Sabtu, 6 Februari 2021

TIGA MALAM MENCARI KAMU

 


 TIGA MALAM

MENCARI KAMU

MUHYIDIN MULA DIBENCI RAKYAT

  PASAI APA

MAKIN RAMAI

MULA BENCI ABAH

KAH KAH KAH

WOIT

PASAI KOBID KE 

KAH KAH KAH

ATAU PASAI

TAK BUAT 

KONSERT LIVE

KAH KAH KAHKebencian mulai dirasai Muhyiddin, perlahan tetapi pasti

Ketika peringkat awal pembentukan kerajaan Perikatan Nasional (PN), panggilan Abah telah diberikan kepada Perdana Menteri Malaysia,  Muhyiddin Yassin sebagai lambang kebapaan beliau kepada rakyat negara ini.

Beliau dianggap penyelamat kepada negara selepas serangan ke atas kerajaan Pakatan Harapan berjaya dilaksanakan dengan jayanya oleh laskar jihad Umno dan Pas.

Ketika itu, majoriti rakyat negara ini menerima Muhyiddin adalah penyelamat. Apabila pakar komunikasi dalam kerajaan Muhyiddin memberikan beliau gelarah ‘Abah’, ia diterima baik oleh rakyat negara ini.

Ia ditunjukkan dengan jelas dalam sosial media samada facebook yang banyak digunakan oleh orang ramai, twitter (golongan kelas menengah) maupun instagram (remaja).

Namun ia bertahan hanya beberapa bulan sahaja.

Seawal November 2020, kebencian terhadap Muhyiddin mulai dirasai apabila kajian yang dibuat oleh twitter mendapati, 75.56% pengguna media sosial itu membenci beliau.

Muhyiddin berada 15 peratus di belakang Mohamed Azmin Ali, Timbalan Presiden PKR yang khianat, yang didapati oleh twitter sebagai orang yang paling dibenci di Malaysia.
 
Azmin mendapat skor tertinggi iaitu 90.63 peratus posting yang dibuat dalam twitter membenci beliau.
 
Selepas tiga bulan berlalu, apa yang dirasai oleh Muhyiddin dalam twitter mulai dirasai dalam media sosial facebook pula. Ini bermakna, media orang awam juga mulai merasai kebencian ini.

Perkara ini dinyatakan oleh peguam yang juga aktivis politik DAP.

“Arus deras kini menghala kepada Abah dalam FB. Perlahan tetapi pasti,” tulis Syahredzan Johan, Setiausaha Politik kepada Lim Kit Siang, veteran DAP yang berkicau melalui twitter beliau.

Kenyataan Syahredzan disokong banyak pihak.

Syed Amirul Syed Edros menulis, “Konsep dia mudah je tuan. Kebodohan lama-lama dihadapkan kepada orang ramai, pasti orang ramai muak juga. Mapuh ko PN”
 
Muhyiddin yang sudah 39 kali keluar menerusi TV memberikan hanya perutusan kepada rakyat juga diserang apabila beliau tidak sedia berdepan dengan wartawan.

Banyak pihak mula menulis di facebook tentang perkara ini termasuk tokoh wartawan,  A Kadir Jasin yang menulis tentang perkara ini semalam.

Rata-rata orang ramai mengecam Muhyiddin Yassin susulan perutusan khas Perdana Menteri bagi kerajaan hilang majoriti itu.

Muhyiddin dianggap mengumumkan kembali apa yang sudah dibentangkan dalam Belanjawan 2021.

Lebih menyakitkan hati orang ramai apabila tiada tambahan bantuan yang sewajarnya ekoran pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) kali kedua sejak 13 Januari lalu.

Kadir memetik penulis pojok Sinar Harian, Awang Paku Serpih yang menulis:

“Menurut kawan-kawan dalam media, sejak Abah jadi Perdana Menteri pada bulan Februari (ralat) tahun ini, dia tak pernah adakan sidang media terbuka.

“Maksudnya dia tak pernah terima soalan daripada wartawan. Dah tujuh bulan dia jadi Perdana Menteri tapi tak pernah sekali buat sidang media dengan wartawan.”

Bagi bekas ketua pengarang kumpulan NSTP itu, dalam era media interaktif hari ini, nampak janggal apabila ketua kerajaan tidak berasa perlu atau tidak berkeyakinan berinteraksi dengan wartawan.

