Isnin, 23 Oktober 2023

GAMBAR WAN AZIZAH - DAH SILAP BESAR


BERGAMBAR INI

BUKAN SALAH

AMIN

YANG SALAH IALAH

ARAHAN PADAM

GAMBR INI

DALAM INTERNET

AMIN

DARI TAKDA SAPA

TAHU SEKARANG

DAH JADI ISU

NASIONAL

KHALASDI NEGARA KAPIR BOLEH LAUNGKAN ALLAH AKHBAR - DI MALAYSIA DI LARANG


DI NEGARA KAPIR

KETIKA BERDEMO

ANTI ISRAEL BOLEH LAUNGKAN

ALLAH AKHBAR

AMIN

MENGAPA 

DI MALAYSIA 

LAUNGAKAN

ALLAH AKHBAR

 MASA DEMO

 DI LARANG

KHALAS

RUDAL DARI TIONGKOK UNTUK HIZBULLAH


RUDAL DARI

TIONGKOK & RUSIA

 UNTUK HIZBULLAH

AMIN

RUDAL IALAH MISILE

PELURU BERPANDU

TIONGKPK IALAH

CHINA MERAH

AMIN

PAS ANJUR DEMO YANG TEPATPAS anjur perhimpunan hujung minggu ini tak larang laungan takbir: Laporan

Perhimpunan mengutuk kekejaman Israel akan dianjurkan PAS hujung minggu ini, kata Afnan Hamimi Taib Azamudden.

Ahli Parlimen Alor Setar itu berkata perhimpunan pada Sabtu ini akan diadakan di depan Kedutaan Amerika Syarikat dan orang ramai bebas melakukan apa sahaja bentuk bantahan terhadap regim Zionis itu, ia berbeza dengan himpunan dianjur semalam yang melarang orang ramai bertakbir dan membawa sepanduk.

“Pada Sabtu ini di hadapan kedutaan AS, kita boleh takbir dan sebut perkataan Yahudi serta boleh mengecam Zionis. Kita tiada larangan penggunaan perkataan yang boleh dan tak boleh dalam menunjukkan kemarahan kepada Israel,” katanya dipetik laporan BH semasa sidang media di Parlimen hari ini.

Ketua Pemuda PAS itu juga kesal dengan kandungan video tular di media sosial ekopran peserta himpunan menyokong Palestin berlangsung di Dataran Merdeka semalam mendakwa pihak penganjur melarang pesertanya melaungkan kalimah takbir.

“Kita amat kesal dan pelik mengapa takbir tak boleh disebut di situ, kita pelik mengapa dalam negara yang meletakkan Islam sebagai agama rasmi tak boleh lagi bertakbir.

“Kalau takbir pun tak boleh, nak sembahyang macam mana. Takkan tak boleh sebut takbir, maka tak sahlah sembahyang. Itu benda pelik yang berlaku,” katanya lagi.

Semalam, media melaporkan peserta perhimpunan ‘Freedom With Palestine’ anjuran Viva Palestina Malaysia (VPM) dan MyCARE di Dataran Merdeka kecewa dan kesal dengan sikap penganjur yang didakwa melarang mereka melaungkan kalimah takbir.

Malah, ada yang mendakwa peserta dilarang membawa sepanduk tertentu memaparkan wajah Perdana Menteri Israel, Benjamin Netanyahu.

Sementara itu, pada sidang media sama, Ahli Parlimen Machang, Wan Ahmad Fayhsal Wan Ahmad Kamal berkata, larangan seumpama itu oleh penganjur dianggap satu tindakan ‘double standard’.

“Saya belajar di London sebelum ini, bila ada demonstrasi menyokong Palestin, tiada masalah bertakbir dengan golongan Marxism, sosialis. Tiada apa-apa isu yang boleh mengundang fitnah atau pun melukakan hati mereka.

“Tetapi mengapa semalam peserta demonstrasi dihalang bertakbir. Menteri Komunikasi dan Digital, Fahmi Fadzil pun ada semalam (dalam himpunan). Anak Perdana Menteri (Nurul Izzah Anwar) pun ada. Jadi mengapa hal ini dibiarkan,” katanya.

