Khamis, 5 Mac 2015

GENDANG PERANG


TABUH 

PERANG
madey akan pukul
tabuh perang
 dari jepun

rosmah  mula berbomoh
mandram akan sampai
najib ilang akal
tunggu & nanti
1MDB tutup kedai
semua akan lari

-------------

BERITA BARU MASUK

BERITA BARU 

MASUK


Zunar Cartoonist

7:09 PM (48 minutes ago)


to me
Himpunan Kita Lawan di GENEVA

Tarikh: 7 Mac
Jam 10 pagi waktu Geneva
Lokasi: Depan Palais Des Nation, Bangsa-Bangsa Bersatu

--------------------

PERSEDIAN UNTUK DEMO 7 MARCH

PEMERHATI ANTARABANGSA AKAN TURUT BERSAMA SERTAI HIMPUNAN #KITALAWAN 7 MAC 2015
Amaran pihak polis yang menyebut bahawa Himpunan #KitaLawan pada 7 Mac 2015 sebagai himpunan haram adalah tidak berasas. Undang-undang secara jelas menyatakan hak rakyat Malaysia untuk berhimpun secara aman adalah termaktub dalam Perlembagaan Malaysia. Manakala pandangan daripada pihak peguam dan pakar undang-undang adalah konsisten yang menjelaskan tugas polis adalah bukan untuk menghalang tetapi memudah cara dan membantu melancarkan pergerakan Himpunan.
Rancangan Himpunan #KitaLawan pada 7 Mac 2015 juga telah dimaklumkan kepada pertubuhan-pertubuhan berkaitan undang-undang dan hak asasi manusia dalam dan luar negara. Kami menyambut baik kesediaan Majlis Peguam Malaysia (Malaysian BAR) yang akan menghantar satu pasukan pemantauan (monitoring team) pada hari Sabtu ini. Kami juga mengalu-alukan kehadiran satu delegasi pemerhati antarabangsa berkaitan hak asasi manusia yang akan turut bersama menyertai Himpunan #KitaLawan Sabtu ini.
Justeru itu, kami menyeru rakyat Malaysia untuk turun beramai-ramai bersama dengan anak muda Sabtu ini bagi menyatakan hak kita untuk berhimpun secara aman. Anak muda juga sekali lagi memohon kerjasama pihak polis untuk jalankan tugas mereka seadilnya dan mesra rakyat. Himpunan #KitaLawan akan bermula jam 3.00 petang di tiga lokasi iaitu Pasar Seni, Masjid Jamek dan Ibupejabat PAS sebelum kita bergerak beramai-ramai ke Sogo.
5 MAC 2015
SEKRETARIAT #KITALAWAN
TW: @KitaLawan_my

------------

TERKINI TER HOTT

 the news

 • Image for the news result
  (Reuters) - Malaysia's indebted and controversy-ridden state investor 1MDB will be left as a skeletal structure and possibly dissolved under a debt repayment plan in which most of its assets will be sold, sources with direct knowledge of the matter said.
  The power and property fund, a pet project of Prime Minister Najib Razak with assets worth $14 billion, was hit by losses last year and nearly defaulted on a loan payment. The near-miss drove down the ringgit currency MYR= and Malaysian government bonds and prompted calls from opposition leaders to make the fund's accounts more transparent.
 • The state fund's 42 billion ringgit ($11.6 billion) debt includes a $3 billion bond sale in 2013 that was one of the largest global issues from Southeast Asia.


