Isnin, 21 Mac 2022

INI PERANG - MESTI BERBUNUHAN

 

WOIT

BERAT

SI  ZALENSKYY NI

KAH KAH KAH

INI PERANG BUKAN

KENDURI 

LENGGANG PERUT

KAH KAH KAH

MESTI 

TEMBAK BUNUH

KHALAS

MASIH ADA TIPU DALAM PILIHAN RAYA

 


Pilihan raya perlu bebas, adil – Sultan Nazrin

KUALA LUMPUR – Sultan Nazrin Muizzuddin Shah menitahkan agar proses pilihan raya di negara ini dilaksanakan secara bebas dan adil bagi menjamin kesuburan amalan demokrasi.

Menurut baginda lagi, pilihan raya yang dilaksanakan secara bebas dan adil akan meningkatkan keyakinan pengundi diperlihatkan melalui peratusan tinggi rakyat yang turun mengundi. 

Secara umumnya, istilah pilihan raya yang bebas dan adil merujuk kepada pilihan raya yang berkala, tulen, bersih serta kompetitif, selaras dengan prinsip-prinsip demokrasi, hak asasi dan keadilan asasi.

Titah baginda pilihan raya yang bebas dan adil membolehkan semua warganegara, parti, calon dan media menikmati hak asasi mereka.

“Pilihan raya yang bebas dan adil membolehkan warganegara, parti, calon dan media menikmati hak asasi mereka, merangkumi kebebasan bersuara, berpersatuan, bergerak dan berhimpun; bebas daripada ugutan, bebas dari tekanan dan bebas dari keganasan; serta bebas mendapat akses kepada maklumat dan kemudahan media,” titah baginda.

Sultan Nazrin bertitah demikian ketika berkenan melancarkan buku ‘Pilihan Raya Demokrasi Malaysia: Tanding, Pilih, Menang, Tadbir’ di di ibu negara, hari ini.

Titah baginda, untuk memastikan pilihan raya yang bebas dan adil, SPR melalui petugas pilihan raya hendaklah memainkan peranan dalam membantu calon yang berhasrat untuk bertanding dan rakyat yang mahu mengundi.

Berpandukan Perkara 114(1) dan 114(2), Perlembagaan Persekutuan, SPR hendaklah berfungsi sebagai sebuah badan bebas daripada pengaruh kerajaan mahupun parti-parti politik.

“SPR ibarat pengadil yang mengendalikan urusan persaingan antara calon-calon dan parti-parti politik semasa berlangsungnya pilihan raya.

“Oleh itu SPR wajib pada setiap masa bersikap berkecuali-tanpa memihak dan kelihatan secara nyata tanpa ragu bersikap kecuali-tanpa memihak, SPR diberikan amanah dan kuasa untuk memastikan pilihan raya berlangsung, dan kelihatan tanpa ragu, berlangsung secara adil dan bebas; urusan pengundian dipermudahkan dan rakyat tanpa gentar-tanpa tekanan-tanpa takut-tanpa gusar, bebas dan selesa mengundi secara rahsia,” titah baginda.

Tegas baginda, pilihan raya yang dilaksanakan secara bebas dan adil bukan sahaja meningkatkan keyakinan dan penyertaan rakyat malah akan menjadi piawaian antarabangsa akan tahap keutuhan hak asasi seseorang warganegara.

Cara sesuatu pilihan raya dikendalikan juga mencerminkan tahap pemikiran, intelek, kematangan, keluhuran perlembagaan dan kedaulatan undang-undang, integriti dan amalan ketelusan pentadbiran sesebuah negara.

“Memilih kerajaan adalah urusan yang serius kerana nasib rakyat dan negara bergantung pada mereka yang diberikan kuasa untuk membentuk kerajaan.

“Perkara yang menjadi pertimbangan ketika melakukan pengundian hendaklah berdasarkan pemikiran yang rasional, berteraskan fakta, bukannya berasaskan emosi dan sentimen,” titah baginda.

