah:

Aliran
Malaysians Against Death Penalty and Torture
Guatemala-based Association of Domestic and Maquila Workers 
Australians Against Capital Punishment
Black Women for Wages for Housework
International Building and Wood Workers International
German Coalition to Abolish the Death Penalty
Global Women’s Strike
Haiti Action Committee
International Women’s Rights Action Watch
Japan Innocence and Death Penalty Information Centre
India-based Lawyers Collective
UK-based Legal Action for Women
Malaysian Physicians for the Prevention of War
Migrant Care 
MAP Foundation (Thailand) 
North South Initiative
Payday men’s network (UK/US) 
Malaysian Academic Movement
Redemption (Pakistan) 
Sabah Plantation Industry Employees Union
Sarawak Dayak Iban Association
Women of Colour/Global Women’s Strike (AS)
Workers Hub For Change. – 28 Julai, 2023.


HUKUMAN IN

GANAS ZALIM

TAK BERTAMADUN

AMIN

PENIGGALAN 

PENJAJAH INGGERIS

AMIN

MEROTAN PESALAH

TIDAK MADANI

AMIN

KHALAS

DI BELAKANG KEKAYAAN ADA JENAYAHSPRM pantau lebih ramai individu termasuk VIP, kata sumber


AGENSI antirasuah sedang memantau beberapa lagi individu termasuk orang kenamaan (VIP) susulan penahanan tiga individu termasuk ahli perniagaan bergelar “Datuk” menerusi Op 82S, Isnin lalu.

Sumber agensi itu berkata, sehingga Jumaat, sebanyak RM38.2 juta wang di dalam beberapa akaun milik ahli perniagaan berkenaan sudah dibekukan.

“Bagi membantu siasatan, kira-kira tiga premis kedai emas disyaki milik Datuk berkenaan juga diserbu dalam operasi sama.

“Kira-kira 24 orang saksi dirakam percakapan selain telefon bimbit dan jam tangan mewah milik ahli perniagaan itu juga turut dirampas,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Kata sumber, sehingga Jumaat keseluruhan aset yang dirampas daripada ahli perniagaan dan dua lagi rakan sekutunya membabitkan nilai RM211 juta.

Sumber turut menyatakan, ahli perniagaan itu dikesan mengelak cukai dianggarkan bernilai puluhan juta ringgit setahun hasil perniagaan eksport dan import tembakau yang dijalankannya selain disyaki terlibat dalam penyeludupan bahan terlarang.

“Suspek kemudiannya disyaki membuka beberapa rangkaian perniagaan di bawah satu syarikat yang diasaskannya sejak 2020 bagi ‘membersihkan’ hasil yang diperolehnya melalui cara meragukan.

“Perniagaan utama yang dijalankan adalah dengan menerbitkan filem, perniagaan emas dan pengurup wang (money changer).

“Ahli perniagaan itu turut dipercayai akan melabur dengan membawa artis terkenal dari luar negara dengan tujuan mempromosi perniagaannya,” kata sumber.

Selain itu, katanya ahli perniagaan itu menggunakan perniagaan pengurup wang sebagai platform layering hasil daripada aktiviti haram itu.

The Malaysian Insight melaporkan semalam tiga individu termasuk seorang ahli perniagaan bergelar Datuk ditahan menerusi operasi khas Op 82S Pasukan Petugas Agensi-Agensi Penguatkuasa Malaysia-Multi Agency Task Force (MATF) yang diketuai SPRM di 34 lokasi di Kuala Lumpur dan Selangor pada Isnin lalu.

Sejumlah wang tunai anggaran kira-kira RM38 juta dirampas selain emas seberat anggaran 200 kilogram bernilai kira-kira RM60 juta serta 17 buah kereta mewah antaranya berjenama Maserati, Ferrari dan Mercedes Benz juga disita.

Op 82S merupakan kes pertama yang dijalankan di bawah Pasukan Petugas MATF yang dipengerusikan oleh peguam negara.