PAS ANJUR

DEMO ANTI ISRAEL

YANG TEPAT

AMIN

HARI SABTU

SASARAN PEJABAT

DUTA AMERIKA

AMIN

BOLEH TIBAI

PEJENAYAH PERANG

NETANYAHU

AMIN

BOLEH BAWA

SEPANDUK GAMBAR

SETAN NETANYAHU

AMIN

DI BENARKAN

TAKBIR

ALLAH AKHBAR

AMIN

KHALAS

BERSAMA KITA TIBAI ZIONIS TEMPATAN


Siapa anda mahu halang takbir dilaungkan? – Akmal

KUALA LUMPUR – Ketua Pergerakan Pemuda UMNO, Dr Akmal Saleh mempersoalkan tindakan penganjur perhimpunan Freedom for Palestine di Dataran Merdeka semalam yang tidak membenarkan para peserta melaungkan takbir.

Beliau secara sinis mencadangkan supaya mereka menganjurkan perhimpunan di hadapan pejabat sendiri dan sesama ahli sahaja.


“Ini negara Malaysia, Islam adalah agama Persekutuan.

“Maka siapa anda mahu menghalang takbir dilaungkan?” katanya dalam hantaran Facebook, hari ini.

Ramai peserta perhimpunan anjuran Viva Palestina dan MYCARE itu meluahkan kekesalan dalam media sosial ekoran tindakan penganjur menasihatkan mereka supaya tidak melaungkan takbir dengan alasan ia turut disertai bukan Islam.

Mereka turut mengecam Pengerusi Viva Palestina,  Dr Musa Mohd Nordin yang menyamakan perbuatan peserta perhimpunan yang memegang sepanduk mengutuk Perdana Menteri Israel, Benyamin Netanyahu dengan Zionis.

 ZIONIS TEMPATAN

SEDANG BERUSAHA

MEBAIKI IMEJ

ISRAEL DAN

NATHANYAHU

AMIN

INI KERJA JAHAT

ZIONIS TEMPATAN

AMIN

AGENDA AKHIR

IALAH HUBUNGAN

DIPLOMATIK

ANTARA MALAYSIA

DENGAN ISRAEL

AMIN

ZIONIS TEMPATAN

KINI BERADA

DALAM KERAJAAN

KHALAS

LEPAS BANJIR KEMARAU DATANG !!!

 


Tujuh empangan berisiko jejas bekalan air pada musim panas, kemarau – SPAN


CYBERJAYA – Sebanyak tujuh buah empangan dikenalpasti berisiko tinggi memberi kesan bekalan air pada musim cuaca panas dan kemarau.

Empangan tersebut ialah Empangan Pedu dan Muda di Sik, Kedah; Empangan Durian Tunggal, Asahan dan Jus (Melaka); Empangan Mengkuang (Pulau Pinang) dan Empangan Linggui (Johor).

Pengerusi Suruhanjaya Perkhidmatan Air Negara (SPAN), Charles Santiago berkata, konsep penilaian risiko itu dijalankan atas tiga faktor iaitu prestasi fizikal empangan, rekod paras dan simpanan air empangan untuk 2022 dan jumlah loji rawatan air di kawasan empangan.

Beliau berkata, bagi faktor prestasi fizikal empangan ia  membabitkan usia empangan bekalan air dan mendapati 16 daripada 55 empangan yang terlibat kajian penilaian risiko menjangkau usia lebih 50 tahun dan memerlukan kajian semula reka bentuk dan keselamatan kerana reka bentuk asal mengalami perubahan ketara.

Menurut Charles, bagi faktor jumlah loji rawatan air di kawasan empangan ia membabitkan Loji Rawatan Air (LRA) yang mendapatikan air mentah secara terus daripada empangan yang mana 13 daripada 55 empangan diklasifikasi sebagai berisiko tinggi dan terdapat empangan mengawal aliran air sungai bagi 10 atau lebih LRA.

“Maka tujuh empangan yang dikenalpasti berisiko tinggi itu akan membawa bahaya kepada bekalan air berkurangan akibat perubahan iklim serta kemarau tetapi bukan disebabkan empangan itu sendiri (risiko retak atau pecah),”katanya.

Beliau menyatakan demikian pada sidang media mengenai Laporan Pemantauan Empangan Bekalan Air di Semenanjung Malaysia dan Wilayah Persekutuan Labuan, di sini, hari ini.

