Sabtu, 6 Jun 2020

KAUM TERTINDAS BANGUN MELAWAN


KAUM TERTINDAS

BANGUN MELAWANTELINGA ANWAR SAKIT MENDENGARWOIT

CHIN TONG

SAKIT TELINGA

ANWAR DENGAR

KENYATAAN INI
 


DAP, PH masih perlukan Dr.  Mahathir


KUALA LUMPUR – DAP mengakui Pakatan Harapan (PH) masih memerlukan khidmat  Dr. Mahathir Mohamad bagi memastikan kerusi blok pembangkang yang dikatakan berjumlah 109 tidak berpecah.

 DULU ANWAR
TIPU KLIM
ADA NUMBO
SEKARANG BARU
DAP SEDAR
ENTAH ENTAH
DAH TERLAMBAT
KAH KAH KAH

KRISIS BELUM SELESAI

KERAJAAN

BERTAMBAH

LEMAH BILA

KOBID 


MENYERANG

Masih dalam fasa pemulihan, belum ada strategi keluar, kata KP Kesihatan


PUTRAJAYA akan terus memantau dan melaksanakan langkah bagi mengekang penularan Covid-19 ketika lebih banyak sektor akan dibuka pada minggu depan, kata Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua Pengarah Kesihatan itu berkata Akta Pencegahan dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 (Akta 342) akan terus dikuatkuasakan.

“Kita masih belum bersedia untuk strategi keluar. Kita masih melaksanakan Akta 342 dan ia akan digunakan untuk memantau ketika kita membuka lebih banyak sektor.

“Kita kini berada di fasa pemulihan. Pada fasa ini, amat penting menggunakan akta ini untuk pemantauan.

“Kita sudah mendapatkan khidmat polis, tentera, Rela dan pelbagai agensi untuk membantu Kementerian Kesihatan Malaysia bagi menguatkuasakan Akta 342,” katanya. – 6 Jun, 2020.


PASCA KOBID

LAGI BERAT

BERJUTA 

HILANG KERJA

APA AKAN JADI

AWAS

DANA KERAJAAN - KITA SOKONG
DANA SAMPAI

KITA SOKONG

TAPI... TAPI

NAK TANYA DARI

MANA DATNG

DUIT INI ?

DARI PIJAMAN

DARI SUKUK

JULA BON

ATAU...

DAPAT DARI QE?

JENG JENE JENG

Q.E KE ?

SAJE TANYA

JANGAN MARAH

Muhyiddin umum RM35 bilion untuk jana semula ekonomi

PERDANA MENTERI Muhyiddin Yassin mengumumkan dana RM35 bilion untuk menjana semula ekonomi yang terjejas ekoran penguatkuasaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Sebanyak RM10 bilion daripada jumlah itu merupakan suntikan fiskal langsung daripada kerajaan yang nmelibatkan 40 inisiatif, katanya dalam siaran langsung petang ini.

Skim dinamakan Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (Penjana) dengan 40 inisiatif itu dilaksana dengan tiga teras – Memperkasa rakyat, melonjak perniagaan dan merangsang ekonomi, katanya.

Katanya, ia termasuk dalam peruntukan RM9 bilion untuk memanfaatkan tiga juta pekerja, termasuk Perluasan Program Subsidi Upah dengan melanjutkannya semalam tiga bulan lagi.

Di bawah skim itu, subsidi upah RM600 sebulan diberikan kepada setiap pekerja sehingga maksimum 200 pekerja bagi setiap syarikat.

Program Insentif Pengambilan Pekerja berjumlah RM1.5 bilion pula menyediakan insentif RM800 gaji bagi penganggur bawah 40 tahun dan RM1,000 untuk penganggur berusia lebih 40 tahun dan OKU.

Golongan terpinggir seperti OKU dan ibu tunggal juga akan menerima bantuan sekali bayar sebanyak RM300 yang akan dibayar sebelum Hari Raya Aidiladha, katanya.

Beliau juga mengumumkan pengecualian cukai bagi pembelian kereta baharu dan baucar e-dompet bagi menggalakkan perbelanjaan dalam negara, yang terjejas teruk akibat usaha menangani Covid-19.

Jelasnya, dana berkenaan akan digunakan untuk menjamin pekerjaan untuk golongan muda dan pekerja yang hilang pekerjaan.

