Rabu, 7 Disember 2022

HOT HOT - RAMPASAN KUASA DI GERMAN !!!HOT HOT HOT

RAMPASAN KUASA

DI GERMAN

KHALAS

MADEY TAK FAHAMZahid jadi TPM rosak negara, kata Dr Mahathir


MALAYSIA tidak berpegang pada kedaulatan undang-undang apabila orang yang berhadapan banyak tuduhan jenayah di mahkamah boleh dilantik ke jawatan tinggi dalam kerajaan, kata bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad.

Dalam komen pertamanya mengenai kerajaan baharu, Dr Mahathir hairan bagaimana Ahmad Zahid Hamidi yang ada kes jenayah di mahkamah dilantik sebagai timbalan perdana menteri.

“Ya betul, belum dihukum tetapi orang ini sudah dihadapkan ke mahkamah, kalau kita ada orang sebegini jadi pemimpin, akan rosaklah negara kita.

“Saya berpendapat kalau kita nak bersihkan negara, kita tidak boleh pilih orang yang semua orang berpendapat dia seorang yang melakukan jenayah.


“Jadi saya hairan bagaimana Anwar boleh pilih orang ini walaupun dia pemimpin parti tetapi dia menghadapi tuduhan di mahkamah.

“Ya betul, tidak bersalah sehingga dibuktikan bersalah. Tetapi kalau dia dihadapkan dengan satu-satu kes itu sudah menunjukkan dia (Ahmad Zahid) tidak layak jadi pemimpin,” katanya, seperti dipetik media di Kuala Lumpur.

Dr Mahathir berpendapat pelantikan Ahmad Zahid ke jawatan tinggi kerajaan menyulitkan usaha kerajaan membersihkan negara daripada gejala rasuah dan kleptokrat.

Dr Mahathir mengulas kerajaan gabungan Pakatan Harapan (PH), Barisan Nasional (BN), Gabungan Parti Sarawak (GPS), dan Gabungan Rakyat Sabah (GRS), yang dibentuk selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) berikutan tiada mana-mana gabungan ada majoriti mudah sendiri untuk membentuk kerajaan.

Perdana Menteri Anwar Ibrahim sebelum ini menjelaskan beliau melantik Ahmad Zahid kerana beliau ketua Umno dan BN, dan belum pula disabitkan tuduhan.

Ahmad Zahid sedang membela diri terhadap 47 tuduhan rasuah, pecah amanah jenayah dan pengubahan wang haram bersabit dana Yayasan Akalbudi.

Mengenai kerajaan Anwar, Dr Mahathir berkata masih terlalu awal untuk beliau memberi sebarang komen.

“Saya nak perhatikan apa yang akan berlaku,” katanya.

Mengenai partinya Pejuang yang kalah teruk pada PRU15, Dr Mahathir berkata perjuangan akan diteruskan.

“Ya, kita kalah teruk, tetapi kita tetap pegang kepada prinsip.

“Kita berjuang untuk bersihkan negara dan akan teruskan perjuangan ini walaupun ditolak oleh semua orang,” katanya.

Pada PRU15 lalu, Gerakan Tanah Air (GTA) yang bertanding menggunakan logo Pejuang kalah semua lebih 120 kerusi yang ditandingi sementara semua calonnya hilang wang deposit.

Dr Mahathir sendiri hanya dapat 4,566 undi di Langkawi berbanding hampir 19,000 yang diperolehinya pada PRU14. – 7 Disember, 2022.

WOIT

YANG NI

MADEY TAK FAHAM

ATAU TAK MAHU

FAHAM

AMIN

KALAU ZAHID

TAK JADI TPM

TAKDA KERAJAAN

AMIN

ANWAR  

TAK JADI ANWAR X

TANPA ZAHID BERI

SOKONGAN 

KHALAS

INI NAMANYA

 REALPOLITIK

KHALAS

BERITA BAIK UNTUK MALAYSIA


5 sasaran utama Anwar untuk bersihkan Malaysia

PADA Isnin lalu selepas Perdana Menteri Anwar Ibrahim mengadakan pertemuan pertama dengan anggota Kabinet baharunya beliau mendedahkan hasrat kerajaan untuk meneliti dakwaan salah guna kuasa dan salah urus di beberapa kawasan.

Beliau menyenaraikan lima bidang utama yang memerlukan penelitian segera - daripada projek kerajaan kepada pembiayaan kerajaan dan monopoli di tangan pemain besar.

Daripada dua pentadbiran sebelum ini yang diterajui oleh Muhyiddin Yassin nampaknya menjadi sasaran utama. Tumpuan juga diberikan kepada gabungan Perikatan Nasional yang merupakan blok pembangkang terbesar ketika ini.