 • APA 

  MAKNANYA
  maknanya
  1MDB tutup kedai
  bangkrap
  tak dapat bayar utang
  harta dilelong 

  NOTA
  rosmah dan najib
  melarikan diri
  kah kah kah
  ------------

  NAJIB SESAK NAFAS


  KOMENTAR
  tekanan makin banyak datang
  semua mahu tendang najib

  dari tim madey
  dari tim dalaman 
  dari tim muhyidin
  dari pakatan rakyat
  dari demo anak muda
  semua mahu najib undur

  dari luar negara
  akhbar besar milik kaum pemodal
  mahu najib undur

  najib sendiri pun mahu undur
  yang tak mahu najib undur
  hanya rosmah mansor

  NOTA
  ahad ini ketua bahagian
  parti gerombolan
  dipanggil datang
  jumpa najib
  adakah mereka 
  akan dapat spesial brim
  atau
  dapat spesial krim


  Pemimpin Umno desak Najib letak jawatan,

  tidak bimbang dipecat kerana lantang 

  mengkritik 

  Pemimpin Umno peringkat cawangan Syed Rosli Syed Harman Jamalullail tidak bimbang akan menerima nasib sama seperti bekas Naib Ketua Umno Bahagian Batu Kawan  Khairuddin Abu Hassan yang baru-baru ini dipecat daripada jawatannya di dalam parti.
  Ketua penerangan Umno Cawangan Pusat Bandar Taman Chempaka itu berkata, beliau yakin tindakannya yang pernah menuntut Presiden Umno  Najib Razak berundur itu bukan sesuatu yang melanggar perlembagaan parti walaupun mengaku pernah diberi amaran akan dipecat.
  - See more at: http://www.themalaysianinsider.com/bahasa/article/pemimpin-umno-tidak-bimbang-dipecat-kerana-lantang-mengkritik#sthash.UMbJjCct.dpuf

  KAH KAH KAH

  woit
  yang jadi tanda tanya
  bila najib nak celah
  sebelum kenduri ke
  atau
  salepas kenduri
  kah kah kah

  SAPA DATANG 
  KENDURI
  -------------

  BOLEH CUBA CUBA


  MAHU NUMBER TALIPON
  TT, mintak tolong sangat. Apa no telefon atau email awek cun tu? tolong carikan boleh tak? on TERBARU TERKINI TER NOW TERHOT
  Publish | Delete | Spam
  aku taknak jadi gagalis
  on 3/4/15
  SILA TANYA

  KAH KAH KAH

  minah ini banyak balak
  kalau hang ada pitis 
  sila tanya ustaz nasa
  ustaz nasa pandai buat deal
  cina tembam ni
  kawan anak najib
  najib kawan nasar
  dulu nasar bantu najib 
  buat deal
   dengan tok arab
  sila tanya nasar
  kalau tak dapat nasar
  cuba call
  tantawi
  mana tahu
  kalau ada nasib

  KAH KAH KAH 
  ---------

  BERITA GUMBIRA
  BERITA 

  GUMBIRA

  UNTUK

  GAGALIS

  kah kah kah
  kah kah kah
  kah  -----------

  BILA MUSUH MENYERANG


  KOMENTAR


  bila musuh melarangapa yang ingin kiat buat
  ertinya apa yang ingin kita buat
  baik dan menyengat

  kalau mush tak larang
  ertinya kita buat kerja bangang  Himpunan #KitaLawan haram

  KUALA LUMPUR - Orang awam yang menyertai himpunan #KitaLawan pada 7 Mac ini akan dikenakan tindakan undang-undang kerana himpunan itu tidak mengikut undang-undang.
  Ketua Polis Daerah Dang Wangi, Asisten Komisioner Zainol Samah berkata, pihaknya akan menjalankan siasatan terhadap peserta yang hadir sebelum mengambil tindakan.

  “Kita tahu hak mereka yang ada mengikut Perlembagaan, walau bagaimanapun kita juga ada undang-undang khusus untuk mengadakan perhimpunan di tempat awam,” katanya pada sidang media selepas perjumpaan de
  ngan penganjur himpunan yang diketuai oleh Ketua Angkatan Muda Keadilan, Nik Nazmi Nik Ahmad, semalam.


