Isnin, 8 Jun 2020

ANAK MUDA BANGUN MELAWAN

GELOMBANG 

KANAN

DILAWAN

GARIS KIRI

BERJAYA TAHNIAH

TAHNIAH

Hanya 5 kes tempatan dari 7 kes baharu

MALAYSIA merekodkan jumlah peningatkan kes paling rendah sebanyak tujuh kes dengan lima daripadanya pesakit tempatan, kata Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua pengarah kesihatan juga berkata tiada sebarang kematian direkodkan hari ini namun terdapat peningkatan satu kes di unit rawatan rapi menjadi enam orang.

Dengan peningkatan itu juga, satu kes memerlukan alat bantuan pernafasan.

Jumlah peningkatan terendah itu diumumkan menjelang penamatan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat, yang berakhir esok.

Ia akan digantikan dengan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan yang berkuatkuasa sehingga 31 Ogos.

Dalam tempoh itu, hampir kesemua sektor ekonomi dan sosial dibenarkan beroperasi kecuali beberapa industri dan kegiatan khusus.– 8 Jun, 2020.


AWASTAK SABAR


GOPOH 

TIDAK SABAR

Abam gagal kerana IQ bukan tahap perdana menteri. Tak cerdik pikir. Bila Madey dah setuju akan serah jawatan kelak, tunggu la! Sementara tu, Abam hanya perlu tunjuk kebolehan berkhidmat kepada orang Port Dickson. 
Kalau ada hasil sebagai ahli parlimen PD, rakyat akan sokong. Madey tak akan ada alasan tak serah. Tapi Abam tak nak buat kerja, tiap hari meratip, ingat jawatan PM warisan dia. 
on 
TAK SEDAR LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/06/20

Um

PROJEK PENDATANG HARAM


TERIMA KASIH

MAT KOBID

KALAU TIDAK

SEMUA TUTUP

MATA

BUKA TANGAN

TERIMA FULUS

40 ahli sindiket seludup pendatang ditahan


POLIS Johor berjaya menahan 40 ahli kumpulan sindiket jenayah terancang yang terlibat kegiatan penyeludupan keluar masuk pendatang asing menerusi Ops Benteng sejak Khamis lepas di beberapa lokasi di negeri ini.

Ketua Polis Johor Ayob Khan Mydin Pitchay berkata operasi dilakukan Jabatan Siasatan Jenayah Johor dengan kerjasama Bahagian Pencegahan Antipemerdagangan Manusia dan Penyeludupan Migran (D3) serta Bahagian Siasatan Jenayah Terancang Risikan/Operasi/Rekod Jabatan Siasatan Jenayah Ibupejabat Polis Bukit Aman.

Beliau berkata yang ditahan terdiri daripada 20 lelaki tempatan, seorang wanita permastautin tetap dan 19 lelaki warga Indonesia berumur 22 hingga 58 tahun, dengan tiga daripadanya merupakan agen sindiket penyeludupan, ‘transporter’ (10), tekong darat (15) dan penjaga rumah transit (12).

“Turut dirampas termasuk 16 buah kereta,  sebuah van,  lapan buah bot fiber serta 114 buah telefon bimbit pelbagai jenama,” katanya kepada pemberita pada sidang media di Johor Bharu hari ini.

Beliau berkata kumpulan ini dipercayai telah bergiat aktif melakukan kegiatan mereka di sekitar pesisiran pantai timur Johor sejak tahun 2014 lalu dan menguruskan 500 hingga 600 pendatang asing sebulan dengan bayaran RM1,200 hingga RM1,400 tiap seorang.

Ayob Khan berkata kesemua yang ditangkap akan disiasat di bawah Seksyen 130V Bab VIB Jenayah Terancang Kanun Keseksaan dengan mengguna pakai Prosedur Siasatan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 Sosma. 

Katanya tangkapan berkenaan diletakkan di bawah jenayah terancang kerana kumpulan ini menggunakan enam elemen yang ‘wajib’ ada dan saling berkait rapat antaranya ketua sindiket, agen atau pengurus,  transporter, tekong darat, penjaga rumah penampungan dan juga tekong laut. 

“Kumpulan ini memfokuskan  aktiviti penyeludupan di pesisiran pantai timur Johor bermula dari Batam, Indonesia dan kemudiannya Tiram (Johor Bahru), Sungai Rengit (Pontian), Punggai (Kota Tinggi), Bandar Penawar (Kota Tinggi), Sedili (Kota Tinggi) hingga ke Tenggaroh (Mersing) yang mengambil masa kira-kira 45 minit perjalanan. 

