Isnin, 27 Februari 2023

BALA SAMPAI SEKALI LAGI DI TURKI


BALA MELANDA

TURKI SEKALI

LAGI 

AMIN

APA KOMEN 

PAK LEBAI BILA

BALA SAMPAI

BERKALI KALI 

AMIN

NAJIB AKAN DI BEBAS ? MENGOLAH PERSETUJUAN SEDANG BERJALAN


Permohonan Najib singkir Tengku Maimun tiada merit, kata Sithambaram

TIADA merit dalam hujah peguam bela Najib Razak dalam permohonan untuk menyingkirkan Ketua Hakim Negara Tengku Maimun Tuan Mat daripada mempengerusikan prosiding rayuan akhir kes penyelewengan dana SRC International Sdn Bhd yang dikenakan terhadap bekas perdana menteri itu, kata Pendakwa Raya V Sithambaram.

Hantaran yang dimuat naik oleh suami Tengku Maimun, Zamani Ibrahim di Facebook mengenai Najib pada 2018 tidak akan mempengaruhi ketua hakim itu mengetuai prosiding tersebut kerana ia tiada kaitan langsung dengan sabitan dalam kes SRC.

“Mereka (peguam bela) kata hantaran di Facebook itu mungkin akan mempengaruhi hakim (Tengku Maimun).

“Hakikatnya SRC adalah syarikat bebas berkaitan kerajaan di bawah Kementerian Kewangan.

“Tidak mungkin hantaran tersebut akan mempengaruhi pemikiran ketua hakim negara membicarakan kes,” kata Sithambaram di Mahkamah Persekutuan hari ini.

Hari ini masuk hari kelima Mahkamah Persekutuan mendengar permohonan Najib menyemak semula keputusan yang dibuat oleh panel lima hakim Mahkamah Persekutuan diketuai Tengku Maimun pada 23 Ogos tahun lalu, yang mengekalkan sabitan dan hukuman penjara 12 tahun dan denda yang dijatuhkan ke atas bekas perdana menteri itu dalam kes rasuah membabitkan dana RM42 juta SRC International .

Permohonan dikemukakan pada saat akhir sebelum panel hakim Mahkamah Persekutuan mendengar rayuan akhir Najib. 

Tengku Maimun ketika menolak permohonan Najib untuk menyingkirkan beliau ketika itu berkata mahkamah mendapati permohonan itu gagal menunjukkan kaitan hantaran Facebook oleh suaminya dan kes SRC. 

“Tindakan menggugurkan seorang hakim adalah bahaya sebenar berlakunya berat sebelah. Pada pendapat saya, ujian berhubung perkara ini belum dibuktikan. Hantaran Facebook oleh suami saya tidak terjumlah kepada bahaya sebenar berlakunya berat sebelah,” katanya.

Hantaran Zamani di Facebook adalah berkenaan kekalahan Barisan Nasional ketika itu di bawah pimpinan Najib dalam pilihan raya umum 2018. – 27 Februari 2023. 

PROJEK BEBAS

NAJIB SEDANG 

BERJALAN

AMIN

INI YG KITA BACA

YG KITA LIHAT

AMIN

RANCANGAN DLM

GELAP KITA TAK

TAHU

AMIN

JANJI & RUNDING

CAKAP & LABON

SEMUA ADA

AMIN

KITA LIHAT INI

PROJEK MENGOLAH

PERSETUJUAN

MENYEDIAKAN

SUASANA UNTUK

NAJIB  ROSMAH

DI BEBASKAN

KHALAS

PENCURI HANTAR SURAT PADA PENYAMUN


BN serah surat tuntutan pada Muhyiddin, Azmin kerana tuduhan terhadap Zahid


BARISAN Nasional (BN) menyerahkan surat tuntutan kepada Presiden Bersatu Muhyiddin Yassin dan Ketua Penerangan Perikatan Nasional (PN) Azmin Ali kerana mendakwa Ahmad Zahid Hamidi dalang dalam penahanan Wan Saiful Wan Jan.

