Sabtu, 16 Oktober 2021

PERANGKAP HUTANG

 


PERANGKAP HUTANG

DARI DAJJAL

AMIN

BETUL KE APA SABRI CAKAP ?

 
Putrajaya tidak ganggu siasatan Kertas Pandora, kata PM

PUTRAJAYA tidak akan campur tangan jika pihak berkuasa memutuskan untuk menyiasat mereka yang ada kaitan dengan laporan Kertas Pandora, kata Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob hari ini.

Beliau berkata pihak berkuasa bebas menyiasat sesiapa yang terlibat jika mereka mendapati wujud elemen jenayah.

“Jika ada kes terhadap sesiapa di dalam negara kita, pihak berkuasa boleh ambil tindakan.

“Pihak berkuasa tahu berkenaan berita yang disiarkan, kami kita serahkan kepada mereka,” katanya pada sidang akhbar di PPR Seri Perak Sentul hari ini.

“Jika ada bukti jenayah, mereka akan bertindak sewajarnya.” – 16 Oktober, 2021. WOIT 

SABRI

BETUL KE APA

YANG LU CAKAP NI

AMIN

ROSMAH TAKDA

DATANG JUMPA

MINTA LAMBAT

& SLOO KAN KES?

AMIN

NAJIB TAKDA JUMPA

MINTA  

PEGUAM NEGARA

 BUAT HEEK HOOK

AMIN

SAJE TANYA

MANA TAHU 

DALAM 

PASAR POLITIK

PENG ANAL  BACA

LU AMBIL RAMAI

MACAI NAJIB

JADI KEPALA GLC

KHALAS

ZAHID  TINGGAL

SEORANG

AMIN

SENANG  LU TIBAI 

DAN AMIL 

KERUSI DIA

KHALAS

TUAN HAJI BUAT SERUAN

 

UMNO perlu kembali jadi tonggak untuk kestabilan politik – Najib

KUALA LUMPUR – UMNO perlu kembali menjadi parti tonggak sekaligus kembali memegang tampuk pemerintahan pada pilihan raya yang akan datang.

Ketua UMNO Bahagian Pekan Tuan Haji Najib berkata, kestabilan politik negara akan dapat dikembalikan sekiranya UMNO dan rakan-rakan dalam Barisan Nasional (BN) kembali menjadi kerajaan Persekutuan.

WOIT

TUAN HAJI

KAH KAH KAH

LU NAK KEMBALI

MALAYSIA MACAM

ZAMAN DULU

KAH KAH KAH

LU BOLEH BUNUH

ALTANTUYA

KAH KAH KAH

LU BOLEH 

BEZIANA DI PD

KAH KAH KAH

LU BOLEH ROMPAK

DUIT NEGARA

KAH KAH KAH

SORI TUAN HAJI

ZAMAN DAH 

BERUBAH

AMIN

LEPAS PRU14

SEMUA BERTUKAR

KAH KAH KAH

LU  DAN SUAMI LU

TUNGGU MASUK

PENJARA

KHALAS

AMIN

SIASAT JUGA CUKONG

 


Malaysia mesti siasat ahli politik terbabit dalam Kertas Pandora, kata Guan Eng

SIASATAN terhadap pembabitan ahli politik terkemuka negara ini yang didedahkan dalam Kertas Pandora mampu mengembalikan semula keyakinan rakyat dan kepatuhan terhadap undang-undang di Malaysia, kata Lim Guan Eng hari ini.

Setiausaha agung DAP itu mengulangi gesaannya supaya siasatan penuh dilakukan mengenai aliran keluar dana haram membabitkan ahli politik negara ini.

“Malaysia boleh mengembalikan keyakinan rakyat dan kedudukan kita dalam indeks aturan undang-undang dengan bertindak dan menghukum mereka yang terbabit serta mengesyorkan langkah ketat untuk mencegah aliran wang haram dari negara ini dan bagaimana meningkatkan ketelusan, tanggungjawab serta kerajaan yang baik,” katanya.

Beliau menyatakan kedudukan Malaysia dalam indeks aturan undang-undang global merosot daripada 1.4% kepada 0.57%, menghuni ranking ke-54 daripada 139 negara yang ditinjau dalam Indeks Peraturan Undang-Undang 2021 World Justice Project.

Bekas menteri kewangan itu berkata, ia nyata berbeza dengan kedudukan Malaysia di tangga ke-47 daripada 128 negara tahun lalu.

