Isnin, 21 September 2020

TERUS MENERUS HIJAU

INGATAN TERUS

MENGHIJAU

I HAVE NUMBO

 

I HAVE NUMBO

I HAVE NUMBO

I HAVE NUMBO

KAH KAH KAH

Anwar akan sekat sesiapa saja dari jadi Perdana Menteri, kata Khairuddin

KUALA LUMPUR – Kejatuhan Kerajaan Pakatan Harapan (PH) pada Februari lalu sebenarnya akibat percaturan permainan politik ‘tikam belakang’ didakwa didalangi oleh  Anwar Ibrahim sendiri.

Bekas Penyelaras Parlimen Jasin,  Khairuddin Abu Hassan mendakwa, tindakan Anwar juga menyebabkan landskap politik negara turut berubah gara-gara untuk berebut jawatan Perdana Menteri.

“Kejatuhan Kerajaan PH adalah atas gara-gara percaturan permainan politik tikam belakang oleh Anwar yang akhirnya memakan diri sendiri sehingga kerajaan yang dipilih oleh rakyat pada PRU14 tumbang!

“Perubahan senario politik pada hari ini di tanah air kita adalah disebabkan oleh salah percaturan politik jahat Anwar Ibrahim,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Khairuddin juga mempersoalkan ketaksuban anggota Keadilan yang mahukan Anwar menjadi Perdana Menteri sedangkan beliau tiada kebolehan untuk mentadbir urus negara.

“Apa istimewa sangat dengan Anwar Ibrahim? Dia bukan boleh bekerja pun! Kepakaran Anwar hanyalah bermain politik tikam belakang untuk menyekat siapa saja dari menjadi Perdana Menteri kecuali dirinya!

“Manusia berpenyakit seperti Anwar sudah tidak relevan lagi dalam dunia politik hari ini!

“Selagi Anwar berada dalam lanskap politik tanah air maka selagi itulah keadaan politik negara kita akan jadi huru-hara!” katanya.

Sementara itu, beliau menyambut baik saranan Ketua Penerangan Angkatan Muda Keadilan (AMK) Sabah, Razeef Rakimi agar PH dibubarkan selepas Setiausaha Agung DAP, Lim Guan mencalonkan Presiden Warisan, Mohd Shafie Apdal sebagai Perdana Menteri.

“PH tidak boleh diterajui oleh manusia berpenyakit seperti Anwar kerana ianya akan membawa malang kepada keseluruhan anggotanya!!

“Presiden PKR ini adalah seorang kaki kelentong semata-mata!

“Dia kelentong DAP dan Amanah kononnya mempunyai cukup sokongan ahli-ahli Parlimen bagi membentuk kerajaan baharu!!” katanya.

Sebaliknya DAP dan Amanah sepatutnya mencari kaedah baharu dengan bekerjasama dengan  Dr Mahathir Mohamad bagi membentuk kerajaan baharu.

“Lama mana lagi DAP serta Amanah hendak tunggu dan biarkan diri mereka diperbodohkan oleh manusia berpenyakit Anwar?

“Secara jujur dan ikhlas tiada sokongan majoriti yang mahukan Anwar untuk jadi Perdana Menteri! Dia hanya ‘syok sendiri’ dan terus memperbodohkan rakan-rakan lain untuk menyokong cita-cita rakusnya itu saja!” katanya.

Katanya lagi, sudah sampai untuk semua komponen PH meninggalkan Presiden PKR itu atau mereka akan terus tewas dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) akan datang.

“Sekiranya semua masih tidak sedar bahawa Anwar hanya main wayang dan syok sendiri saja; semua pihak akan terus tewas buat selamanya!

