Selasa, 12 April 2022

APA TERNAJDI DENGAN SABRI DI DUBAI ?

 


APA TERJADI 

DENGAN SABRI

DI DUBAI ?

AMIN

SAJE TANYA 

JANGAN MARAH

KHALAS

TANDA BAIK UNTUK SABRI 114

 


Zahid beri keterangan bela diri 47 kes di mahkamah esok

PRESIDEN Umno Ahmad Zahid Hamidi akan memberi keterangan membela diri esok terhadap 47 pertuduhan jenayah pecah amanah, rasuah dan pengubahan wang haram yang terkait dengan dana Yayasan Akalbudi, lapor Bernama.

Peguamnya Hamidi Mohd Noh yang dihubungi Bernama berkata Ahmad Zahid adalah saksi pembelaan pertama dalam perbicaraan peringkat bela diri yang bermula esok.

Kes akan dibicarakan 9 pagi di hadapan Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah.

Mahkamah sebelum ini menetapkan 39 hari untuk pembelaan antara 13 April hingga 10 November.

Ahmad Zahid memilih untuk memberi keterangan bersumpah di kandang saksi, yang akan memberi peluang kepada pihak pendakwaan menyoal balas beliau.

Pada 24 Januari lalu, Hakim Sequerah memerintah Ahmad Zahid membela diri atas 12 pertuduhan jenayah pecah amanah, lapan kes rasuah dan 27 kes cuci duit melibatkan puluhan juta dana milik Yayasan Akalbudi.

Beliau memutuskan pihak pendakwaan berjaya membuktikan ada kes prima facie terhadap bekas timbalan perdana menteri selepas mahkamah menilai secara maksimum bukti yang dikemukakan pendakwaan.

Mahkamah memutuskan demikian selepas mendengar keterangan 99 saksi ketika pihak pendakwaan menutup kes pada 19 Mac 2020.

Ahmad Zahid dibicarakan bermula 18 November 2019.

Dalam pertuduhan pecah amanah, Zahid didakwa menggunakan duit Yayasan Akalbudi untuk membayar hutang kad kredit milik persendirian, polisi insurans kenderaan dan lesen motor persendirian, kiriman wang kepada sebuah firma guaman dan sumbangan kepada persatuan bola sepak Polis Diraja Malaysia (PDRM).

Pertuduhan rasuah pula melibatkan dakwaan menerima suapan daripada tiga syarikat semasa beliau jadi menteri dalam negeri untuk membantu mereka mendapatkan kontrak MyEG.

Kes pengubahan wang haram pula melibatkan wang daripada aktiviti haram antara 29 Mac 2016 dan 11 April 2018.

Zahid dibela barisan peguam diketuai Hisyam Teh Poh Teik sementara pasukan pendakwaan diketuai Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran.

Perbicaraan sebelum ini terganggu beberapa kali susulan sekatan Covid-19 dan masalah kesihatan Zahid.

Selain 47 pertuduhan yang diperintah untuk bela diri hari ini, Zahid juga berdepan 40 lagi pertuduhan jenayah rasuah melibatkan wang berpuluh-puluh juta ringgit. – 12 April, 2022.BERITA INI

BERI TANDA

SABRI 114

AKAN SELAMAT

AMIN

SEKARANG 

SABRI 114

BOLEH TIDUR

NYENYAK

AMIN

DULU MANDI

TAK BASAH

ENTOT TAK KERAS

KAH KAH KAH

SEKARANG

SEMUA BERES

KHALAS

TUAN IBRAHIM TUAN MAT

 


PERJUANGAN

AKHIR

MELANTIK
 TUAN IBRAHIM TUAN MAT
SEBAGI MENTERI ALAM SEKITAR
SAMA MACAM MELANTIK
VINCENT TAN
SEBAGAI
IMAM BESAR
MASJID NEGARA
KHALAS

PEMIMPIN JUJUR CAKAP BENAR

 


Pakatan hilang sokongan dalam PRN Johor, kata Loke

TERDAPAT penurunan ketara dalam peratusan sokongan terhadap Pakatan Harapan dalam Pilihan Raya Negeri (PRN) Johor baru-baru ini, kata Setiausaha Agung DAP Loke Siew Fook.

Beliau berkata walaupun peratusan keluar mengundi rendah DAP berjaya mengekalkan 10 kerusi DUN.

Berdasarkan itu ahli Parlimen Seremban itu berkata parti perlu meningkatkan persiapan dan bersedia untuk pilihan raya umum menjelang Ogos.

“Berdasarkan kepada pola pengundian di Johor, Pemukiman hari ini akan membincang dan menetapkan pelan tindakan yang khusus untuk 4 bulan yang akan datang. 

