Ahad, 18 Jun 2023

JAKARTA TENGGELAMKOTA JAKARTA

 TENGGELAM

PINDAH 

KE KALIMANTAN

AMIN

TAHNIAH - PEMIMPIN AFRIKA


TAHNIAH !!!

PEMIMPIN AFRIKA

CUBA CARI 

JALAN DAMAI

KHALAS

AIR MANI DI BUKIT BINTANG


Tidak salah dengan uniform jururawat, kata menteri


TIDAK ada yang salah dengan pakaian seragam yang dipakai oleh jururawat di Malaysia, kata Menteri Kesihatan Dr Zaliha Mustafa.

Kenyataan itu dibuat berikutan aduan seorang ahli Parlimen PAS bahawa pakaian itu terlalu ketat dan tidak patuh syariah.

Dr Zaliha berkata apa yang penting kepada Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) adalah untuk memberikan perkhidmatan terbaik kepada orang ramai.

“Terdapat etika yang dipatuhi oleh jururawat dalam hal pakaian seragam mereka dan jelas kepada saya bahawa tidak ada masalah.

“Kita baru sahaja membentangkan Kertas Putih Kesihatan dan sepatutnya fokus kepada apa yang penting iaitu menyediakan perkhidmatan kesihatan terbaik kepada rakyat. Buat masa ini saya tidak melihat pakaian seragam sebagai satu isu,” katanya dipetik akhbar The Star.

Semasa membahaskan Kertas Putih Kesihatan di Dewan Rakyat baru-baru ini, Wan Razali berkata kerajaan perlu mempertimbangkan untuk menukar pakaian seragam jururawat kerana ia terlalu ketat dan tidak patuh syariah.

Beliau juga berkata ramai jururawat wanita yang berkhidmat di fasiliti kesihatan kerajaan berpakaian ketat mengikut acuan barat hingga menampakkan bentuk badan dan tidak selari dengan tuntutan Islam.

“Adakah kita masih mengikut kod pakaian Barat? Bolehkah ia diubah untuk membolehkan beberapa ‘kelonggaran’ pakaian seragam jururawat?” katanya di Dewan Rakyat. 

Wan Razali berkata Hospital Universiti Sains Malaysia di Kubang Kerian, Kelantan, dan Pusat Perubatan Sultan Azlan Shah di Kuantan, Pahang menyediakan pilihan etika berpakaian kepada jururawat.

Bekas ahli Parlimen Klang Charles Santiago mengecam seorang ahli Parlimen PAS kerana mahu perubahan dibuat pada kod pemakaian jururawat dengan mendakwa pakaian seragam itu terlalu ketat dan tidak patuh syariah.

Santiago berkata Wan Razali bersikap seksis.

“Kita perlu bercakap tentang penjagaan kesihatan yang berpatutan dan boleh diakses untuk semua orang. Dan saya fikir saya melihat semuanya.

“Beraninya awak bercakap tentang pakaian jururawat wanita ini? Beraninya anda menghina mereka? Adakah anda faham betapa seksisnya kenyataan ini?

“Pakaian seragam itu adalah identiti bersama di mana setiap jururawat lain memakai pakaian seragam yang sama dan berkongsi tanggungjawab dan kewajipan profesion itu,” katanya menerusi Twitter.

Presiden MMA Dr Muruga Raj Rajathurai pula berkata adalah menyedihkan apabila Ahli Parlimen Kuantan Wan Razali Wan Nor lebih mementingkan kod pakaian jururawat berbanding masa depan dan kemampanan sistem penjagaan kesihatan.

“Semua jururawat di sektor awam mematuhi kod pakaian penjawat awam,” kata Muruga Raj kepada The Malaysian Insight.

“Kami percaya pakaian seragam jururawat KKM sekarang adalah praktikal kerana ia tidak menyekat pergerakan ketika jururawat menjalankan tugas mereka.

“Dalam penjagaan kesihatan, setiap orang perlu cepat berdiri dan ada masanya bersedia untuk segera menyelamatkan nyawa,” tambahnya.

Kesatuan Jururawat Malaya berkata gaya itu mematuhi garis panduan Kementerian Kesihatan.

Presidennya Nor Hayati Abd Rashid dilaporkan berkata pakaian seragam jururawat direka untuk berfungsi dan memudahkan mereka menjalankan tugas.

