Isnin, 20 Julai 2020

MENCARI SANISAH HURI


MENCARI

SANISAH HURIAMARAN UNTUK PENDATANG HARAM


AMARAN

UNTUK

PEDATANG HARAM

Migran beli, milik MyKad palsu boleh dikenakan Sosma


MIGRAN yang membeli atau memiliki MyKad palsu boleh dikenakan tindakan di bawah Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-langkah Khas) 2012 (Sosma) apabila kesalahan berkaitan di bawah Akta Imigresen 1959/63 dimasukkan ke dalam Sosma.

Menteri Dalam Negeri Hamzah Zainudin berkata ketika ini, migran yang melakukan kesalahan itu hanya ditahan di bawah Akta Imigresen dan dihantar pulang ke negara asal.

“Ia akan dilaksanakan dalam masa terdekat dan tidak memerlukan pindaan akta atau melalui Parlimen,” kata Hamzah dalam sidang media semasa lawatan pertamanya ke Jabatan Pendaftaran Negara (JPN), di Putrajaya hari ini.

“Di bawah Jadual Pertama Sosma diberi kuasa kepada menteri dalam negeri, akan kita lihat untuk tambah kesalahan dilakukan di bawah Akta Imigresen boleh dimasukkan dalam Sosma,” katanya lagi.

Menurutnya, seramai 35 migran yang memiliki MyKad palsu telah ditahan pada tahun ini sehingga 17 Julai lepas dalam 37 operasi yang dijalankan oleh JPN di seluruh negara.

Hamzah juga menegaskan rakyat Malaysia yang didapati terlibat dalam sindiket pemalsuan MyKad akan diambil tindakan di bawah Sosma.

Ditanya mengenai sindiket pemalsuan MyKad, beliau berkata siasatan akan dijalankan berdasarkan 12 tangkapan terbaru.

Dalam pada itu, Hamzah berkata Kementerian Dalam Negeri sedang berunding dengan beberapa syarikat berkaitan usaha membangunkan kad pengenalan (ID) digital bagi mengurangkan isu pemalsuan MyKad di masa hadapan.

“Banyak teknologi yang ada di dunia ini dan kami ingin pastikan sistem yang kami gunakan bukan hanya terbaik, tetapi boleh link dengan apa yang kami ada sekarang.

“Dari segi kegunaan, kita ada kad pengenalan secara fizikal (MyKad) dan juga secara digital, maknanya kita tengok je muka anda, kita tahu dah,” jelas Hamzah. – Bernama, 20 Julai, 2020.


WAJIB UMUM

DALAM SEMUA

BAHASA MIGRAN

AGAR MEREKA

TAHU HUKUMAN

TERBARU INI

AMIN

SATU LAGI NASEHAT UNTUK MOKHTAR ESNIK

SATU LAGI

NASEHAT UNTUK

MOKHTAR SENIK
Alfadil UsTaT Moktar Senik tumpukan lah ngajar anak2 tahfiz, supaya lebih ramai lagi yg akan MUNCUL seperti UsTaT. Maka itu dalam masa yg sama kita juga perlu carik lebey ramai lagi Bini Orang yg bertetek Nenas Sarawak. 
on 
RINTIHAN 
MOKHTAR SENIK
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 19/07/20

Pat

SOKONG ROTAN DAN PENJARA
SOKONG 

WAJIB MASUK

KE PENJARA

DAN KENA

ROTAN

Tetak anjing dengan parang, lelaki didenda RM7,000

AKIBAT menetak seekor anjing betina baka Mongrel di bahagian badannya menggunakan parang, seorang lelaki didenda RM7,000 atau penjara empat bulan oleh Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur hari ini. 

Hakim Manira Mohd Nor menjatuhkan hukuman itu terhadap Amir Abd Salim Meor Lope, 52, selaku Orang Kena Saman selepas dia mengaku bersalah dengan kejamnya mencederakan anjing berkenaan sehingga menyebabkan kesakitan yang tidak sepatutnya di belakang bengkel kereta tidak bernombor di Jalan Miri, Taman Beringin di Jinjang Utara antara 4 dan 5 Januari, 2019.

