Khamis, 30 Jun 2022

MAT LEBONG MEMUTAR LAGIMAT LEBONG

MEMUTAR LAGI

KAH KAH KAH

MAT PUTAR

MELEBONG LAGI

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

HARI GEMBIRA TANAH MELAYUTAHUN 2022 INI

MAHKAMAH

TERTINGGI

DI MALAYSIA

TELAH MENETAPKAN

SEBAGAI

HARI GEMBIRA

AMIN

PADA KHAMIS

ADALAH HARI

MENENGOK BULAN

UNTUK PESTA

HARI GEMBIRA

AMIN

KALI INI 

PENGUMUMAN

NENGOK

ANAK BULAN

BUKAN DARI

PEMEGANG

BOTOL BESAR

TAPI DARI

MAHKAMAH

TERTINGGI

TANAH MELAYU

AMIN

KHALAS

TAKTIK NAJIB DI MAHKAMAH


Najib mahu jawab afidavit pendakwaan berkait bukti tambahan kes SRC


BEKAS perdana menteri Najib Razak akan menjawab afidavit pendakwaan yang membantah permohonannya untuk mengemukakan bukti tambahan dalam kesnya yang melibatkan dana SRC International Sdn Bhd.

Timbalan Pendakwa Raya Mohd Ashrof Adrin Kamarul berkata peguam Muhammad Shafee Abdullah yang mewakili Najib memberitahu mahkamah bahawa pihak pembelaan mahu menjawab afidavit pendakwaan dan mahkamah memberikan sehingga 14 Julai memfailkan afidavit balasan.

“Pihak pendakwaan mempunyai hak untuk menjawab dengan afidavit lanjut selewat-lewatnya pada 21 Julai dan Najib akan mendapat jawapan akhir pada 28 Julai,” katanya kepada media.

Susulan itu, Mahkamah Persekutuan menetapkan 29 Julai ini untuk satu lagi pengurusan kes.


Najib memfailkan permohonan untuk mengemukakan bukti tambahan dalam kes yang melibatkan dana SRC Internationalnya dalam usaha untuk membatalkan perbicaraan yang mendapatinya bersalah serta disabitkan kesalahan, dihukum penjara 12 tahun dan denda RM210 juta.

Pengurusan kes hari ini di hadapan Timbalan Pendaftar Mahkamah Persekutuan Siti Hajar Mustaffa secara maya dengan kehadiran peguam Najib, Shafee dan Nur Syafiqah Mohd Sofian serta Timbalan Pendakwa Raya V. Sithambaram dan Mohd Ashrof hadir untuk pendakwaan.

Bukti tambahan yang cuba dikemukakan oleh Najib adalah berkaitan penemuan baru-baru ini bahawa hakim perbicaraan Mohd Nazlan Mohd Ghazali adalah peguam dan setiausaha syarikat bagi Kumpulan Maybank pada 2006.

Semasa sidang akhbar pada 7 Jun, Shafee berkata Nazlan gagal memaklumkan bahawa beliau adalah peguam dan setiausaha syarikat bagi Kumpulan Maybank yang bertanggungjawab mencadangkan penubuhan SRC International.

Dalam afidavit sokongannya, Najib berkata hakikat bahawa Nazlan mengetahui penglibatan peribadinya dalam penubuhan SRC International tetapi menyembunyikannya kepada pembelaan membawa kepada konflik kepentingan yang telah membawa kepada bahaya berat sebelah.

Sementara itu, pihak pendakwaan, melalui Mohd Ashrof, memfailkan afidavit balasan semalam, membantah permohonan Najib yang mengatakan bahawa penglibatan Nazlan tidak relevan dengan kes SRC International terhadap Najib tetapi lebih berkaitan dengan kes lain yang dihadapi beliau melibatkan RM2.3 bilion dana 1Malaysia Development Bhd (1MDB). 

Mohd Ashrof seterusnya berkata peranan Nazlan dalam bank itu memang diketahui umum dan memang diketahui oleh Najib sepanjang masa, termasuk semasa permulaan dan penerusan perbicaraan seperti yang ditunjukkan oleh dokumen awam dan dokumen yang dimiliki pemohon.

Pada 28 Julai 2020, Nazlan yang ketika itu hakim Mahkamah Tinggi (kini hakim Mahkamah Rayuan) mendapati Najib bersalah atas tujuh pertuduhan menyeleweng RM42 juta dana SRC International dan menjatuhkan hukuman penjara 12 tahun serta denda RM210 juta.