Pakej berkenaan turut meliputi geran mikro untuk perniagaan kecil dan skim untuk membolehkan mereka menggunakan teknologi bagi menjual produk dan perkhidmatan dalam talian.

Kerajaan juga tidak akan mengenakan cukai selama 15 tahun untuk pelaburan baharu dalam bidang pembuataan dan aset tetap bernilai RM500 juta ke atas, katanya.

Selain itu, kerajaan akan memberi geran kepada pengusaha taman asuhan kanak-kanak untuk memastikan pusat tersebut mematuhi SOP apabila dibuka semula.

Cukai pelancongan juga akan dikecualikan bagi tempoh 1 Julai hingga 30 Jun 2021, kata Muhyiddin.

Bagi merangsang pembelian rumah dan sektor harta tanah, kerajaan akan memperkenalkan semua Kempen Memiliki Rumah, katanya.

Ia merupakan tambahan kepada dana RM260 bilion yang diperuntukkan dalam pakej rangsangan terdahulu, Prihatin Rakyat dan Prihatin PKS Tambahan.

Katanya, langkah itu bagi menghadapi penguncupan ekonomi dan dan pengangguran yuang dijangka meningkat kepada 5.5% atau lebih 860,000 orang sepanjang 2020. – 4 Jun, 2020.


Q.E

BUKAN

QUEEN ELIZEBETH
Pelonggaran kuantitatif telah dijuluki "mencetak wang" oleh beberapa anggota media, bank pusat, dan penganalisis kewangan. ... Dengan QE, wang yang baru dibuat biasanya digunakan untuk membeli aset kewangan selain bon kerajaan

AMIN

DAP PERLUKAN MADEY


INI BERAT

AMAT BERAT

DAP, PH masih perlukan Dr. Mahathir

 
BERITA MENYUSUL 

JANJI TOK PISANG
JANJI

TOK PISANG
Adakah ada jumanji Madey dengan tok pisang, setahu aku tok pisang dalam jel semasa PRU 14 nak jumpa kat spital pun najib tak bagi boleh lambai dari jauh jer 
on 
JANGAN PUTAR 
TAK ADA DEAL
Publish | Delete | Spam
kiedentech
on 06/06/20

K

DUIT RM35 BILION
DUIT DARI

MANA ?


Muhyiddin umum RM35 bilion untuk jana semula ekonomi


BERITA MENYUSUL


BAHAYA KUEH PAU
BAHAYA

KUEH PAU
Rina tak ada kueh pau...
dia ada apam besar.... 
on 
RASA
 KUEH PAU
Publish | Delete | Spam
Jigit
at 16:22

J

ANWAR JUMPA BAGINDA QUEEN


ANWAR JUMPA

BAGINDA QUEEN

LU TAK CAYA 

LU TANYA QUEEN

Macam macam... 
memang tak boleh duduk 
diam semua ni... 
on 
ANWAR 
JUMPA AGONG
Anonymous
on 06/06/20

Mcm org sakit jiwa jer lu.
 on 
ANWAR
 JUMPA AGONG
Unknown
on 06/06/20

Mcm

NAK BERAK MINTA KEBENARAN


NAK BERAK

PUN MINTA 

KEBENARAN
Saifuddin nie hamba tebusan anwar. Anwar suruh lompat saifuddin tanya brape tinggi. Aku ingat dia nie nak berak pun mintak permission kt anwar. 
on 
TAKDA
 JEMPUTAN RASMI
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 06/06/20

M

KENAPA BELALANG TAK SAMPAINAPA BELALANG

TAK SAMPAI
Kenapa belalang itu tidak datang ke Malaysia? Sebab, ramai wakil rakyat di Malaysia berperangai seperti belalang. Lu Pikiag La Sendiri..... 
on 
BELALANG 
PULAK SAMPAI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/06/20