Dia didakwa mengikut Seksyen 29(1)(e) Akta Kebajikan Haiwan 2015 yang boleh dihukum mengikut Seksyen 29(1) akta sama yang memperuntukkan hukuman denda maksimum RM100,000 atau penjara sehingga tiga tahun atau kedua-duanya.

Terdahulu, peguam Chris A Chong yang mewakili OKS memaklumkan kepada mahkamah bahawa pihak pembelaan dan pendakwaan telah bersetuju dengan OKS membayar denda sebanyak RM7,000.

“Persetujuan ini dibuat melalui satu borang Akuan Rundingan (plea bargain) yang telah dipersetujui semua pihak mengikut Seksyen 172C Kanun Tatacara Jenayah,” katanya.

Pegawai Pendakwa Jabatan Perkhidmatan Veterinar (JPV) Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur Hasiah Musa mengesahkan akuan borang itu.

“Selepas mendengar hujahan kedua-dua pihak dengan mengambil kira akuan rundingan berkenaan, mahkamah menjatuhkan hukuman denda RM7,000 terhadap OKS atau penjara empat bulan jika gagal membayar denda,” kata Manira

Mengikut fakta kes, seorang wanita bersama suaminya yang memberi makanan kepada anjing jalanan di kawasan itu menjumpai tujuh bangkai anak anjing dipercayai mati diracun dalam makanan selain menjumpai seekor anjing betina mempunyai kesan luka tetakan di kaki kiri, kanan dan badannya.

Berikutan itu, sepasukan Pegawai Kebajikan Haiwan, Jabatan Perkhidmatan Veterinar, WPKL melakukan risikan dan menjumpai sebuah reban ayam milik OKS di kawasan itu dan OKS telah menceritakan kejadian di mana dia menetak beberapa anjing yang datang ke reban ayamnya menggunakan parang.

Sehubungan itu, pihak berkuasa merampas sebilah parang dan dua paket racun tikus di reban ayam berkenaan. – Bernama, 20 Julai, 2020.

ORANG MACAM

INI HANYA

MENGHABISKAN

OXYGEN DAN

MENGOTOR 

ALAM KITA

AMIN

AWAS BAHAYA CHINA MERAHPENCERAHAN

BAHAYA DARI

CHINA MERAH

AMARAN BERAT

AMARAN BERAT

Migran beli, milik MyKad palsu boleh dikenakan Sosma


BERITA MENYUSUL

SURGA DARI HINDU - AMEN DARI HEBREW


LU NAK CAKAP APA

SYURGA DARI 

HINDU

AMIN DARI 

HEBREW
Nak kata doa bukan, tapi ada amin. Bodoh punya penulis. Nak amin kat sapa. Dan lah tulis berita mengarut. Nampak sangat jahil. 
on 
DAP TIDAK LAGI 
SOKONG ANWAR
Publish | Delete | Spam
Hamdi
on 19/07/20


AMEN

The usage of amen, meaning "so be it" (as found in the early scriptures of the Bible), is a word of Biblical Hebrew origin. The word originated in the Hebrew Scriptures, as a confirmatory response; it is found in Deuteronomy as a confirmatory response made by the people


AMIN

Penggunaan amin, yang berarti "jadilah" (seperti yang terdapat dalam kitab suci awal Alkitab), adalah kata yang berasal dari bahasa Ibrani Alkitab. Kata itu berasal dari Kitab-Kitab Ibrani, sebagai tindak balas yang mengesahkan; ia dijumpai dalam Ulangan sebagai tindak balas pengesahan yang dibuat oleh masyarakat


AZALINA AKAN DITANGKAP?