“Jangan sesiapa pun bermimpi untuk menubuhkan kerajaan baru di bawah kepimpinan ‘manusia berpenyakit’ ini!” katanya lagi. –:PENERAGAN

AMAT JELAS

AMIN


BAHASA IBRANI

 


BAHASA IBRANI

Unknown commented 

on

 "ASALKAN PAKATAN HARAPAN"

Terjemahan guan eng dalam bahasa ibrani. Pi rah nuar. Hang nak kencing aku. Sebelum hang kencing aku,baik aku kick hang dulu. Kita tolong dia,dia tokak balik tangan kita.pi gi dah. Sekian,tel aviv news melaporkan.ADA FULUS SEMUA LULUSSEMUA BOLEH


KAUTIM


KAH KAH KAH


INI SABAH BAA


ADA FULUS


SEMUA LULUS


KAH KAH KAH

PBS tidak akan tarik calon bertembung di Sabah, kata Pairin

PARTI Bersatu Sabah (PBS) tidak akan menarik calonnya yang bertembung dengan calon Perikatan Nasional (PN) atau Barisan Nasional (BN) dalam pilihan raya negeri Sabah yang sedang berjalan sekarang, kata penasihatnya Joseph Pairin Kitingan.

Pairin membuat kenyataan itu selepas Setiausaha Agung PN Hamzah Zainuddin berkata pihaknya sudah mencapai kata sepakat dengan PBS untuk mengelak pertembungan sesama mereka di 17 kerusi. 

“Tiada kemungkinan untuk keluar daripada pertandingan. Tiada kemungkinan itu sebab calon kita (sudah diterima Suruhanjaya Pilihan Raya), sudah pegang simbol (parti) kita.

“Kalau kita tidak mahu bertanding, sebelum pencalonan kita sudah lakukannya (dengan tidak menghantar calon),” katanya, seperti dipetik oleh Malaysiakini di Kiulu.

Pairin, yang juga pengasas PBS, berkata partinya tidak kisah kalau parti-parti lain tidak mahu bekerjasama dengan pihaknya.

Ketua Penerangan PBS Joniston Bangkuai sebelum ini dilapor berkata parti itu menjalin kerjasama dengan PN dan BN sebagai rakan kongsi setara dengan matlamat yang sama iaitu mengalahkan Parti Warisan Sabah dan sekutunya (Warisan Plus).

Awal hari ini, Hamzah dipetik oleh Utusan Malaysia membayangkan beberapa parti sudah bersetuju untuk menarik balik calonnya menjelang hari pengundian pada Sabtu ini, dan pengumuman mengenainya dijangka esok.

“InsyaAllah, perkara ini akan dapat diselesaikan sebelum 26 haribulan. Kalau boleh secepat mungkin, Selasa sudah selesai kita umumkan dan semua akan bersama,” katanya seperti dipetik Utusan Malaysia.

Dalam pilihan raya negeri Sabah, PN dibentuk bersama oleh Bersatu, Parti Solidariti Tanah Airku (Star) dan Parti Maju Sabah (SAPP), sementara BN terdiri daripada Umno, PBRS, dan MCA. 

PBS bersekutu dengan kedua-dua gabungan itu dan bertanding dengan logonya sendiri, yang kali terakhir dipakai dalam pilihan raya pada 1999.

Pengerusi PN Muhyiddin Yassin yang juga perdana menteri pada hari penamaan calon pada 12 September lalu mengumumkan tiga parti itu – PN, BN, dan PBS – bekerjasama dalam pilihan raya negeri ini atas nama Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Tiga parti itu bagaimanapun bertembung antara satu sama lain di 17 daripada 73 kerusi, dengan 16 daripadanya melibatkan PBS.

Satu lagi kerusi yang bertembung melibatkan PBSR dari BN dan Star yang bersama PN.

PBS yang ditubuhkan beberapa bulan sebelum pilihan raya negeri 1985 menumbangkan kerajaan Berjaya, yang juga komponen BN, yang ketika itu dipimpin oleh Harris Salleh.

Ia kemudian menang tiga lagi pilihan raya negeri – pada 1986, 1990, dan 1994, biarpun berdepan tekanan kuat daripada BN.

PBS bagaimanapun tumbang dua minggu selepas pilihan raya 1994 apabila 20 wakil rakyatnya keluar parti untuk menyertai BN atau membentuk beberapa parti lain. – 21 September, 2020.