“Menerusi tangkapan ini, menurut perisikan kita, hampir 95 peratus ahli sindiket yang berada di kawasan pesisiran pantai timur telah berjaya ditangkap dan siasatan akan terus dilakukan bagi mengesan saki baki ahli dan mungkin selepas ini kita akan fokus pada pantai barat Johor pula,” katanya. 

Dalam pada itu, beliau berkata pihaknya tidak menolak kemungkinan untuk bekerjasama dengan pihak Indonesia untuk mengesan ketua sindiket yang dipercayai berada di Batam Indonesia sebagai usaha melumpuhkan kegiatan sindiket itu. – Bernama, 8 Jun, 2020.


APAKAH AKAN

DITERUSKAN

KEMPEN INI

ATAU HANYA

NAK TUNJUK

BUAT KERJA

PADA PM BARU

KAH KAH KAH

TANYA TIGA EKOR


TANYA TIGA EKOR 
 Tuhan bagi otak, jangan tak guna! Samaada seseorang ada tak moral, bukan tengok agama, budaya atau bangsa. Kena tengok didikan orang tersebut dari masa kecil, ada tak ibubapa ajar apa yang betul atau salah. 
Nak kata soal ajaran moral, lihat dulu ahli-ahli PN; mungkir janji pengundi, bicara rasuah, belot, salahguna kuasa. Ini semua moral baik ke? Pikir sikit la, Nak bantai DAP, jangan guna agama, budaya atau bangsa. 
DAP parti politik, bukan agama atau budaya bangsa! Ahli DAP termasuk rakyat Malaysia berbagai kaum, agama dan budaya. Jangan tampar muka sendiri! 
on 
SOMBONG ANGKUH
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/06/20

999.

AMANAH DAP TINGGAL ANWAR

AMANAH DAP

TINGGAL ANWAR

Anwa kata pkr klr PH...habis semua akan meroyan...ingat anwar ada 39 mp yg setia...alang2 seluk pekasam biar sampai pangkal lengan..dh alang2... Lbh baik biar semua putih mata... 
on 
TELINGA ANWAR 
SAKIT MENDENGAR
Publish | Delete | Spam
Rakyat Malaysia
on 08/06/20


HANYA SATU KATA BANGUN LAWANHANYA SATU KATA

BANGUN LAWAN


KIT SIANG SEJA TEKAN MUHYIDDINKIT SIANG

SAJE TEKAN

DIA TAHU

KOBID INI

PENYELAMAT

KAH KAH KAHAdakah Dewan Rakyat akan bersidang Julai ini, soal Kit Siang


PERINTAH Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) yang diumumkan Perdana Menteri Muhyiddin semalam tidak boleh dijadikan alasan untuk membatalkan sidang Dewan Rakyat pada Julai, kata veteran DAP Lim Kit Siang.

Ahli Parlimen Iskandar Puteri itu berkata Muhyiddin gagal memberikan penjelasan sama ada Dewan Rakyat akan bersidang 25 hari bermula 13 Julai hingga 27 Ogos kerana PKPP berkuatkuasa dari 10 Jun hingga 31 Ogos.

Menurutnya, Muhyiddin menjawab semua isu semasa PKPP diumumkan semalam kecuali sidang Dewan Rakyat.

“Adakah PKPP akan menjadi alasan menangguhkan sidang pada Julai?” kata Lim dalam satu kenyataan hari ini.

Persidangan Dewan Rakyat bagi tahun ini diadakan pada 18 Mei tetapi hanya dihadkan untuk mendengar titah diraja oleh Yang di-Pertuan Agong tanpa melibatkan urusan lain. – 8 Jun, 2020.

DULU TEKAN

MADEY

SEKARANG TEKAN

MUHYIDIN

TEKAN PUNYA

TEKAN AKHIRNYA

ADA PRU15

TUTUP KEDAI

KAH KAH KAH

JIKA INI BERLAKU SEMUA BERESJIKA INI BERLAKU

SEMUA BERES
Tt, kalau abam undur diri agak2 ph boleh rampas semula jadi kerajaan ke? Bengolan2 lain dlm dap pkr semua tu mcmana pulak? Sapa pulak calon pm? Mat semburit dah hijrah ke seberang. on TAK SEDAR LAGI
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/06/20