Pada 8 Disember tahun lepas, panel tiga hakim Mahkamah Rayuan yang diketuai Abdul Karim Abdul Jalil menolak rayuan ahli Parlimen Pekan itu yang mendorong beliau membawa perkara itu ke Mahkamah Persekutuan. 

Mahkamah Persekutuan menetapkan 10 hari bermula 15 Ogos ini untuk mendengar rayuan terakhir Najib terhadap sabitan serta hukuman penjara dan denda yang dijatuhkan terhadapnya. – Bernama, 30 Jun, 2022.

NAJIB BUAT

TAKTIK NAK

LAMBATKAN 

MASUK JIL

AMIN

DENGAN HARAPAN

ADA PRU 15

SEKARANG

AMIN

BILA ADA PRU

JIKA GEROMBOLAN

MENANG SEMUA

KES DIHAPUS

KAH KAH KAH

SRI RAM DIHANTAR

KE MAHKAMH

TAMPOI

KAH KAH KAH

HAKIM NAZLAN

DI HANTAR

KE MAHKAMAH

TANJUNG 

RAMBUTAN

AMIN

SEBAB ITU

MACAM MACAM

TAKTIK DIADAKAN

SEMUA NAK

LAMBATKAN 

KES SELESAI

AMIN

KHALAS

YAYASAN AKAL BUDI


Mahkamah bukan kedai kopi, timbalan pendakwa raya tegur Zahid

PIHAK pendakwaan hari ini menegur Ahmad Zahid Hamidi supaya tidak menjadikan mahkamah seperti ‘kedai kopi’ atau mesyuarat Majlis Tertinggi Umno semasa menjawab soalan dalam perbicaraan kes yang dihadapinya.

Timbalan Pendakwa Raya Raja Rozela Raja Toran membuat teguran itu apabila Zahid berkali-kali tidak menjawab soalan secara spesifik dan mahu memberi penjelasan, sedangkan pendakwaan tidak meminta berbuat demikian.

Soalan yang diajukan Raja Rozela adalah adakah bekas timbalan perdana menteri itu bersetuju bahawa bekas setiausaha eksekutifnya Mej Mazlina Mazlan @ Ramly tidak boleh sentuh wang dalam akaun simpanan tetap di Tetuan Lewis & Co.

Selepas beberapa kali Raja Rozela bertanyakan soalan itu dan menegur supaya menjawabnya secara spesifik, Zahid akhirnya menjawab “Setuju”. 

Raja Rozela kemudian mengucapkan “Terima kasih, terima kasih Datuk Seri, terima kasih banyak, manakala Zahid menjawab “Terima kasih kepada anda juga”.

Berasa sinis dengan jawapan Zahid itu, Raja Rozela kemudian berkata “Hati-hati Datuk Seri. Datuk Seri dekat dalam mahkamah ya, bukan dekat kedai kopi, bukan dekat majlis tertinggi, saya ingatkan anda sebagai pegawai mahkamah”.

Sebelum itu, Raja Rozela turut menegur Zahid apabila beliau mengelak untuk menjawab soalan secara spesifik berkenaan dana Yayasan Akalbudi (YAB) yang dipindahkan ke akaun simpanan tetap Lewis & Co.

“Datuk Seri kena belajar untuk hormat mahkamah Datuk Seri ya. Bila saya tanya soalan dan soalan itu adalah spesifik, Datuk Seri tolong lah jawab soalan itu secara spesifik melainkan saya suruh Datuk Seri memberikan penjelasan.

“Saya adalah pegawai mahkamah Datuk Seri. Saya dan rakan bijaksana saya, peguam-peguam Datuk Seri adalah pegawai mahkamah. Kami menjalankan tugas untuk menjalankan prosiding ini untuk mahkamah ini Datuk Seri. Saya minta sangat-sangat Datuk Seri tolong lah fokus, kalau tidak sampai malam kita di sini (mahkamah),” tegas Raja Rozela.

Peguam Hisyam Teh Poh Teik yang mewakili Zahid bangun dan menyatakan anak guamnya perlu diberikan peluang untuk memberikan penjelasan.

Hakim Mahkamah Tinggi Collin Lawrence Sequerah kemudian berkata pendakwaan memberikan pandangan sedemikian kerana Zahid tidak menjawab soalan secara spesifik, sebaliknya memberikan penjelasan.

“Kadangkala saksi diberikan peluang untuk memberikan penjelasan, tetapi apabila ditanya sama ada saksi setuju atau tidak, saksi hanya perlu menjawab sama ada setuju atau tidak. Oleh sebab itu pendakwaan berpandangan begitu,” kata Hakim Sequerah.