Berikut adalah lima perkara besar yang sedang diteliti oleh kerajaan Anwar:


1. Penyalahgunaan RM600 bilion

Ini disasarkan kepada kerajaan PN yang diketuai oleh Muhyiddin dan bagaimana kerajaan didakwa menyalahgunakan atau salah membelanjakan jumlah itu semasa pandemik Covid-19.

Anwar berkata berdasarkan maklumat yang diperoleh terdapat proses dan prosedur tertentu yang tidak dipatuhi melibatkan perbelanjaan dana termasuk semasa Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Beliau juga mendakwa terdapat syarikat yang mempunyai hubungan kekeluargaan tetapi tidak menjelaskan secara terperinci. Beliau berkata beliau akan menyerahkan kepada badan siasatan untuk meneliti isu itu.

Dakwaan ini bermula semasa kempen pilihan raya apabila Pakatan Harapan dan Barisan Nasional menyatakan PN membelanjakan banyak wang untuk rakyat dan menyebabkan mereka berjaya memenangi banyak kerusi.

Selepas pendedahan Anwar, Menteri Dalam Negeri Saifuddin Nasution Ismail berkata beliau akan mengadakan perbincangan dengan Ketua Polis Negara Acryl Sani Abdullah Sani mengenai perbelanjaan RM600 bilion oleh pentadbiran PN.

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) juga membuka kertas siasatan berhubung perkara ini.

PN dan Muhyiddin dengan segera membela diri dan menafikan sebarang salah laku yang berlaku.

Muhyiddin berkata beliau tidak takut untuk disiasat berhubung perkara itu sebaliknya mempersendakan Anwar kerana tidak memahami bagaimana dana kerajaan diperuntukkan dan digunakan.

Beliau berkata RM530 bilion sebenarnya digunakan kerajaannya dalam pakej ekonomi untuk membantu rakyat dan perniagaan semasa Covid-19 yang mana hanya kira-kira RM70 bilion adalah suntikan tunai kerajaan secara langsung.

2. Dana perjudian haram untuk PRU15

Anwar menyelar Bersatu dan PAS - satu parti Melayu, satu lagi parti Islam - kerana didakwa menggunakan wang daripada syarikat perjudian untuk membiayai kempen pilihan raya PN.

Katanya beliau meminta pegawainya menyemak dana yang disalurkan kepada kedua-dua pihak bagi tujuan ini dan menyelar pendirian moral mereka dalam isu ini.

“Berkenaan judi, pastinya sebahagiannya digunakan untuk mendanai pilihan raya. (Saya telah minta) semakan terhadap perkara itu.

“Walaupun anda gelar diri anda parti Melayu atau parti Islam, dana (pilihan raya) datang dari syarikat judi,” Anwar dipetik sebagai berkata.

Beliau juga berkata kerajaan memutuskan untuk mengurangkan cabutan khas nombor ramalan judi daripada 22 kali kepada lapan kali setahun. Ini berkuat kuasa Januari tahun depan.

Bagi tahun ini, pentadbiran Ismail Sabri Yaakob membenarkan NFO mengadakan 22 cabutan khas.

PAS menggesa Anwar memberikan bukti mereka menerima pembiayaan politik daripada syarikat perjudian. Setiausaha Agungnya Takiyuddin Hassan malah mengancam tindakan undang-undang.

Anwar bagaimanapun membalas dengan berkata: “Saya nasihatkan Takiyuddin, jangan gopoh kerana saya sekarang di Kementerian Kewangan, fail ada pada saya,” katanya pada sidang media selepas masuk ke pejabat di Kementerian Kewangan semalam.

Muhyiddin juga menafikan dakwaan ini dalam kempennya untuk pilihan raya Tioman dan Padang Serai.

3. Semakan kontrak 5G

Isu di sini ialah kurangnya ketelusan tentang bagaimana kontrak rangkaian 5G bernilai RM11 bilion diberikan oleh pentadbiran Muhyiddin.

Kontrak itu diberikan oleh Digital Nasional Bhd (DNB) sebuah agensi di bawah MOF kepada gergasi telekomunikasi Sweden Ericsson.

Anwar berkata pelancaran 5G akan dinilai untuk memastikan mereka mematuhi prosedur dengan mendakwa “tiada proses tender yang betul”, tanpa menyatakan butiran.
.
“Ia perlu dikaji semula kerana ia tidak dilakukan secara telus,” kata Anwar.

DNB menjawab dengan mengatakan akan bekerjasama dengan kerajaan tetapi menambah pemberian kontrak kepada Ericsson dijalankan secara telus.