  KAH KAH KAH

  woit
  kah kah kah
  kah kah kah
  kah kah kah
  tukar tiub minta panda


  ----------

  MULA KAN BERLAWAN


  Kenyataan Media : Kehadiran 

  Anwar Ibrahim ke Sidang 

  Dewan Rakyat 


  Angkatan Muda Keadilan tegas dengan pendirian bahawa  Anwar Ibrahim yang kini dipenjarakan di Penjara Sungai Buloh, adalah seorang tahanan politik. Penahanan beliau merupakan satu kes ketidakadilan yang nyata di negara kita. Malahan, badan hak asasi manusia seperti Amnesty International turut mengklasifikasikan Anwar Ibrahim sebagai “prisoner of conscience”

  Pengarahnya, Richard Bennett mengeluarkan kenyataan bahawa keputusan pemenjaraan melibatkan  Anwar Ibrahim adalah bermotifkan politik. Selain itu, pendakwaan beliau di bawah Kanun Keseksaan adalah hanya satu helah untuk melakukan penindasan politik. Penolakan permohonan beliau untuk menghadiri sesi Sidang Dewan Rakyat yang akan datang adalah satu lagi bentuk pencabulan hak dan mencemari amalan demokrasi di negara kita.

  Anwar Ibrahim sewajarnya dibenarkan untuk menghadiri Mesyuarat Pertama Penggal Ketiga, Parlimen ke-13 yang akan bersidang pada 9 April 2015. Proses rayuan pengampunan ke atas  Anwar Ibrahim yang disabit dengan kesalahan meliwat dan dihukum 5 tahun penjara sudah bermula dengan penyerahan petisyen oleh isteri dan anak-anak beliau kepada wakil Istana Negara pada petang Isnin 24 Feb 2015. Perkara 48 (4)(c) dalam Perlembagaan menjelaskan bahawa seseorang Ahli Parlimen hanya hilang kelayakan sebagai Anggota Parlimen setelah petisyen yang dikemukakan itu ditolak.

  Anwar Ibrahim adalah wakil bagi seluruh masyarakat di Permatang Pauh dan seluruh rakyat Malaysia sebagai Ketua Pembangkang. Maka, permohonan beliau wajar dipertimbangkan semula agar beliau dapat hadir dan membahaskan ucapan pembukaan Yang Di Pertuan Agong selaku Ketua Pembangkang.

  Menteri Dalam Negeri,  Zahid Hamidi tidak wajar berselindung di sebalik penjawat awam dengan menggunakan mereka untuk menolak permohonan dari pihak  Anwar Ibrahim untuk menghadiri sesi Sidang Dewan Rakyat ini.

  Kenyataan bahawa tiada negara yang pernah membenarkan tahanan politik menghadiri sidang Parlimen, menunjukkan kecetekan minda sesetengah individu di dalam urusan ini. Beberapa keadaan, di mana seseorang Ahli Parlimen yang dipenjara hadir ke mahkamah pernah berlaku.

  Sebagai contohnya, pada 11 oktober 2011, sebuah mahkamah Ukraine menjatuhkan hukuman 7 tahun penjara kepada  ketua pembangkang Ukraine, Yulia Tymoshenko selepas mendapati beliau bersalah dalam menyalahgunakan jawatannya semasa menjadi broker urus janji gas 2009 dengan Rusia, akan tetapi beliau dibenarkan menghadiri sidang parlimen negara tersebut. Perkara ini adalah hak seorang tahanan politik selagi mana tidak ada undang – undang atau keputusan akhir untuk menggugurkan kelayakan beliau sebagai seorang Ahli Parlimen.

  Tindakan terbaru Menteri ini, adalah bukti jelas bahawa UMNO dan Barisan Nasional sememangnya memilih untuk menjayakan konspirasi politik yang jahat ini demi menafikan hak  Anwar Ibrahim untuk mewakili rakyat Malaysia. Hakikatnya UMNO dan Barisan Nasional terlalu takut untuk berhadapan dengan beliau dan ini adalah usaha untuk menyekat beliau dari menyuarakan kritikan ke atas pentadbiran kerajaan Barisan Nasional hari ini.
  Angkatan Muda Keadilan mencabar,  Zahid Hamidi, Menteri Dalam Negeri untuk tampil ke khalayak mengemukakan hujah dan alasan penolakan permohonan Anwar Ibrahim untuk menghadiri sesi Sidang Dewan Rakyat.
  DR AFIF BAHARDIN
  ADUN Seberang Jaya, Parlimen Permatang Pauh
  Timbalan Ketua Angkatan Muda Keadilan  ------------

  SABTU SOGO - 4 PETANG
  Jangan sertai perhimpunan haram Sabtu ini
  KUALA LUMPUR - Polis memberi amaran kepada orang ramai supaya tidak menyertai perhimpunan haram di ibu negara Sabtu ini.
     