Dalam ucapan baginda, Sultan Nazrin bertitah, golongan muda akan memiliki suara politik yang lebih dominan untuk memilih pemimpin dan menentukan kerajaan pada Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) nanti susulan pindaan kepada Perlembagaan Persekutuan yang membolehkan individu berusia 18 tahun dan ke atas mengundi.

Keputusan tersebut menjadikan lebih tujuh juta individu dijangka terdaftar secara automatik sebagai pengundi baharu, seterusnya menjadikan kira-kira 15 juta pengundi dalam usia 18 hingga 40 tahun menjelang PRU15.

Justeru, baginda menyarankan agar anak muda dibimbing agar memiliki tahap literasi politik yang berupaya memahami erti dan amalan demokrasi yang sihat lagi membina, memahami sistem kerajaan dan sistem pentadbiran, proses pembentukan kerajaan dan elemen-elemen yang wajib dimiliki oleh pemimpin.

“Anak muda perlu dibimbing untuk memiliki jati diri dan nilai-nilai moral yang betul, berpaksikan undang-undang, menolak rasuah dan sogokan, memiliki kematangan menilai antara yang makruf dengan yang mungkar, arif membezakan antara fakta dengan fitnah, bijaksana mengenali antara permata dengan kaca,” titah baginda.

Titah baginda, anak muda juga perlu diberikan cukup pendedahan dan pengetahuan mengenai elemen-elemen kenegaraan dan tatanegara.

Untuk itu, pembentukan sahsiah dan jati diri perlu dipupuk dan dijadikan komponen dalam kandungan pendidikan negara.
YA AMPOON

YA MAULANA

AMIN

INI MAKNANYA

MASIH ADA

TIPU DALAM

PILIHAN RAYA

AMIN

SENANG SAJE 

JAWABNYA

AMIN

TIPU PILIHAN RAYA

TURUN JALAN RAYA

KHALAS

AMIN

SAPO TAK POSO

 SAPO TAK POSO

TAKLEH RAYO

AMIN

zaki commented on

 "BILA PUASA MULA ?"

Ingat pesan orang tua, kalau nak raya kena puasa Puasa sehari dapat raya sehari Puasa Dua hari dapat raya Dua hari Kalau nak raya sebulan kena puasa sebulan

KES AMBANK DAN 1MDB

 Bekas pengarah 1MDB dakwa tidak tahu wang masuk ke akaun Najib

BEKAS pengarah 1MDB Ismee Ismail memberitahu Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur hari ini beliau tidak tahu mengenai sebarang wang yang disalurkan ke akaun bank bekas perdana menteri Najib Razak.

Ismee berkata demikian sebagai menjawab soalan peguam bela Shafee Abdullah mengenai penjualan pinjaman Nota Jangka Sederhana Islam (IMTN) yang diisukan Lembaga Pelaburan Terengganu (TIA), pendahulu kepada 1Malaysia Development Bhd (1MDB).

TIA memperoleh RM5 bilion dalam IMTN pada 2009 yang dijual dalam tempoh 24 jam kepada Aktis Capital, Country Group Securities dan Acme Time Pte Ltd.

Ia kemudiannya dijual semula kepada Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) dan pembekal insurans Prudential.


Ismee juga memberitahu mahkamah beliau tidak tahu Low Teak Jho (Jho Low) mengaut RM700 juta daripada penjualan itu.

Terdahulu, Shafee mendakwa AS$113 juta telah dipindahkan ke akaun bank Acme milik Jho Low di RBS Coutts Singapura antara Mei dan Jun 2009.

Pada Mei 2009, AmBank menjual RM3.8 bilion bon itu kepada firma broker Thailand Country Group Securities Plc, yang membelinya untuk Low.

AmBank mengambil RM500 juta manakala baki RM700 juta diserahkan kepada Aktis Capital Singapore Pte Ltd untuk pelanggannya, sebuah syarikat British Virgin Islands bernama Morningstar Equities Inc.