Susulan kritikan yang dibangkitkan awal tahun ini Ericsson berkata pada Mac mereka mematuhi semua prosedur standard untuk mendapatkan perjanjian melalui merit tender terbuka.

Mereka komited untuk memastikan rangkaian DNB menjadi pameran yang terbaik yang boleh disampaikan oleh 5G di rantau ini.

4. RM7 bilion usaha tebatan banjir

Anwar juga mengarahkan kajian semula kelulusan bernilai RM7 bilion di bawah projek tebatan banjir RM15 bilion. Beliau berkata projek itu diberikan melalui rundingan terus dan bukannya proses tender.

Kajian semula itu bagi memastikan ketelusan dan peraturan dipatuhi, katanya. 

“Ini bukan jumlah yang kecil… (Walaupun ada) sebab seperti mempercepatkan langkah tebatan banjir, ada masalah apabila peraturan tidak dipatuhi dan ada usaha untuk mengeksploitasi keadaan.

“Ini amat dikesali dan saya bersyukur pegawai kanan kementerian bersatu dan tidak bersetuju dengan ini, tetapi (hanya) mengikut arahan,” kata Anwar.

Anwar tidak menamakan syarikat terbabit tetapi menjelang pilihan raya umum baru-baru ini timbalan presiden PKR Rafizi Ramli - kini menteri ekonomi mendedahkan projek diberikan melalui rundingan terus selepas Parlimen dibubarkan pada Oktober.

Beliau menambah syarikat yang diberi projek itu mempunyai dua petisyen kebankrapan yang difailkan terhadapnya.

Menteri alam sekitar dan air ketika itu Tuan Ibrahim Tuan Man menyaman Rafizi kerana memfitnah.

Pada 12 November menteri kewangan ketika itu Tengku Zafrul Abdul Aziz dilaporkan berkata perolehan projek itu memenuhi semua peraturan yang diperlukan. Beliau kini menjadi menteri perdagangan antarabangsa dan industri dalam Kabinet Anwar.

Kerajaan terdahulu memperuntukkan tambahan RM15 bilion untuk tebatan banjir pada 2023 hingga 2030 daripada hanya RM1 bilion yang diumumkan di bawah Rancangan Malaysia Ke-12 (RMK12).

5. Monopoli beras Syed Mokhtar

Sorotan mengenai perkara ini menunjukkan hasrat kerajaan baharu untuk membantu pesawah di negara ini yang sebahagian besarnya adalah orang Melayu.

Monopoli beras yang dinikmati Bernas telah lama dikecam oleh pemimpin PH.

Bernas dikawal oleh jutawan Syed Mokhtar Albukhary yang dikenali rapat dengan bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad serta Muhyiddin.

Anwar berkata beliau menegur Syed Mokhtar kerana memonopoli import beras yang mana hartawan itu bersetuju untuk memperuntukkan dana untuk petani tempatan miskin.

“Saya mendesaknya untuk melakukan sesuatu dengan segera. Beliau akan memperuntukkan RM10 juta kepada petani bulan ini dan RM50 juta oleh Bernas tahun depan,” kata Anwar.

Anwar juga menamakan Shahidan Kassim – dahulu daripada Umno tetapi kini bersama PN – kerana menjadi sebahagian daripada masalah itu.

“Untuk bersikap adil permit import yang diluluskan bukan konsesi dan tidak diberikan kepadanya tetapi kepada Bernas (Padiberas Nasional Bhd) yang ketika itu dimiliki oleh Tan Boon Seng dan Shahidan Kassim,” kata Anwar yang turut mencadangkan Syed Mokhtar hanya mewarisi monopoli selepas membeli saham daripada Tan dan Shahidan.

Bernas dilaporkan menguasai 30.6% pasaran beras tempatan dan juga mengimport beras dari Thailand dan Myanmar untuk memenuhi permintaan tempatan. Syarikat itu 92% dikuasai oleh Syed Mokhtar melalui empat syarikat swasta.

Anwar menambah kerajaannya tidak akan membenarkan tokoh politik memperoleh kekayaan dengan mudah dan “menghisap darah” petani padi yang miskin.

Pada hari sama Shahidan dilaporkan berkata rancangan sudah pun dibuat untuk PN menjatuhkan kerajaan perpaduan Anwar.

Langkah seterusnya

Semasa PH menjadi pembangkang banyak lagi isu yang mereka bangkitkan antaranya salah guna kuasa, rasuah dan kurang ketelusan.

Satu isu besar ialah skandal projek kapal tempur pesisir pantai yang didakwa melibatkan ahli politik Umno.

Menteri Pertahanan Mohamad Hasan yang juga timbalan presiden Umno berkata beliau akan meneliti skandal LCS.

