Jumaat, 1 September 2023

PARLIMEN. KAKI PONTENG


Kaji cadangan penalti kaki ponteng sesi Parlimen, kata wakil rakyat

AHLI Parlimen secara amnya menyokong cadangan Speaker Dewan Rakyat Johari Abdul untuk menolak elaun sidang harian wakil rakyat bagi mengelak ketidakhadiran dalam kalangan mereka.

Bagaimanapun mereka mahu cadangan itu dikaji terlebih dahulu kerana dalam keadaan sekarang, ia terlalu tegar dan tidak mengambil kira keadaan istimewa dan kadangkala keanehan mengapa ahli Parlimen tidak hadir.

Ahli Parlimen Gopeng Tan Kar Hing bertanya sama ada menteri atau timbalan menteri dikenakan denda jika mereka tidak hadir kerana tugasan rasmi.

Ahli Parlimen PKR itu berkata, mesti ada garis panduan yang dirangka mengenai apa yang boleh diterima dan ketidakhadiran yang tidak boleh diterima, atau waktu yang diperlukan untuk mereka hadir.

Tan berkata, objektif cadangan itu benar-benar bagus kerana ia bertujuan memastikan penggubal undang-undang memenuhi tanggungjawab mereka sebagai ahli Parlimen, tetapi Johari perlu mempertimbangkan “isu praktikal.”

Beliau mengakui jika cadangan itu dilaksanakan, ia akan memalukan mereka yang kerap tidak hadir.

Tan juga berkata, Johari harus mempertimbangkan untuk mengubah cara kehadiran ahli Parlimen didedahkan.

“Pada masa lalu, ia hanya pada akhir sesi suku tahunan,” katanya.

Beliau berkata mungkin wajar mempertimbangkan untuk mengumumkan kehadiran ahli Parlimen setiap hari atau mungkin setiap minggu sebagai penyelesaian jangka pendek.

“Ini bukan sahaja memaklumkan kepada orang ramai mengenai kehadiran wakil rakyat mereka tetapi juga sebagai peringatan kepada ahli yang kerap tidak hadir.”

Ahli Parlimen Raub Chow Yu Hui berkata terdapat juga isu praktikal yang perlu dipertimbangkan.

Ahli Parlimen DAP itu berkata, beberapa ahli Parlimen mungkin mendapati perbahasan mengenai isu tempatan tidak menarik minat mereka dan mungkin keluar dari dewan untuk melakukan perkara lain yang penting atau bertemu menteri untuk membincangkan perkara penting.

“Situasi yang kadang-kadang di luar dewan masih boleh diterima,” katanya.

“Speaker juga ahli Parlimen. Saya percaya beliau tahu kadang-kadang apabila ahli lain berbahas, memang ada yang tidak berada dalam dewan.

“Bagaimanapun, mereka masih berada di dalam bangunan Parlimen, mungkin di pejabat mereka berhubung dengan media atau bertemu dengan menteri dan timbalan menteri untuk membincangkan isu mendesak.

“Ketiadaan mereka di dalam dewan tidak semestinya bermakna mereka tidak bekerja.”

Beliau berharap Johari dapat mencari “pendekatan seimbang” yang menghukum mereka yang hanya mendaftar masuk dan keluar sambil mengekalkan sedikit fleksibiliti. – 1 September, 2023.

WOIT

INI LANGKAH 

BETUL 

DAH SAMPAI 

MASANYA

AMIN

KAKI PONTENG

TAK TAHU TUJUAN

PARLIMEN

AMIN

SENARAIKAN NAMA

UNTUK JANGAN

DICALONKAN

LAGI

AMIN

KHALAS

ABANG JO PERLI SIAPA ?


Pemimpin terdesak guna kaum, agama raih sokongan politik, kata Abang Jo

PREMIER Sarawak Abang Johari Abang Openg melahirkan rasa sedih kerana negara tidak dapat menumpu kepada kemajuan sebaliknya diheret dalam kemelut politik pemimpin terdesak.