“Kemerosotan dalam kedudukan peraturan undang-undang Malaysia memerlukan keberanian untuk menyatakan kebenaran kepada pihak berkuasa, terutama siasatan penuh mengenai aliran keluar dana haram membabitkan ahli politik aktif terkemuka seperti yang disebut dalam Kertas Pandora.”

Katanya, berdasarkan dokumen Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan Tabung Kewangan Antarabangsa, Malaysia menduduki tangga ketiga antara 147 negara bagi aliran keluar wang haram.

Beliau menyatakan menurut laporan 10 tahun terakhir ‘aliran kewangan tidak sah 148 negara membangun: 2006-2015’, Malaysia kerugian antara AS$22.9 bilion (RM94.22 bilion) dan AS$33.7 bilion (RM138.66 bilion) dalam aliran keluar wang haram.

Lim berkata, walaupun mendapat tekanan daripada ahli parlimen pembangkang, Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) “menolak dengan keras” untuk melakukan siasatan.

Beliau berkata, ia menimbulkan keraguan masyarakat mengenai kredibiliti SPRM dan juga “kecurigaan bahawa SPRM akan menutup mata apabila ahli politik aktif yang menyokong kerajaan terbabit.”

“Ahli politik yang biasanya bersikap lantang terhadap isu agama dan perkauman serta memusuhi kumpulan minoriti, berdiam diri mengenai Kertas Pandora.”

Lim juga membidas Bank Negara, menuduh bank pusat itu “menuruti SPRM” dan “berdiam diri terhadap skandal kewangan ini.”

Kemerosotan prestasi Malaysia tidak akan membantu meningkatkan keyakinan pelabur dan kepercayaan masyarakat terhadap kredibiliti kerajaan untuk melindungi hak perlembagaan, katanya.

Kertas Pandora mendedahkan lebih 330 ahli politik dari 90 negara termasuk Malaysia dalam aliran wang haram yang didefinisikan oleh Global Integrity Report (GFI) sebagai dana yang diperoleh, dipindahkan, dan/atau digunakan secara haram di seluruh dunia.

Kertas Pandora - koleksi data mengandungi 11.9 juta dokumen dan 2.9 terabyte data - dikeluarkan oleh International Consortium of Investigative Journalists untuk mendedahkan kegiatan rasuah elit yang didakwa berlaku di seluruh dunia pada 3 Oktober.

Ia adalah kumpulan data curian luar pesisir terbesar dalam sejarah dengan makalah daripada penyedia perkhidmatan luar pesisir di Anguilla, Barbados, Belize, Cyprus, Dubai, Panama, Singapura, Switzerland, Seychelles, Bahamas, British Virgin Islands dan Vietnam.

Tokoh Malaysia yang disebut dalam kertas itu termasuk Menteri Kewangan Tengku Zafrul Tengku Abdul Aziz, bekas menteri kewangan Daim Zainuddin, bekas timbalan perdana menteri Ahmad Zahid Hamidi dan ahli parlimen Selayang dari PKR, William Leong. – 16 Oktober, 2021.

BUKAN HANYA

SIASAT POLITIKUS

AMIN

SIASAT JUGA

PARA CUKONG 

AMIN

JANGAN GUNAKAN

POLITIKUS 

 UNTUK

SELAMATKAN

CUKONG YANG

SEBENARNYA 

AMAT JAHAT

AMIN

BERSELINDUNG

ATAS NAMA

NIAGA

TAPI ROMPAK

DAN ROSAKAN

NEGARA

AMIN

TOWKAY LENDIR

TOWKAY JUDI

TOWKAY DADAH 

INI PUNCA RASUAH 

AMIN

MACAM MANA

JADI KAYA

KALAU TIDAK

TIPU ORANG RAMAI 

KALAU TIDAK

 BERI RASUAH

 PADA POLITIKUS

AMIN

RAMPAS HARTA

MEREKA DAN

JADIKAN DANA

NEGARA

KHALAS

BUKAN MIMPI BULAN TERBELAH

 
BUKAN MIMPI

BULAN TERBELAH

AMIN

Unknown commented on 

"BEZA ILMU ISLAM 

DENGAN ILMU KAPIR"

Sama-sama la Isham! Ada juga kapir laknat yang buat kajian entah apa, duduk 2 hari dalam makmal, lepas tu terbit esei 2 keping kertas dan bincang macam mana nak jual kepada orang. Lepas tu kapir laknat umum ada vaksin teknoloji baru tangani kobid. Semua orang kena beli dan suntik.