Charles berkata, terdapat 107 empangan di negara ini dan daripada jumlah itu sebanyak 76 empangan terletak di Semenanjung Malaysia yang mana 55 empangan adalah untuk bekalan air.

Sebanyak tiga empangan berada di Labuan.

Katanya, pemantauan paras empangan yang dijalankan adalah menjurus kepada 55 buah empangan bekalan air utama yang ada di negeri-negeri di bawah kawal seliaan SPAN di Semenanjung Malaysia dan Labuan.

Mengulas lanjut, beliau memberitahu, SPAN memantau secara berterusan dan menyimpan rekod bacaan paras empangan sejak 2014 bagi 25 empangan utama dan empangan yang pernah mengalami penyusutan paras air sehingga menjejaskan bekalan air secara berterusan.

Tambah beliau, usaha pemuliharaan dan pemeliharaan kawasan tadahan air adalah penting untuk mengawal kuantiti dan kualiti sumber air di sekitar empangan bagi memastikan kelestarian sumber air.

Katanya, negeri-negeri yang menguruskan tujuh empangan itu sedia maklum mengenai hasil dapatan SPAN dan sedang menjalankan langkah penyelesaian termasuk kajian untuk melaksanakan proses penyelenggaraan dan pengauditan secara berkala.

Sementara itu, Charles memberitahu, SPAN mencadangkan kaedah alternatif, iaitu pelaksanaan Takungan Air Pinggi Sungai (TAPS) yang berfungsi sebagai tadahan banjir dan takungan air.

“Kaedah TAPS ini menggunakan bekas lombong dan tasik buatan sebagai tempat takungan simpanan bekalan air dan sistem ini sudah dilaksanakan di Bestari Jaya yang berfungsi untuk empangan Sungai Tinggi dan Sungai Selangor sebagai eksperimen sejak 2008,” katanya sambil menambah sistem itu telah dilaksanakan di Kanada serta Australia.

Katanya, sistem tersebut juga berfungsi memantau simpanan air yang sistematik serta penyediaan prosedur operasi standard pengoperasian empangan secara bersama semasa musim panas atau kemarau. – MalaysiaGazette

SEDIAKAN PERAHU

SEBELUM BANJIR

AMIN

SEDIA AIR

SEBELUM 

KEMARAU

AMIN

KUNCINYA 

IKLIM DUNIA

BERUBAH MAKA

KITA MEMBUAT

PERSEDIAAN

AMIN

JANGAN 

TERPERANGKAP

SELUAR TERCABUT

AMIN

KHALAS

HUJAN LEBAT AKAN SAMPAI


HUJAN LEBAT

JAM 6.45 PETANG
  LANGIT MENDUNG
GELAP ARAH SHAH ALAM
GURUH JAUH KEDENGARAN
TANDA HUJAN LEBAT AKAN
SAMPAI


JAM 6.15 PETANG
LANGIT MAKIN GELAP
GURUH JAUH KEDENGARAN
RENYAI RENYAI SAMPAI
DI WILAYAH LE CHATEAU
APAKAH HUJAN LEBAT
DAH TURUN DI SHAH ALAM ?
AMIN
PELANGI CIPTAAN TUHAN - DITANGKAP DI MALAYSIA


PELANGI CIPTAAN

TUHAN

AMIN

DITANGKAP 

DI MALAYSIA

KHALAS

Unknown commented on 
"DI INDIA ZIONIS LARANG PAKAI SARI WARNA PALESTIN"

Lebih bagus warna pelangi ciptaan tohang. Canti berseri dipandang.... Tapi nanti kerajaan akan tangkap pelangi. Pelangi diharamkan di malaysia. Nasib kaulah pelangi. Inilah jadinya bila otak terbelit dengang dongeng... Kudung jarinya kalau ditunjuk pelangi... Kah kah kah....

LARANGAN TAKBIR


PERTAMA KALI

DALAM SEJARAH

MALAYSIA

TAKBIR DILARANG

KHALAS

WANG TUNAI AKAN DI HAPUS !!!