Pada hari sama, AmBank menjual semula bon tersebut bagi pihak Country Group, Low dan Aktis kepada pelabur Malaysia yang mengaut RM600 juta atau AS$170 juta pada kadar pertukaran 2009.

Selepas itu, juga pada hari sama, Country Group mengarahkan AmBank untuk menghantar AS$1.1 juta ke akaunnya di Sime Commercial Bank di Bangkok. Ia juga meminta AS$113.42 juta dihantar ke akaun Acme Time Pte Ltd di RBS Coutts Singapura. Sejumlah AS$12.55 juta lagi telah dihantar ke Acme Time pada 13 Julai 2009.

Penyiasat Amerika Syarikat telah tentukan yang akaun Acme Time di RBS Coutts Singapore dikawal oleh Low dan rakan sekutunya Eric Tan Kim Loong.

Shafee bertanya kepada Ismee semasa penjualan bon itu dan seterusnya, adakah sebarang wang masuk ke dalam akaun Najib.

“Tidak,” Ismee memberitahu mahkamah.

Najib sedang dibicarakan atas tuduhan rasuah melibatkan RM2.28 bilion dana 1MDB. Beliau berhadapan 25 pertuduhan - empat salah guna kuasa dan 21 pengubahan wang haram - berhubung kesalahan yang dilakukan antara 2011 dan 2013. – 21 Mac, 2022.

BILA SEBUT

NAMA AMBANK 

MAKA TERINGAT

HUSSAIN NAJADI

PENGASAS AMBANK

AMIN

HUSSAIN DITEMBAK

MATI

 DI BUKIT BINTANG

AMIN

APA JADI DENGAN

PEMBUNUH ? 

AMIN

TAKDA KENA

GANTUNG KE 

 ATAU LEPAS LARI

AMIN

PELIK TETAPI

BENAR

AMIN

INI BELUM LAGI

CERITA PEGUAM

KEVIN MORAIS

MATI KENA SIMIN 

KHALAS

AMIN

L;AGI 18 HARI

 


LAGI 18 HARI

APA AKAN

BERLAKU

AMIN


PASANG TERLINGA

CARI DAN RAYAU

9 APRIL AKAN

SAMPAI

KHALAS

NAMA DIA EZI BUKAN GIZI

 NAMA DIA EZI

BUKAN GIZI

KHALAS

Unknown commented on

 "BERKHALWAT HARI KE 730"

Bro ada bakaran duit hantar ke sorga..AMIN Hang pi suh Tak Tak dan Gizi kasi nyalak lebeh skettt..AMIN kasi itu duit sorga berterabor bertempiaran lari dikejar Tak Tak Tik Tok dan Guzi.. AMIN Kah kah kah cilok duit sorga bakar kasi orang tua maaa..!! AMIN Masa idup olang Cina sllu cilok duit olang Melayu...AMIN sekalang duit sorga depan mata maaa...AMIN kasi cilok balik.. AMIN Olang tua kau pun mau duit sorga ka...!? kah kah kah.. KHALAS

JANGAN BANDINGKAN LOKMAN ADAM DENGAN KJ

 


JANGAN BANDING

LOKMAN ADAM

DENGAN KHAIRY

AMIN

LEPAS DOLAH

SAPA PUN BOLEH

JADI PM MALAYSIA

KHALAS

Unknown commented on

 "ADA PASTI ADA"

Bro, bang pie ni pengecut, Sabah pun tak boleh nak control. Salehudin juga bro, dengan rafizi pun dah gentar, macam mana nak melawan kleptokrat??

Hudbenseman commented on 

"ADA PASTI ADA"

Woitttt kahkahkah. Lawak apakah tt buat ni?? Engkau ni tt, aku pun tak kenan abam nuar tu tapi relax sikit..... Shafie dengan salehudin ayub lu nak boh pm?? Ayoyo..lu dah dimamah usia sham...