Or

BERSIH RUMAH SENDIRI DULUBERSIH RUMAH

SENDIRI DULU
palestin live matter .. ni tak buat tt.. hipokrit ? ronghinya live matter .. ni takde pun buat ? matter ke ? hipokrit ? tanya je jangan marah .. matter la sangat .. :3 
on 
KAUM TERTINDAS 
BANGUN MELAWAN
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/06/20

Te

RASAKAN NIKMATNYARASA NIKMATNYA
Jadi Bang Non ni pengotorlah? Dia memang gemar jubor. Kerana jubor itu kotor jadi orang yang sangat berminat main jubor sememangnya kotor. Nak jadi PM kotor? 
on 
JANGAN 
CAKAP KOTOR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/06/20

Lo

KIT SIANG TEKAN MUHYIDIN
KIT SIANG

HANYA BERTANYA

Adakah Dewan Rakyat akan bersidang Julai ini, soal Kit Siang


BERITA MENYUSUL


NUMBO ABANG NONNUMBO

 ABANG NON
Satu soalan..da ma cai..sukan toto ngan magnum boleh buka tak 10 jun nnti..aku ada nombor baik lebih cun dari nombor abg nom...
 on 
BERITA BAIK
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/06/20

K

KAUM TERTINDAS BANGUN MELAWANKAUM TERTINDAS

BANGUN MELAWAN


TAK SEDAR LAGI
TAK SEDAR LAGI
Mungkin sudah ditakdirkan jawatan PM bukan untuk abam sehingga akhir hayatnya, abam patut sedar diri kerana berkali kali jalan terbuka tetapi abam gagal dan tidak sampai kekemuncak, 
mungkin abam kena mandi air seribu jenis bunga, sebaik baiknya abam bersara dan beri laluan kepada orang yang lebih layak.... 
on
 APA KEBOLEHAN
 ANWAR
Publish | Delete | Spam
hamim
on 07/06/20

S

SOMBONG ANGKUH
SOMBONG ANGKUH
 pemimpin dap bodoh sombong bila dapat kuasa. mereka berfikir sehala, mengikut haluan sendiri dengan pandangan dan fikiran sewaktu jadi pembangkang. bila bertukar kerajaan, mereka masih lagi pening dan asyik salahkan bangsa melayu. 

mereka lupa lihat cermin kerana mereka belajar moral tapi tak amalnya kerana agama dan budaya bangsa mereka tiada ajaran moral untuk diikuti. 
on 
DAP KINI SEDAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/06/20

Ken

DARI MANA DUIT DATANG


DARI MANA

DUIT DATANG

Selain daripada QE, cuba kira-kira, dari mana sumber-sumber yang kerajaan boleh kaut untuk bagi kat rakyat dengan jumlah macam tu? Pelik kan? GLC-GLC pun dah tak mampu.... 
Tapi dengan senang hatinya kerajaan - menderma - pada rakyat.... okay lah, untuk gerakan ekonomi... tapi dari sumber mana yea? 
on 
DANA KERAJAAN - 
KITA SOKONG
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/06/20

P

POLIS PULAK DISERANG

POLIS PULAK

DISERANG KOBID


Kluster Covid-19 baharu libatkan anggota polis

KEMENTERIAN Kesihatan menemui kluster Covid-19 baharu yang melibatkan anggota polis dari ibu pejabat polis daerah Gombak, kata Ketua Pengarah Kesihatan Dr Noor Hisham Abdullah.

“Kami mengesan kluster yang melibatkan kakitangan polis di ibu pejabat polis daerah Gombak. Ini adalah salah satu faktor mengapa kita melakukan pemeriksaan berkala di IPD dan tempat lain,” katanya pada sidang media harian di Putrajaya hari ini.

Dr Noor Hisham berkata bahawa pengesanan itu akan membolehkan kementerian bertindak dengan mengasingkan dan merawat mereka yang dijangkiti, dan mengesan kontak rapat seterusnya menguarantin mereka.

“Kami tahu bahawa virus Covid-19 ada di komuniti kami tetapi bagaimana kami dapat mencegah jangkitan. Itulah sebabnya kami menggesa rakyat Malaysia untuk mematuhi SOP.

“Yang paling penting adalah penjarakan sosial,” katanya.

Dr Noor Hisham menjelaskan kajian menunjukkan bahawa kemungkinan jangkitan dapat dikurangkan lebih dari 60% hanya dengan mematuhi penjarakan sosial.