 GADUH LAWAN


LAGI KERAS


LAGI NAIK


HARGA BAA


KAH KAH KAHBERITA KARUT ?

 

BERITA KARUT

Anwar akan sekat sesiapa saja dari jadi Perdana Menteri, kata Khairuddin


BERITA MENYUSUL

EROTIKA ISLANG

 EROTIKA ISLANG

Ketua Pengarang commented

 on 

"MELAYU ISLANG"

kenapa asik tunjuk gambar ni?

 bosan betul

KITA MAHU TEMPUR

 
TEMPUR


PBS tidak akan tarik calon bertembung di Sabah, kata Pairin


BERITA MENYUSUL

KES ANWAR LIWAT CEPAT 

APA MAKNA

BERITA INI?

AMIN

INI KES 

NAK  BEBAS

CEPAT

BUKAN

 NAK BEBAS

LIWAT

KAH KAH KAH

Anwar gagal batal saman pemula berhubung pengampunan kes liwat

Presiden PKR Anwar Ibrahim hari ini gagal membatalkan saman pemula difailkan peguam Mohd Khairul Azam Abdul Aziz berhubung pengampunan penuh yang diberikan kepada ketua pembangkang itu berkaitan sabitan dan juga hukuman penjara atas kesalahan meliwat bekas pembantu peribadinya.

Hakim Mahkamah Tinggi Akhtar Tahir juga menolak permohonan sama oleh Lembaga Pengampunan.

Ketika menolak permohonan Anwar dan Lembaga Pengampunan itu, Akhtar berkata plaintif (Mohd Khairul Azam) mempunyai locus standi dalam memulakan saman itu kerana beliau adalah ahli masyarakat umum dan berkelayakan sebagai peguam selain ada isu-isu yang boleh dibicarakan yang perlu didengar sepenuhnya.

Beliau juga berkata Yang di-Pertuan Agong menjalankan kuasa eksekutif ketika membenarkan pengampunan kepada Anwar itu.

“Sekiranya Seri Paduka menjalankan kuasa eksekutif, mana mungkin baginda tidak boleh dibicarakan, ini bukan pengampunan diraja, ini pengampunan eksekutif kerana baginda menjalankan peranan sebagai eksekutif.

“Justeru, jika baginda menjalankan kuasa eksekutif, maka ada prosedur dan undang-undang yang membenarkan anda mempersoalkan kuasa eksekutif,” kata hakim.

Akhtar berkata kes itu bukan kes mudah yang boleh ditolak begitu sahaja dan saman difailkan adalah kaedah yang tepat bagi memulakan prosiding memandangkan ada bukti  termasuk keterangan lisan mungkin perlu dikemukakan.

Menyentuh tentang kesaksamaan di sisi undang-undang, hakim berkata sekiranya ada alasan untuk mewajarkan pengampunan itu maka alasan-alasan tersebut perlu dinyatakan.

Beliau berkata ini kerana ada individu yang turut disabitkan atas kesalahan sama akan berasa berlaku ketidakadilan.

“Ini adalah isu sivil yang perlu dibuktikan berdasarkan keseimbangan kemungkinan. Saya menolak kedua-dua permohonan tanpa sebarang perintah mengenai kos,” katanya, dan menetapkan tarikh perbicaraan dari 24 hingga 26 Mac tahun depan dengan pengurusan kes pada 18 Feb tahun depan.

Peguam Mohamed Haniff Khatri Abdulla dan M Reza Hassan mewakili Mohd Khairul Azam manakala  Anwar diwakili oleh peguam J Leela, sementara Peguam Kanan Persekutuan Natra Idris mewakili Lembaga Pengampunan.

Ahli Parlimen Port Dickson itu memfailkan permohonan pada 13 Mei lalu, antara lain atas alasan Khairul Azam selaku plaintif tidak mempunyai locus standi atau kedudukan di sisi undang-undang untuk meneruskan tindakan saman tersebut, tuntutan saman plaintif remeh, mengaibkan serta suatu penyalahgunaan proses mahkamah.