Unknown commented on

 "ADA PASTI ADA"

Shafie afdal yg tt sembang. Ni tt, pie tu tengah kemaruk teruk sampai nk kerjasama dgn bn. Ayooo apa beza dia dgn Anwar. ?? Jelaskan


TANGGUNG SENDIRI

 TAK PERLU

TANGGUNG HALAL

AMIN

TANGGUNG SENDIRI

KHALAS

Unknown commented on

 "MASANYA TELAH SAMPAI -

 LAWAN BAGINDA QUEEN"

Ketum saperti Guinness Stout is good for you. Guinness Stout adalah arak berasal dari Britain ketum hasil tempatan bukan arak tidak ada bahan kimia. Mungkin Jakim boleh bg sijil halal.

RAFIZI SOSOK BIJAK

 


RAFIZI SOSOK

BIJAK

AMIN

KELEMAHAN BESAR

TAK TAHU KERJA

BERPASUKAN

AMIN

MELANGAR HUKUM

ASAS UTAMA POLITIK

KURANGKAN MUSUH

BANYAKKAN KAWAN

KHALAS

Unknown commented on

 "PKR PECAH LAGI ?"

Rafizi sepatutnya bertanding untuk jawatan Presiden. Bawa agenda untuk menyatu kan party. Baru boleh menang. Rafizi sudah terkenal dengan politik berani mati atau dlm BI 'gung-ho' politics. Ini lah masa nya untuk dia gunakan kerana ini saja cara boleh menyelamatkan PKR. Misi berani mati atau Do-or-die mission . Jika Rafizi menang ada peluang untuk selamatkan PKR...Jika kalah akan terkubur lah dunia politic Rafizi DAN juga parti PKR...

KALAU IKUT MEDIA BARAT RUSIA DAH KALAH

 


KALAU KITA IKUTI

MEDIA BARAT

RUSIA DAH KALAH

TERUK

KAH KAH KAH

BILA PUASA MULA ?

 

BILA PUASA

BERMULA

AMIN


Awaiting moderation

Unknown commented on

 "KENA BADI

 ANWAR IBRAHIM"

Selamat menyambut hari Ramadhan 🤗😌😀😌

KOMIDI DI LONDON

 


STAND UP

DI LONDON 

TUJUH TAHUN

 DULU

KAH KAH KAH20th March @ London  Waterloo

Join Malaysian activist/comedian Hishamuddin Rais for a night of comedy and entertainment

Date: Thursday 20th March 2014

Time: 7.30PM-LATE

Location: The Horse, 124 Westminster Bridge Road, SE1 7RW, London

Please register at the following link to avoid disappointment - https://www.eventbrite.com/.../stand-up-comedy-night-with...

Copies of Hishammudin's book - "Tapai: Travels & Guilty Pleasures of a Fermented Malaysian" can be purchased on the night.

Stand Up Comedy Night with Hishamuddin Rais

www.eventbrite.com

DAH BERANI LAWAN AMERIKA

 

DAH BERANI

LAWAN AMERIKA

AMIN

SILAP SILAP 

CIA SUSUN

TERIMA

NASIB MACAM

MALIK FAIZAL

KAH KAH KAH

GEROMBOLAN BERGADUH

 Laungan perpaduan dalam Umno hanya retorik, kata penganalisis

LAUNGAN perpaduan dalam parti semasa Perhimpunan Agung Umno (PAU) baru-baru ini adalah retorik semata-mata, kata penganalisis politik.

Mereka memberitahu The Malaysian Insight realitinya wujud perebutan kuasa dalam Umno dengan setiap puak mempunyai agenda tersendiri.

Menurut mereka, cara Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob dilayan semasa perhimpunan itu juga merupakan petunjuk jelas parti itu amat tidak berpuas hati dengannya.

Mazlan Ali dari Universiti Teknologi Malaysia berkata perebutan kuasa dalam Umno wujud sejak zaman bekas perdana menteri Dr Mahathir Mohamad dan ahli Parlimen Gua Musang Tengku Razaleigh Hamzah.

Ini, katanya, tidak akan berubah.

“Bukan Umno jika tiada pertembungan. Perpaduan hanyalah retorik semata-mata,” kata Mazlan.