“Biar saya selesaikan di pejabat (Kementerian Pertahanan) sebelum meneliti perkara itu,” katanya semasa sidang media di Kementerian Pertahanan pada hari pertama memegang jawatan.

Isu lain ialah dakwaan penyalahgunaan dalam perolehan aplikasi MySejahtera dan aplikasi lain yang berkaitan. PH juga menyatakan kebimbangan mengenai proses perolehan vaksin Covid-19.

Anwar dilantik sebagai perdana menteri. Kabinetnya hanya diumumkan Sabtu lalu dan mengadakan mesyuarat pertama pada Isnin ini.

Lebih banyak jenayah salah laku, salah guna kuasa dan amalan rasuah pentadbiran terdahulu dijangka didedahkan dalam beberapa hari dan minggu akan datang.

Persoalannya adakah kerajaan baharu serius untuk menanganinya atau hanya menggunakan mereka untuk tujuan politik. – 7 Disember 2022.

TERBAIK

WAJIB SOKONG

AMIN

INI BAIKNYA

KERAJAAN BERUBAH

AMIN

SETIAP KALI

KERAJAAN 

BERTUKAR ADA

PERDANA MENTERI

ADA MENTERI

KENA TANGKAP

MASUK JIL 

KHALAS

 PENJARA KAJANG MENUNGGU

 AMIN

KHALAS

INI BUKAN HAL LOJIK

Tak logik syarikat judi bayar Perikatan, kata Hadi

TIDAK masuk akal untuk syarikat perjudian membiayai kempen pilihan raya umum Perikatan Nasional (PN) kerana PAS sendiri berusaha untuk menutup perniagaan mereka, kata Abdul Hadi Awang.

Presiden parti itu berkata pengendali premis perjudian boleh disifatkan sebagai bodoh kerana membiayai mereka yang mahu merobohkan institusi perniagaan itu.

“Hanya akal yang berpusing sahaja boleh menerima tuduhan yang mengatakan bahawa tauke dan syarikat judi menyumbang kepada Perikatan Nasional (PN), sedangkan sahamnya jatuh menjunam setelah mendapat maklumat kemaraan PN dalam Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU-15) yang lalu. 

“Sahamnya hanya naik semula, apabila Pakatan Harapan (PH) mendapat kuasa secara luar biasa daripada amalan demokrasi yang bersih,” kata ahli Parlimen Marang itu dalam satu kenyataan di Facebook.

Hadi berkata parti komponen PH sebelum ini membantah kedai judi ditutup di negeri yang ditadbir PAS - Kelantan, Terengganu dan Kedah.

Pada Isnin Anwar membuat kenyataan bahawa dana PN untuk kempen pilihan rayanya datang daripada syarikat perjudian.

“Berkenaan judi, pastinya sebahagiannya digunakan untuk mendanai pilihan raya. (Saya telah minta) semakan terhadap perkara itu.

“Walaupun anda gelar diri anda parti Melayu atau parti Islam, dana (pilihan raya) datang dari syarikat judi,” kata Anwar dipetik portal berita Malaysiakini selepas mempengerusikan mesyuarat khas Kabinet. – 7 Disember, 2022.          


INI BUKAN

SOAL LOJIK

AMIN

SOALNYA

MASA JADI 

KERAJAAN NAPA

TAK TUTUP

GENTING

KHALAS

MASA JADI

MENTERI BARU

SEDAR REALPOLITIK

KAH KAH KAH

BARU TAHU DUIT

PUNCA  KUASA

KAH KAH KAH

ATKDA FULUS

SUSAH

 NAK BERKEMPEN

KHALAS

TERBERAK DALAM JUBAHTERBERAK

DALAM JUBAH

KHALAS

Unknown commented on 
"BAHAN MAKANAN 
AKAN LAGI MAHAL"
bahan makanan akan mahal sudah dijangka, ekonomi akan jatuh pun sudah dijangka. namun, apa persediaan yg kita wajib sediakan utk menghadapi musibat ini? menurut pas taliban gua fikir cukup hanya berdoa kerna doa itu senjata org mukmin, ini ayat nik abdoh anak nik aziz.kalo bukan anak nik aziz, barangkali sudah lunyai dihentam liberal.apa yg mahiaddin kisah kalo bala datang, mahiaddin hanya cirit dan tutup parlimen.oh ya, masa darurat , mahiaddin tidak beri peruntukkan kpd kawasan2 parlimen pembangkang.ini hebatnya mahiaddin.kini pembangkang bernama profesional dari pas sedang melalak agar peruntukan kawasan diberikan.PAS mahu diberi keadilan sdgkan mrk mengamalkan ketidakadilan..berkokok didepan, terberak dlm jubah.