BN menuntut dua pemimpin PN itu membuat permohonan maaf dan menarik semula kenyataan dibuat terhadap Zahid yang juga pengerusi BN dan presiden Umno.

“Zahid tidak pernah menyalahgunakan kedudukannya untuk membuatkan pemimpin PN didakwa.

“Fokus timbalan perdana menteri pada masa ini adalah menguruskan hal ehwal negara,” kata BN dalam satu kenyataan.

Minggu lalu, Muhyiddin memberitahu media pendakwaan dikenakan terhadap pemimpin dalam partinya didalangi Zahid dalam usaha untuk melemahkan gabungan itu.

Ia susulan pendakwaan kes rasuah dikenakan terhadap Wan Saiful yang juga ketua penerangan Bersatu.

Turut didakwa ialah Timbalan Ketua Bersatu Segambut Adam Radlan Adam Muhammad atas tuduhan meminta dan menerima rasuah berhubung program Jana Wibawa.

Muhyiddin berkata pendakwaan terhadap Wan Saiful adalah “pendakwaan terpilih”, dan partinya menjadi sasaran “pihak tertentu”.

BN turut mendesak Muhyiddin dan Azmin membayar ganti rugi kerana menjejaskan imej mereka. – 27 Februari, 2023.

WOIT

INI DAH GILA

KAH KAH KAH

PENCURI HANTAR

SURAT PADA

PENYAMUN

KAH KAH KAH

PENCURI

MINTA PENYAMUN

JANGAN MENYAMUN

KAH KAH KAH

INI MACAM NAJIB

TULIS SURAT PADA

ROSMAH JANGAN

AMBIL RASUAH

KAH KAH KAH

DUNIA JADI

LAWAK GODANG

KAH KAH KAH

KHALAS


Terima kasih bagi duit raya, tapi kami nak naik gaji, kata penjawat awam

PENJAWAT awam melahirkan rasa syukur atas pemberian duit raya RM700 yang diumumkan Menteri Kewangan Anwar Ibrahim semalam ketika mengumumkan Belanjawan 2023 namun kini mereka menuntut kenaikan gaji yang didakwa sudah lama tidak berubah.
Bercakap kepada The Malaysian Insight mereka akui puas hati dengan kesungguhan Anwar untuk menghapuskan rasuah serta menyediakan belanjawan yang seimbang.

Pandangan ini dibuat selepas kenyataan Kongres Kesatuan Pekerja-Pekerja Di Dalam Perkhidmatan Awam (Cuepacs) apabila Belanjawan 2023 itu tidak menyentuh isu peningkatan kos sara hidup yang terus membebankan penjawat awam.

Presidennya Adnan Mat juga menggambarkan belanjawan kali ini mengecewakan ekoran tiada komitmen daripada kerajaan untuk menaikkan gaji penjawat awam selaras dengan peningkatan kos sara hidup.

Seorang penjawat awam dari Rawang, Selangor yang enggan dikenali bersetuju gaji mereka tidak berubah.


Katanya meskipun beliau memiliki Ijazah Sarjana namun tiada kenaikan pada gajinya.

“Saya masih bujang jadi saya masih boleh bertahan tapi macam mana mereka yang ada keluarga? Sudah tentu tidak cukup untuk mereka dalam keadaan ekonomi sekarang.

“Kerajaan wajar teliti untuk tingkatkan gaji apabila ekonomi sudah pulih,” katanya.

Tambahnya keutamaan perlu diberikan kepada polis, bomba dan tentera.

“Ini (kenaikan gaji) sudah tentu memberi manfaat kepada mereka memandangkan pendapatan mereka rendah,” katanya.

Seorang guru dari Kuala Lumpur yang turut enggan dikenali mengalu-alukan bantuan kerajaan untuk hari raya namun katanya lebih banyak perlu dilakukan kerajaan untuk guru yang berpendapatan rendah.