Operasi ini juga dijalankan dengan kerjasama enam agensi penguatkuasaan lain iaitu Polis Diraja Malaysia (PDRM), Jabatan Imigresen Malaysia (JIM), Jabatan Kastam Diraja Malaysia (JKDM), Bank Negara Malaysia (BNM), Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) dan Cyber Security Malaysia (CSM).

Ketua Pesuruhjaya SPRM Azam Baki yang mengesahkan penahanan tersebut menyatakan kes disiasat di bawah Akta SPRM 2009, Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram, Pencegahan Pembiayaan Keganasan dan Hasil Daripada Aktiviti Haram (AMLATFPUAA) 2001, Akta Percukaian 1967 dan Akta Kastam 1967. – 28 Julai, 2023.


GOD FATHER

DON CORLEONE

ADA BERKATA :

DI BELAKANG

HARTA KEKAYAAN

PASTI ADA JENAYAH

KHALASMAKIN TUA MAKIN MENJADILetak penyandang tujuh penggal, Pas Kelantan ketandusan calon?

KOTA BHARU – Debaran menunggu senarai calon dari Perikatan Nasional (PN) Kelantan berakhir malam tadi, apabila nama yang akan bertanding pada PRN DUN ke-15 Ogos ini telah diumumkan.

Selepas meneliti senarai 45 calon itu, Pas boleh dikatakan ketandusan calon apabila masih mengekalkan sekurang-kurangnya enam penyandang yang bertanding dalam Pilihan Raya Umum (PRU) sejak tahun 1995.

Pengerusi PN Kelantan,  Ahmad Yakob ketika mengumumkan nama calon di Dataran Warisan, Stadium Sultan Muhammad IV, mengekalkan dirinya untuk mempertahankan kerusi DUN Pasir Pekan.


WOIT

KAH KAH KAH

CALON TALIBAN

INI LAGI TUA

LAGI BERJANGGUT

AMIN

MACAM KELADI

LAGI TUA

LAGI MENJADI

KAH KAH KAH 

TAKK CAYA TANYA

BUNG SENIK

KAH KAH KAH

KHALAS

AMERIKA ADA SIMPAN MAKHLUK DARI LUAR DUNIA - UFO


AMERIKA ADA

SIMPAN MAKHLUK

DARI LUAR DUNIA

AMIN

HARGA MINYAK TURUN BULAN DEPANTiada perbincangan

 turunkan harga

 RON95
PUTRAJAYA – Tiada perbincangan dilakukan di peringkat kerajaan bagi menurunkan harga runcit bahan api terutama RON95 dan diesel.

Menteri Ekonomi, Rafizi Ramli berkata, beliau mengakui kali pertama mendengar desas-desus yang dikeluarkan oleh badan penyelidik, MIDF Research, mengenai perkara itu.

Menurutnya, selepas tujuh bulan di bawah pimpinan Kerajaan Perpaduan, tidak pernah sekali pun perkara (menurunkan harga bahan api) itu dibincangkan di peringkat kerajaan.

“Sampai sekarang, saya tidak pernah dengar malah, tidak pernah ada perbincangan mengenainya. Sebenarnya harga minyak mentah dunia sudah naik kepada AS$70 setong dan pernah mencecah sekitar AS$83 setong.

“Keputusan menurunkan harga bahan api ni sebenarnya di bawah Kementerian Kewangan kerana ia membabitkan peruntukan subsidi bahan api.

“Mungkin boleh tanya MIDF, mana mereka dapat berita dan desas desus itu,” katanya pada sidang media selepas melancarkan Laporan Survei Pendapatan Isi Rumah Malaysia, 2022 di sini, hari ini.

Sebelum ini, MIDF Research menjangkakan kerajaan akan mempertimbangkan untuk menurunkan harga runcit bahan api terutamanya RON95 dan diesel.

Difahamkan, kerajaan akan membuat pertimbangan itu selepas mengambil kira inflasi makanan yang terus meningkat selain, tekanan ke atas pendapatan pengguna.