“Apatah lagi bagi seorang yang membahasakan dirinya “Abah”. Kalau Abah, kenalah mesra dan kerap berinteraksi dengan anak-anak.

“Satu lagi, perutusan ini sudah jadi seakan-akan “proof of life” kepada kewujudan beliau sebagai Perdana Menteri,” tulis Kadir.

 ABAH MAKIN 

BERAT

KAH KAH KAH

KALAU TAK SUKA

ABAH NAK

BUAT MACAM

MANA

KAH KAH KAH

KOBID  TERUS

MENGAANAS

SEMUA TERHALANG

KAH KAH KAH

INI NAMANYA

KERAJAAN KOBID

KAH KAH KAH

AMIN
TAHAP RASUAH

  TAHAP RASUAH

panglimo potaseh commented on

 "BUKAN PAU TAPI TIPU"

Tak kira lah menteri ke, TaT ke, Koperal ke, Mejistred ke ..tahap lahap rasuah di negara kita dah tenat sangat ..satu badan dah menanah ..

PERUTUSAN MUHYIDIN

  PERUTUSAN

 MUHYIDIN


Unknown commented on 

"MUHYIDIN TAK ADA 

KONSERT LIVE"

perutusan berdarah ku terima... gugur kutum ditengah halaman... medan ini kurasakan sepi... terpaku pilu kan ku usung oh jenazah cinta.. semadikan nisan kasih suci.. semangatmu tetap bersamaku selama pasti.. bertabahlah malaysia..

ANWAR ADA NUMBO

 
 ANWAR ADA NUMBO

TALIPON SAPO?

Unknown commented on 

"PAKATAN HARAPAN 

TAK MAHU PRU"

tarak numbo, ckp ada numbo... Dah tarak majoriti, apara punya majlix pesiden kayu, lu pegey carik balik la majoriti... Apa kasi pulang, pegi amik balik la, serupa shereton... Lu buat la, langkah mana² hotel ka, langkah mana² masjid ka, gereja ka, kuil ka... Klu takda, lu buat la langkah masuk lombong... Bodo...

ORANG RAMAI TAK MAHU DI TIPU

  ORANG RAMAI

TAK MAHU DITIPU

ToraTora commented on

 "PAKATAN HARAPAN

 TAK MAHU PRU"

rakyat tak mau PRU dan rakyat tolak politikus...rakyat nak soru, rakyat nak kerja, rakyat nak hidup selesa bukan nak kaya... PRU buat politikus jadi kaya, PRU buat politikus jadi raja... kelepet duit negara, balun duit rasuah, gadai tanah rizab melayu, rembat duit kwsp, cekau duit tabung haji, lantik kroni jadi kepala, 


kontrol tok penggawa, kontrol rumah pasung, kontrol pak imam, kontrol tok akim dan kontrol ketuanan melayu...semua jadi lembu kenyang... rakyat hidup susah... TT ada no telefon baginda queen tak... tolong telefon baginda queen datang balik... lebih baik kena tipu dgn omputih...dari hari hari kene kelepet dgn ketuanan melwyu... apa kelasBUKAN PAU TAPI TIPU

 
 BUKAN PAU

TAPI TIPU

Unknown commented on 

"KES IKAN BILIS"

Kalau nak kira setiap hari 'orang kita' pau rakyat Malaysia, tapi apa kan daya, Bossku jadi contoh terbaik sistem undang undang negara ini,.kalau ada duit boleh rayu rayu sampai diampunkan, nasib koperal gaji caput nak rayu pon tak ada arah, ini lah curi susu tepung terus ke penjara, kalau curik juta billion masih boleh pakai vellfire mohon tangguh rayu ampun kah kah kah

ATOK AJAR MENCURI

 


 ATOK AJAR

MENCURI

Unknown commented on 

"KALAU ANWAR SABAR -

 APA JADI"

Kalau lah boleh percaya atuk, kena kan anak didik sendiri, siapa lepas selepas atuk letak jawatan ? Musa hitam, ghafar baba, Anwar Ibrahim, tengku razaleigh, Abdullah badawi, najjb razak, semua anak didik atok, siapa ajar mencuri, siapa ajar merompak kalau bukan atok? Bodoh puang lah melayu nie seekor kah kah kah

PERGI ENTOT DI PHUKET - MUSTAHIL TAK PENAH BUAT

 


 

PERGI ENTOT

DI PHUKET

BUKAN TAK PERNAH

BUAT 

panglimo potaseh commented on

 "KALAU ANWAR SABAR - 

APA JADI"

Kalau Abam bersabor ..
Saipol, Rawter, Chinadol tak dapek rasa pisang Abam ..