“Ia bagus bila semua orang akan dapat termasuk guru yang terpaksa bertahan dengan peningkatan kos hidup.

“Kami berharap akan ada peningkatan gaji guru. Kita memang dapat peningkatan tahunan tapi ia tidak cukup dalam tempoh yang mencabar ini.

“Barang dan perkhidmatan lebih mahal sekarang tapi gaji kita masih sama.

“Jika harga terus meningkat maka kita akan ada masalah untuk bertahan,” kata ibu kepada empat orang anak itu.

Guru itu berharap kerajaan akan mempertimbangkan untuk meningkatkan 5% hingga 10% gaji mereka.

“Kami tidak minta banyak cuma sedikit untuk kami tampung perbelanjaan pinjaman kereta, rumah dan sekolah anak,” katanya.

Adnan dalam satu kenyataan semalam berkata penjawat awam mengharapkan sistem gaji  lebih baik yang tidak disemak sejak November 2022.

Katanya perumahan untuk penjawat awam juga tidak disentuh dalam Belanjawan 2023.

Konsep rumah mampu milik seperti Program Satu Anggota Satu Rumah (SASaR) yang dikhususkan kepada anggota ATM perlu diperluaskan kepada semua penjawat awam.

“Mereka tidak meminta perumahan percuma kerana kami sanggup membelinya tetapi harga yang ditawarkan oleh pemaju ketika ini sangat tidak masuk akal dengan kadar gaji semasa penjawat awam,” katanya.

Dalam Belanjawan 2023 yang dibentangkan semalam, Anwar mengumumkan pemberian bantuan khas RM700 kepada semua penjawat awam Gred 56 ke bawah termasuk yang kontrak dan pencen.

Pulihkan ekonomi

Seorang jururawat berusia 45 tahun di sebuah hospital kerajaan di Klang menyifatkan belanjawan yang dibentangkan Anwar baik dan seimbang sambil menambah merasa lega apabila mengetahui pemimpin tertinggi kerajaan mengambil serius soal rasuah.

Katanya akan lebih baik jika kerajaan mengumumkan peningkatan gaji namun beliau memahami keadaan kewangan semasa negara.

“Bantuan RM700 itu pun berita gembira setidaknya untuk saya. Peningkatan itu sedap didengar tapi saya boleh faham senario sekarang dengan keadaan hutang negara dan sebagainya jadi saya tak boleh nak merungut banyak.

“Saya rasa kalau kita kurangkan rasuah tentu ekonomi akan jadi lebih baik. Kita boleh tarik lebih ramai pelabur dan buat duit. Jadi saya harap satu hari nanti keadaan akan jadi lebih baik dan kita dapat capainya (naik gaji),” kata ibu kepada dua anak itu.

Senada dengan jururawat tersebut seorang guru besar sekolah menengah di Puchong yang berusia 50 tahun berkata akan lebih baik ekonomi negara dapat dipulihkan dahulu.

“Sudah tentu saya gembira jika gaji penjawat awam naik terutama mereka yang gred rendah. Ia tentu membantu mereka dalam keadaan yang sukar ini.

“Tapi lihat kepada angka hutang kita ia juga menakutkan. Kita boleh elak jika wang disalurkan dengan cara yang betul dan jika tiada skandal berbilion dolar.

“Semua orang boleh terima manfaat jika pemimpin kita jujur dan telus. Jadi saya akan beri peluang kepada kerajaan untuk buktikan dulu. Apabila ekonomi semakin baik sudah tentu kita juga akan nikmatinya,” katanya. – Bernama, 26 Februari, 2023.


WOIT

DUIT RAYA NI

NAK SEDAP HATI

TAK SELESAI

MASALAH

AMIN

MACAM BUBUH

TANDA HARGA

NAMPAK ELOK

TAPI YG PERLU

BUKAN TANDA

TAPI BARANG

HARGA MURAH

AMIN

AWAS !!!