Pada 24 Januari lepas, mahkamah memerintahkan Zahid membela diri terhadap 47 pertuduhan dengan 12 daripadanya melibatkan pecah amanah, lapan pertuduhan rasuah dan 27 pertuduhan pengubahan wang haram, membabitkan berpuluh-puluh juta ringgit dana milik YAB selepas pihak pendakwaan berjaya membuktikan kes prima facie.

Perbicaraan di hadapan Hakim Sequerah bersambung. – Bernama, 30 Jun, 2022.              

YAYASAN

AKAL BUDI INI

TAKDA AKAL

TAPI BANYAK BUDI

AMIN

DERMA SANA

MASJID SINI

KORBAN SANA

SEDEKAH SINI

AMIN

TUNGGU BAIK MAMA


TUNGGU

BIK MAMA

DI PINTU SYURGA

OPSS.. SILAP

DI PINTU PENJARA

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

Anto nyo beraga @ Antoniobraga 
commented on 

"ROSMAH ADA 604800"

tt...aku tengok ko ni hantam kaw kaw big mama show ni...aku rasa ini kes cinta kamu pernah ditolak big mama masa kamu dizaman membiang dulu...dendam betul ko kat dia ye..he he baru aku tau selera ko cammana tt..badak juga idaman selera kamu rupanya.. 

Patut la ko membujang sampai sekarang ni...tak pe tt aku cadangkan ko tunggu big mama di pintu syurga opps silap pintu penjara bila dia keluar nanti..MMM MASA TU BARU BIG MAMA SEDARI BETAPA BERSELERANYA KAMU PADA DIa dari dulu kini dan selamanya

BOPENG BERANCUK TAKDA PEMINAT


BOPENG BERANCUK

TAKDA SAPA

NAK INTAI

KAH KAH KAH

AMIN

panglimo potaseh commented on

 "SOALAN DARI TAMRIN"

Kato TaT .. sex hooram kono ado ompek saksi .. kok jantan lisut muko bopeng mcm Malikol tongah nenggek ateh puki nyonya tuo sapo lak nak jadi saksi ..kahkahkah. Tang Azmin dongan Haziq bolago batang dan monchungkil lobang taik bakal PM kito ..ontah lah ..nak tau jugak sobolom bojubo kono poey berak dulu ko ..

BARAL JADI DUTA ?


BARAL JADI DUTA?

AMIN

KAH KAH KAH


Unknown commented on 

"SOALAN KURUN INI - 
BOLEHKAH BARAL JADI DUTA ?"

pariah punya duta celup berlagak suci dalam debu ... dok mimpi nak lawan Presiden Umno tembak jarak jauh mana ada peluru

TERAJANG SRI RAMTERAJANG KELUAR

PENDAKWA SRI RAM

KAH KAH KAH

KHALAS

SEMPAT BERANCUK


SEMPAT BERANCUK
NAJIB ADA 57 HARI LAGI SEBELUM JATUH HUKUM NAJIB SEMPAT BERANCUK DAN BUAT ANAK SEBELUM BINI DATANG BULAN 

AMIN 

BILA  NAJIB BEBAS ANAK UMUR 10 TAHUN

KAH KAH KAH

ROSMAH ADA 604800


ROSMAH ADA

604800 SAAT

AMIN

KHALAS


SATU  MINGGU 7 HARI
SATU HARI 24 JAM
TUJUH HARI 168 JAM
SATU JAM 60 MINIT
168 JAM 10080 MINIT
SATU MINIT 60 SAAT
10080 MINIT 604800 SAAT
UNTUK LARI
KE KAZAKHSTAN
ATAU 
CARI BOMOH DARI KERALA
AMIN
KHALAS

SATU LAGI BANDAR SEDANG DI KEPONG OLEH TENTERA RUSIA
SATU LAGI

BANDAR SEDANG

DI KEPUNG 

TENTERA RUSIA

AMIN

TUNGGU MASA

UNTUK JATUH

AMIN

KHALAS

SOALAN DARI TAMRIN


DJ  SAL  DAN  DJ  WONG MAHIADDIN  DAN  AZMIN  BILA  PULA  ?