NGENTOT PUN SUSAH NAK INGAT

 NGENTOT PUN

SUSAH NAK INGAT

KAH KAH KAH


hamim commented on

 "MAAF - SILAP BACA"

Arymanchino, maafkan dia, dia dah tua, dia tua dua bulan je dari saya, kami orang tua ni, selalu silap, tapi pasal duit jarang silap, tapi kesah lama dia tak lupa, kesah dia menutoh minah jepun pun dia ingat lagi.....he he he he


SUSUN MASA BERANCUK

 


SUSUN MASA

BILA NAK BERANCUK

KHALAS

Arymanchino commented on 

"LEPAS BUNTING"

Anak bosku penyamun pandai adjust mngentot d Sing terus bunting. Mula2 Mak Badak mohon utk jadi bidan,dah lulus. Pah tu bos ku penyamun pula msk mohon utk jadi tukang urut. Bukan tak tahu Mat Azalina dah jadi penasihat undang2 Smail,sonang dio adjust.Mampus..aemua..

JANGAN TANGKAP APEK - TAK BAYAR DUIT PAU

 JANGAN TANGKAP

APEK TAK BAYAR

DUIT PAU 

KAH KAH KAH

 HANCUR NEGARA

KHALAS

Unknown commented on 

"INI LANGKAH BIJAK"

Tapi tapi tapi tindakan penguatkuasaan berpilih tempat lokasi kah kah kah, nak kata rasis pulak nanti, mat mat ini rajin jaga SOP di kawasan kawasan tertentu sahaja, kawasan lain lagi hebat lagi meriah tak check pun, tak ada SOP pun kah kah kah ini lah dunia, yang kena tangkap salah, yang tak kena tak salah kah kah syukur amin


ARAB BANGGA DENGAN KESAH 1001 MALAM

 ARAB BANGGA

DENGAN KESAH

1001 MALAM

KHALAS

panglimo potaseh commented on

 "BEZA ILMU ISLAM

 DENGAN ILMU KAPIR"

Ilmu Islam sekarang ini hanya ngapal alip, ba, ta ..ngapal riwayat nabi ..tatacara hormat lelaki ..gimana nak nutup pantat ..dan tatacara orang Arab seribu tahung dulu ..geography, history, sciences & mathematic ieeleek. 


Ilmu kapir mikirkan camana nak urus kemampanan dunia ni untuk seribu tahun akan datang ..asas ilmu nye ada lah ilmu geog, history, sciences & math ..mengkaji impak, significant, mitigasi ..membentuk mitodologi ..kelestarian, dan alternatif jika dunia ini musnah ..


KAPIR MIMPI BULAN JATUH KE RIBA

 
KAPIR INI MIMPI

BULAN JATUH

KE RIBA

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "BEZA ILMU ISLAM 

DENGAN ILMU KAPIR"

kah kah kah...bukan takde.. mimpi kapir tak masuk youtube.. kah kah kah.. tt tak jumpa cari...


PELACUR JUAL DIRI

 16 pelacur “jual diri” guna WeChat, telegram kantoi

KUALA LUMPUR – Jabatan Imigresen Malaysia (JIM) menahan 16 wanita yang disyaki terlibat dalam aktiviti pelacuran menerusi dua serbuan berasingan pada 6 dan 7 Oktober lalu.

Ketua Pengarah Imigresen,  Indera Khairul Dzaimee Daud berkata, kesemua mereka yang mana 14 daripadanya merupakan wanita warga asing dan dua lagi warga tempatan dicekup dalam serbuan di kawasan Nilai, Negeri Sembilan dan Cheras, Kuala Lumpur.


JANGAN BUAT

FITNAH

AMIN

CARA KERJA

JUAL DARI

ADALAH SAMA

AMIN

TAPI YANG INI

BUKAN PARTI

POLITIK

KAH KAH KAH

BEIRUT KELMARIN - BEIRUT 1975

 


BEIRUT KELMARIN

INGATKAN GUA

BEIRUT 1975

KHALAS

INI LANGKAH BIJAK

 
Pelanggan, pemilik restoran dikompaun RM22,000 kerana ingkar SOP

GEORGE TOWN – Seramai enam pelanggan dan seorang pemilik  restoran di Jalan Magazine di sini dikompaun keseluruhan RM22,000 selepas didapati membenarkan pelanggan yang belum lengkap dua dos vaksin makan di dalam premis.