Khairul Azam selaku plaintif memfailkan saman itu menerusi Tetuan Raja Riza & Associates pada 26 Feb lepas dengan menamakan Lembaga Pengampunan dan Anwar selaku defendan pertama dan kedua.

Peguam itu mendakwa pengampunan penuh yang diberikan kepada Anwar bercanggah dengan Perkara 42(4) dan (5) Perlembagaan Persekutuan berikutan kuasa pengampunan oleh Yang di-Pertuan Agong hendaklah dilaksanakan atas nasihat Lembaga Pengampunan.

Dakwanya pada ketika itu Lembaga Pengampunan belum dibentuk dengan sempurna berikutan negara baru selesai menjalankan Pilihan Raya Umum (PRU) ke-14 pada 9 Mei 2018 dan dalam proses membentuk kerajaan baharu.

Mohd Khairul Azam juga mendakwa susulan keputusan PRU itu, beberapa tindakan yang melanggar Perlembagaan Persekutuan telah diambil bagi membolehkan Anwar menerima pengampunan yang membebaskannya dari penjara.

Anwar dihukum penjara hingga lima tahun kerana meliwat pembantu peribadinya Mohd Saiful Bukhari Azlan, dan sabitan itu dikekalkan oleh Mahkamah Persekutuan pada 10 Feb 2015.


LEMBAGA

PENGAMPON 

INI SIAPA?

SAJE TANYA

PASTI  SOSOK

AMAT  BIJAK

SOSOK YG ARIF

BUKAN 

MAT PET

KAH KAH KAH


ASALKAN PAKATAN HARAPAN

 

ASALKAN


PAKATAN HARAPAN

Anonymous commented 

on 

"GUAN ENG TERAJANG ANWAR"

Dan dari temubual itu jelas LGE kata pilihan pertama adalah Ds Anwar Ibrahim.. dan tidak masalah menyokong Shafie jika dia boleh dapatkan sokongan.. dalam hal ini kita kena raikan perbezaan pandangan.. Mendapatkan mandat rakyat kembali kepada PH jauh lebih penting dari menentukan siapa layak jadi PM.. ada kepentingan lebih besar..

Samalah dengan perbezaan PN dan MN, biarpun UMNO tidak menyokong PN, geng kartel hatta Muhyidin..depa lebih pentingkan matlamat bersama iaitu jatuhkan Kerajaan PH… Cuma dalam Soal PM ini..bagi aku ia cuma permainan media.. Bukan lah kenyataan rasmi dan isu besar, Takda kaitan dengan Setiakawan atau tidak.. jadi tak perlu kalut..Kita kekal bersama PH..

YA AMPOON LEWAT LAGIKES APA NI?

Anwar gagal batal saman

 pemula berhubung 

pengampunan kes liwat

BERITA MENYUSUL


RAKYAT CHINA MULA MELAWAN

MULA MELAWAN 

DARI DALAM

GUAN ENG TERAJANG ANWAR

 


MAKIN JELAS

DAP KINI SEDAR

ANWAR TAKDA

PENYOKONG

AMIN


Anwar yakin boleh jadi PM selepas PRU15

PRESIDEN PKR Anwar Ibrahim mendakwa masih mampu mendapatkan sokongan cukup untuk menjadi perdana menteri, langsung menjawab Lim Guan Eng yang berkata DAP mungkin mengangkat Shafie Apdal sebagai calon yang layak.

“Beliau (Lim Guan Eng) beri pandangan, kita dengar pandangan, tak ada masalah. Jawapan saya, saya boleh, InsyaAllah,” kata Anwar di Api-Api hari ini.

Anwar mengulas kenyataan Lim semalam bahawa DAP akan menyokong Shafie sebagai calon perdana menteri dalam pilihan raya akan datang.

Setiausaha Agung DAP itu berkata,  tetapi menambah presiden PKR itu harus memberi jalan kepada Shafie jika mendapat lebih banyak sokongan.


