Selasa, 20 April 2021

BATAL PILIHAN RAYA TURUN KE JALAN RAYA

 


BATAL 

PILIHAN RAYA

TURUN

KE  JALAN RAYA

KHALAS

 

NAJIB BUAT LAWAK BERDIRI

 

NAJIB MAKIN

PANDAI BUAT

LAWAK BERDIRI

KAH KAH KAH

MAKIN DEKAT

NAK MASUK

PENJARA NAJIB

MAKIN BIJAK

KAH KAH KAH‘Satu mengejutkan bila Najib tak tahu mana datang RM42 juta dalam akaunnya

PUTRAJAYA – Antara hujah yang dikemukakan oleh pendakwaan ketika prosiding rayuan SRC International Sdn Bhd (SRC) penyewelengan dana RM42 juta di sini hari ini ialah hubungan akrab antara Najib Razak dan Low Taek Jho atau Jho Low.

Timbalan Pendakwa Raya,  V. Sithambaram berkata, adalah sesuatu yang mengejutkan apabila mendakwa tidak tahu menahu tentang wang berjuta ringgit yang ada dalam akaun peribadi Najib sebaliknya menuding jari kepada Jho Low.

Menurutnya, kedua-dua mereka, Najib dan Jho Low mempunyai hubungan persabahatan akrab malah saling percaya antara satu sama lain sekitar tahun 2015 dan tahun 2016.

“Itu yang saya difahamkan, adalah sesuatu yang sungguh bahaya apabila mengatakan tidak tahu bagaimana jutaan wang itu dalam akaun peribadi.

“Walaupun perayu (Najib) mengatakan beliau tidak tahu tetapi pada masa juga telah bertindak membelanjakan wang-wang itu, juga telah mengeluarkan cek dari akaun terbabit namun beri alasan tidak tahu menahu tentang wang RM42 juta itu.

“Bagi saya itu adalah sesuatu yang sungguh lucu, comical,” katanya ketika prosiding rayuan SRC yang sudah masuk hari ke-10 di hadapan tiga panel hakim diketuai  Abdul Karim Abdul Jalil yang bersidang bersama-sama Has Zanah Mehat dan  Vazeer Alam Mydin Meera di sini hari ini.

Sambung Sithambaram, Jho Low telah berurusan dengan Ambank dengan pengetahuan Najib dengan antara peranan ahli perniagaan itu adalah sentiasa memastikan wang mencukupi untuk digunakan oleh perayu secara peribadi.

Menurutnya adalah tidak logik jika pembelaan berterusan mendakwa Jho Low telah bertindak memasukkan dana ke dalam akaun Perdana Menteri semata-mata untuk membuat Najib percaya malah menggunakan dana bukan miliknya.

“Sebaliknya Jho Low telah diarahkan untuk memastikan akaun perayu sentiasa mempunyai dana mencukupi dan semua wang yang dimasukkan oleh Jho Low itu untuk tujuan dibelanjakan oleh perayu.

“Jika benar Najib tahu Jho Low melakukan penipuan dan penyewelengan seperti ini bukankah sudah ada siasatan terperinci serta penjelasan bagaimanakah dana bernilai RM42 telah dimanfatkan oleh Jho Low,” tegasnya.

Pada 28 Julai tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi, Mohd Nazlan Mohd Ghazali telah menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta setelah mendapati Najib bersalah.

Najib didapati bersalah terhadap tujuh tuduhan pecah amanah, pengubahan wang haram serta menyalahgunakan kedudukan melibatkan wang milik SRC.


MAKIN JAUH

DARI BIK MAMA

MAKIN BIJAK

NAJIB BUAT LAWAK

KAH KAH KAH

BILA NAJIB 

TINGGALKAN

BIK MAMA

OTAK NAJIB MULA

BERJALAN

KAH KAH KAHBENGGALI TANYA MALIKUL

 

SOALAN DARI

BENGALI  MEMANG

BETUL

AMIN

RAMAI BERTANYA

PEKARA YANG

SAMA

KHALAS


10 soalan untuk perdana menteri

SAYA merujuk kepada aduan yang dibuat oleh Ketua Polis Negara dalam beberapa minggu yang lalu berkaitan dua perkara iaitu kartel dan amalan rasuah dalam Polis Diraja Malaysia (PDRM) dan seterusnya bahawa wujud masalah dalam Jabatan Integriti PDRM.