AZALINA AKAN

DI TANGKAP ?
Soalan cepu emas: Adakah Menteri Agama Dr.Zulkifli akan tangkap Azalina bin Othman Said untuk ditarbiahkan bersama transgander lain.....?????? 
Atau dia akan lepas bebas kerana mereka duduk satu kapal, oleh yang demikian Azalina bin Othnan Saod adalah kejadian Allah yg patut diterima oleh semua insan... 
on 
KESILAPAN
 YANG BETUL
Publish | Delete | Spam
cikminah
at 15:19

ai s


TUJUH ARI LAGITUJUH ARI LAGI

mari kita cabar kejantanan 
siapa yg terserlah 28 nie... 
sembang integriti ka.. sembang kari... 
on 
RASUAH BANDINGAN
Anonymous
on 20/07/20

Kalu najib terlepas camne, gua yakin malikul sembab lepaskan. Kalu najib sabit,kene gugurkan sekor MP,ilang majoriti.malikul sembab xkan mau punyer 
on 
RASUAH BANDINGAN
yeop_sepet
on 20/07/20

LAGI 7 HARILAGI

TUJUH

HARI

KUASA RAJA GOPAL


KUASA 

RAJA GOPAL
Kalau keadaan semua tidak menentu guna kuasa sultan sepenuhnya untuk memilih siapa MB dan jentera pentadbiran selangor begitu juga negara
 on 
BETUL KE 
BERITA INI?
Publish | Delete | Spam
shahari
on 20/07/20

U

SAPA KENA KORBAN


SEBELUM

RAYA

KORBAN

SAPA

KENA

KORBAN

KESILAPAN YANG BETUL
INI BUKAN 

SATU KESILAPAN

INI KEBENARAN 

SAHEH LAGI AFDAL

KESILAPAN IALAH

AZALINA ANAK LELAKI

OTHMAN SAID

RASUAH BANDINGANRASUAH HANYA

17,920 RINGGIT

KENA 5 TAHUN

BANYANGKAN

NAJIB KU NAN

AZEEZ DAN ZAHID

REMBAT BERJUTA

BERAPA TAHUN

AKAN DI PENJARA

Bekas kakitangan UMT

dipenjara lima tahun, 

denda RM89,600 

kerana rasuahKUALA TERENGGANU: Seorang bekas kakitangan Universiti Malaysia Terengganu (UMT) hari ini dijatuhi hukuman penjara lima tahun dan denda RM89,600 oleh Mahkamah Sesyen di sini, selepas didapati bersalah menerima rasuah dua tahun lepas.

Hakim Jamaluddin Mat menjatuhkan hukuman itu ke atas Fazrul En Hassan, 41, selepas mendapati pihak pembelaan gagal menimbulkan keraguan munasabah.

Mahkamah turut memerintahkan tertuduh, yang merupakan bekas penolong kanan pendaftar Pusat Pengajian Sains Asas (PPSA) universiti terbabit menjalani hukuman penjara selama setahun lagi jika gagal membayar denda.

Fazrul didakwa menggunakan jawatannya untuk mendapatkan suapan daripada Syarikat Bari Bina Enterprise bagi kerja-kerja pembekalan 14 set kerusi dan meja simen berjumlah RM17,920.

Dia melakukan kesalahan itu di PPSA pada 2018 dan didakwa mengikut Seksyen 28(1)(c) Akta SPRM 2009, yang membawa hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana yang lebih tinggi.

Pendakwaan dikendalikan Timbalan Pendakwa Raya Farah Yasmin Salleh manakala tertuduh diwakili peguam Hayat Muhamad.-- BERNAMA

KITA NANTI

DAN LIHAT

APAKAH ADA

KEADILAN DALAM

KERAJAAN 

MUHYIDDIN ATAU

HANYA 

PUTAR ALAM

AMIN

SEJARAH ANWAR


SEJARAH ANWAR
Patutnye hari ini Abam dah dua purnama jadi PM ..bayangkan Abam jadi PM. Apa pun gwa masih ingat kirje terawal Abam bila dia jadik TPM ..mengharamkang Pertandingang Ratu Chantek Perempuang. Jadi gwa bayangkan jika Abam jadik PM ..mungking akang diadakang Ratu Cantik Anak Ikang. 
on 
KERAJAAN RUNTUH
 KERANA ANWAR 
TAK SABAR NAK JADI PM
Publish | Delete | Spam
panglimo potaseh
on 19/07/20