“Kami menetapkan sasaran bahawa seluruh jentera pilihanraya DAP mesti bersiapsiaga menjelang bulan Ogos 2022,” katanya menerusi satu kenyataan di Facebook. 

Loke berkata analisis mengenai corak pengundian dibentangkan pada pemukiman Jawatankuasa Eksekutif Pusat (CEC) DAP untuk memahami kesannya terhadap PRU15.

Semasa PRN Johor pada 12 Mac Barisan Nasional (BN) memperoleh 40 daripada 56 kerusi untuk menubuhkan kerajaan negeri.

Pakatan Harapan dan PKR memenangi 13 kerusi manakala Perikatan Nasional memenangi tiga kerusi.

Mengenai rang undang-undang anti lompat parti Loke berkata kepimpinan DAP sedia maklum bahawa antara syarat utama sebelum PRU diadakan ialah penggubalan undang-undang bagi memulihkan keyakinan pengundi terhadap sistem pilihan raya.

“Seluruh parti akan memberi sokongan padu kepada Saudara Gobind Singh untuk mewakili pendirian DAP dalam Jawatankuasa Pilihan Khas yang ditubuhkan oleh Parlimen semalam untuk memastikan agenda untuk meluluskan RUU Akta Lompat Parti sebelum akhir bulan Mei. 

“Objektif utama Pemukiman hari ini ialah untuk mencetus semula harapan dan keyakinan kepada semua pemimpin DAP untuk memimpin ahli-ahli akar umbi kita untuk berjuang habis-habisan dan memenangi sokongan rakyat dalam PRU15,” katanya.

Semalam kerajaan memutuskan untuk menangguhkan pindaan Perkara 10 (3a) Perlembagaan Persekutuan dan merujuk pindaan dan penggubalan undang-undang anti lompat parti kepada Jawatankuasa Pilihan Khas susulan mesyuarat antara Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dan pemimpin Pakatan Harapan.

Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Wan Junaidi Tuanku Jaafar berkata perdana menteri dan PH bersetuju menyemak serta memperhalusi tafsiran (undang-undang) sekatan ke atas lompat parti (dan mengkaji pemansuhan) Perkara 48(6) dan undang-undang lain yang berkaitan.

“Mereka juga memutuskan bahawa Jawatankuasa Pilihan Khas akan memutuskan pindaan Perlembagaan dan penggubalan rang undang-undang anti lompat parti yang baharu,” katanya. – 12 April, 2022.

 SUARA PEMIMPIN

JUJUR

AMIN

CARI SEBAB

KENAPA HILANG

PENGARUH

AMIN

SALAH SATU

SEBAB PAKATAN

HILANG SOKONGAN

KERANA

ANWAR IBRAHIM

SELALU KLIM

I GOT DE NUMBO

KAH KAH KAH

HENTIKAN KEJE

NAK JADI PM INI

KAH KAH KAH 

TUMPUKAN 

MEMBINA

UNITED FRONT

BARU YG

KUKUH & LUAS

KHALAS

HUKUM GANTUNG UNTUK RASUAH

 JADIKAN

HUKUM GANTUNG

UNTUK PEMBERI

PENERIMA

RASUAH

AMIN

Unknown commented on 

"RAYA BANGLA

 DI BRICKFIELD"

Terlalu ramai gantung kepada Indon Bangla India Pakistan Myanmar sampai orang tempatan sudah diketepikan, ini lah kemajuan ini kah pembangunan yang dibawa kemerdekaan, tak apa semua akan diselesaikan kerana yang penting orang KITA nak kuasa, nak rasuah, nak curik, nak songlap, nak terus berkuasa asal apa pun, siapa kisah, Melayu tak kisah, Melayu senang kalau ada Bossku, biar tanah pasir Laut Pulau semua jual asal dapat untung sedikit bantuan masuk, tak payah kerja tak payah peluh, tunggu duit masuk akaun, nak Raya tunggu bantuan ayam pulut beras daging semua akan sampai, semua akan diberikan percuma tanpa setitik usaha peluh amin, betapa syukur nikmat dunia kalau dapat semua free biar putih tulang jangan putih mata kah kah kah

SAMBA - MENGEPONG KOTA LONDON

 PERLAWANAN

AKHIR

SAMBA MENGEPONG

KOTA LONDON

KHALAS

BERBUKA HARI. KE 10

 


