Isnin, 5 Disember 2022

PUTIN ADA GENGPUTIN ADA

MEMBER DALAM

KESATUAN EROPAH

KHALAS

BUKAN. AGENDA TELO


PM arah siasat perbelanjaan RM600 bilion semasa era PN


KUALA LUMPUR – Perdana Menteri,  Anwar Ibrahim mengarahkan pihak berkuasa menyiasat dakwaan perbelanjaan mencecah hampir RM600 bilion tanpa tender yang dikatakan berlaku semasa era kerajaan Perikatan Nasional (PN).

Beliau berkata, Kementerian Kewangan telah memaklumkan tentang beberapa pelanggaran melibatkan perbelanjaan yang tinggi itu.

Anwar yang juga Menteri Kewangan menyerahkan kepada badan siasatan untuk melihat sejauh mana pelanggaran, rasuah atau penyelewengan berlaku.

“Saya telah mengarahkan untuk disemak semula sebab ia tidak dibuat secara telus, tiada proses tender yang lengkap.

“Jadi, kita perlu menyemak semula utuk memastikan kita mematuhi prosedur kewangan yang ketat untuk memastikan semuanya dilakukan dengan betul,” katanya dalam sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet di Putrajaya, hari inI.

Pada 30 November lalu, Ahli Parlimen Hulu Langat, Sany Hamzan membuat laporan polis berhubung dakwaan penyelewengan dana RM600 bilion yang dikatakan berlaku semasa pentadbiran bekas Perdana Menteri, Muhyiddin Yassin.

Bagaimanapun, Muhyiddin hari ini menafikan dakwaan tersebut dan menyatakan beliau tidak takut untuk disiasat.

Ahli Parlimen Tambun itu menegaskan bahawa pentadbirannya tidak berkompromi dalam isu tatakelola dan antirasuah serta menempelak pemimpin tertentu yang lantang menggunakan istilah kleptokrasi walhal ahli keluarga mereka turut disyaki terlibat dalam urus niaga yang besar.

Beliau turut mengingatkan mereka agar bersedia untuk bersikap telus dan disiasat sekiranya mahu isu tersebut ditangani.

“Siasatan tidak boleh dilakukan secara terpilih. Itu pendirian kami. Saya percaya pasukan Kabinet saya bersunggguh untuk memastikan kami mengikut peraturan yang ketat dan prinsip tata kelola yang baik,” jelasnya.

Anwar berkata, setakat ini Kabinet belum membincangkan tentang penubuhan suruhanjaya siasatan diraja (RCI) bagi menyiasat dakwaan perbelanjaan RM600 bilion tanpa tender itu.

“Setakat yang saya tahu dan diberi maklumat oleh pegawai-pegawai, ada beberapa pelanggaran yang agak serius terutama bila perolehan terlalu banyak.

“Jadi bila kita luluskan projek, jadi mark up itu terlalu tinggi dan dana itu sampai kepada parti-parti tertentu yang memperlihatkan keupayaan mereka berbelanja luar biasa,” katanya.

Sementara itu, beliau mengumumkan cabutan khas perjudian dikembalikan kepada kekerapan yang terdahulu iaitu lapan kali setahun mulai 1 Januari depan.

Dengan keputusan itu, Anwar membatalkan keputusan yang dibuat oleh kerajaan terdahulu awal tahun ini yang menaikkan kekerapan cabutan khas perjudian kepada 22 kali setahun.

“Begitu dengan isu perjudian ini, sebahagiannya digunakan untuk membiayai kempen pilihan raya, perlu siasat itu, parti Melayu, parti Islam tetapi dana datang dari syarikat perjudian,” jelasnya.

Pada masa yang sama, Perdana Menteri berkata, secara peribadi, beliau tidak mahu terlalu banyak menumpukan kepada perkara-perkara lama kerana mahu lebih fokus terhadap menguruskan ekonomi negara dan memberi keyakinan kepada pelabur.