C

MOKHTAR SENIK MAIN TENGAH TENGAHMOKHTAR SENIK

MAIN

 TENGAH TENGAH
Mokhtar dah kata di akan main tepi tepi je, dia tak akan main tengah tengah atau celah celah, mantap bro tolong bagi dia bulimax 
on 
KE MANA
 MOKHTAR SENIK
 LEPAS INI ?
Publish | Delete | Spam
hamim
on 19/07/20

Alfadil U

REBUT KERUSI
JENG JENG JENG

HAL KERUSI

REBUT KERUSI 

AKAN BUKA

RUANG GADUH 

Amanah mahu bertanding di Parlimen Bandar Tun Razak


KUALA LUMPUR – Parti Amanah Negara (Amanah) berhasrat bertanding di kerusi panas Parlimen Bandar Tun Razak pada PRU15 akan datang mewakili Pakatan Harapan (PH) setelah penyandangnya kini  Kamarudin Jaafar mewakili PKR telah melompat menyokong Kerajaan Perikatan Nasional.

Ketua Amanah Amanah Bandar Tun Razak, Ir. Hayatul Kamil berkata, semua gerak kerja telah dilakukan untuk menghadapi PRU15 dan menarik penyokong terutamanya penduduk di sekitar Bandar Tun Razak melalui program-program menyantuni rakyat B40 sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan.

Beliau berkata, Amanah percaya dengan rekod semua Ahli Parlimennya yang menunjukkan prestasi baik dan berintegriti tidak melompat parti, ia boleh mendapat kepercayaan rakyat di Bandar Tun Razak untuk memberi undi yang lebih tinggi kepada PH terutama Amanah pada PRU akan datang.

Dalam pertembungan tiga penjuru pada PRU14 yang lalu, Kamaruddin menang dengan 41,126 undi, menewaskan pencabarnya, calon Barisan Nasional (BN), Adnan Seman (21,196 undi); dan calon Pas, Dr Rosni Adam (7,884 undi). – MalaysiaGazett


 TUGAS ABAM 

SELESAI SUDAH

BERJAYA

PUTAR MAT SABU

HAL KERUSI

KENA SEMBAH

MAT RAFIZI

KAH KAH KAH

LARI KELUAR PKR


LARI KELUAR PKR
org pkr selalu cakap keluar 1 masuk 10, 
klu 3000 keluar maknanye 
minggu depan 300,000 akan masuk... 
on
 LARI TINGGALKAN 
ANWAR IBRAHIM
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 19/07/20

se

KES UNTUK BANDINGAN
KES RASUH INI

KES KES RASUH

NAJIB ZAHID

KU NAN
Bekas kakitangan UMT 

dipenjara lima tahun,

denda RM89,600

kerana rasuah

MASA DEPAN YANG CERAH
MASA DEPAN

YANG CERAH
pkr anwar cerah masa depan..... 
on 
LARI TINGGALKAN 
ANWAR IBRAHIM
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 19/07/20

Meno

REBUT UNTUK BERGADUH
GADUH JANGAN

TAK GADUH

Amanah mahu bertanding di Parlimen Bandar Tun Razak


BERITA MENYUSULBUDAYA GADUH


BUDAYA GADUH
yg bergaduh pas, umno - bersatu, tapi gambar pkr pulak.. bukan hanya minda sonsang - takde telor, berniat jahat - busuk hatj jugak mat KASI ni.. 
on 
BEREBUT KERUSI
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 19/07/20

m

PISANG COMEL

PISANG COMEL
Mokhtar senik mahu kesyurga jumpa bidadari kah? Kalau kail panjang 4inch jangan lautan hendak diduga. Isyarat dihantar pimpinan politik kepada Mokhtar jelas, pandai makan pandai simpan. kahkahkah 
on 
KE MANA
 MOKHTAR SENIK
 LEPAS INI ?
Publish | Delete | Spam
Anonymous
on 19/07/20