CHINA MERAH - PUTAR DATA

 

 

DUNIA TAK TAHU

BERAPA RAMAI

MANGSA KOBID

DI CHINA MERAH

SEMUA DATA DIPUTAR

MAT SABU GUN ENG WAJIB MENULIS

 


 MAT SABU

GUAN ENG

WAJIB MENULIS

AMIN

TULIS APA JANJI

ANWAR

AMIN

BAGAIMANA

MEREKA 

KENA TIPU

AMIN


Namakan Anwar sebagai PM punca PH jatuh, kata Dr Mahathir

KEADAAN semasa tidak akan berlaku sekiranya Pakatan Harapan (PH) mencalonkan Dr Mahathir Mohamad sebagai perdana menteri selepas kerajaan jatuh pada Februari tahun lalu, kata bekas pengerusi PH itu dalam catatan di blognya.

“Yang benar-benar menjatuhkan PH ialah pemilihan Anwar untuk jadi perdana menteri semasa membuat pengakuan kepada Agong.

“Jika PH menamakan saya, segala-gala yang berlaku sekarang tidak akan berlaku,” tulisnya di blog.

Dr Mahathir mengulangi bahawa beliau tidak lagi mendapat sokongan majoriti daripada ahli Parlimen untuk menjadi perdana menteri selepas Bersatu, partinya ketika itu meninggalkan PH.

“Saya jatuh bersama dengan kejatuhan PH. Tidak munasabah saya terus jadi Perdana Menteri apabila PH tidak lagi jadi Kerajaan.

“Jika PH masih ada majoriti, ia tidak akan jatuh. PH boleh pilih ahli Dewan Rakyat lain untuk jadi perdana menteri,” katanya. 

Dr Mahathir menulis di blognya hari ini sehari selepas veteran DAP Lim Kit Siang menuduh beliau gagal mengakui dan menerima bahawa peletakan jawatannya sebagai perdana menteri adalah satu kesilapan besar.

Lim berkata Dr Mahathir masih mendapat sokongan majoriti ahli Parlimen pada waktu itu dan menyatakan peletakan itu sebagai “kesilapan besar’ yang menyebabkan kejatuhan kerajaan PH.

Sehari sebelumnya pada 3 Februari, Dr Mahathir menulis di blog bagi menjelaskan peletakan jawatanya sebagai jawapan balas terhadap dakwaan bekas Peguam Negara Tommy Thomas dalam buku yang baru diterbitkan.

Menurut Thomas, Agong ingin melantik bekas presiden PKR Dr Wan Azizah Wan Ismail sebagai perdana menteri interim.

Dr Mahathir bagaimanapun berkata dakwaan dibuat Thomas itu sebagai mengarut.

Dr Mahathir menambah bahawa ahli Parlimen PH mencadangkan nama Anwar sebagai perdana menteri kepada Agong selepas kejatuhan PH dan bukannya dirinya sendiri.

“Tetapi Anwar hanya dapat 92 pencalonan dari PH sahaja. Sabah dan Sarawak tolak Anwar. Saya dapat 62 pencalonan kerana PH tolak saya.

“Jika PH calon saya seperti yang saya berhak dapat, saya akan dapat 154 undi. Saya sanggup kembali sebagai Perdana Menteri walaupun Bersatu tolak saya,” katanya.

Dr Mahathir kemudian menceritakan semula bagaimana selepas Agong masih tidak dapat menentukan perdana menteri baharu selepas bertemu dengan 222 ahli Parlimen secara individu, pemimpin PH kemudian mengumpulkan sokongan bertulis daripada 114 ahli Parlimen untuk menyokongnya sebagai perdana menteri.

“Tetapi sebelum dapat dikemukakan kepada Yang di-Pertuan Agong, Muhyiddin sudah dipilih oleh Agong.

“Yang jelas ialah tidak mungkin Muhyiddin mempunyai majoriti kerana 114 dari wakil rakyat tidak bersama dengan beliau. Tetapi apabila dilantik sebagai Perdana Menteri beberapa penyokong kumpulan PH ditawar jadi Menteri, oleh Muhyiddin. Maka ia pun memperoleh majoriti,” katanya.