Ka

JANGAN JADI KAKI SAILANG

JANGAN JADI

KAKI SAILANG
Sebagai seorang muslim atau sekurang-kurangnya rakyat Malaysia yang bermoral. Kita sepatutnya menjadi seorang yang bertanggungjawab menjaga hati semua pihak bukan menjadi batu api yang mencetuskan rasa malu pada sebahagian pihak supaya, membuat tindak balas seterusny. Tanya diri apakah sumbangan kita pada negara?. 
Kalau kita tidak dapat membuat apa-apa sumbngan maka, jangan pula kita menjadi perosak keharmonian negara. Saya ilmu yang dianugerahkan oleh Alloh SWT pada kita sedangkan tidak dimanafaatkan sebaiknya. Berhenti jadi bloger yang mencari publisti murahan. 
on 
ANWAR 
JUMPA AGONG
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 06/06/20

ini la

CARA MEMBACA TUKAR TIUBCARA MEMBACA

TUKAR TIUB
SEMUA YANG DIPAPARKAN
SEMUA YANG DITULIS
SEMUA IMEJ
SEMUA GAMBAR
YANG MUNCUL DALAM TUKAR TIUB
MEMILIKI TANDA 
MEMILIKI  MAKNA

TIDAK ADA SATU PUN
YANG TERPAPAR DALAM 
TUKAR TIUB 
OMONG KOSONG

JUSTERU WAJIB INGAT
APA YANG TELAH DIBACA
APA SEDANG DIBACA
KERANA
INI MEMBAWA KEPADA
APA YANG AKAN MUNCUL
UNTUK DIBACA
AMIN

RASA KUEH PAU
KUEH PAU
NAK TAU RASA KUEH PAU
SILA TANYA YB RINA
KAH KAH KAH


KITA KE JALAN RAYA


BALING 1974Faisal Faisal Ks
17 hrs ·
TIADA BEZA

Faisal Faisal Ks's Profile Photo, Image may contain: Faisal Faisal Ks, standing, outdoor and natureApakah bezanya tahun 1974 dan 2020?


Tahun 1974 bangunan paling tinggi di kotaraya adalah UMBC. Tahun 1974 komplek beli belah terulung di kotaraya adalah Campbell Shopping Complex dan Selangor Emporeum. Tahun 2020, Campbell adalah marhein berbanding Pavillion, Suria KLCC sekitar Bukit Bintang


Tahun 1974, jalanraya tidak berselirat seperti 2020. Tahun 1974, motokar boleh dikira dengan jari. Bas awam tidak penuh bersesak sesak. Motokar Austin Cambridge yang masuk kampung meninggalkan kesan hiduan yang aroma. Kini 2020, motokar yang bertali arus menjadi punca cemar udara yang melemaskan.

Kenyataan tertera di atas adalah menisfestasi pembangunan material yang turut melanda negara sepertimana terjadi di negara lain khususnya yang punya sumber kekayaan seperti Malaysia.

Jarak masa 46 tahun antara 1974 dan 2020 bermakna satu jarak yang lebar. Begitu juga usia mereka yang lahir pada 1974. Mereka membesar dengan slogan pembangunan dan arus modernisasi serta urbanisasi.

Pada awal Disember 1974 berlaku peristiwa besar mahasiswa di menyanggah pemerintah dalam gerakan Demonstrasi Baling. Ia sanggahan berkait terus akan kelangsungan hidup rakyat di belenggu KEMISKINAN.

Beberapa minggu kemudian, di penghujung Disember, Perdana Menteri ketika itu, Tun Razak, melancarkan BUKU HIJAU. Ia seperti satu tindakan reaktif oleh pemerintah kesan demonstrasi itu.

Rancangan yang tercatit dalam Buku Hijau ini adalah menumpukan perhatian kepada penggunaan tanah yang sepenuhnya dengan tanaman jangka pendek, pekebunan cara berkelompok, rancangan ternakan, rancangan pelihara ikan air tawar, pemasaran yang baik dan projek-projek kecil yang lain.

Matlamat rancangan ini ialah untuk menambahkan pengeluaran bahan-bahan makanan supaya cukup untuk keperluan Negara serta dapat menambahkan pendapatan rakyat. (Self Sustained - SSL)
Pada ketika itu defesit impot makanan negara adalah sekitar Rm 200 juta setahun.

Berbagai ajensi di tubuhkan untuk mengendali dan mencapai matlamat guna tanah, tanaman, ternakan, perikanan, mikro farming dan sebagainya termasuk pemasaran.

Rencana FOOD SECURITY itu jelas. Penubuhan ejensi ejensi itu jelas malah ujud hingga kini dengan belanja mengurus sangat besar.

Namun Food Security Negara adalah sirna yang sayu. Demonstrasi harga barang terus berlaku samada jalanan mahupun di media sosial.