“Peraturan untuk pakaian seragam (jururawat) adalah ia tidak boleh terlalu ketat dan (labuh baju) mestilah melebihi punggung. Ada garis panduannya.

“Terpulang kepada penyelia jururawat untuk memantau (pakaian seragam). Selalunya, ketua jururawat akan menasihati jururawat jika pakaian seragam mereka terlalu ketat,” katanya seperti dilapor Free Malaysia Today.

Kata Nor Hayati, pada sekitar 1980-an jururawat memakai skirt, tetapi kod pakaian seragam mereka ditukar kepada pemakaian seluar supaya lebih patuh syariah.

“Saya tak pasti apa yang ahli Parlimen itu fikirkan apabila buat kenyataan sebegitu. (Pakaian seragam) ini bukan baharu, kami sudah pakai lama,” katanya, merujuk kepada kenyataan Ahli Parlimen Kuantan Wan Razali Wan Nor semalam, yang menyifatkan kebanyakan jururawat wanita berpakaian ketat dan tidak mematuhi syariah,” katanya. – 18 Jun, 2023.


WOIT

TALIBAN TAK LEH

TENGOK RAMBUT

PEREMPUAN

KAH KAH KAH

TAK LAMA LAGI

RAMBUT AMOI

RAMBUT AH SOO

ADA ARAHAN

WAJIB BUNGKUS

AMIN

DI NEGERI TALIBAN

TAKDA KEDAI

RAMBUT UNTUK

WANITA

KAH KAH KAH

PARA TALIBAN

BILA NAMPAK

RAMBUT WANITA

TERUS MELANCAP

KAH KAH KAH

KALAU TALIBAN

BERKUASA

BUKIT BINTANG

AKAN TENGEGLAM

OLEH AIR MANI

TALIBAN

KAH KAH KAH

AMIN

 KAHALAS


TUTUP HAIR SALOON DI SELANGOR ?


Selangor: Pas melihat PN mampu menang 29 kerusi

SHAH ALAM –  Setiausaha Pas Selangor, Roslan Shahir Mohd. berkata, Pas akan bertanding di 18  kerusi di Selangor dan mahu membantu PN memenangi sejumlah 29 kerusi di negeri itu.

Keadaan itu juga bermakna PN Selangor dapat memenangi pilihan raya negeri di Selangor, seterusnya mentadbir negeri itu.

Bagaimanapun, Menteri Besar Selangor,  Amirudin Shari yakin gabungan PH-BN akan memenangi 45 kerusi, malahan boleh mencecah 50 kerusi dalam pilihan raya negeri untuk mentadbir dengan majoriti dua pertiga.

Roslan berkata, berdasarkan keputusan pilihan raya umum dan hasil analisis dalaman, PN Selangor memerlukan kira-kira 70 peratus sokongan pengundi Melayu untuk memenangi kawasan majoriti kaum itu.

Beliau berkata, daripada 56 kerusi di Selangor, 33 daripadanya adalah mempunyai lebih daripada 60 peratus pengundi Melayu dan akan menjadi tumpuan Pas.

Katanya, hasil pengagihan kerusi PN mengikut parti akan diumumkan dalam satu majlis besar-besaran yang akan diadakan pada 24 Jun.

“Untuk calon pula, biasanya kami hanya akan membuat pengumuman rasmi menjelang hari penamaan calon,” katanya kepada Nanyang Siang Pau.

Sementara itu, Amirudin berkata, PH dan BN mempunyai kelebihan tersendiri di Selangor dan gandingan dua pakatan dapat membawa kemenangan 45 kerusi.

Katanya, BN mempunyai jentera kempen yang kuat dan ramai penyokong setia sementara PH menunjukkan prestasi yang baik semasa mentadbir Selangor selama 15 tahun

“Bersatu selama ini mahu mengklon UMNO, tetapi yang ‘ori’ semestinya lebih baik daripada cetak rompak,” katanya seperti dipetik Sinchew Daily ketika menerima wawancara akhbar berbahasa Cina.

Tambah Amirudin, PH juga mempunyai ramai penyokong di Selangor dan kempen PH yang kreatif mampu menyentuh emosi pengundi.