PH kehilangan kuasa persekutuan hampir setahun yang lalu selepas Muhyiddin mengeluarkan Bersatu dari gabungan yang memenangi pilihan raya pada 2018. Beberapa ahli Parlimen PKR juga keluar untuk membentuk kerajaan Perikatan Nasional dengan Bersatu, Umno dan PAS.

Sejak itu Dr Mahathir sering dikritik kerana menyebabkan keruntuhan PH selepas peletakan jawatannya yang menurutnya sesuai dengan Perlembagaan Persekutuan. – 5 Februari, 2021.

 FAKTA BAGAIMANA

MAT SABU DITIPU

ANWAR BELUM

JELAS

AMIN

APA JANJI ANWAR

PADA GUAN ENG

BELUM BOCOR

AMIN

RAMAI YG DAH

KENAL ANSWAR

TAHU MONDUS

OERANDI ANWAR 

AMIN

PUTAR SANA

PUTAR SINI

AMIN

JANJI SANA 

JANJI SINI

AMIN

HINGGA PAKATAN

HARAPAN JATUH

AMINMALIKUL TIDAK AKAN SERAH KUASA

  MALIKUL TAKKAN

SERAK KUASA

Unknown commented on

 "PAKATAN HARAPAN

 TAK MAHU PRU"

Tuduhan konon PN kerajaan tembuk atap skrg PH desperately sanggup menyontot ikut belakang ��Arymanchino commented on 

"PAKATAN HARAPAN 

TAK MAHU PRU"

PH bodoh dan tak pernah sedar.Mereka xnak PRU tp nak kuasa.Kepale otak dia.Mereka ingat Malikul akan serah kuasa tu bulat2 pd mereka sbb kepala bapak PH kata ade nombor.Ni lah jenis2 pemimpin haramjadah dan bangang yg tak blh d ajar.

HAKIKATNYA - ANWAR NAK JADI PM

  

HANYA SATU TUJUAN

ANWAR NAK JADI PM

TANPA MADEY

 MUSTAHIL BERJAYA

Unknown commented on 

"PAKATAN HARAPAN

 TAK MAHU PRU"

TT, gwa kemusykilan, sila beri pencerahan. Baru-baru ini, Pakatan sibuk merepek camna Atok mengkhianati Abam dan kerajaan PH. Tommy tulis buku. Kit Siang marah atok. Saipudin PKR salahkan atok. Buat apa tu? Atok bukan lagi perdana menteri, dia ahli pembangkang sekarang.


 Pakatan paham tak, kalau nak dapat majoriti Parlimen, Pakatan tak cukup nombor tanpa Atok, Pejuang dan Warisan. Kalau besok PRU, Pakatan akan lagi terkandas dengan 45% kerusi saja, perlu yang 6% lagi dari "Atok and friends". Atok masih ada sokongan ramai pengundi Melayu tua. Pemimpin Sabah dan Sarawak tak suka Anwar, tapi ok dengan Atok. Orang Pakatan tak pikir / tak paham ke, seteru seteru aku ialah kawan aku? Anak muda cam gwa pun paham, Pakatan otak tebal.

FAKTA SEJARAH

  FAKTA SEJARAH

AMIN

Namakan Anwar sebagai PM punca PH jatuh, kata Dr Mahathir


TAK PERLU PUTAR

AMIN

CARI PERGEDEL DAN PECAL

  CARI PERGEDEL 

DAN PECAL


Unknown commented on 

"LANUN SOROK MUKA 

TIBA DI MAHKAMAH"

Abah pi indon jumpa jokowi apa cider tt??? Pinjam rupiah atau jumpa girl friend Indonesia???


NAJIB TIPU PENEROKA FELDA

  NAJIB TIPU

PENEROKA FELDA

hamim commented on

 "NAJIB TIPU PENEROKA

 BELI SAHAM FGV"

Dulu dia kata yang tak mahu terlibat dengan FGV tu HARAMJADAH sekarang ni siapa yang haramjadah? Dia ni double haramjadah....haramjadah tu balik kat dia

EDDY WANG PAKAR CARI AYAT

  EDDY WANG

PAKAR CARI AYAT

Arymanchino commented on

 "KES IKAN BILIS"

Adohai.Kes dah berlaku 5thn.Pau pun colah gigi jo.4 ribu bagi duo.Kono penjara 3thn dan dondo 25 ribu.Kes ni kono refer pd Ustaz Hj Adi Wang.Mkin dia blh keluar fatwa supaya kes ni d gugurkan..