“Ia seperti menyambut Hari Raya, memohon ampun dan maaf, akan tetapi pada keesokan harinya bergaduh semula.”

Dua puak utama yang kini bertelagah ialah kluster mahkamah – terdiri daripada Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan bekas perdana menteri Najib Razak – dan Ismail serta anggota kabinetnya dari Umno.

“Orang seperti Menteri Kesihatan Khairy Jamaluddin langsung tidak menghormati Zahid.

“Kita juga mendengar ketua pemuda Umno Asyraf Wajdi Dusuki bercakap tentang membersihkan rasuah dalam parti. Beliau mungkin tidak menamakan nama, tetapi kami tahu siapa yang beliau maksudkan.”

Semasa perhimpunan Umno yang berakhir pada Sabtu lalu, pemimpin parti menumpukan kepada gesaan supaya Parlimen dibubarkan bagi memberi laluan kepada pilihan raya umum ketika Umno dan Barisan Nasional memperoleh tiga kemenangan pilihan raya negeri berturut-turut.

Khairy bagaimanapun berkata, krisis kesihatan Covid-19 sepatutnya reda dulu sebelum pilihan raya diadakan, satu perbezaan ketara terhadap gesaan yang dilontarkan presidennya.

Siap sedia

Ini juga merupakan petunjuk jelas tentang perbezaan pandangan dalam parti, kata James Chin dari Institut Asia Universiti Tasmania.

“Puak Zahid-Najib mendesak pilihan raya umum lebih awal, mungkin Jun atau selepasnya kerana mahu menghapuskan memorandum persefahaman (MoU).

“Puak kedua ialah Ismail, Hisahammudin Hussein dan selebihnya. Mereka mahu berpegang kepada MoU dan menangguhkan PRU selama mungkin kerana mereka mahu terus berkuasa.”

Ismail menandatangani MoU Transformasi dan Kestabilan Politik dengan Pakatan Harapan pada 13 September tahun lalu, sejurus mengangkat sumpah jawatan bagi memastikan kestabilan politik.

Menerusi perjanjian itu, kerajaan akan melakukan beberapa pembaharuan politik dan institusi sebagai balasan kepada sokongan pembangkang kepada perdana menteri.

MoU itu juga menyatakan Pilihan Raya Umum ke-15 (PRU15) hanya boleh diadakan selepas Julai tahun ini.

Pemimpin Umno mendesak Ismail supaya tidak memperbaharui perjanjian itu dan menggesa pilihan raya umum diadakan secepat mungkin.

Mengimbas kembali ucapan Zahid di perhimpunan itu, Chin berkata adalah jelas Zahid meniup amaran halus menyuruh semua ahli merapatkan saf.

“Jika dilihat pada ucapan Zahid, jelas beliau amat tidak berpuas hati terutama dengan Ismail. Menggunakan perkataan berlapik, beliau sudah pun menghantar amaran kepada Ismail. Apabila beliau bercakap tentang sabotaj dalaman, itulah yang beliau maksudkan.

“Bila anda lihat daripada bahasa badan, apabila Ismail naik ke atas pentas, mereka meletakkannya di sebelah barisan hadapan walaupun beliau adalah perdana menteri.

“Sangat jelas Zahid memberi amaran kepada Ismail bahawa beliau perlu bersiap sedia. Ramai terlupa walaupun beliau adalah perdana menteri, beliau hanyalah naib presiden, beliau bukan juga pucuk pimpinan.”

Ketika Umno menarik sokongan kepada bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin, Ismail adalah antara pemimpin Umno yang menyokong pengerusi Bersatu itu.

Walaupun Umno memutuskan untuk menarik sokongan kepada Muhyiddin, namun Ismail kekal dalam kerajaan bersama Bersatu dan PAS. – 21 Mac, 2022.