PUASA KE 10HARI INI
SEPERTI TELAH DIJANJIKAN
CUACA MOLEK REDUP SANTAI
PANAS TAK PANAS
REDUP NYAMAN

HENDAKNYA
LUMAYANLAH
PERNIAGAAN
 DI BAZAR RAMADAN

PUASA KE 10 INI
GUA RASA AMAT LETIH
DUA KALU DUA TIDUR
REHAT
NASIB BAIK MATAHARI
TAK PANAS TERIK

PETANG INI
GUA BUAT SOTONG
DAN BAYAM
SOTONG GUA DAH 2 MINGGU
DALAM  FREEZER
MASAKAN INI SENANG SAJE
CELOR SOTONG
CELOR BAYAM
CAMPURKAN

GUA IKUT ARAHAN
BOMOH YOUTUBE
MENERANGKAN
BAYAM MAKANAN
TERBAIK DALAM DUNIA
SEMENJAK DENGAR NASEHAT BOMOH
BAYAM SENTIASA
GUA BELI

BUAH MANGGA WATERLILI GUA
DAH RANUM
CAMPUR SADIKIT DENGAN
BUAH PAPAYA
PAPAYA JUGA MENGIKUT
KATA BOMOH YOUTUBE
BUAH TERBAIK
JUGA BOMOH NASEHAT
MAKAN BIJI BIJI SEKALI
SEMENJAK DENGAR NASEHAT ITU
GUA SENTIASA BELI PAPAYA
DAN MAKAN BIJI PAPAYA

GUA DAH TAK MINUM KOPI
GUA MINUM AIR HALIA
CAMPUR SADIKIT TEH
DAN MADU
INI MADU ARAB
GUA BELI DI KEDAI
BAHAN TIMUR TENGAH 
DI PASAR CHOW KIT
AMIN

SELAMAT BERBUKA

KONSPIRASI CURI DUIT

 


AWAS !

GAMIN DAH

ABIH DUIT

AMIN

SEBELUM CETAK

DUIT GAMIN AKAN

JADIKAN SAMAN

INDUSTRI NEGARA

KHALAS


panglimo potaseh commented on 

"TOKAN DADAH

 TAK KAYA LAGI ?"

Kahkahkah ..tokan dadah lom konyang yo. Sekarang mereko cubo lak rompak guno topeng ..ehhhh ..maksud gwa topeng kovid musti kono chop SIRIM, kok tak chop ..dondo 100,000 hinggit ..kahkahkah kiri kanan tombolok ponoh. Nak tanyo ..Pengarah SIRIM ado persen tak ..jgn marah, tanyo jo ..kahkahkah

TUA MUDA TURUN KE JALAN RAYA

 

PERLAWANAN

AKHIR

AMIN

TUA MUDA TURUN

KE JALAN RAYA

KHALAS

API NERAKA LEPAS MATI

 


API NERAKA

LEPAS MATI

AMIN

AUDI BURIT KETAT

SEKARANG INI

KHALAS

panglimo potaseh commented on 

"YEOP JANGAN MARAH 

- SUSUN DAN LAWAN"

Betul tu Yeop Sepet ..betul tu TT. Kojo gomen gaji dah lah totap, lagi mau lantak rasuah ..tak takot api norako ko ..Datok Haji Lebai Doctor TaT Fadilah dah kayo rayo bagi motavasi kek org gomen, tapi rasuah makin monjadi ..puki mak botol ..somuo tu duit rakyat.


 Ha ..skrg ni pencen dah makin byk ..graduati ratus ribu pon dapek, somuo tu duit chokai rakyat. Tu sobab den dah lamo tak bayar chokai ..kita bayar chokai org lain yang konyang ..cilako boto ..

BERI PENCERHAN LAGI

 
BERI 

PENCERAHAN

LAGI

KHALAS

Unknown commented on

 "YEOP JANGAN MARAH -

 SUSUN DAN LAWAN"

Dalam islam pun ada kasta la.... Hingat semua boleh cium batu hitam? Ingat semua boleh masuk dalam kaabah? Dalam masjid semayang pakai saf... Saf pertama pahala banyak tak sama saf belakang... 


Belah kanan lebih pahala dari kiri.... VIP, VVIP,VVVIP.....semua dalam islam tu bukan hindu.... Yang brahak B40 duduk saf belakang sekali sebab baju lusuh... Minyak Atar pun tak mampu beli.... Tak caya tanya ajk masjid....