Sepanduk harga barang mahal ketika Demonstrasi Baling masih sering muncul pada hari ini. Rakyat acapkali memekik kerana kenaikan harga barang keperluan asas.

Ejensi penggerak longlai walaupun mempunyai pengarah pengarah bertaraf Jusa puluhan orang, dengan staff so long and ribuan orang.

Namun, persoalannya, mengapa hari ini defisit impot makanan mencecah RM54 biliun dan tiada petanda ia akan menurun. Mengapa rakyat majoritas hidup di bawah garis kemiskinan pada era 2020?

Kehadiran Covid19 adalah hempukan di kepala membangunkan khayalan yang lena. Bahawa, rencana buku hijau yang mulia itu tidak dihayati.

Mahu mencapai matlamat pengeluaran makanan negara yang cukup? Memenuhi keperluan negara serta dapat menambahkan pendapatan rakyat?

Untuk memenuhi hasrat yang dilancarkan 46 tahun dahulu, maka peranan jabatan dan ejensi berkaitan pengeluaran perlu dinilai dan disusun semula.

Ia perlukan keberanian, keterlibatan dan kemahuan yang tinggi. Political wills yang tinggi, political commitments yang tinggi, dan political convictions yang tinggi.

Melihat ragam dan kegilaan politik dan birokrasi hari ini "aku skeptikal"

Adios.

INI TAKTIK BAHAYA

WOW HEBAT 

PANDANGAN INI

Apo? Atok yg kecoh cari nuwar? Bongap yo Hahahaha. Bila nuwar cuba diumumkan jadik pm dibawah naungan ph.. Mahka atok akan tetap jadey piem sobab partai pas dan partai2 dr srwk dll akan beralih bagi number kat atok. Dipersilakan ph umum toksyeikh jd piem. 
Jadi lebih baik duduk diam2 jgn hrp apa2 tokpisang jadik pm. Atok ada dua jalan. Dua2 dia akan menang. Jadi.. Nak mana? Pm bwh ph atau pm bwh perpaduan. Tak caya tuhngguu. Hahaha. on 
DAHULU
 PECAH BERITA
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 05/06/20

FU

ZAMAN NAJIB
ZAMAN NAJIB

ZAMAN BERAT

BUKAN SAJE

ENTOT ZIANA

LETUPKAN

ALTANTUYA

CASH IS KING

KITA  JUGA

ADA FLOM


Kita akan kembali ke zaman Najib, kata Tun Mahathir

UTRAJAYA – Dalam sidang media hari ini, Dr Mahathir Mohamad berkali-kali menyebut nama  Najib Tun Razak sambil mendakwa kerajaan Perikatan Nasional (PN) telah menyalahguna kuasa seperti mana zaman kerajaan Barisan Nasional (BN) di bawah Najib.

Dakwaannya itu berkait rapat dengan pelantikan beberapa ahli politik dalam syarikat milik kerajaan yang mana menurut beliau amalan seumpama itu telah ‘dibersihkan’ semasa pemerintahan kerajaan Pakatan Harapan

Beliau juga mendakwa amalan tersebut sebagai cubaan merasuah dengan menawarkan jawatan kepada mereka yang mengkritik kerajaan.

Kata Dr Mahathir perbuatan tersebut merupakan penyalahgunaan kuasa oleh kerajaan Perikatan Nasional dan sudah tentu ada yang sanggup menerima jawatan setaraf menteri dengan gaji kira-kira RM18,000.

“Perkara yang sama berlaku dengan apa yang telah Najib lakukan dahulu.

“Dalam tempoh dua setengah bulan kerajaan telah menunjukkan mereka sanggup menyalahgunakan kuasa dengan memanggil orang-orang yang tidak menyokong kerajaan dan menawarkan jawatan menyamai taraf menteri.

“Mereka dilantik kerana kerajaan mahu menyogok orang-orang ini dirasuah dan tentunya ada yang kecundang,” katanya sambil menambah kerajaan sekarang akan kembali ke zaman Najib dan keadaan akan menjadi bertambah teruk.

Menurut Dr Mahathir, kerajaan Pakatan Harapan sebelum ini telah meletakkan golongan profesional dalam syarikat milik kerajaan  namun kerajaan sekarang telah menggantikan mereka dengan orang politik.