  Ketua Polis Daerah Dang Wangi Asisten Komisioner Zainol Samah berkata perhimpunan tersebut melanggar undang-undang dan mereka yang terlibat boleh dikenakan tindakan kerana ia bercanggah dengan Akta Perhimpunan Aman 2012.


    
  "Penganjur gagal menghantar notis untuk mengadakan perhimpunan seperti yang termaktub dalam Akta Perhimpunan Aman 2012 dan polis boleh mengambil tindakan terhadap mereka yang terlibat kerana mengganggu ketenteraman awam," katanya pada sidang media di Ibu Pejabat Polis Daerah Dang Wangi di sini hari ini.
     
  "Penganjur perlu bertanggungjawab di atas apa-apa perkara yang berlaku pada perhimpunan tersebut memandangkan polis telah memberi nasihat sewajarnya kepada mereka," kata Zainol.


  -----------

  MALAM INI DI UBU


  JEMPUTAN

  MALAM INI
  semua dijemput datang
  bertanya & mendengar

  Wawancara eksklusif

  bersama Nurul Nuha Anwar 
  Tarikh : Khamis 5 Mac 2015


  Masa : Jam 9.00 malam
  Universiti  Bangsar Utama, 
  52-C, Jalan Kemuja, Bangsar Utama, KL 

  -------------

  NAJIB BUAT LAWAK

  Najib arah Ketua Audit Negara teliti akaun 1MDB

  PUTRAJAYA: Najib Razak memaklumkan kepada Kabinet sebentar tadi bahawa beliau sudah mengarahkan Ketua Audit Negara untuk bertindak secara bebas bagi mengesahkan akaun 1Malaysia Development Bhd (1MDB).
  Selanjutnya, kata Perdana Menteri, laporan Ketua Audit Negara mengenai akaun 1MDB itu akan diserahkan kepada Jawatankuasa Kira-kira Wang Negara (PAC) selaku badan mewakili kedua-dua pihak (penyokong kerajaan dan pembangkang) berdasarkan keanggotaan dalam Parlimen.

  KAH KAH KAH

  woit
  kah kah kah
  awal sangat buat lawak
  belum 1 april lagi
  belum april fool
  siasat kepala bana apa?
  kah kah kah
  penyamun siasat pencuri
  lanun siasat perompak
  kah kah kah

  APA PUNYA TUUUR

  --------------

  BALA DATANG MENIMPA


  Bala Berganda Menerusi TPPA Dan GST - Adakah Kerajaan Bersedia Menerimapakai Rang Undang-Undang Bagi Menangani Impak Mendatang?

  Saya tegaskan sekali lagi bahawa beberapa harga ubat telah meningkat antara 20% hingga 50% pada tahun 2014 dan dijangka bakal naik mendadak pada tahun ini - kenaikan yang belum lagi mengambil kira kesan pengenalan GST dan perjanjian TPP nanti.

  Media  semalam melaporkan hasil sebuah kajian daripada Universiti New South Wales menunjukkan bahawa harga ubat-ubatan akan meningkat selepas perjanjian Perkongsian Trans Pasifik ditandatangani oleh negara-negara yang terlibat.

  Laporan yang dikeluarkan oleh Pusat Latihan Penyelidikan dan Penilaian Ekuiti Kesihatan Universiti tersebut mendapati bahawa perjanjian tersebut akan memberikan kuasa kepada syarikat-syarikat farmaseutikal untuk memperbaharui paten ubat-ubatan secara berterusan dan menghentikan saingan daripada ubatan generik.