PAK LEBAI DAH BIJAK BUAT TEATERPAK LEBAI 

DAH BIJAK BUAT

TEATER

KAH KAH KAH

KHALAS

NAJIB AKAN DIBEBASKAN ???

 


APAKAH

NAJIB AKAN

DIBEBASKAN

HASIL

REALPOLITIK

KHALAS

TITAH, RETORIK DAN REALPOLITIK


TITAH , RETORIK

 DAN 

REALPOLITIKRamai masih kurang faham.  Ramai warga tertanya-tanya.  Ramai masih ragu-ragu tentang kerajaan hari ini. 

Keadaan ini memaksa  Menteri Penerangan Fahmi Fadil untuk berkata ‘....pengisytiharan Anwar sebagai Perdana Menteri dibuat Yang di-Pertuan Agong selepas mempengerusikan mesyuarat khas Majlis Raja-raja Melayu di Istana Negara pada minggu lalu...’

Satu kenyataan Menteri yang amat jelas.

Hakikatnya  kata-kata Fahmi ini membuktikan kerajaan hari ini adalah  Kerajaan Titah. Yang  Di Pertuan Agong yang mewakili Raja-Raja Melayu bertitah agar didirikan kerajaan perpaduan. Khalas.  

Selepas Titah Agong   maka meloroh masuk pelbagai gabungan parti politik mahu berpayung di bawah Pakatan Harapan.  Semua gabungan parti politik di Semenanjung Sabah dan. Sarawak akur dengan titah Agong.
 
Justeru dengan Titah Agong – kun fiya kun  -  Anwar menjadi Perdana Menteri Ke X. Dengan Titah akhirnya Anwar  berjaya mendapat jumlah angka yang melintasi 112 ahli parlimen.

Tanpa Titah Agong – ramai tidak  yakin dan tidak pasti apakah Anwar akan dapat melintasi angka 112. Kesangsian ini wujud  kerana terlebih awal Pengerusi Perikatan Nasional  Muhyidin Yasin telah klim yang PN telah memiliki 115 YB.

Suasana klim mengklim ini   timbul satelah selesai PRU15 timbul. Keadaan ketika itu dipanggil  Parlimen  Tergantung. Jalan keluar yang terbuka ialah menerima Titah Raja-Raja Melayu.

Justeru ini Kerajaan Titah.

Selain dari Kerajaan Titah saya  juga mentakrif dan memanggil kerajaan ini sebagai Kerajaan Gaya Hidup – life style goverment.  

Kenapa saya memanggil ini Kerajaan Gaya Hidup?

Ini kerana jika kerajaan campuran Pakatan Harapan dan Barisan Nasional dan gabungan parti dari Sabah dan Sarawak  ini tidak didirikan  maka gaya hidup kita di Malaysia akan  dipaksa untuk diubah.

Saya bukan Arab saya Melayu. Saya tidak mahu jadi Arab. Saya tidak meminati kerajaan yang sibuk dengan agenda lepas mati. Saya mahu kerajaan yang  tegak berdiri di bumi nyata.  Kerajaan  yang sibuk dengan soal kehidupan hakiki di bumi yang nyata. Bukan ilusi. Amin.

Justeru pada tahap persejarahan negara bangsa kita hari ini saya merayakan Titah Raja Raja Melayu. Monarki kita   tidak mahu gaya hidup kita rakyat Malaysia diubah untuk menjadi  budaya Arab. Amin.

Tetapi bila Anwar mengumumkan senarai jemaah menteri – satu Malaysia terperanjat. 

Kenapa terperanjat ?

Orang ramai – kecil besar tua dan muda - terperanjat apabila Zahid Hamidi di lantik menjadi Timbalan Perdana Menteri dan juga Menteri Wilayah. 
Zahid adalah Presiden United Malays National Organisation. Menduduki kerusi  Presiden  Parti Ketuanan Melayu bukan satu jenayah. Yang menimbulkan persoalan orang  ramai  ialah Zahid ada kes di mahkamah. Zahid berhadapan dengan 47 tuduhan.  Perbicaraan sedang berjalan.

Hakikatnya Zahid , Guan Eng dan Syed Sadiq adalah contoh ahli-ahli kluster mahkamah yang menang pilihan raya. Mereka ada kes dalam mahkamah yang belum  selesai. Mereka berhadapan dengan  pelbagai tuduhan.

Justeru mengikut pandangan orang ramai  mereka  yang ada kes mahkamah ini tidak perlu dilantik untuk diberi jawatan menteri. Amat mustahil menjawat kerusi Timbalan Perdana. Menteri.  Siah malaikat empat puluh empat jika ini berlaku.

Tetapi inilah yang berlaku.  Zahid menjadi Timbalan Anwar Ibrahim. Amin.  