Tamrin Tun Ghafar

Isnin - 27/06/2022
( 1 -  19 )1.   Syabas Idris Ahmad , Menteri yang dipertanggong jawabkan apa - apa perkara berkaitan agama

2.  Jika di bandingkan dengan beberapa Menteri dari PAS malah Anggota Kabinet yang lain sekalipun beliau merupakan ahli baru tetapi menyerlah

3.  Pagi ini saya terbaca lapuran bertajuk 'Pehak Berkuasa Agama Perlu Pangil Dj Sal dan Dj Wong ;  kenyataan itu dibuat oleh Menteri berkenaan

4.  Ada baiknya pihak Jabatan Agama mendengar penjelasan  mereka berdua ini dan pada masa sama boleh lah memberi sedikit nasihat dan pandangan dari sudut dan kacamata  Islam

5.  Mungkin ada yang berpendapat perkara ini tidaklah terlalu serius sehingga ianya memerlukan  campur tangan Menteri

6.   Sepatutnya Pejabat Agama boleh bertindak  sendiri tanpa menunggu arahan Menteri

7.   Jika diteliti Pejabat Agama dan Mufti  HANYA  bergerak apabila di arah ,  mereka ini  seolah - olah  'blank' atau  'kosong'  di atas umpama paku , sekali dipukul sekali dia bergerak ; tidak dipukul maka dia  akan kaku ; mereka hanya tunggu Menteri 'batuk'  atau bersuara

8.   Nasib baik Idris ini  pro aktif justeru umum mulai nampak ada sedikt  perubahan  namun ada beberapa  perkara yang perlu di bangkit atau di tanya berhubung Pesta Ben Odori yang katanya pesta agama dari Jepun

9.   Jika PAS dan Menteri sendiri  tidak bersetuju  kerana ianya bertentangan dengan Islam ,  apakah Pesta Cheng Beng , yang memuja roh simati  dan Taipusam juga perlu diharamkan  kerana ia juga berunsur keagamaan

10.  Selain itu umum mahu Idris bertindak tegas keatas Mahiaddin dan Azim yang telah melakukan perkara - perkara yang jijik dan ditentang ALLAH SWT

11.  Walaupun peristiwa  hubungan seks antara Nika Gee dan Mahiaddin sudah lama namun umum masih ternanti - nanti dan bertanya  apakah Islam membenarkkan hubungan seks dengan isteri  orang sehingga meruntuhkan rumah tangga mereka

12.  Berbagai laporan telah dibuat terutama di Pejabat Jawi namun kes tersebut ditutup begitu sahaja

13.  Haziq Abdul Aziz lelaki yang mengaku sendiri mengadakan hubungan seks dengan Azmin di Hotel Four Point di Sabah TELAH  membuat lapuran demi lapuran tetapi kes ini pun ditutup dengan harapan ianya lama kelamaan  akan dilupai

14.  Jika tidak benar mengapa sehingga hari ini Mahiaddin  tidak ambil tindakan Mahkamah terhadap saya walupun sudah 4 kali di cabar termasuk bersumpah didalam mana - mana masjid , begitu juga Azmin Ali TIDAK  PERNAH  menyaman Haziq Aziz jika dia difitnah

15.  'Melayu Mudah Lupa'  yang di sebut Tun Dr. Mahathir itu membawa maksud lain , bukan dalam kedua - dua kes ini

16.  Bagaimana Menteri Agama sekarang boleh menutup sebelah mata dan sanggup bergelumang dengan MUNAFIK  sebegini

17.   Umum pasti akan 'tabik'  Idris jika  berani bertindak terhadap kedua- dua durjana ini

18.   Apakah perbuatan luar tabii mereka berdua ini  boleh dilupakan begitu sahaja , dan PAS  boleh bersama mereka  dibawah satu bumbung , Pakatan Nasional  atau PN

19.   Jika ini pun Idris teragak - agak bertindak maka kata - kata beliau bahawa PAS  perlu hanya 5 hari bukan 5 tahun menjadikan negara ini Islam yang sebenar HANYA  retorik dan  pembohongan sahaja

Wassalam
Terima Kasih

IKAN NAIK HARGA

 

Harga ikan naik bukan sebab monopoli, kata nelayan

CUACA yang tidak menentu, kekurangan tenaga kerja yang kritikal serta kemudahan bilik sejuk beku antara punca harga ikan naik di Semenanjung ketika ini, kata persatuan nelayan.

Mereka menafikan dakwaan Lembaga Kemajuan Ikan Malaysia (LKIM) harga tinggi ikan di pasaran berpunca daripada aktiviti monopoli kartel yang semakin berleluasa.