Katanya,  walaupun ada penyokong PH yang mengkritik kerajaan negeri, tetapi mereka tetap percaya PH adakah pilihan terbaik. – 

WOIT

HUBAYA HUBAYA

TALIBAN TURUN

DARI GUNUNG

AMIN

JIKA TALIBAN

BERKUASA

HABIS SEMUA

PENDANDAN

 RAMBUT KENA 

TANGKAP

KAH KAH KAH

HAIR SALOON

WAJIB TUTUP

AMIN 

RAMBUT WANITA

MENGANCAM

NEGARA

AMIN

KHALAS

TAN SERI KITA SIANG TUTUP MULUT


Wanita ditahan bantu siasatan muat naik kenyataan berbaur penghinaan

SEORANG wanita yang sedang hamil enam bulan ditahan bagi membantu siasatan memuat naik kandungan di media sosial berbaur penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah berhubung penganugerahan pingat kepada Lim Kit Siang.

Ketua Polis Pulau Pinang Khaw Kok Chin berkata wanita berusia 32 tahun itu ditahan di pekarangan Ibu Pejabat Polis Daerah Seberang Perai Utara 13 Jun lepas.

“Pada 7 Jun 2023 Polis Diraja Malaysia (PDRM) menerima laporan daripada orang awam mengenai beberapa kandungan di media sosial yang berupaya menjejaskan ketenteraman awam.

“Susulan itu pada 13 Jun 2023 pihak Unit Siasatan Jenayah Terkelas (USJT) Jabatan Siasatan Jenayah (JSJ) Bukit Aman menahan seorang wanita bagi membantu siasatan berhubung memuat naik kandungan di media sosial berkenaan,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Beliau berkata berdasarkan siasatan awal selain penghinaan terhadap Yang di-Pertuan Agong wanita itu juga dipercayai turut mengaitkan Lim sebagai pencetus rusuhan 13 Mei 1969.

Khaw berkata susulan penahanan wanita itu polis merampas beberapa bahan bukti antaranya komputer riba, telefon bimbit dan kad sim milik wanita itu untuk siasatan lanjut.

Beliau berkata wanita berkenaan kemudian dibebaskan dengan jamin polis pada hari sama kerana mendakwa sedang mengandung enam bulan.

Katanya kes disiasat mengikut Seksyen 4(1) Akta Hasutan 1948 dan Seksyen 233 Akta Komunikasi dan Multimedia 1998 oleh USJT Bukit Aman. – Bernama, 18 Jun, 2023.

TAHNIAH

 PADA AGONG

 KIT SIANG

JADI TAN SERI

AMIN

INI CARA TERBAIK

TUTUP MULUT DIA

AMIN

DAH ADA TAN SERI

TAK PERLU KOMEN

BANYAK TENTANAG

ISLAM & MELAYU

AMIN

TAN SERI LIM

JANGAN KEMPEN

UNTUK TALIBAN

AMIN

KHALAS

TALIBAN KLIM AGAMA DIA SAJA YANG BETUL


TALIBAN KLIM

AGAMA DIA SAJA

YANG BETUL

AMIN

AGAMA DAN BUDAK KECIL

Menganggap agama kamu sebagai agama yang paling baik dan yang paling hebat sekali di dunia ini adalah wajar dan tidak ada salahnya. Ini tidak ada bezanya apabila kamu menganggap bahawa isteri kamu itu adalah yang paling cantik sekali di dunia ini. 

Akan tetapi kalau kamu itu sudah sampai menganggap yang agama lain selain daripada agama yang kamu anuti itu semuanya salah belaka, maka ini tidak ada baiknya sama sekali, malah sudah bersikap kebudak-budakan. 

Kalau ada orang dari agama lain yang datang untuk mendakwahkan agamanya pada kamu, pasti saja kamu akan naik marah malah darah juga pasti ikut naik. Bukankah itu sikap budak kecil. Selalu saja ingat dia seorang saja yang betul.

JUAL BELI MANUSIA


AWAS !!!

JUAL BELI

MANUSIA

AMINSelesai segera syor pemerdagangan manusia AS, kata Santiago


MALAYSIA telah mengorak langkah besar dalam meningkatkan kedudukannya dalam Laporan Pemerdagangan Orang (TIP) Jabatan Negara AS yang disenaraikan baru-baru ini tetapi harus mengambil perhatian terhadap syor yang dibuat untuk naik ke Tahap 1, kata bekas ahli Parlimen Charles Santiago.

Malaysia beralih daripada Senarai Pantauan Tahap 3 ke Tahap 2 dalam laporan TIP edisi 2023.