BETUL - PRU14 ANWAR DALAM PENJARA

 


 BETUL PRU14

ANWAR 

DALAM PENJARA

 TAPI 

SEMANGATNYA

ADA BERSAMA

YANG BAIK

 DIA TAK BIKIN

 KACAU TIAP HARI 

SEMUA SENANG

 BERGERAK TUNTAS

Unknown commented on 

"PAKATAN HARAPAN

 TAK MAHU PRU"

Pakatan Harapan, jangan merepek! Masa PRU 14, tidak ada Anwar Ibrahim. Dia masih banduan. Nak kembali mandat PRU14, sudi ke Anwar Ibrahim masuk kembali lokap Sungai Buloh. 


Ramai yang undi PH masa PRU14, kerana ada Tun Mahathir. Kalau Anwar yang menerajui PH masa tu, pasti PH kalah. PH masih ingat tak masa PRU 13? Menang undi popular, kalah nombor kerusi kerana Anwar lupa rakyat Malaysia di Sabah dan Sarawak.

BERKHALWAT HARI KE 326

 
KHALWAT KE 326


SABTU  6/2/2021
KITA MASUK KE HARI 326
BERKHALWAT

DARURAT
HARI KE 25

GAWAT BETERUSAN
PKP2 DITERUSKAN

MUHYIDIN JUMPA JOKOWI
BINCANG HAL BURMA
TAKDA PULAK 
BINCANG HAL LAUT SUNDA
DAN
CHINA MERAH

NAMPAKNYA
PERLU PENCERAHAN
AMIN

PAGI INI
GUA MASIH DI DAPUR
GUA DAH DENGAR
BURUNG HOW WOW
BERLAGU
CUKUP KUAT

MASUK KE HOKKIEN
CUKUP INDAH
MATAHARI DAH KELUAR
 PASANG TELINGA
DENGAR CENGKERIK

GUA DENGAR BELATOK
ATAS BUKIT DAN DALAM GAUNG
TUK TUK TUK

GUA PERHATIKAN TEMPUA
TAK ADA SAPA BEKERJA
PAGI INI
TAPI GUA NAMPAK
MACAM NAK BUAT 
LAGI RUMAH BARU

TAPI PAGI INI
HARI TERKUKUR
CAHAYA MATAHARI INI
MEMANGGIL KAUM TERKUKUR
DISANA SINI
SATU HOKKEIN  TERKUKUR
BERLAGU

MATA GUA
MELIHAT KUALA LUMPUR
TINGKAP DAN KACA
BERSINAR DARI PANAHAN
CAHAYA MATAHARI

HARI INI
PANAS YANG MENJANJIKAN
BIASANYA SATU MINGGU
SEBELUM RAYA CHINA
PANAS AKAN SAMPAI

KETIKA GUA MENGETIK INI
DILUAR BALKONI
DALAM HUTAN BELUKAR
TEPI BLOK
MURAI BERKICAU
AH !
INDAHNYA PAGI INI

BRO
TERSENYUMLAH
UNTUK MEMULAKAN
HARI INI
DAN BERJANJI
MEMBUAT BAIK

BRO 
KESILAPAN
YANG KITA BUAT ITU
ADALAH LAMAN
PENEMUAN

SABAR INI
KADANG KALA PAHIT
TAPI HASILNYA MANIS

SESUDAH RIBUT
AKAN DATANG
TENTERAM

LEPAS KOBID
AKAN DATANG KACAU
LEPAS ITU  KITA
WAJIB BERTINDAK

BRO
KEISTEMEWAAN
YANG PALING AGUNG
DALAM HIDUP INI
IALAH  
KITA JADI KITA SENDIRI

BRO
DENGARKAN LAGU ITU
SAM MAINKAN IANYA
SEKALI LAGI
SEMUA MEMBAWA KENANGAN

MASA DEPAN
BERMULA HARI INI
BUKAN ESOK PAGI

BRO
KALAU PELUANG
TAK DATANG MENGETUK
 PINTU BILIK  KITA
BUAT PINTU

SATU BATANG LILIN
BOLEH MEMBAKAR
RIBUAN YANG LAIN

BRO
RELAK DAN AMBIL
SECAWAN KOPI

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT

DARURAT HARI KE 25

 DARURAT

HARI KE 25