MIDF menjelaskan, kerajaan dijangka menurunkan harga RON95 sebanyak 10 sen kepada RM1.95 seliter bulan depan. –

KENYATAAN

RAFIZI BETUL

AMIN

HARGA MINYAK

DI BAWAH PMX 

BUKAN DIA JAGA

AMIN

KITA TUNGGU

DAN LIHAT APAKAH

MINYAK AKAN TURUN

AMIN

KHALAS

CERAMAH MAKI HAMUN


CERAMAH

MAKI & HAMUN

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on
 "DUNIA MENGGELEGAK"

Ceramah Sanusi memang penuh maki hamun sebab modal lain tak ada, cara orang pop buat famous, lagi bising lagi orang suka dengar kah kah kah apa pun kita perlu orang cerdik sebagai pemimpin bukan untuk mencuri tapi menjalankan pentadbiran baik amin

HOT HOTT TER KINI TER NOW TER HOTT


HILANG 

KEPERCAYAAN

PADA ZAHID HAMIDI

AMIN

DUNIA MENGGELEGAK PANASMANUSIA 

MASIH DEGIL

AMIN

DUNIA MAKIN

MENGGELEGAK

PANAS

KHALAS

NAJIB PASANG KAKI NAK SELAMAT DARI PENJARAApandi klasifikasi skandal 1MDB tiada tindakan lanjut, kata Zeti

MAHKAMAH Tinggi Kuala Lumpur hari ini diberitahu Bank Negara Malaysia (BNM) menyerahkan kertas siasatan (IP) kepada Jabatan Peguam Negara (AGC) dengan syor untuk memulakan pendakwaan jenayah dan mendakwa 1Malaysia Development Berhad (1MDB) termasuk pegawai kanannya.

Bekas gabenor BNM Zeti Akhtar Azizi, 76, berkata walaupun bukti terlalu banyak dikumpul dan direkodkan oleh BNM, peguam negara ketika itu (Mohamed Apandi Ali) atas sebab yang tidak diketahui pada 11 September 2015 memutuskan IP itu diklasifikasikan sebagai Tiada Tindakan Lanjut (NFA).

Saksi pendakwaan ke-46 itu berkata IP dikemukakan selepas 1MDB dan pegawainya didapati melanggar peruntukan di bawah Akta Kawalan Pertukaran Wang 1953 (ECA) kerana memberikan maklumat palsu kepada BNM dalam permohonan kebenaran syarikat pelaburan strategik negara itu membuat pembayaran di luar Malaysia.

“Pada sidang media BNM mengenai KDNK suku kedua, pada 13 Ogos 2015, disebutkan bahawa BNM telah menyelesaikan penyiasatannya ke atas 1MDB, berkaitan bidang yang berada dalam bidang kuasa dan perundangannya. Mengenai akaun Datuk Seri Najib Razak (bekas perdana menteri), BNM telah memberikan semua maklumat yang berkaitan kepada agensi penguatkuasaan undang-undang masing-masing,” katanya.

Zeti seterusnya berkata, BNM menulis semula kepada AGC pada 1 Oktober 2015, untuk mempertimbangkan semula keputusan (NFA) dan seterusnya menekankan maklumat penting tertinggal oleh 1MDB dalam permohonannya untuk kebenaran Pentadbiran Pertukaran Mata Wang Asiang (FEA).

“1MDB bukan sahaja gagal memberikan maklumat penuh dan lengkap dalam permohonannya untuk kebenaran FEA tetapi telah memberikan maklumat palsu. AGC, bagaimanapun, tidak menjawab rayuan BNM,” katanya.

Zeti berkata demikian ketika membacakan pernyataan saksinya semasa pemeriksaan utama oleh Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib, pada perbicaraan Najib membabitkan penyelewengan RM2.3 bilion dana milik 1MDB.

Katanya, menurut perundangan BNM, pihaknya terus membatalkan tiga kebenaran yang diberikan kepada 1MDB dan mengeluarkan arahan kepada 1MDB untuk menghantar balik ke Malaysia semua dana yang dihantar secara haram dan palsu ke luar negara.