Salah satu daripada 11 kes penularan tempatan yang dilaporkan hari ini berasal dari Gombak. Kluster tersebut dikesan melalui pemeriksaan kontak rapat dua pesakit terdahulu.

Malaysia hari ini melaporkan 19 kes positif Covid-19 baharu, menjadikan jumlah jangkitan keseluruhan meningkat kepada 8,322.

Sementara itu, 39 orang dibenarkan pulang setakat tengah hari ini.

Ini menjadikan jumlah keseluruhan kes yang pulih menjadi 6,674.

Angka kes aktif pula sebanyak 1,531, sementara lima pesakit dirawat di unit rawatan rapi (ICU). Dan tidak ada pesakit yang memerlukan alat sokongan pernafasan.

Tidak ada kematian yang dilaporkan hari ini, menjadikan angka kematian kekal 117 orang. – 7 Jun 2020.
AWAS

KAKI PUTAR BIJAK MEMUTAR


KAKI PUTAR

BIJAK MEMUTAR

Atok udah letak jwtn,PH dah bwk nama nuar gi jumpa agong tp yiddin gak yg dpt jadi PM. Punyer la nak kencing dap amanah,dah tau x ckup 112 tp nak gak bwk g jumpa agong. 
Nuar buat muka sekupang harap agong jatuh ksian tgk dia. Xkan nak minx jd pm ckup dgn buat muka sekupang minx simpati. Bodoh betoi nuar nie, tp 10x bodoh sape yg pecaya lg kt nuar. 
on 
APA KEBOLEHAN 
ANWAR
Publish | Delete | Spam
yeop_sepet
on 08/06/20

Se

BIJAK PUTAR ALAM


BIJAK 

PUTAR ALAM
Kebolehan Anwar hanya satu ... buka mulut. Meratip ke, hisap kote ke, pandai buka mulut. Yang lain tak pandai.  - I have the number -, tapi matematik kira salah! Bodoh! Budak tadika pun tahu 92 kurang daripada 112. 
on 
APA 
KEBOLEHAN ANWAR
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 07/06/20

T

SELAMAT KAYA


SELAMAT KAYA
Dulu dalam umno tun 22 tahun jadi piem. Dalam ph plk 22 bulan. Start besok jawab dia maintain beli nombor 2222.. Kene starter pom jadi la 
on 
TIDAK ADA 
PERJANJIAN
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 07/06/20

P

TAK SETUJU


TAK SETUJU
DARI KEJAHATAN
DARI PUTAR ALAM
DARI PEMBELOTAN
KITA DAPAT PENGAJARAN
Kan bgus kalo dua ekor ni
mati kena covid...
aman msia
 on
 TELINGA ANWAR 
SAKIT MENDENGAR
in response to
 Hisham... Aku dah kata...selagi ada Saka Tua dan Nuar Al Jub ni..selagi tu M'sia ni tak akan aman..., by Anonymous.
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 08/06/20

At

BERKHALWAT HARI KE 83


HARI KE 83
PAGI SENIN 8/6/2020
HARI KE  83 BERKHALWAT

PAGI INI GUA MAHU
BUAT PEMBETULAN
WILAYAH YANG GUA
PANGGIL KWANTUNG ITU
NAMA SABENARNYA IALAH
HOKKIEN CEMETERY

MALAM TADI GUA JUMPA
ANAK MUDA MELAYU 
YANG BEKERJA DI SANA
DIA MENERANGKAN 
DUDUK PEKARA
ANAK MUDA  INI
TELAH TOLONG GUA
POTONG RUMPUT DI JALAN
KELUAR MASUK
KE LE CHATEAU 

PAGI INI JAM 7.15
GUA MASUK HOKKIEN
MATAHARI DAH KELUAR
CUACA INDAH
HARI INI PASTI PANAS

TAK TAHU KENAPA
OKESTRA UNGGAS 
TAK BISING
HANYA KOKOK JANTAN
GUA TERDENAR
AMAT DEKAT
TAPI
MERBUK TERKUKUR BALAM
TERUS BERLAGU

KITA LEMAH LEMBUT
DENGAN YANG BERLEMAH LEMBUT
KITA BERBUDI BAHASA
DENGAN YANG BERBUDI BAHASA
KITA LICIK MERANCANG
DENGAN YANG LICIK
KITA TEGAS GANAS
DENGAN SAMSENG YANG JAHAT
KITA PANTAS MEMINTAS
DENGAN KAKI PUTAR
TAPI
JANGAN REBAHKAN HARGA DIRI
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT