Jumaat, 21 Januari 2022

INI BUKAN KOMIDI BERDIRI - INI KOMIDI DUDUK

 


INI BUKAN

KOMIDI BERDIRI

AMIN

INI KOMIDI DUDUK

KAH KAH KAH

TERMASUK NIAGA

JUAL AGAMA

KAH KAH KAH

SALUT UNTUK MUHYIDIN


Muhyiddin dedah butiran percubaan campur tangan kehakiman dalam jawapan kepada peguam Najib

Bekas perdana menteri Muhyiddin Yassin mendedahkan butiran untuk menyokong dakwaannya yang mengatakan wujud percubaan meminta beliau campur tangan dalam proses kehakiman bagi membantu ahli politik Umno yang berdepan dakwaan rasuah, MalaysiaNow difahamkan ketika isu tersebut timbul lagi susulan kenyataan Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tengku Mat.

Dalam respons beliau terhadap notis tuntutan daripada peguam Najib, Muhyiddin turut menamakan “seorang peguam kanan” yang menjadi sasaran bekas pemimpin yang sudah disabitkan bersalah itu.

Muhyiddin berkata beliau didekati Najib dan beberapa orang perantaranya untuk memohon supaya individu itu digugurkan daripada pasukan pendakwaan dalam kes rasuah yang sedang berjalan.

“Walaupun mengugut dengan saman fitnah, tiada tindakan susulan daripada pihak Najib selepas respons yang diberikan Muhyiddin,” kata sumber dalaman Umno yang rapat dengan kem Najib kepada MalaysiaNow.

Pada September, Muhyiddin menerima surat tuntutan daripada peguam Najib, mendesaknya untuk menjelaskan sama ada beliau merupakan dalang di sebalik “khabar angin” yang mengatakan Najib meminta beliau untuk campur tangan dalam kes mahkamahnya.

Muhyiddin menerima surat tuntutan itu beberapa hari selepas beliau mendedahkan mengenai sekumpulan ahli politik yang cuba meminta beliau untuk campur tangan dengan kes rasuah yang melibatkan mereka.

Presiden Bersatu itu membuat dakwaan tersebut pada Ogos tahun lalu, ketika kempen Najib dan Presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi untuk menumbangkan pentadbirannya sedang memuncak.

Ia disusuli dengan desakan jurucakap Bersatu Wan Saiful Wan Jan yang mahu Najib dan Zahid tampil menjelaskan dakwaan yang mengatakan mereka adalah orang yang dimaksudkan Muhyiddin.

Kedua-dua Najib dan Zahid jika dicampurkan, berdepan lebih dari 80 pertuduhan jenayah berkait salah guna kuasa, pengubahan wang haram dan pecah amanah.

Walaupun Muhyiddin menjadi perdana menteri dengan sokongan Umno pada Mac 2020, beliau bagaimanapun berikrar untuk tidak mencampuri kes mahkamah melibatkan sekumpulan ahli Parlimen Umno, yang turut dikenali sebagai kluster mahkamah.

Pada Oktober 2020, MalaysiaNow melaporkan Muhyiddin didekati Zahid dalam usaha untuk menggugurkan kes rasuahnya.

“Namun beliau pulang dengan kecewa, bersama fail yang dibawanya,” kata sumber kepada MalaysiaNow berhubung pertemuan sulit pada Mac 2020, selepas beberapa hari Muhyiddin memegang jawatan perdana menteri.

‘Penjenayah yang disabitkan bersalah’

Isu campur tangan kehakiman kembali menjadi tumpuan minggu lalu selepas Maimun, berkata tiada individu yang menemui beliau untuk campur tangan dan menegaskan anggota kehakiman negara akan terus bersikap bebas ketika ditanya berhubung dakwaan Muhyiddin.

Susulan kenyataan Maimun, Pengerusi Pakatan Harapan Anwar Ibrahim mendesak Muhyiddin untuk menjelaskan tuduhan wujud permintaan supaya beliau campur tangan dalam kes rasuah yang sedang berjalan.

Dalam jawapan Muhyiddin yang dilihat MalaysiaNow, beliau berkata kenyataan yang dibuat berhubung cubaan untuk meminta beliau campur tangan dalam sistem kehakiman tidak pernah menamakan Najib.

Sebaliknya, beliau berkata Najib sendiri yang mendedahkan dirinya dengan mengeluarkan notis tuntutan tersebut.

Dalam jawapannya kepada peguam Najib, Muhyiddin turut menyifatkan pemimpin Umno itu sebagai “penjenayah yang sudah disabitkan bersalah”.

“Dengan sabitannya itu, klien anda tidak boleh, dalam apa jua keadaan, berhak ke atas sebarang kerosakan bagi sebarang dakwaan reputasinya terjejas.”

Bulan lalu, Mahkamah Rayuan menolak permohonan Najib untuk menggugurkan sabitan bersalahnya berkait dana RM42 juta yang dimasukkan dalam akaun bank peribadinya.

Pada Julai 2020, Mahkamah Tinggi menjatuhkan hukuman 10 tahun penjara bagi enam pertuduhan berkait kesalahan pecah amanah, pengubahan wang haram dan 12 tahun bagi kesalahan salah guna kuasa – dengan jumlah keseluruhan 72 tahun.

Beliau juga turut dikenakan denda RM210 juta atau lima kali jumlah amaun dana yang terlibat.

Bagaimanapun, hakim berkata Najib akan menjalani hukuman tersebut secara serentak selama 12 tahun.

TAHNIAH

SALUT UNTUK

MUHYIDIN

AMIN

 DALAM KES NAJIB

DALAM KES ZAHID

MUHYIDIN TEGAS

TIDAK BERGANJAK

AMIN

MUHYIDIN DICARI

DI AJAK

DI PELAWA

DI TEKAN

TAPI TAK

 BERGANJAK

AMIN

DALAM HAL INI

KITA WAJIB BERI

TABEK HORMAT

PADA

MUHYIDIN

KHALAS

ABANG INI PANDAI BUAT LAWAK

 ABANG INI PANDAI

BUAT LAWAK

KAH KAH KAH

Unknown commented on

 "MELAWAN RASUAH"

Mari kita ramai ramai kejalan raya wat demo cara united front. Kepada abang abang yang jual cendol abc kropok lekor stimbot tlong datang. Demo demo jugak perut lapar satgi susah jugak. Abang spesel branch tlong mulakan provok seolah olah korang jugak pendemo. Bagi yang tengah cari jodoh boleh cuba datang. Awek digalakkam datang beramai ramai utk kasi semangat dan jangan lupa pakai spenda.. kdai makan kat pertama kmplex jangan wat naik harga eh.

AWAS - CHINA MERAH DI BERI PASPOT - ANAK WATAN MATI KELAPARAN


AH SOO

CHEE HOI LAN

CONTOH

CHINA MALAYSIA

KHALAS

Ada ramai lagi Rohana

SAYA mengucapkan terima kasih atas keprihatinan Perdana Menteri Ismail Sabri Yaakob untuk menyelesaikan berkenaan isu gadis bernama Rohana Abdullah yang dibesarkan oleh Chee Hoi Lan, orang Cina yang masih mendidik Rohana dengan ilmu agama yang baik.

Kehidupan Rohana amat tertekan akibat menjadi tiada kerakyatan di negara sendiri kerana beliau bukan sahaja tidak mempunyai kad pengenalan, malah tidak boleh mempunyai kad bank serta belajar di negara sendiri.

 Namun begitu, sebagai perdana menteri beliau harus sedar isu ini bukan sahaja berkenaan Rohana semata-mata tetapi ia meliputi lebih ramai lagi anak-anak tanpa dokumen terutamanya isu terpencil di negeri Sabah dan Sarawak.

Pelbagai sebab mengapa anak-anak ini tidak mempunyai dokumen, antaranya jika seseorang anak itu lahir di negara luar dan mengikut ibunya maka anak itu secara automatik gagal mendapat kewarganegaraan.

Ada juga kes anak yang ditinggalkan atau dibuang oleh ibu bapa mereka sendiri.

Siapa yang patut kita salahkan dalam isu ini? Seorang anak yang tidak pernah diminta lahir dalam keadaan seperti itu terpaksa menanggung akibat daripada tindakan orang tua mereka.

Perkara ini juga jelas menunjukkan kepincangan sistem negara kita dalam isu kewarganegaraan seseorang.

Jika benar perdana menteri serta menteri Kabinet hari ini prihatin tentang isu Rohana mereka perlu menyelesaikan masalah permohonan anak-anak yang tiada dokumen ini akibat sistem dari Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) itu sendiri.

Saya juga minta isu ini dibawa dalam sidang Parlimen akan datang bagi menyelesaikan masalah yang dihantui oleh rakyat yang kita yang dilihat seolah-olah “menumpang” di negara sendiri.

Sistem yang ada dilihat lebih menindas dan tidak membantu sesetengah individu untuk mendapat kewarganegaraan walaupun mereka lahir di negara ini.

Kita perlu menyelesaikan masalah ini supaya lebih ramai “Rohana” dapat diselamatkan. Janganlah apabila tular tentang sesuatu barulah kita sibuk menjuarai isu itu sedangkan ia dapat dielakkan melalui penggubalan polisi yang lebih baik.

Saya berharap semua ahli Parlimen baik daripada pihak kerajaan dan pembangkang dapat memberi komitmen tentang isu anak-anak tanpa dokumen ini diselesaikan dengan kadar yang segera. – 21 Januari, 2022.  

* P Prabakaran, 
ketua Pemuda PKR Wilayah Persekutuan.

 

AWAS

CHINA MERAH

MERASUAH

DAPAT PASPOT

AMIN

ANAK WATAN

NAK BELAJAR

TAK DAPAT

KHALAS 


MISTRI - NAJIB SXENDIRI TAMAT BELAJAR ATAU TIDAK ?

  SATU MISTERI

AMIN

NAJIB SENDIRI

TAMAT BELAJAR

ATAU TIDAK ?

AMIN

KALAU TAMAT

ILMU APA ?

KHALAS 

Unknown commented on 

"NAJIB MEMUKI MUKI"

Sapa nak buka university sini ? Yang ada pun dah nak lari dah kah kah setiap Kes keluar berita curik rompak rasuah projek kroni mana ada manusia yang rasional nak buka apa apa di melaysia??? Kah kah Masih nak tipu melayu kah woit Najib, you pun hebat lah tersohor nombor satu dunia kah kah nombor satu dalam sejarah rompakan siang hari kah kah kah


ANWAR CANTAS MUSUH POLITIK

 Wakil rakyat pembangkang tiada masa banjir digugurkan calon PRU-15 – Anwar

KUALA LUMPUR – Wakil rakyat pembangkang yang tidak turun membantu penduduk ketika banjir baru-baru ini akan digugurkan sebagai calon pada Pilihan Raya Umum (PRU) akan datang.

Ketua Pembangkang yang juga Pengerusi Majlis Pakatan Harapan, Anwar Ibrahim tidak mahu ada dalam kalangan wakil rakyat yang tidak prihatin dengan masalah dihadapi rakyat lebih lagi dalam kejadian bencana banjir.

KAH KAH KAH

INI CARA

ANWAR IBRAHIM

BUNUH MUSUH

POLITIK

KAH KAH KAH 

SAPA TAK DA

MASA BANJIR

TAK LEH TANDING

KAH KAH KAH

PATUTLAH

NURUL MUNCUL

30 MINIT UNTUK

RAKAM  VIDEO

DI SERI MUDA

KAH KAH KAH

WOIT

TIAN CHUA

SIVARASA

RAFIZI

MACAM MANA

KAH KAH KAH

KAKI MEREKA

BERLUMPUR

ATAU TIDAK

KAH KAH KAH 

ADA KLIP VIDEO

 SEBAGAI BAHAN

BUKTI ?

ATAU LAKONAN

KAKI BERLUMPUT

KAH KAH KAH

ADIL - JANTAN DAPAT 4 BETINA DAPAT 4

 KEADILAN IALAH

JANTAN DAPAT EMPAT

BETINA JUGA BOLEH

DAPAT EMPAT

KHALAS 

Unknown commented on

 "BURIT KETAT HARGA. MAHAL"

Apa dah hang pa ni , jealous ke ? Oklah tu jantan sejati bukan macam setengah orang peliaq gatal kahwin senyap2 di Thailand last sekali semua bergaduh . Walau macam mana pun quotanya 4 kalau mampu teruskan saja kah kah kah

VIRUS WUHAN DISANA SINI

 Covid-19: 26 pelajar positif, KV di Jasin tutup hingga Ahad


750 dimasukkan ke hospital kerana Covid-19 semalam, lapor KKM


Lebih 230,000 populasi dewasa terima dos penggalak semalam
 AWAS

VIRUS WUHAN

MASIH GANAS

AMIN

IKUT  C.U.H

CARA UNTUK

HIDUP

AMIN

ANGKA NAIK 4,000+++

 KKM lapor 4,046 kes baharu Covid-19

KEMENTERIAN Kesihatan (KKM) hari ini melaporkan 4,046 kes baharu Covid-19 setakat 12 tengah hari tadi, naik sedikit berbanding 3,764 yang direkodkan semalam, kata Dr Noor Hisham Abdullah.

Ketua pengarah kesihatan menerusi Twitter berkata pertambahan itu menjadikan jumlah jangkitan Covid-19 dalam negara kini mencecah 2,824,973 kes.

Pecahan kes baharu mengikut negeri akan dimuat naik di laman web CovidNow selepas tengah malam ini, katanya.

Ini kali pertama angka harian lebih 4,000 dicatatkan sejak 18 Disember lalu, ketika itu 4,083 kes dilaporkan.

Sementara itu, data KKM menerusi laman web CovidNow menunjukkan seramai 22.91 juta atau 97.9% daripada populasi dewasa negara ini telah lengkap vaksinasi Covid-19.

Seramai 23.19 juta individu atau 99.1% individu dewasa  menerima sekurang-kurangnya satu dos suntikan vaksin Covid-19.

Bagi remaja berumur 12 hingga 17 tahun, seramai 2.28 juta atau 88.3% sudah melengkapkan vaksinasi, manakala 2.86 juta lagi atau 91% menerima sekurang-kurangnya satu dos vaksin Covid-19. – 21 Januari, 2022.   

AWAS

HATI HATI 

WASPADA 

ANGKA NAIK

4,000+++

AMIN

TUP TUP

BILA  NAK TURUN 

DEMO ANGKA

PUN NAIK

KAH KAH KAH

CILAKA MAT KOBID

MACAM DIA TAHU

ADA DEMO ESOK

DI SOGO

KAH KAH KAH

KJ - MENANTU ABAH

 


HOK NI

AMBO TAKDO

MAKLUMAT

AMIN

AMBO TAHU

DIO JADI 

TOKAN VAKSIN 

KUMPUL

DUIT NAK LAWAN

ZAHID

AMIN 

Awaiting moderation

Ketua Pengarang commented on 

"CHINA MERAH

 DIBELAKANG NAJIB"

WHO dibelakang Khaireeeee Jamaludeeeen

KITA WAJIB BUAT PERUBAHAN

 


KITA - UMAT MANUSIA

WAJIB BUAT

PERUBAHAN

AMIN

TALIPON PRDM JUGA - JANGAN BETINDAK MACAM IMAM MASJID ISLIAH

 


 TALIPON PDRM

AMIN

JANGAN 

BERTINDAK

MACAM IMAM

MASJID ISLAHIAH

AMIN 


Panglimo potaseh commented on

 "BANTU POLIS

 TUMPAS KONGSI GELAP"

Bila nampak China Merah "Cheme" yg di sangsikan, telipong Polis. Bila nampak Cheme pakai skirt pendek telipon Pej. Igama. Bila nampak Cheme di sempadan tel. Imegresen ..nak tanye kalau nampak Cilaka yg bawa masok Cheme nak cal sape ..?