“Sekarang ini nampak sambutan sangat baik. Ramai yang telah minta temu janji, syarikat-syarikat pelaburan dari India, China, Amerika Syarikat dan Eropah untuk minggu akan datang.

“Saya akan tumpu lebih banyak untuk menjana pertumbuhan ekonomi dan esok pagi saya akan ke Kementerian Kewangan,” katanya.

SOKONG

INI ROMPAKAN

LEBIH BESAR DARI

KES 1MDB

KHALAS

PASTI ZAFRUL

TAHU KERANA

DIA JAGA DUIT

AMIN

KHALAS

NAJIB TIDUR DIMANA ?


NAJIB

MALAM INI

TIDUR DIMANA?

KHALAS

DASAR HEBAT KERAJAAN BARU


Kerajaan umum mekanisme baharu kurangkan harga telur esok, kata PM

KERAJAAN akan umum mekanisme baharu bagi mengurangkan harga telur di pasaran, kata Anwar Ibrahim.

Pengumuman itu akan dibuat Menteri Pertanian dan Keterjaminan Makanan Mohamad Sabu esok, menurut perdana menteri.

“Ada beberapa langkah diambil yang diharap akan diumumkan oleh beliau (Mohamad Sabu) esok dengan harga lebih rendah kerana mengurangkan kebergantungan kepada kartel. 

“Jadi, kita harap jumlah pengedaran telur dalam pasaran cukup dan harganya akan dikurangkan,” pada sidang media pada sidang media selepas mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet di  Putrajaya hari ini.

Sidang media turut disertai Timbalan Perdana Menteri Ahmad Zahid Hamidi danFadillah Yusof, serta Ketua Setiausaha Negara Mohd Zuki Ali. 

Harga maksimum runcit telur ayam bagi gred A ditetapkan pada 45 sen sebiji; gred B (43 sen) dan gred C (41 sen) di Semenanjung Malaysia. Bagi Langkawi, Sabah, Sarawak dan Labuan, harga maksimum ayam dan telur adalah berbeza mengikut zon dan daerah. – 5 Disember, 2022. 

WOIT

INI DASAR HEBAT

INI GEOPOLITIK

PM WAJIB TERLIBAT

KAH KAH KAH

KHALAS

LEPAS CHINA HINDU JADI SASARANLEPAS CHINA

HINDU JADI

SASARAN

KHALAS

Unknown commented on
 "KENAPA DIBERHENTIKAN ?"

selepas cina dap, gua rasa lepas ni org agamawan akan guna hindu utk kempen politik mereka..gua fikir, hindu akan dituduh akan menguasai dunia selepas kamala haris US dan rishi sunak UK selepas 2 hindu ni mjd pemimpin dunia.begitu la islam dimalaysia yg mempunyai jabatan mufti jabatan agama dimana cerdik pandai menjawat makan upah didlmnya hanya mendiamkan diri..gua fikir, menteri agama wajib direformasi.

 menteri agama bukan utk agama islam sahaja malah menteri kpd pelbagai agama lain. jabatan agama wajib ada pelbagai agama lain dimalaysia, bukan agama islam sahaja.kalo menteri agama itu refer kpd islam saja, baik ditukar jd menteri agama islam saja.dan menteri agama wajib buat satu polisi menghalang kebencian agama. menteri agama bukan la buat kerja2 klise seperti jumlah kuota haji saja.mcm dr zul al bakri, naik jet ketika covid semata2 nak bincang hal kuota haji saja..menteri agama wajib diwakil juga pelbagai agama dimalaysia termasuk kepercayaan org2 asal

ZAHID BELUM DIHUKUMZahid belum dihukum mahkamah, kata Anwar

MANA-MANA pihak boleh mempertikaikan pelantikan Ahmad Zahid Hamidi sebagai timbalan perdana menteri kerana sedang dibicarakan di mahkamah, namun Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengingatkan, presiden Umno itu belum diputuskan bersalah oleh mahkamah.