Katanya, situasi itu tidak baik untuk negara yang sedang bergelut untuk mendepani pelbagai cabaran termasuk kembali pulih selepas dilanda pandemik Covid-19.

“Saya agak sedih kerana kebelakangan ini negara tidak begitu berupaya untuk memfokuskan tenaganya untuk kemajuan keseluruhannya.

“Terdapat pemimpin yang kelihatan agak terdesak untuk menggunakan isu kaum dan agama yang boleh memecah belahkan masyarakat majmuk semata-mata untuk meraih sokongan politik.

“Sudah pastinya ini tidaklah baik untuk negara ketika dunia bergelut dengan pelbagai masalah khususnya pandemik COVID-19, peperangan dan perubahan iklim global,” katanya.

Abang Johari sempat mengingatkan rakyat di Sarawak agar tidak leka dan terus bercakaran sesama sendiri hingga mempertaruhkan agama, kaum dan wilayah.

“Negara dijangka mencapai transisi daripada sebuah ekonomi pendapatan pertengahan tinggi atas kepada sebuah ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2024.

“Namun, janganlah kita leka dan terus bercakaran sesama sendiri kerana itu cenderung membawa kepada perpecahan dari segi perbezaan agama dan bangsa atau keturunan atau dari segi wilayah.

“Jika kita saling prejudis antara satu sama lain, tenaga dan pemikiran hanya ditumpukan untuk mengalahkan pihak lawan, bukannya memikirkan pemulihan ekonomi negara untuk mensejahterakan rakyat,” katanya.

Menurutnya lagi, setelah 66 tahun merdeka pun, makna kebebasan dan kemerdekaan itu masih belum direalisasikan sepenuhnya.

Katanya lagi, masih ada ruang untuk merealisasikannya dan tidak dapat dinafikan ada kemajuan yang signifikan sudah dicapai oleh negara ini dan Sarawak yang merupakan sebahagian daripada Malaysia jika dibanding dengan negara lain.

“Negara kini berjaya mempelbagaikan ekonominya daripada pertanian dan komoditi kepada ekonomi yang dipacu oleh aktiviti pembuatan dan perkhidmatan menjadi pengeksport utama barangan elektrik serta elektronik

“Berdasarkan laporan Bank Dunia, pertumbuhan ekonomi negara berada secara purata pada sekitar 5.4% sejak 2010.

“Negara dijangka mencapai transisi daripada sebuah ekonomi pendapatan pertengahan tinggi atas kepada sebuah ekonomi berpendapatan tinggi menjelang 2024,” katanya.

Abang Johari yang berkata, walaupun Hari Kebangsaan hari ini disambut bagi meraikan kemerdekaan Tanah Melayu pada 31 Ogos 1957, rakyat Sarawak harus bersama menyambutnya kerana ia sama penting dengan kemerdekaan Sarawak pada 22 Julai 1963.

“Kemerdekaan itu mencetuskan idea dan usaha untuk menggabungkan Tanah Melayu dengan Sarawak dan Sabah termasuk Singapura untuk menubuhkan sebuah negara Malaysia pada 16 September 1963.

“Pemimpin Sarawak pada ketika itu bersetuju untuk bergabung dengan wilayah-wilayah lain untuk menubuhkan Malaysia demi memelihara keselamatan Sarawak daripada kuasa dan pengaruh ideologi asing dengan syarat tertentu seperti yang termaktub dalam Perlembagaan Persekutuan dan Perjanjian Malaysia 1963 (MA63),” katanya. – 31 Ogos, 2023.

ABANG JO INI

CAKAP APA?