Misalannya jika esok Anwar Ibrahim yang telah menolak naik   kereta Mercedes  Kerajaan sedang berjalan  ke arah Parlimen. Anwar  ditakdiri  di tembak petir dan mati. Maka  Zahid Hamidi akan diangkat menjadi pemangku  Perdana Menteri.

Ini namanya realpolitik.

Realpolitik yang di eja dengan huruf K. Kenapa realpolitik di eja dengan huruf K ?

Untuk ini saya  wajib memberi pencerahan apakah itu realpolitik dan kenapa dieja dengan huruf K.

Di eja dengan huruf  K kerana  asalnya perkataan politik dalam bahasa Inggeris di eja dengan huruf C.  Realpolitik wajib dieja dengan  huruf  K kerana perkataan realpolitik berasal dari German.

Konsep dan perkataan realpolitik ini  dicipta oleh Ludwig von Rochau ( 1910-1873 ) wartawan  dan juga politikus  German.

Pada tahun 1853 von Rochau menulis buku  yang amat tersohor : Pratical Politics an Appilication of its Principle to  the situation of the German States.

Buku yang ditulis pada tahun 1853 ini untuk pertama kalinya  memperkenalkan konsep realpolitik.

Contoh terbaik realpolitik : Pada 21 Februari 1972  Nixon Presiden Amerika ke 37 telah sampai ke Bejing. Selama  satu minggu Nixon menjadi tamu Mao Zedong pemimpin Agong Parti Komunis China. 

Lawatan  diplomasi Nixon ini di takrif sebagai realpolitik.

Realpolitik berasaskan perkara yang praktikal. Tanpa berasaskan teori, falsafah , moral  atau etika. Kepentingan  praktikal yang realistik  menjadi panglima realpolitik.

Realpolitik ialah untuk kepentingan politik yang  hakiki. Kepentingan politik yang tulen.

Contoh ke dua terbaik berlaku pada hari Jumaat  2 Disember 2022 di Kuala Lumpur : Anwar Ibrahim PM X Malaysia mengangkat Zahid Hamidi untuk menjadi Timbalan Perdana Menteri dan  Menteri  Wilayah.

Anwar melantik Zahid atas kepentingan realpolitik. Tidak ada heh tidak ada huh.  Tidak perlu ayat tidak perlu hadis. Jika Zahid tidak dilantik maka mustahil Anwar akan dinobat sebagai Perdana Menteri X.  

Bagaimana pula dengan segala ucapan Anwar tentang reformasi dan menolak rasuah, menentang kleptokrasi  dan pelbagai ayat yang indah lagi menarik.
Apakah  ini cakap tak serupa bikin.  Tidak. 

Semua ini bukan cakap tak serupa bikin. Disini kita wajib tahu dan wajib sedar tentang satu lagi jalur  politik.

Menolak rasuah. Menolak penyalah gunaan kuasa. Melawan kleptokrasi. Memperjuang keadilan.  Melawan kezaliman. Melaungkan dalam bahasa Arab nahi mungkar amal makruf. Berlabun tentang  masyarakat madani dan dan dan.... semua ini  adalah retorik politik.

Retorik melalui ucapan yang berapi-api ini perlu untuk mengolah persetujuan. Ini strategi semua ahli politik.  Mengolah persetujuan orang ramai untuk mendapat sokongan dan  undi.

Bukan Anwar sahaja yang beretorik. Hadi, dan Muhyidin dari Perikatan Nasional memberi ucapan  yang penuh retorik. 

Jangan lupa Donald Trump berjanji : Make America Great  Again – Jadikan Amerika Hebat Kembali. Seramai 74 juta warga Amerika mengundi Trump. Rakyat Amerika  yakin dengan retorik Trump. 

Retorik wujud bersama politikus. Tanpa politikus retorik tidak mungkin hidup subur membiak rendang.

Jadi jangan hairan jika Anwar berkata : ‘ ... malam ini kita menang  esok tol hapus.... atau Rafizi berkata ...hari ini kita jadi kerajaan harga minyak akan turun.... kita lawan rasuah.... kita tangkap kleptokrat dan dakwa  mereka....’  

Semua ini retorik yang  selalu kita dengar. Jangan ambil pot semua ini.  Ambil sikap masuk telinga kiri keluarkan  ke lubang kentut.

Bagaimana pula dengan janji dan manifesto. 

Manifesto juga di buat untuk mengolah persetujuan. Dilakar dengan ayat-ayat  yang cantik lagi molek.  Manifesto ini dasar parti untuk mencari penyokong dan pengundi. Amin

Bagaimana pula dengan ucapan Rafizi : ‘... sayalah orang pertama yang akan menentang kerjasama dengan Zahid....’