Perdana menteri menjelaskan Ahmad Zahid dilantik ke dalam barisan jemaah menterinya kerana beliau juga ketua parti dan gabungan parti politik yang bersama-sama membentuk kerajaan sekarang.

“Yang pertikaikan itu siapa dan atas alasan apa? Dia (Ahmad Zahid) didakwa dan belum ada hukuman dan proses itu harus kita hormati.

“Dia juga kebetulan merupakan Presiden Umno dan Pengerusi Barisan Nasional dan dalam keadaan kerajaan perpaduan ini, saya kena kira semua faktor itu,” kata Anwar pada sidang media di Putrajaya, hari ini.

Anwar menjawab soalan wartawan yang meminta komennya terhadap pandangan beberapa pihak yang mempertikaikan pelantikan Ahmad Zahid sebagai menteri.

Sidang media diadakan untuk memaklumkan hasil mesyuarat pertama Jemaah Menteri pada sebelah pagi.

Selain timbalan perdana menteri, Ahmad Zahid juga diberi tugas sebagai menteri kemajuan desa dan wilayah. – 5 Disember, 2022.

BETUL

WAJIB SOKONG

KAH KAH KAH

ZAHID MASIH

BICARA 

KES BELUM

SELESAI

AMIN

SEMUA BOLEH

DI ATUR 

KAH KAH KAH

KITA BOLEH

INI SLOGAN PH

KHALAS

ENTOT ENTOT BUANG


ENTOT ENTOT

BUANG

KHALAS

Unknown commented on 
"ANAK KAPIR LAKNAT"

Betul betul betul Enche' TT. Ini musti kerja komunis yang tak tahan dan takde peluang nak ngentot, jadi ngentot cara haram dalam hutan atau semak, dapat anak dibuang, atau anak gembala babi atau anak kapiat haram jadah stau anak orang yang berperangai tupai atau kera, anak yang dibuat dengan menebuk masuk dari atap atau anak hasil dari masuk pintu belakang atau anak hasil dari pemberian RM300 dan bersumpah... semuanya jenis haram jadah .... kahkahkah

BAHAN MAKANAN AKAN LAGI MAHALAWAS !!!

BAHAN MAKANAN

AKAN LAGI MAHAL

KHALAS

KERAJAAN TITAHKERAJAAN TITAH

KHALAS

Unknown commented on
 "REAL POLITIK DI EJA
 DENGAN HURUF K"

bro..ini terjadi kerana PH tidak cukup majoriti mudah..kalo cukup majoriti mudah, maka PM bukan menteri kewangan..atau lu org setuju kalo BFF payung kuning jd menteri kewangan?apa pilihan yg kita ada?itu usul persendiri rafizi.rafizi wajib akur presiden.


apa pilihan yg rafizi ada?kpd yg tidak jadi menteri, gua sarankan anda semua tumpu kpd kawasan parlimen masing2 kerana kebencian agama dan kaum begitu teruk disebarkan diceruk2 kampung melalui ceramah, mimbar2 masjid.PH kurang undi dikampung kerana MP PH sibuk di parlimen maka tiada la masa banyak di kawasan parlimen masing2.org2 melayu mmg sejak dari zaman dulu lagi mahu tengok ahli2 parlimen berada di kawasan.malah mereka fikir tugas ahli parlimen bukan buat polisi di parlimen..counter balik kawasan parlimen masing2..