Santiago, yang juga aktivis hak asasi manusia, berkata Malaysia boleh beralih ke Tahap 1 dalam penggal akan datang jika kerajaan melaksanakan beberapa cadangan yang dinyatakan dalam laporan itu.

“Mereka telah membuat banyak cadangan, yang saya fikir Malaysia harus mengambil serius.

“Beberapa syor, yang dianggap ‘mudah dicapai’, boleh diselesaikan dengan cepat,” kata bekas pengerusi Ahli Parlimen Asean bagi Hak Asasi Manusia itu.

Antara saranan yang diberikan, yang menurut Santiago boleh dilaksanakan segera, adalah untuk mendedahkan kepada umum hasil siasatan yang melibatkan pegawai rasuah untuk meningkatkan ketelusan dan pencegahan serta memastikan pegawai bertanggungjawab secara jenayah.

Perkara lain adalah untuk menambah baik pengurusan kes dan komunikasi dengan mangsa pemerdagangan, termasuk permintaan dan penggunaan jurubahasa yang konsisten dan program Pakar Bantuan Mangsa.

Santiago berkata syor untuk memperluaskan usaha bagi memaklumkan pekerja asing tentang hak mereka di bawah undang-undang buruh Malaysia - termasuk hak mereka mengekalkan akses kepada pasport mereka pada bila-bila masa - dan pilihan mereka untuk tindakan undang-undang eksploitasi, juga boleh dilakukan dengan segera, tanpa banyak kerumitan.

“Ini adalah sesuatu yang sudah pun dilakukan oleh kesatuan sekerja dan juga pertubuhan bukan kerajaan (NGO) yang menguruskan pekerja asing juga turut lakukan,” katanya.

Satu lagi syor yang dibuat, yang menurut Santiago perlu diberi perhatian, ialah memasukkan bahasa mengenai perlindungan pekerja asing dalam kontrak model dan memorandum persefahaman (MoU) dua hala dengan negara sumber buruh.

“Ini adalah sesuatu yang saya perjuangkan sejak sekian lama.

“Pastikan MoU yang ditandatangani, biarlah Indonesia, Bangladesh atau Nepal, benar-benar diumumkan dan diletakkan dalam bahasa yang biasa digunakan oleh pekerja tempatan negara sumber.

“Maksudnya meletakkan perjanjian itu dalam bahasa mereka, Urdu atau Bahasa Indonesia atau bahasa Nepal untuk memastikan mereka memahami kandungan perjanjian itu,” kata bekas ahli Parlimen tiga penggal itu. – 18 Jun, 2023.

ROSMAH BAWA GEMPA BUMI


ROSMAH BAWAK

GEMPA BUMI

AMIN

KHALAS

Unknown commented on
 "ROSMAH MASIH DARO"
Abang TT nasib baik lah dulu tak kena getah Rosmah, nasib baik kalau tidak mungkin Abang TT dalam Sg Buloh, kah kah kah tapi kenapa suka sangat dengan troll Kak Ros ini? Adakah dulu jadi peminat setiap masa muda dulu, mungkin getah skrap lama laju ligat, kah kah kah selamatkan seluruh rakyat Malaysia ini semoga bahagia selalu, harta mereka semua dah banyak kesian tak dapat enjoy menjoy macam dulu lagi, dulu shopping sakan di Dubai new York tapi sekarang kena shopping dekat pertama complex lol, masih bersyukur anak menantu di Pulau Tumasek simpan emas ketul lagi woit kah kah kah

ROSMAH MASUK PARTI PAS


ROSMAH MASUK

PARTI PAS

AMIN

Rosli commented on
 "ROSMAH MASIH DARO"

Satu cara saja nak bagi Rosmah nampak bersih dan suci...isi borang jadi ahli PAS...mesti Rosmah jadi suci murni.

SEKALI LAGI TEO BENG HOCK


MENGINGATI

TEO BENG HOCK

AMIN

SPRM ADA LAGI KES MATI ?


LFL dakwa Azam campur tangan siasatan polis kes kematian dalam tahanan SPRM

KETUA Pesuruhjaya Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Azam Baki dituduh campur tangan dalam siasatan polis yang sedang dilakukan terhadap cubaannya awal hari ini untuk menjelaskan tentang kematian seorang lelaki dalam tahanan SPRM.

Azam mendakwa mangsa terbabit tidak sihat dan meninggal dunia di hospital.