U

BERITA DARI PITAS

BERITA DARI PITAS
Hahaha,tanyalah org Pitas pasal org itu. Dia pun baru setahun masuk PKR dan dilantik oleh geng si Kitol pegang jawatan dlm parti. 
Sebelum PRU14 dia ke hulu ke hilir berkempen nak jadi calun umno, tapi umno tak pilih sbb dia tiada pun pengaruh dlm kawasan DUN N3. Nak rebut jawatan ketua pemuda umno P165 pun tak pernah menang lawan Hj Guraman. 
on 
LARI TINGGALKAN 
ANWAR IBRAHIM
Publish | Delete | Spam
Unknown
on 20/07/20

𝕨𝕒

BERKHALWAT 125KHALWAT 125
 
SENIN 20/7/2020 
KITA BERKHALWAT MASUK
 KE HARI 125

MALAM TADI 
GUA AMAT RISAU
PANGGILAN TALIPON
DARI KAWAN
BERI TAHU ADA KLUSTER
DI BRICKFEILD

INI WILAYAH GUA
LEPAS PKPP
GUA HAMPIR TIAP MALAM
DATANG MAKAN
KE  WARUNG MELAYU
DI BELAKANG YMCA

KETIKA DI RUMAH
GUA SUSAH NAK TIDUR
NAK TENTERAM
GUA TALIPON KAWAN
SEORANG WARTAWAN
BERTANYA RESTORAN
YANG MANA?

ADUH
DI MALAYSIA INI
PEMBERITAAN TAK LENGKAP
ADA BERPULUH RESTORAN
DI BRICKFEILD
CILAKA  
YANG MANA SATU?

WARTAWAN INI JUGA RISAU
KAMI SELALU DI OLD TOWN
SELALU DI HUSEN
MALAH INI TEMPAT LEPAK GUA
INILAH  BRICKFIELD

' AKU PUN RISAU ...TAPI BUKAN DI HUSEN AKU PUN SELALU KE SANA ...
250 ORANG KLUSTER...'

'DI RESTORAN GHANDI
RESTORAN SAYUR..'

BERITA INI NYAMAN
TAPI GUA MASIH 
TAK TENANG

PAGI INI DI PINTU LIFT
TERSEREMPAK DENGAN
SEORANG LAGI WARTAWAN
YANG TIGGAL DI BLOK YANG SAMA

' GHANDI.. 450..'
ANGKA KLUSTER BERTAMBAH

GUA MASIH 
BELUM TENANG PENUH
WALAU PUN
PAGI INI KUALA LUMPUR CERAH
LANGIT BIRU MENYERLAH
MATA HARI DAH KELUAR
MENJANJIKAN PANAS
HATI GUA MASIH KE BRICKFEILD

OKESTRA UNGGAS
BERLAGU
SAYU SAYU JANTAN BERKOKOK
TERKUKUR PALING CERIA
MENYAMBUT MATAHARI

SATU KUMPULAN PIPIT
SAPERTI KAPAL  TERBANG PERANG
TERSUSUN INDAH
TIDAK TERLANGGAR 
TIDAK BERLANGGAR
 SESAMA SENDIRI

KUMPULAN PIPIT 30 BERLIGAR
MASUK PULA KUMPULAN PIPIT 15
MENJADI KUMPULAN PIPIT 45
KUMPULAN BESAR INI TERBANG
KEMUDIAN PECAH DUA
MEREAK BERPISAH
DENGAN INDAH 
KE KIRI KE KANAN
ADUH!
INDAHYA DUNIA SANG PIPIT

KESUSAHAN 
AKAN JADI INDAH MENARIK
JIKA KITA TERIMA KECELAKAAN ITU DENGAN KEGUMBIRAN 
BUKAN DENGAN PERASAAN 
YANG TAH HARUAN
TAPI  DENGAN MINDA
 YANG GAGAH

KITA INI AMAT KEDEKUT
DALAM HAL BARANG MILIK KITA
TAPI
KITA LANGSUNG TAK KEDEKUT  MEMBAZIRKAN MASA
WALHAL MASA
YANG WAJIB 
KITA KEDEKUTKAN

JALAN HIDUP YANG TEPAT
ADALAH KITA HIDUP NATURAL 
BERSAMA ALAM
MENGHORMATI ALAM
 BUKAN MENUNDUKKAN ALAM
AMIN

SELAMAT BERKHALWAT
MEMINGAT