Pengerusi LKIM Syed Abu Hussin Hafiz Syed Abdul Fasal mungkin menerima maklumat yang tidak tepat ketika membuat dakwaan tersebut, kata Presiden Persatuan Industri Ikan Chia Tian Hee kepada The Malaysian Insight.

Beliau seterusnya mencadangkan supaya Hussin duduk berbincang dengan pemain industri bagi mendapatkan gambaran yang lebih jelas mengenai situasi sebenar.

Chia berkata kenaikan harga ikan disebabkan hasil tangkapan menurun kerana nelayan tidak dapat turun ke laut semasa musim tengkujuh, sekali gus tidak dapat memenuhi permintaan tinggi di pasaran.

“Oleh kerana cuaca buruk, banyak bot nelayan tak berani ambil risiko turun ke laut. Sebab itu pendaratan ikan kurang dan tidak dapat memenuhi permintaan.

“Ini secara langsung menyebabkan harga ikan naik,” katanya.

Sementara itu, Pengerusi Pertubuhan Pemilik Bot Ikan Negeri Kedah Toh Sang Chai senada dengan Chia, menambah nelayan di Kedah menjual hasil tangkapan terus kepada penjual.

LKIM katanya, tidak boleh menafikan bahawa orang tengah menjadi punca harga ikan naik.

Manakala naib presiden pertubuhan itu, Abdul Khadzib Bakar pula berkata kenaikan harga ikan bukan semata-mata kerana faktor cuaca tetapi juga masalah kekurangan tenaga kerja yang serius.

Selain itu, nelayan di Kedah berdepan masalah kemudahan bilik sejuk beku, tambahnya.

Di ibu negara, Presiden Persatuan Pemborong Ikan Hoi Seong Kuala Lumpur, Sing Kian Hock berkata dakwaan LKIM bahawa wujud monopoli dalam rantaian bekalan tidak masuk akal kerana hasil pendaratan ikan semakin bertambah.

Juga tiada keperluan mengeluarkan stok beku sekarang untuk menurunkan harga ikan.

Sing berkata hanya ikan diimport mungkin mahal disebabkan kadar pertukaran, dengan nilai ringgit yang rendah dan kos pengangkutan.

Hussin juga baru-baru ini berkata LKIM akan membeli, memproses dan menyimpan ikan dalam skala besar melalui syarikat yang dilantik pihak berkuasa untuk menghapuskan aktiviti monopoli kumpulan tertentu.

Katanya, beliau yakin syarikat akan menstabilkan dan mengurangkan harga ikan di pasaran.

“Subjek monopoli sindiket bukanlah perkara baru kerana mereka membeli ikan lebih banyak di zon mendarat semasa musim tangkapan tinggi untuk memanipulasi harga pasaran,” tambah Hussin. – 30 Jun, 2022.     

WOIT

MAT MASLAN

KATA

KALAU IKAN

MAHAL MAKAN

DAGING

KAH KAH KAH

LOKMAN ADAM

KATA 

TURUN KE LAUT

PANCING IKAN

KAH KAH KAH

ROSMAH KATA

IKAN MAHAL

MAKAN SOTONG

KAH KAH KAH

MOKTAR SENIK

KATA IKAN MAHAL

MAKAN BUAH 

NENAS SARAWAK

KAH KAH KAH

AMIN

KHALAS

DUIT ADLAH AGAMADUIT ADLAH

AGAMA

AMIN

KHALAS

Unknown commented on 

"TOK PA SUCI BER5SIH"

Ini hakikat...to pa ka..tok gajah ka...tok tin tun cina atau tokaruppan..semua sama..duit itu ugama...bukan yang hangpa dok buat 5 kali sehari kecuali kalau anta ada batang afrika..kalau setakat mat senik..my perut senak..

SOALAN KURUN INI - BOLEHKAH BARAL JADI DUTA ?SOALAN

KURUN INI

AMIN

BOLEHKAH

SAEKOR BARAL

JADI DUTA ?

AMIN

KHALAS

SEBENARNYA RUSIA KALAH


SEBENARNYA

RUSIA DAH

KALAH... OPPS

DAH MENANG

KAH KAH KAH

AMIN

Unknown commented on 

"PROJEK HALAU 
PENDUDUK GAGAL"

France24: Roosia intense shelling...ya, ya...lidah bercabang yg memberi racoon. Media daulah pendam...percayalah wahai tungkul kayu sekalian.

Unknown commented on

 "PROJEK HALAU 
PENDUDUK GAGAL"

TT, pihak bahrat anggap berita macam ini "palsu", tak bagi siar. Hati-hati nanti laman ditutup.