Pengarah Lawyers for Liberty (LFL) Zaid Malek dalam satu kenyataan berkata Azam tidak seharusnya tergesa-gesa membuat kesimpulan atau menjelaskan punca kematian mangsa kerana siasatan polis baru bermula.

“Polis yang siasat dan akan umumkan hasil siasatan atau merujuk perkara itu kepada Pejabat Peguam Negara.

“Tiada kesimpulan boleh dibuat pada masa ini, sama ada wujud perbuatan khianat atau tidak dalam kes itu,” katanya.

Zaid berkata pegawai Azam sendiri sedang disiasat berhubung kematian dalam tahanan itu.

Katanya, kematian itu berlaku di ibu pejabat di mana pejabat Azam berada.

“Maka, penjelasannya tidak ada nilai kerana Azam adalah pihak berkepentingan.

“Kenyataan terbuka seperti ini berkenaan siasatan polis yang sedang berjalan, berpotensi untuk mempengaruhi atau campur tangan siasatan,” kata Zaid.

LFL pada masa sama menggesa ketua polis negara menubuhkan unit siasatan khas dari Bukit Aman untuk menyiasat insiden itu.

“Dengan kematian Teoh Beng Hock pada 2009 dan Ahmad Sarbani Mohamed pada 2011 ketika dalam tahanan SPRM, polis perlu melihat perkara ini dengan serius.

“Siasatan perlu telus dan cepat. Tindakan tegas mengikut undang-undang perlu diambil jika ada pegawai SPRM didapati terbabit dalam kes itu,” kata Zaid. – 16 Jun, 2023.


DULU 

TEO BENG HOCK

KEMUDIAN SARBANI

AMIN

SEKARNG SATU 

LAGI MATI

AMIN

INI BAHAYA

BANGUNAN SPRM

ADA HANTU

AMIN

DULU 

RUMAH PASONG

BRICKFIELDS

AMIN

NAMPAKNYA

AZAM LAGI

GANAS

AMIN

POLIS BELUM

SIASAT DIA

DAH UMUM

KAH KAH KAH

KHALAS

MATI MENGEJUT PASCA VAKSINJKNS siasat kematian mengejut dua petugas kesihatan

KUALA LUMPUR – Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) sedang menjalankan siasatan berhubung kejadian kematian mengejut membabitkan dua petugas kesihatan yang bertugas di dua fasiliti kesihatan berbeza di daerah Klang, masing-masing pada 4 dan 6 Jun lalu.

Pengarah Kesihatan Negeri Selangor,  Dr Sha’ari Ngadiman berkata, pihaknya mengambil maklum mengenai kejadian itu dan ia merupakan situasi menyedihkan kepada semua terutama ahli keluarga dan kenalan rapat kes berkenaan.

Beliau berharap, orang ramai dan pihak media dapat menghormati serta memberi ruang privasi kepada keluarga untuk melalui tempoh yang sukar ini.

“Pihak jabatan telah menjalankan siasatan bagi kedua-dua kes berkenaan. Begitu juga pihak polis sedang menjalankan siasatan mereka untuk mengenal pasti punca kematian.

“Semua pihak disarankan agar mengelak daripada membuat sebarang spekulasi dan tidak menyebarkan sebarang informasi yang berkaitan dengan kedua-dua kes berkenaan secara sewenang-wenangnya,” katanya menerusi kenyataan hari ini.

Menurut Sha’ari, kejadian yang berlaku juga amat mendukacitakan jabatan berkenaan.

“Sehubungan itu, jabatan ini ingin mengingatkan mana-mana individu yang mengalami masalah emosi agar tampil untuk mendapatkan bantuan sokongan emosi daripada golongan profesional.

“Atau boleh hubungi Talian Bantuan Krisis Kesihatan Mental Talian HEAL di 15555 yang dikendalikan Pegawai Psikologi (Kaunseling) Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) yang beroperasi setiap hari dari jam 8 pagi hingga 12 tengah malam,” ujarnya.

Dr Sha’ari dan seluruh warga JKNS turut mengucapkan takziah kepada keluarga kedua-dua mendiang atas kejadian berkenaan. – 

WOIT

LEPAS KOBID

LEPAS PKP

LEPAS VAKSIN

RAMAI MATI

AMIN

MATI MENGEJUT

MATI MUDA

MATI TAK TAHU

PASAL APA

AMIN

BUKAN SAJA 

DI MALAYSIA

SELURUH DUNIA

ALAMI SAMA

AMIN

KHALAS

GADUH BELUM SELESAI


GADUH BELUM

SELESAI

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on 
"BARANG MAHAL 
KERANA MAD DANI"

Mat Bontot PMX kata ringgit jatuh sebab Menteri Kewangan tak reti jaga ekonomi negeri ni .. ye ke .. kahkahkah.