DALAM POLITIK

ADA MASA

 TEPAT

SAYANG

DAP AMANAH

KINI SEDAR 

KENA TIPU

 OLEH  ANWAR

TAPI TERLAMBAT

AMIN

SEKARANG

SEKALI LAGI

ANWAR

BERATIP

I HAVE NUMBO

I HAVE NUMBO

KAH KAH KAH

PUKRAK MUKRAK

KAH KAH KAH


BAHAYA MERESAP SAMPAI

 


BAHAYA MERESAP


SAMPAI

panglimo potaseh 

commented 

on 

"BANI MELAYU WAJIB SEDIA"

Kalau di Cyprus mereka baru ngadap 5OO ekor China Merah ..mrk dah bising. Kito ado 7OO,OOO ..kito tak momokak pon ..ontok jo ..ampoong tuang kuw.

panglimo potaseh

 commented 

on 

"BAHAYA BARU - CHINA KAYA BELI KERAKYATAAN"

Kata nyonya tu ..there are many Chinese Millionaires living secretly in many secret islands in the world ..kahkahkah ..kahkahkah. Kata M.Nasir "hei kurshiani mengalir lah di kau .." ..kahkahkah ..

panglimo potaseh 

commented 

on 

"PEMBAWA KEBENARAN"

Kebenarannye ..7OO,OOO ekor China Merah yang kayaraya akan atau dah pun nonggok di Forest City. Ingat gimana Islam ngealami kiamat pertama mereka ..kahkahkah ..dgn membuka pintu kota Baghdad pada Monggol. Utamakanlah KEBENARANG.

MALAYSIA NOW

 MALAYSIA NOW

Unknown commented 

on 

"PEMBAWA KEBENARAN"

kahkahkah portal malaysianow ni nak jadi lebai pas ke? intro cerita pasal kisah nabi muhammad yg tak pernah bohong lepas tu mengaku berita depa tak pernah bohong. 

penjual agama jugak ni utk tarik pembaca! kahkahkah sakai jelebu taknak komen ke? muhammad tu yg sakai cakap karang quran dan tipu bani melayu di malaya 

kahkahkah

INI TANDA ANWAR JADI CALON TETAP

 
MUSTAHIL


TAK FAHAM


AMIN


INI ERTINYA


DAP AMANAH


DAH TERAJANG


ANWAR IBRAHIM


AMIN


AKHIRNYA


KESEDARAN


SAMPAI


AMINBeri Shafie peluang jadi PM jika Anwar tiada sokongan, kata Guan Eng

ANWAR Ibrahim atau Mohd Shafie Apdal menjadi pilihan sebagai perdana menteri sekiranya Pakatan Harapan (PH) kembali menguasai kerajaan persekutuan, kata Setiausaha Agung DAP Lim Guan Eng.

Bercakap kepada Free Malaysia Today dalam satu wawancara, bekas menteri kewangan itu bagaimanapun berkata, Anwar adalah pilihan tetapi menambah presiden PKR itu harus memberi jalan kepada Shafie jika mendapat lebih banyak sokongan.

“Kami menyokong Anwar untuk mendapat jumlah itu, tetapi jika beliau tidak mampu, kami perlu memberi Shafie peluang dan penghormatan sewajarnya kepada PM pertama dari Malaysia Timur,” katanya seperti dipetik portal berita ituSEDAR TAPI


LAMBAT


APA NAK BUAT


TAIK KAMBING


BULAT BULAT


KAH KAH KAHKU LI PUN SAKIT

KU LI PUN SAKIT

panglimo potaseh commented 

on

 "KU LI SIAP SEDIA"

Penyakit Ku Li ni sama macam penyakit Abam ..penyakit nak jadi PM. Penyakit ini nasib baik tak berjangkit dan tak ada kaitan dengan virus. Kata Bomoh ..Ku Li dan Abam ada tersentuh mende SULIT sesaorang ..

jeng jeng jeng ..