KITA TUNGGU

APA AKAN JADI

DALAM SEBULAN

DUA NANTI

AMIN

AKAN LEBIH

PARAH ATAU

LEBIH SELESA

KHALAS

PENJAWAT AWAM TAK SOKONG PAKATANKenaikan gaji penjawat awam boleh sebabkan defisit tinggi, kata PM


Penjawat awam kumpulan tertinggi terlibat rasuah, kata SPRM Selangor

SURUHANJAYA Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Selangor hari ini mendedahkan penjawat awam merupakan kumpulan tertinggi ditahan suruhanjaya itu bagi siasatan berkaitan kesalahan rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa antara 2018 dan 2022.

Pengarahnya Alias Salim berkata berdasarkan rekod seramai 170 penjawat awam ditahan, diikuti 84 tangkapan melibatkan pekerja swasta, 50 orang awam dan masing-masing lima ahli politik serta individu daripada syarikat berkaitan kerajaan (GLC).

“Sepanjang tempoh tersebut, 314 tangkapan yang dibuat sebelum ini menunjukkan tahun 2022 merekodkan tangkapan tertinggi iaitu sebanyak 72 tangkapan, diikuti 2018 (66) dan 2021 (63).

“Daripada jumlah tangkapan itu, pihak kami membuka 269 kertas siasatan berkaitan kes rasuah dengan 135 pertuduhan di mahkamah,” katanya dalam kenyataan hari ini.


Katanya, tahun 2020 menunjukkan pembukaan kertas siasatan tertinggi sepanjang tempoh lima tahun tersebut iaitu 64 kertas siasatan diikuti 2019 (57) dan 2022 (50).

Alias berkata dalam tempoh yang sama SPRM Selangor telah menerima 1,764 maklumat berkaitan kesalahan rasuah, penyelewengan dan salah guna kuasa.

“Pada 2018, sebanyak 378 maklumat diterima, diikuti 2019 (344) dan 2022 (331). SPRM Selangor turut mencatatkan sitaan berjumlah RM366,845 selain melucut hak rampasan pesalah rasuah bernilai RM1,768,554.89,” katanya.

Beliau berkata selain daripada menjalankan siasatan berkaitan kes rasuah di Selangor, badan itu turut melaksanakan tindakan pencegahan rasuah dengan melaksanakan pemeriksaan ke atas amalan, sistem serta prosedur sektor awam dan swasta bagi mengenal pasti kelemahan yang boleh membuka ruang dan peluang rasuah.

Tambahnya, sepanjang tempoh tersebut, 406 ceramah khusus buat kumpulan sasar dengan 721 program berteraskan pencegahan rasuah disampaikan kepada agensi kerajaan dan swasta, GLC, pertubuhan bukan kerajaan, pelajar institusi pengajian tinggi dan sekolah. – Bernama, 27 Februari, 2023.

PRU 15 BUKTI

PENJAWAT AWAM

TAK SOKONG

PAKATAN

AMIN

MEREKA CURIGA

PADA DAP

AMIN

PERANGAI 

GUAN ENG

CONTOH UTAMA 

AMIN 

KEMPEN ANTI

RASUAH BUAT

MEREKA LAGI

BENCI PADA

PAKATAN

AMIN

KITA LIHAT PRN

NANTI 

AMIN

DIMANA MEREKA

BERDIRI

TANPA SOKONGAN

PENJAWAT AWAM

PAKATAN AKAN

RUNTUH

KHALAS

BIDEN MENYUSUKAN KERA


KERA DIHUTAN

DISUSUKAN

ANAK DIRUMAH

MATI LAPAR

KHALAS

SCUD JENIS PENDEKSCUD JENIS

PENDEK

KHALAS
Unknown commented on 
"MALAPETAKA CUACA 
AKAN SAMPAI"