PAU DAH SELESAI

GADUH TERUSAN

KAH KAH KAH

GEROMBOLAN

ADA 4 TIM

KAH KAH KAH

PERTAMA

TIM PENJARA

KEDUA 

TIM MAHKAMAH

KETIGA TIM

TAK MENANG

PALING HEBOH

TAKDA JAWATAN

KAH KAH KAH

SEMUA LAWAN

TIM SABRI114

KAH KAH KAH

SABRI114 ADA

TIM MENTERI

YANG TAK NAK

HILANG JAWATAN

AMIN

NAJIB ZAHID

NAK MAT HASAN

GANTI SABRI114

KAH KAH KAH

KITA LIHAT

PERANG BESAR

BERTERUSAN

AMIN

KALAU MALAYSIA

BERNASIB BAIK

GEROMBOLAN 

PECAH 

 SEKALI LAGI

AMIN

KHALAS

PKR PECAH LAGI ?

 Hasrat Rafizi rebut jawatan timbalan presiden akan bawa perpecahan

KUALA LUMPUR – Angkatan Muda Keadilan (AMK) khuatir hasrat Rafizi Ramli untuk membuat kemunculan semula hanya untuk merebut posisi Timbalan Presiden Parti Keadilan Rakyat (PKR) dan membawa perpecahan dalam parti.

Ini kerana beliau sudah lama menghilangkan diri, kata Naib Ketua AMK Cabang Damansara, Syed Badli Shah Syed Osman.

Lagipun, menurut beliau, tiada keperluan untuk Rafizi bertanding jawatan yang lebih tinggi sedangkan beliau telah diberikan tugas sebagai naib presiden sebelum ini namun beliau memilih untuk mengabaikannya.

”Justeru, saya ingin menyarankan kepada Rafizi untuk merendahkan sedikit ego demi penyatuan parti dengan mempertahankan jawatan naib presiden dan seterusnya memikul tugas sebagai pengarah pilihan raya.

”Saya yakin sosok yang amat berpengalaman dan setia dengan perjuangan seperti Datuk Saifuddin Nasution Ismail amatlah sesuai diangkat sebagai timbalan presiden,” katanya dalam kenyataan di sini.

Syed Badli menambah, beliau akan menyokong jika Rafizi bertanding naib presiden jika beliau berjiwa besar menerima pelawaan ini demi memperkukuh kedudukan PKR.

Beliau turut mengakui terdapat kebenaran dengan hujah Rafizi berhubung kelemahan prestasi parti itu dalam menghadapi Pilihan Raya Umum Ke-15. 

PKR AKAN

PECAH LAGI ?

KAH KAH KAH

CIK RAFIZI MASUK

PARTI TERBARAI

KAH KAH KAH

BETUL KE?

KAH KAH KAH

KHALAS

 JALAN SELAMAT

 BOLEH DIBAWA

 OLEH SAIFUDDIN

AMIN


PANDANGAN BIJAK

 

PANDANGAN 

BIJAK

AMIN

KESEDARAN

 PALSU

AMIN

Unknown commented on 

"RAKYAT TAK BODOH TAPI DIPERBODOHKAN"

Dia ni cerita cenggini... Rakyat bukan bodoh... Cuma tak NAMPAK saja... Tak nampak disebalik yang nampak. Tiap tiap hari nampak matahari terbit dari timur dan terbenam di barat tak bermaksud matahari mengelilingi bumi... Tak merasa bumi berputar pada paksi dengan kelajuan 1000 batu sejam tak bermaksud bumi tak berputar..... 

Popular dan banyak beri penyelesaian tak bermaksud itu adalah penyelesaian.... Disebabkan kita hanya paham matematik mudah sebab itu kita diperbudak-budakkan... Tapi kita tak bodoh... Cuma tak nampak... Kita tahu setakat yang kita tahu.... Cuma yang berani menjejak dan membukti kebenaran tahu erti sebenar kebenaran. Cuma yang berani menyoal kebenaran tahu antara kepalsuan dan kebenaran..

PENYAMUN DENGAN PENCURI

 PENYAMUN

DENGAN

PENCURI

AMIN