Saya berpendapat bahawa kedua-dua isu ini merupakan masalah serius yang mempunyai kesan negatif kepada PDRM.

Saya berpendapat kerajaan Perikatan Nasional telah gagal menangani masalah ini.

Walaupun perkara ini dalam pengetahuan umum dan dibincangkan secara umum melebihi sebulan, perdana menteri masih belum mengambil sebarang pendirian tegas dalam perkara ini.

Perdana menteri harus memainkan peranan dalam hal sebesar ini untuk meyakinkan rakyat bahawa tindakan akan diambil untuk bersihkan PDRM daripada masalah kartel dan rasuah dan juga untuk kukuhkan lagi Jabatan Integriti dengan segera.

Malangnya, perkara penting sebegini tidak dapat dibahas di Dewan Rakyat kerana negara kita sedang berada dalam darurat di mana parlimen tidak bersidang.

Jika tidak, sudah pasti saya dan Ahli Parlimen Pakatan Harapan yang lain akan membangkitkannya di Dewan Rakyat. 

Oleh itu, saya ingin mengajukan 10 soalan kepada Perdana Menteri berkenaan perkara ini:

1. Adakah benar bahawa wujudnya kartel dan budaya rasuah dalam PDRM sepertimana didedahkan oleh KPN? 

2. Adakah ia melibatkan pegawai-pegawai kanan polis sepertimana didedahkan?

3. Sekiranya benar, bukankah rasuah itu perkara dalam bidang kuasa SPRM?

4. Kenapa tiada tindakan oleh SPRM dalam perkara ini?

5. Adakah benar bahawa Jabatan Integriti dan Pematuhan Standard cuba lindungi salah laku polis sepertimana didakwa?

6. Sekiranya benar, apakah tindakan yang akan diambil dan bila untuk menangani perkara ini?

7. Ada permintaan untuk Suruhanjaya Siasatan Diraja (RCI) ditubuhkan untuk menyiasat perkara ini dan memberi cadangan berkenaan tindakan yang perlu diambil. Apakah pendirian kerajaan berkenaan perkara ini?

8. Apakah status siasatan dalaman yang diumumkan setakat ini?

9. Adakah kerajaan bersetuju bahawa kes-kes rasuah boleh dan harus disiasat secara dalaman dan adakah ini polisi baru kerajaan PN?

10. Sekiranya tidak, adakah benar bahawa kes ini disiasat secara dalaman oleh PDRM sahaja dan sekiranya ya, kenapa ia berbeza dengan kes-kes lain? – 20 April, 2021.

* Gobind Singh Deo, Ahli Parlimen Puchong.

MALIKUL BOLEH

SELESAI DENGAN

SENANG

AMIN

SAMBUNG TUGAS

HAMID BADOR

AMIN

SAP SAP SUI

KHALASDARURAT INI UNTUK LAWAN KOBID

 

DARURAT INI

UNTUK LAWAN 

MAT KOBID

KHALAS

DARURAT 

NAK TANGGUH

 PRU15

KHALAS

Darurat punca 


orang Melayu marah, 


kata Dr Mahathir

ORANG Melayu marah dengan Yang Di-Pertuan Agong kerana mengisytiharkan darurat yang mempengaruhi kehidupan orang ramai, kata Dr Mahathir Mohamad yang menyertai demonstrasi di luar istana hari ini bagi meminta darurat ditamatkan.

Bekas perdana menteri ini berkata bahawa orang Melayu kebiasaannya tidak membenci kerabat diraja.

Bagaimanapun darurat yang diumumkan oleh Agong atas permintaan kerajaan kononnya untuk memerangi pandemik Covid-19 membuatkan orang ramai marah kerana menderita.