Manusia kena berlaku adil saksama, tak ada kelas, tak ada kayangan bayangan, boleh tak? Manusia semua sama, dua jenama, lelaki perempuan masih ada campuran genetik itu saja, hak sama, peraturan anak sama, boleh tak? Semua perbuatan manusia membezakan manusia dari warna kulit warna kote panjang pendek kote akan jawab kehancuran belaka kah kah kah apa pun Ustaz Senik buat malu bila pamer scud 3 inch merosakkan akhlak akidah seluruh umat manusia Malaysia amin kah kah kah

AGIHAN KEKAYAAN BERAT SEBELAH


AGIHAN KEKAYAAN

NEGARA TIDAK

SAKSAMA

KHALAS


zaharuddin ahmad commented on
 "PELAJAR TAKDA DUIT 
NAK MAKAN"

Sejak gerombolan memerintah..berbilion duit lesap.. kalau dihitung dari awal pemerintahaan..sama banyaknya dgn memberi setiap rakyat warganegara 1juta seorang.. BAYANGKAN.. setiap warga negara seorang jutawan.. kita tidak ada kemiskinan.. tidak ada kebuluran..tidak ada masalah social..tidak merempat..tidak ada kecurian/masalah mental..dll..

CHINA MULA BANTU RUSIA DENGAN SENJATA


CHINA MULA 

BANTU RUSIA

SENJATA PERANG

AMIN

HITLER BERMULA DARI PEKARA KECIL


Tangkap pelajar SPM keterlaluan, guru dikecam kerana salah urusKumpulan peguam selar tindakan tahan calon SPM


Calon SPM ditahan selepas kutuk kertas Sejarah

POLIS menahan dua remaja lelaki selepas mereka menaikmuat video di media sosial mengkritik kertas soalan Sejarah pada peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) 2022.

Menurut laporan, Ketua Polis Daerah Hulu Selangor, Suffian Abdullah berkata dua remaja berusia 18 tahun itu ditahan selepas pihaknya menerima laporan daripada seorang guru.

“Polis mengesan video tular di TikTok dan Facebook di daerah ini, memaparkan seorang pelajar lelaki memakai seragam sekolah meluahkan rasa tidak puas hati terhadap kertas soalan SPM mata pelajaran Sejarah.

“Pelajar itu menggunakan kata-kata kesat terhadap pembuat kertas soalan serta menghina Singapura,” katanya dalam satu kenyataan, hari ini.

Suffian berkata, bertindak atas maklumat, anggota Bahagian Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Hulu Selangor melakukan serbuan di rumah suspek dan menahan dua remaja lelaki warga tempatan.

Beliau berkata, kes disiasat mengikut Seksyen 14 Akta Kesalahan Kecil 1995 dan Seksyen 233 Akta Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia 1998.

Suffian menasihatkan orang ramai supaya menghentikan penyebaran video terbabit yang menimbulkan kegusaran dan mengelirukan masyarakat sehingga tercetusnya perbalahan. – 25 Februari, 2023.


KEZALIMAN

KUKU BESI

KEMUDIAN

FASISMA

BERMULA DARI

PEKARA KECIL

 SEPERTI INI

AMIN

MAKA SEBELUM

BERKEMBANG

WAJIB DILAWAN

HABIS HABISAN

KHALAS

ANAK MUDA TEKAN PARTI POLITIK DENGAN UNDIKumpulan penuntut

 gesa kerajaan hapuskan

 akta universiti
GABUNGAN pelajar universiti awam mahu Akta Universiti dan Kolej Universiti 1971 (AUKU) yang didakwa menyekat kebebasan bersuara difikirkan semula, walaupun ada beberapa perubahan dibuat selama ini.

Perikatan Pergerakan Pelajar Baharu Malaysia (NESA) berkata sebarang rancangan oleh Kementerian Pengajian Tinggi untuk membuat perubahan kepada beberapa artikel dalam akta itu tidak akan mengubah isu berkaitan kebebasan bersuara dan autonomi kolej.