“ Ketidakupayaan 1MDB seterusnya membawa balik wang itu dan memberikan bukti mengenai status dana menyebabkan kompaun dikenakan ke atas 1MDB…dengan persetujuan AGC, kompaun berjumlah RM15 juta telah dikenakan dan telah dibayar oleh 1MDB pada 25 Mei 2016,” katanya.

Beliau menjelaskan siasatan BNM terhadap kes itu adalah bagi tujuan membawa ke muka pengadilan pelanggaran undang-undang oleh 1MDB berhubung kiriman wang mereka ke luar negara sepanjang tempoh antara September 2009 dan Mei 2011 dan untuk memelihara integriti fungsi sistem kewangan negara. 

Katanya, pada 9 Jun 2015, peguam negara ketika itu Abdul Gani Patail mengadakan mesyuarat Pasukan Petugas 1MDB pertama melibatkan ketua pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Abu Kassim dan beliau sendiri  bagi membincangkan siasatan SPRM dan BNM mengenai 1MDB.

Zeti berkata pada minggu keempat Jun 2015, Polis Diraja Malaysia (PDRM) turut disertakan dalam mesyuarat pasukan petugas itu dengan berperanan menyelaraskan siasatan 1MDB dalam kalangan tiga agensi iaitu PDRM, SPRM dan BNM.

Bagaimanapun, katanya, pada 27 Julai 2015, pasukan petugas itu dibubarkan apabila perkhidmatan Abdul Gani tamat.

Beliau juga berkata bahawa tiada mesyuarat pasukan petugas diadakan oleh Apandi selepas beliau mengambil alih sebagai peguam negara baharu.

Menurutnya, Abu Kassim pada 5 Ogos 2015 mengeluarkan kenyataan bahawa beliau dinasihatkan oleh peguam negara baharu (Apandi) bahawa Pasukan Petugas 1MDB tidak diperlukan dan setiap agensi penyiasat boleh menjalankan siasatan berdasarkan undang-undang masing-masing.

Najib, 70, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan suapan berjumlah RM2.3 bilion daripada dana 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah sama.

Perbicaraan di hadapan Hakim Collin Lawrence Sequerah bersambung 14 Ogos ini. – Bernama, 27 Julai 2023.NAJIB GANTI

 PEGUAM NEGARA

AMIN

GANTI KETUA

SPRM

AMIN

PASANG KAKI

SANA SINI

AMIN

INILAH CARA

KERAJAAN

KLEPTOKRASI

AMIN

BILA KERAJAAN

BARU MUNCUL

BARU NAJIB

DI DAKWA

AMIN

TAHNIAH PAK LONG

MAIL BERA

TAK GANGGU KERJA

PEGUAM NEGARA

AMIN

SEKARANG 

NAJIB DIREHATKAN

DI KAJANG

AMIN

KHALAS

PENGASAS AM BANK DI BUNUH


Najib minta bersihkan nama berkait RM2.6 bilion dalam akaun, kata Zeti

BEKAS gabenor Bank Negara Malaysia (BNM) Zeti Akhtar Aziz memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini bahawa Najib Razak telah memintanya membersihkan nama beliau berhubung RM2.6 bilion yang ada dalam akaun bank peribadinya.

Bagaimanapun, Zeti berkata beliau enggan mematuhi permintaan Najib kerana tidak mempunyai pengetahuan tentang akaun bank milik bekas perdana menteri itu.

“Saya dipanggil ke Pejabat Perdana Menteri. Beliau (Najib) meminta saya untuk mengeluarkan kenyataan bahawa beliau tidak melakukan apa-apa kesalahan berhubung akaun banknya.

“Saya memaklumkan kepadanya bahawa saya tidak boleh mengeluarkan kenyataan sedemikian kerana saya tidak mempunyai pengetahuan tentang transaksi yang telah berlaku dalam akaunnya. Beliau menerima keputusan saya,” kata Zeti, saksi pendakwaan ke-46, pada perbicaraan Najib yang menghadapi pertuduhan menyeleweng RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Berhad (1MDB).