“Sekarang kita melihat sentimen orang-orang Melayu dan (hari ini) telah menghantar (memorandum) kepada setiausaha kanan Agong kerana orang-orang Melayu mula marah kepada Agong.

“Kita dapat ikuti dalam media sosial.

“Ini sangat tidak biasa untuk orang Melayu menentang pemerintah kami.

“Agak ramai orang Melayu marah sekarang, kerana mereka menderita akibat darurat ini,” katanya kepada wartawan di luar Istana Negara di Kuala Lumpur.

Beliau berada di sana bagi memberi sokongan kepada Jawatankuasa Merayu Penamatan Proklamasi Darurat, sekumpulan ahli Parlimen pembangkang yang memohon menghadap Yang di-Pertuan Agong bagi memperkenankan penamatan darurat dan mengadakan semula Sidang Parlimen.

Dr Mahathir hari ini mengiringi ketua jawatankuasa Khalid Samad dan juga Presiden Amanah Mohamad Sabu dalam menyerahkan memorandum tersebut.

Pengisytiharan darurat berkuatkuasa pada 11 Januari dan akan berlangsung sehingga selewat-lewatnya 1 Ogos. Kerajaan berkata darurat perlu dilakukan bagi membendung peningkatan jumlah jangkitan Covid-19. – 20 April, 2021.

YANG NI

TAK JELAS

AMIN

RAKYAT LIHAT

MUHYIDIN TAKDA

 SOKONGAN

MAKA BUAT

 DARURAT

AMIN

PEKARA INI

SENANG SELESAI

PANGGIL

 PARLIMNEN

AMBIL UNDI

KHALAS

KEMUDIAN TUBUH

KERAJAAN

PERPADUAN

KHALASTUNGGUN OGOS

 TUNGGU OGOS

DUDUK

ONTOK ONTOK

bima sakti commented on 

"MELAYU MAKIN MARAH"

Kan den kobar Kan dulu... Tunggu ogos...kenapo semuo nyo mengelupur nak ke parlimen lagi.. Ontok ontok dulu... Kerusi parlimen Tu lari kemano pun... Silap haribulan Abah tsmy tambah lagi 6 Bulan darurat... Melopong Kau jang putih mayo... Makno nyo Bulan February 2022 baru masuk Dewan..🤣🤣🤣

SELAMAT BERBUKA PUASA KE 8

 


PUASA HARI KE 8HARI KE 8
SEMUA NYAMAN
SEJUK DAN SANTAI

ADA PERCUBAAN 
DARI GURUH DAN HUJAN
TAPI GAGAL

HENDAK NYA
PETANG SELASA 
YANG NYAMAN INI
AKAN MEMBAWA REZEKI
LUMAYAN
KEPADA PAK CIK
MAK CIK BAZZAR

AKU BELUM LAGI
MELIHAT BAZAR RAMADAN
TAHUN INI
TAK BERANI

KITA TUNGGU MINGGU DEPAN
LIHAT ANGKA KOBID
SATELAH DUA MINGGU
BERPASAR RAMADAN
MELEDAK ATAU APA

SABAR DAN TUNGGU

CUACA ENAK
MACAM HARI INI
TIDAK MENYUSAHKAN BADAN

AKU TIAP HARI MENIMBANG
BADAN
BERTA BADAN AKU
KETIKA AKU MULA
SAMPAI KE KUALA LUMPUR
DAN 
BERAT BADAN
AKU HARI INI
HANYA BERTAMBAH 
EMPAT KILO

SEKARANG AKU
SEDANG BERJUANG
UNTUK KEMBALI
KE SOSOK ASAL AKU
AMIN

PETANG INI
BAK KATA
ORANG BELGIUM
RIEN SPECIAL
TAKDA APA ISTEMEWA
AKU MAKAN
MAKANAN YANG SAMA
MACAM SEMINGGU INI
AMIN

SELAMAT BERBUKA
SELAMAT BERSAHURPEMIMPIN ISLAM SEDANG DIZALIMI

 


PEMIMPIN ISLAM

YANG ULUNG

SEDANG DIZALIMI

KHALAS 

ADA RANCANGAN

 NAK MASUKKAN

 KE PENJARA

AMIN


Najib tahu RM42 juta

 dana SRC masuk 

akaun,

 kata pendakwa
NAJIB Razak tahu RM42 juta milik SRC International dimasukkan ke dalam akaun peribadinya, Mahkamah Rayuan diberitahu hari ini.