KAH KAH KAH

DIA SENDIRI

KIBLAT MELAYU

MELANAU

KAH KAH KAH

MCA & DAP

UNTUK CHINA

AMIN

MIC UNTUK

INDIA

AMIN

UMNO UNTUK

MELAYU SAKAU

AMIN

AMANAH & PAS

UNTUK

MELAYU ISLAM

AMIN

BERSATU UNTUK

MELAYU BELAJAR MENYAKAU

AMIN

PKR YG MELAYU

SEDANG BELAJAR

PUTAR & SAKAU

AMIN

DI MALAYSIA MALAH

DLM DUNIA INI

SEMUA PARTI POLITIK UNTUK

BANGSA & KAUM

AMIN

KHALAS

SABAH MERDEKA !!!Hari Sabah disambut kembali selepas 60 tahun

Di samping sambutan Hari Kebangsaan, Sabah hari ini meraikan Hari Sabah, selepas kali terakhir disambut 60 tahun lalu.

Sambutan itu diserikan dengan perarakan kira-kira 500 peserta daripada 100 kontinjen antaranya agensi kerajaan seperti Angkatan Pertahanan Awam dan Hospital Tambunan serta Persatuan Kebajikan Prihatin Sabah dan Sekolah Adat Negeri Sabah.

Kehadiran Unduk Ngadau Kaamatan 2023 Carol Abbey Gail serta enam finalis lain pertandingan diiringi Pengerusi Pertandingan Joanna Kitingan pada sambutan itu turut menarik perhatian orang ramai yang hadir.

Ketua Menteri Hajiji Noor berkata, sambutan semula Hari Sabah itu bagi mengenang jasa pemimpin terdahulu dan pasukan keselamatan dalam memastikan Sabah serta negara aman dan makmur.

“Menyedari akan pentingnya Hari Sabah ini kepada seluruh rakyat, maka kerajaan negeri memutuskan untuk mewujudkan kembali sambutan Hari Sabah di negeri ini dengan Tambunan menjadi tuan rumah tahun ini.

“Keputusan kerajaan negeri mengadakan semula Hari Sabah sebagai memperingati hari yang berakhirnya pemerintahan penjajah Inggeris di Sabah. Sementara Sarawak lebih awal mengisytiharkan 22 Julai setiap tahun sebagai Hari Sarawak,” katanya ketika merasmikan sambutan Hari Sabah di Tambunan hari ini.

Daerah Tambunan terletak di bahagian pedalaman Sabah, kira-kira 75 kilometer ke tenggara Kota Kinabalu.

Hajiji berkata, Hari Sabah diisytiharkan Gabenor British Sir William Goode pada 28 Ogos 1963 di Jesselton, kini Kota Kinabalu, dengan mengisytiharkan Sabah akan mempunyai kerajaan sendiri serta mengguna pakai perlembagaan negeri baharu, berkuat kuasa 31 Ogos 1963.

Beliau berkata, dengan terbentuknya kerajaan sendiri itu, ia menjadi permulaan kepada langkah lebih besar Sabah apabila membentuk Persekutuan Malaysia dengan Tanah Melayu, Sarawak dan Singapura pada 16 September 1963. – Bernama, 31 Ogos, 2023.


JELAS SABAH

PERNAH MERDEKA

AMIN

JANGAN TUTUP

SEJARAH INI

AMIN

JANGAN DI BULI

OLEH SEMENANJUNG

AMIN

SABAH BOLEH

MNENTUKAN

NASIB SENDIRI

AMIN

KHALAS

SALUT MENTERI LUAR


SALUT 

MENTERI  LUAR

AMIN

LANGKAH  BERANI

DAN TEPAT

KHALAS

PENSWASTAAN PROJEK KAYAKAN KRONI


PENSWASTAAN

PROJEK KAYAKAN

KRONI

KHALAS

Unknown commented on 
"TERIMA KASIH PETRONAS"

Ingat tak bagaimana Mahathir menswastakan banyak agensi kerajaan dengan alasan penjawat awam malas dan suka curi tulang. Semua keuntungan yang sepatutnya dapat kepada negara telah masuk ke poket cukong. Sebab itu dizaman pemerintahan nya terlalu ramai tahanan tanpa bicara Isa dikenakan pada yang menentang polisi beliau, lebih ramai dari ahli komunis yang kena Isa. Cuba TT bagi tahu siapa yang tandatangan tahanan Isa untuk TT dulu.