AUKU sudah dipinda tujuh kali sejak ia diwartakan pada 1971. Pindaan terakhir adalah pada 2019.

Bagi kumpulan itu, apa yang penting adalah memansuhkan AUKU dan melaksanakan undang-undang baharu yang akan membuka ruang perbahasan dan memberi kebebasan kepada institusi pengajian tinggi.

Kenyataan kumpulan pelajar itu dibuat selepas kerajaan berkata minggu lalu mereka mahu mengekalkan AUKU ketika sidang dewan rakyat di Parlimen.

Namun kerajaan menambah ia sedang mencari jalan untuk menambah baik akta itu supaya pelajar universiti mempunyai lebih kebebasan untuk menyertai aktiviti politik.

“Kementerian berpandangan akta sedia ada masih relevan dalam menguatkuasakan fungsinya terutama bagi perkara berkaitan tadbir urus universiti.

“Pemansuhan AUKU akan menjejaskan tadbir urus universiti awam terutamanya semasa peralihan akta.
.
“Malah, proses pemansuhan ini memerlukan kajian lanjut memandangkan ia membabitkan beberapa akta lain yang turut berkuat kuasa, contohnya Akta Institusi Pendidikan Tinggi Swasta 1996 (Akta 555), Akta Pendidikan 1996 (Akta 550), Akta Badan Berkanun (Tatatertib dan Surcaj) 2000 (Akta 605) serta beberapa akta lain yang diselia di bawah kementerian atau agensi lain.

“Bagaimanapun, kementerian sentiasa terbuka kepada sebarang cadangan dan pandangan untuk menambah baik akta sedia ada,” katanya dalam jawapan kepada Parlimen.

Setiausaha NESA Liau Pin Chun berkata AUKU amat mempengaruhi autonomi penuntut kolej.

“Kumpulan pelajar tidak dibenarkan memegang wang. Tegasnya, jika sesebuah kumpulan itu ingin mengutip yuran keahlian, ia juga menyalahi undang-undang universiti.

“Di universiti, semua wang akan disimpan di bahagian kewangan universiti dan kemudian kumpulan pelajar perlu mendapatkan kebenaran untuk menggunakan wang yang mereka perlukan,” kata Liau.

Beliau percaya penuntut sepatutnya berhak untuk mengendalikan kewangan mereka sendiri tanpa melalui bahagian kewangan.

“Ini bermakna pelajar tidak boleh menggunakan wang secara bebas, kerana jika ingin memohon wang melalui bahagian kewangan, mereka perlu membayar menggunakan duit poket sendiri sebelum mendapat bayaran balik menerusi tuntutan bil, namun prosesnya amat panjang hingga menjejaskan aktiviti mereka.” – 27 Februari, 2023.

PERKARA KARUT

INI AMAT LAMA

AMIN

WAJIB SELESAI

DGN SEGERA

AMIN

CARA AMAT

 SENANG

AMIN

SEMUA KUMPULAN

PERSATUAN PELAJAR

BUAT KETETAPAN

AMIN

DALAM PRN INI

BERI KATA DUA

MANA PARTI

AKAN HAPUS AUKU

AKAN DIBERI UNDI

AMIN

SEMUA PELAJAR

TELAH MENDAFTAR

GUNAKAN UNDI 18

UNTUK  BERI 

TEKANAN

AMIN

KALAU GAGAL PRN

TUNGGU PRU16

AMIN

PELAJAR PILIH

PAKATAN ATAU

PERIKATAN

YANG AKAN MANSUH

AUKU 

KHALAS 

JANGAN LUPA

SEBELUM ITU

AMBIL JALAN RAYA

UNTUK BUKTIKAN

KEKUATAN PELAJAR

AMIN

TANPA JALAN RAYA

POLITIKUS TAK

AMBIL POT

KHALAS