Pendakwa Raya V Sithambaram berkata penafian Najib sama sekali tidak benar kerana wang tersebut terbukti diseleweng untuk kegunaan bekas perdana menteri itu sendiri.

“Apa yang perlu sekarang adalah membuktikan bahawa perayu melakukannya atau mempunyai niat tidak jujur,” katanya ketika berhujah pada perbicaraan rayuan Najib terhadap sabitan serta hukuman penjara kerana menyeleweng RM42 juta dana milik SRC International.

Prosiding dijalankan di hadapan panel tiga hakim dipengerusikan Hakim Abdul Karim Abdul Jalil.

Sithambaram mengemukakan keterangan Pengarah Urusan Ihsan Perdana Sdn Bhd (IPSB) Dr Shamsul Anwar Sulaiman, iaitu saksi ke-37 pendakwaan semasa perbicaraan kes SRC di Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur tahun lalu.

“Shamsul dalam keterangannya berkata beliau berjumpa Najib pada Julai 2015 dan memberitahu wang tersebut sudah dimasukkan dari IPSB ke akaun perayu.

“Begitu juga Ung Su Ling, saksi pendakwaan ke-49, juga memberi keterangan bahawa beliau bertemu Najib pada pertengahan 2015 untuk menjelaskan mengenai wang yang dimasukkan ke dalam akaun perayu dari IPSB.”

Amat mengejutkan apabila perdana menteri yang juga menteri kewangan membiarkan wang RM42 juta masuk ke dalam akaun peribadinya, tambahnya.

“Dan hakikat bahawa Najib tidak mengambil apa-apa tindakan selepas mendapat tahu bekas pengarah SRC Ismee Ismail dan bekas ketua pegawai eksekutif Yayasan Rakyat 1 Malaysia Ung Su Ling menyebabkan pemindahan wang tersebut, menunjukkan beliau terlibat sama.” – 20 April, 2021.

NASIB BAIK

PEMIMPIN ISLAM

ADA BANTAL BARU

AMIN

KETAT SENDAT

SENANG

DIJILAT

KAH KAH KAHBERSAMA KITA LAWAN ISIS

 


BERSAMA KITA

LAWAN ISIS

Unknown commented on 

"PELIK TAPI BENAR -

 SEBELUM SAHUR"

Berita ini tidak akan disiar media Barat. Kem latihan pengganas diwilayah kawalan tentera Amerika diSyria, dimusnah tentera Rusia. Siapa yang latih an bekal orang gila yang menganas atas nama Islam? Yang bawa sengsara kepada umat Islam? https://www.rt.com/russia/521535-airstrike-palmyra-syria-militants/

Russian jets have struck a terrorist training camp northeast of Palmyra, destroying 24 vehicles and half a ton of explosive materials while killing up to 200 militants, the Russian military has announced.

After confirming intelligence about a camouflaged terrorist camp in the Syrian desert, the Russian Aerospace Forces carried out the airstrike, and destroyed two terrorist structures, “up to to 200 militants, 24 pickups with heavy machine guns, as well as about 500 kg of ammunition and components for creating improvised explosive devices,” Rear Admiral Aleksandr Karpov, deputy head of the the Russian Reconciliation Center for Syria [RRCS], told reporters on Monday.MELAYU MAKIN MARAH

 


MELAYU 

MAKIN MARAH

KHALASDarurat punca orang Melayu marah, kata Dr Mahathir


MELAYU RASA

KENA TIPU

KHALAS

KOBID DI PEJABAT

 KOBID

DI PEJABAT

Unknown commented on 

"SEMUA KANGKUNG OPPS...."