MESIN ATM ILANG


SATU PROJEK SEDANG BERJALAN
PROJEK INI UNTUK MENJADIKAN
DUIT KERTAS DAN SILING
TIDAK DIGUNA PAKAI LAGI

WANG TUNAI
MAHU DI LUPUS

AWALNYA MASA KOBID
DIKATAKAN ATM BOLEH
MEMBAWA JAGKITAN VIRUS
MAKA BANYAK DI TUTUP

DI UK
SEBANYAK 8000+++
MESIN ATM DI TUTUP
INI 13 % DARI SEMUA ATM DI UK

DI AMERIKA
19.000 MESIN ATM DI TUTUP
KETIKA KOBID MENYERANG

SEHARUSNYA 
BILA KOBID
DAH TAK DA LAGI
ATM YANG DI TUTUP PATUT
DI BUKA KEMBALI

INI
TIDAK BERLAKU

ADA  PROJEK GLOBALIS
UNTUK MEMASTIKAN
KITA SEDUNIA NANTI
AKAN GUNA DUIT DIGITIL

INI MAKNANYA LEBIH SENANG
ORANG RAMAI BOLEH DI KAWAL
SEMUA MELALUI DIGITAL

PROJEK INI MASIH
ANAK ANAK DI MALAYSIA
TAPI BERAWAS
INI PROJEK GLOBALIS

SAPA GLOBALIS INI ?
PENCERAHAN AKAN SAMPAI
AMIN 

NIKMAT SKODENG


Lelaki intai wanita di tandas pasar raya ditahan

POLIS menahan seorang lelaki tempatan yang dipercayai mengintai seorang wanita di tandas sebuah pasar raya di Taman Bukit Dahlia di Pasir Gudang, semalam. 

Ketua Polis Daerah Seri Alam Supt Mohd Sohaimi Ishak berkata kejadian itu berlaku kira-kira 11 pagi, sebelum lelaki berusia 23 tahun itu diserahkan oleh orang awam kepada pihak polis. 

“Hasil semakan mendapati lelaki terbabit tidak mempunyai rekod kesalahan lampau dan kes disiasat di bawah Seksyen 377D Kanun Keseksaan,” katanya dalam kenyataan hari ini. 

Beliau berkata permohonan reman atas suspek juga akan dibuat di bawah Seksyen 117 Kanun Prosedur Jenayah di Mahkamah Johor Bahru hari ini, untuk siasatan lanjut. 


“Orang ramai diingatkan agar tidak melakukan perbuatan yang melanggar norma kehidupan dan undang-undang negara serta sebarang maklumat kejadian hendaklah disalurkan kepada pihak berkuasa bagi tindakan lanjut,” tambahnya. 

Semalam, tular sebuah video berdurasi dua minit 11 saat yang memaparkan seorang lelaki ‘bertudung’ memasuki tandas wanita, sebelum perbuatannya itu berjaya dikesan lalu ‘ditangkap’ oleh orang awam serta ‘disoal siasat’ oleh seorang wanita dipercayai mangsa, di pasar raya berkenaan. – Bernama, 23 Oktober, 2023.

KES SKODENG

KES SAKIT JIWA

AMIN

NIKMAT

BUKAN NAMPAK

BURIT

AMIN

NIKMAT LAHIR

DARI BERJAYA

MENGINTAI

KAH KAH KAH

NAK TENGOK

BURIT BUKAN

SUSAH

AMIN

BAYAR 30 RINGGIT

BOLEH BUKA

KANG KANG

KAH KAH KAH

KHALAS

AWAS !!! RANCANGAN ZIONIS TEMPATAN


ZIONIS TEMPATAN

SEDANG MERANCANG

UNTUK MALAYSIA

BERBAIK DENGAN

ZIONIS ISRAEL

KHALAS

NILAI RINGGIT JATUH LAGI - PENERANGAN JELAS DARI ANWAR


Ringgit dibuka rendah, permintaan dolar AS mengukuh

RINGGIT memulakan urus niaga pagi ini rendah berbanding dolar AS berikutan permintaan yang tinggi untuk mata wang AS di tengah-tengah konflik yang berterusan di Timur Tengah.

Pada 9 pagi, mata wang tempatan menyusut nilai kepada 4.7750/7785 berbanding dolar AS daripada penutupan Jumaat minggu lepas pada 4.7655/7700.

Ketua Ekonomi dan Kewangan Sosial Bank Muamalat Malaysia Bhd Dr Mohd Afzanizam Abdul Rashid menjangkakan kecenderungan Rizab Persekutuan AS terhadap kadar faedah dalam keadaan semasa boleh meningkatkan lagi permintaan berterusan terhadap dolar AS.