Ketua Polis Daerah Timur Laut, Asisten Komisioner Soffian Santong berkata, kesemua mereka yang terdiri daripada dua wanita dan lima lelaki itu dikompaun sepasukan polis dalam Ops Pemantauan dan Pematuhan prosedur operasi standard (SOP) Pelan Pemulihan Negara pada jam 10.50 malam tadi.

“Pemeriksaan melalui aplikasi MySejahtera ke atas pelanggan di restoran berkenaan mendapati enam daripada mereka yang belum lengkap dua dos vaksin sedang dine-in.

“Susulan itu, masing-masing enam pelanggan itu dikompaun RM2,000 manakala pemilik premis pula dikompaun RM10,000 kerana membenarkan pelanggan yang belum lengkap divaksinasi untuk dine-in.

“Secara keseluruhan kesemua tujuh warga tempatan berusia lingkungan 23 hingga 37 tahun itu dikompaun RM22,000,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Masing-masing enam pelanggan dikompaun RM2,000.

Sehubungan itu, Soffian menasihatkan orang ramai dan pemilik premis untuk terus mematuhi SOP yang ditetapkan kerajaan bagi mengelak dikenakan tindakan undang-undang.

“Gunakanlah segala kelonggaran yang diberikan oleh kerajaan dengan bijak serta bertanggungjawab demi sama-sama memutuskan rantaian penularan Covid-19,” kata beliau. –

 

INI LANGKAH 

AMAT BIJAK

AMIN

PDRM WAJIB

LAKUKAN KE

SELURUH NEGARA

AMIN

LEBIH RAPI

LEBIH KERAP

AMIN

DEMI KESEHATAN

RAKYAT SOKONG

AMIN

INI CARA DAPAT

KUMPUL DUIT UNTUK

DANA NEGARA

AMIN

INI CARA

AMAT BAIK DARI

GUNA CUKAI GST 

AMBIL DUIT RAKYAT

AMIN

RAKYAT TIDAK

MARAH KERANA

MALAH GEMBIRA

KERANA

MALAON INI

BAGI SUSAH

ORANG RAMAI

AMIN

TERUSKAN SAMAN

PENUHKAN 

DANA NEGARA

YANG   DUIT

SEMAKIN

KUREENG 

KAH KAH KAH

DUGAAN MELAYU TULIN

 MELAYU TULIN

AKAN LAWAN

CHINA MERAH

AMIN

Unknown commented on

 "KEJUJURAN 

ANAK RAJA KELANTAN"

Baru sodat ko Melayu tulen. Tapi Melayu tulen tu siapo. Sojak dari MEDERKA, mano ada Melayu tulen menjadi Piem? Dari Siam, Bugis, Turki, Mamak Kerala, Cino Kacukan, Bugis, Mamak Kerala, Jawo dan Jawo... yang dah jadi Piem. MANO ada Melayu tulen. Mamak Kerala mengakui dia Melayu tapi dia kata darah dia tu masih ada sesudu Mamak Kerala. Berpuluh tahun dia dah MEMERINTAH.. terpersona termasuk la ramai yang Melayu tulen tu malah sampai sekarang pun... Melayu tulen hanya takut kat apek sepet je memerintah kononnya kuat menipu dan akan hapuskan Melayu semuanya.. Tapi hakikatnya dah ditipu kaw kaw oleh Melayu celup yang masih ada sesudu darah Mamak Kerala dan wang habis dikebas mereka termasuk yang Bugis... tapi takpe la, mereka masih orang kito ? Yang lain itu bukan manusia, Tuan Ala silap cipta !

LEPAS BUNTING

 LEPAS BUNTING
DI SINGAPURA

ANAK NAJIB

BERANCUK

CEPAT CEPAT

AMIN

UNTUK BUNTING

SEKALI LAGI

AMIN

BILA  DAH 

BUNTING

PERGI 

KE NEGERI CHINA

AMIN
NAJIB ROSMAH

IKUT JADI BIDAN

UNTUK TERUS

TAK PULANG

KHALAS

MENGENAL MUSUH

 MENGENAL MUSUH

AMIN

SAPA BAHAYA &

SAPA 

PALING BAHAYA

KHALAS

Unknown commented on 

"BERITA MAKNA

 YANG DALAM"

Kah..kah...kah.. Najib sokong Perikatan Nasional, Perikatan Nasional perlukan Najib.. Itu pun masih mahu TT masih nak membodohkan rakyat? Aku ingat asalkan Bang Non tak jadi PM dah selesai masalah hang TT, biarlah apa nak jadi pun..Bang Non dah selesai tak jam piem.