Pagi tadi, kat opis, ada terserempak dengan ketua department yang mana, beberapa anak buah dia dikatakan positif kovid dua minggu lepas. Dia orang kat mana sekarang? Ada kat rumah kuarantin lagi. Tak masuk sungai buluh ke? 


Ada, empat atau lima hari saja. Apa dia orang buat kat sungai buluh? Monitor saja. Tak bagi ubat? Tak. ...senyum lemah, balik kerja masing-mading... Monitor je....not all covid case are infected and reacted equally.

YB TAK PUTAR HANYA YB DAH DIKAPAN

 

YB TAK PUTAR

HANYA

YB YANG 

SUDAH DI KAPAN

khairi rani commented on 

"NURUL GOTU 

TAK YAKIN MENANG"

YB MP yang bukan putar2 keliling dunia dan kaki menipu ialah YB MP yang telah mati. Khalassss

Unknown commented on 

"APA SUMBANGAN?"

Kau tanding lah lawan nurul izzah, tu pun kalau kau rasa ada kotei. Kalau kotei kecik mcm kau ni aku cadang pergi main jauh2 sambil urut kotei kecik kau ngan minyak lintah puaka.


TIPU NUMBO

 


TIPU NUMBO

Unknown commented on 

"ZAHID ADA RASA APA ?"

Bulan Puasa ni pun nak tipu lombo jugak ke. Kalo tipu diri sendiri tak kesah la, tapi kalo tipu lombo Kes Kobid itu melibatkan seluruh negara, beri kesan kegelisahan kepada semua rakyat dan tanggapan dunia terhadap pengurusan Kobid negara ini... tak boleh main tipu lombo camtu...! Tapi paham nape WAK Jahid tu curiga... sebab diaoang sendiri pun masuk dari pintu belakang..


DI MALAYSIA YANG PENTING IALAH KOTE SAJAT

 DI MALAYSIA

YANG DIUTAMAKAN

 BUKAN

KESEJAHTERAAN

 UMMAH TAPI

KETEGANGAN 

KOTE SAJAT

TERIMA KASIH RONALD REAGAN

 

TERIMA KASIH

RONALD REAGAN

AMIN

TERIAM KASIH

MAAT KOBID

AMIN

KITA BERTEMPUR

DI RUANG SIBER

KHALASAhli politik guna aplikasi media sosial terkini dekati pengundi

BAGI memperluaskan pengaruh dan mendekati pengundi, ahli politik kini beralih kepada TikTok dan Clubhouse, selain aplikasi pemesejan seperti WhatsApp dan Telegram.

Ia sebagai tambahan kepada platform media sedia ada yang sudah kukuh dan dikira agak “lama” seperti Facebook, Twitter dan Youtube.

Antara yang mendahului menggunakan platform terkini tersebut adalah bekas perdana menteri Najib Razak, Dr Mahathir Mohamad, Presiden PKR Anwar Ibrahim, Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan Perdana Menteri Muhyiddin Yassin yang kesemuanya mempunyai jutaan “like” di Facebook masing-masing.

Ahli politik lebih muda pula bereksperimen dengan konsep dan pendekatan baharu melalui platform media sosial.

Adun DAP Balakong, Wong Siew Ki mengadakan rancangan ceramahnya sendiri di media sosial bagi mendekati pengundi muda dan mencapai matlamat politiknya.

Beliau kerap memuat naik rancangan berjudul “Deeper Talk Show” dan “Space Broadcast” di saluran Youtube dan platform podcastnya SpaceTune setiap minggu.

Beliau memberitahu The Malaysian Insight yang saluran kasual dan bukan propaganda ini mampu sampai kepada khalayak selain mereka yang setia bersama parti.

“Program saya bukan dalam bentuk forum yang membosankan. Sebaliknya, ia dialog ringkas bagi lebih banyak orang memahami secara mendalam mengenai beberapa isu penting.

“Apabila kami bercakap mengenai Undi18 untuk memperkasakan anak muda, adakah kita mempunyai saluran mencukupi untuk mereka memahami politik? Saya rasa ini adalah salah satu perkara yang ingin saya lakukan.”