SLOGAN PRU 15

 

SLOGAN PRU15:

TAK BANYAK

SOAL BICARA

MENANG 

PILIHAN RAYA

NAJIB MASUK

 PENJARA

KHALAS

Yeop sepet commented on

 "LEPAS MATI LAIN CERITA - RAKYAT NAK LIHAT NAJIB MASUK JIL SEKARANG"

Undang2 Msia nie baguih tp penguatkuasa yg Tak baguih. Najib curik bilion2, pegawai2 polis sprm Salam cium tangan najib lg,kene gari jauh skali. Org biasa kantoi ayor ketum sebotol je Beria gari usung ke mahkamah. Gampang sungguh, salahnya org melayu.deme duk bising double standard golongan kayangan,tp bila ada peluang nak treban depa kt pru Kome lak xnak kluor ngundi. So TT,apa ayat power lu nak pujuk org melayu kluor ngundi??


SAPA PUNA KERJA ?

 SAPA PUNYA KERJA?

AMIN

WARGA SWEDEN?

WARGA TURKI ?

BANGLA? JEPUN?

ATAU

CHINA MERAH?

AMIN

KAMBOJA DAH

JADI PROVINSI

CHINA MERAH

KHALAS

TOKAN DADAH TAK KAYA LAGI ?

 


Tiada data sokong keperluan dos penggalak kedua, kata pakar

TIDAK ada data mencukupi untuk menyokong keperluan dos penggalak Covid-19 kedua walaupun dengan kemunculan sub varian Omicron XE, kata pakar kesihatan.

Walaupun Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) berkata Omicron XE adalah 10% lebih mudah berjangkit, mereka berkata tidak ada data mencukupi berkenaan kesan sampingan berpunca daripada virus itu.

Berdasarkan kepada pengalaman Israel, di mana dos keempat vaksin diberikan, mereka berkata ia menunjukkan data tambahan itu memberikan kesan sedikit, hampir tiada kesan langsung.

Jika ada keperluan untuk vaksinasi selanjutnya, syarikat farmaseutikal akan perlu tampil dengan vaksin baharu bagi melawan varian baharu, kata mereka.

Pensyarah Jabatan Perubatan Sosial dan Pencegahan Universiti Malaya Prof Dr Moy Foong Ming berkata data tidak cukup untuk menyokong keperluan suntikan dos penggalak kedua.

“Walaupun kita tahu Omicron XE adalah 10% lebih mudah berjangkit berbanding varian Omicron semasa, kita tidak pasti adakah Omicron XE membawa gejala lebih teruk atau adakah vaksin tidak berkesan melawannya.

“Kita perlu lebih banyak bukti dan data yang menunjukkan dos penggalak kedua diperlukan atau dos penggalak pertama tidak cukup untuk melawannya.

“Ini perlu dipertimbangkan menerusi pemantauan data berterusan dari Barat selain negara kita sendiri. Pada masa ini, dos suntikan penggalak kedua mungkin belum diperlukan,” katanya.

Ahli epidemiologi dari Universiti Putra Malaysia Dr Malina Othman senada dengan pendapat itu, berkata tidak ada keperluan untuk dos keempat diberikan kerana langkah kesihatan sedia ada sudah mencukupi.

“Data diperlukan untuk menjustifikasi sama ada kita perlu suntikan keempat atau tidak, di mana tidak ada petunjuk pada masa ini,” katanya kepada The Malaysian Insight.

Varian Omicron XE kali pertama dikesan di UK pada 19 Januari. Ia mutasi daripada Omicron BA.1 dan BA.2.

Walaupun Omicron XE belum ditemui di Malaysia, pakar kesihatan berkata tunggu masa saja sebelum ia tiba di negara ini. Terutama pada masa ini sempadan negara sudah dibuka.

Kajian klinikal dari Israel, antara negara terawal memberikan dos keempat, menunjukkan vaksin itu mengembalikan antibody ke paras pemerhatian selepas dos ketiga, tetapi hanya memberikan rangsangan sederhana dalam melindungi diri terhadap jangkitan.

Di Amerika Syarikat, Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit Berjangkit mengesyorkan dos keempat bagi individu berusia 50 tahun dan individu lebih muda yang lemah imunisasi. – 12 April, 2022.

WOIT

BERAPA KALI

LAGI NAK

KENA CUCUK

KAH KAH KAH

TOKAN DADAH

MASIH PERLU

DUIT

KAH KAH KAH

TOKAN NAK

KUMPUL DUIT

UNTUK BELANJA

NAK DAPAT

KUASA DALAM 

PARTI

KAH KAH KAH

KAYA DAH KAYA

TAPI MASIH

BELUM CUKUP

AMIN


ADA UDANG DISEBALIK YB ?

 Roger Ng perlu dibawa pulang dan didakwa di Malaysia serta merta, kata ahli Parlimen

PEGUAM Negara Idrus Harun perlu memohon penghantaran pulang segera Roger Ng untuk berdepan pendakwaan di Malaysia kerana penglibatannya dalam skandal 1MDB, kata Lim Lip Eng hari ini.