HIDUP DI BUMI NYATAHIDUP DI BUMI

NYATA BUKAN

DI AWANG AWANG

KHALAS

Unknown commented on 
"PENYAMUN BERKOPIAH"

pas adalah parti berasaskan agama.agama dijadikan senjata utk menewaskan musuh politik.real politiknya sama yakni kuasa utk menguasai sumber politik..pas selalu memyalahkan komunis.apa itu komunis? cer tanya pas atau budak2 tiktok?apa logo komunis. komunis mewakili buruh dan petani, sabit dan cangkul, mewakili buruh tani buka mewakili agama. komunis melayu parti berdaftar, sila tanya british.dulu disalahkan cina, kemudian disalahkan komunis. disalahakn perlembagaan british namun ketika pas memegang jawatan perlembagaan british ini tidak diubah.


malah ilmu sutut hudud juga gagal dilaksanakan kerana hukum tuhan bukan hukum dua darjat.dijual syurga dan neraka,dan masih ada yg percaya sijil syurga neraka karut marut ini. bomoh diharamkan di terengganu, tapi ramai agamawan mejual ayat2 quran sbg mgantikan bomoh.dijampi serapahkan ayat2 quran agar kerajaan perpaduan jatuh.tok bomoh dan tok agamawan ni sama2 jual hantu polong bernama islam, hadis dan quran

BERITA BAIK - RUSIA AKAN SERANGBERITA BAIK

AMIN

KASI PUKUL

HINGGA HABIS 

TAMATKAN PERANG

KHALAS

BUKAN KES PEDO


Masa terbaik adakan PRN Kedah, Kelantan, Terengganu, kata Shahidan

AHLI Parlimen Arau Shahidan Kassim mencadangkan Kedah, Kelantan dan Terengganu, mengadakan Pilihan Raya Negeri (PRN) selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) Parlimen Padang Serai dan Dewan Undangan Negeri (DUN) Tioman, selesai.

Beliau berkata ia ialah masa terbaik untuk ketiga-tiga negeri yang ditadbir Perikatan Nasional (PN) itu, mengadakan PRN susulan sokongan pengundi terhadap gabungan itu pada PRU15, 19 November lalu.

Beliau turut menaruh keyakinan sekiranya PRN dapat diadakan segera khususnya di Kedah, PN mampu mencatatkan kemenangan besar dan akan mengekalkan pentadbiran kerajaan negeri.

“Jadi selepas pilihan raya ini, saya ingat ‘askar-askar’ kami pun tak balik lagi, khemah-khemah perpaduan ummah kami ada di sini, terus dengan pilihan raya negeri saya rasa di Kedah macam di Perlis PN akan sapu bersih,” katanya dalam sidang media di Kulim hari ini.WOIT

KAH KAH KAH

WOIT

JANGAN BAWA

ANAK SEKOLAH

WAKTU KEMPEN

KAH KAH KAH

BAHAYA

KHALAS

MALAON DAP


Ramasamy terus persoal hanya satu jawatan menteri kepada kaum India

KUALA LUMPUR – Pemimpin DAP mendakwa masyarakat India kecewa dengan Kerajaan Perpaduan pimpinan  Anwar Ibrahim apabila hanya memberi satu kerusi Menteri kepada ahli Parlimen kaum tersebut.

Timbalan Pengerusi DAP Pulau Pinang, P. Ramasamy berkata, jika ahli Parlimen yang kalah boleh diberikan kedudukan dalam Kabinet sepatutnya Anwar boleh memberi pengiktirafan yang sama kepada pemimpin India yang lain.

WOIT

MALAON INI

LAGI

AMIN

DULU SIBUK

MINTA MADEY

BERHENTI

AMIN

SEKARANG NAPA

TAK SIBUK MINTA

ANWAR BERHENTI

KAH KAH KAH

INI BUKTI DAP

PARTI KAUM

AMIN

APAKAH MENTERI

INDIA DI PERLUKAN

AMIN

APAKAH MENTERI

MELAYU TAK

BOLEH BANTU INDIA

AMIN

MALAON NI

CAKAP MALAYSIAN

MALAYSIA

KAH KAH KAH

BILA INDIA 

TAK DA MALAON

JADI BISING

KHALAS

LAMBAT - TAPI AKHIRNYA SEDAR JUGA

 