I HAVE NUMBO

 


I HAVE NUMBO

Anwar yakin boleh jadi PM selepas PRU15


BERITA MENYUSUL

MELAYU ISLANG

 
MELAYU ISLANG

Unknown commented 

on 

"UTAMAKAN KEBENARAN"

kita jaga kita sudah, selagi kiblat melayu islang, berpaksikan USD selagi itu semua punah, kah kah kah, salahkan seluruh dunia, Yahudi lah cina merah lah cina kuning lah, kena cermin diri melayu islang, kalau kawah pun dah ada ayat ayat apa lagi yang lain ? kah kah mamapooossss

DAP DAH SEDAR

 DAP SEDAR

Beri Shafie peluang jadi PM jika Anwar tiada sokongan, kata Guan EngBERITA MENYUSULANAK RAJA

 ANAK RAJA

Unknown commented 

on 

"KU LI SIAP SEDIA"

ku li bukan orang biasa, dia bangsawan terulung, pernah pegang bank Malaysia, kah kah kah tapi tak pandai huluq macam bossku, 

kah kah kah

GOYANG GOYANG

 

GOYANG GOYANG

panglimo potaseh commented 

on 

"GOYANG LAGI GOYANG"

Goyang Inul ..ada beza ke

 antara bontot pompuan

 dgn bontot jantan ..

BERKHALWAT KE 188

 
KHALWAT 188

SENIN 21/9/2020

KITA MASUK KE HARI 188

BERKHALWAT

PKPP MASIH BERJALAN
KUALA  LUMPUR REDA
TAPI SABAH
MAKIN KUAT WARISAN BERKEMPEN
MAKIN GALAK KOBID MENYERANG
KOBID INI MACAM
IKUT ARAHAN SAJE
GANGGU SHAFIE

PETANG DAN MALAM
 KELMARIN HUJAN
PAGI INI HOKKIEN CERAH SEGAR
TAPI SEJUK
KUALA LUMPUR CERAH
TANPA JEREBU MONOKSIDA

SIMPONI CENGERIK
CUKUP HEBAT
MERATA WILAYAH
SEMUA BERSUARA
KERANA MERAYAKAN BUMI BASAH

TETIBA MUNCUL KEMBALI
SUARA TOK HENG
KALI INI RAMAI
KUAK KUAK KUAK
MEREKA BERKAMPONG
DALAM LOPAK AIR
ATAS TAKONGAN MAKAM
KUAK KUAK KUAK
BILA DIHAMPIRI
TOK HENG SENYAP

BRO MENJALANI HIDUP INI
WAJIB BERANI MENERIMA
 MENERIMA KARMA
MENERIMA APA DALAM MINDA
MENERIMA EMOSI
DAN 
APA SAJA YANG DATANG

JIKA PERUBAHAN DIPAKSAKAN
MAKA KITA TAK PERLU
CUBA BERTINDAK BERLEBIHAN
ATAU RASA SEDIH HATI

KETIDAK TENTUAN
MEMANG MENYUSAHKAN
KETENTUAN JUGA
AGAK GANJIL

KITA  AKAN JADI LEBIH KECIL
JIKA  PEKARA KECIL
 BOLEH 
MEMPROBOKASI KITA

JANGAN ANGGAP
IANYA MUSTAHIL KERANA
SUSAH UNTUK DILAKUKAN
TAPI KITA MANUSIA
YANG BOLEH MELAKUKANNYA

SOSOK YANG BIJAK
TAK PERLU APA APA
TAPI DIA BOLEH 
MENGGUNAKAN APA SAJE
SOSOK YANG BEBAL
MAHU BANYAK BARANG
TAPI TAK BIJAK MENGGUNAKAN
BARANG YANG BANYAK 

SATU KATA
YANG WAJIB ADA
DALAM KEPALA KITA IALAH
TERIMA

AMAN SENTOSA
BUKAN BERMAKNA
DI WILAYAH SUNYI
TANPA KACAU
TANPA KERJA
AMAN BERERTI
KITA DALAM SEMUA ITU
TAPI
AMAN DALAM HATI

SOSOK YANG BIJAK
MEMBACA INI UNTUK
MENDAPAT MAKNA
MAT BEBAL
HANYA MEMANDANG
HURUF HURUF
AMIN

SELAMAT BERKHAWAT