PETRONAS CONTOH HARTA MILIK NEGARA


PETRONAS

CONTOH HARTA

MILIK NEGARA

KHALAS

Unknown commented on
 "TERIMA KASIH PETRONAS"

Alhamdulillah..tanpa PETRONAS siapa la M'sia .. terima kasih PETRONAS.. yg peliknya yang 5% lagi tu dapat kesiapa.?. Akaun getombolan dah dibeku..

BULAN BARU


BULAN BARU

JUMAAT 1 SEPTEMBER
AWAL BULAN
RAMAI MASIH BERCUTI
JANGAN LUPA
LEPAS  INI BULAN OKTOBER
TAHUN LALU KITA
DI LANDA BANJIR


SIMPANG JERAM  & PULAI
KEMPEN BERJALAN RANCAK
ADA KATA  PULAI UNTUK PAKATAN
ADA KATA JERAM UNTUK PERIKATAN

APA YANG JELAS 
PRK INI PERTEMPURAN
MELAYU SAKAU
DENGAN
MELAYU ISLAM

SILA AMBIL PERHATIAN
PRK PELANGAI  SEKALI LAGI
DI PERLIHAT  DIMANA
SOKONGAN MELAYU
PADA PAKATAN
ATAU
PADA PERIKATAN
AMIN

AFRIKA SELATAN
DI JOHANNESBURG
74 MATI TERBAKAR
PENGHUNI DUDUK DALAM FLET
YANG TIDAK BERKUALITI
TAK SEMPAT NAK LARI

HONG KONG
TAUFAN SAOLA
DALAM PERJALANAN MENUJU
HONG KONG DAN GUANGDONG
WARGA DI MINTA BERSEDIA

TOKYO
100 TAHUN DULU
PADA 1 SEPTEMBER 1923
TOKYO DI LANDA GEMPA BUMI
105 RIBU WARGA TERKORBAN
KALI INI TOKYO
DAH BERSEDIA

HOKKIEN
PAGI INI SEGAR CERAH BASAH
KELMARIN HUJAN
TERKUKUR BERLAGU
CENGKERIK BERSIMPONI
MATA HARI BELUM KELUAR

GUA MASUK HOKKIEN
ARAH KE SUNGAI
AIR SUNGAI JERNIH
NAMPAK AWAN DI LANGIT
NAMPAK IKAN DALAM AIR

PAGI INI GUA SENDIRIAN 
TAK TAK & EZI 
DI RUMAH TAMU HULU LANGAT
GUA HANTAR PETANG KELAMRIN
NAK BIASAKAN
DUDUK DI KAMPUNG ATAS BUMI

INI INAP MILIK DR DOG
YANG ADA HAMPIR 10 EKOR ANJING
TEPI HUTAN TEPI BUKIT
ADA ANAK SUNGAI
CUKUP INDAH UNTUK BEREHAT

GUA RANCANG NAK
KE PULAI 
NAK JADI PELANCUNG POLITIK
KAH KAH KAH

BRO
SENYUM
KITA SAMBUT JUMAAT
HARI BARU BULAN BARU

POKOK CENDANA POKOK GAHARU
SIMPAN  LADA DALAM CUKA
BULAN BARU HARI PUN BARU
KITA SAMBUT  DENGAN HATI TERBUKA

MASUK HUTAN PERGI MENYULUH
TEPI SUNGAI  MENCARI PASIR
LEPAS SEPTEMER BULAN SEPULUH
KITA BERSEDIA HADAPI BANJIR
AMIN

LAKUKAN SEKARANG
LAKUKAN HARI INI

SELAMAT MENYAMBUT 
SEPTEMBER