KUSIMPAN RISALAH REFORMASI 

DI DALAM PETI

Semalam aku masih terdengar-dengar

Kau berkata

Kita tidak akan menggadai prinsip demi kuasaMaka, aku pun percaya


Lalu aku kumandangkan suara keyakinanku

Ke setiap penjuru tanahair tercinta ini


Ke bukit ke gunung, ke lembah, ke lurah

Ke tanah datar aku berbicara


Bahawa hidup ini hanya sekali

Maka marilah kita rakyat marhaen, 

warga bawahan rakyat jelata,

Demi keadilan kita bersama, 


aku seru

Kita bawa perubahan hakiki 

yang kita panggil reformasi


Tetapi hari ini aku dikejutkan

Dengan istilah-istilah asing sama sekali


Aku mendengar orang berkata 

tentang Machiavellian dan realpolitik


Lalu tersentaklah aku dari mimpi ngeri


Justeru, aku merayu kepada sahabatku,

Berkata luruslah di luar dan di dalam hati


Apakah benar?

Yang lurus itu dakwah,

Politik ini bengkang bengkok rupanya?


Naif sungguh aku ini

Lurus bendul selama ini


Setelah terbangun dari mimpi

Aku ambil peti kayu di tepi katil tidurku


Lalu aku lipat dan kusimpan

Segala risalah dan teks ucapanku

Yang menyeru reformasi, reformasi,

Hampir suku abad, selama ini


Kini aku malu pada diri sendiri

Aku malu untuk ucapkan kata-kata keramat itu lagi


Separuh jiwaku telah mati

Aku merasa tewas

Ketika  menang tanpa integriti seperti ini


HASSAN ABDUL KARIM

Pasir Gudang

Isnin 05 Disember 2022


TAHNIAH !

AMIN

LAMBAT... SLOO...

 TAPI

AKHIRNYA

SEDAR JUGA

KHALAS

DUNIA SEMAKIN GILA - 3000 LADANG DIPAKSA TUTUP DI BELANDADUNIA 

SEMAKIN GILA

AMIN

DI BELANDA 

3000 LADANG

DIPAKSA TUTUP

AMIN

KERANA MELAYU MAJORITI


KERANA MELAYU

MAJORITI

KHALAS

Unknown commented on 
"ANTARA KERUSI PM 
DENGAN RASUAH ?"

Yang terus bergaduh ini hanya Melayu Isle, bangsa lain senyap senyap dah, habis undi selesai, lain lain hangpa uruskan, nak timbul kah, nak tenggelam kah hangpa dipantik uruskan, tanggungjawab kami dah selesai cuma pastikan kos Barang turun, kehidupan lebih baik ekonomi naik ringgita nail lain lain peduli, asyik tikam Komen Komen puak puak sama bangsa sama agama apa macam ini wahai TT?.kenapa Melayu saja banyak masalah tak habis habis ini,.bangsa lain settle sambung kerja dah kah kah kah Cuba Komen sikit

MUHYIDIN CERET BERET - NAJIB PUN CERET BERETMUHYIDIN KENA

CERET BERET

AMIN

NAJIB PUN KENA

CERET BERET

KHALAS

Unknown commented on
 "NAJIB BERAK CAIR"

Berak pun politik

Unknown commented on 
"NAJIB BERAK CAIR"

gua pelik apasal zaman nuar ni semua nak stabil.. nak kerajaan stabil nak ekonomi stabil.. tim3 orang lain pm semua tak suka stabil .. stabil kepala hotak nik nazmi