Bagaimana pula dengan kata  Nik Nazmi: ‘.... mereka yang ada kes mahkamah tidak perlu diberi jawatan...’

Bagaimana pula dengan kata Rafizi : ‘... Perdana Menteri tidak boleh menjadi Menteri Kewangan..’

Terbukti hari ini Zahid yang ada kes mahkamah diberi jawatan Timbalan Perdana Menteri. Anwar Ibrahim PM X menjadi Menteri Kewangan. 
Semua bercanggah dengan kata-kata Rafizi dan Nik Nazmi ?

Apakah Rafizi  dan Nik Nazmi ini penipu besar ?

Jangan silap faham dan jangan salah tafsir. Rafizi atau Nik Nazmi bukan berbohong. Mereka bukan penipu  besar. Bukan mereka  terlepas cakap. Mereka bukan menipu. Nik Nazmi dan Rafizi  adalah sosok  jujur – sejujur Tuan Guru Haji Hadi wakil rakyat Marang.

Tiga ayat ini adalah contoh terbaik untuk kita memaham politik baru bila   retorik bertemu dengan realpolitik.

Bila retorik bertemu dengan realpolitik maka retorik sejujur mana  pun akan gugur tewas.  

Dalam  ucapan Rafizi  menolak kerjasama dengan Zahid ini sebelum retorik bertemu realpolitik. Bila bertemu realpolitik ucapan, janji dan retorik Rafizi semua masuk bakul sampah.
 
Realpolitik membuka mata Rafizi. Realpolitik membuka  pintu kuasa. Realpolitik berjaya memperlihatkan Rafizi dengan punca kuasa. 

Justeru dengan serta merta Rafizi dan Nik Nazmi  tunduk kepada realpolitik. Anwar  yang lebih  licik dan arif telah lebih awal tunduk dengan realpolitik.

Hakikatnya apabila retorik bertemu realpolitik maka dengan serta merta segala retorik, segala janji, segala manifesto akan luncur tunduk dan menyembah kepada realpolitik.

Realpolitik  tanpa moral, tanpa ideologi, tanpa falsafah , tanpa etika akan tunduk    kepada kuasa. Realpolitik adalah realis. Realpolitik adalah yang benar dan yang maha benar. Tidak ada yang benar dari realpolitik yang membuka pintu kuasa.

Realpolitik juga adalah punca kuasa. Justeru jangan terperanjat apabila realpolitik juga akan membebaskan Najib yang kini dalam penjara Kanjang.  

Jika Najib dibebaskan maka retorik Mat Sabu, retorik  Gobind Singh, dan retorik Anthony Loke semua akan tercampak masuk ke lubang tandas. Retorik akan akur degan realpolitik yang menjadi punca kuasa. Sama seperti parti politik akur  dengan Titah Agong. Khalas.(TT)

TULISAN INI JUGA
DISIARKAN DALAM PORTAL
MALAYSIANINSIGHT.COM
https://www.themalaysianinsight.com/bahasa/s/415783
   


JANGAN SIBUK HALAL HARAM AJE !!!JANGAN SIBUK

HALAL HARAM AJE

KHALAS

Unknown commented on
 "JANGAN TIPU ORANG KAMPUNG"

Orang Melayu khususnya di pendalaman ulu terus ditipu oleh puak puak lebai dengan macam macam, saban hari atur tiket ke syurga walhal mereka ada dapat bayaran penuh itu kerja mereka, tambah dapat imbuhan dari YB yang terus mahu mereka dibodoh dengan alasan Yahudi komunis ancaman negara Islam, woit Islam berkembang juga dalam apa cara pun selama ini, tak payah Lebai Lebai ini jadi pelindung moral, cermin diri dulu lah? Hangpa pun tak betul, tak ikut ajaran asyik haram halal tapi selalu teringin nak rasa nenas orang lain kah kah kah tak betul tanya scud Ustaz Senik kontol kah kah kah

KERAJAAN GAYA HIDUP


Perikatan akan beri tentangan sengit kepada Pakatan tahun depan, kata penganalisis

PERIKATAN Nasional (PN) dijangka memberi saingan sengit kepada Pakatan Harapan (PH) pada pilihan raya negeri (PRN) tahun depan, susulan perubahan landskap politik negara selepas Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) lepas, kata penganalisis.

Pada PRU15 lepas, enam negeri tidak membubarkan DUN apabila bekas perdana menteri Ismail Sabri Yaakob mengumumkan pembubaran Parlimen pada 10 Oktober.

Negeri-negeri itu ialah Terengganu, Kelantan dan Kedah yang ditadbir PAS-PN manakala Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan dipimpin PH.