  Laporan itu juga menjelaskan bahawa Amerika Syarikat sedang cuba untuk menghalang syarikat ubatan generik daripada menggunakan data klinikal dari syarikat-syarikat farmaseutikal untuk kelulusan pemasaran, selain daripada perlindungan sepanjang 8 tahun untuk data klinikal, dan 12 tahun untuk ubatan biolijikal dan vaksin.

  TPPA mengandungi klausa Intellectual Property Right (IPR) ataupun dikenali sebagai  Trade-Related Aspects of Intellectual Property Rights Plus (TRIPS+) yang membolehkan syarikat farmaseutikal memanjangkan paten ubatan. Dengan itu, TPPA akan menaikkan harga ubat ubatan termasuk menghalang pengimportan ubatan generik.

  Malah kebocoran maklumat daripada Wikileaks mengenai perjanjian tersebut juga menyokong fakta ini. Berdasarkan kandungan teks yang bocor di laman tersebut mendakwa terdapat persetujuan bahawa cadangan ke atas lesen wajib ubat-ubatan telah dihapuskan. 

  Sekiranya lesen wajib itu dihapuskan dalam perjanjian maka harga ubat-ubatan akan menjadi mahal serta tempoh paten ubat-ubatan akan lebih lama. Secara langsung ini membolehkan syarikat-syarikat farmaseutikal meletakkan harga yang jauh lebih tinggi untuk ubatan mereka.

  Menteri Perdagangan Antarabangsa dan Industri, Datuk Seri Mustapa Mohamed pernah berjanji dan menyatakan bahawa kerajaan sedar perkara ini menjadi kebimbangan rakyat negara ini kerana cadangan berkenaan akan menaikkan harga ubat-ubatan di pasaran. 

  Menurut beliau, Malaysia bertegas akan menolak cadangan berkaitan hak harta intelek dalam Perjanjian Perkongsian Trans-Pasifik (TPPA) membabitkan ubat-ubatan. 

  Namun, adakah janji ini boleh ditepati?

  Perdana Menteri juga ketika di Sidang Kemuncak Asia Timur di Bali telah berjanji bahawa perjanjian TPP hanya akan ditandatangani jika ia bakal bermanfaat untuk rakyat, namun begitu sehingga hari ini laporan kos faedah masih belum dibentangkan.

  Sekiranya Perjanjian ini diteruskan, rawatan perubatan sudah tentu akan menjadi sebuah hak ekslusif kepada golongan berpendapatan tinggi sahaja, manakala rakyat kelas pertengahan dan rendah akan terus dimangsakan. Perjanjian ini akan menjadi bala yang berganda selepas pengenalan GST.

  Dalam pada itu, saya pada hari ini akan menghantar sebuah deraf rang undang-undang persendirian Akta Biodiversiti bagi melindungi sumber-sumber alam semulajadi Malaysia daripada dieksploitasikan oleh mana-mana syarikat daripada luar negara. 

  Salah satu tujuan rang undang-undang ini digubal ialah untuk mengelakkan daripada sebarang sumber alam di Malaysia daripada dipatenkan oleh syarikat-syarikat luar, secara langsung menidakkan hak-hak rakyat Malaysia daripada menikmati hasil alam mereka sendiri. 

  Usaha ini sedikit sebanyak persediaan di dalam mengekang dan mengurangkan impak negatif perjanjian TPP ini.

  Justeru, Kerajaan haruslah menimbangkan cara yang terbaik bagi melindungi rakyat Malaysia daripada terus dimangsakan oleh negara-negara maju. Kerajaan bertanggungjawab untuk memastikan rakyat mempunyai akses yang samarata tanpa mengira status ekonomi terhadap ubat-ubatan yang penting. 

  Kerajaan juga bertanggungjawab untuk memastikan sumber alam semulajadi di Malaysia adalah hak mutlak rakyat, bukan dieksploitasi oleh kuasa-kuasa besar.

  NURUL IZZAH ANWAR
  AHLI PARLIMEN LEMBAH PANTAI  -----------