Unknown commented on
 "NAJIB BERAK CAIR"
Pertama kali dengar untuk cirit birit adanya kaedah rawatan physio kah kah kah, pakai lah ayat cerdik sikit, nak tipu tipu bagi alasan boleh tipu, jangan ayat tipu orang boleh tangkap tipunya kah kah ayat akta penjara pun ada jugak hebat belaka, jumpa siapa supaya kapur dalam berak kurang, nak nasi quinoa ker, mungkin nasi biasa biasa tak sesuai lagi, kah kah aduh aduh senang lah jadi perompak hidup senang dalam susah pun, tengok Jho Low enjoy menjoy lagi, tak ada tak boleh tangkap lagi, kah kah tapi kepala Mat Sakau lebih besar sudah dinobatkan kah kah Mat Sembab lagi hebat mencuri masa orang duduk rumah kah kah kah pandai pandai belaka Ketuanan Melayu Kiya Amin

SENIN YANG INDAHSENIN YANG INDAH

SENIN 5/12/2022
MESYUARAT PERTAMA MENTERI
KERAJAAN BARU
HARI INI

PERTAMA KALI
GEROMBOLAN DUDUK
SEMEJA DENGAN DAP
KAH KAH KAH

INI BUKAN KERAJAAN PERPADUAN
INI KERAJAAN CAMPURAN
TAPI KIRA OK JUGA
YANG BERPADU
CHINA DAP
DENGAN KETUANAN MELAYU
KAH KAH KAH

QATAR
ENGLAND 3
SENEGAL 0

PERANCHIS 3
POLAND 1

MOROKO
RIBU RIBU RAKYAT
TURUN KE JALAN RAYA
HARGA BARANG NAIK
RASUAH MENJADI JADI

AWAS !!!
HARGA BARANG
MAKIN NAIK
EKONOMI DUNIA AKAN MERUNDUM
DALAM MASA TAK LAMA LAGI

PENG ANAL
TELAH BERI AMARAN
BILA  AKAN MELEDAK ?
JENG JENG JENG

HOKKIEN
PAGI INI INDAH CERAH
MATA  HARI DAH KELUAR
KL & KL SENTRAL CERAH

SAEKOR GAGAK
MELINTAS DENGAN SUARA SEDIH
GAK GAK GAK

TIONG & TERKUKUR
DISANA SINI
GUA RASA HARI INI AKAN PANAS
MATAHARI SEDANG BERSINAR
MUNGKIN HUJAN PETANG
AMIN

BRO
SENYUM
SENYUM
DI PAGI SENIN YANG INDAH

BRO
SEDIKIT KURANG SABAR
AKAN KACAU 
RANCANGAN BESAR

BRO
MELUPAKAN NENEK MOYANG
SAMA SEPERTI POKOK
TANPA AKAR
SUNGAI TANPA SUMBER

BRO
BERBAHAGIA DENGAN
YANG DEKAT
NANTI YANG JAUH
AKAN DATANG

BRO
KALAU BANYAK BERCAKAP
HASILNYA TAKDA APA
MACAM PANJAT POKOK
UNTUK CARI IKAN

BRO
BILA LU LIHAT
APA YANG KAMU TAK ADA
MAKA LU RASA LU
TAK MEMILIKI APA APA
DALAM HIDUP
BILA LU LIHAT APA
YANG LU ADA
MAKA LU RASA
LU MEMILIKI SEMUA DALAM HIDUP

BRO
SETIAP KERJA KERAS
TAK SEMESTINYA
MENDAPAT PENCAPAIAN
SETIAP PENCAPAIAN
WAJIB KERJA KERAS

BRO
HAL YANG BERLALU
TIDAK PERLU DISESALI
BILA INDAH NAMANYA GEMILANG
BILA BURUK NAMANYA PENGALAMAN

BRO
LU PALING PINTAR
JIKA LU TAK SIA SIAKAN
WAKTU

BRO
KALAU LU TAK AMBIL
PERHATIAN DENGAN PEKARA KECIL
LU TAK AKAN BERJAYA
MELIHAT YANG BESAR

BRO
LU MILIKI KEYAKINAN DIRI
TAPI TAK PASTI AKAN MENANG
JIKA LU TAK MILIKI 
KEYAKINAN DIRI
LU PASTI AKAN KALAH
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENYAMBUT
SENIN YANG INDAH