Wong yang juga ketua Pemuda DAP Selangor (DAPSY) berkata beliau percaya kandungan berkala yang berkaitan dengan golongan muda akan menarik minat mereka.

“Ini adalah usaha jangka panjang. Ini tidak akan berakhir selepas seminar atau pertunjukan. Ia perlu dilakukan setiap minggu. Mungkin topik bagi satu minggu lebih serius, dan minggu lain lebih santai, tetapi ada program berkaitan dengan hal ehwal semasa.”

Wong juga mahu rancangannya berbeza dengan apa yang disiarkan di platform media sosial partinya, UbahTV.

“Saya tidak mahu rancangan saya mempunyai suasana parti politik yang kuat. Ini adalah platform untuk perbincangan mengena kenyataan. Tentu saja, ia boleh dihubungkan dengan politik, tetapi tidak sepenuhnya berkaitan dengan isu politik.”

Malah beliau lebih suka menjemput individu berpengaruh berbanding ahli politik untuk rancangannya.

“Jika boleh, saya ingin meluahkan pandangan saya dan membenarkan tokoh bukan politik, pakar dalam bidang masing-masing untuk berkongsi.”

Programnya membincangkan topik yang melibatkan pelajar pengajian tinggi yang terlibat dalam industri “sugarbaby”, kecantikan dan rawatan pelangsingan, vaksinasi Covid-19, selebriti Internet dan industri budaya.

“Saya tidak mahu mengubah platform ini menjadi platform propaganda kerajaan. Saya tidak akan sengaja mengelakkan masalah negara, tetapi pilihan utamanya bukanlah yang dibincangkan dalam banyak saluran.” – 20 April, 2021.

AWAS

SIAPA MEMILIKI

SEVER

AMIN

DIA AKAN

MENGJUMLAH UNDI

KHALAS


KAPIR LEBIH PRIHATIN TERHADAP PENGANUT ISLAM

 


KAPIR LEBIH

PRIHATIN TERHADAAP

PENGANUT ISLAM

Unknown commented on 

"NURUL GOTU 

TAK YAKIN MENANG"

Brader, dia orang dah pagi kat newyork...so, ada berita pagi, tapi ni berita sehari dua yg lepas...bukan basi, bukan old news, cuma lewat sehari dua, maklumlah, kita bukan pencinta nyt. Tapi, nampaknya nyt sudah begitu prihatin sekali terhadap nasib wanita afghan, tanpa amersol, wanita muslim afghan akan balik ke gua zaman taliban mereka. 


Takde apa, saja je...nasib baik nasi makan malam tak tersangkut masa menelan tadi apabila terbaca berita ni yg diviralkan ;-) Rasa-rasa mamat nyt dan geng sewaktu dengan nya lebih prihatin pasal nasib wanita afghan atau sumber fulus yg akan hilang kerana ladang popi sudah takde dalam tangan? https://www.nytimes.com/2021/04/18/world/asia/women-afghanistan-withdrawal-us.html Afghan Women Fear the Worst, Whether War or Peace Lies Ahead Whatever happens once the United States withdraws will not bode well for Afghan women. But even the gains made for them over the last 20 years have often been fleeting.

DIA TAK FAHAM

 KAWAN KITA INI 

TAK FAHAM

SEMUA INI ADALAH

HASIL DARI

SISTEM YANG WUJUD

Unknown commented on 

"SEMUA KANGKING OPPS...."

MP Muar Syed Saddiq dah komplen gomen amal double standard apabila memkompaun RM1,500 ke atas seorang pelajar matrikulasi di Perak serta merta kerana dikatakan telah melanggarkan SOP Kobid-19. 


Orang kenamaan, selebriti dan pegawai-pegawai tinggi gomen termasuk menteri-menteri pulak boleh dilepaskan begitu je atau memhebohkan akan mengeluarkan kertas siasatan ke atas mereka tapi kemudiannya senyap camtu je... Nape tak dikompaun serta merta? Gomen ni tak paham ke, diaoang ni buat rakyat marhaen makin bonci kat diaoang...!