KALAU MUHYI

NAK SELAMAT

NAJIB WAJIB

KE SUNGAI BULUH

BERSAMA

BIK MAMA

KAH KAH KAH

KENAPA SEMUA INI LARIKENAPA SEMUA

INI LARI
 Uncle, lu mmg tak suka ngan abg non kah? Lu jeles kah? Bagi chance lah sama dia...lu pandai ckp, lu pandai lari...itu abg non masuk dalam sudah brp kali? Lu? 
Lu mmg licik, tapi politik lu talak org mahu dengar pongpangpongpang lu...prinsip kena tetap uncle oooiii...jgn jadi lalang. on 
SATU PLAN SAJE 
NAK JADI PM
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 05/06/20

Ka

MADEY PURA PURA
MADEY BODOH

ATAUPURA PURA BODOH

KAH KAH KAH


Saya tiada masalah dengan Anwar, kata Dr Mahathir


DR Mahathir Mohamad berkata beliau tidak mempunyai masalah dengan Presiden PKR Anwar Ibrahim.

“Setahu saya, saya tiada masalah dengan Anwar.

“Mungkin dia ada masalah dengan saya, saya tak tahu, kena tanya dia,” katanya pada sidang media di Yayasan Kepimpinan Perdana di Putrajaya petang tadi.

Dr Mahathir berkata demikian ketika ditanya pemberita mengapa Anwar tidak hadir pada mesyuarat antara bekas perdana menteri itu dengan pemimpin Pakatan Harapan (PH) lain semalam.

Pemimpin Amanah dan DAP serta Presiden Warisan Mohd Shafie Apdal bertemu Dr Mahathir bagi membincangkan masa depan PH dan Bersatu.

Bagaimanapun, gambar yang tular di media sosial menunjukkan tidak seorang pun pemimpin PKR yang hadir, mencetuskan desas-desus bahawa wujud pergeseran antara Dr Mahathir dan Anwar.

Sebelum ini, Anwar juga tidak menyertai sidang media PH, Bersatu dan Warisan yang diadakan selepas pembukaan sidang Parlimen pada 18 Mei lalu.

Ketua pembangkang itu menjelaskan beliau tidak hadir kerana ia bukan sidang media PH. – 5 Jun, 2020.       


ANWAR NAK

JADI PM

TAPI DAP

AMANAH

WARISAN 

NAK MADEY 

JADI PM

MUSTAHIL

MADEY TAKTAU

KAK BIBAH

ULU KINTA

PUN TAHU 

PEKARA INI

KAH KAH KAH

JANGAN PUTAR TAK ADA DEAL
JANGAN PUTAR

TAKDA DEAL
sapa janji dulu, apa deal dibuat sebelum PRU 14? sapa janji serah dua tahun? jangan salah Nuar, sapa mungkir janji ? sapa mudah lupa ? sapa khianati pakatan? ingatlah TT yang budiman, setiap perbuatan ada balasan, ada kira dosa pahala, bukan buah pala, engkau buat engkau tanggung, hukum alam, 

Mesyuarat Majlis Presiden PH belum putuskan tempoh peralihan kuasa

KUANTAN: Mesyuarat Majlis Presiden Pakatan Harapan (PH) belum memutuskan tempoh peralihan kuasa antara Perdana Menteri, Tun Dr Mahathir Mohamad, dan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR), Datuk Seri Anwar Ibrahim.
Atok tidak mungkin kembali lagi, rakyat meluat dah, cakap tak serupa bikin, puak puak ini kalau hulur duit, laju tukar arah, panglima Bugis hulur terus jadi bossku, yang menyalak tepi memang begitu, terus menyalak jangan layan, 
kah kah kab 
on 
ABAM ANTA MACAI
 JUMPA MUHYIDIN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/06/20

ma

KEMBALI KE ZAMAN NAJIBZAMAN NAJIB ?

Kita akan kembali ke zaman Najib, kata Tun Mahathir


BERITA MENYUSUL

JANGAN SANGKAL ANWAR JUMPA AGONG

JANGAN 

SANGKAL

ANWAR 

JUMPA AGONG
Never argue with stupid people, 
they will drag you down to their level 
and then beat you with experience - - Mark Twain
 on 
ANWAR 
JUMPA AGONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 06/06/20

s