“Kami percaya dolar AS akan terus disokong dengan baik berikutan konflik geopolitik di  Timur Tengah,” katanya kepada Bernama.

Sementara itu, harga minyak yang menyusut turut mempengaruhi ringgit untuk bergerak rendah selepas mencatatkan peningkatan Jumaat lepas.

Pada sesi awal dagangan, ringgit diniagakan kebanyakannya lebih rendah berbanding sekumpulan mata wang utama.

Nilai mata wang tempatan menguncup berbanding euro kepada 5.0543/0580 daripada 5.0462/0510, menyusut berbanding pound Britain menjadi 5.8059/8102 daripada 5.7777/7831 dan rendah berbanding yen pada 3.1861/1886 daripada 3.1781/1813 sebelumnya.

Berbanding mata wang Asia yang lain, ringgit diniaga bercampur-campur.

Mata wang tempatan mengukuh berbanding baht Thai pada 13.0347/0489 daripada 13.0504/0681 pada penutupan urus niaga Jumaat tetapi susut berbanding dolar Singapura pada 3.4773/4801 daripada 3.4731/4767, lemah berbanding rupiah Indonesia pada 300.7/301.2 daripada 300.1/300.7 dan rendah berbanding peso Filipina pada 8.41/8.43 daripada 8.38/8.40.– Bernama, 23 Oktober, 2023.

NILAI RINGGIT

JATUH

AMIN

KITA WAJIB

DENGAR APA

ANWAR CAKAP

AMIN

SATU PENERANGAN

YANG JELAS

TENTANG MASALAH

YANG DIAKIBATKAN

OLEH NILAI RINGGIT

YANG JATUH

AMIN

KHALAS


A

DI INDIA ZIONIS LARANG PAKAI SARI WARNA PALESTIN


Jurucakap Israel marah penyampai berita pakai sari warna bendera Palestin

KUALA LUMPUR – Seorang jurucakap rejim Israel berang dengan seorang penyampai berita yang memakai sari sama warna dengan bendera Palestin iaitu merah dan hijau.

Dalam temubual yang disiarkan secara langsung jurucakap zionis itu nampak bengang dengan penyampai berita tersebut tanpa mengetahui sari berkenaan milik mendiang nenek wanita itu dan dipakai bagi mengingati ulang tahun kematiannya.

“Saya dapat lihat warna yang kamu pakai petang ini dan sebab itu saya sengaja memakai pakaian berwarna biru dan putih (warna bendera Israel).

“Dengan segala hormat warna hijau, merah dan hitam yang anda pakai dengan sengaja, warna biru dan putih akan sentiasa menang,” kata jurucakap Israel.

Kata-kata beliau menyebabkan penyampai berita tergamam beberapa saat dan kemudian menggesa lelaki yang dipanggil Federick tidak membahagikan warna mengikut agamA.

Dia kemudian menyatakan sari yang dipakai itu adalah pemberian daripada neneknya yang telah meninggal dunia.

“Mari kita tidak membahagikan warna mengikut agama dan ia juga kadang-kala berlaku di negara saya sendiri dan juga saya hendak beritahu awak Federick sari yang saya pakai milik nenek saya, kalau dia masih hidup dia berusia 105 tahun hari ini.

“Dia tidak tahu konflik Israel dan Hamas. Sari ini tidak memberi sebarang maksud termasuk menunjukkan sokongan kepada mana-mana pihak,” katanya sambil tersenyum.

Menurut penyampai berita berkenaan, apa yang berlaku di Gaza termasuk pengeboman hospital hingga mendatangkan kematian adalah satu bentuk jenayah.

Jurucakap Israel yang kelihatan malu masih tidak mahu mengalah itu seterusnya berkata, “Sari awak cantik, pakai pada majlis yang lain”.

Video temuramah itu kemudiannya tular di media sosial dengan rata-rata warganet tidak menyangka dan berasa kelakar wakil Israel tersebut yang mudah mar – 

DI INDIA

ZIONIS LARANG

PAKAI WARNA

BENDERA PALESTIN

AMIN

DI MALAYSIA ZIONIS

LARANG KUTUK

NETANYAHU

AMIN

LARANG SEBUT

ALLAH AKHBAR

KHALAS