Bekas gabenor itu berkata tidak lama selepas mesyuarat itu, beliau menerima panggilan daripada seorang menteri yang membuat permintaan yang sama untuk beliau mengeluarkan kenyataan sedemikian dan beliau telah memberikan jawapan yang sama.

Zeti, 76, yang menjadi gabenor BNM selama 16 tahun sejak 2000 memberitahu mahkamah bahawa beliau tidak tahu mengenai RM2.6 bilion yang dimasukkan ke akaun bank peribadi Najib pada masa itu.

“Mengenai dakwaan yang dibuat oleh Najib semasa temu bualnya dengan Malaysiakini yang disiarkan pada 2 Julai 2018, di mana beliau mendakwa bahawa saya mengetahui tentang RM2.6 bilion dalam akaunnya di AmIslamic Bank Berhad dan bahawa saya tidak membangkitkan sebarang soalan mengenainya, saya ingin menyatakan dengan jelas bahawa saya tidak mengetahui transaksi yang dilakukan dalam akaunnya pada masa itu,” katanya.

Zeti menjelaskan bahawa semua pemegang akaun dalam sistem kewangan dilindungi oleh peruntukan kerahsiaan perbankan dalam perundangan, justeru, tiada sesiapa boleh mengakses mana-mana akaun melainkan institusi kewangan berkenaan mengesan aktiviti yang mencurigakan dalam akaun dan melaporkannya kepada bank pusat.

Beliau berkata dakwaan yang dibuat oleh Najib adalah palsu kerana pada masa itu, beliau tidak tahu bahawa jumlah RM2.6 bilion telah dimasukkan ke dalam akaun bekas menteri kewangan itu dan dana itu milik 1MDB.

Zeti yang berkhidmat dengan bank pusat itu selama 35 tahun berkata kebimbangan utama pada masa itu ialah AmBank tidak melaporkan kepada BNM mengenai lebih 500 transaksi berkaitan akaun itu yang mencurigakan atau tidak teratur seperti yang dikehendaki di bawah Akta Pencegahan Pengubahan Wang Haram (AMLA).

“Susulan siasatan, AmBank mengakui mengenai tiada pendedahan ini, laporan palsu dan kegagalannya dalam pematuhan peraturan berhemat.

“AmBank membayar penalti tertinggi dalam sejarah kami berjumlah RM59 juta dan juga dikehendaki memperuntukkan sekurang-kurangnya RM100 juta untuk tindakan pemulihan bagi mengukuhkan sistem dalamannya bagi pematuhan pencegahan pengubahan wang haram/mencegah pembiayaan keganasan,” katanya.

Sementara itu, ketika ditanya Timbalan Pendakwa Raya Ahmad Akram Gharib, Zeti memberitahu mahkamah bahawa tiada seorang pun dalam keluarganya pernah mengambil wang 1MDB.

Ahmad Akram: Daripada semua transaksi ini, adakah kamu atau ahli keluarga kamu menerima sebarang faedah daripada 1MDB?

Zeti: Tiada seorang pun daripada ahli keluarga saya menerima atau mengambil wang 1MDB, walaupun satu sen.

Najib, 70, berdepan empat pertuduhan menggunakan kedudukannya untuk mendapatkan rasuah berjumlah RM2.3 bilion milik 1MDB dan 21 pertuduhan pengubahan wang haram membabitkan jumlah yang sama.

Perbicaraan dihadapan Hakim Datuk Collin Lawrence Sequerah bersambung 14 Ogos. – Bernama, 27 Julai 2023.


BILA ZETI BUKA

PERANAN AMBANK

AMIN

JANGAN LUPA

PENGASAS AMBANK

HUSSIN NAJADI

DITEMBAK MATI

PADA 29/7/2013

AMIN

MATI SEPERTI

ALTANTUYA

PADA 18/10/2006

AMIN

WOW BANYAK

CERITA MATI

DALAM 

DRAMA NAJIB

AMIN

KHALAS