MELAWAN RASUAH

 
MARI KITA
BERSAMA LAWAN 

RASUAH

AMIN

KALAU  KITA

TIDAK

TAK BANGUN

MELAWAN

SAPA AKAN

BANGUN ?

KALAU TIDAK ESOK

DI SOGO

BILA ?

AMIN

DENGAR BETUL BETUL APA KAKAK INI KATA

  DENGAR 

BETUL BETUL

APA KAKAK INI KATA 

UNTUK ESOK

AMIN 

BURIT KETAT HARGA. MAHAL

 Khalid  serah banglo, penthouse, kereta selepas isteri setuju poligami

KUALA LUMPUR – Mahkamah Tinggi Syariah di sini telah membenarkan bekas Menteri Wilayah Persekutuan, Khalid Abd. Samad berpoligami selepas beliau bersetuju menunaikan hak-hak yang telah dikemukakan oleh isterinya sebelum ini.

Keputusan itu dibuat semalam oleh Hakim Abdul Halim Abdullah dengan membenarkan pembelaan isteri Khalid, Dr. Zaiton Abu Bakar bagi penyelesaian secara baik.

Penyelesaian secara baik telah dijalankan di hadapan hakim dan juga Khalid yang juga Ahli Parlimen Shah Alam yang telah bersetuju untuk memberikan sebuah rumah banglo diduduki mereka sekarang bersama sebuah penthouse yang mana kedua-duanya terletak di Shah Alam ditukar kepada Dr Zaiton.

Menurut peguam dari Tetuan Asri Musa & Co yang mewakili Zaiton, Nurfarhana Abd Manaf anak guamnya mengarahkan untuk berbincang secara baik dengan Khalid bagi memastikan hak-hak sebagai isteri pertama ditunaikan.

“Kita telah membuat satu perjanjian persetujuan Khalid dengan defendan antaranya adalah nafkah isteri direkod dan diputuskan di hadapan hakim. Plaintif bersetuju hendak berikan sebuah rumah banglo diduduki mereka sekarang bersama sebuah penthouse yang mana kedua-duanya terletak di Shah Alam ditukar kepada Dr Zaiton.

“Juga sebuah kereta jenis Proton X70 yang sedang digunakan bersama-sama elaun tambahan kad kredit kepada defendan. Dalam perjanjian itu turut direkod nafkah bakal isteri juga akan diberikan,” katanya mengikut laporan media pagi ini.

Semua pertukaran nama terhadap hartanah-hartanah itu akan dilakukan sejurus selepas selesai ansuran sewa beli kelak.

Sebelum ini, pada 8 Disember lepas, Dr Zaiton telah memfailkan pembelaan dan tuntutan balas terhadap permohonan poligami oleh suaminya di Mahkamah Tinggi Syariah sebelum Pendaftar Mahkamah, Norbyetty Mohd Nasir membenarkannya dan menetapkan sebutan semula pada 20 Disember lalu.

Khalid bagaimapun ketika dihubungi media enggan mengulas tentang perkara itu. 

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

KAH KAH KAH

PAKAI LAMA2

JADI LOHE

KAH KAH KAH

LU INGAT NAK

DAPAT 

BURIT KETAT 

MURAH KE ?

KAH KAH KAH

LEPAS NI

PAKAI 5 TAHUN

ANAK 3 EKOR

BURIT JADI LOHE

KAH KAH KAH

KENA BELI AUDI

CARI BURIT BARU

KAH KAH KAH