Penganalisis berkata, PAS jelas sekali juara pada PRU15 apabila menang 49 daripada 222 kerusi parlimen, sekali gus menggantikan Umno sebagai parti Melayu terbesar.

Persoalan kebanyakan penganalisis politik sekarang ialah: Adakah “gelombang hijau” parti Islam itu akan kekal dalam PRN nanti, khususnya di negeri yang ditadbir PH?

Pakar politik Melayu Chin Chong Foh memberitahu The Malaysian Insight serangan “gelombang hijau” khususnya di Pulau Pinang, Selangor dan Negeri Sembilan bergantung kepada beberapa faktor.

“Pertama, mampukah PH dan Barisan Nasional (BN) bekerjasama ketika ini memandangkan dua parti itu sebahagian daripada kerajaan persekutuan?

“Jika mereka boleh bekerjasama dengan baik, maka PH ada peluang besar untuk kekalkan kuasa di Pulau Pinang dan Selangor selepas PRN,” katanya.

Chin berkata PH sudah memulakan langkah positif di Perak dan Pahang dengan memberi jalan kepada BN mengangkat menteri besarnya selain meletakkan ahli exco BN.

“Saya percaya BN akan balas jasa dengan beri laluan kepada PH di Pulau Pinang dan Selangor,” tambahnya.

Bagaimanapun Chin berkata BN mungkin tidak akan buat perkara serupa di Negeri Sembilan di mana Umno merupakan parti tunggal terbesar walaupun PH adalah blok terbesar.

BN, katanya, masih menjadi parti dominan di negeri itu dan pengaruhnya masih agak kuat di sana.

“Saya tidak percaya Umno akan beri laluan dengan mudah (di Negeri Sembilan).”

BN mungkin heret Pakatan

Chin juga berkata PRN di Negeri Sembilan boleh berakhir dengan pertembungan tiga penjuru antara tiga blok politik utama yakni BN, PH dan PN.

“Setakat ini, BN boleh dapatkan semula kuasa di negeri ini. Bagaimanapun, ada juga kemungkinan BN dan PH boleh bentuk kerajaan campuran.”

Chin yang juga timbalan pengarah UTAR berkata PRU15 telah menunjukkan kekuatan BN kini terletak di negeri-negeri utara dan pantai timur.

“Tidak dinafikan, BN akan bertanding dalam PRN di Terengganu, Kelantan dan Kedah nanti.

“Persoalannya adakah PH akan beri laluan kepada BN untuk menentang PN.”

Chin juga berkata dalam pertarungan dua hala, PN mungkin tidak dapat menang besar.

Beliau berkata kejayaan PAS yang tidak pernah berlaku sebelum ini pada PRU15 bukan kerana pengundi Melayu telah beralih ke arah politik agama.

Beliau berkata kejayaan itu adalah kerana PH telah memulakan kempen antirasuah, anti-Ahmad Zahid Hamidi manakala PAS, yang calon-calonnya bertanding guna tiket PN, cuma menumpang untuk memenangi beberapa kerusi tambahan.

Chin berkata jika pengundi masih tidak suka kepada BN, ia boleh menjejaskan PH dan kemungkinan besar gabungan itu boleh hilang beberapa kerusi dalam PRN di Selangor dan Pulau Pinang.

“Mungkin juga menang hampir separuh atau satu pertiga daripada kerusi.”

Tetapi untuk PN memenangi kedua-dua negeri itu agak mustahil, tambahnya.

Pada PRU14, PH menang 51 daripada 56 kerusi DUN Selangor dengan BN cuma menang empat manakala PAS satu.

Walaupun Bersatu dan beberapa ahli PKR telah meninggalkan parti itu berikutan Langkah Sheraton, PH masih pegang majoriti kerusi di DUN Selangor.

Baru-baru ini, Menteri Besar Pulau Pinang Chow Kon Yeow berkata kerajaan negerinya bersedia berbincang dengan kerajaan Kedah, Terengganu, Kelantan, Negeri Sembilan dan Selangor mengenai pembubaran DUN secara serentak supaya PRN dapat diadakan pada masa yang sama.

Mandat DUN Pulau Pinang tamat pada 2 Ogos tahun depan. – 7 Disember, 2022.

SEMUA 

BERGANTUNG

PADA 6 BULAN

AKAN DATANG

AMIN

JIKA  ANWAR X

MEMIMPIN DG BAIK

MAKA PAKATAN

AKAN MENANG LAGI

AMIN

TAPI BAHAYA 

MENUNGGU

AMIN

EKONOMI

DUNIA AKAN

MELESET

AMIN

INI AKAN MEMUKUL

NEGERI PAKATAN

KHALAS