MUHYIDIN NAK TERAJANG ANWAR


MUHYIDIN NAK

TERJANG ANWAR 

BAHAYA ADA TALIBAN

KHALAS

TALIBAN TENGOK RAMBUT KOTE TEGANG


TALIBAN TENGOK

RAMBUT 

KOTE TEGANG

AMIN

yusoferman commented on
 "PAKAIAN MISI TALIBAN?"
wanita wajar dikepung untuk lelaki membayangi sextreme niqab bila lelaki sudah tidak mampu menundukkan pandangan akibat bila society sudah teruk yang belum matang sudah terdedah dengan sosial seterusnya wabak pada pembentukan tamadun yg baik luar dan dalam

LEBAI TAK PAKAI SELUAR DALAM


LEBAI TAK PAKAI

SELUAR DALAM

AMINUnknown commented on
 "SELUAR DALAM 
TALIBAN"

bingai lu tt.. ini tok lebai pandai henjut.. 
kah kah kah

TALIBAN DAN RAMBUT

 


TALIBAN 

DAN

RAMBUT

AHAD 18/6/2023
HEBOH HEBOH
LEBAI DAN TALIBAN
KERAS KOTE
 BILA NAMPAK  RAMBUT MISI

PELIK
LAGI HAIRAN  MACAM MANA
TENGOK RAMBUT
KOTE TEGANG
KAH KAH KAH

AMERIKA
BIDEN MULA BERKEMPEN
UNTUK JADI CALON 2024
TRUMP DAH LAMA KEMPEN
SAMA ADA JADI CALON
ATAU TIDAK PARTI
YANG BUAT KEPUTUSAN
MELALUI UDIAN

GREECE
KAPAL TENGGELAM
KINI DALAM SIASATAN RAPI
KENAPA BANTUAN SAMPAI
DI TOLAK

RUSIA
7 PEMIMPIN AFRIKA
DATANG JUMPA PUTIN
MINTA  CARI JALAN DAMAI
SEBELUM INI MEREKA
JUMPA ZELENSKIY

EKONOMI AFRIKA TERDESAK
AKIBAT PERANG
TAKDA GANDUM DARI UKRAINE
TAKDA  BAJA DARI RUSIA

SUDAN
SATU LAGI GENCATAN SENJATA
DI RANCANG
RIBUAN  DAH  MATI
25 JUTA DALAM KELAPARAN
INI ITAM LAWAN ITAM

HOKKIEN
PAGI INI SEGAR KERING
MATA HARI DAH MUNCUL
CAHAYA MATAHARI KELUAR SEDIKIT
DI LINDUNG AWAN

DI HOKKIEN
BUNGA RAYA SEDANG KEMBANG
POKOK BUNGA INI
DI TANAM DI TEPI JALAN
SELAIN DARI KEMBOJA PUTIH

 GUA DENGAR 
PAGI INI SUARA TERKUKUR
JUGA PIPIT DALAM
SAWAH RUMPUT

KITA DAH MASUK
MUSIM PANAS
EL- NINO
AKAN SAMPAI
MASA INI MUNGKIN EL-NINO
SEDANG
BERLIGAR DI PILIPINA

BRO
SENYUM
SENYUM DI PAGI 
AHAD YANG INDAH

BRO
BUKAN MUDAH MEMARUT SAGU
SEBELUM DI PARUT BATANG DIBELAH
BUKAN MUDAH MENUNTUT ILMU
DARI SEKOLAH KE SEKOLAH

BRO
BUKAN MUDAH BERLADANG SAWAH
BILA TAK SUBUR TERUKLAH  BENDANG
MENTERI MENIPU PELBAGAI HELAH
SIANG  MALAM DIKUTUK ORANG

BRO
BUKAN MUDAH MENJALA PARI
MENJALA PARI  TAHAN BERHUJAN
AMAT MUDAH KOTE PAK LEBAI BERDIRI
NAMPAK RAMBUT  WANITA PEREMPUAN
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT BERSANTAI
HARI AHAD