Ng, rakyat Malaysia yang bersubahat dalam skandal itu yang dinamakan dalam perbicaraan di mahkamah di New York sepatutnya juga didakwa di negara ini, tambahnya lagi.

Ahli Parlimen Kepong itu mengulas kenyataan Idrus semalam yang Malaysia akan menunggu selepas Ng menamatkan proses rayuan di mahkamah AS sebelum memutuskan langkah selanjutnya.

“Idrus perlu serta merta memohon penghantar pulang Ng dan arahan juga perlu diberikan untuk mendakwa rakan senegara yang bersubahat dengan Ng yang dinamakan semasa perbicaraannya di AS.

“Malah sepatutnya, Pejabat Peguam Negara sudahpun memulakan dan menyiapkan siasatan ke atas semua individu ini,” kata Lim dalam satu kenyataan.

Lim berkata dengan membenarkan Ng menamatkan semua proses rayuannya, Idrus mungkin memberi tanggapan yang kedudukan undang-undang Malaysia lebih rendah berbanding undang-undang AS.

“Pihak berkuasa kita sepatutnya sudah meneruskan prosiding perundangan ke atas Ng.

“Perbicaraan Roger Ng tidak boleh dan tidak patut ditangguhkan lagi.”

Pada Jumaat, Ng, bekas jurubank Goldman Sachs disabitkan bersalah oleh juri AS atas semua tiga pertuduhan rasuah berkaitan dengan 1MDB dalam perbicaraan yang berjalan hampir dua bulan. Dia didakwa di AS pada 2019.

Dia disabitkan bersalah atas dua pertuduhan bersubahat untuk melanggar Akta Amalan Korupsi Asing berkaitan 1MDB dengan merasuah pegawai kerajaan di Malaysia dan Abu Dhabi menerusi tawaran bon dikendalikan Goldman Sachs.

Ng juga disabitkan bersalah atau tuduhan bersubahat dalam jenayah penggubahan wang haram.

Bekas ketua Ng, Tim Leissner adalah saksi utama pendakwaan dalam kes itu di AS.

Di Malaysia, Ng berdepan empat pertuduhan melanggar Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan 2007 (CMSA), kerana peranannya sebagai jurubank Goldman Sachs dalam jualan nota dan bon milik anak syarikat 1MDB dengan membuang maklumat penting dan mengeluarkan kenyataan tidak benar.

Dia didakwa di bawah Seksyen 370 (c) CMSA yang membawa hukuman penjara sehingga 10 tahun atau denda sekurang-kurangnya RM 1 juta, jika sabit bersalah.

Pada 21 Februari tahun lepas, Hakim Mahkamah Tinggi Muhammad Jami Hussin mengarahkan empat pertuduhan itu dibicarakan bersama selepas Ng didakwa di dua mahkamah tinggi berbeza.

Ng meminta dibicarakan untuk semua pertuduhan. 

Ng dan isterinya, Lim Hwee Bin juga berdepan penyitaan wang berjumlah RM1.88 juta milik pasangan itu di dalam tujuh akaun mereka di Malayan Banking Bhd dan RHB Bank Bhd. – 10 April, 2022.

INI YB CHINA

NAK TOLONG

PENCURI CHINA

KAH KAH KAH

BAWA BALIK

MALAYSIA

PENCURI CHINA

AKAN TABUR

DUIT SANA SINI

AMIN

KES TANGGUH

DIA BEBAS

MERASUAH

KHALAS

BIAR MASUK JIL

DI AMERIKA DULU

BIAR KENA KOTE

MAT GELAP DULU

KAH KAH KAH

DAH SELESAI

BAWA PULANG

BUKA KES

DI MALYSIA

AMIN

KHALAS


YEOP JANGAN MARAH - SUSUN DAN LAWAN

 YEOP

JANGAN HANYA

MARAH

AMIN

SUSUN BANGUN

DAN LAWAN

KHALAS

Yeop sepet commented on 

"DUTA CABUK"

Penjawat awam la perosak negara. Yg pegang kuasa depa,yg korup juga depa. Yg double standard pun depa,yg menganiaya org pun depa gak. Smpai class system Msia nie guna label gred jawatan SPA. Dlm Msia nie lu xde degree lu dianggap scum class,golongan b40. Fuck off,hangpa ingat rakyat nie lembu tindik tangging kt telinga.. mcmane org bule tolerate kerajaan bule class system. melayu udah Islam tp balik ke zmn jahiliah Hindu guna kasta.

IMRAN KHAN BOWL-OUT

 


IMRAN KHAN

FAST BOWLER

KENA BOWL- OUT

KHALAS